Page 1

EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΛEYΘEPHΣ AΠOΨHΣ 11-17 maρtioy 2011* TEYXOΣ 249 * ΔΩPEAN KAΘE ΠAPAΣKEYH

Γιώργος Χωραφάς:

In Action


edit

γράφει ο Ανδρέας Νικολαΐδης

249

iPad 2 Δεν είμαι κανένας έγκυρος αναλυτής όπως αυτούς που επικαλούμαστε για τα τεχνολογικα θεματα, όμως είμαι κολλημένος gadget-άκιας. Στο ξεφύλλισμα του «T3» ή στο surf-άρισμα στα engadget και gizmodo παθαίνω ό,τι μία γυναίκα όταν κρατά στα χέρια της τη νέα «Vogue». Τρέχουν τα σάλια μου, χαϊδεύω τις σελίδες και μετά παθαίνω κατάθλιψη όταν συνειδητοποιώ ότι δεν έχω το απαιτούμενο υπόλοιπο στην πιστωτική κάρτα μου για να αγοράσω όλα όσα είδα. Με το iPad δεν έπαθα τίποτα από τα πιο πάνω, αν και διάβασα ό,τι κυκλοφόρησε εκείνες τις πρώτες ημέρες της παρουσίασής του. Ένα χρόνο και 15 εκατομμύρια πωλήσεις μέτα από την ημέρα της κυκλοφορίας του πρώτου iPad εξακολουθώ να μην ενθουσιάζομαι ούτε με τη συγκεκριμένη συσκευή ούτε με τους κλώνους της.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έπεσα έξω σε θέματα τεχνολογίας. Πρόσφατα βρήκα ένα κείμενο που έγραψα με αφορμή την κυκλοφορία των παιχνιδομηχανών τρίτης γενιάς (PS3, Xbox 360, Wii). Ούτε λίγο ούτε πολύ έγραφα πως το Wii θα πατώσει και η Nintendo θα καταστραφεί! Μόλις έφτασαν τα πρώτα Χριστούγεννα και είδα τις πωλήσεις της Nintendo, έψαχνα τρύπα να κρυφτώ. Τα ίδια είχα πάθει κι όταν είδα τα πρώτα netbook. Έλεγα ότι αποκλείεται να επιβιώσουν αυτές οι συσκευές γιατί ήταν σκέτες, χωρίς δυνατότητες και ουσιαστικά χρησιμότητα. Ακολούθως τα netbook κυριάρχησαν σε όλη τη δεκαετία των 00s. Αυτό που αποδέχομαι πλέον είναι ότι για άλλη μία φορά ο Talented Mr Jobs είχε απόλυτο δίκαιο όταν έλεγε πως δημιούργησε μία νέα κατηγορία υπολογιστών, η οποία θα αλλάξει τη δυναμική του χώρου. Τότε μου φάνηκε εξαιρετικά πομπώδες αφού είχαμε δει και προηγουμένως tablets, ενώ για τις ίδιες χρήσεις θα μπορούσε κάποιος να αγοράσει ένα iPhone ή κάποιο άλλο smart phone. Τελικά τα tablets επικράτησαν και η κυκλοφορία του iPad συμπαρέσυρε μία ολόκληρη βιομηχανία στο να αντιγράψει την έμπνευση του μεγάλου μυαλού της Apple. Τώρα με την κυκλοφορία του iPad2 εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τη χρησιμότητά του, αλλά παρακολούθησα την παρουσίαση απλώς για χάρη του σπουδαιότερου οραματιστή της τελευταίας 20ετίας. Οι φήμες που αφορούν την υγεία του Steve Jobs είναι ανησυχητικές και η ενδεχόμενη αποχώρησή του θα στερήσει από την Apple το μεγάλο της όπλο, το ξεχωριστό του μυαλό.

11-17 MAΡTIOY 2011 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΠΟΨΗΣ

ΑΙΓΑΛΕΩ 5, ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ, Τ.Κ. 23477, 1683, ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΗΛ. 22580580 | email: info@cityfreepress.com.cy www.cityfreepress.com.cy ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Μάνος Μωυσέως ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Γιώργος Χατζηλοΐζου Γιώτα Ευθυμίου Εμπορική διευθύντρια εφημερίδων Γεωργία Τουτουνζιάν ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Aνδρέας Nικολαΐδης ΒΟΗΘΟΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Πέγκυ Σπινέλη ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Γιάγκος Μικελλίδης, Κίκος Λανίτης, Κατερίνα Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Πέγκυ Σπινέλη, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Σαρκάς, Ξένια Τσιαμαντά, Ρούλα Γεωργιάδου, Άρτεμις Ελένη Καζά, Δώρα Ελευθερίου, Δελφός, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Πόλα Τσώνη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ: Μιχάλης Κυπριανού, Μάριος Χαψής, Γιώργος Μιχαήλ ΔIOPΘΩΣH: Θεώνη Παναγή ΥΠΕΥΘΥΝH ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ: Αναστασία Ερωτοκρίτου υπεύθυνη διαφήμισης: Φώνη Παντακίδου (τηλ.22580824 e-mail.pantakidouf@ diaspublishing.com) BRAND Manager: Eρωτόκριτος Ερωτοκρίτου ΔΙΑΝΟΜΗ: ACS (Cyprus) Ltd PRICING AND MARKET ANALYSTS: Aνδρέας Ανδρέου ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ ΛΤΔ ιδρυτησ: Άντης Χατζηκωστής (1968-2010) ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Γιώργος Μιχαήλ GROUP ADVERTISING DIRECTOR: Μαρία Κυριάκου GROUP MARKETING MANAGER: Πέτρος Πέτρου GROUP CREATIVE DIRECTOR: Γιώργος Χατζηλοΐζου ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ: Πέτρος Σιακόλας ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Άντρη Κυριάκου Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, η αντιγραφή και γενικότερα η μετάδοση με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, μέρους ή ολόκληρης της ύλης της εφημερίδας, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.

Η Ιωάννα Φιλίππου θα φιλοτεχνεί κάθε εβδομάδα τη σελίδα 4 της City (www.ioannaphilippou.com)

Μπορείτε να βρείτε τη City Free Press σε όλους τους φούρνους Ζορμπά, σε κεντρικά περίπτερα και κεντρικές καφετέριες.


FOCUS 06 CITY FREE PRESS

VIRTUALREALITY γράφει ο Κίκος Λανίτης

Η πρώτη μέρα της Άνοιξης

Α

νοίγεις το παράθυρο και οι οσμές που σου έρχονται είναι διαφορετικές. Η πρώτη ημέρα της άνοιξης δεν έχει καθορισμένη ημερομηνία, απλώς έρχεται χωρίς προειδοποίηση. Τα σπουργίτια, αν ακόμα ζουν στη γειτονιά σας, είναι πιο φωναχτά και κυνηγούν το ένα το άλλο (μάλλον όχι για συζήτηση). Τα αδέσποτα αρσενικά γατιά -ακόμα και τα ευνουχισμένα- έχουν μια γυαλάδα στο μάτι τους όταν βλέπουν γάτα. Υπάρχει γενικά κάτι το οργασμικό στην ατμόσφαιρα. Δεν θες να πας δουλειά, το μόνο που θέλεις είναι να περπατήσεις ή αν έχεις μηχανή να την καβαλήσεις και να απολαύσεις τις μυρωδιές και όλες τις αλλαγές που συντελούνται στη φύση. Κάπως έτσι θα έπρεπε να είναι η πρώτη μέρα της άνοιξης. Στην εποχή μας δεν ανοίγουμε παράθυρα, ανοίγουμε υπολογιστές. Το άκακο φλερτ έχει εξαφανιστεί και τη θέση του έχουν καταλάβει οι ταχύτητες και το πληκτρολόγιο. Δεν θέλουμε να βλέπουμε το άλλο άτομο, πρώτον γιατί έχουμε χάσει τη μυρωδιά μας και δεύτερο, πιο εύκολα εκφραζόμαστε με το πληκτρολόγιο πάρα με τα μάτια και τη λαλιά μας. Παλιά (οι προ-παππούδες) έκαναν καντάδες, σήμερα πατάμε ένα πλήκτρο και στέλνουμε τραγούδια. Στην εποχή μας μπορούμε να φτιάχνουμε την εικόνα μας και αποφασίζουμε ποια εικόνα θέλουμε να έχει το εικονικό μας φλερτ. Μπορούμε σε δευτερόλεπτα να ταξιδεύουμε παντού, να φιλοσοφούμε, να ερωτοτροπούμε να γινόμαστε μουσικοί παραγωγοί. Στη δεκαετία των 60s κυκλοφορούσαν παραισθησιογόνες ουσίες, τουλά-

χιστον όμως έβλεπες τον άνθρωπο, τον άγγιζες, έστω και με την άκρη των δαχτύλων σου. Το 2011 το ναρκωτικό έχει όνομα και λέγεται υπολογιστής. Εξαφάνισε τις μυρωδιές, το άγγιγμα, τη ματιά, τον έρωτα και επέβαλε την αρρωστημένη φαντασία. Όλα στην εποχή μας είναι ένα παιχνίδι που παίζεται πατώντας τα κουμπιά του πληκτρολογίου. Στέλνουμε ηλεκτρονικές ευχές, και λουλούδια, κάνουμε ηλεκτρονικά ψώνια, έχουμε ηλεκτρονικούς φίλους τους οποίους ανά πάσα στιγμή ανταλλάσουμε με ευκολία, γιατί το μόνο που συνδέει τη φιλία μας είναι ένα πλήκτρο. Δεν νιώθουμε την «απώλεια», δεν κλαίμε, δεν στενοχωριόμαστε, δεν μας κάνει τίποτα αίσθηση μιας και στο διαδίκτυο «υπάρχουν πολλές πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια». Με τις ίδιες ταχύτητες που αναπτύσσεται η τεχνολογία, με τις ίδιες ακριβώς χάνουμε τις ανθρώπινες αισθήσεις και τα αισθήματά μας. Η πρώτη μέρα της ά νοιξης έρχεται χωρίς προειδοποίηση. Παρόλ’ αυτά εμείς δεν ανησυχούμε γιατί θα μας την ανακοινώσει ο υπολογιστής μας.

σε είδα... (σελ. 43) ψηλέ μελαχρινέ του Frederick Λευκωσίας. Λυσσιώ σε τα μάλα. Pls δώσε μου λίγη σημα σία. Λ.


FOCUS 08 CITY FREE PRESS

INTERNAL AFFAIRS

γράφει ο Φόρεϊν Όφις

Συνεταιρισμός ήταν και πάει

Oscar goe s to…

Το ΔΗΚΟ έκανε πίσω για το καλό της συγκυβέρνησης και οι υπόλοιποι για το καλό το δικό τους. Η προσφυγή στο Ανώτατο εναντίον της απόφασης του Προέδρου να ασκήσει Βέτο στην κατά πλειοψηφία απόφαση της Βουλής για υποβολή αίτησης για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, θα μπορούσε να επιφέρει πολιτικό κόστος και αυτήν την περίοδο κανένα κόμμα δεν θέλει περιττά έξοδα.

Μπαν Κι Μ ου σιμότητα στι ν. Που εκδήλωσε απογ οή ςσ και την τόση υνομιλίες. Μετά από ό τευση για τη σταλα αισ αν γινόταν τρ ιοδοξία, αναμέναμε ν όσα έχουν συμβεί α απογοητευ ίτη εισβολή τεί μόνο .

20 εκατομμύρια με ερωτηματικό

Η ενίσχυση των Κυπριακών Αερογραμμών με 20 εκατομμύρια ευρώ εγκρίθηκε από τη Βουλή. Τώρα αυτό που μένει είναι να κάνουμε το σταυρό μας και να ελπίζουμε πως δεν θα συμβεί το ίδιο με τη Eurocypria ή ότι δεν θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη σιωπηρή έγκριση να μας ανακοινώσει βροντερή απόρριψη.

Δεύτερη ενίσχυση με 60 ευρώ

Τα 20 εκατομμύρια δεν αρκούν, βέβαια, κι έτσι κάποιοι αποφάσισαν να ενισχύσουν τα ταμεία των Κυπριακών Αερογραμμών χρεώνοντας 60 ευρώ τη δεύτερη αποσκευή είτε ξεπερνά το όριο βάρους είτε όχι! Σε εποχές που ο ανταγωνισμός γίνεται εντονότερος, τέτοιες αποφάσεις σε κάνουν πραγματικά να απορείς για τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τους διοικούντες της εταιρείας.

ο Αντώνης Πασχαλίδης «απαντά» ξανα στο

ερωτηματολόγιο του

Το κόκκινο τηλέφωνο

Κάτι σαν την τηλεφωνική γραμμή που ένωνε Ουάσιγκτον και Κρεμλίνο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου πρέπει να έχει εγκατασταθεί μεταξύ Προεδρικού και ΔΗΚΟ. Τον τελευταίο μήνα δύο φορές η επικοινωνία Χριστόφια-Κάρογιαν αποσόβησε τα χειρότερα για τη συγκυβέρνηση.

Τα φακελάκια

Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το ανώτατο όριο του ποσού που θα δικαιούνται να ξοδέψουν οι υποψήφιοι για την προεκλογική τους εκστρατεία, ο Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε την περίπτωση υποψηφίου που στάθηκε δίπλα σε ζευγάρι νεονύμφων και έκανε χειραψίες σαν να δεχόταν κι αυτός συγχαρητήρια μαζί τους. Τουλάχιστον ελπίζουμε να μην τους έπαιρνε και τα φακελάκια για να ενισχύσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Προυστ

με αφορμή τη νέα κόντρα με τους πρατηριούχους.

• Πώς φαντάζεστε την τέλεια ευτυχία; Να είσαι πρατηριούχος σε καιρό αυξήσεων και λίγο πριν από τριήμερο. Ούτε στο Τζόκερ τέτοια τύχη. • Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα στον εαυτό σας, ποιο θα ήταν αυτό; Θα γινόμουν λίγο πιο αυστηρός. • Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμά σας; Ότι πέρασε η νομοθεσία για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα. • Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας; Να μην μας πάρουν χαμπάρι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. • Τι αντιπαθείτε περισσότερο; Μετά τον Αβέρωφ, τους πρατηριούχους. • Τι θεωρείτε ως τη μεγαλύτερή σας σπατάλη; Έβαλα βενζίνη την περασμένη Παρασκευή μετά τις αυξήσεις. Είναι αρκετό για να γονατίσει ο προϋπολογισμός του Υπουργείου. • Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι; Παλιά μου άρεσε να οδηγώ μέχρι τον Ακάμα αλλά πλέον προτιμώ κάτι πιο οικονομικό, όπως το Λονδίνο. • Ποιον άνθρωπο απεχθάνεστε; Αυτόν που αποφάσισε να κάνει κλειστό επάγγελμα τους πρατηριούχους. • Ποια λέξη ή φράση χρησιμοποιείτε κατά κόρον; Δεν ήμουν ενήμερος. • Για ποιο πράγμα έχετε μετανιώσει; Που βιάστηκα να μιλήσω για το φυσικό αέριο. Ας την έτρωγε κάποιος άλλος. • Ποια είναι η αγαπημένη σας ασχολία; Να διαβάζω το παρατηρητήριο τιμών. • Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα; Μίας αύξησης μύριες έπονται. • Κάθε εβδομάδα ένα πρόσωπο της επικαιρότητας «απαντά» στις ερωτήσεις μας.


FOCUS 10 CITY FREE PRESS

STRAIGHT STORY γράφει η Πέγκυ Σπινέλη peggy@cityfreepress.com.cy

ALIEN από το Mario Vidmar mario.vidmar@yahoo.com

Ποτέ ξανά Όπως οι περισσότεροι από εμάς, έτσι κι εγώ όταν διαβάζω ένα ενδιαφέρον άρθρο για ένα νέο χώρο που έχει ανοίξει, προγραμματίζω να τον επισκεφτώ για να δω αν οι απόψεις των πρώτων επισκεπτών που διάβασα, είναι αντίστοιχες με τη φήμη που δημιούργησαν. Πρόσφατα, διάβαζα συνέχεια στα περιοδικά για ένα καινούργιο μπαράκι/εστιατόριο το οποίο χαρακτηριζόταν «εξωτικό». Δυστυχώς, μόνο η αισθητική του μαγαζιού παρέπεμπε σε κάτι πιο εξωτικό. Παρόλ’ αυτά, παραγγείλαμε από το μενού κάτι σχετικά απλό που το βρίσκεις και στα πιο συνηθισμένα café της Λευκωσίας, το οποίο μάλιστα στο μενού είχε περιγραφή ιδιαίτερα δελεαστική και αναλυτική. Όταν έφτασαν τα πιάτα στο τραπέζι ξεκίνησε ο τρόμος της επιφυλακτικής βρώσης. Στο ένα πιάτο η μπριζόλα μύριζε λίγο περίεργα, ενώ στο άλλο, το steak όταν το έβαζες στο στόμα έφερνε κάτι από λάστιχο και στην αίσθηση και στη γεύση. Η πατάτα πουρέ δεν αποκωδικοποιείτο, απλώς σε άφηνε άφωνο ή καλύτερα νηστικό.

One Woman Show

Μ

ε την ευκαιρία των πεντάχρονων της «City», ξέθαψα παλιά τεύχη της εφημερίδας και διάβαζα τα πονήματά μου. Γελούσα μόνη μου, όχι μόνο γιατί συνειδητοποίησα πως έκτοτε ήμουν ταλεντάρα -καλά κυρίως γι’ αυτό-, αλλά περισσότερο για τη θεματολογία μου. Και τότε θυμάμαι είχα άγχη -Πέγκυ χωρίς άγχη δεν υπήρξε ποτέ-, ωστόσο ήμουν, πώς να στο πω, λίγο «όσα έρθουν κι όσα πάνε». Τώρα είμαι «αν όσα έρθουν, φτάσουν δεν με βλέπω να φτάνω τα επόμενα γενέθλιά μου». Αυτή η συνειδητοποίηση με απογοήτευσε οφείλω να σου ομολογήσω. Το προσδοκώμενο είναι όσο μεγαλώνεις να απολαμβάνεις τους καρπούς των δεδουλευμένων σου, να βελτιώνεις το βιοτικό σου επίπεδο, να αυξάνεις την ποιότητα ζωής σου και να νιώθεις σιγουριά, γιατί οι «μπάντες» που δημιούργησες δουλεύοντας σε κάνουν να νιώθεις μια ασφάλεια. Εξάλλου έτσι πρέπει να είναι. Όπως λένε και οι παλαιότεροι «αν δεν βρέξεις κώλο, δεν τρως ψάρι». Όσο είσαι μικρός, σου φεύγει ο πάτος στη δουλειά, εργάζεσαι και αποταμιεύεις, ζεις έξαλλα γιατί αντέχεις. Μεγαλώνοντας μειώνεις τη δουλειά γιατί τα έχεις ήδη τροχοδρομήσει και απολαμβάνεις όσα έχεις δημιουργήσει, για να καταλήξεις κι εσύ κάποια μέρα σαν τους Ευρωπαίους συνταξιούχους που απλώνουν ζάμπα στα 5άστερα ξενοδοχεία της Λεμεσού και το μόνο τους άγχος είναι μη και δεν τεντώσουν την

πατσαουρκασμένη επιδερμίδα τους και καταλήξουν με το μαύρισμα της ζέβρας. Κοινώς όσο μεγαλώνεις πρέπει να είσαι χαλαρουίτα. Ε, εγώ δεν είμαι χαλαρουίτα και μου την έχει βαρέσει πάρα πολύ. Θα έπρεπε να ασχολούμαι με τα απλά και ταπεινά, τα καθημερινά, να μην έχω άγχη. Θα έπρεπε το μεγαλύτερό μου δίλημμα να είναι «κοτόπουλο ή ψάρι». Δεν θα έπρεπε στα 30 μου να αισθάνομαι γερασμένη, πόσω μάλλον κουρασμένη. Δεν θα έπρεπε να ταυτίζομαι με τον Βασιλάκη Καΐλα, ούτε να μιζεριάζω. Δεν θα έπρεπε ο αποταμιευτικός μου λογαριασμός να έχει μείνει στάσιμος από την τελευταία φορά που είπα τα κάλαντα. Είναι παράλογο πλέον να νιώθω ανασφάλεια και να με επαναξιολογώ κάθε φορά που κάποιος λέει μια μαλακία, γιατί πρέπει κάτι να πει προκειμένου να δικαιολογήσει την ύπαρξή του για να αποσυμφορήσει το δικό του άγχος. Θα έπρεπε να έχω άπλετο ελεύθερο χρόνο και όχι άπλετες υποχρεώσεις. Αντιλαμβάνεσαι το πνεύμα μου; Τον προβληματισμό μου; Την απογοήτευσή μου; Θέλω τη χαλαρουίτα μου πίσω! Θέλω να είμαι τούφα! Τι σκατά πήγε λάθος, την ανεξαρτησία μου μέσα;

Προσπαθήσαμε όσο ήταν δυνατόν να φάμε κάτι απ’ αυτά που βρίσκονταν στα πιάτα μας. Ταυτόχρονα όμως διαπιστώσαμε ότι στο διπλανό μας τραπεζάκι όπου κάθονταν έξι άτομα, τα πιάτα τους όπως έφταναν στο τραπέζι τους προς κατανάλωση, με τον ίδιο ταχύ τρόπο επέστρεφαν στην κουζίνα, επειδή οι πελάτες τα έβρισκαν απαράδεκτα. Έχοντας την ατυχία να καθόμαστε κοντά στην κουζίνα, η σκηνή που εκτυλισσόταν μπροστά μας με τα γεμάτα πιάτα που επέστρεφαν εκεί απ’ όπου έφευγαν, ολοκληρωνόταν με τις αντιδράσεις του μάγειρα και της μαγείρισσας που ενοχλούνταν από τα παράπονα και φωνασκούσαν εντός. Στο ίδιο πολυδιαφημισμένο μαγαζί ζήσαμε την ίδια μέρα και τις εξής άλλες εμπειρίες. Πριν από το φαγητό παραγγείλαμε έναν κρύο, γλυκό καφέ espresso, ο οποίος κατέφθασε στο τραπέζι χωρίς ίχνος ζάχαρης, ίσως γιατί η λέξη sweet δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο της αλλοδαπής κοπέλας που μας σέρβιρε. Δεκαπέντε λεπτά αφότου ζητήσαμε το λογαριασμό, μας ενημέρωσαν ότι χάλασε η μοναδική μηχανή που είχαν και να τους δώσουμε λίγο χρόνο. Μας ρώτησαν αν θέλαμε έναν καφέ από το μαγαζί μέχρι να επιδιορθωθεί η βλάβη. Πήρα ένα καπουτσίνο το οποίο περιείχε δύο στάλες καφέ και ένα φλιτζάνι που ξεχείλιζε αφρό. Στο τέλος, αφού δεν είχαμε άλλες αντοχές, τους παρακαλέσαμε να μας φέρουν το λογαριασμό σε ένα κομμάτι χαρτί, τον πληρώσαμε και μην μας ξαναείδατε. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δεν θα παρασυρθώ ξανά από το τι διαβάζω και δεν θα τρέχω από τους πρώτους σε ένα νέο μέρος που ανοίγει. Θα αφήνω την από στόμα σε στόμα φήμη να δουλέψει, και μετά, αναλόγως, θα πράττω.

σε είδα... (σελ. 43 Σε είδα στο highway να ) απογειώνεις το άσπρο σο υ BMW κύριε ανθυπολοχαγέ από την Κοφίνου. Δυστυχώς σε είδαν και οι μπάτσοι.


