Page 1

EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΛEYΘEPHΣ AΠOΨHΣ 13-19 ΜΆΪΟΥ 2011 * TEYXOΣ 257 * ΔΩPEAN KAΘE ΠAPAΣKEYH

Some people are Gay. Get over it!


edit γράφει η Πέγκυ Σπινέλη peggy@cityfreepress.com.cy

257

Full

της ανωτερότητας Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει άνθρωπος που διαφωνεί πως είναι «κακό» να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου πάνω στο πεζοδρόμιο. Όλοι αντιλαμβάνονται -θέλω να πιστεύω- πως αυτό είναι μεγάλο φάουλ και λάθος. Προφανώς όλοι το κατακρίνουμε και αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα που δημιουργούμε σε μητέρες με παιδικά καροτσάκια, άτομα σε τροχοκαθίσματα, πεζούς και ενδεχομένως διερχόμενα οχήματα. Όπως επίσης δεν διαφωνούμε πως οι πελατειακές σχέσεις -αγαπημένη κλισέ έκφραση- ανάμεσα σε πολίτες και πολιτικούς αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την ευημερία ενός τόπου. Δεν είναι κανένας θαρρώ που να το χάρηκε όταν το 30χρονο παιδί του έχασε τη δουλειά του από κάποιο άλλο «παιδί», με λιγότερες ικανότητες αλλά περισσότερες γνωριμίες. Φαντάζομαι λάθος; Δεν έχω μιλήσει με άνθρωπο που στο manual του δεν διαφημίζει την ειλικρίνεια ως βασικό πυλώνα και θεμελιώδη αρχή στις σχέσεις μεταξύ αυτού και των ανθρώπων γύρω του. Οι περισσότεροι δεν έχουν πρόβλημα με τους «gay» αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν ο γιος τους να έβγαινε «πούστης». Δηλαδή είμαστε όλοι τίγκα στην ανωτερότητα και φουλ στον πολιτισμό. Ζούμε σε μια νησιωτική Ελβετία όπου ο οποιοσδήποτε δικαιούται να έχει άποψη, αρκεί η άποψή του να ταυτίζεται με τη δική μας. Προφανώς ο καθένας μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του αρκεί η γνώμη του να μην είναι αντίθετη με τις δικές μας πρακτικές. Είναι πασιφανές πως στη νησιωτική Ελβετία η αξιοκρατία είναι η βασική αρχή αξιολόγησης, αρκεί να μην παρεμβάλλεται η συγγένεια με κάποιον υψηλά ιστάμενο ή εκνευριστικά πλούσιο. Αναμφίβολα, η διαφορετικότητα όχι μόνο δεν είναι επιλήψιμη αλλά προσδοκώμενη -υπό την προϋπόθεση, αυτή η διαφορετικότητα να μένει έξω από το στενό οικογενειακό μας κύκλο. Τέλος, περιμένεις να τα διαβάσεις όλα αυτά και έχεις την απαίτηση τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας να ενημερώνουν και να διαφωτίζουν το αναγνωστικό κοινό, να μην ασχολείται με τον κώλο της Pippa και το μαλλί της Ζέτας. Αναμφίβολα και σαφέστατα αυτά θα έχουμε στα υπόψη όταν παρκάρουμε, όταν ψηφίσουμε, όταν αγοράσουμε περιοδικά, δούμε ειδήσεις, σχολιάσουμε και φυσικά κρίνουμε. Happy IDAHO DAY to you too (Βλέπε σελ. 24).

13-19 MAΪOΥ 2011 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΠΟΨΗΣ

ΑΙΓΑΛΕΩ 5, ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ, Τ.Κ. 23477, 1683, ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΗΛ. 22580580 | email: info@cityfreepress.com.cy www.cityfreepress.com.cy ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Μάνος Μωυσέως ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Γιώργος Χατζηλοΐζου Γιώτα Ευθυμίου Εμπορική διευθύντρια εφημερίδων Γεωργία Τουτουνζιάν ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Πέγκυ Σπινέλη ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Aνδρέας Nικολαΐδης ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Κίκος Λανίτης, Κατερίνα Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Πέγκυ Σπινέλη, Κωνσταντίνος Σαρκάς, Ξένια Τσιαμαντά, Ρούλα Γεωργιάδου, Άρτεμις Ελένη Καζά, Δώρα Ελευθερίου, Δελφός, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Πόλα Τσώνη, Ιωάννα Χριστοδούλου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ: Μιχάλης Κυπριανού, Μάριος Χαψής, Γιώργος Μιχαήλ ΔIOPΘΩΣH: Θεώνη Παναγή ΥΠΕΥΘΥΝH ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ: Αναστασία Ερωτοκρίτου υπεύθυνη διαφήμισης: Φώνη Παντακίδου (τηλ.22580824 e-mail. pantakidouf@diaspublishing.com) BRAND Manager: Eρωτόκριτος Ερωτοκρίτου ΔΙΑΝΟΜΗ: ACS (Cyprus) Ltd PRICING AND MARKET ANALYSTS: Aνδρέας Ανδρέου ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ ΛΤΔ ιδρυτησ: Άντης Χατζηκωστής (1968-2010) ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Γιώργος Μιχαήλ GROUP ADVERTISING DIRECTOR: Μαρία Κυριάκου GROUP MARKETING MANAGER: Πέτρος Πέτρου GROUP CREATIVE DIRECTOR: Γιώργος Χατζηλοΐζου ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ: Πέτρος Σιακόλας ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Άντρη Κυριάκου Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, η αντιγραφή και γενικότερα η μετάδοση με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, μέρους ή ολόκληρης της ύλης της εφημερίδας, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη. Μπορείτε να βρείτε τη City Free Press σε όλους τους φούρνους Ζορμπά, σε κεντρικά περίπτερα και κεντρικές καφετέριες.


FOCUS 06 CITY FREE PRESS

VIRTUALREALITY

γράφει ο Κίκος Λανίτης

Α

υτή η άνοιξη χαρακτηρίζεται από υπερβολική αγάπη, στοργή και ενδιαφέρον από κόμματα και μελλοντικούς βουλευτές. Όμως η άνοιξη δεν έχει καθορισμένη μέρα. Απλώς ξυπνάς ένα πρωί και την αισθάνεσαι από την αλλαγή στις μυρωδιές, και χωρίς να σκεφτείς λες «αχ! έχουμε άνοιξη». Ενώ όταν υπάρχει η αίσθηση αγάπης και ενδιαφέροντος από πολιτικούς προς τον πολίτη και ειδικά προς τους νέους, λες «αχ! έχουμε εκλογές». Η στρατιά των υποψήφιων βουλευτών περιμένει τη σειρά της να βγει στα τηλεοπτικά κανάλια για να «σφαχτούν» για το καλό μας, και τι ζητούν ως αντάλλαγμα; Τίποτα, μόνο την ψήφο μας. Προσωπικά το βρίσκω τόσο χαριτωμένο που όλοι θέλουν να προσφέρουν, πράγμα που με συγκινεί σε βαθμό που, αν είχα πολλές ψήφους, θα τις μοίραζα σε όλους. Τα μέσα επικοινωνίας μας φέρνουν σε μια αμεσότητα με τους πολιτικούς αλλά και με τους πολιτικούς συντάκτες. Αυτή η αμεσότητα φανερώνει την τραγικότητά μας σε επιχειρήματα, θέσεις και ρητορική. Η εντύπωση από τους αρχηγούς κομμάτων μέχρι τον τελευταίο επιλαχόντα υποψήφιο βουλευτή αλλά και από τους συντάκτες είναι ότι και οι δύο πλευρές κρατούν μια σελίδα από ερωτήσεις που συνοδεύονται από απαντήσεις. Για όσους πολίτες μαζοχιστικά κάθισαν και άντε-

Χρώμα

ασπρόμαυρο ξαν να παρακολουθήσουν πέραν των δύο τηλεοπτικών «συζητήσεων», είδαν να επαναλαμβάνονται οι ίδιες ερωτήσεις και οι ίδιες απαντήσεις στο ίδιο ύφος, λες και μιλάμε για επαναλαμβανόμενη θεατρική παράσταση με κακούς ηθοποιούς. Το μόνο που αντιλήφθηκε ο πολίτης που καλείται να ψηφίσει, είναι ότι δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι αντιθέσεις και οι κόντρες βρίσκονται μόνο στο χώρο των καταγγελλόντων και των καταγγελλομένων. Ο κάθε υποψήφιος βουλευτής μπορεί ανενδοίαστα να λέει «εμείς» εννοώντας απλώς ΕΓΩ. Αν και το να μιλάς συνέχεια για τον εαυτό σου με το «εμείς», δείχνει έλλειψη καλής συμπεριφοράς. Μετά από 50 χρόνια δημοκρατίας, η ευρωπαϊκή ανεξάρτητη χώρα μας, σε κάθε πολιτική εκλογική αναμέτρηση, αντιλαμβανόμενη την αδυναμία της να ανεβάσει την τηλεθέαση, εισάγει Ελλαδίτες πολιτικούς συντάκτες. Ευτυχώς δεν μπήκαμε στο σκεπτικό να εισάγουμε και Ελλαδίτες πολιτικούς για τις μέρες αυτές.

Οι Ελλαδίτες δημοσιογράφοι -που όπως και να το κάνουμε είναι έκτος της πολιτικής μας καθημερινότητας- θα έρθουν σαν σταρ και οι εκλογές θα μετατραπούν σε reality show με αυτούς σαν παρουσιαστές και τους δικούς μας σαν γλάστρες. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αυτό θα ακουγόταν σαν ένα καλό ανέκδοτο. Θα στηθούν τα σκηνικά, θα ανοίξουν οι υπολογιστές και θα βασιστούν στη θεωρία ότι από τον Αριστοτέλη και δώθε η φιλοσοφία της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας βασίζεται στη λαγνεία της άχρηστης πληροφορίας. Αυτοί που θα προσέλθουν στις κάλπες είναι αυτοί που πάνε μόνο για χάρη της αντιπαράθεσης με κάποιους άλλους. Οι πολίτες που αναμένουν να αποφασίσουν με κριτήριο την πολιτική ποιότητα, τις θέσεις, τις απόψεις, την ικανότητα (όπως την βλέπει στον καθένα) και την εντιμότητα δεν θα έχουν κριτήρια, αν οι πολιτικοί συντάκτες δεν ανεβάσουν τον πήχη και δώσουν άλλο χρώμα από το επαναλαμβανόμενο ασπρόμαυρο.


www.kymco.com.cy


FOCUS 08 CITY FREE PRESS

INTERNAL AFFAIRS

γράφει ο Φόρεϊν Όφις

Η απορία της εβδομάδας

Για ποιο λόγο θα επέλεγες να κάνεις απεργία πείνας ή οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση έξω από τη Βουλή, την περίοδο που αυτή είναι κλειστή; Εκτός κι αν οι διαζευγμένες κυρίες είναι αποφασισμένες να παραμείνουν εκεί έως και την ορκωμοσία της επόμενης Βουλής.

Ο δεκάλογος του Οι 10 δημοφιλέστερες ειδήσεις του Sigmalive την εβδομάδα που πέρασε

Το έχασαν και οι μετρ

Όσο κι αν διαφωνείς με τις πολιτικές των ΗΠΑ, δεν θα μπορούσες ποτέ να παραγνωρίσεις το γεγονός ότι ήταν πάντα μετρ της επικοινωνίας και της προπαγάνδας. Ο παρελθόντας χρόνος οφείλεται στο γεγονός ότι, από την περασμένη εβδομάδα που εξοντώθηκε ο Ομπάμα, έχουν υποπέσει σε τόσες επικοινωνιακές γκάφες όσες δεν έκανε ούτε ο Μπους στα ντουζένια του.

Η μεγάλη νίκη του Συναγερμού

Πριν μερικούς μήνες είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι ο Συναγερμός προτίθεται να επικεντρώσει όλη του την προσοχή στα θέματα Οικονομίας και να μην αναλωθεί κατά την προεκλογική περίοδο στο Κυπριακό, που ούτως ή άλλως δεν άφηνε και ιδιαίτερα περιθώρια για συζητήσεις όσο βρίσκεται υπό εξέλιξη η διαδικασία. Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει τι ποσοστό θα συγκεντρώσει στις εκλογές, αλλά στον επικοινωνιακό τομέα τα πήγε άριστα.

Μεγάλες μάχες εκτός Λευκωσίας

Μπορεί τα φώτα να είναι στραμμένα στους υποψήφιους των μεγάλων κομμάτων στη Λευκωσία, ωστόσο οι πιο μεγάλες μάχες δίνονται στη Λάρνακα και τη Λεμεσό. Στην ΕΔΕΚ, συγκεκριμένα, τόσο στη μία πόλη όσο και στην άλλη οι Σοφοκλέους-Διομήδους και οι Νικολαΐδης-Σιζόπουλος δίνουν πραγματική μάχη σώμα με σώμα. Από την άλλη, στο ΔΗΚΟ Πάφου ανάλογη είναι η κατάσταση μεταξύ Αντωνίου και Πιττοκοπίτη.

Το εργαλείο των αναποφάσιστων

Το Sigmalive σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Ζυρίχης, το Α.Π.Θ. και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου δημοσίευσαν μία πρωτότυπη έρευνα, η οποία προσδιορίζει σε ποιον χώρο ανήκεις μέσα από 30 ερωτήσεις σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας. Αν, λοιπόν, ακόμη νιώθεις πως βρίσκεσαι ανάμεσα στους αναποφάσιστους, μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο.

1) Σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν. 2) Θρίλερ με το πτώμα του Μπιν Λάντεν. 3) Εικόνες φρίκης από το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν. 4) Έφυγε ο Θανάσης Βέγγος. 5) Eurovision: Ανέβηκε η Ελλάδα στα στοιχήματα. 6) «Είδα τον Γρηγορίου να φιλά στα χείλη τη Σκορδέλη». 7) Μαινόμενοι μαθητές εναντίον περιπολικού. 8) ΑΠΟΕΛ: Όλο και πιο κοντά στους δυνατούς. 9) Κάτι τρέχει με την Pippa. 10) Μπουρλότο στην Οικονομία από την εσωτερική έκθεση του ΥΠΟΙΚ.


FOCUS 10 CITY FREE PRESS

Κυκλοφορώκιοπλοφορώ γράφει η Ιωάννα Χριστοδούλου

ALIEN από τον Mario Vidmar mario.vidmar@yahoo.com

Ποιος ρώτησε

για την τιμή;

Ο ΑΝΕΜΟΣ ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ

F

«

RANKLY, MY DEAR, I don’t give a damn». Μία απ’ τις διασημότερες -αν όχι η διασημότερη- ατάκες του χολιγουντιανού κινηματογράφου, όταν εν έτει 1939, ο πολύ σκληρός Rhett, την ξεστόμισε στην πολύ εύθραυστη Scarlett, κι έτσι, cool & deadly, την έκανε. Όταν ζεις σ’ αυτό το νησί, είναι πολλές φορές που σου δημιουργείται η εντύπωση πως πρωταγωνιστείς σ’ ένα έπος, και όταν έρχεται η ώρα να κάνεις τη ρημάδα την ερώτηση «Where shall I go? What shall I do?», αυτήν την απάντηση θα πάρεις. Τον τελευταίο καιρό την αράζω στο caféδεν-το-λες, καφενείο του κυπριακού αρχαιολογικού μουσείου. Λίγο που βαρέθηκα τις αλυσίδες, λίγο που σιχάθηκα τον πανζουρλισμό των caramel fans του καφέ, την καταβρήκα εκεί. Εκτός του ότι είναι σε walking distance απ’ το σπίτι μου, είναι το πιο δροσερό μέρος στην πόλη για να ρουφήξεις τον φραπέ σου (εγγυημένο αυτό) κι ένας απ’ τους λιγοστούς εξωτερικούς χώρους στην πόλη που σου δίνουν την αίσθηση ότι ζεις… σε πόλη. Την περασμένη βδομάδα είπαμε να χαζέψουμε και τα ενδότερα του μουσείου, μιας κι οι περισσότεροι από μας έχουμε να μπούμε εκεί μέσα απ’ την καθιερωμένη επίσκεψη του δημοτικού. Σταθήκαμε πίσω απ’ το μπουλούκι των Γερμανών τουριστών και μπροστά απ’ αυτό των Γάλλων και τσουπ, βρεθήκαμε μπρος στα σταυρόσχημα ειδώλια. Φαντάζομαι θα ‘χεις κι εσύ καιρό να βρεθείς εκεί μέσα, οπόταν σε προκαλώ και μεταφέρω. Κατ’ αρχάς κάνε μια πλοήγηση στο android σου και δες την ιστοσελίδα να πάθεις πλάκα. Ο web designer, όπως και ο curator -αν υπάρχει- πρέπει

να ‘ταν πολύ, μα πολύ βαρεμένοι για να ασχοληθούν. Η αξιόλογη αρχιτεκτονική στο εξωτερικό, δεν προετοιμάζει καθόλου τον επισκέπτη γι’ αυτό που θα αντικρύσει στα εντός. Μοιάζει με διακτινισμό σε ντεκόρ μιας άλλης εποχής, εγγυημένα. Τα εντυπωσιακά εκθέματα φαίνονται φτωχά και καημένα, κρεμασμένα πάνω σε υφάσματα που ούτε ο σκόρος δεν καταδέχεται να πλησιάσει και οι γυάλινες βιτρίνες φαίνονται έτοιμες για τηλεοπτικό crash test εταιρείας απορρυπαντικών, την ώρα που ο φωτισμός είναι χειρότερος κι απ’ αυτόν που βλέπεις στην «Πανσέληνο» κάθε βράδυ. Τα πλείστα εκθέματα ασφυκτιούν σε σημείο που θες έναν Thomas Crown να σπάσει τις τζαμαρίες να τα αφήσει να αναπνεύσουν. Τις αναμνήσεις ξυπνά ο ήχος ενός παρατεταμένου «Σσσσσσς» από μία δασκάλα που δημιουργεί περισσότερο θόρυβο απ’ τους μαθητές που συνοδεύει και ο κύριος της ασφάλειας που κλείνει νυσταγμένα τα μάτια και μοιάζει με μεταμοντέρνο installation στο χώρο. Δεν γνωρίζω σε ποιο σημείο βρίσκονται τα πλάνα για την ανακαίνιση-επέκταση, αλλά αυτό που βλέπεις εκεί μέσα, ευελπιστώ πως δεν υπάρχει αρχαιολόγος ή μουσειολόγος που θα μπορούσε να το υπερασπιστεί. Αρκεί να μπεις στα σανδάλια του τουρίστα με τη λευκή κάλτσα, την ώρα που η Ιστορία μας του κλείνει το μάτι με ειρωνεία, λέγοντάς του, «Frankly my dear, I don’t give a damn».

Η στήλη ασχολήθηκε ξανά με τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές που συναντά κανείς στην Κύπρο, όμως αυτήν τη φορά το γεγονός που με ώθησε να ασχοληθώ ξανά με το θέμα αυτό είναι ο παραλογισμός που επικρατεί εδώ στο να βρίσκεις το ίδιο προϊόν ή την ίδια υπηρεσία, με τεράστια διαφορά τιμής σε διαφορετικά καταστήματα και μάλιστα στην ίδια γειτονιά. Την προηγούμενη εβδομάδα ήθελα να αλλάξω το ύφασμα στις καρέκλες του σκηνοθέτη που έχω στη βεράντα. Στο πρώτο κατάστημα που επισκέφτηκα η τιμή που μου είπαν ήταν 35 ευρώ για κάθε καρέκλα, στο δεύτερο 12 ευρώ. Ο καμβάς που θα χρησιμοποιείτο… πανομοιότυπος. Ίδια ιστορία και όταν πρωτοεγκαταστάθηκα στην Κύπρο και ήθελα να κουρευτώ. Στη γειτονιά μου τυγχάνει να υπάρχουν μέσα σε μια απόσταση 500 μέτρων, τέσσερα κουρεία που με έκπληξη ανακάλυψα ότι το κάθε ένα έχει και τη δική του ταρίφα με τιμές που ξεκινούν από 28, πάνε σε 22, σε 18 και φτάνουν μέχρι και τα 15 ευρώ. Χτες ήθελα να τυπώσω σε δύο διαφορετικά μεγέθη κάτι φωτογραφίες που είχα στο usb μου, σύνολο δεκατέσσερις εκτυπώσεις. Στο πρώτο φωτογραφείο που επισκέφτηκα, η συνολική τιμή ήταν 45 ευρώ και αφού τη βρήκα πολύ ψηλή, δοκίμασα και το αμέσως επόμενο στον ίδιο δρόμο, όπου μου ζήτησαν 24 ευρώ. Για την ποιότητα της εξυπηρέτησης δεν χρειάζεται να μιλήσουμε, αυτή είναι σχεδόν παντού η ίδια, δηλαδή σχεδόν ανύπαρκτη. Οι περισσότεροι θέλουν απλά να τελειώσουν τη δουλειά γρήγορα και να πληρωθούν αδρά, χωρίς να καταβάλουν και κανένα ιδιαίτερο κόπο. Θα το προσέξετε κι εσείς αυτό όταν πάτε το αυτοκίνητό σας σε πλυντήριο αυτοκινήτων και πάνω του ασχολούνται ταυτόχρονα 10 άτομα, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο της φαινομενικής εξυπηρέτησης. Επίσης, πρόσφατα ήθελα να βάψω το σπίτι μου, οπότε ξεκίνησα μια έρευνα. Κάτω από 700 ευρώ εργατικά δεν βρήκα, οπότε αποφάσισα να στρωθώ μαζί με ένα φίλο μου στη δουλειά και μια χαρά τα καταφέραμε και το διασκεδάσαμε κιόλας. Στην Κύπρο για τα λεφτά των άλλων δεν νοιάζεται σχεδόν κανείς. Ο καθένας θα δει την τσέπη του και πόσα θα καταφέρει να κερδίσει από μια δοσοληψία υπηρεσιών που σχεδόν πάντα θα είναι υπερτιμημένη, αναμένοντας έναν αφελή πελάτη που δεν θα ρωτήσει, δεν θα αντιδράσει και απλά θα πληρώσει. Οι Κύπριοι, τέλος, επειδή στην πλειοψηφία τους δεν ρωτούν την τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας που πάνε να αγοράσουν από πριν, πέφτουν πολύ εύκολα στην παγίδα. Οι ξένοι, που τις περισσότερες φορές είναι πιο ευαίσθητοι στον οικονομικό τομέα, σίγουρα θα ρωτήσουν κι αυτό συνήθως θα έχει ως αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται από αυτούς που θα τους πουλήσουν κάτι ως τσιγκούνηδες. Κι όμως εμένα μια χαρά μου κάνει να χαρακτηριστώ τσιγκούνης, παρά κορόιδο.

σε είδα... (σελ. 43) μεσό. υ παίζω bowling στη Λε πο ώ εγ ι μα Εί υ. μο ή φ Όμορ . Άρεσές μου άσχημα. τα μα ώ χρ 50 ξα λα άλ ι Σε είδα κα σε ρα! Ο Άγγελός σου! Λάφκιου


12 CITY FREE PRESS

:(

Res, non Verba γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

ΧΑΛΑΣΤΗΚΑ

Μόλις που γλίτωσα… Τελικά όντως η Κύπρος είναι το ανατολικότερο άκρο της Ε.Ε. ή μάλλον η Μέση Ανατολή της Ευρώπης! Πριν από λίγες μέρες επιχειρώντας να περάσω στην απέναντι πλευρά της οδού Αρμενίας από διάβαση πεζών, παραλίγο να παρασυρθώ από τα διερχόμενα οχήματα. Δεν φτάνει που δεν σταμάτησε κανένας οδηγός για να περάσω, λίγο έλειψε να με βάλουν από κάτω και μάλιστα παραλίγο να με βγάλουν τρελό που επιχείρησα να περάσω πεζός από τη Διάβαση Πεζών… τελικά είναι πολύ πεζό!

Άντε βρε να τα χιλιάσετε Μια χαρά οι λεβέντες… Σπείρα με διεθνές δίκτυο δράσης, η οποία επιδίδεται ειδικότερα στον τομέα της κλοπής προσωπικών δεδομένων, της κατασκευής πλαστών πιστωτικών καρτών και φυσικά στο άδειασμα τραπεζικών λογαριασμών. Σε διάστημα λιγότερο του ενός εικοσιτετραώρου, κατάφεραν να χτυπήσουν 365 φορές!!! Εεε φτάνει πια με τους ερασιτέχνες κάθε τρεις και λίγο! Αυτό θα πει επαγγελματίες κλέφτες… Μπράβο παιδιά, μόνο έτσι θα μειωθεί και το αστυνομικό δελτίο!

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ Φοβού τους Δαναούς…

Τα πρώτα πρακτικά αποτελέσματα των προσπαθειών των Αρχών της Πάφου για έλευση στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου ναυτικού τουρισμού, αποδίδουν καρπούς! Τα δύο πρώτα κρουαζιερόπλοια αγκυροβολούν στην Κάτω Πάφο αυτές τις μέρες, μεταφέροντας συνολικά 1.700 επισκέπτες.

:)

Μέχρι πού θα φτάσει το Κελλάκι; «Αυτή είναι μια πρόκληση που λαμβάνουμε υπόψη πολύ σοβαρά» τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αναφερόμενος στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Πρόεδρε, άμα οι Ευρωπαίοι ήταν σοβαροί δεν θα μας έδιναν Προεδρία… γίνε κι εσύ ανδρείκελο, βγάλε τις αναμνηστικές φωτογραφίες και πάμε γι’ άλλα!

NO COMMENT… De facto μαλάκες!

Πάνω από 300 κάτοικοι της Αθηένου, του Αβδελλερού και του κατεχόμενου χωριού Πυροΐου πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με αίτημα το άνοιγμα του οδοφράγματος Πυροΐου. Ας ανοίξουμε και την Αγλαντζιά και το Καϊμακλί και το Γέρι και όλες τις κοινότητες που εφάπτονται στην υποτιθέμενη γραμμή «αντιπαράταξης» και ας πούμε στον Μπαν Κι Μουν να πάει στο διάολο! Σκέφτηκε κανείς την de facto διχοτόμηση; Υποβιβάστηκε η Ελλάς; Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standards and Poor’s, από BB- σε Β. Γιατί την προηγούμενη είδηση την βρήκα στη στήλη με τις ειδήσεις; Έχει πάρει χαμπάρι κανείς ότι η μητέρα Ελλάδα ετοιμάζεται να πουλήσει ακόμη και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη; Το θέλει η Αθηνά Ωνάση για να βάλει το άλογο στο στάβλο της!

ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ Άμα δεν μπορώ να περάσω το παιδικό καροτσάκι της κόρης μου από τη Μακαρίου στη Λήδρας λόγω της κατάστασης των πεζοδρομίων (εκεί που υπάρχουν), τότε οι άνθρωποι που βρίσκονται καθηλωμένοι σε τροχοκάθισμα πώς τα βγάζουν πέρα;

New entry Αντιλαμβάνομαι πως το πρώτο πράγμα που θα πεις είναι «ουυυυ καλά τώρα το θυμηθήκατε;». Αφού παρακάμψω το εύστοχο σχόλιό σου, θα περιοριστώ στην ενημέρωση που θέλω να κάνω αλλά και την προτροπή για τη συμμετοχή σου. Κάνε έναν κόπο και μπες στο Facebook. Ακολούθως ένα search για τη City Free Press. Εκεί θα βρεις τα εξώφυλλά μας των τελευταίων

5 ετών, θα θυμηθείς θέματα που παρουσιάσαμε, θα βρεις τα link για να διαβάσεις την εφημερίδα διαδικτυακά μέσω του Sigmalive, επίσης θα «like» ό,τι σου αρέσει, θα επισημάνεις ό,τι δεν βλέπεις αλλά θα ήθελες να απολαύσεις στη «City», θα ζητήσεις να αλλάξει ό,τι δεν σου αρέσει και θα κάνεις το σχόλιό σου στην ερώτηση της εβδομάδας. Προφανώς η απάντησή σου θα δημοσιευτεί σε αυτήν εδώ

τη σελίδα την επόμενη εβδομάδα. Αν θέλεις κατιτί παραπάνω, μπορείς επίσης να μπεις στο You Tube και να δεις όλα τα tv spots της «City» από το 2007 μέχρι σήμερα. Αν έχεις καμιά ιδέα, μην καταπιεστείς. Μοιράσου την μαζί μας!


14 CITY FREE PRESS

City-ing ROOM e f i L t e Stre val Fesυtνi κι εγώ εκεί! Ήμο

ια ακόμη μ ρέστα για ε σ ω δ τή έ ρο t Life από συγκ ή Το Stree ικ σ υ ο μ affiti, ωντανή αιδιά, gr π ια γ χρόνια. Ζ ητες α ήταν αστηριότ rket, όλ a ματα, δρ m n e p o arding, κάνουν skatebo σισαν να ά φ ο π α όλου όσους ούς Σαριπ δ εκεί για ο ις τ ό ι τους απ μεσου. Ο τη βόλτα ρο της Λε τ ν έ κ ς ο η τ επίσ , ών, σ πλατεία και Αθην η ι, ο άτ αι να αν γεμ ώ εύχομ γ ε ι κ δρόμοι ήτ ν α σ διασκέδα ιακο. τα παιδιά βατοκύρ β α Σ ε θ ά κ ι είναι έτσ υ! ου χρόνο τ ε Τα λέμ

Mary Jane κλήδ ες κ

Μερα

αι θε ριαΒραζ ιλία, Γαλλί Χιλή, α οργ άνωσ αν πο για τη ρεία νομι μοπο κάνν ίηση της αβης . Όλο ι ανε τως ζήτ ξαιρέ ησαν την α πολιτ λ λαγή ικής όσον αφορ στην ά κάνν αβη κ αι τη αποπ ν οινικ οποίη σή τη ς. κλήδ

ες σε


CITY FREE PRESS 15

λ

Βαβέ

Το παγωτό Φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα το παγωτό διοργανώνει και φέτος η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας, σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Αυγούστου 2011. Οι φωτογραφίες μπορούν να παραδοθούν στα γραφεία της Φ.Ε.Κ., στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» (Ξάνθης Ξενιέρου 53, Λευκωσία, τηλ.: 22375919, 11.00-14.00) ή στα γραφεία της ΕΤΑΠ Λευκωσίας (Λεωφ. Γρίβα Διγενή 38 & Οδός Δεληγιώργη 3, Μέγαρο ΚΕΒΕ, 2ος όροφος, τηλ.: 22889600, καθημερινά 08.00-14.00). Αιτήσεις, όροι και πληροφορίες στα sites www.cypruslefkosia.com & www.cps.com.cy.

υ ς Βαβέλ πο Ο πύργος τη ηκε από δημιουργήθ , έγινε α ί λ β ι β 0 0 0 30. τινή από μια στην Αργεν α ονόματι καλλιτέχνιδ jin. Η πρωMarta Minu ργεντινής, Α ς η τ α σ υ ο τεύ ιρες, είναι Μπούενος Ά Book η «World 11» της Capital 20δια ν φέρον. UNESCO. Ε

eautiful B n a h t More τερά η Στα αρισ perio stite Im Transve δεξιά η κ α ι σ τα aria ίσ τρ ι α M τρ α γο υ δ τέta συμμε Antonie ση ε κδ ή λω χουν σε ιήο π γ μ α το που πρα της α ην Α β ά ν θ η κε σ τ άκα τα δ ι κ Κούβας, φή άθε μορ ζ ον τα ς κ ώ ίας. Εδ Ομοφοβ αλά; ο ι , ό λα κ σ ύ ν τρ ο φ

Such a Lady! Θέλω να δω Lady Gaga . Προς το παρόν την απόλαυσα ν 55.000 Μεξικανοί κατά τη διά ρκεια της συναυλία της στην πρ ωτεύουσα της χώρας.


16 CITY FREE PRESS

Summer, summer ; ω δ ι α είσ γράφει η Δώρα Ελευθερίου

ηρά το μάτι ! ν ο π α ι π ι ε άς κλείν ς μας για διακοπές μ ι κ ά ρ ι α κ ο Το καλ επιθυμίε τις ί ε ι ο π ο γ και ενερ


CITY FREE PRESS 17

Ο επιμένων ελληνικά

Αυτό ξέρω, αυτό εμπιστεύομαι Πράγα

Μύκονος

Είτε την αγαπάς είτε τη μισείς. Ή αγαπάς να τη μισείς! Το πιο κοσμοπολίτικο νησί της Ελλάδας, που έδωσε αναμφίβολα ώθηση στον ελληνικό τουρισμό, απολαμβάνει κάθε καλοκαίρι τη μεγαλύτερη κοσμοσυρροή. Είτε θέλετε να πουλήσετε μούρη είτε να club-άρετε είτε ακόμα και να χαλαρώσετε, στη Μύκονο θα την καταβρείτε. Θα πάτε στο Καλό Λιβάδι και στην Ψαρρού μαζί με όλο το star system του πανελληνίου to see and to be seen, στη Λιά και στον Καλαφάτη για water sports, στην αθάνατη Super Paradise για χορό, όπως και στην πιο «εναλλακτική» (ας πούμε) Παράγκα, στον Άγιο Σώστη και στον Φωκό για να κρυφτείτε από τα φώτα της δημοσιότητας (τα δικά σας ή των άλλων), ακόμα και στον Ορνό και τον Αγ. Στέφανο για πιο οικογενειακές καταστάσεις.

Σαντορίνη Με την άγρια ομορφιά της η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη του κόσμου και παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των απανταχού ερωτευμένων. Το Ημεροβίγλι βρίσκεται στο ψηλότερο και πιο προνομιακό σημείο της Καλντέρας, που βλέπει προς το ηφαίστειο και προσφέρει θέα προς το ομορφότερο και διασημότερο ανά τον κόσμο ηλιοβασίλεμα, όπως και το μεσαιωνικό κάστρο της Οίας. Στην Οία δείτε την ιδιότυπη αρχιτεκτονική, καθώς τα σπίτια -τα λεγόμενα «υπόσκαφα»- είναι σκαμμένα στη λάβα από τις εκρήξεις του ηφαιστείου. Για μπάνιο οι καλύτερες παραλίες είναι η Κόκκινη Παραλία, η μοναχική Άσπρη Παραλία, τα Μέσα Πηγάδια, ο οργανωμένος Μονόλιθος. Η Περίσσα και ο Περίβολος είναι οι δύο πιο κοσμικές και πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Αν αναζητάτε την εναλλακτική επιλογή τότε ο Κολούμπος είναι για εσάς.

Κέρκυρα

Η λεγόμενη «Αρχόντισσα του Ιονίου» είναι νεοκλασική και καταπράσινη, με βενετσιάνικη χάρη, αλλά και νυχτερινό πρόσωπο. Ιδανική για οικογένειες αλλά και παρέες που θέλουν να χαλαρώσουν ή να «γυρίσουν» ένα μεγάλο νησί χωρίς να πηγαίνουν για ύπνο με τις κότες αλλά ούτε και να ξημεροβραδιάζονται, αν πραγματικά δεν το γουστάρουν. Ιδανικά για τη θέα το Παλιό και Νέο Φρούριο, ενώ μια εκδρομή στο Ποντικονήσι είναι από τα κλασικά «πρέπει» της Κέρκυρας, όπως και μια βόλτα στο Αχίλλειον, χτισμένο για την αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστρίας. Στην Κέρκυρα θα κολυμπήσετε μεταξύ άλλων στις βραβευμένες Ορμό και Κομμένο, στην κοσμοπολίτικη Κασσιόπη και στις ήσυχες Αγνή, Αρίλλα, Μυρτιώτισσα.

Το παραμυθένιο σκηνικό της Πράγας ελκύει μονίμως τους Κύπριους και όχι αδίκως. Στην Παλιά Πόλη κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο με άμαξα γύρω από το αστρονομικό ρολόι του «Ορλόι» ή το Βασιλικό Παλάτι για να δείτε και την αλλαγή της φρουράς και τον καθεδρικό του Αγίου Βίτου με τον κρυστάλλινο θόλο, καταλήγοντας στη διάσημη γέφυρα του Καρόλου με τα μπαρόκ αγάλματα.

Βουδαπέστη

Έτερη αγαπημένη των Κυπρίων στην κεντρική Ευρώπη η Βουδαπέστη. Επίσης προσιτή και φθηνή, ένα κλασικό value for money. Μέρος της πάλαι ποτέ αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, είναι γεμάτη με ιστορικά κτίρια και δείγματα μπελ επόκ στο παλιό της κομμάτι, τη Βούδα. Στη Βουδαπέστη κάποιες συνήθειες αποδεικνύονται εκ των ων ουκ άνευ: γκούλας, κρασί και τσιγγάνικη μουσική με βιρτουόζικα βιολιά, επισκέψεις σε δημόσια λουτρά με γεωλογικές δεξαμενές θερμών υδάτων για χαλάρωση, διάβασμα και κουβεντούλα!

Παρίσι

Όσες φορές και να το επισκεφθεί κανείς, δεν το χορταίνει! Γι’ αυτό και το τουριστικό ενδιαφέρον δεν εκλείπει ποτέ! Το Παρίσι είναι ρομαντικό και πρωτοποριακό, κλασικό και avant garde, ευγενικό και πρόστυχο, με κλίση στη μουσική, την εικαστική τέχνη, τη γαστρονομία, τη μόδα και πάει λέγοντας. Να είστε επί ποδός, για να το γνωρίσετε δεόντως! Για τον Πύργο του Άιφελ, η αναμονή για να ανεβείτε είναι δεδομένη. Οι γέφυρες του Σηκουάνα γύρω από τη Notre Dame δημιουργούν ένα από τα ομορφότερα σκηνικά της πόλης. Στο Quartier Latin αγοράζετε αντίκες, ρετρό μικροαντικείμενα και βιβλία.