12 CITY FREE PRESS

City-ing room RED BULL DONKEY CROSS: πήρε τα Βουνά! Στις 3 Απριλίου 2011 , το «Red Bull Donkey Cross» προκαλεί 25 κορυφα ίους motocross αναβ άτ ες να επιδείξουν τη δεξιότη τα και τη σβελτάδα το υς. Στον ελάχιστο δυνατό χρόν ο πρέπει να ολοκληρώ σουν την προκαθορισμένη δια δρομή στο μοναδικής ομορφιάς Βουνό των Κενταύρω ν, στο Πήλιο, συνολικ ού μήκους 8400χλμ., με μηχανέ ς, μέσα σε καλντερίμ ια και δύσβατα μονοπάτια, αλλά και να αλλάξουν το τεχνικά προηγμένο όχημά τους , με το πιο hardcore όχ ημα της ιστορίας, το γαϊδουράκ ι. Με αυτό θα διανύσο υν μια διαδρομή συνολικού μήκους 5250χλμ., ακ ολουθώντας πιστά τα «μαθήμ ατα οδήγησης γαϊδουρ ιού» που θα παραδώσουν οι αγωγιάτες. Με δεδο μένο ότι οποιαδήποτε μορφή άσκησης βίας στα «κ αθ αρόαιμα» τετράποδα, θα επ ιφέρει αποκλεισμό, οι off-road αναβάτες θα μπουν στ η «μάχη» για να διεκδ ική σουν το πολυπόθητο βραβείο . Αν θεωρείς πως είσαι

ικανός να δαμάσεις τα «καθαρό3 μπορείς να δηλώσ εις συμμετοχή στην ιστοσελίδα τη ς Red Bull www.re dbull.com.gr/ donkeycross και να γίνεις εσύ ένας από τους 25. αιμα», μέχρι τις 15/


CITY FREE PRESS 13

PLAY SAFE

Αυτός είναι ο μέσος άνθρωπος Ερευνητές του National Geographic δημιούργησαν το πρόσωπο του μέσου ανθρώπου βασιζόμενοι στα στατιστικά και τις κατηγορίες που υπερτερούν. Είναι Κινέζος, 28 ετών, Χριστιανός και έχει πάει σχολείο. Η φωτογραφία δημιουργήθηκε από 7000 φιγούρες, μία για κάθε ένα εκατομμύριο κατοίκους του πλανήτη.

Ride Right

Ασφάλεια come first, ιδιαίτερα αν οδηγείς μηχανή. Στο πλαίσιο της εκστρατείας οδικής ασφάλειας την Παρασκευή, 11/3 (15-19.00), και το Σάββατο, 12/3 (1019.00), στο Mall of Cyprus στη Λευκωσία, θα λειτουργούν δύο εξομοιωτές οδήγησης μοτοσικλέτας (simulators) που θα δίνουν την ευκαιρία σε όλους να ζήσουν την εμπειρία της οδήγησης μοτοσικλέτας με τον ορθό τρόπο, μαθαίνοντας συγχρόνως τι πρέπει να προσέχει ένας μοτοσικλετιστής. Αν είσαι τυχερός, στην κλήρωση που θα ακολουθήσει μπορεί να κερδίσεις ένα κράνος υψηλών προδιαγραφών, μοτοσικλετιστικό σακάκι με αερόσακο και μοτοσικλετιστικό γιλέκο με αερόσακο από τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Λευκωσίας «ΛΗΔΡΑ». Πληροφορίες στο τηλέφωνο 99468066

Είναι γεγονός πω ς αν από την αρ χή μάθεις κάτι λάθος, είνα ι πολύ δύσκολο να το διορθώσεις στην πο ρεία. Έχοντας αυ τό κατά νου, κάθε Σάββ ατο από κατάστημα «Micromaniaτις 10 έως τη 1 στο » στη Λευκωσία, (22661517) δίνοντ αι δωρεάν μαθήμ ατα για skateborad, bm x, inline skate κα ι scooter. Απλά πράγματα.

Το πιο εύκολο best seller

Η Βρετανίδα «συγγραφέας» Sheridan Simove κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «Τι έχει στο μυαλό του ο κάθε άντρας εκτός από το σεξ». Το βιβλίο έγινε ανάρπαστο, κάτι που δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν το βιβλίο δεν περιείχε 200 λευκές σελίδες. Το βιβλίο κυκλοφόρησε σαν αστείο αλλά χτύπησε τρελές πωλήσεις αφού άρχισαν οι φοιτητές να το χρησιμοποιούν ως σημειωματάριο. Μπορείτε να αγοράσετε το συγκεκριμένο βιβλίο από την Amazon έναντι 5.5 ευρώ.


14 CITY FREE PRESS

*

gossip Επιμέλεια Άρτεμις Ελένη Καζά

Η Τζούλια μετακομίζει

Η Αντζελίνα…

Πολυάννα

*

Η Αντζελίνα Τζολί, είναι κάτι σαν την Πολυάννα και βγαίνει σε πολλούς ρόλους και version. Η Αντζελίνα σπουδαία ηθοποιός, η Αντζελίνα Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως και φιλανθρωπίας, η Αντζελίνα πρότυπο ομορφιάς και το σημαντικότερο για πολλούς, η Αντζελίνα «πολύτεκνη» μητέρα. O Τζόνι Ντεπ, συμπρωταγωνιστής της στην ταινία «Tourist», θεωρεί, ότι το μεγαλύτερό της επίτευγμα είναι τα μητρικά της καθήκοντα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Τόκιο, για την προώθηση της ταινίας τους, ο 47χρονος ηθοποιός παραδέχτηκε πως η Τζολί είναι «σοκαριστικά καλή μητέρα». Ο Ντεπ και η σύντροφός του, Βανέσα Παραντί, έχουν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά, κι όπως είπε εκείνος αστειευόμενος, «πιθανόν θα ήμουν στη φυλακή αν είχα όσα παιδιά έχει η Αντζελίνα!».

Shopping therapy

Δ

εν έχασε στιγμή η δημοφιλής τραγουδίστρια Rihanna και ακόμα και κατά τη διάρκεια περιοδείας της στην Αυστραλία, βρήκε χρόνο και εκτός από βόλτα στα «φυσιολογικά» μαγαζιά, πέρασε και από το πασίγνωστο sex shop «The tool Shed». Αυτό υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήταν είδηση, έλα όμως που δεν μπήκε απλώς, αλλά μπήκε για αρκετή ώρα και μάλιστα βγήκε με δύο τεράστιες μαύρες πλαστικές σακούλες γεμάτες σεξουαλικά παιχνίδια και βοηθήματα. Η απορία πολλών είναι τι μπορεί να είχαν μέσα και πώς γίνεται να γεμίσει κάποιος σε τέτοιο κατάστημα δύο μεγάλες τσάντες… Άδειασε το κατάστημα ή μήπως τα μισά από όσα αγόρασε ήταν της βοηθού της, που τη συνόδευε; Το σίγουρο είναι πως ο ηθοποιός Κόλιν Φάρελ που φημολογείται πως είναι αυτήν τη στιγμή το έτερον της ήμισυ θα καλοπεράσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τραγουδίστρια τον προετοιμάζει κατάλληλα για το τι τον περιμένει όταν επιστρέψει πίσω, αφού συνεχώς του στέλνει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου.

«Η ουρά του σκύλου δεν ισιώνει» λέει μια κυπριακή παροιμία την οποία έρχεται η Τζούλια να ανατρέψει, αφού σύμφωνα με φήμες εγκαταλείπει το επάγγελμα της πορνοστάρ. Μετά από δύο καυτά dvd και ένα τάχα εκπαιδευτικό, η Τζούλια Αλεξανδράτου επιστρέφει στις πίστες, αυτήν τη φορά στη Θεσσαλονίκη, όπου και σκέφτεται να μετακομίσει μόνιμα, αφού όπως φαίνεται ερωτεύτηκε Θεσσαλονικιό ποδοσφαιριστή.

Τίνος είναι ρε Πασχάλη το παιδί; Τελικά ποιου είναι το παιδί; Το παιδί πλέον και με τη βούλα του Aρείου Πάγου είναι του Πασχάλη Αρβανιτίδη και ας φωνάζει και ας χτυπιέται και ας λέει με σιγουριά ότι δεν έχει παιδί με άλλη εκτός από την αγαπημένη του γυναίκα Αλίκη Αρβανιτίδη. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην ζητήσει δεύτερο τεστ DNA και τον αναγνωρίζει ως πατέρα του παιδιού της Ουρανίας Τουτουντζή, η οποία έχει κάθε δικαίωμα πλέον να κινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση διατροφής.


31 IΟΥΛ EB ΔO M AΔ ΙΟΥ 6 AYΓΟ IA IA EΦ HM ΥΣΤΟ Υ 2009 EP IΔ A EΛ * Nο 17 1* ΔΩ EY ΘE PH Σ PEAN KAΘE AΠ OΨ HΣ ΠAPA ΣKEY H

5 χρόνια City

ΤΕΤΑΡ

Στο επόμενο τεύχoς ολοκληρώνουμε την ανασκόπηση στα 5 χρόνια της CITY.

STRAIGHT STORY

FOCUS

03

ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΕΛΑΒΟΝ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΝ ταχυδροµείον της εργασίας µου, υπό τον τίτλο «βρέθηκε το manual!!!». Ο αποστολέας του προαναφερθέντος µηνύµατος ήτο ιδιαίτερα ενθουσιασµένος, καθώς είχε περιέλθει εις τας χείρας του µια ιατροκοινωνική µελέτη δια γονείς, διδασκάλους και νέους, η οποία αναφερόταν εις τη µυστικήν, χαµερπήν και χυδαίαν έξιν, η οποία µαραίνει και δεκατίζει την νεότητα, ενώ απειλεί το µέλλον της κοινωνίας. Ο συγγραφέας αυτής, όπως διευκρινίζει εις τον πρόλογον, κάνει τη δική του επανάσταση µιλώντας για το θέµα σε αντίθεση µε τους υπολοίπους συναδέρφους του -γυναικολόγους-, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από δειλίαν ανεξήγητη και φαρισαϊσµό αδικαιολόγητο. Εν έτει 1927 είχε την τόλµην να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως απέραντον πεδίον αυνανιστών. Το σύγγραµµα αποτελείται από 96 σελίδες διαµάντια -ας µου επιτραπεί ο χαρακτηρισµός. Εξαιτίας του µεγέθους του συγγράµµατος (δεν είναι λίγα τα πράγµατα που µπορείς να αναφέρεις για τη µαλακία) αδυνατώ όπως παραθέσω αποσπάσµατα. Δυστυχώς η πρότασή µου για κυκλοφορία της µελέτης ως ένθετο µε την εφηµερίδα απορρίφθηκε µε συνοπτικές διαδικασίες από τους διοικούντες, διότι τάχα µου κάτι τέτοιο θα ήτο µαλακία. Δεν µπόρεσαν δυστυχώς να αντιληφθούν ότι δια µαλακίαν ην ο λόγος!

κ Το ma ό την Πέγ Story απ Straight εις το να μήνυμα ν έλαβον έ ώ ρ ργασίας ε ε μ ς η τη ο Πρ δρομείον υ χ τα l!!!». ν ό κ το manua ηλεκτρονι «βρέθηκε ο τλ νύτί η μ ν ς το ο ερθέντ μου, υπό υ προαναφ θώς το α ς κ α , έ ς λ νο Ο αποστο υσιασμέ ο νθ ε α ρ ε ιδιαίτ μια ιατροματος ήτο χείρας του ς τα και ις ε ι λθε ασκάλους είχε περιέ γονείς, διδ ιά δ ν, τη ή έ κ λ τι με τη μυσ κοινωνική ερόταν εις ει ποία αναφ ο η οία μαραίν , π ς ο υ ο νέ ίαν έξη, η α δ υ χ το ι ί α ε κ απειλ χαμερπήν ότητα, ενώ ζει την νε και δεκατί ς. ς κοινωνία μέλλον τη

Μετά τον ορισµό του αυνανισµού και τα πάµπολλα συνώνυµα αυτού, ο συγγραφέας αναφέρει τας µορφάς και τα είδη. Τον υλικόν ή σωµατικόν δια των χειρών ή δι’ εργαλείων (είναι φοβιστική η ιδέα ενός εργαλείου

*

THE BRO CODE Γι π α όσο

ό το δε ο αντρώ ό αφού γυναίκα σµό εν ν είναι ός άντρα πιο οδυδεσµός , επειδ κανόνα ή ένας - είναι µε µιανατός γυναίκα άντρα . Είναι δυνατότερ ς- κατά απλή φυ ος απ σική). ό µια

όρο me mo χαρας Bro Co ther», οt κτήρ de κα ας ιο S γουρtinson είBarney ναι σ α γν όλου ωστο ίς ί.

πους τους Για νοικ -που πρυπόλοιιά έπ το DV σουν σύ ει να ντ να ενD- οφείλο οµα ηµ υµ πω ερ ε ο φαλς ο Barneώσουµε µενά λοκράτ y είνα παρέ κιας, κο ης, γκο-ι ας λλ

Θέμα

ιώθη

κε σε

φος

χρόνο µπορεί κοµίσει να , αλλά που πει που θα χρει µόνο αφο ζητήσει απ’ αστεί ψέµατα, τους αδε και τον ύ πρώ βρίσκοντ τ’ τα απο ρφούς αι -πιθ αδέρφια του αριθµό των του να ανότατα µεγάλων καλύψει µε δικαιούν πάσα ειλι τον στη µέσ ται να αντικειµ η ενός εγκαταλε κρίνεια ένων. διαδρόµ Σε περ ίψουν ίπτωση ου. τα έπιπ λα εκε ί που κάν

νόµο

ς

Έ ποτ νας αδε καταέσδεν συργφός τήµατ κρίνει α. * Τα αδέ διάρκεια ρφια απαγορε ύετα µιας παρ τούζας. ι να κοιτιούνται στα

*Τα αδέρφια απαγορ εύεται να κοιτιούνται στα μάτια κατά τη διάρκεια μιας παρτούζας. *Όταν ένας αδερφός είναι με τους αδερφούς, ποτέ δεν είναι vegetarian. *Ένας αδερφός ποτέ δεν βάζει αντιηλιακό σε έναν άλλο αδερ φό.

ESS EE PR TY FR

CITY FREE PRESS 63,140 ΑΝ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ! freepres s.c

www.city

το ραντεβού Mission Impossible: Το πρώ γράφει η tipster

* Kάθε εβδοµάδα αποµονώνουµε κάτι που µας τράβηξε την ποσοχή από τον κυπριακό ή τον διεθνή τύπο.

επιλέγει ο Ανδρέα ς Νικολαΐδης Από τον Φιλελεύθ ερο, Τρίτη 28/7

* Έν

ακό φός σε έν ποτέ αν άλ δεν βά λο αδ ζει * Στα ερφό. το πρ φανάρια πλησ πρ οπορευό ιάζ

τα

α ψη ύει λά.

παραπάνω η …Δεν είναι απλώς S.O.S. αλλά κάτι των ποτών, ακόλουθη συμβουλή: ποτέ, μα ποτέ της για να βγει. μην κορνάρεις έξω από το σπίτι νάρισμα. Ποτέ κορ Κάνε μια αναπάντητη αλλά όχι όμως. Ακούς; Ποτέ!

µάτια κατά

τη

γράφει η Ρούλα Γεωργιάδου sextalk@cityfreepress.com.cy

Ρούλα γεια, Διάβασα τυχαία τη στήλη σου ενώ ήµουν στην παραλία. Το ξέρω ότι απαντάς σε ερωτήσεις σεξουαλικού περιεχοµένου αλλά και το δικό µου πρόβληµα στο µέλλον θα έχει να κάνει µε το σεξ. Είµαι 17 1/2 χρονών και µόλις τέλειωσα το Λύκειο. Σε λίγο φεύγω για σπουδές. (Τέλος Σεπτεµβρίου). Είµαι 1.69 και το σώµα µου ενώ είναι αρµονικό δεν έχω καθόλου (µα καθόλου) στήθος. Αυτό που λένε «µπούστο», σε µένα απλώς δεν υπάρχει. Είµαι πλάκα τελείως µε δύο ανεπαίσθητες θηλές σαν σπυράκια! Είµαι αθλητικός τύπος, πολύ δηµοφιλής στην παρέα µου, ασχολούµαι µε πολλά σπορ αλλά τ’ αγόρια µε βλέπουν σαν φιλαράκι τους και όχι σαν κοπέλα. Μην πάει το µυαλό σου αλλού. Είµαι κοπέλα 100% και µου αρέσει πολύ να είµαι κοκέτα. Τελείωσα µε άριστα και οι γονείς µου µε ρώτησαν τι δώρο θέλω και εγώ είπα ένα ζευγάρι βυζιά και αυτοί κατουρήθηκαν στα γέλια και µου είπαν ότι αυτό θα το φροντίσει η φύση. Μα πότε; Έχω βυζιά σαν γάτας! Τόνια

Γλυκό µου κορίτσι, Αντιλαµβάνοµαι την ανησυχία σου και σε κατανοώ πλήρως. Κάποτε ήµουν και εγώ σε τέτοια απελπισία. Θέλω όµως να σε πληροφορήσω ότι οι γάτες µε βυζιά «πλάκα» και θηλές σαν σπιθουράκια βυζαίνουν µέχρι και 8 γατιά καµιά φορά! Σε αντίθεση µε τις αγελάδες που έχουν κάτι βυζιά τόοοοσα να βυζαίνουν άντε το πολύ δύο µοσχάρια... Σε βλέπω αποφασισµένη να προχωρήσεις σε διόρθωση του στήθους µε αυξητική. Οι γονείς γέλασαν όπως κάθε γονιός που του ανακοινώνεις ότι θα πας να βάλεις βυζιά. Υπάρχει ακόµα η νοοτροπία ότι «ενώ είσαι καλά καλούλικα θα πας να µπεις κάτω από το µαχαίρι»; Μίλα τους ίσια και σταράτα. Αν η φύση θα φρόντιζε γι’ αυτό θα το είχε κάνει µέχρι τα 17 1/2 σου. Φαίνεται πως ξεχάστηκε. Από δω και πέρα µπορεί να σε βοηθήσει ένας καλός πλαστικός που σε συµβουλεύω να πας µε τη µαµά σου για consultation. Και πού ξέρεις µπορεί να την πείσεις. Όσο για τα αγόρια αγάπη µου (όπως και οι άντρες), µην περιµένεις ότι θα σου πουν έχεις ωραία µάτια ή ωραία ψυχή ή καλή καρδιά. Ας το παραδεχτούµε ότι το βλέµµα τους το τραβά σαν µαγνήτης ένας σφιχτός κώλος και ένα ζευγάρι βυζιά. Βρε δεν πάει να µη βλέπεται η µούρη σου; Πολύ λίγο θα ασχοληθούν µε τα µούτρα µας. Με τα άλλα όµως σίγουρα περνάνε περισσότερο χρόνο... Να το κάνεις µικρή µου να σου περάσει το κόµπλεξ και να ασχοληθείς µε τα σοβαρά των σπουδών σου αφού φαίνεσαι έξυπνο κορίτσι.

44 CITY

*

Θέμα

ΚΑΘΡΕΦΤΗ, ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙ ΜΟΥ Είναι ηλίου φαεινότερον πως θα είσαι µπανιαρισµένος, περιποιηµένος, κοµψά ντυµένος στο πρώτο ραντεβού. Αν έχεις παιχνίδι futsal πριν, δεν θα εµφανιστείς «κιλίτζιρος» γιατί τάχα µου δεν πρόλαβες. Ας το ακύρωνες. Για εσένα κυρία µου δεν φοβάµαι µήπως εµφανιστείς απεριποίητη. Τουναντίον, τρέµω στην ιδέα πως θα είσαι υπερβολικά φτιαγµένη. Από το αµπέχονο µέχρι την εµφάνιση πρωτοκουµέρας σε γάµο στην Ορούντα, υπάρχει ένα χάσµα ναααα µε το συµπάθιο. Να είσαι ντυµένη όµορφα, κοµψά και πάντα ανάλογα µε το χώρο. Ρώτα αν θα πάτε για καφέ, φαγητό, δείπνο ή για kart και ντύσου ανάλογα. ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ ΟΙ ΔΕΙΧΤΕΣ Όταν κλείνουµε ραντεβού µε κάποιον, κανονίζουµε και την ώρα. Όταν λέµε 9, εννοούµε 9. Όχι και τέταρτο, ούτε και µισή. Δεν συνιστά µόνο αγένεια, αλλά επίσης ασέβεια και γαϊδουριά. Για να αποφύγεις όλους αυτούς τους χαρακτηρισµούς, αλλά και µια κακή αρχή που µπορεί να επηρεάσει διαθέσεις και ορέξεις, να είσαι στην ώρα σου. Απευθύνοµαι σε εσάς κυρίες µου κατά βάση. Δεν θεωρείται τσαχπινιά να τον στήσεις τον άνθρωπο µες στον «λάλαρο». Αν προκύψει κάτι, αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του βρε αδερφέ -όχι αν ξεχαστείς ή δεν σου στρώνει το κραγιόν- τηλεφώνησέ του και ενηµέρωσέ τον πως θα αργήσεις, αλλά πάνω από όλα µην αρχίσεις τις δικαιολογίες και θάψεις το µισό σου σόι για να µπαλώσεις την αργοπορία σου! Δεν είναι απλά S.O.S. αλλά και κάτι παραπάνω η ακόλουθη συµβουλή: ποτέ µα ποτέ των ποτών, µην κορνάρεις έξω από το σπίτι της για να βγει έξω. Κάνε µια αναπάντητη αλλά όχι κορνάρισµα έξω από το σπίτι µε το ραδιόφωνο στη διαπασών. Ποτέ όµως, ακούς; Ποτέ!

Έλα ρε Τάσο ασχολείσαι µε τρίχες µάνα µου. Σιγά το πράµα. ΟΚ, το έχουνε οι µεσογειακοί µας άντρες να είναι λίγο πιο τριχωτοί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και σε κάποιους (όπως εσύ καλή ώρα) είναι ενοχλητικό. Κάποιοι τις ξυρίζουν, κάποιοι τις κάνουν trimming, κάποιοι τις κόβουν από τ’ αφτιά, τη µύτη, από τα φρύδια, από το στέρνο, από τα άλλα που λήγουν σε ...ίδια µέχρι και τον πωπό τους. Οι περισσότεροι αποτριχώνουν πλάτη και στέρνο. Αυτό για κάποιον παράξενο λόγο το δεχόµαστε όλοι αρσενικοί και θηλυκοί. Αν όµως δούµε ένα ολόκληρο ανδρικό σώµα και αγαλµατένιο σαν το δικό σου (που λες γυµνασµένο) και τέλειο και αποτριχωµένο ολόκληρο, τότε παθαίνουµε ένα σοκ ζήλιας. Αφού είναι αψεγάδιαστο τι θα πούµε; Gay λέµε και κολλάµε µια ταµπέλα στον άλλο τόοοση. Τάσο µου, κράτα στάση χαµηλού προφίλ, µην επιτίθεσαι αλλά και µην τα βάζεις και τελείως κάτω στα πειράγµατα. Νορµάλ αντιδράσεις για ακόµα κανένα µήνα και θα βαρεθούν. Δυο χρόνια σιγά µην ασχοληθούν µόνο µε τις τρίχες σου. Σίγουρα έχουν και οι υπόλοιποι τα δικά τους... που µπορεί να µην είναι οπτικά σαν το δικό σου αλλά σίγουρα είναι σοβαρότερα. Κλείνοντας, αφού και στην κοπέλα σου αρέσει ένα κορµί σαν την «τιτσιρίδα», τι αγχώνεσαι; Κρύψε να περάσουµε που λένε στην Κύπρο!

ΚΑΙ ΤΑ ΓΛΥΚΟΛΟΓΑ ΕΠΕΦΤΑΝ ΡΑΪΤ ΘΡΟΥ Ότι σου αρέσει εµφανισιακά και του γυάλισες είναι το δεδοµένο. Το µέγα ερώτηµα είναι αν εκτός από σαρκική επαφή µπορείτε να κόψετε και καµιά κουβέντα. Όταν, λοιπόν, σου µιλά η κυρία αγαπητέ αναγνώστη, δίνε της προσοχή. Ρώτα την κι εσύ πράγµατα. Δείξε ένα ενδιαφέρον. Εσείς καλές µου κυρίες, µη βγάλετε τα εσώψυχά σας. Ξεδιπλώστε την ενδιαφέρουσα και ακαταµάχητη προσωπικότητά σας αλλά µη σας πιάσει καµιά λογοδιάρροια και ξεχάσετε να το βουλώσετε. Η θεµατολογία επίσης είναι ιδιαίτερα σηµαντική. Όχι αναφορές σε πρώην -και ιδιαίτερα στις επιδόσεις αυτών- ούτε πόσο πολύ θέλετε να βρείτε έναν άντρα σαν το µπαµπά σας και να κάνετε οικογένεια, καθώς αυτό είναι το όνειρό σας και θέλετε διακαώς να το πραγµατοποιήσετε. Αυτές τις συγκλονιστικές λεπτοµέρειες αφήστε τις για αργότερα, πολύ αργότερα, γιατί αν ανακαλύψει αυτού του είδους τα όνειρα στο πρώτο ραντεβού, το µόνο πράγµα που θα φροντίσει είναι να µείνουν απραγµατοποίητα!