Βαρκελώνη

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος νεαρός κυρίως κόσμος επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Καταλονίας και την ερωτεύεται κεραυνοβόλα! Για τα κρυμμένα μπαράκια της γοτθικής συνοικίας Barri Gotic, το hip vibe στην El Raval, σε πάροδο της Las Ramblas, του πιο πολυσύχναστου δρόμου του κόσμου ίσως, με καταστήματα, καφετερίες, ζωντανά αγάλματα και μία διαδρομή από την οποία ξεπροβάλλουν λιγότερο γνωστά έργα του Gaudi και άλλα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα: το παλιό κατάστημα με τις κινέζικες ομπρέλες, το ψηφιδωτό δάπεδο του Χοάν Μιρό, ο οποίος έζησε και δημιούργησε εδώ. Σήμα κατατεθέν ο ναός La Sagrada Familia, ένα μεγαλεπήβολο και πολυσύνθετο έργο του Antoni Gaudi, του «image maker», θα έλεγε κανείς, της πόλης.

Και μην ξεχνάς, σε κάθε σου εξόρμηση πλήρωσε με κάρτα Sunmiles American Express… η κάρτα που ξέρει ότι λατρεύεις τα ταξίδια.


18 CITY FREE PRESS

Μακριά, πιο μακριά

Νέα Υόρκη

«Concrete jungle where dreams are made of» τραγουδά η Alicia Keys και αν εσείς θέλετε να ζήσετε το όνειρό σας μπορείτε να το κάνετε σαν κοσμοπολίτες στη Νέα Υόρκη, έστω και για μιαδύο βδομάδες διακοπών. Θέλετε τέχνη; Πάτε στο Metropolitan Museum (ΜΕΤ), με τέχνη από όλα τα μέρη του κόσμου και στο Museum Of Modern Art (ΜΟΜΑ), ίσως το πιο συγκροτημένο παγκοσμίως. Θέλετε ουρανοξύστες και αρχιτεκτονικό δέος; Πηγαίνετε στο Empire State Βuilding και στο Rockefeller Center, με ολόκληρο το Μανχάταν στο πιάτο. Θέλετε τουριστικά αξιοθέατα που να ταιριάζουν στο «Ι Love NY» μπλουζάκι σας; Πάτε στο Άγαλμα της Ελευθερίας και στο Brooklyn Bridge. Θέλετε ψώνια και designer items; Πάτε στη 5th Avenue και τη Fashion Ave και ανοίγετε γενναιόδωρα το πορτοφόλι σας. Προτιμάτε vintage; Chelsea it is! Θέατρο; Στο Broadway! Και για κουζίνα από όλο τον κόσμο, πέρα από τα high εστιατόρια του Μανχάταν, επισκεφθείτε αναλόγως τη Little Italy, την Chinatown κ.λπ. Θέλετε βόλτα ή εξωτερικές δραστηριότητες; Πηγαίνετε στο Central Park. Nightlife; Από τις αναρίθμητες περιοχές τσεκάρετε μεταξύ άλλων το Meatpacking District, την παλιά κρεαταγορά που έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα πιο hip places του κόσμου. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή…

Κατάλοιπο των 80s ή εθνικό βίτσιο; Όπως και να εξελίσσονται οι τουριστικές προτιμήσεις, για τον Κύπριο η κρουαζιέρα είναι… κρουαζιέρα! Σήμερα προσφέρονται πραγματικά μαγευτικοί συνδυασμοί στη Μεσόγειο, οι οποίοι περιλαμβάνουν επιπλέον συχνά τη γαλλοϊταλική Ριβιέρα και τις ισπανικές ακτές, τις Βαλεαρίδες, τη Σαρδηνία, καθώς και χώρες της Βορείου Αφρικής και την Τουρκία. www.louiscruises.com

Κρουαζιέρα θα σε πάω

Νέο Δελχί

Μετά τη διοργάνωση των Κοινοπολιτειακών Αγώνων στο Δελχί (Παλαιό και Νέο) τον Οκτώβριο του 2010, το ενδιαφέρον των παγκόσμιων περιπλανητών στρέφεται ξανά στην Ινδία. Και φυσικά μια φορά που θα πάτε τόσο μακριά, θα φροντίσετε να επισκεφθείτε το Taj Mahal. Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Αυτοκράτορας Σάχης Τζαχάν προς τιμήν της συζύγου του Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τον τοκετό. 20,000 εργάτες έκτιζαν το αριστούργημα για 22 χρόνια…

Γκεντ

Να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι Βέλγιο δεν σημαίνει μόνο Βρυξέλλες. Αντισταθείτε στη γενικότερη τάση που υποτιμά Ο νέος είναι το Βέλγιο ως τουριστικό προορισμό και ωραίος ακολουθήστε μια από τις προτάσεις του Lonely Planet για το 2011, το λεγόμενο «μικρό Άμστερνταμ», δηλαδή την πόλη Γκεντ, ελληνιστί Γάνδη. Βρισκόμενη στην περιοχή της Φλάνδρας, η Γκεντ λατρεύεται -από τους Βέλγους και τους χιλιάδες ξένους που εργάζονται στις Βρυξέλλεςγια τη γραφικότητα (απόδειξη η θέα από τον πύργο του καθεδρικού St Bavon), τη φιλοξενία και το vibe της.

Βαλένθια

Όσοι ασχολούνται με την αρχιτεκτονική και τα μηχανοκίνητα σπορ η αξία και η χάρη της Βαλένθια δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι μεν για τα επιτεύγματα του Καλατράβα, οι δε για την ετήσια διοργάνωση Street Circuit Formula 1 motor race. Ειδικότερα φέτος η Βαλένθια είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του Αθλητισμού. Κλέβει τις εντυπώσεις η φουτουριστική Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών (Ciudad de las Artes y las Ciencias), έργο των Σαντιάγο Καλατράβα και Felix Candela.

Πλήρωσε με κάρτα Sunmiles American Express γιατί με κάθε σου αγορά είσαι πιο κοντά στον αγαπημένο σου προορισμό.


20 CITY FREE PRESS

Εστιατόρια που είναι πραγματικά value for money, BUFFET

(που αποτελούν και ένα καινούργιο trend), μαμαδίστικες γεύσεις σε μαγειρεία και happy hours σε pubs και άλλα μαγαζιά της πόλης. Με απλά λόγια; Ένας οδηγός επιβίωσης στην εποχή της κρίσης!

Low Budget Food γράφει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης


CITY FREE PRESS 21

VALUE FOR MONEY

Οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, ραγδαίες.

Το ίδιο και οι αλλαγές σε όλους τους τομείς. Πόσω μάλλον στο φαγητό. Αυτό που παλιά ήταν το αυτονόητο, το κανονικό, το φυσικό -ότι δηλαδή θα φας καλό φαγητό χωρίς απαραίτητα να πρέπει να πληρώσεις μια μικρή περιουσία-, σήμερα συνηθίσαμε να το λέμε «value for money». Και να ‘ταν αυτή η μόνη συνήθεια που αποκτήσαμε; Το γεγονός ότι πλέον παίρνουμε στα χέρια μας τον κατάλογο και κοιτάζουμε πρώτα τη στήλη με τα ευρώ για να επιλέξουμε στη συνέχεια τι φαγητό θα φάμε, τείνει να καταντήσει κουσούρι. Κρίση είναι αυτή, όλους μας επηρεάζει. Ευτυχώς να λέμε που η κρίση δεν κουβαλά μόνο κακά. Κατ’ αρχάς, πάντα σε τέτοιες περιόδους γίνεται ένα γενικό ξεσκαρτάρισμα, κατά το οποίο καταφέρνουν να επιβιώσουν μόνο όσοι αξίζουν πραγματικά. Όσοι προσφέρουν κάτι πραγματικά καλό και όχι κατ’ ανάγκη ακριβό. Τους υπόλοιπους… τους παίρνει το ποτάμι. Απ’ εκεί και πέρα, η κρίση κάνει εμάς τους καταναλωτές πολύ πιο απαιτητικούς. Είμαστε διαρκώς σε μια διαδικασία ψαξίματος της ποιότητας και της πιο συμφέρουσας τιμής. Τέλος, βάζει σε σκέψεις και τους ίδιους τους μαγαζάτορες, αφού για να επιβιώσουν πρέπει να καταφεύγουν σε έξυπνες και συμφέρουσες λύσεις. Είτε ανεβάζοντας τον πήχη της ποιότητας και κατεβάζοντας (έστω και λίγο) τις τιμές είτε προσφέροντας μεσημεριανά buffet -δημιουργώντας έτσι ένα καινούργιο trend- είτε, τέλος, ανακοινώνοντας happy hours με εκπτώσεις και προσφορές για κάποιες συγκεκριμένες ώρες της μέρας.

Χαιρέτα τόν κρύο καιρό και τις σόμπες και άραξε στην αυλή του συριακού «Sawa» (22766777), ένα εστιατόριο στο οποίο θα πάθεις πλάκα με τις τιμές. Να σου πω απλώς ότι με ένα budget της τάξης των €10 μπορείς να φτιάξεις ένα γεύμα αποτελούμενο από 5-6 Warak Eneb Bil Zet (κάτι σαν κουπέπια), μια συριακή σαλάτα Fattoush και 4 falafel! Εκεί κοντά βρίσκεται και το σχετικά καινούργιο «Mediterranean» (22766727) με τις πολύ προσιτές τιμές. Ένα platter ψαρικών, για παράδειγμα, για δύο άτομα στοιχίζει €18 (ή €34 για τέσσερις) και περιέχει μεταξύ άλλων γαρίδες σχάρας και τηγανητές, καλαμάρι, ψάρι φιλέτο κ.λπ. Νέες αφίξεις στην πρωτεύουσα είναι και η ταβέρνα «Οι Κουμπάροι» (22351070) στη Μακεδονίτισσα, με το μικρό (αλλά χορταστικό) μεζέ της να είναι μόλις στα €13, αλλά και το πολύ δημοφιλές ιταλικό «Just Italian» (22790600) του Πρωταρά, που εδώ και κάποιους μήνες προσγειώθηκε στην Έγκωμη προσφέροντας pastas, πίτσα, σαλάτες και άλλα καλούδια, σε τιμές που ξεκινούν από 7 και κάτι ευρώ. Στα €7.50 είναι και τα noodles στο «Wagamama» (22870140), αφού αυτές τις μέρες στο γνωστό ασιατικό εστιατόριο γίνεται του… noodle, χάρη στο «noodle festival»! Στη Λεμεσό, για value for money φαγητό πήγαινε στην «Drifters» (25324243), όπου το πιο ακριβό fajitas στοιχίζει €13.90, στο πολύ hype «Puesta» (25329040) για οστρακοειδή, θαλασσινά αλλά και επιλογές όπως σάντουιτς, burgers και steaks σε απίστευτα χαμηλές τιμές, στο «La Boca» (25278000) του Columbia Plaza με τις πίτσες, τις μακαρονάδες και τις σαλάτες να ξεκινούν από τα €5.70, στο «Il Posto» (25746777) όπου ένα burger με πατάτες και σαλάτα κοστίζει γύρω στα €7, στο super ιταλικό «Il Sapore» (25313184) για φρέσκα ιταλική pasta και gnocchi (€5.95-€9.85) ή στο «Syrian Arab Friendship» (25328838) για να γευτείς veggie meze με μόνο €9. Καλά και φθηνά θα φας και στα «Library Bar» (99412244), «Ocean Basket» (25392574), «Old City Trattoria» (25353500), στην ταβέρνα «Φόρσος» (25329490), ενώ ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στο «Π» (25341944) με τις πιο νόστιμες σαλάτες που έρχονται σε απίστευτα μεγάλες μερίδες και σε πολύ καλές τιμές. Στη Λάρνακα, τώρα, υπέροχες γεύσεις με φιλικές προθέσεις για την τσέπη σου θα βρεις στο «A33», (70006933) αφού υπάρχουν σαλάτες και pastas από €7, ενώ και ο μεζές που περιέχει ακόμα και ελάφι και αγριογούρουνο είναι στα €18. Ποιότητα με τιμές χώμα στο κέντρο της πόλης του Ζήνωνα, συνδυάζει και το «Get Fresh» (24812930), αφού το σάντουιτς είναι στα €3 και η μπριζόλα με πατάτες και σαλάτα στα €5. Τέλος, καλό και φθηνό φαγητό στην Πάφο προσφέρει το ιταλικό «Grazie» (26818298), όπου οι pastas στο μενού είναι αυθεντικές ιταλικές και οι τιμές ξεκινούν περίπου από €10, το «Gina’s Place» (26938017) με τα θεϊκά γκουρμέ σάντουιτς (όλα τα main στοιχίζουν από €6-€14), το καινούργιο «Grill Garage» (26960179) όπου όλα κοστίζουν €4.90-€9.90 και φυσικά, ο βραβευμένος «Γιάννης» στον Κάθηκα (26633353), του οποίου ο μεζές των €15 περιλαμβάνει περισσότερα από 20 πιάτα και είναι must try!


22 CITY FREE PRESS

BUFFET

ΜΑΕΙΡΚΑ

Φτάνει πια το delivery. Μπες στο αυτοκίνητο με κατεύθυνση το πιο κοντινό από τα πιο κάτω εστιατόρια, αφού τα μεσημέρια προσφέρουν Κάτι είναι κι αυτό! Το ότι, δηλαδή, πλούσιο μπουφέ, απενοχοποιώντας έτσι την παγια κάποιες ώρες της μέρας μπορεξηγημένη αυτή μέθοδο και καθιστώντας τον ρείς να πιεις τις αγαπημένες σου ως ένα από τα πιο δυνατά trends των ημερών μπίρες σε μειωμένες τιμές. Στην μας. Θα το διαπιστώσεις όταν στο δίπλα και στο «Οκτάνα» (22760099), για παράπαραδίπλα τραπέζι θα κάθονται επιχειρηματίες δειγμα, από 17.00-20.30 (Δ-Παρ) και άλλοι κουστουμαρισμένοι με φουλαρισμένο όλα τα αλκοολούχα είναι στη μισή πιάτο! Έχουμε και λέμε. Στο «Little Buddha» τιμή, στο «Bennigan’s» (22464111) (22766000, Δ-Παρ 12.30-15.30) ο μπουφές από 12.00 μέχρι 19.00 και από τις στοιχίζει €15, ενώ περιλαμβάνει ακόμα και 23.00 μέχρι τη 01.00 προσφέρονται sushi, στο «Da Capo» (22757427, Δ-Παρ 12.30εκπτώσεις στις ντόπιες μπίρες και 15.30) θα πληρώσεις €11.90 με ποτό και γλυκό, σε ορισμένα κυπριακά κρασιά, στο στο «Aperitivo» (22100990, Δ-Παρ 12.00-15.30) «Hustle» (22458588) Δευτέραη τιμή με την έκπτωση ανέρχεται στα €13.50 Παρασκευή (17.00-20.00) μπορείς για φαγητό, salad bar και γλυκά, στο «Mondo» να απολαύσεις το ποτό σου με 30% (77778044, Δ-Παρ 12.30-15.00) στα €11.90 για έκπτωση, ενώ τα finger food είναι σαλάτα, μπουφέ και ένα γλυκό, στο «Maze» complimentary -άσε που και το (22447447, Δ-Παρ 13.00-15.00) στα €12 με μπιλιάρδο εδώ είναι δωρεάν!-, ορεκτικά, κυρίως πιάτα και επιδόρπια, ενώ στο ενώ σημαντικό είναι και το 15% «Chateau Status» (77771167, Δ-Παρ 13.00που σου δίνει το «Aperitivo» 15.30) πληρώνεις €13 (ή €17 μαζί με τα ποτά). (22100990) τα μεσημέρια (Δ-Παρ) Στην «Pizza Mia» (22374444, Δ-Σ 12.30-15.00) σε φαγητό και ποτό. Ακόμα μια θα πληρώσεις €10.95 για ορεκτικά, σαλάτες, ωραία προσφορά που χρήζει ζυμαρικά, σολομό, γαρίδες, κοτόπουλο, χοιρινό, αναφοράς, είναι το 20% που δίνουν πίτσες, φρούτα, γλυκά κ.ά., στο «Guru» στη τα «Chopsticks» στις online Μακεδονίτισσα (22590059, Δ-Π 13.00-15.00), παραγγελίες. όπου μάλιστα δίνεται έμφαση στο live cooking, η τιμή είναι στα €14 μαζί με γλυκό και καφέ, ενώ καλό φαγητό στην πρωτεύουσα θα βρεις και σε όλα τα «Café la Mode» (εκτός από αυτό στη Μακαρίου) που προσφέρουν μπουφέ (μαζί με γλυκό) τις Κυριακές προς €15, αλλά και κάποιες μεμονωμένες μέρες της εβδομάδας με την τιμή να κατεβαίνει στα €12. Τέλος, είναι παράλειψη να μην αναφερθούμε και στον διαχρονικό μπουφέ των εστιατορίων «Ευωχία» και «Εστιάδες» (€13.50) αλλά και αυτόν του «Προσήλιου» (€10.20) -όλα προσφέρονται καθημερινά 12.00-15.30. Στις υπόλοιπες πόλεις, γνωστά στέκια για τον μπουφέ τους είναι η «Λυσσιώτικη Σούβλα» στη Λεμεσό (25321858, Δ-Κ 12.00-23.00), με την τιμή να είναι στα €7.90 (ή €11.90 την Κυριακή), ο μπουφές της Παρασκευής (19.30) στο «Momo» στη Λάρνακα (70004464), όπου με €16.60 θα φας από σαλάτες και κυρίως πιάτα, μέχρι maki και παγωτό, ενώ ένα από τα πρωτοπόρα και πιο γνωστά μαγαζιά στο νησί στο θέμα «μπουφές» είναι σαφώς το «The 5th Floor» στην Πάφο (26910055, Δ-Κ 12.30-16.00), όπου με €13 ή €17 τις Κυριακές έχεις στο πιάτο σου εξαιρετικές γεύσεις και… πιάτο τη θέα της Πάφου!

Back to basics με φαγητά κατσαρόλας, όσπρια και γεύσεις που δεν θα βρεις σε κανένα άλλο εστιατόριο της πόλης. Μερακλίδικο φαγητό στη Λευκωσία θα φας στη «Στοά του Δημήτρη» (22343030), όπου για παράδειγμα ένα παστίτσιο είναι στα €7, στον «Ματθαίο» στην Πλατεία της Φανερωμένης (22755846) όπου μπορείς να παραγγείλεις ζουμερά κουπέπια ή αφέλια (οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ €6-€8) και στον Άγιο Γεώργιο (22765971) με τις τιμές να είναι στα ίδια επίπεδα. Αν βρίσκεσαι στη Λεμεσό, super επιλογές είναι η «Συκαμινιά» (25365280) -δοκίμασε οπωσδήποτε μουσακά με σαλάτα (€8), το «Μαειρκόν της Λύσης» (25570251) όπου όλα τα κυρίως είναι γύρω στα €7, αλλά και ο «Τσολιάς» (25337521), όπου με €10 σου φέρνει στο πιάτο το πασίγνωστο κουνέλι του!

HAPPY HOURS


24 CITY FREE PRESS

GAY FRIENDLY -ARE YOU READY? γράφει η ομάδα της Accept επιμέλεια Πέγκυ Σπινέλη


Y

των ίδιων τους ν ω τ α υ φοβί αι πο η ομο αικών είν . Η εσων έ μ υς ικευ γκέι γυν μένο ένα ωτερ τυχισ τερικευμ μας Η εσ τρών και σ υ δ ω υ ο ν σ ο ρ α ι ε ε π ο ι σότ άδι γκέ . Τα λούν περισ ζωή τους ολύ σκοτ ενοχ ι είναι ι ε ε ν μ κά οπ νη δε ότ και τ ευμέ α λες « αίνονται ει έν τερικ θη. Αυτά α να φ σ σ έ η ι λ μ α α ίν κα πά λότο όνο ν ος! Ε τους ην ψυχή. ε προ χέρι μοφυ την ο α τ τ ριούχ , φτάνει μ αδή θα σ ά από το ι τι ό (ή τρώε οι ι αυτ ατ ηλ λεια ει διό ή μαύρ ». Πώς δ να κρ της; Είνα όφυλο κύπτ ν πολυτέ Η απαρχ ο ο α ρ τ π μ ι ε . η ρ ό ο ο α τ Μ ς ε ρ φ μ στο ν τ ; η ν ύ έ ο ι ε ό ο υ ψ α ρ θ μ λο ένα έχο ύντ ό; άλυ σωπ ίζετα » ό σ κ κ ά ό α δικό Against ι σ τ ο ρ τ π ς η ω α α Τ τ π η η β κ ω π λ κλ ει ος τά γκέι φό του ή αδή περ πρόσ ε το Day εύκο ι προ βλέπ έματ κά α κα φιλα α»;) της και μ ational δηλ , είνα ροκλητι ι μέρ να του θ πος δεν « οιόντρο ι ή ν Η ύ κ ύ τ Α σ ρ ά ο ς σ ; τ ά ρ Π n π υ ω ν κα Γνω θνή σκοπό ter «κατ ληση τά χε εί; Άρα; λου α άνθρ αι τη ερία ι ιες, η Διε O (In πρόκ ι και κρα οχλ αδή ό ι ο μέσος λά ούτε κ ων, αφού λευθ της ν λ ε ε η IDAH hobia), βίας έχε ροσπάθε ν ρ δ ε η ά ι τ τ σ λ ε κα ο π ζευγ άτι που op διταση οσώπ τα, α νός ό όν. Μ ρωτα υλοφ Hom νείς μό της γεγο ν ποσότη φιλων πρ Κατ’ επέκ ρχει αι κ , λοιπ ρά του έ ν ν ί μοφ τις διεθ α σ ω ά Ε η ρ ό Ο . α λ τ ι ε λ ί φ χα ίζε φυ εν υπ εύθ σεβ της νίσει ούτε φυλο Η ημέρα στο ν ομο ν τα γνωρ στο ότι δ βλέπει αι ελ ριορίσιμη ο ο κ ω ν τ τ μ υ ν ο ά α . ο κ δε συ πε ται εύ τητ δεν ων ών οια ή παύε φού στατα ΐου τη μη νία στοχ τητας τ ι γυναικ ε κάπ κομμάτι πλού ία επανα τίζεται, α 7 Μα που ό σ ! α κοινω α 1 ύ κ ς κ ι ο η ς ή ι τ ζ ν α ν α ω τ ε α ι ν ν α ώ ζ ω σ ι ρ μ δ έ α ν ί ρ ν ε α ι η ο : σκ βλ ,η νδ οντ από θώς ψε αφ σαι ο η κο καλο πιζε α προ χειρότερα κέι ντρέπ έφτε ων, α υχαία κα ιλία έπα γκόσμι ο ν κ ώ τ μ τ σ ς σ ν ε ό ο ι ό α α φ η α α ατ ιγ Πα ικ ιτ λόγ ώρ ου ντιμ ακόμ οι ίδιοι ο τε σίγουρ αυτούς φυλο τον κειτα ική Και τ τσι, θα α ρριψη (π είνα ή ό , ρ ι π τ ό χ ν ά έ δεν 90 η ομο εια από υ κ πό μα ς ι γι’ ς, τ υν τι α ποιο νωνίας α καθάρισ εκτική, ψ 19 θέν ρεί ό υτούς του γράφοντα αραμένο σ ω α ε ι ε του ; λ ι ο ξ θ ε ι π . α ι κ α ζ ι α α ς τ α ε ε ι α α ς ί κ α γ α κ ν έ ν ς η κ ί ε ς τ ου πηρ σω υ εί είς, ίζει νται ήθηι η θεωρ ισμό Υγε για τ λ τι πο τον ε ποιημένο ί καν ρριψη), ί λέγο ι τους αξ ε ά ε α ά τ κ μ ( θ ν κ φ ι ι ο τ ό α Οργα πόσο εύε είχε t επ αρνη λήθεια κα ν αφάνει ια απ ειδητ όχι γ βία, αλλά ένα συν ρριψη, αν ccepυ δημοσιή την ια ι τη α α A ν ε κ ί ή ό η ζ ε ι η δ μ ς ο ή άλλ α επηρέα τέτοια απ του ποιος κοτά ένο). ι του Φέτοείμενο π, με αφορν ευχα- . στο σ λανθασμ ση σο θ ωπο μια μέσα ω ας ζεφαό ά ν ι Π μ ς γ ό ί θ κ ς α το μερίδα , και τη γι’ αυτ αρι- γκέι πρόσ ι πλήρη επ δεχτεί βα ρέαζε μια υ σαφώ ή έν ά, περ ε η ο ο άθε ψ θ λ κ εφη ρα αυτή ιαίτερα την ευχ ρή κα ν είχε απ σο θα επ στιγμή π ς α θ ω α ό ι κ μ φάλ ηνη για κά τό ό ό τη αι; Α είναι; Π ν π ν ί ημέτούμε ιδ ο όμως ι. α α ε Α , ε α ; , α ή κ ερήφ ς υν σε α ποι ηση ο ποια κή μομφ δ τ μ ί ι ε α ε ν ύ κ ρισ ισσότερ υπάρχε Α υ μ και π αυτο ι ς η. εν ποιο ήποτε ηθ ι ηθική σ ος ή του ε εξέγερσσβολή δ Περύμε που ν κα αδ ι ! ή ε ο ρ ς π χ α ο θ εί α μα στο χε κα πτυχσημαίνειά και προλι, αν δεντε μέσ υπριακή ου θόα του, θαΝα θα εί π α τ ή ν κ θα ε βρισι ο κεφά οιοδήπο αι τιγμον εαυτ λέψει. πό σ αι πάομοφοβική χρειάζεται ν η ί τ ε κάθ βουμε τ τον οπ ι μόνο κίδιο α τ Α π σει. ως λλάξει η σπάθεια άζονται α Από εχτεί φ ν ι ο ή Τ α ρο σκύ χόμαστεβαθμίζε με τον μό, ρει ι ποδ ούσε καδιεκδικ ινωνία. εί να α όση π ρα δεν χ μως είνα ς Μπορ ία; Και π ο υ ρ ό ανε ας υπο εν έχουνατολισ τεε ν ; Σίγο μποήσει. Να αι την κ και του ι κάθ ζεται κοινω ίνει αυτό ου χρειά ρειάζετα ι να μο γιατί δ προσα ουν λιγόερισα κ ένει τεία. τ η ς έ π Χ ζ αγ κ ο . ό ν γ τ ς τ ι ο υ α γ ά ι ι α ρ γ μόν ουαλικό ς θα έχ ουρα π ο άρ α: α ακ ο κρτην οικο την πολ για τ τ φέκι νος και θ έι γυναίκ ι ε ε μ ζ ά ντου λ ς έ ι σεξ έρες μα. Και σίγ κ ώ Απόους. Από κό σθ ς, κάθε γ (και δεν μ λλά για ως; Π . Κρύμ ό α ψυχι α οι μ ενοχές ς. α , ο ά μ τ τ ς ίλ ότη γκέ από φ . νοιχτ ις φίλου κ κάθε ι ι ι ς α ι ε τ α α ι ζ α τ α ί ν τ ε ά έ ε ζ ε ρες ερο φω ραγμ ο; Χτ Φοβ ς, να ρειάζ υο-τρ έι αι η π ι πρόσωπ σκοτάδι. α που ν ί άντρα out σε δ ή ζωή). Χ ει ως γκ ς, να ε σότ κέ το έν ρχ Ποια ου ng ιχτ ένα γ κληρη σ απωθημ μό που α comi τικά ανο ει να υπά ιμα με όλ ερα. ρ ε τα αθ ολό σ τ σήμ μα ετεί λεύθ οιο β ζωή αξιώ τρας, ισό πραγ . Υιοθ τεί σε τέτ αυτό. ς να ά κι ε ι μια ν ύ α κ ε ά ι λ μ β τ ι ο η ς έ ε ένα τον ται π ιοθε ροκλ αι γκ χα Φοβά χτεί. Τα υ ν ίδιό του ίκα κ ιθυμεί, π Αν εί άση ; γυνα ε π ο ό δ τ ε τ αυ σεί φρ έχει πως α τη ωστό να μι ζει ό ίναι σ ου άκουσ ην τάνει ε φ α ά; Μ να μ μυρά π ε φο λητικ άνει Προκ τ για κάθ ι γκέι, φτ ρα εκατομ ο υ εν ένα σ ενοχλούν μουν σίγο ε ή μ α «δε ν», θ αλού προκ


26 CITY FREE PRESS

Gay and Lesbian οδηγός διασκέδασης Κύπρου* Λευκωσία: «Thinking Outside The Box» Εβδομαδιαίο πάρτι που γίνεται στο μπαρ Ιθάκη, κάθε Πέμπτη. Νικηφόρου Φωκά 33, Λευκωσία (κοντά στην πύλη Αμμοχώστου) Τηλ.: 22434193, www.ithakivenue.com.

Πολύ συχνά, όλοι και όλες μας, όταν βρισκόμαστε σε απόγνωση, για τον οποιοδήποτε λόγο, αναζητούμε μια κάποια στήριξη, μια βοήθεια, μια ελπίδα. Σχεδόν πάντα, ψάχνουμε να βρούμε κάποιο φίλο, συγγενή, έναν κοντινό μας άνθρωπο, για να μας στηρίξει. Στην πραγματικότητα όμως, ακόμα και στο πιο βαθύ σκοτάδι, ακόμα και στη μεγαλύτερη απελπισία, το φως βρίσκεται πάντα μέσα μας. Και δεν σβήνει ποτέ. Πρέπει απλά, ωσάν άλλος Βουκεφάλας, να γυρίσουμε το κεφάλι και να το κοιτάξουμε! Γιώργης Ρεγγίνος Λειτουργός Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων Accept - LGBT Cyprus Ποια είναι η accept - ΛΟΑΤ Κύπρου Όραμά μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητάς του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσον αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό. Η Accept - ΛΟΑΤ Κύπρου καθιερώνει μια ορατή και εμφανή ΛΟΑΤ παρουσία στην Κύπρο όπου τα ΛΟΑΤ πρόσωπα μπορούν να ενημερωθούν για: δικαιώματα, υποστήριξη, πληροφορίες και πολιτική δράση. Διατηρεί ιστοσελίδα: www.acceptCY.org και σελίδα στο Facebook: accept - LGBT Cyprus. Μέσω της ιστοσελίδας μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια των ανθρώπων της Accept αλλά και των ειδικών με τους οποίους συνεργάζεται. Email: info@acceptCY.org, τηλ.: 99812343.

Λεμεσός: Escape Club Λεωφόρος Μακαρίου 103 Α, Λεμεσός. Τηλ.: 97757272, www.xliveclub.com. Καφεστιατόριο «Π» Κιτίου Κυπριανού και Σπάρτης γωνία, Λεμεσός. Τηλ.: 25341944. Λάρνακα: Secrets freedom club Λεωφόρος Αρτέμιδος 67, Λάρνακα. Τηλ.: 99557433, www.secretsfreedomclub.com. Πάφος: Different bar Αγίας Νάπας 6-7, κάτω Πάφος. Τηλ./φαξ: 26934668, www.differentbar.com. Παραλίες: Πισσούρι: δρόμος Λεμεσού-Πάφου Κέρμια, Αγία Νάπα Ακτή του Κυβερνήτη, Λεμεσός. *Αν υπάρχουν χώροι ψυχαγωγίας που επιθυμούν να βρίσκονται στον κατάλογο με τις επιχειρήσεις που είναι φιλικές προς τα ΛΟΑΤ πρόσωπα, παρακαλώ όπως μας ενημερώσουν στη διεύθυνση info@acceptCY.org


city

vibe Τρίτη 17- Σάββατο 28 Μαΐου, Υπαίθριος χώρος, Λεωφ. Στροβόλου (απέναντι από Pepsi), Λευκωσία, 20.30, €15, €12. Πληρ. 99461186, 99611159.

«ΜΕΣ ΣΤΟΥ ΜΑΓΙΟΥ ΤΙΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΕΚΕΙ ΘΑ ΤΟ ΓΛΕΝΤΗΣΕΙΣ...Τέτοιο γάμο δεν έχεις ξαναδεί. Όλοι οι καλοί θα είναι εκεί... Να βάλεις ρούχα απλά, κι εσύ κυρία ούτε να το φανταστείς να βάλεις τα παπούτσια σου τα ψηλά. Μην φτιάξεις καν μαλλί...». Όχι... δεν πρόκειται για ένα φευγάτο προσκλητήριο γάμου. Είναι ο πρωτότυπος τρόπος με τον οποίον η Open Arts μας καλεί στην παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, που κάνει πρεμιέρα στις 17 Μαΐου! Ειδικά για τους λάτρεις του Σαίξπηρ η πρόσκληση είναι τουλάχιστον δελεαστική. Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη κωμωδία του Σαίξπηρ είναι μια σάτιρα. Σατιρίζει το θέατρο και τους ηθοποιούς, τον έρωτα και τους ερωτευμένους, το παιχνίδι της εξουσίας που παίζεται σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα, τόσο στον πραγματικό όσο και στον εξωπραγματικό κόσμο. Η σκηνοθεσία και η διασκευή ανήκουν στην Αθηνά Κάσιου. Στην παράσταση αυτή, σ’ ένα περιβόλι, ένα όνειρο θα ζωντανέψει μια βραδιά του Μάη, με περιπέτεια, εκπλήξεις και διασκέδαση. Γιατί δεν πρόκειται για έναν οποιονδήποτε γάμο! Παντρεύονται ο Θησέας και κάποια Ιππολύτη... Και να ξέρεις δεν θέλουν δώρα, θέλουν απλά να είσαι εκεί. Κ.Κ.


28 CITY FREE PRESS

μουσική γράφει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης

ΑΤΖΕΝΤΑ LIVE ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/5

Bad News

Από το ρομαντισμό στο νεοκλασικισμό Με σολίστ τον Μενέλαο Μενελάου (βιολί) και μαέστρο τον Νίκο Χριστοδούλου, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου παρουσιάζει έργα Chopin, Dvorak, Wagner και Prokofiev. Δημοτικό Θέατρο, Λάρνακα, 20.30, €12 & €7. Πληροφορίες 24665794. C:Real 7Seas, Columbia Plaza, Λεμεσός, 21.30, €25 με ένα ποτό. Πληρ. 99028109, 25278000. J.Kriste, Master of Disguise Ο Λευτέρης Μουμτζής και η παρέα του ενορχηστρώνουν εκ νέου το υλικό από τις δουλειές «Girls, Ghosts and Gods» και «This is the alternative», ενώ παρουσιάζει και καινούργιες συνθέσεις. Kafeney, Λεμεσός, 21.30, €8.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/5 C:Real Βλέπε 13/5. 7Seas, Columbia Plaza, Λεμεσός, 21.30, €25 με ένα ποτό. Πληρ.99028109, 25278000.

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/5 The Chris Byars & Ari Roland Quartet Στο πλαίσιο της 36ης Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης. Διεθνής Έκθεση Κύπρου, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22203600.

ΤΡΙΤΗ 17/5

C-Real Rockers Η

μουσική είναι μουσική και είναι μία, με την έννοια ότι όλα τα είδη μουσικής έχουν προοπτική, φτάνει να υπάρχουν καλά τραγούδια και δισκογραφίες που θα πληρώσεις χωρίς δισταγμούς για να τις αγοράσεις. Καλύτερο παράδειγμα από τους C:Real δεν θα μπορούσα να σκεφτώ, ένα συγκρότημα που καταφέρνει να ξεχωρίσει χάρη στο πάντρεμα της ποιότητας με την pop μουσική. Λίγοι στην Ελλάδα κάνουν αυτό που κάνει το συγκεκριμένο γκρουπ, με την έννοια ότι γράφουν τη μουσική τους μόνοι τους, ενώ κάνουν και την παραγωγή στους δίσκους τους! Με το έργο που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα, δικαίως χαρακτηρίζονται από πολλούς ως το καλύτερο pop συγκρότημα στην Ελλάδα -θα μπορούσες άνετα να τους χαρακτηρίσεις και ροκ-, ενώ ουκ ολίγοι είναι αυτοί που μιλούν με κολακευτικότατα σχόλια για την απίστευτα επικοινωνιακή frontwoman των C:Real, Ειρήνη Δούκα. Μια από τις καλύτερες, ίσως, γυναικείες φωνές της νεότερης γενιάς. Η ιδέα για τη σύσταση του συγκροτήματος γεννήθηκε το ‘96 από τους Τάκη Δαμάσχη, Τάκη Ρετσινά και φυσικά, την Ειρήνη Δούκα, ενώ η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήρθε 6 χρόνια αργότερα με το single «Θα σε θυμάμαι». Τη συνέχεια την ξέρουμε όλοι. Πολλές γνωστές διαφημίσεις ντύθηκαν με δικά τους τραγούδια («Έτσι μ’ αρέσει να ζω» για την Ήβη και «Θα περιμένω» για Lacta), χιλιάδες airplays, μεγάλες πωλήσεις, σημαντικές βραβεύσεις στα Μουσικά Βραβεία «Αρίων» και πολλά τραγούδια που τείνουν να καταστούν διαχρονικά. Πιάσε από το «Αν δε σε ξαναδώ», «Τα πιο μεγάλα σ’ αγαπώ» και το «Μείνε δίπλα μου», μέχρι το «Θα περιμένω», το «Αν είσ’ εσύ», το «Ξέχασέ το» και το «Κάθε μου σκέψη». Τραγούδια που θα ακούσεις αν βρεθείς στο «7Seas» σήμερα και αύριο, μαζί φυσικά με διαχρονικές pop, rock και dance επιτυχίες από το ξένο ρεπερτόριο.