EE CITY FR

45 PRESS

στη City….

Σας είδαµε 2-3 φορές στο highway προς Πρωταρά, µέσα σε ένα κόκκινο Nissan που ξικάπνιζε. Ακολουθήσαµέν σας, επαρκάρετε στο parking του «Sunrise». Eφάαµεν την παραλία, αλλά δεν σας ήβραµε. Πού στο καλό πάτε και κάθεστε; Σε είδα το Σάββατο στο boat party της Versus να διαφηµίζεις τους κοιλιακούς σου, προσπαθώντας να µου την πέσεις. «Get over yourself» Νεοϋορκέζο της Λάρνακας. Σε είδα να παίζεις τη high-class γκόµενα στο «Gloria» και στο «Starbucks», αλλά το «ρα» εν «ρα» και η ρίζα, ρίζα! Σε είδα να αγκαλιάζεις και να φιλάς τη φίλη σου στο «Fresh» της Λευκωσίας και την επόµενη εβδοµάδα να φιλάς τον εραστή σου στο πιο γνωστό club της Λάρνακας. Σε είδα σε µεξικάνικο εστιατόριο µε φίλες σου. Τρώγατε και πίνατε margaritas. Φορούσες µια στέκα µε δυο κόκκινα αντρικά µόρια… ελπίζω να ήταν το hens night σου, γιατί αν ήταν στιλιστική επιλογή, θέλω να σε γνωρίσω οπωσδήποτε. Σε είδα στον «Πανίκκο» -που κάµνει λουκουµάδες- στον Πρωταρά, να τρως λουκουµάδες µε Nutella και να γλύφεις τα δάχτυλά σου! Σε είδα την Κυριακή το βράδυ στα K-Cineplex στο Mall. Εσύ απολάµβανες Harry Potter και εγώ το πολύχρωµο µαλλί σου! Σε είδα στο «Θαλασσάκι» στη Λεµεσό να εµφανίζεσαι κορδωτός και καµαρωτός µε το καινούργιο, πανάκριβό σου µαγιό. Σε είδα επίσης να εξαφανίζεσαι όταν παρατήρησες πως ακόµη δυο άτοµα φορούσαν το ίδιο µαγιό µε εσένα. Σε είδα στο «Porto Latsi», δίπλα από το «Waves», όταν µας σέρβιρες. Αν αυτούς τους κοιλιακούς και αυτές τις πλάτες τις έκανες κουβαλώντας δίσκους, να έρθω στο εστιατόριο για personal training! Σε είδα στη συναυλία των Locomondo στο σκαλί Αγλαντζιάς να ενθουσιάζεσαι και να χορεύεις στους ρυθµούς της reggae. CONTACT Στο email της City: info@cityfreepress.com.cy ή στέλνοντας µήνυµα στο profile της City στο Facebook.

Pixels

Ρούσσος ο Γιώργος γράφει

Ο ΠΡ σε αλλαγές ει ΧΡΟΝΙΑ Ο ΔΥΟ άρχισε να προβαίνLeague εις βάτινί ΠΡΙΝ ΑΠ ons έλ Πλα Champi και προς όφελος φα Μισ γής του ς της Ουέ οι οποίες ο διεξαγω ών της Ευρώπη Αλλαγές ε. στον τρόπ χωρ τερων. διανύουµ µεγάλων ασθενέσ ρος των ν που ήδη ς οµάδες αιρικά σεζό οσφ στη ίδιε των ποδ η ουµε τις και οστά σάρκα µη βλέπ ρχει «περισσότερ παίρνουν σοφία είναι να υπά να . Το δικό φιλο ων, αλλά ι πρωταθλητές λη Βασική η των οµίλ τερο µια µεγά σσό φάσ για περι στη κειται εδώ ατία» και οµίλων ι πως πρό δηµοκρ µας σµα είνα πως η φάση των Για πέρα της. είναι µου συµ ι αφέρον ας είνα Η αλήθεια χάσει το ενδι ιάς, αλλά µαλακία. είχε ό χρον αθη νός της ετό καιρ ά του Παν και αρκ αια το γεγο χολόγητα διπλ τα σπουδαία ήταν βέβ αψυ πάντως, πέρυσι η και τα και να η Ευρώπη έρχεσαι τώρα Ανόρθωσ υπόλοιπ καλά η τη Ρούµπιν Με το να Για την ν οµίλους ναϊκού. γιορτές. ων αυτή α στους µετά τις ας µέσ τέλος πάντ «µονοάρχιζαν υθεί λένε απε τα ις -πώς τη µου βάζε διάπλατα ι σαν Ουνιρέα ανοίγεις δες, είνα και την Καζάν και να µου περίεργες οµά χίστε άνικηµα ιδιά συνε εις τη ρουµ κές ακό µεις «πα ης για µερι ις να βλέπ ές δυνά πάτια» σταντινίδ Αν θέλε αδοσιακ άουτ του ης Κων στις παρ ι το Φλεβάρη». ο να λες ία των νοκ ο Λαµπράκ πόσ µέχρ µαγε πω γράφει σας στη αια να τρέφεις τα µπάνια στείς ιττό βέβ ητές, επισ αποκλει ών. Περ pa πρωταθλ Πρωταθλητρι που, αν κόλπο ις στο Euro παλιού ι αυτό το συνεχίζε ς οµίλους ζιλίκι είνα ατικό γύρο, , πας στου καργκιο κριµ ντευε. επόµενο ν τον προ και αγνά τινί ις στον σε αυτό ε ψηλά χάσε Πλα Χέσ αν ο και φα. µείες νου Ουέ League αιριιες αλχη αθµισµέ ποδοσφ κάτι τέτο του αναβ ι πως µε είναι να εξαντλεί νούν µες στο ι θα έχει µου είνα το πάρε φέρνει που ξεκι Γνώµη ΕΛ αν δε οι «πορτοκαλί» ει τους που κατα παιχνίδια ν να σπρώχν απόηµα. Ο ΑΠΟ το µόνο τές µε κότερο, πρωτάθλ γιατί θα σκούζου ενίσχυση. Η την τηλεθεα τή µα, αρχίτερα το σηµαντι στές και ας. πρόβλη τραβά δεν ΑΔΗ ΤΩΝ έγινε σωσ καιρο και, πάρουν µια ώρα κλειστής λίγκ ΙΣ, ΔΗΛ ηξε και κά δεν δεν κατακαλό τες να ΧΡΕΩΣΕ ΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ νας; Αν γία µιας πως τελι µε τα όσα τράβ , ΟΙ ΥΠΟ τούς παίχ για τη δηµιουρ η ο και ο Απόλλω ια, ΚΑΤ ΩΠΗ θωσ δυνα Αµ, Φρίξ ΣΤΟ ταξίδ ΕΥΡ α. Α Ανόρ ές, Η ’ τα τυχί φαση ς, κλαψ ΜΑΣ ΜΕΣ λέω. Αποστολ µία σε απο ια θέση δεν αντέχει ΟΜΑΔΩΝ ι και φέτο τράκ. Αλλά από Παρόµο αφέρον, νιστήσε να πατα πρωταγω βγήκε τέταρτη. να βλέπει τους έχουν ενδι µέσα µέσα κανέ τάθληµα. Εδώ να όχι ς, ΑΕΛ δεχτεί ΣΙΑ. Η ει, αλλά επιτυχίε µάς καίει το πρω πιονς Λιγκ, θα ς κάτσ ποιο ι ς της Τσάµ όπιο. Και χαρά θα όλους µας θωση πήγε ηκαν φίλο στο ς συνθήκε µικροσκ υποκλίθ α Ανόρ κανονικέ την πάνω µε ηκε, της πέρσι η που υπό Η αποτυχί που από οκροτήθ νε στο τέλος; Ο Ερµής Η ΑΠΕΠ πορεία. πέσει; καταχειρ σωθεί και φαβορί. έµει µατα στην ρη ί να µην πρώτο αλλά τι εκλογικό µία γιατ θα ήταν και µη, τα προβλή αντικότε σας , σώθηκε πει ότι στον προ ηµα και ι η σηµ κι τους ώρα που πρωτάθλ ου είνα ί. Και να µου ρουσφετά κι όποιος α του Μαΐ και ξερό ψωµ µο. όλοι το 2η; Και Η κούπ τον κόσ ρουσφετά µη ν πάρει τάθληµα οιων το λαβαίνω και πώς δεν έχου ένα ακό Και κάπ αγώνα όλων. Πρω θεια, τον κατα µε πώς ιος. τε έχου εγώ όρθ όλοι αλή γµα η άρι. Οπό κοιµάται πω την µένω και ήνιο, που . Άλλο πρά την οµάδα ξει, περι ει στο συρτ , το παρασκ νας δεν θα µείν ιγκα Έχω πλή το πρωτάθληµα και κανέ νία για , την ίντρ σει άου στα τσα ρξή του τρα, αγω στοιχείο να αρχί ι νιάου-νι την ν την ύπα ιστές, φάλ µάχη. Κόν ατα, ίζου γων κάνε κή τι από οκροτήµ αναγνωρ Είναι σαν το εσωτερι τους αντα Και µένο πίσω νία για σεις, χειρ ει. απόψε. το βλέπ µου, αγω ές, δηλώ είναι κρυµ νε, 29 και α, απλά ατα, φων on! ς, κεραµίδι Ένας µήνας έµει σφυρίγµ Έχει acti να γίνει. Ο τίτλο α. ιµασίες. τι έχει είναι καµινάδ αποδοκ …. ς να δείτε η σωτηρία ανάποδα µετράω Ειδικά φέτο δυνατή θέση και µπόι του ίς ς µε το ΟΜΑΔΑ χρονιά χωρ η καλύτερη υτα, αναλόγω ΓΙΑ ΤΗΝ νει άλλη µάτε ΑΓΩΝΙΑ αδιαπραγ Οµόνοια δε σηκώ ΦΩΝΕΣ, ΡΑ, ΤΑ, ΝΤ Η ΜΑ ΡΙΓ ΧΗ. ΚΟ καθενός.

ard,

Up, Get on Bo aµεrσαdσ;εWake o b e Σπινέλη ά waσkου κάτι αν γράφει η Πέγκυ ιχεία

το

ια σ η κάπο µέσα στ αι θεσε µά πρόσ τά γίνοντ των αθλη αυ ν ς όλα ων αυτώ πω όλ ου Με ς σκέψ νθύλευµα οι. µε νησιά. bo ρι νο ι τέλο άφουλο» λένε σταoard αν δεν τοιο, τά γρ skate rfing κα ρετικό συ ρίες και κύ ε, µε βρέξεις κώ για wakeb το σωσίβ α ζούµ πρέπει να ύσαι να µιλάςαι απλά. Φοράςω στη σανίδα εδώ από su α. Το εξαι eboard κυ Πρώτ φας ψάρι,δεν δικαιο γµατα είν σκονται πάν ύ. Μέχρι να ινιο βρί σσ ική, «Για πρέπει Τα πρά τη λογ του σκο είς δεν να τες που ποτέ. ή ήν θάλα ναι το wak µπό σει ωθ λαβ αυτ στις ό το τας τη . Για να σηκ σώµα σου δοκιµά ς γι’ αυτ . Μου έχεις τα πόδια σου ό κρατών ινά ις το ίνεται των εί νερ συνεχώ εκείνο εις κα ξεκ ν ύ αφήσε Σου φα

p u E n o WAK t e g RD

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΑΣ, ΦΛΕΡΤΑΡΑΤΕ, ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΤΕ, ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΤΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ, ΜΙΛΗΣΑΤΕ ΚΑΝΑ-ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ, ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ SMS, ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΑΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ. ΟΥΑΟΥ ΠΡΟΣΕΧΕ ΜΗΝ ΤΑ ΣΚΑΤΩΣΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ;

Κυρία Ρούλα γεια, Είµαι ο Σώτος και είµαι 18 χρονών, πριν από λίγο καιρό κατατάγηκα στο στρατό. Από µικρός σιχαινόµουν τις τρίχες και επειδή πήγαινα γυµναστήριο από τα 14 µου ο trainer µου µού σύστησε να αφαιρέσω τις τρίχες για να µη µυρίζει ο ιδρώτας. Έφτιαξα ένα πολύ ωραίο σώµα και ξύρισα τις τρίχες. Μου αρέσει η καθαριότητα πάρα πολύ και η έλλειψη τριχών βοηθά στο να σαπουνίζοµαι καλύτερα. Μια µέρα η αδελφή µου µε πήρε µαζί της να κάνει laser και για να µην σου τα πολυλογώ έκανα και εγώ και ησύχασα για πάντα. Ησύχασα, βέβαια, µέχρι που µπήκα στο στρατό. Λόγω της έλλειψης τρίχας έχω φάει πολύ δούλεµα. Οι αξιωµατικοί µου µε ειρωνεύονται µε ατάκες τύπου: «είσαι άντρας ρε;». Ενώ οι υπόλοιποι στρατιώτες µού αφήνουν υπονοούµενα ότι είµαι gay. Δεν είµαι gay. Απλά µισώ τις τρίχες. Τι να κάνω τώρα; Αν τις ξύριζα άντε να τις αφήσω 2 χρόνια για το στρατό και µόνο. Τις έκανα όµως laser, δεν ξαναβγαίνουν. Θα περάσω 2 χρόνια κόλαση επειδή έβγαλα τις τρίχες µου; Και στο κάτω- κάτω η κοπέλα µου τρελαίνεται όπως είµαι. Τάσος.

Corner

ESS FREE PR

ΘΛΗΜΩΑΜΙ ΠΡΩΤΑ ΟΨ Ε ΚΑΙ Ξ Ρ

S 21 PRES FREE CITY

ΙΚΗ ΜΑ ΛΤΣΑ ΣΦΥ ION! ΕΣΩΤΕΡ ΙΣΤΕΣ, ΦΑ ΕΣ… ΕΧΕΙ ACT ΓΜΑ Η ΤΑΓΩΝ ΚΙΜΑΣΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑ ΤΟΥΣ ΑΝ , ΑΠΟΔΟ ΝΙΑ ΓΙΑ ΗΜΑΤΑ ΜΟΥ, ΑΓΩ ΡΟΚΡΟΤ ΕΙΣ, ΧΕΙ ΔΗΛΩΣ

ard; Φαντάσου Τι είναι το wakebo skateboard και κάτι ανάμεσα σε θεσε κάποια snowboard, πρόσ ng και τέλος στοιχεία από surfi αυτά γίνονται σκέψου πως όλα α. Το εξαιρετικό μέσα στη θάλασσ ων αυτών των συνονθύλευμα όλ το wakeboard, αι αθλημάτων είν . κυρίες και κύριοι

d ύω στο βάζ βάρ ι να ει. ό ήτα ίνεις τας. Η ως. Πρέπε σε σηκώσ σική, αυτ ν και µπα ά! Τουρίσ φυ . Ότα απολύτ µοιραία θα νω από σου αρώσω µια χαρ τίποτα . πόδια αλαβαί εις θα χαλ κα και αίκ το ξεν η βάρ να που κατ πώς εγώ κινείται, τα στη σανίδα Το wa να κάν ει τα Έχει πρώτο ί. Για oard. ε κάν της γυν βήξει ά από ήταν υµπά ίζει να Για εµέ κάνεις σα το το τρα wakeb ν τα νεύρα ι αυτά- είχ α µπροστ ούµενο κα αρχ σχεδόν ακο ι. Αν δεν όητο; , κανόνι οχτώ το πρω ηµα, αλί ντα Το ζητ η βάρ ίσταση εσα ακαταν έσπασα πώς γίνο , στην παρ έφωνο και ς οµένο. νερό και ο πωπός σου σηκών ς µου µάθσαν το τάς αντ ολα. ρα, στι rts το δεδ -ξέρει ter Spo που λες τηλ µενη ηµέ το πρώτο στο τελικά ρές, να κρα πολύ εύκ και κάτι Wa µέσα ι και ω ίζουν ρα επό αι φο βάρ είναι είς κάν , είτα εκΠή λυγ είσ ν την Crest , πρι ειδική σηκωθ να κιν d υν να πρώτες λοιπόν n για ρέα (ο phael. oard, οποίου µια wakeboar άβαστη αρχίζο συνεχίζει να εγώ τις δηλαδή, θα ς του Αντ ινό γόνατο sessio St. Ra oard κανείς αδι . Το wakeb κα γίε ώς του ια οστ έκα του σου φρ keb βάρ οδη µπρ τά Η που wa τα χέρ υνα ρκεια σανίδα ά ελα µε πει ακία σχοινί κον λουθείς τις λίγο). Το ίζεις ή έρε τη διά ter ski. Η oard, αλλ d, τη µαλ να µην ακο µη λυγ πρέπει να κατά σχετικ ς το όν σε oar wb wa ό, d, να ντα αυτ µια sno keb νερ oar στο ρο, α. ινί στο τραβώ πω γι’ έκανα ιο snowb όπως αυτήν του ες του wa ρδεµα και ισσότε τί το σχο το οδήγηµ επιπάνω , θα σου ιβώς ρίζ µπέ ω περ ν ά για θύµισε Όντας θαλάσσ βά, ακρ µήκος από , π.χ. ω τις λα. Πολύ ν στο , το πίσ µπροστ τής µου τρα µου αµικρό κτης; µπά το ς να µάθ αλήξου παιδευ τεντωµένο τον κορµό ερη σε κα σε Εµένα ω το παρ συµπλέ αθώντα ς έχασα την ρι να κατ οιο και µε τό µικρότ χιστα γέρνεις γµατα. Τσεκ, να κάν µέχ τέτ ελά ιασ είναι τιά. Προσπ πρά ς; πω τι για ταν λά µη Κά φλα χτώ να χειροπ οgo! γινό φτοµαι ; Τσεκ, ένο. Απ σου, Smith; πιο πλα να παραδε µάσαι τι µόνο od to δηµ τεντωµ επε να σκέ ρέφτες Τσεκ. Go ω Θυ Nicole ρότητα. Το 1979 που καθ είναι οφείλ εικασίες. της Ann ζι; ο Ron έπρ ύ ία του ine, όπου αρχή σπέρασµα: Τσεκ, γκά την πατ a del ; Στην πολλές του παιδιο κδικούν φωτογραφ η προ Magaz στην Coron ό το ύτητας διε d ι έρα ρησ µια ταχ oar αυτ αι όλο χεί ke πατ κό (σ’ oard, αλλαγή ρχει είν 8 το Wakeb surf a wa ζουµί Τσεκ, wakeb που υπά νοθηρι nz ίο του 200 Seidengla ένα φαλαι ιασµός). Το την ίδια στοιχε τον Ιούνιο τραβά ι ο ενθουσ Robb 9, ενώ τους και ο σίευσε ετα άης, το 198 glanz ια, ενώ ας όψ ύθηκε uai της Χαβ Seiden Καλιφόρν σα, αλλά ία ιδρ ί Ka της ενέρω α Οµοσπονδ στο νησ Mar νες ψιλο-ξ σµι σηµείο ς η Παγκό πρώτοι αγώ νει. βαί οι πω ς ανε είναι έγιναν και εχώ ηµα συν χρονιά το άθλ έκτοτε

στο oar που ακοτο wakeb ς ενός γνω στην at? τα ό, µε ος γνωστό µαθήµα e wh-δυο καλοκαίρια d αυτ ο του Wakκαν ποι ένα οδοχεί keboar πρώτα ας. Κά

ΜΕΡΟΣ Α΄

ΟΕΔΡΟΣ

σιγΈονας α τραγοδερφ υδά ός πο στο τέ δ µπα εν ρ.

20 CI

MISSION IMPOSSIBLE: ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Σε είδα

.

ς

ο ναι τση. Φαντά, ΤΚιαλεήίεardρώκατι ηsnowboard

Sex tips

γράφει η tipster

(Ή το «Sha ει το «Dπρέπει Lebo ie Ha να πα wski» wshank ρατά rd Re ή το ει «Full demptio » στην τηλε ό,τι κά n», Metal Jacke ή το «Top όρασ νει * Όταν η. t» ή Gu πορνό n» ή θήσει ένας αδερφό , duh). το «Big µε όπο ιον τρό ς κολλάει σε µια πο µπο γκόµεν ρεί, ώσ α, ο τε να επιτευ αδερφός του χθεί το επιθυµ οφείλει να ητό απο τον τέλεσµ βοη(Εξαίρ α. Εξαίρ εση: Δικ αιούτα εση στην εξαίρε ι να τρα ση: Γκο γουδήσε µενίσ ι καρα όκ τικα * Ένας αδερ τραγού ι. του να σκορ φός απαγορεύ δια πο εται να άρει µε τέ). σκοτώσει µια γκόµ έναν αδερ ενα. φό ή τις πιθανότη * Όταν ένας τές αδερφός είναι µε τους αδερ φούς του δεν είναι vegetaria n.

νέλη γκυ Σπι ς Χαψής ριο ι η Πέ Γράφε ραφίες Μά Φωτογ

CITY FREE PRESS 37

36 CITY FREE PRESS

sex talk

νε τη γιας τουα ι πάντ το κα ά τ’ αδνέα τολβέρτας α κι ρφια ουνσέηκωµέπνο του. τοιµο

ίχν

om.cy

Sex tips

Clopy Paste

* Ότα * Ένας µπεριλναµβ ει ζάπινγκ αδερφ µαζί µε άνονται ός πο τα αδέ και τα προ τέ δεν γράµµαρφια του απα ζητά τα γυµνασ γορεύε οδηγί ες ότα τικής, γυν ται να προ ν χαθ αικείος σπεράσει * να εί. αθλητισ ένα µεΈτα ς αδε µός και πρόγραµµα σε κάποιε που δεί χέρι ρφός ς περιπτώχνει στήθη. α το ποτ Σ’ αυτά σεις οι υ ση έ δε * Έν συεγχειρήσε κωµ ν χο όταν ας αδερ ις. έν ρε φό δε

*

λαΐδης

ΜΙΑ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ σκηνή παρακολούθησε τακτικός θαµώνας στον εκδροµικό χώρο του Κάβο-Γκρέκο, ο οποίος µαζί µε τη γυναίκα του και ένα φιλικό ζευγάρι, όλοι συνταξιούχοι, βρίσκονταν εκεί λίγο πριν το σούρουπο την περασµένη Τρίτη. Ενώ απολάµβαναν οχταποδάκι µε παγωµένο ούζο και άλλα µεζεδάκια που κουβάλησαν από το σπίτι τους, άκουσαν ξαφνικά µια γυναίκα γύρω στα 40, να τσιρίζει: « κουφή, κουφή»... Σχεδόν ταυτόχρονα ακούστηκε µια αντρική φωνή να της απαντά «εν θερκό, µην φοβάσαι σου λέω». Η απορία των θεατών της σκηνής µεγάλωσε, όταν σε απόσταση 50 περίπου µέτρων, νοτιοανατολικά του εκδροµικού χώρου, αντιλήφθηκαν τη γυναίκα που φώναζε να τρέχει τσίτσιδη! Ξοπίσω της βρισκόταν ο άντρας που φορώντας µόνο ένα σορτσάκι, κρατούσε στα χέρια του τα ρούχα της. Για µερικά λεπτά, ο άντρας και η γυναίκα είχαν έντονη φραστική αντιπαράθεση, µε τη γυναίκα να επιµένει «ήταν κουφή» και τον άντρα πως ήταν «θερκό». «Άτε πάµε να φύγουµε και είσαι πελλή εσύ», αναφώνησε κάποια στιγµή ο άντρας. Σε µερικά λεπτά, το ζευγάρι κρατώντας δύο ψάθες της θάλασσας, κατέβηκε από τους λοφίσκους και κατευθύνθηκε στο διπλοκάµπινό τους που το είχαν αφήσει κοντά στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Περνώντας µπροστά από τους θαµώνες της ιστορίας ο άντρας έσκυψε το κεφάλι και δεν είπε ούτε γεια, ενώ η γυναίκα κοίταζε από την άλλη πλευρά.