Παρασκευή 13 & Σάββατο 14 Μαΐου, 7Seas, Columbia Plaza, Λεμεσός, 21.30, €25 με ένα ποτό. Πληροφορίες 99028109, 25278000.

Ρεσιτάλ Βιολιού & Πιάνου Οι Sorin Alexandru Horlea (βιολί) και Elizaveta Kopelman (πιάνο), παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με έργα Purcell, Prokofiev και Frank. Αρχοντικό Τεχνών, Λευκωσία, 20.00, €15 (στην είσοδο) & €10 (on line από το cyprus-tickets.com). Πληρ. 70009303.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/5 The Chris Byars & Ari Roland Quartet Brew Lounge & Tea Bar, Λευκωσία, 21.30. Πληρ. 22100133. Λούης Γεωργίου και οι Bad News Κάθε Τετάρτη έντεχνο-ροκ πρόγραμμα. Club Central, Madison, Λευκωσία, 22.00, είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες 70007028.

ΠΕΜΠΤΗ 19/5 The Chris Byars & Ari Roland Quartet Jazzy B, Λεμεσός, 21.00. Πληροφορίες 99605502.

cd

Επιλέγει ο Άντυ Παναγιώτου

Sonic Arts 5.0 Cyprus Πολλά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Οργανισμό Πάνθεον, ο οποίος σε συνεργασία με τον Κύπριο συνθέτη Αντώνη Αντωνίου κυκλοφορεί τον δίσκο «Sonic Arts 5.0 Cyprus». Ο δίσκος διερευνά την κυπριακή μουσική σκηνή και παρουσιάζει ένα πολλά υποσχόμενο ρεύμα. Στο δίσκο περιέχονται ετερόκλητες μουσικές που έχουν όμως ως κοινή συνισταμένη τη δημιουργικότητα και την έμπνευση. Το δίσκο μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Πάνθεον (www.pantheonculture.org, 22670843).


30 CITY FREE PRESS

cinema γράφει ο Κωνσταντίνος Σαρκάς

Hanna ***

Σκηνοθεσία: Joe Wright. Παίζουν: Saoirse Ronan, Cate Blanchett, Eric Bana. 111΄. O Joe Wright, σκηνοθέτης των «Atonement» και «Pride & Prejudice», αφήνει τις ιστορίες εποχής και στοχεύει στα multiplex με ένα ευρωπαϊκό θρίλερ, που είναι μεν mainstream αλλά παίρνει ρίσκα και παραμένει αξιαγάπητα ιδιοσυγκρασιακό. Στο «Hanna» η Saoirse Ronan είναι μια έφηβη εκτελέστρια, η οποία κρύβεται στη μέση του πουθενά στη Φινλανδία με τον πατέρα-δάσκαλό της Eric Bana. Όταν ενημερώνουν τη CIA πού βρίσκονται, δέχονται το μένος της ισχυρής Cate Blanchett η οποία φαίνεται να πιστεύει ότι η Hanna δεν είναι απλά μια τινέιτζερ δολοφόνος. Μπορεί η πλοκή να μην κερδίζει πόντους ενθουσιασμού, όμως ο Wright και οι σεναριογράφοι Seth Lochhead και David Farr δεν την αφήνουν να τους περιορίσει. Μόλις η Hanna αρχίζει το ταξίδι της, η ταινία γίνεται υπέροχα απρόβλεπτη, συχνά αστεία και παράξενα συγκινητική. Η αθωότητα που βγάζει η Ronan δεν μπορεί παρά να σε κερδίσει ενώ η σκιαγράφηση των περιφερειακών χαρακτήρων είναι πολύ καλή (ξεχωρίζουν οι γονείς της Hanna που προσπαθούν να μάθουν στα παιδιά τους για τον κόσμο). Δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο για τους κακούς όμως: η Blanchett είναι εντυπωσιακή αλλά λίγο πιο αποστασιοποιημένη από ό,τι θα έπρεπε, ενώ ο ψυχωτικός Isaacs και η συμμορία από νέο-Ναζί που κουβαλά μαζί του μοιάζουν να προέρχονται από μια πολύ λιγότερο ενδιαφέρουσα ταινία. Το πιο αξιοσημείωτο και εντυπωσιακό πράγμα για το «Hanna» είναι το πόσο καλά σκηνοθετεί δράση ο Wright: ενώ η ταινία ως σύνολο μπορεί να έχει αδυναμίες, οι σκηνές δράσης είναι αιχμηρές και ευρηματικές. Όσοι βρήκαν τις δραματικές ταινίες του σκηνοθέτη πολύ καθωσπρέπει, μπορούν δικαίως πλέον να αναρωτιούνται μήπως έχει βρει τελικά το είδος που του ταιριάζει.

Paul **

Σκηνοθεσία: Greg Mottola. Παίζουν: Simon Pegg, Nick Frost, Sigourney Weaver. 104΄.

Limitless **

Σκηνοθεσία: Neil Burger. Παίζουν: Bradley Cooper, Robert De Niro, Abbie Cornish. 105΄. Ξεκινά με ενδιαφέρουσες προοπτικές αυτό το sci-fi θρίλερ του Neil Burger, όπου ο loser συγγραφέας τού Bradley Cooper ανακαλύπτει ένα νέο ναρκωτικό σε μορφή χαπιού που του επιτρέπει να χαλιναγωγήσει όλη τη δύναμη του εγκεφάλου του και να αγγίξει πρωτόγνωρα ύψη επιτυχίας. Πολύ σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι οι παρενέργειες του χημικού του βοηθήματος είναι ακραία επικίνδυνες. Τι κρίμα που δεν υπήρχε ένα χάπι αυτού του είδους και για τους σεναριογράφους του «Limitless», οι οποίοι μένουν από φαιά ουσία ακριβώς εκεί που αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρον το στόρι τους. To «Limitless» δεν αργεί να βαλτώσει σε μια σειρά από b-movie κλισέ που αδικούν και χαραμίζουν το ενδιαφέρον κεντρικό concept. Ο Bradley Cooper αποδεικνύει ότι έχει το ταλέντο και τη σκηνική παρουσία για να μπει στην εμπροσθοφυλακή του Χόλιγουντ και τα καταφέρνει μια χαρά δίπλα στο ζωντανό θρύλο συμπρωταγωνιστή του Robert De Niro. Θα χρειαστεί όμως πιο δυνατό υλικό αν θέλει να γίνει ο νέος George Clooney. Τα ακριβά κουστούμια δεν αρκούν…

Μετά τις επιτυχίες «Shaun of the Dead» και «Hot Fuzz» το βρετανικό κωμικό dream team των Simon Pegg και Nick Frost συνεχίζει να σατιρίζει γνωστά κινηματογραφικά είδη. Αυτήν τη φορά σειρά έχει το είδος της επιστημονικής φαντασίας και οι ταινίες με εξωγήινους. Σε αυτήν την αγγλο-αμερικάνικη συμπαραγωγή ο Seth Rogen χαρίζει τη φωνή του στον Paul, έναν ψηφιακά δοσμένο εξωγήινο που καταδιώκεται από το FBI -έναν ευχάριστα ανθρωπόμορφο τύπο που καπνίζει χόρτο και λέει βρόμικα αστεία. Ο Pegg και ο Frost διατηρούν τη γνωστή bromance δυναμική τους ως nerds που μπλέκουν σε φασαρίες, όταν συναντούν τον Paul σε μια περιοδεία γνωστών σημείων για UFO. To όλο πράγμα κυλά ευχάριστα εισάγοντας διάφορες αναφορές σε ταινίες με καταδιώξεις: πολύ σύντομα το τρίο το κυνηγούν ένας βαθιά θρησκευόμενος τύπος, δύο redneck επαρχιώτες και το FBI. Υπάρχουν μπόλικα αστεία για τους λάτρεις του βρετανικού και του (φιλελεύθερου) αμερικάνικου χιούμορ, αλλά η μετατόπιση της δράσης στην Αμερική λειτουργεί ενάντια στην ιδιοσυγκρασιακή γοητεία των πρώτων δύο ταινιών. Ένα-δυο αστεία είναι και αδύναμα: το πρωταγωνιστικό δίδυμο περνιέται συνεχώς για gay ζευγάρι (boring). Υπάρχει ευτυχώς αρκετό πονηρό χιούμορ και σπινθηροβόλες ατάκες για να γίνει το «Paul» μια εναλλακτική επιλογή για χαλαρό σινεμά.


Για κριτική όλων των ταινιών στο Time Out που κυκλοφορεί

CITY FREE PRESS 31

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ Fast & Furious 5 ** Σκηνοθεσία: Justin Lin. Παίζουν: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson. 130΄. Δραπετεύοντας από ένα βαν της φυλακής, ο διεθνής κλέφτης αυτοκινήτων Dom καταστρώνει ένα σχέδιο για να κλέψει το μεγαλύτερο έμπορο ναρκωτικών του Ρίο. Παράλληλα, η αδελφή του Mia περιμένει το παιδί του πρώην μπάτσου και νυν κλέφτη Brian. Για να καταφέρουν να πάρουν τα χρήματα, θα χρειαστούν γρήγορα αυτοκίνητα και μια ομάδα ειδικών: κάπως έτσι εμφανίζονται χαρακτήρες από τις προηγούμενες ταινίες που μας συστήνονται αλά «Ocean’s Eleven». Η πλοκή είναι ανάλαφρα απολαυστική, έστω κι αν οι λεπτομέρειές της χάνονται στον καπνό της εξάτμισης.

Κόκκινος ουρανός Σκηνοθεσία: Λάγια Γιούργου. Παίζουν: Αποστόλης Τότσικας, Ορφέας Αυγουστίδης, PihlaViitala. 111΄. Η ταινία της Λάγιας Γιούργου αφηγείται την ιστορία του Άρη και του Στέλιου, δύο κολλητών φίλων που έχουν επιλέξει να αφήσουν το άγχος της μεγαλούπολης για να εγκατασταθούν σε ένα άγονο σημείο του νότου. Εκεί φτιάχνουν ένα θερμοκήπιο και ζουν ήρεμη ζωή μέχρι τη στιγμή που φτάνει η Κόρντοβα, μια ελκυστική Γερμανίδα που θα γίνει το μήλο της Έριδος ανάμεσα στους δύο άνδρες. Το φωτογενές καστ πρωταγωνιστών που έχει συγκεντρώσει η Γιούργου σίγουρα δεν κουράζει το μάτι και η Φινλανδή πρωταγωνίστρια Pihla Viitala χρίστηκε ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του Ευρωπαϊκού σινεμά για το 2010 από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Thor Σκηνοθεσία: Kenneth Branagh. Παίζουν: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Anthony Hopkins. 130΄. O Thor του τίτλου είναι ένας ισχυρός, αλαζόνας πολεμιστής, ο οποίος εξοστρακίζεται από τη φανταστική σφαίρα του Asgard και έρχεται στη Γη να ζήσει ανάμεσα στους ανθρώπους. Πολύ σύντομα γίνεται ένας από τους καλύτερους υπερασπιστές τους. Στόχος του σκηνοθέτη είναι να βάλει τους δεσμούς οικογένειας που ξεκινούν από τον Thor (και ιδιαίτερα η ταλανισμένη σχέση του με τον πατέρα του Odin, τον οποίο υποδύεται ο Anthony Hopkins) στο επίκεντρο της ταινίας.

Hop ** Σκηνοθεσία: Tim Hill. Παίζουν: James Marsden, Elizabeth Perkins, Russell Brand. 95΄. Το πασχαλινής θεματολογίας «Hop» είναι -στα καλύτερά τουένα συμπαθητικό μείγμα ταινίας και ψηφιακού animation που χοροπηδά ευχάριστα. Το στόρι αφορά το κουνέλι EB -κληρονόμο του τίτλου του κουνελιού του Πάσχα- το οποίο φεύγει από το σπίτι του στα νησιά του Πάσχα για να κυνηγήσει το όνειρό του να γίνει ντράμερ στο Λος Άντζελες. Εκεί μπλέκεται με τον 30χρονο χασομέρη Fred, ενώ πίσω στην πατρίδα του το γιγαντιαίο κοτοπουλάκι Carlos ετοιμάζει πραξικόπημα.

The Eagle *** Σκηνοθεσία: Kevin Macdonald. Παίζουν: Channing Tatum, Jamie Bell, Donald Sutherland. 114΄. To Ρωμαϊκό έπος ακολουθεί τον πατριωτικό στρατιωτικό Marcus, ο οποίος -μαζί με τον σκλάβο του Esca- ταξιδεύει βόρεια από το τείχος του Αδριανού για να βρει το χρυσό αετό, σύμβολο της χαμένης 9ης λεγεώνας. Για 100 λεπτά η ταινία είναι σχεδόν αψεγάδιαστη: το σενάριο είναι έξυπνο, οι ερμηνείες πειστικές και η απόφαση να χρησιμοποιηθούν Αμερικανοί ηθοποιοί για τους ρόλους Ρωμαίων κατακτητών αποδεικνύεται σοφή. Μεγάλο ατού η εντυπωσιακή φωτογραφία του Dod Mantle. Ο Macdonald όμως αδυνατεί να διατηρήσει τη δυναμική της ταινίας στην τελευταία πράξη. Η ορμητική της αφήγησης εγκαταλείπεται για χάρη ενός αδύναμου φινάλε.

Μια φορά κι ένα μωρό ** Σκηνοθεσία: Νίκος Ζαπατίνας. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Σάκης Μπουλάς, Τζόυς Ευείδη. 98΄. Κωμικό road movie με τον Πέτρο Φιλιππίδη στο ρόλο του Αλκιβιάδη, ενός τύπου που έχει δεθεί στις ράγες του τρένου προσπαθώντας να αυτοκτονήσει. Τον πνίγουν τα χρέη, η γυναίκα του τον απατά και δεν κατάφεραν ποτέ να κάνουν παιδί. Τον «σώζει» ο Νώντας (Σάκης Μπουλάς), ένας άνθρωπος της νύχτας ο οποίος ταξιδεύει με ένα μωρό που του άφησε κάποια από τις πρώην συντρόφους του, και που φυσικά δεν σκοπεύει να κρατήσει. Μαζί οι δυο άνδρες μπλέκονται σε ένα ταξίδι με μπερδέματα και ανατροπές.

The Lincoln Lawyer Σκηνοθεσία: Brad Furman. Παίζουν: Matthew McConaughey, Marisa Tomei, Ryan Phillippe. 119΄. Ο Μάικλ «Μικ» Χόλερ είναι ένας χαρισματικός δικηγόρος με επαγγελματική του στέγη το ρετρό του αυτοκίνητο. Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του υπερασπίζοντας μικροαπατεώνες, ο Μικ αναλαμβάνει απροσδόκητα τη σημαντικότερη υπόθεση που έχει βρεθεί ποτέ στο δρόμο του: την υπεράσπιση ενός πλούσιου πλέιμποϊ του Μπέβερλι Χιλς, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα φόνου. Σύντομα εξελίσσεται σε μια θανάσιμη μάχη ανάμεσα σε δύο δεξιοτέχνες της χειραγώγησης, αλλά και σε μια κρίση συνείδησης για τον Χόλερ.

αίθουσες Λευκωσία ZENA PALACE 22674128 K-CINEPLEX 1-6 77778383 K-CINEPLEX THE MALL 1-5 77778383 KONSTANDIA 22439838, 22348203 PANTHEON ART CINEMA 22675787 CINE STUDIO 96420491 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚO IΔΡΥΜΑ ARTos 22445455 Λεμεσός Κ-CINEPLEX 1-5 77778383 OΘΕΛΛΟΣ 25352232 ΡΙΟ 25871410 Λάρνακα K-CINEPLEX 1-6 77778383 Πάφος ΟΘΕΛΛΟΣ 26946256 ORASIS 1-2 26951325 Παραλίμνι ODEON 23823511, 23820800


32 CITY FREE PRESS

city buzzzz

CLUBBING Συγκαταλέγεται στα μαγαζιά που το καλοκαίρι κατεβάζουν ρολά -αν δεν κάνω λάθος, φέτος κλείνει το τελευταίο Σάββατο του Ιούνη. Πριν φύγουν όμως όλοι από την πρωτεύουσα με προορισμό τα παραλιακά beach bars, το «klubd» φροντίζει να τους αποζημιώσει με διάφορα events, αφήνοντάς τους μια γλυκιά ανάμνηση από τη σεζόν που τελειώνει. Ένα απ’ αυτά τα events αφορά στην Akiko Kiyama, την πρώτη γυναίκα παραγωγό της techno στην Ιαπωνία. Μια DJ που ξεχωρίζει, αφού και τεράστια μουσική παιδεία διαθέτει και τεράστια εμπειρία, με πέρασμα από διάφορα γερμανικά, νοτιοαμερικάνικα και ιαπωνικά venues. Η καριέρα της -στην ουσία- ξεκίνησε το ‘07 με την κυκλοφορία στο Βερολίνο του πρώτου της album «7 years», ενώ ως μεγαλύτερό της επίτευγμα θεωρείται το live act της στο θρυλικό λονδρέζικο club Fabric! Μ.Μ.

Σάββατο 14 Μαΐου, Klubd, παλιά Λευκωσία, 24.00, €10. Πληροφορίες 22104841.

το έ σ ω δ ά ι Δ

ΘΕΑΤΡΟ

Τα βιβλιοπωλεία Πάργα και οι εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν στις 16/5 στη Λευκωσία, στις 17/5 στη Λάρνακα και στις 18/5 στην Πάφο το βιβλίο «Τα Φαινόμενα Απατούν» του συγγραφέα και ηθοποιού που πρωταγωνιστεί στην επιτυχημένη σειρά «Το Νησί», Στέλιου Μάινα. Πληροφορίες 22327740, 24668090 & 26811130.

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΕΧΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ... φέρνοντας μαζί τους κατευθείαν από την Αθήνα το έργο «Ο θάνατος και η κόρη» και δεν πρόκειται να χάσουμε μια τέτοια παράσταση, ειδικά οι φαν των δύο πρωταγωνιστών. Γιατί η Λέχου δεν ήταν καλή μόνο στο «Νησί» και ο Σταύρου μόνο στα «Μυστικά της Εδέμ». Έχει τύχει να παρακολουθήσω παραστάσεις στις οποίες συμμετείχαν κι έχω να πω ότι λατρεύω both. Μαζί τους θα είναι και ο πολλά υποσχόμενος Μάνος Ζαχαράκος... Οι τρεις τους, μετά την ολοκλήρωση της επιτυχημένης πορείας του έργου στην Αθήνα, όπου απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από κοινό και κριτικούς, παίρνουν τα μπογαλάκια τους και έρχονται για δύο μόνο παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών. Πρόκειται για το γνωστό θεατρικό έργο του Άριελ Ντόρφμαν, που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Ρόμαν Πολάνσκι το 1994. Μια γυναίκα-θύμα της δικτατορίας του Πινοσέτ, στη Χιλή, και ο δικηγόρος σύζυγός της προσπαθούν να επουλώσουν τα τραύματα του παρελθόντος, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται ένας άγνωστος ο οποίος μοιάζει απελπιστικά με το βασανιστή της. Δεν το χάνω με τίποτα! Κ.Κ.