* Αφή

*

βι οφορ πιο κά εί στ βλίο που τω απ ο Am azon γράόσ σµα φειπα . ο Αντ ρέαςπιθανό Νικολα ν ν ϊδης

The Bro Code, γράφει ο Ανδρέας Νι κο

αράνοµο ζευγαράκι γίνεται θέαµα στο Κάβο Γκρέκο. Το καλοκαίρι όλες οι ειδήσεις χωράνε…

άσ ει µε το κό ινο, ώστε νανο όχηµα όσο το δυ κα κο νατόν ινο κα αυξή ακολκκου ρνάρει περισσό * Έν ι ο αδ σει τις ιπιθ τερ µόλις θεί πι στιγ ας αδ (Το να ανάψε ο φό ανό ες ο πίερ δώσεις ν’ αν µή που ερφός σω. ς πουτητ παλαισ σε ένα ίσωςνα προλάβει ι τή οίξο οι γυ δεν σε απα ή ενός χαρ ν µικρό σκύ τον υν µό ναίκ είνα λλάσσε λο το ακτήρα νες ες πι ι υπόχ όνοµα ι από το πνε από ταινία ενός το ρε στ υς κα εύου ος επα ύµα αυτ του ού του Steve Mc γγελµατία ι τις ν ότ να αν Queen οίξε κανόνα ι πό * Είτε ενδ µπ ρτες ορού ι τη δεν ). . Ειλι ν να ν πό αδερφό ιαφέρεται ς ενδιαφ κριν για τα αθλ πα ρτα ά δε ίξου σε κα έρεται πάν ητικ ν εί ν πο νένα τα για ταά, είτε όχι… ναι δό τόσο σφαι ν. Από αθλητικ ένας Ένας αδ ά. βαρι ρο, µπ τη βοηθήσ ές. ορού ερφός ουν να το µετα ν

αναφ που συχν ητός της έρετ αι στ ά πυκνά φο σωστ νόµο που ον άγρα ές αν διέπ ει τι Αυτό τρικές φιλίε ς ς ο άγ µετο υσ ρα ς. κυκλ

για τον αυνανισµό εν έτει 1927), τον ηθικόν ή ψυχικόν (π.χ. «µην τους αφήνεις να σε πιάνουν µαλάκα») και τον µεικτόν (π.χ. «σταµατήστε το µούτσο και αρχίστε δουλειά»). Διευκρινίζει πως στον αυνανισµόν διακρίνουµε δυο µαρφάς, τον κατά µόνας και τον αµοιβαίον (πλέον ο αµοιβαίος αυνανισµός, συγκαταλέγεται στην κατηγορία «προκαταρκτικά», µην αγχώνεστε). Ο συγγραφέας καταπιάνεται επίσης µε τη διάδοση και τη συχνότητα, τον αυνανισµό κατά τας διαφόρους περιόδους της ζωής, τα αίτια του αυνανισµού, τας ατοµικάς και κοινωνικάς συνέπειαι του αυνανισµού, ενώ προτίνει τρόπους πρόγνωσις, προφύλαξις και επίβλεψης των νέων. Βεβαίως παραθέτει και τη φυσιογνωµία του αυνανιστού αλλά και της νεανίδας αυνανίστριας. Στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που διατελεί η παρούσα στήλη, δύναµαι όπως αποστείλω εις τους ενδιαφεροµένους το εγχειρίδιο του αυνανισµού. Αποστέλλοντας εις το ηλεκτρονικόν µου ταχυδροµείο αίτηση για αποστολή της ερεύνης, δεσµεύοµαι όπως την αποστείλω πάραυτα. Εν τούτοις θα σας παραθέσω εν τάχει χαρακτηριστικά των αυνανιστών, προς εντοπισµόν και αποστροφή κάθε συναναστροφής µε τα των: αι αυνανισταί χαρακτηρίζονται από γενική κατάστασις χαυνώσεως και απισχνάνσεως, έχουν φυσιογνωµία µελαγχολική, µάτια θολερά και καταβεβληµένα, βλέφαρα πεσµένα, χειρονοµίαι και στάσεις προδίδουσαι αδεξιότητα ασυνήθη, οκνηρία και µελαγχολία, δειλία και αµηχανία ενώπιον ανωτέρων, κούρασις εύκολος, απογοήτευσις, σιωπηλότης και τάσις προς αποµόνωσιν. Αναλογιζόµενη τοιαύτα τα χαρακτηριστικά καταλήγω εις το συµπέρασµα πως όλοι µαλάκες είµαστε!

Π

CITY FREE PRES S 17

Ένας υπόλο αδερφ ιπα αδ ός δικ αιο έρφ ια του ύται να να τον κάνει ακολο κάτι ηλ ίθι υθήσ ουν. ο, φτάνει

Α αγ ν ένας πρ οπράσει ασδερφός ει να κύλο λά έσ φτάνε , αυτό όταχι ν το ν µτο εγασλώ γό ι του ς σει.νατό το- υ

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΩΣ ΕΝΘΕΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΑ ΗΤΟ ΜΑΛΑΚΙΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΤΙ ΔΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑΝ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ!

k flic ν k. αντηας αδερ λι

*

*

board!

*

Παράνομο ζευγαρ άκι γίνεται θέαμα στο Κάβο Γκρέκο. Το καλοκα ίρι όλες οι ειδήσεις χωράνε… … Ενώ απολάμβανα ν οχταποδάκι με πα γωμένο ούζο κι άλλα μεζε δάκια που κουβάλ ησαν από το σπίτι τους, άκουσα ν ξαφνικά μια γυνα ίκα γύρω στα 40, να τσιρίζει: «κουφή, κουφή»... Σχεδόν ταυτόχρονα ακούστ ηκε μια αντρική φω νή να της απαντά «εν θερκό, μην φοβάσαι σου λέω». Η απορία των θεατών της σκηνής μεγάλω σε, όταν σε απόσταση 50 πε ρίπου μέτρων, νοτιο ανατολικά του εκδρομικο ύ χώρου, αντιλήφθη καν τη * Έναγυναίκα που φώ ναζε, να τρέχει τσίτσ νοικ ς ιάζεαδερφό ιδη! ι ένα ς πο chic τέ δε

* αδερ σηΟ µαντικ φός είν ός από αι πιο (Είνα την γκ όµενα. µετα ι απόλυτ απ ξύ δύ α λογικ

αρακ υς έχ ολ ου sitcoτην -καουθήσειν λύ m τα των λτερη ευσειρίων χρτε ό ά ν « ω your How I ν-

WAK GET OE UP N

Από τον Φιλελεύθερο Τρίτη 28/7

Το manual του ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΥ

S FOCnU ισμού ual του αυναν υ Σπινέλη

ΤΟΣ ΧΡΟΝΟ 171 Τεύχος

Cloptye Pas

γράφει η Πέγκυ Σπινέλη peggy@cityfreepress.com.cy

CITY FREE PRESS 15

Σ

L ΤΗΣ TO DEA Σ ΧΡΟΝΙΑ µην ήταν τόσο

Σ Ο ΑΡΧΗΓΟ rard ΑΘΩΟΣ κε ο Steven Ger σε Αθωώθη σόδιο που είχε . για το επει οιον θαµώνα κάπ ιο µπαρ µε µε το δικαστήρ α Σύµφων σε αυτοάµυνα. ν βρισκότα

να ή του Μπορεί η µεταγραφτου ακριβή βίτς όσο το Iµπραϊµο Kaka αλλά Eto ή του µπορούσε θα ί ως η όλο deal κτηριστε να χαρα ή της χρονιάς… Inter. µεταγραφ λος της προς όφε κτησε µόνο Δεν απέ ξιο επιθετικό αλλά έναν αντά δωρεάν, εντελώς µερικά εκακαι . έβγαλε από πάνω κια τοµµυριά «αντάξιο» τον Βέβαια θα τον πληρώό πάλι επιθετικ αλλά και σει γερά ι. νη είνα κερδισµέ

Αθλητικ ά

γράφει ο

Λαμπράκ

ΧΙΑ ΠΕΙ ΑΤΥ ΑΥΤΟ ΘΑληρο cockpit το να

στο Απ’ ολόκ σούστα χαίνει η σε πετυ ολόκληρο και από χαίνει κεφάλι να σε πετυείο που κράνος δικό σηµ στο µονα ρούσε να την ι µπο δεν θα πλέον είνα ι. Αυτό ς όψε Όπω ανακ ά ολκής. γκαντεµι ς τις περιπτώ να αυτέ λένε σ’ ο Masa, ζουµε, σεις ελπί σύντοµα στις ει επιστρέψ πίστες.

ης Κωνστα ντινίδης Η Ευρώπη , οι υποχρ εώσεις δη δων μας μ λαδή των έσα στο κ ομάα τακαλόκα φέρον, δε ιρο έχουν ν λέω. Απ ε νδιαο σ το λές, ταξίδ μέσα-μέσ ια, επιτυχ α κανένα ίες, π α τα τρ μάς καίει άκ. Αλλά ό το πρωτάθ λους μας λημα. Εδώ θωση πήγε πέρσι η Α Τσάμπιονς νόρΛιγκ, κατα θηκε, της χειροκροτή υποκλίθη κ αν φίλοι κ έμεινε στο αι μη, αλλ τέλος; Η α ά τι ποτυχία σ και τα προ το πρωτάθ βλήματα σ λημα την πορεία Μαΐου είν . Η κούπα αι η σημα το υ ντ ικ ό τερη όλων. μα και ξερ ό ψωμί. Πρωτάθλη -


16 CITY FREE PRESS


γράφει η Πέγκυ Σπινέλη φωτογραφίες Ολέσια Κωνσταντίνου

Γιώργος Χωραφάς:

In Action Μαθαίνεις πως ο Γιώργος Χωραφάς θα βρίσκεται στην Κύπρο για τα γυρίσματα μιας κινηματογραφικής ταινίας. Τι κάνεις; Α. Παθαίνεις συγκοπή, οπότε άδικα πήγε η πληροφορία. Β. Βάζεις λυτούς και δεμένους για να μάθεις πού και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα, παίρνεις μαζί σου φωτογράφο και εμφανίζεσαι στο set για να θαυμάσεις από κοντά έναν από τους πιο χαρισματικούς Έλληνες ηθοποιούς.

Μετά από ένα μίνι εγκεφαλικό, το οποίο ευτυχώς δεν επέφερε το μοιραίο, οργανώθηκα και πήγα στο γύρισμα της ταινίας του Ανδρέα Πάντζη «Η χαρά και η θλίψη του σώματος», που πραγματοποιήθηκε στου «Αντωνάκη», στην παλιά Λευκωσία την Πέμπτη, 3 Μαρτίου. Μπαίνοντας μέσα γύρω στις 14.30, το συνεργείο βρισκόταν ήδη επί ποδός, το art department της παραγωγής ετοίμαζε το χώρο, ο διευθυντής φωτογραφίας πραγματοποιούσε τους τελικούς ελέγχους των φώτων, ο κινηματογραφιστής έλεγχε τις ράγες πάνω στις οποίες τοποθετήθηκε η κάμερα, η ορχήστρα έπαιζε το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας», ο σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης κατεύθυνε τον Γιώργο Χωραφά, ο οποίος ήταν στην πίστα και χόρευε, η φωτογράφος έβγαζε φωτογραφίες κι εγώ αναρωτιόμουν αν το casting για την επιλογή της πρωταγωνίστριας έχει ολοκληρωθεί. Ο Γιώργος Χωραφάς ήρθε στην Κύπρο την Τετάρτη το βράδυ, για να συμμετέχει στην ταινία του Ανδρέα Πάντζη «Η χαρά και η θλίψη του σώματος». Οι δυο τους συνεργάστηκαν ξανά στις ταινίες «Η σφαγή του κόκορα» και το «Τάμα». Για την πρώτη ταινία μάλιστα ο Γιώργος Χωραφάς τιμήθηκε με το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στις δύο προηγούμενες ταινίες στις οποίες συνεργάστηκαν, ο Ανδρέας Πάντζης είχε εμπιστευτεί στον Γιώργο Χωραφά τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ και στις δύο, το όνομά του ήταν Ευαγόρας. Και σε αυτήν την ταινία το όνομα του πρωταγωνιστή είναι Ευαγόρας, τον χαρακτήρα ωστόσο δεν υποδύεται ο Γιώργος Χωραφάς -καθώς οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις στο Παρίσι όπου


ζει και εργάζεται δεν του το επιτρέπουν-, αλλά ο Χάρης Αμπράζης, ένας πρωτοεμφανιζόμενος Ελλαδίτης ηθοποιός. Η σκηνή που παρακολούθησα στου «Αντωνάκη» διαρκεί περίπου 50 δευτερόλεπτα, για την κινηματογράφησή της ωστόσο χρειάστηκαν περίπου τρεις ώρες προετοιμα-

ΠΕΡΙ ΤΑΙΝΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ Η ταινία «Η χαρά και η θλίψη του σώματος» είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό δράμα, ένα film noir, που καταπιάνεται με διαχρονικά θέματα, όπως η προδοσία και η φιλία. Η ταινία επιχορηγείται από

σίας. Μετά από αυτήν τη σκηνή, το set μεταφέρθηκε στην οδό Τρικούπη

το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου (Συμβουλευτική

στην παλιά Λευκωσία, όπου για τις ανάγκες της ταινίας, «έσπασαν»

Επιτροπή Κινηματογράφου Κύπρου) και έχει συμπαραγωγούς

στο κεφάλι του Γιώργου Χωραφά δέκα μπουκάλια, «πλακώθηκε» στο

την ΕΡΤ, την Eurimages, τη Famagusta Film Factory LTD, την

ξύλο, «μάτωσε» κατά τη διάρκεια του κινηματογραφικού καβγά, πριν ο

CURIUM FILMS (Aθήνα), τη Faliron House Productions (Aθήνα),

σκηνοθέτης και η βοηθός του Αλεξία Ρόιτερ αποφασίσουν πως «έχουν»

τη Sound Path Studios, τη Filmblades LTD και χορηγό τον ΟΠΑΠ

το πλάνο. Η τέχνη θέλει τις θυσίες της! Αν αναρωτιέσαι πώς είναι ο

(Κύπρου) ΛΤΔ. Τα γυρίσματα θα συνεχιστούν στην Κύπρο ενώ θα

Χωραφάς από κοντά η απάντηση είναι γοητευτικότατος, ευγενέστατος,

ολοκληρωθούν στη Βουλγαρία τους επόμενους μήνες. Το καστ της

ήρεμος, γλυκομίλητος, αδύνατος, κοινωνικότατος, πρόσχαρος, συνεργά-

ταινίας πλαισιώνεται από καταξιωμένους ηθοποιούς από Κύπρο,

σιμος, τελειομανής, έχει άποψη, αντιλαμβάνεσαι πως είναι μορφωμένος

Ελλάδα και Βουλγαρία. Στην ταινία που θα παρακολουθήσουμε

-όχι επειδή σου το επιδεικνύει, αλλά επειδή είναι κάτι που δεν κρύβε-

στους κινηματογράφους στα τέλη του χρόνου θα δούμε επίσης την

ται. Ένας πραγματικός gentleman που δεν μπορείς να μην αγαπήσεις.

Παναγιώτα Μόνια, τον Κώστα Δημητρίου και τον Κρις Γκρέκο.


CITY FREE PRESS 19


γράφει η Μαρία Χαραλάμπους

Λογοκρισία στη σφαίρα toy

διαδικτ Αραβικεσ χωρεσ, google, αυστραλια και αλλεσ ιστοριεσ διαδικτυακησ λογοκρισιασ


τύου

CITY FREE PRESS 25 Flashback Ήταν το 1969 όταν το ίντερνετ γεννήθηκε, για να δημιουργήσει αρκετά χρόνια μετά, τη ρομαντική πεποίθηση ότι ένα επαναστατικό μέσο σαν αυτό δεν μπορούσε να περιοριστεί, πόσω μάλλον να λογοκριθεί. Όλοι θεωρούμε ότι σερφάρουμε σε ένα εντελώς ανεξάρτητο μέσο. Είναι όμως αλήθεια; Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο (12 Μαρτίου) που καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF), μας υπενθυμίζει πως το ίντερνετ δεν έχει μόνο φίλους αλλά και εχθρούς. Η λογοκρισία που αποτελούσε ανέκαθεν το όπλο των ισχυρών, έχει περάσει ήδη και στη σφαίρα του διαδικτύου.

Οι εχθροί του ίντερνετ Σαουδική Αραβία, Βιρμανία, Κίνα, Βόρειος Κορέα, Κούβα, Αίγυπτος, Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Συρία, Τυνησία, Τουρκμενιστάν και Βιετνάμ, αποτελούν τους πρώτους και χειρότερους εχθρούς του διαδικτύου για το 2010. Σύμφωνα με τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», τουλάχιστον 69 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στη φυλακή, επειδή τόλμησαν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους στο διαδίκτυο. Στις χώρες αυτές, αναπτύσσονται με τα χρήματα των κυβερνήσεων, εξελιγμένα συστήματα αυτοματοποιημένης διαδικτυακής λογοκρισίας, με σκοπό την τιμωρία όσων παρανόμησαν εκφράζοντας την αντίθετη άποψη. Η Αίγυπτος βρίσκεται στην πρώτη θέση στις συλλήψεις και στη φίμωση των bloggers, όμως ακόμη δεν έχει εγκαταστήσει τα διαδικτυακά συστήματα φιλτραρίσματος, όπως έχουν ήδη κάνει το Ιράν και η Τυνησία. Οι χώρες αυτές δεν έχουν μόνο τη δυνατότητα να λογοκρίνουν ειδήσεις και πληροφορίες αλλά και να καταπιέζουν συστηματικά τους χρήστες του ίντερνετ. Η Κίνα, θεωρείται πρωτοπόρος στις μεθόδους λογοκρισίας. Διαθέτει μάλιστα το επονομαζόμενο «Μεγάλο Σινικό Τείχος», που απορρίπτει αυτόματα κάθε αίτημα σύνδεσης σε απαγορευμένη ιστοσελίδα. Από την άλλη, στη Σαουδική Αραβία, ένα ειδικό σύστημα μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, οι οποίες βρίσκονται στη «μαύρη λίστα». Στη Συρία οι τεχνολογίες επικοινωνίας ελέγχονται εδώ και χρόνια από τις Aρχές. Η κυβέρνηση μπλοκάρει όσες ιστοσελίδες θεωρεί επικίνδυνες ενώ ελέγχει την ηλεκτρονική αλληλογραφία των χρηστών, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική επικοινωνία.


22 CITY FREE PRESS Στο Ιράν, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αφού η πλειοψηφία των ΜΜΕ λογοκρίνεται, με αποτέλεσμα οι νεαροί Ιρανοί να καταφεύγουν στα blogs. Στην Ευρώπη, πρωτοπόρος στη λογοκρισία θεωρείται η Μεγάλη Βρετανία η οποία χρησιμοποιεί το σύστημα λογοκρισίας CleanFeed, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2004, με συνεργασία της εταιρείας τηλεφωνίας ΒΤ και του βρετανικού Home Office. Μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση ανάγκασε μέχρι το 2008 όλες τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες οι οποίες περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» των απαγορευμένων ιστοσελίδων, που εκδίδει η υπηρεσία Internet Watch Foundation. Στην ίδια πρακτική προχώρησε και η Γερμανία, που με νόμο υποχρέωσε τους παροχείς διαδικτύου να φιλτράρουν ιστοσελίδες ακατάλληλου περιεχομένου, ενώ σε παρόμοιες κινήσεις προχώρησαν και άλλες χώρες, με το πρόσχημα της προστασίας από την παιδική πορνογραφία.

Οι bloggers στην πυρά Οι πιο πάνω χώρες δεν μένουν σε μια μορφή λογοκρισίας. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, φυλακίζουν bloggers και δημοσιογράφους που τολμούν να ασκήσουν κριτική στα καθεστώτα μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», πάνω από 100 δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι λόγω της διαδικτυακής τους δράσης. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η φυλάκιση αρκετών bloggers στην Αίγυπτο, οι οποίοι άσκησαν κριτική στον πρώην Πρόεδρο της χώρας Hosni Mubarak ή άσκησαν κριτική στο Ισλάμ. Στην Τυνησία, ο δικηγόρος και υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mohammed Abbou, βρέθηκε στις φυλακές διότι τάχθηκε με δημοσιεύματά του στο διαδίκτυο ενάντια στη χρήση βασανιστηρίων στη χώρα του. Την ίδια τύχη είχε και στο Ιράν ο Mohamad Reza Nasab Abdolahi, διότι τόλμησε να δημοσιεύσει στο internet μια ανοικτή επιστολή που είχε στείλει στον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον ανώτατο ηγέτη της χώρας. Μαζί του φυλακίστηκαν και όσοι έγραψαν σχόλια στο εν λόγω δημοσίευμα.

Νόμοι «για το καλό» μας Όλες αυτές οι μέθοδοι καταστολής, αφορούν το πρώτο στάδιο της διαδικτυακής λογοκρισίας. Το δεύτερο και σοβαρότερο στάδιο είναι η νομική θέσπιση μιας γρήγορης διαδικασίας διαγραφής κάθε ενοχλητικού δημοσιεύματος από το Internet. Τον Δεκέμβριο του 2007 η Αυστραλία επέβαλε σύστημα διαδικτυακού ελέγχου στη χώρα, με την πρόφαση να περιοριστεί η παιδική πορνογραφία. Την ίδια ακριβώς δικαιολογία χρησιμοποίησε και η Βρετανία για να ασκήσει το δικό της έλεγχο στο διαδίκτυο. Κι άλλες δυτικές χώρες προφασίστηκαν την αντιμετώπιση της παιδοφιλίας για να εφαρμόσουν παρόμοια συστήματα. Όμως, χάρη στον Mr. Wikileaks οι «μαύρες λίστες» κάποιων χωρών διέρρευσαν στον Τύπο και περιέχουν ανάμεσα σε άλλες και ιστοσελίδες πολιτικού περιεχομένου. Στη γενική απαίτηση να εξαλειφθεί η παιδική πορνογραφία, ολοένα και περισσότερα φιλελεύθερα κράτη χρησιμοποιούν

αυτόματα συστήματα διαδικτυακής λογοκρισίας τα οποία στηρίζονται σε εθνικά δίκτυα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Οι μηχανές αυτές, εκτός του ότι ελέγχουν κάθε κίνηση των χρηστών, όταν οι χρήστες επιθυμούν να επισκεφθούν συγκεκριμένη ιστοσελίδα, συγκρίνουν το url της αίτησης με τα urls των «απαγορευμένων» ιστοσελίδων, οι οποίες υπάρχουν σε μία απόρρητη κρατική λίστα. Έτσι, όταν η ιστοσελίδα που θέλει να επισκεφθεί ο χρήστης περιλαμβάνεται στις απαγορευμένες, η κυβέρνηση απαγορεύει τη χρήση. Σε αρκετά συστήματα δε, η προσπάθεια του εν λόγω χρήστη καταγράφεται για μελλοντική χρήση. Οι λίστες που καταρτίζουν οι χώρες δεν αφορούν μόνο την παιδική πορνογραφία αλλά και οποιαδήποτε άλλη σελίδα θεωρούν ότι δεν πρέπει να δουν οι χρήστες του διαδικτύου. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, είναι η «μαύρη λίστα» της Αυστραλίας, στην οποία μόνο οι μισές σελίδες έχουν να κάνουν με παιδική πορνογραφία. Οι άλλες μισές ιστοσελίδες αφορούν θρησκευτικές ομάδες, ομοφυλοφιλικές οργανώσεις, κινήματα υπέρ της ευθανασίας, των αμβλώσεων και άλλες «αιρετικές» σελίδες. Το σύστημα ελέγχου, προσφέρει ακόμα ένα πλεονέκτημα στις κυβερνήσεις: Της λογοκρισίας του Τύπου. Από τη στιγμή μάλιστα που ολοένα και περισσότερες εφημερίδες και έντυπα μεταφέρονται αποκλειστικά στο διαδίκτυο, οι λίγοι πρέπει να βρουν έναν τρόπο ελέγχου και λογοκρισίας.

Ακόμα και οι σχέσεις της εταιρείας με την Κίνα, οι οποίες πέρασαν από διάφορα στάδια, εξομαλύνθηκαν για ένα σκοπό. Πριν αρκετούς μήνες, οι κινεζικές Αρχές αποφάσισαν να λογοκρίνουν τη μηχανή αναζήτησης, κάτι που προκάλεσε μέχρι και διπλωματικό επεισόδιο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Τελικά, οι δύο πλευρές τα βρήκαν, αφού η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου και η Google δεν βάζει τίποτα πάνω από το κέρδος. Και οι ΗΠΑ όμως, προωθούν μέσω της Google και τα δικά τους συμφέροντα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η εταιρεία διατηρεί στενότατες σχέσεις με την κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Ομπάμα και οι υψηλά ιστάμενοι της εταιρείας είναι φίλοι: Τον υποστήριξαν κατά την προεκλογική του εκστρατεία και τώρα κατέχουν σημαντικές θέσεις στο Λευκό Οίκο.