Παρασκευή 13 & Σάββατο 14 Μαΐου, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία, 20.30, €30. Πληρ. 22878688, 22492900.


CITY FREE PRESS 33

ΘΕΑΤΡΟ

CINEMA Στο εξαιρετικό «Another Year» του Mike Leigh που, από αυτήν την εβδομάδα, θα κάνει πέρασμα από τις μεγάλες κινηματογραφικές λέσχες της Κύπρου, ο βραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης παρακολουθεί και τρυπώνει στην ψυχή των μεσοαστών Άγγλων χαρακτήρων που αγαπά και γνωρίζει τόσο καλά. Κεντρικός άξονας το χορτάτο απ’ τη ζωή μεσήλικο ζευγάρι των Tom και Gerri. Γύρω από αυτούς κάνουν τροχιά συγγενείς και φίλοι με ανάμεικτα επίπεδα ευτυχίας και δυστυχίας, δίνοντας έναυσμα για εντάσεις, συγκρούσεις και διακριτικές παρατηρήσεις γύρω από τις σημαντικές λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Σπαραξικάρδια η Lesley Manville στο ρόλο της τσακισμένης Mary και υπέροχος ο Jim Broadbent στο ρόλο του πράου, μεγαλόψυχου συζύγου. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Σεναρίου και απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ των Καννών. Κ.Σ.

Παρ 13, Κυρ 15, Τρ 17 & Πεμ 19/5, Cine Studio, Λευκωσία, 21.00 (www.ofk.org.cy/)/Δ 23/5, Οθέλλος, Λεμεσός, 20.30 (www.cinelesxi.org) Πεμ 26/5, Καλλιθέα, Αραδίππου, Λάρνακα, 20.30 (www.lfcinema.org/).

Μια λέξη θα σας πω: Αριστοφάνης. Είναι δυνατόν έργα του Αριστοφάνη να μην εμπνεύσουν παιδιά; Όχι φυσικά. Προσαρμοσμένες για παιδιά και εφήβους, παραστάσεις του Αριστοφάνη παρουσιάζονται στο θέατρο «Αιγαία», από παιδικές και εφηβικές ομάδες. Άσε τα πολλά λόγια και πήγαινε με τα παιδιά, ανίψια, ξαδέρφια και όποιο άλλο μέλος της οικογένειας θελήσει να αποτελέσει αφορμή για την παρουσία σου στην «Αιγαία», και καλή διασκέδαση! Π.Σ. ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΪΟΥ 17.30-18.30, Όρνιθες 19.00-20.00, Βάτραχοι 20.30-21.30, Εκκλησιάζουσες ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΪΟΥ 16.30-17.30, Βάτραχοι 18.00-19.00, Όρνιθες 19.15-20.15, Πλούτος | 20.30-21.30, Ειρήνη ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΜΑΪΟΥ 07.30-08.30, Εκκλησιάζουσες Σχολή Καλών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία, Λεωφόρος Αγίων Ομολογητών 81, Λευκωσία. Πληροφορίες 22445757/ www. aigaia.com.cy | www.theatroaigaia.com | info@aigaia.com.cy


Για κριτικές και παρουσιάσεις όλων των παραστάσεων στο Time Out που κυκλοφορεί

34 CITY FREE PRESS

culture

εικαστικά

γράφει η Ξένια Τσιαμαντά

Inverso-Ανταλλαγή Στέλλα Νικοδήμου Γκαλερί Πάνθεον

Η παρούσα δουλειά της νέας και ταλαντούχας Νικοδήμου με τίτλο «InversoΑνταλλαγή» αφορά 10 ξεχωριστά πορτρέτα «φρικιών», σε illustrations και digital επεξεργασία που έχουν πάρει τη μορφή του poster. Η Νικοδήμου πηγαίνει χρόνια πίσω, εμπνέεται και καταγράφει τα «φρικιά» του 1884 μέχρι σήμερα. Τότε που στον 17ο αιώνα, τα σιαμαία παιδιά ή ζώα που γεννιούνταν με δύο κεφάλια, ενωμένα από κάπου, με επιπλέον άκρα ή χωρίς άκρα, οι πανύψηλοι, οι νάνοι και οι υπερβολικά χοντροί εισάγονταν σε τσίρκα γιατί θεωρούνταν, τότε, φρικιά. Οι ερμαφρόδιτοι ή οι άνθρωποι με πολλά τατουάζ, θεωρούνταν μάλιστα φρικιά και σε μεταγενέστερη εποχή. Αυτό, ωστόσο, που θα συναρπάσει το θεατή είναι η ίδια η δομή της έκθεσης. Γιατί η καλλιτέχνιδα επιδιώκει να δημιουργήσει διάφορα εφέ για να παράξει ένα πιο πραγματικό τοπίο. «Δεν μου αρέσουν οι στερεότυπες εκθέσεις» παραδέχεται, «γι’ αυτό και επιθυμώ να μεταφέρω την ατμόσφαιρα στο χώρο. Θα υπάρχει καπνός που θα προσπαθεί να καμουφλάρει μερικές ανωμαλίες. Τα posters έχουν στηθεί κυκλικά, κάπως αμφιθεατρικά, οι φιγούρεςφρικιά έχουν πραγματικό ανθρώπινο μέγεθος. Έτσι ο κάθε θεατής που θα τα περιεργάζεται θα βρίσκεται στη μέση του κύκλου τους. Οι ρόλοι τελικά θα ‘ανταλλαχθούν’ γιατί ο θεατής θα φαίνεται σαν πρωταγωνιστής μιας παράστασης και τα φρικιά οι θεατές του. Επίσης, θα υπάρχουν διάφορες άλλες ρεαλιστικές πινελιές που θα σε μπάζουν στο κλίμα». Ο λόγος που κάνει αυτήν την προσπάθεια η Στέλλα είναι για να μας προβληματίσει. Πόσο απαλλαγμένοι είμαστε από το εσωτερικό φρικιό και τα ταμπού μας; «Λίγο πολύ, όλοι κουβαλούμε κάτι φρικιαστικό μέσα μας». Καιρός λοιπόν να δούμε μερικές από τις φρικιαστικές αλήθειες του εαυτού μας. Εγκαίνια Παρασκευή 13/5, γκαλερί Πάνθεον, Λευκωσία, 20.00, πληροφορίες 22670843. Διάρκεια μέχρι 27/5.

Don’t miss Μουσείο. Χρήστος Κάλφας, ζωγραφική, 18/5-4/6, Γκλόρια. ΛΕΜΕΣΟΣ Πολυτεχνίες, υπαίθρια αγορά arts & crafts, 14/5 και κάθε 2ο Σάββατο του μήνα, Παλιό Παντοπωλείο Λεμεσού. Ευαγγελία Ψηφάκη, χειροποίητο κόσμημα, 18-21/5, Κέντρο Τεχνών Πανίκου Μαυρέλη. ΛΑΡΝΑΚΑ Νίκος Πολυχρόνης, ζωγραφική, 1629/5, Κυπριακή Γωνιά. ΠΑΦΟΣ Yvonne Broekman, ζωγραφική, 1528/5, Coral Bay Hotel. Νίκη Τόμσον, ζωγραφική, 16-22/5, Εν Πλω.

Η βιβλιοπαρουσίαση είναι προσφορά του Βιλιοπωλείου-ΠολυχώρουΚαφέ, RIVERGATE στα Λατσιά.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αυτοδίδακτοι Καλλιτέχνες, arts &crafts, 13-16/5, Το Κατώι. Societa Dante Alighieri, έκθεση φωτογραφίας, «Ταξίδι σε μια Ιταλία δίχως χρόνο», 13-17/5, Ίδρυμα ARTos. Στέλλα Νικοδήμου, illustration και digital art, 13-27/5, Πάνθεον. Φωτογραφικός όμιλος ΤΕΥ-ΑΤΗΚ, φωτογραφία, 16-20/5, Αίθουσα Καστελιώτισσα. Γιάννης Γαΐτης, Αλέκος Φασιανός, Δημήτρης Μυταράς, σπάνια χαρακτικά, λιθογραφίες, ξυλογραφίες, μεταξοτυπίες, μονοτυπίες και χειροποίητα πολλαπλά, 16-28/5, Opus 39. Ανδρεάνο, ζωγραφική, 16/5-12/6, Πολυχώρος 77. Το Κουτί της Πανδώρας, έκθεση αφιερωμένη στο Βαρόνο Vincenzo Lucchese Salati, 18/5, Λεβέντειο Δημοτικό

βιβλίο

γράφει η Αίγλη Τούμπα

Το τελευταίο αντίο Τύψεις, επιθυμίες και ερωτικά διλήμματα πολιορκούν την εξηντάχρονη δεσποινίς Πελαγία. Μικρή παράτησε γράμματα, όνειρα και έρωτες και πήγε να δουλέψει, για να βοηθήσει την οικογένεια -στάθηκε στα δύο μικρότερα αδέλφια της σαν δεύτερη μάνα. Συμβιβασμοί, καθημερινότητα, σκληρή δουλειά. Το μόνο που κατάφερε είναι να υπερασπιστεί τον τίτλο της δεσποινίδος Πελαγίας. Ένα μυθιστόρημα για τα όνειρα που μπορούν να γίνουν πράξη, έστω και την τελευταία στιγμή. Για τη μοναξιά στη σύγχρονη Αθήνα, τα κρυμμένα μυστικά. Για τις περιπέτειες της Πελαγίας, που γελά ξαφνιασμένη με τη φάρσα που της έστησε η μοίρα. Μια ιστορία που εξελίσσεται σ’ ένα γκροτέσκο σύμπαν με ατμόσφαιρα παραμυθιού. Συγγραφέας: Βασίλης Βασιλικός Εκδόσεις: Διόπτρα


CITY FREE PRESS 35

Kvetch Του Steven Be rkoff. Σκηνοθ. Ανδρέ ας Χριστοδουλί δης. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/5 ΠΡΕΜΙΕΡΑ Ο θάνατος και η κόρη Του Ariel Dorfman. Μτφρ.-σκηνοθ. Χρήστος Καρχαδάκης. Πληρ. 22878688, 22492900. Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία, 20.30. €30. 24η Μέρα Του Tony Piccirillo, μτφρ. Ανδρέας Αραούζος, σκηνοθ. Νικόλας Κουρουμτζής. Πληρ. 70001140. Θέατρο Ένα, Λευκωσία, 20.30. €18, €14. Τα Ορφανά Του Ντένις Κέλλυ, από το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Σκηνοθ. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Πληρ. 77777745. Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. €20, €12. ΣΑΒΒΑΤΟ 14/5 Δεσποινίς ετών 39 Των Αλέκου Σακελλαρίου και Χρήστου Γιαννακόπουλου. Παραγ. Θέατρο Ανεμώνα. Σκηνοθ. Ανδρέας Τηλεμάχου. Πληρ. 22573031. Θέατρο Ανεμώνα, Λατσιά, Λευκωσία, 20.30. €17, €13. Κλέφτης ροδακίνων Του Εμίλιαν Στάνεφ. Παραγ. Σατιρικό Θέατρο-Πάνω Σκηνή. Σκηνοθ. Δέ-

σποινα Μπεμπεδέλη. Πληρ. 99639609 & 99440254. Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Λευκωσία, 20.30. €12, €7. Μάνα είναι μόνο… ένας Των Ζαν Ζακ Μπρικέρ & Μορίς Λασέγκ. Σκηνοθ. Μαριάννα Καυκαρίδου. Πληρ. 99639609 & 99440254. Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Λευκωσία, 20.30. €12, €7. Ο θάνατος και η κόρη Βλέπε Παρασκευή 13/5. Kvetch Του Steven Berkoff. Σκηνοθ. Ανδρέας Χριστοδουλίδης. Πληρ. 22348203. Θέατρο Ένα, Λευκωσία, 20.30. €15, €12. Οι Καρέκλες Του Ευγένιου Ιονέσκο, Μτφρ. Κώστας Σταματίου. Πληρ. 24652800/01. Θέατρο Σκάλα-Κεντρική Σκηνή, Λάρνακα, 20.30. €12, €7. ΚΥΡΙΑΚΗ 15/5 Δεσποινίς ετών 39 Βλέπε Σάββατο 14/5. Κλέφτης ροδακίνων

Βλέπε Σάββατο 14/5. Οι Καρέκλες Βλέπε Σάββατο 14/5. Μάνα είναι μόνο… ένας Βλέπε Σάββατο 14/5. Kvetch Βλέπε Σάββατο 14/5. ΤΡΙΤΗ 17/5 ΠΡΕΜΙΕΡΑ Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας Του Σαίξπηρ. Παραγ. Open Arts. Πληρ. 99461186, 99611159. Υπαίθριος χώρος, Λεωφ. Στροβόλου (απέναντι από Pepsi), Λευκωσία, 20.30. €15, €12. 24η Μέρα Βλέπε Παρασκευή 13/5. ΤΕΤΑΡΤΗ 18/5 Μια πόρτα έχει …η Ζωή! Του Κυριάκου Σπαρτιάτη, από την Ομάδα Πολιτισμού «Ζέφυρος». Σκηνοθ. Σπύρος Μιχαλόπουλος. Πληρ. 22818999. Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία, 20.30. €15, €10. Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας Βλέπε Τρίτη 17/5.

παραστάσεις Τοκετός Του Ανδρέα Γερολέμου σε συνεργασία με την ομάδα «Ηχοκίνηση». Σενάριοσκηνοθ.- παραγ. Ανδρέας Γερολέμου. Πληρ. 24652964, 99634319. Μουσικές Διαδρομές, Λάρνακα, 20.15. €17 (είσοδος με ποτό, ξηρούς καρπούς και φρούτα). 24η Μέρα Βλέπε Παρασκευή 13/5. ΠΕΜΠΤΗ 19/5 Μια πόρτα έχει… η Ζωή! Βλέπε Τετάρτη 18/5. Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας Βλέπε Τρίτη 17/5. Τοκετός Βλέπε Τετάρτη 18/5. 24η Μέρα Βλέπε Παρασκευή 13/5. ΧΟΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 19/5 Tango Night Μουσική, χορός και tango. Πληρ. 99677822. Καφεστιατόριο Εναλλάξ, Λευκωσία, 21.30. Είσοδος ελεύθερη.


Για πλήρη οδηγό εστιατορίων στο Time Out που κυκλοφορεί

36 CITY FREE PRESS

food

Glykoholics Αγίου Μάμαντος 54 (παράλληλος roundabout Metro), Λακατάμεια, Λευκωσία 96479191.

Η κυρία Στέλλα, μια Ελληνο-αμερικανίδα νοικοκυρά που κατοικεί με την οικογένειά της εδώ και χρόνια στην Κύπρο, αποφάσισε, να ανοίξει ένα μαγαζί όπου θα προωθεί την αμερικανική κουλτούρα και την ελληνική νοστιμιά, φτιάχνοντας διάφορες σπιτικές λιχουδιές. Το κατάστημά της δεν είναι πολύ μεγάλο, είναι όμως πανέμορφο, καλόγουστο και αρκετό για να σου ανοίξει την όρεξη και να σου προκαλέσει μεγάλες λιγούρες. Γιατί συνδυάζει διάφορα αμερικανικά γλυκά, τα οποία φτιάχνει με τα χεράκια της, και ελληνικά σνακ που εισάγει ολόφρεσκα κατευθείαν από την Ελλάδα και τα ψήνει στο μικρό της κατάστημα. Θα βρεις διάφορα τυπικά αμερικανικά muffins, cupcakes σε ποικιλία γεύσεων και frostings, καταπληκτικά σπιτικά brownies, μπισκότα, καθώς και μερικά νηστίσιμα και υγιεινά γλυκά. Επίσης ελληνικές μπουγάτσες σε τρεις γεύσεις, τυρόπιτες και σπανακοτυρόπιτες με υγιεινή ζύμη κουρού, κρητικά ταχινοκούλουρα, λυχναράκια (κάτι σαν γλυκά πιτάκια με ανθότυρο) και παραδοσιακά ελληνικά τσουρέκια Χατζή -από τα μεγαλύτερα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης που λειτουργούν με επιτυχία από το από το 1908. Υπάρχουν παράλληλα ελληνικά σοκολατάκια, σοκολατάκια Thortons και μυρωδάτος καφές Coffee Direct. Μπορείς να κάνεις παραγγελίες για βαφτίσεις ή γενέθλια. Ξ.Τ.

Sms Food Η διεθνής αλυσίδα εστιατορίων «Nordsee», που δίνει απόλαυση σε περισσότερα από 410 καταστήματα στον κόσμο με το θαλασσινό μενού τησ, έρχεται τον Ιούνιο στην Κύπρο, στο ισόγειο του πολυχώρου Mondo.

Coffee Republic Γεωργίου Α΄89, Γερμασόγεια, Λεμεσός, 70008555, www.coffeerepubliccyprus.com.

Μπήκε και η Κύπρος, με το πρωτότυπο καφεστιατόριο που δημιουργήθηκε στη Λεμεσό, στη διεθνή αλυσίδα καφέ «Coffee Republic». Αν και η εν λόγω αλυσίδα ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1995 με ένα καφέ στην Αγγλία, τώρα 16 χρόνια μετά, μετρά πάνω από 200 καφεστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρουμανία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, το Κουβέιτ κ.ά. Ο συγκεκριμένος χώρος στη Λεμεσό, έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον ατόμων όλων των ηλικιών, γι’ αυτό σχεδόν σε καθημερινή βάση είναι γεμάτο. Αν πεινάτε, καλές επιλογές είναι η τσιαπάτα με τυρί μοτσαρέλα, ζεστές εύγευστες πίτες ή κάποια από τις σαλάτες. Σπεσιαλιτέ του καφεστιατορίου είναι ο αρωματισμένος καφές που εισάγεται κατευθείαν από το Μιλάνο. Αν είστε λάτρεις του καφέ δοκιμάστε mocca freezer ή espresso Con Panna. Ενώ αν τρελαίνεστε για κοκτέιλ και smoothies, παραγγείλετε οπωσδήποτε oreo cookie, Nutella Shake, strawberry ή mango smoothie. Αν όμως είστε γλυκατζήδες, μη φύγετε από το «Coffee Republic» χωρίς να έχετε δοκιμάσει cheesecake. Ο χώρος διαθέτει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. A.K.


CITY FREE PRESS 37

ΘΥΜΩΝΩ Με τα λερωμένα, τα άπλυτα, τα «χτιτζιό» μαξιλάρια στους καναπέδες των café! Δεν μπορείς να φανταστείς τι παθαίνω με τους λεκέδες από ροφήματα, τις τρίχες και τις βρομιές. Κάντε κάτι «ανακατσιώ»!!!! Και ναι, μαθαίνω κυπριακά! Π.Σ.