Η σκοτεινή πλευρά της Google To 1990 μόνο πολύ λίγοι γνώριζαν τι ακριβώς είναι το ίντερνετ. Σήμερα, ο κόσμος χάρη σ’ αυτό έχει κάνει στροφή 180 μοιρών. Όλες μας οι σκέψεις, οι αγορές, η πληροφόρησή μας συνδέεται με μια μόνο εταιρεία, και αυτή είναι η Google. Δεν είναι όμως όλα ρόδινα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της δύναμής της, έγκειται στο ότι δεχόμαστε χωρίς αμφιβολίες και εμπιστευόμαστε τα αποτελέσματα τα οποία μας προσφέρει. Από τη μια οργανώνει το χάος των πληροφοριών και προσφέρει το καλύτερο γι’ αυτήν αποτέλεσμα. Από την άλλη γινόμαστε οι χρήστες που θέλει να έχει. Εκτός των άλλων η Google δρα ως μια κλασική εταιρεία-γίγαντας. Μπορεί να εξαφανίσει ανά πάσα στιγμή από το διαδικτυακό χάρτη ιστοσελίδες που επιθυμεί, χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση. Όπως όλες οι εταιρείες προωθεί τα δικά της συμφέροντα, με μια διαφορά: Είναι αυτόνομη και ευφυής. Με τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει, κατάφερε να καταστεί ένας παγκόσμιος εγκέφαλος που δεν μπορεί να ελεγχθεί πια. Κάθε δευτερόλεπτο η Google ανακαλύπτει και πραγματοποιεί τις επιθυμίες και τις προθέσεις δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Κανένα άλλο project τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει τέτοια επίδραση.

Όλα είναι θέμα δύναμης Δυστυχώς (για μας), η Google είναι η μόνη εταιρεία η οποία διαθέτει τις διασυνδέσεις, την τεχνολογία, τα χρήματα και το όραμα, που χρειάζονται για να δημιουργήσει έναν κόσμο στον οποίο θα είμαστε απλώς κούκλες που θα τρέφονται καθημερινά με διαφημίσεις, ανάλογα με τις προσωπικές μας ανάγκες. Και όταν οι μποέμ τύποι της Google συνταξιοδοτηθούν, ο κόσμος μπορεί να έχει άσχημα ξεμπερδέματα, ειδικά αν αποφασίσουν να αφήσουν την εταιρεία σε λάθος άτομο. Πόσο μεγάλη φαντασία μπορεί να έχει κάποιος για να σκεφτεί ότι η Google μπορεί να γίνει όπως τη Skynet, τη φιλόδοξη εταιρεία που κατέστρεψε την ανθρωπότητα στο «Terminator»; Όπως και να ‘χει, όσο αφήνουμε τους υπολογιστές να σκέφτονται για μας, τόσο θα παίρνει σάρκα και οστά το σενάριο του James Cameron, στο οποίο οι μηχανές κυριαρχούν στη ζωή του ανθρώπου.


Η Volvo στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης


Παράλληλα, απέδειξε την προσήλωσή της στη δέσμευση που ανέλαβε με τη δήλωσή του προ ολίγων μηνών ο Stephen Odell, εκ των επικεφαλής της φίρμας: «Η δέσμευση ξεπερνά τις απολήξεις των εξατμίσεων των μοντέλων μας και τις εκπομπές CO2 -θεωρούμε ότι η ευθύνη μας ως κατασκευαστές ξεκινά από την αλυσίδα των αντιπροσώπων μας και το δίκτυο διάθεσης των μοντέλων μας, τη διαδικασία παραγωγής τους και τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, ενσωματώνοντας μια ολιστική περιβαλλοντική προσέγγιση».

Volvo V60 Plug-in Hybrid Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι δεν υπήρξε επισκέπτης της έκθεσης της Γενεύης, που να έμεινε αδιάφορος μπροστά στο νέο υβριδικό που παρουσίασε η Volvo, το οποίο συνδυάζει για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας πετρελαιοκινητήρα με υβριδική διάταξη, η οποία μπορεί να λάβει εξωτερική φόρτιση. Πρόκειται για το Volvo V60 Plug-in Hybrid, το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής παγκοσμίως που διαθέτει υβριδικό σύστημα με πετρελαιοκινητήρα, αλλά ταυτόχρονα και την τεχνολογία plug-in. Η διαδικασία φόρτισης γίνεται μέσω μιας κοινής πρίζας και η διάρκεια της φόρτισης εξαρτάται από το επίπεδο της ενέργειας που έχει απομείνει στους συσσωρευτές. Μια πλήρης φόρτιση με ηλεκτρικό ρεύμα έντασης 6Α διαρκεί 7,5 ώρες, ενώ με παροχή 10Α μειώνεται στις 4,5 ώρες και με 16Α περιορίζεται στις 3 ώρες.

Η φετινή παρουσία της Volvo στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης ήταν εντυπωσιακή, αφού προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων όσοι ασχολούνται με την αυτοκίνηση. Η σουηδική εταιρεία παρουσίασε, όπως πάντα, κομψά και εκλεπτυσμένα μοντέλα, τα οποία συνδυάζουν καινοτόμες και πρωτοπόρες τεχνολογίες με τις διαχρονικές αξίες της φίρμας, τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και την αξιοπιστία, «με την προσοχή επικεντρωμένη στον οδηγό και τον τρόπο ζωής του», όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Volvo Cars, Stefan Jacoby, αναλύοντας τη φιλοσοφία της φίρμας.

Το νέο υβριδικό της Volvo παρέχει τη δυνατότητα στον οδηγό με το πάτημα ενός κουμπιού να επιλέξει μια από τις τρεις διαφορετικές λειτουργίες: την Pure, δηλαδή να είναι αμιγώς ηλεκτρικό, με αυτονομία 50 χιλιομέτρων, τη Hybrid, δηλαδή να είναι υβριδικό, με τις εκπομπές CO2 όμως να περιορίζονται στα 49 g/km και την κατανάλωση μόλις στα 1,9 lt/100km, ενώ η Power το μετατρέπει σε ένα υψηλής απόδοσης αυτοκίνητο, που διαθέτει 285 ίππους, με τη μέγιστη απόδοση ροπής στα 65,2 kgm και εκρηκτικές επιδόσεις, αφού το 0-100 km/h επιτυγχάνεται σε 6,9 δευτερόλεπτα. Στους μπροστινούς τροχούς του Volvo V60 Plug-in Hybrid, φτάνει η ροπή των 44,8 kgm από τον 5κύλινδρο turbodiesel κινητήρα D5, χωρητικότητας 2.4 λίτρων, η μέγιστη απόδοση ισχύος του οποίου φτάνει τους 215 ίππους. Στον οπίσθιο άξονα εδράζεται το σύστημα ERAD (Electric Rear Axle Drive), που στην ουσία πρόκειται για έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 70 ίππων, ο οποίος τροφοδοτείται από μια συστοιχία συσσωρευτών ιόντων Λιθίου με απόδοση 12kWh. Η μετάδοση της κίνησης πραγματοποιείται μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων 6 σχέσεων. Ο συνδυασμός των δύο διαφορετικών κινητήρων σε κάθε άξονα λειτουργεί τρόπον τινά όπως η τετρακίνηση. Πιέζοντας το πλήκτρο AWD η κεντρική μονάδα ελέγχου κατανέμει τη ροπή ανάλογα στους εμπρός τροχούς που κινούνται από τον πετρελαιοκινητήρα και στους ηλεκτροκίνητους πίσω. Η τεχνολογία plug-in του V60 θα περάσει στην παραγωγή το 2012 και είναι προϊόν της συνεργασίας της Volvo Cars και του ενεργειακού κολοσσού Vattenfall. Στη Volvo Cars, η εξέλιξη του V60 Plug-in Hybrid γίνεται παράλληλα με αυτήν του Volvo C30 Electric, το οποίο είναι αμιγώς ηλεκτρικό. «Τα δύο αυτοκίνητα είναι σαν να συμπληρώνει το ένα το άλλο. Με ένα plug-in υβριδικό ο οδηγός δεν έχει ανάγκη σταθμούς επαναφόρτισης για τις μεγάλες αποστάσεις. Η μελλοντική εικόνα της αγοράς θα είναι μια μείξη από αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα», υποστηρίζει ο Stefan Jacoby. «Παρέχουμε τα ίδια υψηλά επίπεδα ασφάλειας σε όλα μας τα μοντέλα, αλλά πολλές φορές η πρόκληση είναι μεγαλύτερη ανάλογα με τον κινητήρα και το καύσιμο που χρησιμοποιεί κάθε αυτοκίνητο. Είναι απόλυτα κατανοητό να υπάρχουν πολλές ερωτήσεις αναφορικά με το πόσο ασφαλές είναι ένα ηλεκτροκίνητο μοντέλο σε περίπτωση ατυχήματος. Για εμάς, η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης είναι άλλη μια ενδιαφέρουσα πρόκληση στο στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να προσφέρουμε τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα της αγοράς» λέει ο Jan Ivarsson, επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής για την Ποιότητα και την Ασφάλεια της Volvo Cars. Στην Κύπρο μεγάλη εμπορική επιτυχία αναμένεται να σημειώσει το μοντέλο V60 1.6t με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και κινητήρα με ιπποδύναμη 180hp.


Volvo S60

Volvo XC60

Ανάμεσα στα μοντέλα της Volvo που ξεχωρίζουν για την οδηγοκεντρική τους φιλοσοφία είναι αναμφίβολα και το S60, ιδιαίτερα η απολαυστική έκδοση με τους 180 ίππους. Το σπορτίφ παρουσιαστικό του δικαιώνεται από τις δυναμικές επιδόσεις του 1.6Τ βενζινοκινητήρα, ενώ εξοπλίζεται με όλες τις καινοτόμες τεχνολογίες της Volvo, όπως το πρωτοποριακό σύστημα Pedestrian Detection για την αποφυγή ατυχημάτων με πεζούς.

Το μοντέλο αυτό της Volvo, από την πρώτη του κιόλας εμφάνιση κέρδισε την προσοχή του κοινού, ενώ δεν του έλειψε και η εμφάνιση στο «κόκκινο χαλί» της κινηματογραφικής βιομηχανίας, αφού ο Edward Cullen εμφανίστηκε με αυτό στην πρεμιέρα της δεύτερης ταινίας της δημοφιλούς σειράς Twilight, «Eclipse».

Όπως είχε δηλώσει η σουηδική φίρμα μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος και την ανανέωση του εταιρικού πνεύματος που επέφερε η διοικητική σταθερότητα, με το S60 η Volvo επιδιώκει να προσεγγίσει τον υποψήφιο αγοραστή, γεννώντας του συναισθήματα που θα αψηφήσουν τη λογική, οδηγώντας έτσι τις επιθυμίες του στο ολοκαίνουριο S60. «Το ολοκαίνουργιο S60 είναι φτιαγμένο για να συγκινεί», υποστηρίζει ο Διευθυντής Σχεδιασμού της Αυτοκινητοβιομηχανίας VOLVO, Peter Horbury, και όχι αδίκως. Ο μοντέρνος εξωτερικός σχεδιασμός του S60, σε συνδυασμό με το κομψό και καλαίσθητο εσωτερικό του ανεβάζουν τον πήχη για όλο τον ανταγωνισμό, καθιερώνοντας μια πρωτότυπη «σκανδιναβική εικόνα», η οποία θα χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της φίρμας. Τα ποιοτικά υλικά και το προσεγμένο φινίρισμα είναι το επιστέγασμα της οδηγικής απόλαυσης που προσφέρουν οι 180 ίπποι του κινητήρα του, ο οποίος συνδυάζεται με ημιαυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων, τεχνολογίας διπλού συμπλέκτη. Οι επιταχύνσεις του είναι αρκετά ικανοποιητικές, αν αναλογιστεί κανείς τα μόλις 1.6 λίτρα του κινητήρα του, ενώ το σύστημα ανάρτησής του, μαζί με το ιδιαίτερα ακριβές τιμόνι, προσδίδουν στον οδηγό τη δυνατότητα πραγματικά να απολαύσει την οδήγηση. Περιττό να αναφέρουμε ότι η βασική έκδοση προσφέρεται με πλούσιο εξοπλισμό, δηλαδή με έξι αερόσακους, αυτόματο κλιματισμό, ζάντες αλουμινίου, σύστημα ευστάθειας, ηχοσύστημα κ.λπ. Στην Κύπρο μεγάλη εμπορική επιτυχία αναμένεται να σημειώσει το μοντέλο S60 1.6t με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και κινητήρα με ιπποδύναμη 180hp.

Το XC60 είναι ένα αυθεντικό crossover, που συνδυάζει με αρκετή επιτυχία τις αρετές των αυτοκινήτων πόλης με το πνεύμα των εκτός δρόμου οχημάτων, με στόχο να προσεγγίσει νεανικό κοινό που διαβιεί στη σύγχρονη πόλη, αλλά αρέσκεται σε ένα δραστήριο τρόπο ζωής. Το XC60 εξοπλίζεται με το νέο, τετρακύλινδρο κινητήρα 2.0Τ GTDi (Gasoline Turbocharged Direct Injection), ο οποίος συνδυάζει το turbo με τεχνολογία άμεσου ψεκασμού και με μόλις 2.0 λίτρα χωρητικότητα, αποδίδει 203 ίππους, ενώ οι εκπομπές CO2 φτάνουν τα 199 g/km. Η μέγιστη ροπή του φτάνει τα 300 Nm από τις 1750 rpm, ενώ φτάνει τα 320 Nm με overboost. Το μηχανικό σύνολο συμπληρώνει το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων, Powershift, το οποίο ενσωματώνει τεχνολογία διπλού συμπλέκτη. «Καταφέραμε να φτιάξουμε ένα δίλιτρο κινητήρα τεσσάρων κυλίνδρων, του οποίου οι επιδόσεις συγκρίνονται με αυτές ενός πεντακύλινδρου 2.5 λίτρων», υπογραμμίζει ο Paul Welander, εκ των υπευθύνων του κλάδου εξέλιξης των μοντέλων της Volvo Cars. Παράλληλα, το XC60 περιλαμβάνει όλες τις καινοτόμες τεχνολογίες της σουηδικής μάρκας, όπως: Dynamic Stability and Traction Control (DSTC), Hill Descent Control (HDC), Continuously Controlled Chassis Concept (FOUR-C), Trailer Stability Assist (TSA), Pedestrian Detection (Full Auto Brake), ενώ οι προδιαγραφές του είναι EUR0 5 (2011).

«με την προσοχή επικεντρωμένη στον οδηγό και τον τρόπο ζωής του» Stefan Jacoby


city

vibe

SΟ YOU THINΚ YOU CAN DANCE? THEY SURE DO...! Sorry για το αγγλικό, αλλά το επίπεδο της διοργάνωσης και των χορευτών που λαμβάνουν μέρος σε αυτήν, είναι τουλάχιστον διεθνές, έστω κι αν πρόκειται για κυπριακή πρωτοβουλία. Η γιορτή του συγχρόνου χορού έφθασε και αναφέρομαι στην 11η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού που ξεκινά από σήμερα στη Λεμεσό και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Επτά γνωστές ομάδες από παλαιότερες συμμετοχές και οκτώ νεοεισερχόμενες θα παρουσιάσουν στους φίλους του σύγχρονου χορού 15 συνολικά νέες χορογραφίες. Από τις παραστάσεις της Πλατφόρμας θα επιλεγούν οι ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο 14ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού, τον Ιούνιο. Στο «πιάτο» αυτών που θα επισκεφθούν το θέατρο Ριάλτο αυτό το τριήμερο, όλες οι τάσεις, η δυναμική και οι νέες μορφές της διεθνούς σύγχρονης σκηνής μέσα από τα νέα έργα Κυπρίων χορογράφων. Επιπρόσθετα κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις, που θα διοργανωθούν στο πλαίσιο της ενότητας «Dance Throughout the Year», με συζητήσεις και παρουσιάσεις που διοργανώνει η Στέγη Σύγχρονου Χορού, θα ολοκληρώσουν τη σφαιρική ματιά στα τεκταινόμενα του χορού στην Κύπρο. Κ.Κ. Παρασκευή 11 Μαρτίου • Duet, ομάδα Ασώματες Δυνάμεις, χορογρ. Μάχη Δημητριάδου-Lindahl. • The Jesus Complex, ομάδα Nothing to declare, χορογρ. Αλέξης Βασιλείου. • Grown up, ομάδα Βανέσα Χάσκα, χορογρ. Βανέσα Χάσκα. • Untitled#2, ομάδα aRtittude, χορογρ. Εύη Παναγιώτου. • Μια αληθινή στιγμή, ομάδα ΑΕΛΙΟΝ, χορογρ. Αλεξία Περδικάκη. Σάββατο 12 Μαρτίου • States 0-12, ομάδα Alexandra Waierstall, χορογρ. Noema Dance Works. • Τrailer, ομάδα Αντώνης Αντωνίου, χορογρ. Αντώνης Αντωνίου σε συνεργασία με MRA dance company. • Kομμάτια, ομάδα Έλσα Σουρουλά, χορογρ. Έλσα Σουρουλά. • Shelf life, ομάδα Αριάννα Μαρκουλίδου, χορογρ. Αριάννα Μαρκουλίδου. • Γραμμική Γραφή Σκίτσο Β΄, ομάδα Χλόη Μελίδου, χορογρ. Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε.

Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. Είσοδος €5, €10 (για όλες τις παραστάσεις). Πληρ., κρατήσεις 77777745. Διοργάνωση Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού, Θέατρο Ριάλτο & Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού.

Κυριακή 13 Μαρτίου • Τhe soon… for the birds, ομάδα Echo Arts, χορογρ. Αριάννα Οικονόμου.• Dice, ομάδα Λοΐζος Κωνσταντίνου, χορογρ. Λοΐζος Κωνσταντίνου. • No regrets, ομάδα Μαρίνα Κυριακίδου, χορογρ. SPEIRA ART. • Οver under, ομάδα Φούλη Στυλιανίδου, χορογρ. Φούλη Στυλιανίδου. • Linear regression, ομάδα Αλέξανδρος Μιχαήλ, χορογρ. Αλέξανδρος Μιχαήλ.


28 CITY FREE PRESS

μουσική γράφει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης

ΑΤΖΕΝΤΑ LIVE Gin & Tonic

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/3 Συναυλία Μουσικής Δωματίου Τα μέλη της ΣΟΚ παρουσιάζουν έργα των Haydn, Mozart και Kummer. Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου, Λευκωσία, 17.00, είσοδος ελεύθερη. Πληρ. 22463144. Κατερίνα Στικούδη DJ set και live performance. Prestige Fashion Bar, Λεμεσός, 23.00, €40 (open bar). Πληρ. 99132197, 99966292. Gin & Tonic Τετραμελής μπάντα που παίζει pop, rock και funk. 7Seas, Columbia Plaza, Λεμεσός, 22.30. Πληρ. 25278000. Live Jazz Quartet JazzyB, Λεμεσός, 22.30, €9. Πληρ. 99605502.

ΤΕΤΑΡΤΗ 16/3 Μουσική από τον 20ό αιώνα-Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη Με σολίστ τον Domenico Nordio και μαέστρο τον Adrian Prabava. Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20.30, €12 & €7, είσοδος ελεύθερη. Πληρ. 22313010. One Man Show Με το Στέφανο Γεωργιάδη. Scarabeo bar, Λευκωσία, 22.00, €5. Πληρ. 22103865.

Υφαίνοντας τραγούδια

Κ

αι οι πέντε σου αισθήσεις διεγείρονται μόλις μπεις στο χώρο. Το ασπρόμαυρο (σαν σκακιέρα) πάτωμα, οι μεγάλες βιβλιοθήκες στον τοίχο, οι leather καναπέδες και οι μεγάλες τζαμαρίες-βιτρίνες, δημιουργούν το ιδανικότερο σκηνικό για να πιεις στο χαλαρό έναν καφέ ή ένα κρασί και να ακούσεις τις μουσικές που αγαπάς. Αναφέρομαι, φυσικά, στο Υφαντουργείο, που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από την αυλή του σχολείου της Φανερωμένης. Ένας cozy χώρος ο οποίος εδώ και λίγες ημέρες έχει ανοίξει εκ νέου τις πόρτες του στο κοινό, προσφέροντας ποτά αλλά και ευκαιρίες για διοργάνωση διάφορων καλλιτεχνικών events. Αυτές τις ημέρες έχεις μια πρώτη ευκαιρία να το επισκεφτείς, αφού οι J.Kriste, Master of Disguise έχουν προγραμματίσει τέσσερις ζωντανές εμφανίσεις -δύο για Μάρτιο και δύο για Απρίλιο. Το σχήμα του Λευτέρη Μουμτζή, που -όπως μας έχει αποδείξει μέχρι σήμερα- έχει μια παροιμιώδη εμμονή στην επιλογή μαγαζιών με χαρακτήρα, έχει σκοπό να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα οικεία, όπου το κοινό θα νιώθει ότι κάθεται στο σαλόνι του και τους ακούει. Ο Λευτέρης (φωνή, κιθάρα, πιάνο), παρέα με τους Παύλο Μιχαηλίδη (βιολί), Μάριο Μιχαήλ (μπάσο) και Αντρέα Τραχωνίτη (κρουστά), θα παρουσιάσουν τις φολκλορικές-ψυχεδελικές μελωδίες τους από τις δύο δισκογραφικές δουλειές «This is the alternative» και «Girls, Ghosts and Gods», ενορχηστρωμένες όμως όπως δεν τις έχεις ξανακούσει, αλλά και καινούργιο υλικό από ένα δίσκο που βρίσκεται στα σκαριά σε συνδυασμό, βέβαια, με ορισμένες διασκευές-έκπληξη!

Πέμπτες 17/3, 31/3, 14/4 & 28/4, Υφαντουργείο, Φανερωμένη, Λευκωσία, 21.30, €10. Πληροφορίες 99495431.

ΠΕΜΠΤΗ 17/3 J.Kriste, Master of Disguise Το σχήμα του Λευτέρη Μουμτζή παρουσιάζει υλικό από τα άλμπουμ «Girls, Ghosts and Gods» και «This is the alternative». Υφαντουργείο, Φανερωμένη, Λευκωσία, 21.30, €10. Πληρ. 99495431. Μουσική από τον 20ό αιώνα-Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη Βλέπε 16/3. Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 20.30, €12 & €7. Πληρ. 24665795. The Man from Funkle Τετραμελές συγκρότημα από τη Μ. Βρετανία. 7Seas, Columbia Plaza, Λεμεσός, 22.30. Πληρ. 25278000.

cd

Επιλέγει η Πέγκυ Σπινέλη

Lady Gaga, Born this Way Το comeback της Lady Gaga με το album «Born this Way» είναι γεγονός. Το ομότιτλο τραγούδι κυκλοφόρησε ήδη ως cd single, ενώ το album κάνει ντεμπούτο αυτήν την εβδομάδα. Οι κριτικές διίστανται, ενώ οι συγκρίσεις με τη Madonna, είναι απλώς αναπόφευκτες. Η Gaga απευθύνεται σε gay, lesbians, bis, disabled και monsters κάθε φυλής με στίχους όπως «don’t be a drag/ just be a queen» και «you ‘re black, white, beige, chola descent/You ‘re Lebanese, you ‘re Orient». Αναμένουμε εναγωνίως.


30 CITY FREE PRESS

cinema γράφει ο Κωνσταντίνος Σαρκάς

Rango ***

Σκηνοθεσία: Gore Verbinski. | Φωνές: Johnny Depp, Isla Fisher, Abigail Breslin. 107΄. Τα γουέστερν που καταπιάνονται με τον υπαρξισμό δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Δεν έχει ξανα-υπάρξει όμως γουέστερν όπου ο ήρωας με υπαρξιακά είναι χαμαιλέοντας. Σε αυτήν την ταινία κινουμένων σχεδίων από τον σκηνοθέτη του «Pirates of the Carribean», Gore Verbinski, ο Johnny Depp χαρίζει τη φωνή του στον Rango, ένα φιλόδοξο ηθοποιό ο οποίος βρίσκεται χαμένος σε μια έρημο και φτάνει σε μια πόλη με λειψυδρία. Πλασάροντας τον εαυτό του ως ήρωα που έχει σκοτώσει εφτά φυγόδικους με μία μόνο σφαίρα, ο Rango γίνεται σερίφης και αρχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης νερού. Έχει πολλά υπέροχα σημεία το «Rango»: οι διάλογοι είναι έξυπνοι, το animation είναι πανέμορφο και οι σκηνές

Just Go With It **

Σκηνοθεσία: Dennis Dugan. Παίζουν: Adam Sandler, Jennifer Aniston, Nicole Kidman. 116΄.

Ο Sandler υποδύεται έναν πλαστικό χειρούργο στο L.A. ο οποίος μένει με τη βέρα στο δεξί, όταν ένας παραλίγο γάμος δεν φτάνει ποτέ στην εκκλησία. Χρησιμοποιεί το χαρτί του «πληγωμένου» για να γοητεύσει μια σειρά από κορίτσια, μέχρι που ερωτεύεται την πανέμορφη καθηγήτρια Brooklyn Decker. Εκείνη δεν θέλει να τον ξέρει και έτσι αρχίζει μια κλασική κωμωδία καταστάσεων όπου ο Sandler αποφασίζει να την κερδίσει ζητώντας από την έμπιστη νοσοκόμα του, Jennifer Aniston, να παίξει τον ρόλο τής («προσεχώς» πρώην) συζύγου του. Τα ψέματα ξεκινούν και οι περιπλοκές στοιβάζονται. Είναι δοκιμασμένη αυτή η πλοκή -συγκεκριμένα πρόκειται για ριμέικ της ταινίας «Cactus Flower» του 1969 με τον Walter Matthau, μια Gοldie Hawn που πήρε Όσκαρ Β΄ Ρόλου και την Ingrid Bergman (!) στο ρόλο της Aniston. Η τελευταία κάνει το βαρύγδουπο σενάριο να μοιάζει καλύτερο από ό,τι είναι, δίνοντας έτσι στην ταινία ένα ίχνος ψυχής, ενώ ο Sandler παίζει με τις ίδιες δόσεις κλαψιάρικης ειλικρίνειας. Δεν είναι από τις χειρότερές τους ταινίες, αλλά η αποζημίωση για τους θεατές είναι περιορισμένη.

δράσης είναι εντυπωσιακά χορογραφημένες. Είναι μια ταινία με απίστευτες λεπτομέρειες, από τα σημεία στο δέρμα του Rango μέχρι τα αμέτρητα αστεία που κλείνουν το μάτι στο θεατή. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: η ταινία είναι τόσο πεπεισμένη για την ιδιοφυία της (ρίχνοντάς μας μια αναφορά στο «Chinatown» εδώ, μια εμφάνιση του Hunter S. Thompson εκεί) που στο τέλος μοιάζει υπερβολικά αυτάρεσκη. Η ιδέα ενός βασανισμένου χαμαιλέοντα που ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός μοιάζει βαθυστόχαστη αρχικά αλλά στην πορεία γίνεται κουρασμένη. Το «Rango» θα ήταν πιο πετυχημένο ως μια οικογενειακή ιστορία με περιπέτεια και χιούμορ. Προσπαθώντας να γίνει υπερβολικά έξυπνη, η ταινία κινδυνεύει να αποξενώσει το κοινό της.

Hall Pass **

Σκηνοθεσία: Peter & Bobby Farrelly. Παίζουν: Owen Wilson, Jason Sudeikis, Christina Applegate. 105΄. Μετά από απουσία τεσσάρων ετών, οι αδελφοί Farrelly επιστρέφουν στην αρένα της κωμωδίας όπου βασίλεψαν κάποτε με κωμωδίες όπως το «There’s Something About Mary» (1998). Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως είναι ότι έχουν σοβαρευτεί. Το «Hall Pass» είναι μια σεξοκωμωδία χωρίς ιδιαίτερο σεξ. Οι παλιόφιλοι Rick και Fred έχουν στο πλάι τους αφοσιωμένες συζύγους αλλά δεν μπορούν να μην κοιτάζουν άλλες γυναίκες. Μπουχτισμένες μαζί τους, οι γυναίκες τους τούς δίνουν χαρτί ελευθερίας για μία ολόκληρη εβδομάδα: ένα «πάσο» που τους επιτρέπει να κάνουν όποια απιστία θέλουν χωρίς συνέπειες. Το σοφιστικέ αστείο στην καρδιά της ιστορίας είναι ότι αυτοί οι τύποι από τα προάστια αγαπούν τη ρουτίνα τους περισσότερο από την υπόσχεση μιας ωραίας γυναίκας. Περνούν μέρες ολόκληρες όπου οι ήρωές μας τρώνε ένα βουνό από υδατάνθρακες προσπαθώντας να αντισταθούν στα φλερταρίσματα διάφορων babysitters. Είναι σχεδόν αστείο από μόνο του το πόσο καθόλου άτακτο είναι τo «Hall Pass». Ξέρεις ακριβώς πού το πάει. Έστω κι αν στο φινάλε επιστρέφει στις προκλητικές ρίζες των Farrelly με μια σκηνή πέρα για πέρα αηδιαστική. Κυρίως όμως η ταινία επιλέγει την ασφαλή οδό της ωριμότητας. Ποιος το περίμενε;

The Mechanic **

Σκηνοθεσία: Simon West. Παίζουν: Jason Statham, Ben Foster, Donald Sutherland. 92΄. Θα μπορούσε κανείς κάλλιστα να μοντάρει σκηνές από διάφορες ταινίες του Jason Statham («The Transporter») και να μην ξεχωρίζει η διαφορά. Το ίδιο ισχύει και γι’ αυτό εδώ το ριμέικ της κακής ταινίας του Michael Winner από το 1972, όπου ο ηθοποιός υποδύεται έναν πληρωμένο δολοφόνο (τι έκπληξη!), που δεν αφήνει ποτέ ίχνη. Όπως και στην πρωτότυπη ταινία με πρωταγωνιστή τον Charles Bronson, ο Arthur Bishop είναι ένας ψυχρός εκτελεστής που λατρεύει την κλασική μουσική και προσλαμβάνεται από το αφεντικό του για να σκοτώσει έναν παλιό του φίλο, τον Harry. Κάπου εδώ εμφανίζεται ο φιλόδοξος hit-man Steve -γιος του Harry- ο οποίος ζητά από τον Arthur να τον εκπαιδεύσει χωρίς να γνωρίζει ότι είναι ο δολοφόνος του πατέρα του. Μόνο για φανατικούς του Jason Statham.


Για κριτική όλων των ταινιών στο Time Out που κυκλοφορεί

CITY FREE PRESS 31

αίθουσες

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ The Fighter ** Σκηνοθεσία: David O. Russell. Παίζουν: Mark Wahlberg, Christian Bale. 111΄. Το «The Fighter» χάρισε τα Όσκαρ Β’ Αντρικού και Β’ Γυναικείου ρόλου σε Christian Bale και Melissa Leo αντίστοιχα. Η ταινία παρόλ’ αυτά απογοητεύει αφού ο David O. Russell σκηνοθετεί χαρακτήρες καρικατούρες και νομίζει ότι λίγη digital φωτογραφία με αργή κίνηση είναι αρκετή για να διαφοροποιηθεί η οπτική του. Η ταινία του εστιάζει στο να πατά τα κουμπιά των συναισθημάτων και αφήνει στην άκρη οτιδήποτε πιο περίπλοκο -στρατηγική που έχει πετύχει με τους ψηφοφόρους των Όσκαρ και στο παρελθόν.

Drive Angry *** Σκηνοθεσία: Patrick Lussier. Παίζουν: Nicolas Cage, Amber Heard, David Morse. 104΄. Πετυχημένη προσπάθεια αναβίωσης του πνεύματος των 70s cult ταινιών. Ο Nicolas Cage έχει μεγάλα κέφια στο ρόλο του νεκρού κατάδικου John Milton, ο οποίος το σκάει από την κόλαση για να βρει την αίρεση που απήγαγε την εγγονή του. Ενώνοντας τις δυνάμεις του με τη σερβιτόρα Piper και το ρετρό γρήγορό της αμάξι, ο Milton αρχίζει την καταδίωξή του προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει το δεξί χέρι του σατανά, τον «accountant» (που υποδύεται ο William Fichtner του «Prison Break»). Το σκηνοθετικό ύφος του Lussier είναι εξουθενωτικά υπερβολικό αλλά οι σκηνές δράσης -που περιλαμβάνουν τον Cage να ξεπαστρεύει πέντε τύπους ενώ κάνει σεξ- είναι φτιαγμένες με τόση ευρηματικότητα που σου κόβουν την ανάσα. Το αποτέλεσμα είναι ίσως η πιο fun ταινία του 2011.

Unknown ** Σκηνοθεσία: Jaume Collet-Serra. Παίζουν: Liam Neeson, Diane Kruger, January Jones. Στο «Unknown» ο Liam Neeson υποδύεται έναν Αμερικανό γιατρό ο οποίος φτάνει στο Βερολίνο για μια παρουσίαση. Το ταξί του πέφτει από μια γέφυρα και όταν ξυπνά από κώμα λίγες ημέρες αργότερα, δεν τον γνωρίζει κανείς. Ακόμη κι αν είστε από εκείνα τα άτομα που τα πάνε μια χαρά με αυτού του είδους τις «αλά Kafka» χολιγουντιανές ανοησίες, θα πατήσετε φρένο. Η ιστορία εκτυλίσσεται με αξιοζήλευτη δυναμική από χώρους στάθμευσης σε clubs, σε κυνηγητά με αυτοκίνητα και καταλήγει να γίνει η ταινία που πολύ πιθανόν θα ήθελε να ήταν το «The Tourist».

127 Ώρες *** Σκηνοθεσία: Danny Boyle. Παίζουν: James Franco, Clemence Poesy, Amber Tamblyn. 94΄. Ο Danny Boyle, σκηνοθέτης του «Slumdog Millionaire», επιστρέφει με την πραγματική ιστορία του adrenaline junkie Aron Rolston. Στις εναρκτήριες σκηνές ο Ralston πορώνεται κάνοντας ποδηλασία, ορειβασία και επικίνδυνες βουτιές, ξεζουμίζοντας κάθε σταγόνα απ’ τη ζωή. Ο Boyle επιστρατεύει έντονα χρώματα, αστραπιαίο μοντάζ και ένα φορτσάτο soundtrack και μας τραβά από τον γιακά προτού να έρθει το μεγαλειώδες αλτ, όταν το χέρι του Ralston εγκλωβίζεται κάτω από έναν βράχο. Αντί σε αυτό το σημείο η ταινία να γίνει πιο αργή, ο εγκλωβισμός του κεντρικού ήρωα γίνεται το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του έργου.

Λευκωσία ZENA PALACE 22674128 K-CINEPLEX 1-6 77778383 K-CINEPLEX THE MALL 1-5 77778383 KONSTANDIA 22439838, 22348203 PANTHEON ART CINEMA 22675787 CINE STUDIO 96420491 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚO IΔΡΥΜΑ ARTos 22445455 Λεμεσός Κ-CINEPLEX 1-5 77778383 OΘΕΛΛΟΣ 25352232 ΡΙΟ 25871410 Λάρνακα K-CINEPLEX 1-6 77778383 Πάφος ΟΘΕΛΛΟΣ 26946256 ORASIS 1-2 26951325 Παραλίμνι ODEON 23823511, 23820800

How do you know * Σκηνοθεσία: James L. Brooks. Παίζουν: Reese Witherspoon, Owen Wilson, Jack Nicholson. 121΄. Στη νέα ταινία του James L. Brooks («As Good As It Gets»), ο Paul Rudd είναι ο George, ένας τύπος της διπλανής πόρτας ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και προσπαθεί να αποφασίσει αν θα πρέπει να καταγγείλει τον «ύποπτο» πατέρα του (Jack Nicholson) στο FBI, για να κερδίσει την καρδιά της πρώην πρωταθλήτριας του baseball Lisa (Reese Witherspoon). Παράλληλα, η Lisa βρίσκεται μπλεγμένη σε ένα περίεργο ρομάντζο με τον ελαφρόμυαλο παίχτη του baseball Matty (Owen Wilson). Κλισέ και ψευδο-συναισθηματικό.


32 CITY FREE PRESS

citybuzzz

ΘΕΑΤΡΟ ΜΠΗΚΕ Η ΑΝΟΙΞΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΑ. Οι θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτήν την εβδομάδα είναι πολλές και αξιόλογες. Κάντε τα κουμάντα σας, οργανωθείτε γιατί αυτήν την άνοιξη μας βλέπω να τη βγάζουμε στην (θεατρική) πλατεία. Έχουμε και λέμε: στην Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού κάνει πρεμιέρα η κωμωδία «Μάνα είναι μόνο… ένας», ενώ στην Πάνω Σκηνή του ίδιου θεάτρου παρουσιάζεται η παράσταση «Κλέφτης ροδακίνων». Στο Θέατρο Διόνυσος κάνει πρεμιέρα η παράσταση «Touch and Go». Το έργο αυτό που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο, αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της αγγλικής φαρσοκωμωδίας, γραμμένο με τη μαεστρία του δημοφιλούς θεατρικού συγγραφέα Derek Benfield. Ενώ τέλος, το Θέατρο Σκάλα ανεβάζει το έργο του Ζερόμ Τονέρ «Εξομολογήσεις πολύ προσωπικές». Π.Σ.

Εκδήλωση Στην Κύπρο που ακόμη παλεύει να εφαρμόσει την πολυπολιτισμική πολιτική ως τη νέα τάξη πραγμάτων στη μετά Ε.Ε. εποχή, μία γιορτή με τίτλο «Δείτε τη διαφορετικότητα… διαφορετικά» είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Η ολοήμερη γιορτή διοργανώνεται από την ομάδα εκπαιδευτών του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου με την υποστήριξη της εκστρατείας «Για τη Διαφορετικότητα. Κατά των Διακρίσεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκδήλωση που θα γίνει στο χώρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, περιλαμβάνει: βιωματικά εργαστήρια προσομοίωσης διαπολιτισμικής επαφής, προβολές ταινιών («Transamerica», «Gran Torino») με θέμα τη διαφορετικότητα, ένα πρωτότυπο τεστ αισθήσεων, μια διαδραστική θεατρική παράσταση (Θέατρο των καταπιεσμένων) και ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας και αφίσας. A.N.

Σάββατο 12 Μαρτίου, 11.00-22.00, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Πληροφορίες 22377745.

«Μάνα είναι μόνο… ένας» ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάββατο 19/3, Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Λευκωσία, 20.30. ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Σάββατο, 20.30 & Κυριακή, 18.30. Είσοδος €12 & €7. Πληρ. 99639609 & 99440254. «Κλέφτης ροδακίνων» ΠΡΕΜΙΕΡΑ 12/3, Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Λευκωσία, 20.30. ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Σάββατο, 20.30 & Κυριακή, 18.30. Είσοδος €12, €7. Πληρ. 99639609 & 99440254. «Touch and Go» ΠΡΕΜΙΕΡΑ Παρασκευή 11/3, Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία, 20.30. ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Παρασκευή και Σάββατο, 20.30 & Κυριακή, 18.30. Είσοδος €15 & €10. Πληρ. 22818999. «Εξομολογήσεις πολύ προσωπικές» ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάββατο 12/3, Παττίχειο Θέατρο Σκάλα (πρώην Αττικό), Λάρνακα, 20.30. ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Σάββατο, 20.30 & Κυριακή, 18.30, Είσοδος €12, €7. Πληρ. 24652800/01.


το έ σ ω δ ά ι Δ

CITY FREE PRESS 33

Την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011, και ώρα 18.00, στους χώρους του Ιδρύματος ARTos θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Α4* Δράση Κατά της Εμπορίας Προσώπων», η οποία περιλαμβάνει τη θεατρική παράσταση «Beauty is Prison-Time» με τη διακεκριμένη ηθοποιό Ζωή Μαυρουδή καθώς και προβολή video-collage από γυναίκες καλλιτέχνιδες του FemLink με θέμα «Vital», «Aggression», «Wonder».

TEXNH KAI DESIGN Το εναλλακτικό κατάστημα «The House of Larimeloon» παρουσιάζει μία δουλειά δύο νεαρών καλλιτέχνιδων που καταπιάστηκαν με την ιδέα της ανακύκλωσης. Η «Recycled City» της Μαρίας Αλεξάνδρου και της Νιόβης Φινοπούλου είναι διαχωρισμένη σε δύο εικαστικές παραμέτρους οι οποίες φέρουν την ξεχωριστή ταυτότητα της καθεμιάς. Παρουσιάζει μία εναλλακτική πόλη όπου οι κάτοικοι και τα κτίρια ενώνονται με τη φύση, με αποτέλεσμα να «θολώνονται» οι διαφορές τους. Η Μαρία φτιάχνει έπιπλα από ανακυκλώσιμα υλικά. Δημιουργεί stools, φωτιστικά, τραπεζάκια από βιντεοκασέτες και διάφορα άλλα χρηστικά αντικείμενα. Από την άλλη, η Νιόβη δημιουργεί illustrative prints σε ανακυκλωμένο χαρτί με μελάνι, μολύβι και ακρυλικό και προωθεί την τέχνη της σε επιτοίχια έργα και μικρά βιβλία. Πρόκειται για μια έκθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σοβαρότητα, που σου εκπέμπει μια διασκεδαστική και ευχάριστη διάθεση. Ξ.Τ.

Τετάρτη 16 Μαρτίου, The House of Larimeloon, Πολιτιστικός Σύνδεσμος Πάνθεον, Λευκωσία, 17.00-22.00. Πληροφορίες 22670843, 99522977. Διάρκεια μέχρι 24/3.

ΘΕΑΤΡΟ Αν γράφαμε ένα κείμενο για κάθε παράσταση που κάνει πρεμιέρα αυτήν την εβδομάδα, δεν θα χρειαζόταν να γράψουμε τίποτ’ άλλο. Μην με παρεξηγήσεις δεν το λέω έχοντας αρνητική χροιά στη φωνή μου… όχι καλέ. Τουναντίον. Είμαι περήφανη γι’ αυτό. Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) εγκαινιάζει δύο παραστάσεις: το «Hurly Burly» στην Κεντρική Σκηνή και το «Με τη σιωπή» στη Νέα Σκηνή. Το έργο του David Rabe «Hurly Burly», σε σκηνοθεσία της Αλίκης Δανέζη-Knutsen, αφορά σε μια παρέα επτά ηθοποιών που ψάχνουν την ευτυχία σε λάθος μέρη, παγιδευμένοι στον σκληρό και ανελέητο κόσμο του Λος Άντζελες. Η παράσταση «Με τη σιωπή», που κάνει πρεμιέρα την προηγούμενη μέρα, δηλαδή στις 11/3, είναι ένα έργο του Ισπανού συγγραφέα Αλεχάντρο Κασόνα, σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Τσουρή, που σπάει τα όρια της στενής πραγματικότητας και φέρνει το θεατή αντιμέτωπο με το εξωπραγματικό. Π.Σ.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ Hurly Burly, Σάββατο 12 Μαρτίου, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία. ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Κάθε Σάββατο, 20.30 & Κυριακή, 18.30, €12, €6. Πληροφορίες 77772717. ΠΡΕΜΙΕΡΑ Με τη σιωπή, Παρασκευή 11 Μαρτίου, Θέατρο Νέας Σκηνής ΘΟΚ, Στρόβολος, Λευκωσία. ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Κάθε Παρασκευή & Σάββατο, 20.30, €12, €6. Πληροφορίες 77772717.


Για κριτικές και παρουσιάσεις όλων των παραστάσεων στο Time Out που κυκλοφορεί

34 CITY FREE PRESS

culture γράφει η Ξένια Τσιαμαντά

εικαστικά

Καρέκλες

Γκαλερί Ρουάν Αλέξανδρος Βαγιανός «Η νέα μου δουλειά» αναφέρει ο Αλέξης Βαγιανός, «παρουσιάζει μια σειρά από έργα με διάφορες παραλλαγές καρεκλών. Η καρέκλα ως θέση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον άνθρωπο και τους σταθμούς της ζωής του. Άλλοτε η ανθρώπινη μορφή απουσιάζει εντελώς από το έργο μου κι έτσι η παρουσία της γίνεται εντονότερη από την απουσία της. Άλλοτε η μορφή εμφανίζεται δυναμικά μέσα από κοντινές πόζες, ενώ σε κάποια σημεία των έργων οι ‘καρέκλες’ ή ‘θέσεις’ των σταθμών της ζωής του ανθρώπου, εμφανίζονται διακριτικά για να του θυμίζουν το παρελθόν του». Σε ποια καρέκλα τελικά καθόμαστε όλοι μας; Σε αναπαυτική, στερεή, εύθραυστη, σε ξύλινη παραδοσιακή, αρχοντική πολυθρόνα ή μοντέρνο καναπέ; Σε ποια φάση της ζωής μας βρισκόμαστε; Ακόμα παιδιά πάνω σε παιδική καρέκλα; Έφηβοι που δεν μπορούν να καθίσουν σε καμιά καρέκλα ή μάλλον στριμώχνονται στην καρέκλα της τάξης; Επαγγελματίες που βολεύονται στην καρέκλα του γραφείου τους, ηλικιωμένοι που αναπαύονται σε κάποια καρέκλα του σπιτιού ή του καφενείου, ή ανήμποροι και ανάπηροι που καθηλώνονται στο αναπηρικό καροτσάκι; Ας ψάξουμε λοιπόν να βρούμε σε ποια καρέκλα έχουμε καλοκαθίσει, βολευτεί ή στριμωχτεί ο κάθε ένας μας. Γιατί μόνο έτσι θα αντιληφθούμε πόσο ευτυχισμένοι νιώθουμε με τον εαυτό μας και πόσο καλά περνάμε στην καθημερινότητα της ζωής μας. Εγκαίνια Παρασκευή 11 Μαρτίου, Γκαλερί Ρουάν, 19.30, πληροφορίες 25350845. Διάρκεια μέχρι 25/3.

Don’t miss ΛΕΥΚΩΣΙΑ Γιάννης Σεργίδης, κατασκευές από σίδηρο, Ιρίδιο Art (δίπλα από το Ζαχαροπλαστείο Άριστον, στην οδό Γρίβα Διγενή). Ομαδική, ζωγραφική, 14-18/3, Πολιτιστικό Κέντρο Το Σκαλί Αγλαντζιάς. Μαρία Αλεξάνδρου, Νιόβη Φινοπούλου, έπιπλα και εκτυπώσεις, 16/3, The House of Larimeloon, Πολιτιστικός Σύνδεσμος Πάνθεον. Ομαδική έκθεση γυναικών, ζωγραφική, 16-30/3, Το Κατώι. Αντρέας Παρασκευάς, ζωγραφική, μέχρι 19/3, Is not Gallery. ΛΕΜΕΣΟΣ Αλέξης Βαγιανός, ζωγραφική, 11-25/3, Ρουάν. ΠΑΦΟΣ Linda Gardener, arts &crafts, 14-20/3, 28/3-3/3, Εν Πλω.