Il Bacaro

ΔΗΛΩΝ

ΞΕΧΑΣΑ Πόσο νόστιμες, πόσο χορταστικές και πόσο value for money ήταν οι σαλάτες που φτιάχνουν στο «Π» στη Λεμεσό. Ειδικά αυτή με το κατσικίσιο τυρί, το σταφύλι και τα φουντούκια (που ξεχνώ το όνομά της), ήταν μαγεία! Μ.Μ.

ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ Όπως από τούδε και στο εξής όλοι ανεξαιρέτως οι συνάδερφοι που γιορτάζουν να φέρνουν κεραστικά -αλμυρά και γλυκά- από «Sarah Lyne» (22671222). Τέλεια. Π.Σ.

ΑΠΟΛΑΥΣΑ Τα πάντα στο Italian style «Il Bacaro» -απέναντι από την «Αυλαία». Την εξαιρετική pasta (βίδες) με κολοκύθια και μπέικον, την περατζάδα του μεσημεριού, αλλά και το κρασάκι από μια αξιόλογη λίστα με έμφαση στις ετικέτες από Βενετία. Μ.Μ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑ

Ω

ι την Τον ενθουσιασμό μου κα μου αμέριστη ικανοποίησή ιείου για τα κρασιά του οινοπο ς είναι Ζαμπάρτας. Το ροζέ ιδίω ne testing εξαιρετικό. Κάνε ένα wi και θα με θυμηθείς! Π.Σ.

Τη βραδιά στο bar του «Fratelli» δοκιμάζοντας τραγανή σαλάτα με ζεστό κατσικίσιο τυρί και ραβιόλια με γέμιση ριγκότα και λιαστή ντομάτα. Βγάζω επίσης το καπέλο στην ευγενική εξυπηρέτηση των bartenders. Ξ.Τ.

ΔΟΚΙΜΑΣΑ Που λες το burger από το κατάστημα «Eating Well» (77777447). Πολύ μου άρεσε. Γευστικό το μπιφτέκι, νόστιμο το ψωμάκι, φρεσκοκομμένα τα λαχανικά. Πολύ καλό. Συνοδευόταν από σαλάτα -καλή, απλά. Π.Σ.


38 CITY FREE PRESS

travel γράφει η Δώρα Ελευθερίου

Οι παραλίες της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά

1 στη λίστα του ες

TripΑdvisor! Βρίσκονται στην πρώτη και τρίτη θέση αντίστοιχα της φετινής λίστας του TripAdvisor για τις 25 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης! Μεσούσης της οικονομικής κρίσης και αφορμώμενοι από τη διάκριση των κυπριακών ακτών, σκεφτείτε τις καλοκαιρινές σας διακοπές για λίγο πιο κάτω λοιπόν!

με ιδιαίτερη μνεία σε Μαγγανάρι και Μυλοπότα, για τα σμαραγδένια νερά της και τη χρυσή της άμμο και φυσικά την έντονη νυχτερινή της ζωή, που μπορεί να πέρασε μια κρίση μετά τα 90s αλλά αντέχει ακόμα, χάρη στις προτιμήσεις των 20something ηλικιών.

Στις 5 Απριλίου το TripAdvisor ανακοίνωσε τις λίστες με τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως, αφού 68% του κοινού είχε ήδη δηλώσει την προτίμησή του για διακοπές σε παραλιακές περιοχές για το 2011. Στα παγκόσμια αποτελέσματα διακρίνονται εξωτικές παραλίες από την Καραϊβική μέχρι την Πολυνησία και τον Ινδικό Ωκεανό, ενώ οι μόνες ευρωπαϊκές παραλίες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση στο «πάνθεον» είναι η Αγία Νάπα στη θέση 19 και η Σκιάθος στην 22η. Το TripAdvisor πλέον αναγνωρίζεται από έντυπα διεθνούς κύρους, όπως το «Time» και το «Travel + Leisure», ως μία από τις καλύτερες πηγές πληροφοριών για ταξίδια. Το επισκέπτονται πάνω από 40 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως και έχει πάνω από 20 εκατομμύρια μέλη που έχουν αφήσει μέχρι στιγμής 45 εκατομμύρια σχόλια!

την τιμητική διάκριση δεν είναι άλλη από το αγαπημένο μας Fig Tree: «The glorious beach is the main attraction». Όντως! Τέλος, αναφέρεται η πληθώρα εστιατορίων διεθνούς και κυπριακής κουζίνας.

Οι κυπριακές παραλίες Πρώτη λοιπόν στη λίστα η Αγία Νάπα. Μεγάλη τιμή για το νησί μας! Η βαβούρα και η πολυκοσμία μπορεί τα τελευταία χρόνια να μας έχουν απωθήσει από το Nissi Beach, αλλά προφανώς οι ξένοι επιμένουν στην ουσία: στα καθαρά γαλανά νερά και τη χρυσή άμμο των ακτών. Η αλήθεια είναι ότι στις ήσυχές της μέρες, η παραλία του Nissi Beach είναι μια οπτασία. Και αν εσείς επιμένετε στις δυνατές μουσικές και τα καθημερινά πάρτι της -γεγονός που τονίζεται στο site- σημαίνει ότι την αγαπάτε ακόμα! Στο σχετικό άρθρο γίνεται επίσης αναφορά στις τακτικές μίνι-κρουαζιέρες, το μεσαιωνικό μοναστήρι της πλατείας και το μεγαλύτερο υδροπάρκο της Ευρώπης. Ο Πρωταράς, στην τρίτη θέση, διακρίνεται για την «ηρεμία που προσφέρει ως οικογενειακός προορισμός». Η παραλία που του προσφέρει

Οι ελληνικές παραλίες Στη δεύτερη θέση προβάλλεται η Σκιάθος με πρώτο σημείο ενδιαφέροντος τις Κουκουναριές, την πιο δημοφιλή της παραλία με water sports και ταβέρνες, όπου τα πεύκα αγγίζουν ειδυλλιακά τη θάλασσα. Να την και τη Μύκονο… Το πιο διάσημο νησί της Ελλάδας, που ταυτίζεται με την εικόνα άσπρων σπιτιών, μπλε ουρανού και μαυρισμένων κορμιών σε αμμώδεις παραλίες είναι στην πεντάδα. Φωτογραφίζονται ειδικά η Ελιά και ο Πάνορμος. Στη θέση 17, η Λίνδος στη Ρόδο. Αμέσως μετά, στο 18, η Σταλίδα στην Κρήτη, 34 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο. Η Ίος διακρίνεται στη θέση 23,

Και οι υπόλοιπες Τη δεκάδα συμπληρώνουν η περιοχή St Ives στο νοτιοδυτικό άκρο του Ηνωμένου Βασιλείου, η Alcudia στη Μαγιόρκα, η San Vito Io Capo στη Σικελία, η Calvia στη Μαγιόρκα και η Villasimius στην Ιταλία, κοντά στο Κάλιαρι.

Οι βραβευμένες με Travelers’ Choice παραλίες παγκόσμια: 1. Providenciales, Νησιά Turks and Caicos 2. Boracay, Φιλιππίνες 3. Palm/Eagle Beach, Αρούμπα 4. Negril, Τζαμάικα 5. Tulum, Μεξικό 6. Myrtle Beach, Νότια Καρολίνα 7. Seven Mile Beach, Grand Cayman, Νησιά Cayman 8. Punta Cana, Δομινικανή Δημοκρατία 9. Cape May, Νιου Τζέρσεϊ 10. Santa Teresa, Κόστα Ρίκα Όλη την 25άδα μπορείτε να τη δείτε στο www.tripadvisor.com/TCBeaches


NEA ΕΚΠΟΜΠΗ! Δημόπουλος & Μακρυγιάννη, καθημερινά, 14:00-16:00

Σε είδα στο ματς Ανόρθωση- Απόλλων που φώναζες σαν τον πελλό, τζιαι εδίκλισες πάνω μου τζιαι εφίρτηκα επιτόπου. Σε είδα στην «Pizza Hut» στην Έγκωμη. Καθόσουν στο ίδιο τραπέζι και τρώγαμε. Ήσουν θεά Γιώργο. Σε είδα μελαχρινέ μου τελώνη στο «Casa» με τον πούρο σου, τα γυαλιά σου τα Carrera και την Tommy την μπλούζα σου. Αχ και να ήμουν το παντελόνι σου! Σε είδα στο «Presse café» στις 4/5 να βάζεις κρασί στο ποτήρι μου. θα σου ξαναέρθω ψηλό, μελαχρινό μου αγόρι. Σε είδα στις 6/5, Αλέξη μου από τον Άγιο Δομέτιο! Είσαι κούκλος, αλλά γιε μου εν αντρέπεσαι να κυκλοφοράς με τζίνη την ξανθιά δίπλα σου; Σε είδα στο Street Festival κοντή, καστανή μου θεά. Επέλλανές με Joanna μου. Παρέτα τζίνον τον Άθω τζιαι έλα στον παράδεισο μαζί μου, μώρατσέ μου! Σε είδα σε καμπάνια υποψήφιου βουλευτή καλαμαρούδι μου. Έχεις το όνομα αρχαίου κατακτητή και πεθαίνω να δω αν είσαι όντως μέγας! Σε είδα στο «Omnia café» στην Πάφο και κούτσαινες. Γιατί δεν έρχεσαι να σε σάσω γλυκό, μελαχρινό, κοντό μου αγόρι; Α. Σε είδα στο «Lidl» Παλλουριώτισσας στις 7/5. Εφορούσες ένα σιάλι τέλειο. Ερωτεύτηκά σε. Τζίνος με την κότσινη φανέλα. Σε είδα στις 7/5 έξω από το Λαϊκή Σπόρτιγκ Κλαπ, γλυκέ μου φύλακα. Είσαι γοητευτικός, βάζεις κάτω 30χρονους. Έχεις σπιρτάδα. Σε θαύμαζα την ώρα που κατηύθυνες τα αυτοκίνητα. Αν κατάλαβες ποια είμαι. Είμαι αυτή με το κόκκινο convertible που σου ζήτησα τσιγάρο. Σε είδα «Α» στο καφέ «Casa» Πάφου, στις 23/4, με την πράσινη ζακετούα τζιαι τους φίλους σου. Ούλοι λαλούσαν πόσο hot είσαι! Λυσσιώ σε καλαμαρούι μου! Αχ τζιαι να γίνεις 18 σε λίους μήνες! Εν με ξέρεις... ο θαυμαστής σου... Σας θωρούμε κάθε λίο στο «Amalfi» τζιαι απ’ ό,τι εκαταλάβαμε είσαστε Ρωσίδες. Δύο δίδυμα ξανθά αγγελάκια τζιαι μια σέξισσα καστανομάλλα, είσαστεν τα στολίδια του «Amalfi»!!! Θέλουμε να σας μιλήσουμε αλλά συνέχεια έσχει κάτι bodybuilders δίπλα σας. Αφήστε μας τζιαι εμάς καμιά ρε πεθκιά!!!! Σε είδα στο «Havana», την Παρασκευή 8/4, γύρω στα μεσάνυχτα. Εσύ με 2 φίλες σου, εγώ με 2 φίλους μου. Νομίζω τελικά δεν καθίσατε για πολύ. Δεν μιλήσαμε, κοιταχτήκαμε ( ή έτσι θέλω να πιστεύω!) ελάχιστα, όμως για κάποιο λόγο σε σκέφτομαι.

Σε βλέπω στο «Costa» και στο «Μο». Μαριλένα είσαι ΘΕΑ!!! Ν. Σε είδα με το διπλοκάμπινο του στρατού να φακάς γυρούς μες στο στρατόπεδο. Νομίζω φωνάζουν σε κρεπάρα. Πότε θα κρεπάρεις και εμένα όμορφέ μου;

σεστηείδα City….

Σε είδα να γίνεσαι κολλιτσίδα του μιτσή μου. Ξεκόλλα μεν σου ξεκολλήσω εγώ τα μαλλιά που τη ρίζα! Σε βλέπω κάθε μέρα. Είμαι πελλαμένη πάνω σου 2 χρόνια. Εν ξέρω τι άλλο να κάμω για να με δεις διαφορετικά ρε Σπύρο μου. Χ. Επαίζαμε νεροπόλεμο στο σχολείο. Ήρτες και ετράβησες το jean μου και έσυρές μου νερό στον κώλο. Ήταν πολλά ωραία Γλαύκο μου! Σ. Σε είδα στις 2/5 όταν ήρθες από τον ΛΒΟ στο Λόχο μας. Από τότε το φυλάκιο μού φαίνεται πιο όμορφο. Είσαι ο πιο γλυκούλης, ντροπαλός λοχίας της Εθνικής Φρουράς.

Contact Τα «Σε είδα» γίνονται αυτομάτου βολής και οπλίσεως. Την ώρα ακριβώς που εντοπίζεις το «θέμα» στέλνεις sms στη City. Στο 96821363 και με χρέωση όσο ένα κανονικό sms. Μην πλατειάζεις όμως. Μπορείς να στείλεις μέχρι 160 χαρακτήρες. Αν θέλεις να είσαι πιο περιγραφικός, επέμενε διαδικτυακά -και τσάμπα- στο e-mail info@cityfreepress.com.cy ή στο profile της city στο facebook.

σε είδα...

στη «City» που έγραψες μάτη στην για το γαλανο α τζιαι τράπεζα. Άμπ Δεν έχει ; ά λ α κ ίς ε ρ ω εν θ κυρία μου! ώ δ ε η τ ά μ ο ν α γαλ Μ. Σάββατο μεσημέρι. Φούρνος Πανδώρα. Μούρλια ο κολοκυθοκεφτές. Πόσο σου πάει η στολή μπατσίνα μου!! Σε είδα μαυρομάλλα μου με το στήθος το μεγάλο και τα τζίτρινα τα παπουτσούθκια να στέκεσαι έξω που το «Tobos» τζιαι ερωτεύτηκά σε πέρτικά μου. Σ.Ι. Σε έβλεπα κάθε μέρα στο ΤΕΠΑΚ μελαχρινάκι μου, που με πότιζες φαρμάκι. Πότε θα πάμε για μπάνιο να με γιατρέψεις; Κάθε φόρα που περνώ έξω από το «Skopy» στη Μακεδονίτισσα, η καρδιά μου ραγίζει, γλυκιά μου Γεωργία. Πόσο θα ήθελα να σε σφίξω στην αγκαλιά μου. Ο πρασινομάτης σου.

σε είδα....

Σε είδα μελαχρινέ μου άγγελε με το μακρύ μαλλί σου στον «Ορφανίδη» να βαράς πίτσες στην ταμειακή σου! Σε είδα στη Φουρέιρα, που ήσουν πίττα και με φίλησες. Τρελάθηκα πρασινομάτικό μου! Παρέτα τη φίλη σου και έλα σε εμένα Αγλαντζιώτικό μου! Η Χ. σου! Από τότε που σε είδα στο UCY τρελάθηκα μαζί σου. Φοιτητής της Τουρκολογίας. Φορούσα ένα κόκκινο φόρεμα και εσύ ντυμένος στα μαύρα. Χορεύαμε μαζί μέχρι το τέλος στα «Σφηνάκια», στις 3/5. Για μένα είσαι όλα τα αστέρια του ουρανού. Ν. Πέμπτη 5/5, κατά το μεσημέρι, στο φούρνο «Ζορπάς» της Ορόκλινης. Σε είδα κι εγώ και νομίζω με είδες κι εσύ. Δουλεύεις σε εταιρεία που σχετίζεται με πισίνες; Η κοπέλα με τη ριγέ μπλούζα. Σε είδα στο «Carrefour» να βάζεις νερό του Αγρού όμορφέ μου γεματούλι. Πότε να έρτω να σβήσεις τη δίψα μου; Η μικρή σου Κλειώ.

Σε είδα με την σου να γλιστράς μέσα στην κίνηση. Πότε θα με πάς κι’ εμένα βόλτα?


42 CITY FREE PRESS

sex talk γράφει η Ρούλα Γεωργιάδου sextalk@cityfreepress.com.cy

Ρουλίτσα μου καλή,

Έχω μια απορία μεγάλη και θέλω τη βοήθειά σου. Εσύ που ξέρεις τα πολλά και ο νους σου κατεβάζει θέλω να μου πεις τι παθαίνουν οι γυναίκες όταν χωρίζουν και μπλοκάρουν, τους σαλεύει και αρχίζουν τα αψυχολόγητα. Είμαι -θεωρώμια γυναίκα σοβαρή, ευκατάστατη, μορφωμένη, λογική, αξιοπρεπέστατη. Χώρισα και μου τη βάρεσε. Ό,τι κατινιά δεν έκανα στα 15 μου την έκανα τώρα. Το σκέφτομαι και ντρέπομαι δηλαδή, αλλά δεν μπορώ να μην το κάνω. Μη φανταστείς πως είναι και κανένας γλυκοτσούτσουνος δηλαδή. Αγγούρια. Νόμιζα από πίκα το κάνω και από εγωισμό. Αλλά και μια δική σου εκτίμηση δεν θα έβλαπτε. Ευχαριστώ, Μαίρη.

Μαιρούλα μου γεια σου βρε και με γεια η ελευθερία σου που κάθεσαι και βαλαντώνεις. Ε; Χώρισες, παρακάτω; Αν και από τα λεγόμενά σου... επειδή έχω ένα χάρισμα η γυναίκα να «διαβάζω» πίσω από τις λέξεις, «μάλλον σε χώρισε». Έφαγες πόρτα, έφαγες απόρριψη και όπως κάθε άνθρωπος στον πλανήτη που τρώει χυλόπιτα, σου την βάρεσε κανονικά. Μην ανησυχείς, φάση είναι θα περάσει. Τώρα ίσως τον παρακολουθείς, ίσως να μαθαίνεις από κοινούς φίλους πού πάει; Τι κάνει; Με ποιον βγαίνει για να δεις από ποιαν τον έχασες. Άντε καημένη προχώρα. Αν με ρωτάς δηλαδή, λουκούμι σου ήρθε ο χωρισμός. Κι αφού δεν ήταν και γλυκοτσούτσουνος, ας τον φορτωθεί καμιά άλλη. Παράτα τις κατινιές, φτιάξου γενικώς, κάνε μια αναστήλωση, μια γυμναστική, άλλαξε μαλλί και να δεις για πότε αγαπάς τον εαυτό σου και πόσοι θα σου το επιβεβαιώσουν. Ουουου άκου που σου λέω. Άδικα κλαις. Εγωισμούς και μαλακίες... Προχώρα.