βιβλίο

γράφει η Ξένια Τσιαμαντά

Το Θεσπέσιο Ταξίδι στη Γεύση Ο Κίμωνας Γεωργίου, ένας από τους πιο σημαντικούς σεφ και γευσιγνώστες στον κόσμο και ιδιοκτήτης του πληθωρικού delicatessen «Il Paesano», μας χαρίζει, μέσα από το βιβλίο του, ένα μοναδικό ταξίδι στη γεύση και μας αποκαλύπτει τα μυστικά των λαών που αναβλύζουν από τις απλές χαρές της ζωής, της συνεύρεσης και της απόλαυσης. Μυστικά που αφορούν την καθημερινότητα των ανθρώπων και την επιβίωσή τους αποδίδονται με τρόπο ώστε να αποτελέσουν μία επιβεβαίωση πως η Γη δεν είναι μόνο μια μεγάλη αγκαλιά και ένας σφαιρικός οίκος που φιλοξενεί όλους μας, αλλά και ένα μεγάλο τραπέζι που μπορεί να χορτάσει το σώμα μας και να ξεδιψάσει την ψυχή μας. Συγγραφέας: Κίμωνας Γεωργίου Εκδόσεις: Ταξιδευτής


CITY FREE PRESS 35

Δεσποινίς ετών 39 Των Αλέκου Σα κελάριου και Χρήστου Γιανν ακόπουλου. Παραγ. Θέατρο Ανεμώνα. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/3 ΠΡΕΜΙΕΡΑ Touch and Go Του Derek Benfield. Παραγ. Θέατρο Διόνυσος. Πληρ. 22818999. Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία, 20.30. €15, €10. ΠΡΕΜΙΕΡΑ Με τη σιωπή Του Alejandro Casona. Παραγ. ΘΟΚ-Νέα Σκηνή. Πληρ. 77772717. Θέατρο Νέας Σκηνής ΘΟΚ, Λευκωσία, 20.30. €12, €6. Δεσποινίς ετών 39 Των Αλέκου Σακελάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου. Παραγ. Θέατρο Ανεμώνα. Πληρ. 22573031. Θέατρο Ανεμώνα (Λατσιά), Λευκωσία, 20.30. €17, €13. Shirley Valentine (Τα εσώψυχα μιας παντρεμένης) Του Willy Russell. Παραγ. Θέατρο Ένα. Πληρ. 22348203. Θέατρο Ένα, Λευκωσία, 20.30. €15, €12. Ιδιωτικές Ζωές Του Noel Coward. Πληρ. 25877827. Κεντρική Σκηνή-Τεχνοχώρος Ε.Θ.Α.Λ, Λεμεσός, 20.30. €15, €10. ΣΑΒΒΑΤΟ 12/3 ΠΡΕΜΙΕΡΑ Hurly burly Του David Rabe. Παραγ. ΘΟΚ-

Κεντρική Πληρ. 77772717. Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία, 20.30. €12, €6. ΠΡΕΜΙΕΡΑ Κλέφτης ροδακίνων Του Εμίλιαν Στάνεφ. Παραγ. Σατιρικό Θέατρο-Πάνω Σκηνή. Πληρ. 99639609 & 99440254. Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Λευκωσία, 20.30. €12, €7. ΠΡΕΜΙΕΡΑ Εξομολογήσεις πολύ προσωπικές Του Ζερόμ Τονέρ. Παραγ. Θέατρο Σκάλα. Πληρ. 24652800/01. Θέατρο Σκάλα-Κεντρική Σκηνή, Λάρνακα, 20.30. €12, €7. Σίλεια Παραγ. Θέατρο Σκάλα. Πληρ. 24652800/01. Παττίχειο Θέατρο Σκάλα (πρώην Αττικό), Λάρνακα, 20.30. €12, €7. Touch and Go Βλέπε Παρασκευή 11/3. Δεσποινίς ετών 39 Βλέπε Παρασκευή 11/3. Shirley Valentine Βλέπε Παρασκευή 11/3. Με τη σιωπή

παραστάσεις

Βλέπε Παρασκευή 11/3. Ιδιωτικές Ζωές Βλέπε Παρασκευή 11/3. ΚΥΡΙΑΚΗ 13/3 Δεσποινίς ετών 39 Βλέπε Παρασκευή 11/3. Hurly burly Βλέπε Σάββατο 12/3. Πληρ. 77772717. Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία, 18.30. €12, €6. Κλέφτης ροδακίνων Βλέπε Σάββατο 12/3. Πληρ. 99639609 & 99440254. Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Λευκωσία, 18.30. €12, €7. Touch and Go Βλέπε Παρασκευή 11/3. Πληρ. 22818999. Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία, 18.30. €15, €10. Εξομολογήσεις πολύ προσωπικές Βλέπε Σάββατο 12/3. Πληρ. 24652800/01. Θέατρο Σκάλα-Κεντρική Σκηνή, 18.30. €12, €7. Ιδιωτικές Ζωές Βλέπε Παρασκευή 11/3. Πληρ. 25877827. Κεντρική Σκηνή-

Τεχνοχώρος Ε.Θ.Α.Λ, Λεμεσός, 18.30. €15, €10. Σίλεια Βλέπε Σάββατο 12/3. Πληρ. 24652800/01. Παττίχειο Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα, 18.30. €12, €7. ΤΡΙΤΗ 15/3 Νέα τάξη πραγμάτων Παραγ. Fresh Target Theatre Ensemble & Paravan Proactions. Πληρ. 99430873, 99350323. Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης (υπόγειο), Λευκωσία, 20.30. €15, €10. ΤΕΤΑΡΤΗ 16/3 Shirley Valentine Βλέπε Παρασκευή 11/3. Νέα τάξη πραγμάτων Βλέπε Τρίτη 15/3. Hurly burly Βλέπε Σάββατο 12/3. Πληρ. 24665795. Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 20.30. €12, €6. ΠΕΜΠΤΗ 17/3 Νέα τάξη πραγμάτων Βλέπε Τρίτη 15/3.

O ΠPΩTOΣ MOYΣIKOΣ ΣTAΘMOΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ! 20

19,9% 17,8%

15

12,3% 9,8%

10

9,4%

6,9%

5

SUPER FM ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ

ΗΛΙΚΙΕΣ 13-34

SFERA

ANT1 FM

KLIK FM

MIX FM

DEEJAY

ΣΥΝΟΛΟ

2010

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ WATCHMEDIA

www.superfmradio.com


Για πλήρη οδηγό εστιατορίων στο Time Out που κυκλοφορεί

36 CITY FREE PRESS

food

Golden Habana Λυκούργου 11-19, παλιά Λευκωσία, 22676868.

Χαίρομαι όταν βλέπω τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της Λήδρας και Ονασαγόρου να φιλοξενούν όλο και περισσότερα μαγαζιά ψυχαγωγίας. Big new entry της περιοχής το «Golden Habana». Όνομα και πράμα. Διότι μιλάμε κυριολεκτικά για ένα ολοήμερο mainstream latin bar που «χτύπησε φλέβα χρυσού» στις καρδιές όλων μας. Το πετρόκτιστο οικοδόμημα με τα παλιά, μικρά μαγαζάκια, αναπαλαιώθηκε ριζικά. Μερικοί τοίχοι έπεσαν για να δώσουν μεγαλύτερο χώρο, ενώ όλος ο εξωτερικός γύψος στους τοίχους αφαιρέθηκε για να αναδείξει το χρώμα της ώχρας στην πέτρα. Διαχωρίστηκε σε τρία sections, το ένα μεταμορφώθηκε σε μπαρ, με ψηλά stools και τραπέζια, το άλλο γέμισε με χαμηλά τραπέζια και το τρίτο, που δημιουργήθηκε στη στεγασμένη, εσωτερική αυλή, διαμορφώθηκε ανάλογα για να μπορεί να φιλοξενεί τους καπνιστές. Η ξύλινη διακόσμηση και το όλο ambiance σε μαγεύουν. Πρόκειται για ένα άκρως ατμοσφαιρικό μαγαζί με καλή μουσική και φαγητό, που όσο καλοκαιριάζει τόσο μεγαλύτερη χαβαλετζίδικη διάθεση θα δημιουργεί. Σκέψου όλο αυτό να ανοίξει τις πόρτες του στον πεζόδρομο. Θα νιώθεις πως βρίσκεσαι εκτός Λευκωσίας. Δοκίμασε nachos, mixed platter, τάκος με κιμά, τυρί και πατάτες wedges, φτερούγες barbecue, μαριναρισμένο κοτόπουλο σε γιαούρτι και μπαχαρικά και σουφλέ σοκολάτας. Σίγουρα θα γοητευτείς, διότι η «Χρυσή Χαβάνα» αποτελεί κυριολεκτικά το καινούργιο «χρυσό» μαγαζί της πρωτεύουσας. Ξ.Τ.

Sms Food Το ξενοδοχείο Hilton διοργανώνει στις 11-19/3 «Ινδικές βραδιές». Στο πλαίσιο αυτού του γαστρονομικού φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν εξειδικευμένοι chef από την Ινδία οι οποίοι θα ετοιμάσουν πιάτα με διάφορα κλασικά, χορτοφαγικά ακόμα και νηστίσιμα υλικά. Απολαύστε ινδική μουσική και φαγητό και μάθετε το μέλλον σας από τον προσκεκλημένο χειρομάντηαστρολόγο.

Mediterranean Κλήμεντος 43, Λευκωσία, 22766727.

Ο χώρος του γνωστού «Zebras Steak House», μεταμορφώθηκε σε μια εντελώς ανανεωμένη ψαροταβέρνα, με μεσογειακές αναφορές. Γιατί ψαροταβέρνα χωρίς την κατάλληλη ατμόσφαιρα που να μυρίζει ιώδιο και να παραπέμπει στο Αιγαίο, δεν γίνεται. Το αίτημα κάποιων έγινε εντολή ώστε ο νέος χώρος να ανακαινιστεί πλήρως (έξυπνα και πρωτότυπα) και να μετονομαστεί σε «Mediterranean». Περπατώντας σε κομμάτια σιλικόνης με άμμο και θαλασσινό νερό, λες και είσαι στην ακροθαλασσιά, μπαίνεις στο χώρο, όπου βλέπεις στα αριστερά ένα αρκετά μεγάλο salad bar. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το λευκό και το γαλάζιο, για να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι πάνω ακριβώς από το κύμα. Το μενού περιλαμβάνει γαρίδες, καλαμαράκια στη σχάρα, σολομό στο φούρνο και ό,τι άλλο βγαίνει από τη θάλασσα. Όλα απίστευτα εύγευστα και σε προσιτές τιμές. Συνδύασε το ψαράκι σου με κάποιο από τα κυπριακά ή ελληνικά κρασιά που υπάρχουν στην κάβα. Επισκέψου το όποια ώρα και μέρα της εβδομάδας σε βολεύει, αλλά καλού κακού κάνε μια κράτηση πρώτα! Α.Κ.


CITY FREE PRESS 37

ΠΗΓΑ Για πρώτη φορά στο «King’s Garden Chinese Restaurant» (25311166) στη Λεμεσό και πολύ μου άρεσε. Φαγητό, μερίδες, εξυπηρέτηση από ευγενέστατες Asia oriented σερβιτόρες που όμως μιλούν ελληνικά… σε κάνουν να θες να ξαναπάς. Μ.Μ.

ΠΕΡΑΣΑ Υπέροχα στο «Nano Bar», στη Λευκωσία, την Πέμπτη το βράδυ. Εκτός από το καταπληκτικό cocktail που δοκίμασα, άκουσα live όμορφα ελληνικά, έντεχνα τραγούδια. Ωραίες φωνές, παρεΐστικο κλίμα, όμορφη βραδιά. Π.Σ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ Πως άνοιξε συμπαθητικό και cosy bar-άκι σχεδόν απέναντι από το «Nano Bar». Διαφορετικό concept και mood, αλλά ίδια φιλοσοφία: μικρό, χουχουλιάρικο και σε όμορφη γειτονιά. Θα το επισκεφτούμε σύντομα. Π.Σ.

ΡΗ ΠΑΡΑΤΗ

ΣΑ

ξε νέο νακίου στη Λεμεσό άνοι Πως στη λεωφόρο Κολω ι «Roll in». American Diner ονόματ α (πόσο να φάω η γυναίκ σω μά κι δο το να α αβ όλ Δεν πρ . αλλά θα γίνει οσονούπω ), κο ια ύρ οκ ατ ββ Σα α μέσα σε έν

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΑ Στα «Χρονοπερπατήματα», στο round about του ΟΧΙ. Εξυπηρέτηση γρήγορη, φαγητό νόστιμο και ωραία μουσική. Το σουβλάκι κοτόπουλο μαλακότατο και γευστικότατο. Λαμπρά! Π.Σ.

ΝΗΣΤΕΨΑ Στην ψαροταβέρνα-εστιατόριο «La Mer» (25356095) στη Λεμεσό την Καθαρά Δευτέρα και αποφάσισα πως αν οι ευγενέστατοι κύριοι αναλάμβαναν τη σίτισή μου, θα νήστευα και τις σαράντα ημέρες. Νοστιμότατο φαγητό, μεγάλη ποικιλία, γενναίες μερίδες, πολύ καλή εξυπηρέτηση, πολιτισμένο περιβάλλον. Τιμές δεν γνωρίζω. Όταν πληρώνει ο daddy, ερωτήσεις δεν γίνονται! Π.Σ.


38 CITY FREE PRESS

media

Zapping γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η EUROVISION;

Α

πό τότε που Κι όμως μετά από 30 χρόνια θυμάμαι τουλάείναι η πρώτη φορά που νιώθω χιστον, δηλαδή ότι η Κύπρος δεν συμμετέχει «Κι όμως μετά από τα μέσα της στη διαδικασία. Δεν υπάρχει από 30 χρόνια δεκαετία του ‘80 και μετά, κανένα ενδιαφέρον, δεν έχει ο διαγωνισμός τραγουδιού της γίνει καθόλου buzzing, ο περισείναι η πρώτη Eurovision ήταν πάντοτε για την σότερος κόσμος δεν γνωρίζει τι φορά που νιώθω Κύπρο «εθνική» υπόθεση! Τους συμβαίνει, ενώ πάρα πολλοί είότι η Κύπρος παλιούς καιρούς κατά τους οποίναι κι αυτοί που δεν γνωρίζουν δεν συμμετέχει ους δεν ψήφιζε ο κόσμος αλλά το ποιος θα είναι τελικά αυτός συστημένες επιτροπές από κάθε ο οποίος θα μας εκπροσωπήσει στη διαδικασία…» χώρα, οι επιδόσεις μας ήταν φέτος στη Eurovision. τρομακτικές… Κάποτε μπαίναμε στη δεκάδα, τώρα ακόμη και Ομολογουμένως, το μόνο η συμμετοχή στον τελικό είναι πράγμα το οποίο έκανε καλά το άπιαστο όνειρο! Για την Ευρώπη, ο διαγωνισμός ΡΙΚ τα τελευταία χρόνια ήταν το θέμα Eurovision, τραγουδιού Eurovision είναι κάτι σαν το Mundial. ωστόσο φέτος κατάφερε να τα κάνει μαντάρα. Η Είναι κάτι που ενδιαφέρει όλο τον κόσμο, ενώ το λανθασμένη απόφαση του ΡΙΚ να στηρίξει την εκbuzzing αρχίζει έξι περίπου μήνες πριν τον μεγάλο προσώπησή μας στο αποτυχημένο, υποτιθέμενο τελικό, όπου η κάθε χώρα μπαίνει στη διαδικασία talent show «Performance» ήταν αυτό που κατανα επιλέξει τραγούδι. Από εκεί αρχίζουν τα όργανα δίκασε τη φετινή συμμετοχή μας στον «Πανευρωγια το ποιος τελικά θα εκπροσωπήσει τη χώρα παϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού». Φέτος δεν ενατου κι έτσι το θέμα Eurovision σταδιακά αποκτά ποθέτουμε πουθενά τις ελπίδες μας, δεν υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι και την κορύφωση… που είναι η καμία σωτηρία, αφού θα δούμε για πρώτη φορά ημέρα ανάδειξης του νικητή. τον τελικό της Eurovision μόνο για την Ελλάδα. Τολμώ να προβλέψω ότι τα ποσοστά τηλεθέασης Σίγουρα ο διαγωνισμός λόγω υπέρμετρα υψηλής για το βράδυ του τελικού θα είναι πολύ χαμηλότηλεθέασης έχει κάπως εμπορευματοποιηθεί, τερα σε σχέση με άλλες χρονιές μιας και το ήδη ενώ ακόμη και σημαντικοί τραγουδιστές επιδιώχαμηλό έως ανύπαρκτο ενδιαφέρον, υποδηλώνει κουν να συμμετέχουν με σκοπό να μπουστάρουν το τι θα επακολουθήσει… Δυστυχώς οι Κύπριοι την καριέρα τους βλ. Βίσση! Ας μην ξεχνάμε ότι δεν θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό κίνητρο έτσι πριν από μερικά χρόνια η Γερμανία επιστράτευσε ώστε να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό για τη ακόμη και την περιβόητη παγκοσμίου φήμης χώρα τους… κι όλα αυτά γιατί το ΡΙΚ, η κρατική stripper Dita Von Teese. μας τηλεόραση, τα έκανε θάλασσα!

Backstage γράφει η o Νικόλας Νικολάου

Τρεις σειρές για την επόμενη σεζόν έχει στη «φαρέτρα» ο ΑΝΤ1, τις οποίες αναμένεται από Οκτώβριο να ρίξει στη «μάχη» της τηλεθέασης. Η μία είναι το «Φέρσου σαν άντρας» με πρωταγωνίστρια τη Ζέτα Μακρυπούλια. Οι άλλες δύο είναι το «Ελεύθερος και ωραίος», και η κωμική σειρά «Σπίτι μου, σπιτάκι μου», της Ρένας Ρίγγα, που επρόκειτο να προβληθεί πέρσι το Νοέμβριο. Δεν διστάζει να αποκαλύψει πως παραμένει απλήρωτος εδώ και αρκετό καιρό, δηλώνοντας πως ό,τι ισχύει για όλους ισχύει και για εκείνον. Ο λόγος για τον Γιώργο Αυτιά ο οποίος μίλησε στο περιοδικό «People» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Alter. Μια σατιρική εκπομπή σκέφτονται να συμπαρουσιάσουν ο Γιώργος Μητσικώστας και ο Σωτήρης Καλυβάτσης. Ο πρώτος μίλησε για τη συνάντησή τους, στην οποία συζήτησαν την ενδεχόμενη συνεργασία τους. Συζητήσεις με το MEGA πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο η εταιρεία παραγωγής της εκπομπής «Γλυκές Αλχημείες», σχετικά με το μέλλον της. Στο κανάλι έχουν... γλυκαθεί με τα ποσοστά τηλεθέασης που σημειώνουν τα μαθήματα ζαχαροπλαστικής του Στέλιου Παρλιάρου και είναι πρόθυμοι να δώσουν το «πράσινο φως» για άλλη μία σεζόν. Η εκπομπή διανύει την τρίτη σεζόν και συγκεντρώνει φανατικό κοινό. Πιο αποκαλυπτικός από ποτέ ήταν ο Διευθυντής Ειδήσεων του STAR Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος πέρασε από το μικροσκόπιό του όλα τα τηλεοπτικά πρόσωπα, ενώ ανακοίνωσε ότι «κανείς δεν θα είναι την επόμενη σεζόν στη θέση του». Για την Ελένη Μενεγάκη είπε: «Βεβαίως και θα ήθελα να συνεργαστώ με την Ελένη, όμως είναι πολύ ακριβή για εμάς». o Νικόλας Νικολάου κάνει εκπομπή 7-10 μ.μ. καθημερινά στο


CITY FREE PRESS 39

travel γράφει η Δώρα Ελευθερίου

Καλάβρυτα-Χελμός Η ελληνική φύση στα καλύτερά της! Σαν ύμνος στην ελληνική φύση και Ιστορία ορθώνονται στα 750 μέτρα τα Καλάβρυτα, στη βορειοκεντρική Πελοπόννησο, αποτελώντας, μαζί με τα γύρω χωριά του Χελμού προορισμό για όλες τις εποχές, για χαλάρωση και πεζοπορία γύρω από τα έλατα αλλά και για σκι.

Ο

ι αρχαίες πόλεις γύρω από τα Καλάβρυτα μαρτυρούνται στα γραφόμενα του Παυσανία, ερείπια κά-

ποιων από αυτές διασώζονται και σήμερα. Η ονομασία της πόλης όμως βρίσκει την ετυμολογία της στην περίοδο της Φραγκοκρατίας, που άφησε τα ίχνη της στο φρούριο των Καλαβρύτων, ένα από τα πιο σημαντικά μεσαιωνικά χτίσματα της Πελοποννήσου. Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης του 1821 βρίσκεται στα 4 χιλιόμετρα από την πόλη, ενώ το ρολόι της εκκλησίας της Υπαπαντής της Θεοτόκου δείχνει από τις 13 Δεκεμβρίου του 1943 την ώρα 14.34, ώρα κατά την οποία οι Γερμανοί εκτέλεσαν όλους τους άντρες από 13 ετών και άνω. Η πόλη κάηκε ολοκληρωτικά.

Πού Αυτό το συγκλονιστικό γεγονός της σύγχρονης ελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής Ιστορίας τιμάται στον «Tόπο Θυσίας» που βρίσκεται στο λόφο ΚΑΠΗ, ενώ περισσότερα μπορείτε να μάθετε στο «Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος». Η Ιστορία συνεχίζεται στο ξενοδοχείο «Helmos Kalavrita» (www. hotelhelmos.gr), το οποίο χτίστηκε τη δεκαετία του 1920 στην Πλατεία Ελευθερίας. Ένα ξενοδοχείο που κάηκε κι αυτό από τους Ναζί -επισκευάστηκε και επαναλειτούργησε το 2005- και μια πλατεία που όρισε την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Αρκετά με την Ιστορία, ώρα για καθαρό αέρα και θαυμασμό της φύσης! Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος, έργο του 1889, ξεκινά από το Διακοφτό και μέσα από το πανέμορφο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού καταλήγει στα Καλάβρυτα. Οι ράγες του τρένου είναι παράλληλες με το ποτάμι και περνούν από 49 γέφυ-

ρες! Οι τολμηροί κάνουν τη διαδρομή με τα πόδια, συμβουλευτείτε όμως καλύτερα πρώτα τον καιρό.

Τι Προλαβαίνετε -ναι!- το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων (www.kalavrita-ski.gr), που εκτείνεται σε υψόμετρο 1.650-2.340. Διαθέτει 12 πίστες διαφορετικών βαθμών δυσκολίας, συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων και 7 αναβατήρες. Μπορείτε να βρείτε τα πάντα όσον αφορά στον εξοπλισμό σας, αν είστε αρχάριοι ή και όχι, εδώ. Φέτος λειτούργησε για πρώτη φορά snowboard park και το snowcat με το οποίο μπορείτε να περιηγηθείτε σαν κανονικοί τουρίστες στο βουνό! Στα γραφικά Καλάβρυτα μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το γλυκό ροδοζάχαρη στον «Ερμείδη». Η παραδοσιακή συνήθεια του τσιπουρόμελου αναδεικνύει τον πιο κεφάτο εαυτό της στο «Event» και το «Fox». Στην κορυφή της Νεραϊδόραχης του όρους Χελμός, βρίσκεται το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», ένα από τα σημαντικότερα πλέον στην Ευρώπη. Φανταστείτε μόνο το φυσικό θέαμα: χιονισμένες ή και καταπράσινες κορφές, αλλόκοτες χαράδρες και στο βάθος η θάλασσα! Στην άλλη πλευρά του Χελμού τα ύδατα της Στυγός είναι οι καταρράκτες που σύμφωνα με τη μυθολογία φρουρούσαν τον Άδη. Στο χωριό Πλανητέρο το τοπίο αλλάζει, και οι επιλογές το ίδιο. Το πιο χαμηλό υψόμετρο επιτρέπει στις καρυδιές και τα πλατάνια να ευδοκιμήσουν γύρω από τον Αρράνιο ποταμό -εδώ επιβάλλεται να κάνετε ένα διάλειμμα για να ξαποστάσετε με ολόφρεσκη πέστροφα σε ένα από τα εστιατόρια της περιοχής (το τερπνόν μετά του ωφελίμου, εξάλ-

λου)- και σε εσάς να απολαύσετε το ορειβατικό μονοπάτι προς Ελατόφυτο αλλά και το Ε4 προς Καλάβρυτα, το ίδιο που ξεκινά από το Γιβραλτάρ και καταλήγει στα Καμινάρια στο Τρόοδος! Κοντά στη Λίμνη Τσιβλού, μία από τις λίγες της Πελοποννήσου, όπου μπορείτε να κάνετε πεζοπορία και mountain bike, βρίσκεται το πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια χωριό Ζαρούχλα -λόγω και του καινούργιου δρόμου που το συνδέει με το χιονοδρομικό-, που περικυκλώνεται από τις καστανιές και τις καρυδιές, τα έλατα και τα πλατάνια. Την καλύτερη ντόπια κουζίνα μπορείτε να δοκιμάστε στα «Ύδατα Στυγός» με λαχταριστές πίτες και αμαρτωλά γαρδουμπάκια στο φούρνο, ενώ ο «Μαχαίρας» συστήνεται για κρεατοφάγους.