Ρούλα,

Έχω πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Βασικά δεν είναι πρόβλημα γενικώς, είναι πρόβλημα ειδικώς, από τότε που επέστρεψα στην Κύπρο. Το θέμα είναι πως εγώ -όπως και κάθε σωστά αναθρεμμένη Λευκωσιάτισσα- σπούδασα στην Αγγλία. Στην Αγγλία που λες, μια χαρά περάσαμε, σχέσεις κάναμε, και άλλα πράγματα τα οποία δεν θέλω να αναφέρω λεπτομερώς και περιγραφικά. Στην ξενιτιά μού δημιουργήθηκε μια αδυναμία στους μαύρους. Μεγάλη αδυναμία. Μια αδυναμία ναααα με το συμπάθιο. Έλα όμως που στην Κύπρο αυτή η αδυναμία έχει γίνει σύνδρομο στέρησης. Τι να κάνω; Να πάρω αμπάριζα τα πανεπιστήμια που σπουδάζουν ξένοι ή τις οικοδομές να τους βρω εν ώρα εργασίας. Μιλάμε έχω πρόβλημα, δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεσαι -που σου το εύχομαι δηλαδή. Τι να κάνω Ρούλα μου; Έχεις καμιά ιδέα, γιατί εγώ στέγνωσα. Δεν έχω ψευδώνυμο, μόνο πρόβλημα. Αφού δεν έχεις ψευδώνυμο, έτσι για αρχή σου κολλώ εγώ ένα. «Μαυροκαμένη» μου σε χαιρετώ. Όντως έχουμε ένα θέμα εδώ. Κορίτσι από σπίτι ακούω, με σπουδές και περγαμηνές, ε; Στις σπουδές οι περισσότεροι φοιτητές (αγόρια, κοπέλες) δοκιμάζουν διάφορα «άγνωστα» (μέχρι στιγμής) γι’ αυτούς πράγματα λόγω της ελευθερίας που τους παρέχεται πια να είναι κάπου μακριά, να ζουν μόνοι τους στο σπίτι, γενικά να μην έχουν την επιτήρηση των γονιών

τους. Είναι φυσικό με όλους τους υπόλοιπους φοιτητές, λοιπόν, να βγαίνουν, να πίνουν, να μεθύσουν καμία φορά, να ξενοκοιμηθούν, να «γ...» δεξιά και αριστερά κι έτσι αποκτούν τις λεγόμενες φοιτητικές εμπειρίες... που όλοι ονομάζουν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους. Ε μετά έρχονται στο νησί και κεφάλια μέσα (που λένε και στις μεγαλοαστικές πόλεις). Εσύ λοιπόν εκτός από όοοολα αυτά, μέχρι να πάρεις το πτυχίο γεύτηκες και τον «μαύρο κροκόδειλοοο». `Η μάλλον τον μαύρο βόα. Όχι πως είμαι ρατσίστρια αλλά μια σοφή κουβέντα που άκουσα κάποτε από έναν πολύ «περπατημένο» άνθρωπο ήταν η εξής: Ό,τι δεν το χωρά το στόμα σου είναι άχρηστο!! Άρα και πες ότι κάποιος τα έχει με μια κοπέλα με κάτι βυζάρες νααα... πόσο μπορεί να μπουκώσει; Πες επίσης ότι γίνεται το θαύμα και βρίσκεις έναν μαύρο με ένα φίδι νααα... πόσο μπορείς να τραβήσεις καημένη; Δεν μπορεί, κάτι θα περισσέψει... Γι’ αυτό σου λέω. Καλό το μεγάλο, αλλά το super Stud αχρείαστο. Εκτός και αν έχει τόσο απύθμενο βάθος το πιπί σου που δεν καταλαβαίνει τίποτα. Αν ψάξεις στα εγχώρια σίγουρα κάτι νταβραντισμένο θα βρεις. Δεν μπορείς; Μεσογειακός λαός είμαστε. Έχουν να λένε για τα μόρια του λαού μας τόσες Σκανδιναβές τουρίστριες και λίγες τυχερές Κυπραίες... Παρόλα αυτά αν δεν ικανοποιηθείς σου συστήνω να αρχίσεις να πηγαίνει σε αγώνες μπάσκετ ανδρών. Σίγουρα εκεί έχει πολλή μαύρο χαβιάρι στον μπουφέ... και σερβιρίστου μάνα μου.


CITY FREE PRESS 43

Sex tips

ποσο καλα με ξερεις; ΕΓΩ ΓΡΑΦΩ, ΕΣΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ. ΕΓΩ ΡΩΤΩ, ΕΣΥ ΑΠΑΝΤΑΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ, Ο ΝΙΚΟΣ DARKMAN ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΜΕ ΤΗ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΠΩΣ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΦΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

1. Η Μαρία, η Ελένη και η Άντρη είναι: α) Ομόφυλα άτομα β) Ομοφυλόφιλα άτομα γ) Ετερόφυλα άτομα 2. Στον Χρήστο αρέσουν μόνο οι γυναίκες. Είναι δηλαδή: α) Ομοφυλόφιλος β) Ετεροφυλόφιλος γ) Ετερόφυλος 3. Στον Πάολο αρέσουν μόνο οι γυναίκες. Είναι λατινοαμερικάνος και κάνει συμφωνία μ’ ένα φίλο του Ολλανδό να παντρευτούν για να μπορέσει να μείνει στην Ευρώπη. Αυτός ο γάμος είναι: α) Γάμος ομοφυλόφιλων ατόμων β) Γάμος ετερόφυλων ατόμων γ) Γάμος ομόφυλων ατόμων 4. Στη Γιώτα αρέσουν οι γυναίκες και στον Αντρέα αρέσουν οι άντρες. Παντρεύονται ο ένας τον άλλον για αλληλοκάλυψη. Αυτός ο γάμος είναι: α) Γάμος ομόφυλων ατόμων αλλά όχι ομοφυλόφιλων β) Γ  άμος ετερόφυλων ατόμων αλλά όχι ετεροφυλόφιλων γ) Γάμος ετεροφυλόφιλων ατόμων 5. Ο Νίκος κάνει σεξ μόνο με άντρες, από μπρος και από πίσω. Επομένως ο Νίκος είναι: α) Ενεργητικός ομοφυλόφιλος β) Παθητικός ομοφυλόφιλος γ) Ενεργοπαθητικός ομοφυλόφιλος 6. Ο Κώστας θέλει να το κάνει μόνο με άντρες αλλά πιστεύει ότι αυτό είναι αμαρτία, γι’ αυτό απέχει πλήρως από το σεξ. Επομένως ο Κώστας είναι: α) Ετεροφυλόφιλος β) Ενεργός ομοφυλόφιλος γ) Ανενεργός ομοφυλόφιλος 7. Η Γεωργία γεννήθηκε γυναίκα και ζει στην Κύπρο του 2010. Θέλει να φορά ανδρικά παντελόνια, να πηγαίνει κυνήγι και να παίζει ποδόσφαιρο. Επομένως η Γεωργία είναι: α) Αμφιφυλόφιλη β) Βιολογικά άντρας αλλά κοινωνικά γυναίκα γ) Κανένα από τα πιο πάνω

8. Το βιολογικό φύλο ορίζεται από: α) Τα γεννητικά όργανα β) Τα παιχνίδια που έπαιζες όταν ήσουν μικρός γ) Πολλούς παράγοντες 9. Το κοινωνικό φύλο ορίζεται από: α) Τα γεννητικά όργανα β) Τ  α παιχνίδια που έπαιζες όταν ήσουν μικρός γ) Πολλούς παράγοντες 10. Ο Χάρης δεν ενδιαφέρεται ούτε για άντρες, ούτε για γυναίκες και γενικά το σεξ δεν τον απασχολεί καθόλου. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός του Χάρη είναι: α) Ομοφυλοφιλία β) Αμφισεξουαλικότητα (αμφιφυλοφιλία) γ) Ασεξουαλικότητα 11. Ο Ιούλιος γεννήθηκε άντρας αλλά θέλει να φορά φουστάνια και να τον φωνάζουν «Τζούλια». Η Τζούλια είναι: α) Τρανσεξουαλική γυναίκα β) Τρανσεξουαλικός άντρας γ) Τραβεστί 12. Οι ιερείς της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας: α) Είναι όλοι ομόφυλοι β) Θ  εωρούνται γυναίκες επειδή φορούν φουστάνια γ) Θεωρούνται τραβεστί επειδή φορούν φουστάνια 13. Η Αντιγόνη (πρώην Αντρέας) κάποτε ήταν άντρας αλλά έγινε γυναίκα μετά από χειρουργική επέμβαση. Η Αντιγόνη είναι: α) Τρανσεξουαλική γυναίκα β) Τρανσεξουαλικός άντρας γ) Τραβεστί 14. Τα χρώματα της σημαίας του LGBT-Pride (όπως καθιερώθηκε από τη δεκαετία του ‘70 μέχρι σήμερα) από πάνω προς τα κάτω είναι: α)Μοβ, μπλε, γαλάζιο, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο β) Ρ  οζ, κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο, μπλε, μοβ γ) Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, μοβ.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: 1α, 2β, 3γ, 4β, 5γ, 6γ, 7γ, 8α, 9γ, 10γ, 11γ, 12α, 13α, 14γ γράφει η tipster


44 CITY FREE PRESS

γράφει ο Λαμπράκης Κωνσταντινίδης

Κάτι παραπάνω από τελικός

Έ

νας τελικός κυπέλλου, είναι άσπρο ή μαύρο. Δεν έχει

εκτός από την κατακραυγή, θα υπάρχει πολύ μεγάλο κόστος στη

γκρίζο. Κερδίζεις; Απογειώνεσαι. Χάνεις; Κρύβεσαι. Αλλά

συνέχεια. Πίεση για αλλαγές (βασικά κόψιμο κεφαλιών), δυσκολίες

είναι υπόθεση 2-3 βραδιών και τελειώνει το πανηγύρι

στην αγορά εισιτηρίων διαρκείας και να ένα τεράστιο οικονομικό και

ή η κατήφεια. Αυτά στις πλείστες των περιπτώσεων.

ψυχολογικό κόστος. Ενώ το κυπελλάκι τα αλλάζει όλα. Μία πρόκριση

Στον επερχόμενο τελικό κυπέλλου μεταξύ των ομάδων Απόλλων-

με χίλια βάσανα στο Δασάκι ήταν αρκετή για να πανηγυρίσει ο

Ομόνοια, διακυβεύονται πολύ περισσότερα από μία κούπα, μερικούς

κόσμος έξαλλα. Ο κόσμος (όλων των ομάδων) δρα και αντιδρά με

πανηγυρισμούς και την ανάλογη λύπη. Το μυαλό πολλών πάει και

βάση τα αποτελέσματα. Μία επιτυχία διαγράφει προβλήματα και

σε πολιτικό επίπεδο. Δεν είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι το

μία αποτυχία προσθέτει περισσότερα. Οπότε ξεκάθαρα, είναι κάτι

αποτέλεσμα του τελικού μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των

περισσότερο από ένας τελικός.

εκλογών, όσο κομματικοποιημένη κι αν είναι η μπάλα μας. Άλλες θα είναι οι παρενέργειες. Ας υποθέσουμε ότι χάνει ο Απόλλων. Με τα οικονομικά του να είναι κυριολεκτικά χάλια και με μη έξοδο στην Ευρώπη, καταλαβαίνει ο καθένας τι ζημιά θα προκύψει. Μία σκέτη καταστροφή. Και φυσικά θα επανέλθει δριμύτερη η αντίδραση του κόσμου. Που ξεχάστηκε ολίγον τι από τις επικές προκρίσεις, αλλά αυτά ξεχνιούνται από τη μία στιγμή στην άλλη. Αν πάρει όμως την κούπα, η δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα γίνει λιγότερο δύσκολη. Γιατί όταν ο κόσμος είναι ικανοποιημένος και δε διαμαρτύρεται και δεν πληρώνει. Απέναντι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Η Ομόνοια κριτικάρεται και αμφισβητείται από τον περισσότερο κόσμο της. Ήταν τέτοια η πορεία και τα προβλήματα, που ο λαός διέγραψε ήδη το περσινό πρωτάθλημα και ξέχασε γρήγορα τις αποθεώσεις και τα έπη. Το κύπελλο είναι σκέτη σωτηρία για την Ομόνοια. Αν χάσει,

Για Απόλλωνα και υ, ΐο α Μ η 8 1 η , α ι ο ν Ομό ιά, ν ο ρ χ ή ιν τ ε φ η η λ είναι ό ενη μ ό π ε η ς ίω ρ υ κ ά αλλ


46 CITY FREE PRESS

ζώδια 13/05-19/05

Γράφει ο Δελφός

wish upon the stars

ΕΙΣΑΙ ΤΑΥΡΟΣ;

ς! ε σ υ ε τ ή ο γ ο Με απ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ 22/6-22/7

Συμβουλή: Φόρα κοντομάνικο και πιάσε το μαλλί κότσο. Έχεις το τελευταίο διάστημα μια ασυγκράτητη επιθυμία για καβγά. Μην το πολυμελετάς γιατί θα σου έρθει. Εσύ αποφασίζεις. Έχεις την έντονη επιθυμία να ξοδέψεις το κατιτί σου. Μην το σκέφτεσαι, κάν’ το! Είμαι μαζί σου!

ΛΕΩΝ 23/7-23/8

ΚΡΙΟΣ 21/3-20/4

Αποφάσισες να δουλέψεις και το είπε και ο πωπουδάκος σου. Καλό θα ήταν να αποφύγεις τα λάθη γιατί έπαψες να τελείς υπό την «υψηλή προστασία». Αμμμ τι να κάνουμε; Αυτά είναι δανεικά! Αυτά που έχεις στο μυαλό σου -επαγγελματικά ομιλούντες- σκέψου τα καλά, προχώρησε, αλλά μην δεσμευτείς ακόμη! Άνοιξε μάτια και αφτιά!

ΤΑΥΡΟΣ 21/4-21/5

Πολύ μπλα-μπλα. Πολύ όμως! Μιλάς, μιλάς και ξεχνάς να σταματήσεις. Το άσχημο είναι πως απ’ αυτά που διατυμπανίζεις δεν κάνεις απολύτως τίποτα. Με αυτόν τον τρόπο πληγώνεις ανθρώπους που σε στήριξαν. Δεν το καταλαβαίνεις; Κρίμα. Με απογοήτευσες!

ΔΙΔΥΜΟΙ 22/5-21/6

Τα όνειρά σου, ίσως, λέω ίσως να είναι ο εφιάλτης των υπολοίπων. Δεν λέω να παρατήσεις τα όνειρά σου, για όνομα, ποια είμαι εγώ άλλωστε, αλλά μην τους κρατάς και μούτρα! Είναι κρίμα. Έχω να πω πως η εξυπνάδα και η εργατικότητά σου, έχουν γίνει αντικείμενο θετικών σχολίων. Οικογένεια και σχέση συνασπίζονται υπέρ σου!

Τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο είσαι αλλά φροντίζεις να φαίνεται πόσο φίνο γκομενάκι είσαι! Μιλάμε τους κάνεις να παραμιλούν. Μπράβο ομορφιά μου! Στη δουλειά μην λησμονάς πως έχεις και δικαιώματα! Αισθηματικά, διανύεις μια τρελή περίοδο φόρμας η οποία όμως ίσως σε βάλει σε πειρασμό και δοκιμάσεις κάτι απαγορευμένο. Μην το κάνεις! Θα κάψεις τη χαίτη σου!

ΠΑΡΘΕΝΟΣ 24/8-23/9

Μπράβο αγάπη μου. Έχεις βάλει στο full τις μηχανές και του έχεις δώσει να καταλάβει. Μαζί σου εγώ. Οι απαιτήσεις της δουλειάς δεν σε έχουν γονατίσει. Τουναντίον, σε ενέπνευσαν με απίστευτη ενεργητικότητα. Στα αισθηματικά έχεις δεύτερες σκέψεις, αλλά μην κωλώνεις! ‘Έμπαινε Γιούτσο.

ΖΥΓΟΣ 24/9-23/10

Πώς καταφέρνεις να μπερδεύεσαι από μόνος σου, μετά να βάζεις από μόνος σου αυστηρά χρονοδιαγράμματα στον εαυτό σου και μετά μόνος σου να χαίρεσαι πως τάχα τα κατάφερες, μόνο εσύ το ξέρεις! Anyway, αφού εσύ κι ο εαυτός σου τα βρίσκετε, καλή συνέχεια. Στα οικονομικά χαλάρωσε, στα αισθηματικά μην είσαι τόσο εγωιστής. Χαλάρωσε εις διπλούν!

ΣΚΟΡΠΙΟΣ 24/10-22/11

Μέσα σε αυτό το όμορφο κεφαλάκι σου, έχει μεγάλη πολυκοσμία. Ο καλός, ο κακός, ο συ-

ναισθηματικός, ο εγωκεντρικός, ο μυγιάγγιχτος αλλά και ο ανασφαλής εαυτός σου κάνουν πάρτι. Οι άνθρωποι γύρω σου όμως είναι ένα στάδιο πριν τις ενδοφλέβιες! Καλή η παρόρμηση, όχι όμως πάντοτε! Σκέψου. Μπορείς!

ΤΟΞΟΤΗΣ 23/11-22/12

Είσαι στα επάνω σου ατιμούτσικο! Μπράβο, σου αξίζει. Η διατροφή σου είναι προσεγμένη και το σώμα σου ανταποκρίνεται στη φροντίδα που του παρέχεις. Και πάλι μπράβο. Ο έρωτας χτυπά την πόρτα σου και καλά θα κάνεις να φοράς το καλό σου χαμόγελο, όταν πας να του ανοίξεις! Τα πας πολύ καλά!

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ 23/12-20/1

Πολύ δουλεύεις! Πάρα πολύ! Οι φρενήρεις ρυθμοί σου, δεν γίνονται αντιληπτοί από τους άλλους, οπότε μην τα παίρνεις στο κρανίο όταν αδυνατούν να ανταποκριθούν και να κάνουν fit in στο πρόγραμμά σου! Συγγνώμη κιόλας! Δίνεις τη μάχη ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική. Καλά ξεμπερδέματα!

ΥΔΡΟΧΟΟΣ 21/1-19/2

Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η μασχάλη σου, ούτε πόσο μικρά είναι τα καρπούζια, αλλά καλό θα ήταν να μην τα κουβαλάς δυο-δυο! Το σχόλιο απευθύνεται στα αισθηματικά σου. Το έπιασες το υπονοούμενο; Μια και το έφερε η κουβέντα -άσχετο-, όσο ανοίγεσαι τόσο οι άνθρωποι σε πλησιάζουν. Διόλου τυχαίο.

ΙΧΘΥΕΣ 20/2-20/3

Τα οικονομικά σου σε έχουν κάνει να χάσεις τον ύπνο σου. Στα επαγγελματικά θα σε σοκάρει κάποια είδηση. Στα συναισθηματικά οι επαφές με το πρόσωπο του ενδιαφέροντος δεν έχουν την εξέλιξη που προσβλέπεις. Κατά τ’ άλλα καλά. Κανένα νέο;


City Free Press 257  

City Free Press 257