Πώς Απευθείας πτήσεις για Αθήνα με Κυπριακές Αερογραμμές (http://cyprusair.com) ή Aegean (www. aegeanair.com) ή Ολυμπιακή (www.olympicair. com). Από την Αθήνα οδικώς μέσω της εθνικής οδού Aθηνών-Πάτρας (191χλμ.). Στο 159οχλμ. στο ύψος του Διακοφτού κατευθύνεστε προς Καλάβρυτα και Χιονοδρομικό Κέντρο. Από την Πάτρα η απόσταση είναι 93χλμ.

Γιατί • Για τη διαδρομή του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου. • Για την κίνηση στη Ζαρούχλα. • Για σκι και πεζοπορία γύρω σ’ ένα… λευκοπράσινο χάρμα οφθαλμών.


40 CITY FREE PRESS

agora

beauty

objects of desire Η Swatch παρουσιάζει τη Lifestyle Collection 2011, την τελευταία της σύνθεση χρωματιστών, ευφάνταστων και μοδάτων αξεσουάρ. Η νέα συλλογή προσφέρει ένα ευρύ φάσμα trendy ρολογιών σε διάφορα χρώματα ενώ οι νέες οικογένειες bijoux συνοδεύουν και συμπληρώνουν τη συλλογή ρολογιών και ολοκληρώνουν τη νέα κολεξιόν.

New Swatch

in the town brand new

Oh my… Dog! Με την πρωτότυπη αυτή ονομασία, ο καινούργιος αυτός χώρος, εξειδικεύεται στο dog grooming (λούσιμο, κούρεμα, περιποίηση νυχιών και δοντιών) καθώς παρέχει και μία αξιολάτρευτη σειρά από ρουχαλάκια, κρεβατάκια, παιχνίδια, μπισκοτάκια και ό,τι άλλο θα μπορούσε να χρειαστεί το αγαπημένο σου κατοικίδιο.

SHOP

Μήλου 1Α & Περικλέους, Λευκωσία, τηλ.: 70000277.

ROUGE … WANTED Δεν είναι τυχαίο πως για τις διαφημιστικές καμπάνιες νέων κραγιόν, το χρώμα που επιλέγουν οι εταιρείες να χρησιμοποιήσουν είναι το κόκκινο, άσχετα αν η παλέτα τους περιέχει μεγάλο αριθμό χρωμάτων. Η Helena Rubinstein παρουσίασε το νέο κραγιόν Wanted Rouge, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για τη μοιραία γυναίκα. Ένα εντυπωσιακό όπλο αποπλάνησης που εναρμονίζει το εξεζητημένο με τη σύγχρονη πολυτέλεια. Εμπλουτισμένο με Lip Serum Complex, έναν ορό με αντι-γηραντικές ιδιότητες, τα χρώματά του ντύνουν τα χείλη με μια φόρμουλα νεότητας. Το Lip Serum Complex περιλαμβάνει ενεργά συστατικά για να τονώνει την κυκλοφορία των κυττάρων και βοηθά στην αναδόμηση του κόκκινου χρώματος στα χείλη. Εμπλουτισμένο με Beta-X Jelly και Hyluronic Acid, η φόρμουλά του απαλύνει, ενυδατώνει και αναζωογονεί τα χείλη, αναδεικνύοντάς τα περισσότερο.


CITY FREE PRESS 41

GADGET |

Το Μάρτιο «φυτρώνουν» οι φωτογραφικές…

Αυτόν το μήνα όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν προαναγγείλει την κυκλοφορία φωτογραφικών μηχανών οι οποίες αυξάνουν τις επιλογές μας σε compact φωτογραφικές.

επιλέγει ο Ανδρέας Νικολαΐδης

Canon PowerShot SX230/SX220 Η Canon παρουσίασε δύο νέα μοντέλα στη σειρά PowerShot με φακό 28mm και 14Χ οπτικό zoom, με οθόνη 3΄΄ PureColir II G LCD και δυνατότητα εγγραφής Full HD στα 1080p.

Panasonic Lumix ZS10 Ακόμη και μετά τη CES η Panasonic συνέχισε να παρουσιάζει νέα μοντέλα. Η ZS8 (και η ZS10) περιλαμβάνει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της σειράς ZS με ultra ευρυγώνιο φακό Leica 24mm, αισθητήρα 14.1 mp και δυνατότητα εγγραφής Full HD 1080p, καθώς επίσης και 3D photo mode με το οποίο αφού βγάλεις 20 διαδοχικές φωτογραφίες, οι δύο καλύτερες επικα-

Nikon Coolpix P300

λύπτονται και δημιουργούν την αίσθηση τρισδιάστατης φωτογραφίας.

Η Nikon ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου 9 ολοκαίνουργιες φωτογραφικές μηχανές της σειράς Coolpix. Η P300 με το minimal σχεδιασμό διαθέτει ultra-ευρυγώνιο φακό και αισθητήρα CMOS 12.2 mp, ενώ στην 3΄΄ LCD οθόνη μπορείτε να παρακολουθείτε τα Full HD video στα 1080p που μπορείτε να τραβήξετε.

Samsung ST6500 H Samsung σε μία ακόμη συσκευή πρωτοπορεί σε θέματα σχεδιασμού, αφού η «κυματιστή» επιφάνεια της ST6500 αφεκότητα, αφετέρου κάνει

Sony Cybershot DSC-TX100V

τη συσκευή να ξεχωρίζει.

Η Sony παρουσίασε την πρώτη

Η ST6500 έχει αισθητήρα

compact κάμερα στον κόσμο με

16MP και touchscreen

δυνατότητα εγγραφής Full HD

3΄΄ LCD, ενώ διαθέτει

video σε 1080p/60fps και οθόνη

και δυνατότητα εγγραφής

touchscreen 3.5΄΄ OLED, ενώ δια-

video στα 720p.

θέτει δυνατότητα HDR και GPS.

νός προσφέρει εργονομι-


42 CITY FREE PRESS

sex talk γράφει η ομάδα της C.F.P. γράφει η Ρούλα Γεωργιάδου sextalk@cityfreepress.com.cy sextalk@cityfreepress.com.cy

Αγαπητή Ρούλα,

Σε χρειάζομαι! Θέλω τη βοήθειά σου για ένα πρόβλημα που με βασανίζει εδώ και καιρό. Είμαι μια καθαρόαιμη Λευκωσιάτισσα, να φανταστείς μεγάλωσα στη Στασικράτους. Πάντα ονειρευόμουν ότι θα έβγαινα με τον «prince Charming» αλλά δυστυχώς αυτό έμεινε όνειρο. Ο πρώην μου, ο Γιάγκος, 46 χρονών ήταν ένας «τοππουζοχώρκατος» και εσυμπεριφέρετούν μου με τον χειρότερο τρόπο. Να φανταστείς πριν το sex έτρωγε παστουρμά τζαι ύστερα εφίλαν μου τα μούτρα μου τζαι εφώναζέ μου «πόπαστό μου» . Εχωρίσαμε γιατί ούλες οι φίλες μου εν αντέχαν τις σχισμένες αμάνιτζιες τζαι το χρυσό σταυρό του, τζαι το τούκου τούκου που έκαμνε το κομπολόι του. Επίσης εκκαθάριζε τα αφτιά του με τα νύχια του τζαι μετά έκαμνέ τα ώσπου να καθαρίσουν. Το πρόβλημά μου είναι ότι αφού εχωρίσαμε, εν μπορώ να τον ξεπεράσω τζαι όπου χώρκατο ορμώ. Επίσης... πεθυμώ τον τρόπο που το κάμναμε. Όι μόνον εξιτίμαζέ με στα κυπριακά αλλά επίσης… εχρησιμοποιούσε τζαι διάφορα βοηθήματα ... τζαι έκαμνέ με really turned on… Please help! Μαριλού.

Μαριλού με «ανάγιωμα» της Στασικράτους σε χαιρετώ. Από τον τρόπο που μιλάς και εκφράζεσαι ενόμια ότι κόφκεις που χωρκό παρά που τη Στασικράτους. Άσχετον. Πρέπει να είσαι η κλασική περίπτωση της καλής αναγιωμένης κόρης με τα «έσιει» της, τα γαλλικά της, τα πιάνα και τα λοιπά ξιππάσματα. Εβρέθην που λαλείς στη στράτα σου ο Γιάγκος ο «χώρκατος». Σε εντυπωσίασε η διαφορετικότητά του διότι αλόπως στο μυαλό των γονιών σου ήταν ούλλοι φλώροι, έβαλε σε πουκάτω τζιαι έμαθέ σε την αλφαβήτα σου την ανάποδη. Στην αρχή εν καλό τούτο το πράμα. Αρέσκει μας, κυρίως αν είμαστε ανυπότακτα θηλυκά, να μας δαμάζει κάποιος άντρας φορτωμένος τεστοστερόνη. Όμως εκτός από το καλό κρεβάτι τίποτε άλλο καλό εν έκαμε. Εν τζαι μπορείς μάνα μου να αρνηθείς τες φίλες σου, τους γνωστούς σου, τες παρέες σου για έναν άντρα επειδή μόνο πηδά καλά. Το να σου ρέεται παστουρμά, να καθαρίζει τ’ αφκιά του με τα νύχια του κ.λπ., τέτοια χαριτωμένα… εν συγχωρκέται μάνα μου. Δεν σε σέβεται. Προχωρά η φαντασία μου και τον βλέπω να σου «κλάνει» τζιόλας. Έννε; Γελάς τώρα που το διαβάζεις. Θωρώ σε. Άιστον Μαριλού μου να πάει στο καλό τζαί έσιει τζαι άλλους που γ…ούν καλά, χωρίς εξαρτήματα.

Αγαπητή Ρούλα, Είμαι 21 ετών ομοφυλόφιλος και απολαμβάνω το πάθος μου με τον φίλο μου. Οι γονείς μου -θρησκευόμενοι- με αναγκάσαν να εξομολογηθώ το αμάρτημά μου σε ένα φωτισμένο πνευματικό. Χωρίς να το καλοσκεφτώ, βρέθηκα γονατιστός κάτω από το πετραχήλι. Ακολούθησε η κόλαση του Δάντη... με εξορκισμούς... αναθεματισμούς και απειλές για τον Τάρταρο και την κόλαση αν δεν μετανοήσω σύντομα. Βέβαια, άκουσα και τα καλά νέα για το Χριστό και τον παράδεισο, όπως έγινε με την πόρνη και τον ληστή που μετανοήσαν. Ζω σε ένα χάος... σύγχυση... απελπισία... Ο φίλος μου με συμβούλευσε να αποταθώ σε σένα που έχεις μεγάλη πείρα σε αυτά τα θέματα. Βοήθεια... Βοήθεια… Έλεος. ΣΥΓΧΥΣΜΕΝΟΣ. Έλεος πιον μάνα μου. Έλεος. Ίντα εγώ εν εσυγχύστηκα νομίζεις; Τι να σου πω μάνα μου; Α; Ok εμίλησες με τους γονιούς σου.

Εν φυσικό να σε τρέξουν, να σε «γυρεύουν» που λαλούμε, τα πλάσματα πέρκει εν ένει «έτσι» ο γιος τους. Εν τζιαι εκαρτέρας να σου πουν μπράβο γιε μου που είσαι gay, έννεν; Η αντίδραση των πλασμάτων είναι φυσιολογική. Επήραν σε στον παπά. Η εκκλησία μας πάλε ούτε «Αυτή» ήταν να σου πει μπράβο που είσαι gay. Απορώ γιατί σου εκάμαν εξορκισμούς τζιαι ιστορίες για τα Τάρταρα εν τζιαι έσεις μάγια εν ο κ…λος σου που σε τρώει. Εν επιλογή σου. Κάμνεις το συνειδητά. Πως σε εθκιάβασαν και πως σου εβάλαν «κανόνα» εν να κόψεις χαρκιέσαι; Εν σε θωρώ να το θέλεις. Άρα μεν μου μιλάς για μετάνοιες. Αν εμετανόησες εν θα μου έγραφες. Ήταν να ισσιώσεις τζιαι κανεί. Να κάτσεις να το σκεφτείς. Θα είσαι ευτυχισμένος αν ακολουθήσεις τη λογική ή την καρδιά σου; Η λογική θα χαροποιήσει τους γονιούς σου. Η καρδιά σου εσένα. Η ζωή εν δική σου. Είσαι μόλις 21 χρονών. Θέλεις να κάμεις οικογένεια; Θέλεις να παίζεις θέατρο τζιαι να πάρεις τζιαι άλλους στο λαιμό σου; Οξά θέλεις να είσαι αυτό που είσαι και να αποδεχτείς τη διαφορετικότητά σου; Μόνο εσύ μπορείς να διαλέξεις. Ούτε οι γονιοί σου, ούτε ο πνευματικός, ούτε εγώ, ούτε ο φίλος σου… Μόνο εσύ!


Σε είδα ξανά στο «Public» να στέκεσαι με το ωραίο σου, ροζ πουκαμισούι, μπροστά από την τηλεόραση που μου επούλησες, αχ! Με έχεις πελλάνει. Κάθε φορά που ανάφκω την TV, ανάφκω κι εγώ. Θα έρθεις να μου την βάλεις στον τοίχο; Σε είδα στο «Gloria» στη Λάρνακα, να πίνεις το caramel latte σου, μελαχρινή μου θεά με τα σχιστά ματάκια. Άκουσα ότι το όνομά σου είναι Μαρία. Σε είδα με το Micra σου το κίτρινο, να κόβεις βόλτες. Σε ακολούθησα και είδα ότι μένεις Πρόδρομο. Μακάρι να σε δω ξανά μελαχρινάκι μου. Νίκος. Σε βλέπω κάθε φορά που πάω γυμναστήριο στο New Body. Δώσε μου λίγη σημασία, ξανθέ μου άγγελε. Ο «Σ» σου. Δεν σε είδα επειδή έβλεπα χαμέ. Εσύ όμως με είδες και είπες «τι πράμα εν τούτο». Μετά από τόσο χορό (και όχι μόνο) ελπίζω να κατάλαβες τι πράγμα είμαι. Σ.Ι. Σε είδα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας να φεύγεις για Αθήνα. Δεν αξίζει να στενοχωριέσαι για τον Χρήστο, αυτός θα χάσει όχι εσύ! Σε βλέπω στο café που δουλεύεις και τρελαίνομαι. Χαρά μου ξέρεις ότι δεν σε ξέχασα ποτέ. Κάνε κάτι. Σε βλέπω καθημερινά να αλωνίζεις τους όρχους με το ντίκερ σου. Είσαι ο καλύτερος χειριστής, γλυκέ μου Τάκη. Σε είδα να παίρνεις καφέδες στους μόνιμους και να συνάεις τιμητικές. Εν εστέγνωσεν το στόμα σου λέσχα μου; Σε είδα να λύεις στο «Gloria» και να σχολιάζεις όποιον περνά. Έτσι κάμνουν οι γιατροί doctor μου; Σε είδα στην καφετερία του ΤΕΠΑΚ να κάθεσαι με την παρέα σου και να σας ακούει ούλο το ΤΕΠΑΚ. Σε φωνάζουν Κική. Θα ήθελα πολύ να με νοσηλεύσεις, όμορφή μου νοσοκόμα. Χ. Σε είδα στο καρδιολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Θα ήθελα πολύ να μου φτιάξεις την καρδιά μου, όμορφε, μελαχρινέ μου, Μάριε! Σε είδα στον μαύρο σου τον Golfατσο να γυρίζεις μες στη Δευτερά και επέλλανα πάνω σου, μελαχρινό και ψηλό μου αγόρι. Ποχώ σε πολλά. Η ασπρούα σου. Σε είδα δύο φορές στο ΓΕΜ, τζιαμέ που κάμνουν

ανάλυση το λάδι τζιαι άρεσές μου πολλά ρε Μαρία. Δεν ξέρω τίποτα για εσένα. Ξέρω ότι εν έχεις αεροβόλο. Με αγάπη το παιδί που έφερε λάδι. Σε είδα στο «Browns» το Σάββατο, 26/2, αργά το βράδυ. Καθόσουν δίπλα μας και έπαιζες χαρτιά. Θα δικαιολογείς τον φίλο σου για κάθε ζημιά που κάνει, γλυκιέ ξανθούλη; Σε είδα στο λύκειο του Αποστόλου Βαρνάβα την ημέρα του συνεδρίου. Έκανες παρουσίαση για τη σχολική ζωή και τις προοπτικές των τελειοφοίτων. Έμεινα τζιαι εχάζεφκά σε, έτσι ωραία που τα ελάλες! Να γίνεις δημοσιογράφος γλυκιά μου Λεώνη, πάει σου πολλά! Ο κρυφός σου θαυμαστής! Σε είδαμε σε ταβέρνα στο Ζύγι να κάθεσαι με 2 φίλες σου και έναν φίλο σου, την Κυριακή το μεσημέρι. Είχαμε τίποτε και μας βλέπατε που καπνίζαμε ή αρέσαμέ σου κούκλα μου; Απορία: ο παρέας έκαμνε τον ταξιτζή; Είδα σε στην «Αυλαία» να καπνίζεις στον 1ο όροφο. Πάντως εν το περίμενα που σένα. Μεν έσιεις έννοια τζιαι να το μάθει η Κυπερούντα ούλη! Μ.Χ. Είδα σε στις 26/2 στο «Cielo», τάχα ντυμένος στρατιώτης. Ύστερα που έμεινες με την ξημάσχαλη… α μάνα μου τζίνα τα ποντικούθκια σου!!!!! Σε είδα να ανεβάζεις photo στο profile σου. Ερωτιάρης έγινες τώρα; Μηηη χέεεεσω! Σε είδα στο «Replay Club», εχόρεφκες δίπλα μου. Αφού θέλεις με τζιαι θέλω σε, γιατί εν κάμνουμε τίποτε; Σε είδα στο «D’Argento» αλλά ήμουν μεθυσμένος και δεν σου κόλλησα. Πότε εν να κολλήσουμε; Jackys. Σε είδα στο Καρναβάλι της Πάτρας, στο άρμα Farm Ville να απώνεσαι, sexy φοιτήτρια που το Γέρι. Είδα σε που ήρτες Χώρα ρε Λυμπιανέ. Έλα να σου δώκω θκιό φιλούθκια καθηγητικά. Είδα σε στα Δικαστήρια τζιαι άπλωνες ζάμπα, όμορφέ μου, γαλανομάτη, δικηγόρε. Είπα σου ότι ανάφκουν με οι δικηγόροι; Μακάρι να μεν ετέλειωνε η Εβδομάδα Εργασίας. Α.Χ. Σε είδα στο «Nuovo» στις 5/3. Ήσουν ντυμένη αστυνομικίνα, πιάσαμε λίο την κουβέντα, και είπες μου πως είσαι από τους Αγίους. Επέλλανα πάνω σου άγγελέ μου. Το στρατιωτάκι σου.

Επείγον μήνυμα: Κωνσταντίνα παντρέψο υ με! Άσε τον Χρήστο, σε απα τά με άλλη.

σεστηείδα City…. Contact Τα «Σε είδα» γίνονται αυτομάτου βολής και οπλίσεως. Την ώρα ακριβώς που εντοπίζεις το «θέμα» στέλνεις sms στη City. Στο 96821363 και με χρέωση όσο ένα κανονικό sms. Μην πλατειάζεις όμως. Μπορείς να στείλεις μέχρι 160 χαρακτήρες. Αν θέλεις να είσαι πιο περιγραφικός, επέμενε διαδικτυακά -και τσάμπα- στο e-mail info@cityfreepress.com.cy ή στο profile της city στο facebook.

Είδαμε τον έναν να μη βλέπει, τον άλλον να μην ακούει και τον τελευταίο να μη μιλά. Ήσασταν υπέροχοι. Μπράβο σας! Σε είδα πα στο lift και μου έκανες μεγάλο κλικ, στο Τρόοδος πριν κανένα μήνα. Έχασα τα φώτα μου ρε Λεμεσιανούι μου… τζαι τζίνο το σκουλαρίκι πάνω στο φρυδούι σου εν πελλαμός. Σε είδα το Σάββατο στο «Faces» και έκανες show. Έμεινες με το μποξεράκι και ήσουν πολύ hot Ανδρέα μου. Π. Σε έβλεπα κι εγώ στη δουλειά, όμορφε Λεμεσιανέ. Τώρα που έφυγες πώς να σου πω ναι; Δ. Σε είδα στο «Starbucks» της Πάφου στις 5/3 Ευάνθη μου. Αχ τζαι να ήμουν η πειρατίνα σου! Σε είδα στο «Il Posto» στις 6/3 καστανομάλλα φωτογράφε μου. Έπρεπε να γύριζες νάκκο στο διπλανό τραπεζούι και να μου εδίας τη Nikon σου να σε έκαμνα μοντέλο, αγγελάκι μου! Σε βλέπω κάθε μέρα στο «Dazoo» πασιουρτούι μου και μου αρέσεις πολύ! Μα κάμε επιτέλους μιαν κίνηση και εν αντέχω άλλο. Τ. Σε είδα στο «Sushi la». Σε περίμεναν άλλοι 6. Ήσουν ο πιο καθυστερημένος. Αχχ πώς έτρωγες το sushi, σοκολατένιε μου άγγελε! Σε είδα, φαλακρό μου γκαρσόνι, στις 4/3 στο «Ποτοποιείον το Ελληνικόν» να ήσουν όλο κέφια. Θέλεις να γίνω η περούκα σου;


44 CITY FREE PRESS

γράφει ο Λαμπράκης Κωνσταντινίδης

Άμα τρωγόταν κι αυτός…

Η

υπομονή δεν είναι χαρακτηριστικό του λαού μας, για την ακρίβεια δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου στο ποδοσφαιρικό μας λεξιλόγιο. Είμαστε πολύ American σε ό,τι αφορά τα σλόγκαν (ο πρώτος είναι πρώτος, ο δεύτερος δεν είναι τίποτα), με τη διαφορά ότι οι Αμερικανοί δεν γκρεμίζουν και δεν ξεχέζουν τον δεύτερο. Απλώς τον σπρώχνουν να επιστρέψει και να γίνει πρώτος, ή και να παραμείνει. Κάπου εδώ εμπίπτει το θέμα ΟΜΟΝΟΙΑ. Στις 2 πέτρινες εποχές -1993-2001 και 2003-2010χωρίς πρωτάθλημα, ήταν λογικό κάπου να υπάρχει ανασφάλεια, μουρμούρα, έκπληξη, συνεχής τάση για αλλαγές. Και την πλήρωναν πολλές φορές οι προπονητές. Οι 2 εκ των τριών που κατέκτησαν τον τίτλο (Σαβέβσκι, Λεμονής), είχαν σαν σύντροφο της πορείας προς τον τίτλο χαρακτηρισμούς όπως αχάμπαρος και άσχετος. Ο Σαβέβσκι έμεινε και την επόμενη σεζόν, έχασε 2 τίτλους στο τσακ και γενικά έκανε εξαιρετική δουλειά. Όμως ήθελε να φύγει και ο Σεραφείμ (το μετάνιωσε μετά και το δήλωσε), δεν έκανε και πολλά για να τον κρατήσει. Ο Χάουαρντ ήρθε 2 φορές μεσούσης της περιόδου, πήρε πρωτάθλημα και κύπελλο, αλλά στις αρχές της επόμενης χρονιάς έφυγε κακήν κακώς. Γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί το φθοροποιό

κλίμα εντός και εκτός των ομάδων (είπαμε, η Ομόνοια βρίσκεται στην επικαιρότητα, αλλά όλες οι ομάδες μας έχουν τάσεις προπονητοφαγίας), η έλλειψη υπομονής ή και εμπιστοσύνης, συν φυσικά η κοντόφθαλμή μας μνήμη, συντείνουν στο να μηδενίζουμε, κατακεραυνώνουμε ανθρώπους και πράγματα. Και αναγκάζουμε προσωπικότητες να σκύβουν κεφάλια. Το ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν πάει καλά, ότι οι παίκτες της δεν έχουν αυτοπεποίθηση (δε νομίζω ότι πιστεύει κάποιος πως δεν έχουν αξία) και ότι το «τριφύλλι» είναι μαραμένο, δεν αντικρούεται με τίποτα. Αλλά να δημιουργείται τέτοια κατάσταση, που να αναγκάζει τον Μπάγεβιτς να σκέφτεται την έξοδο, αλλά και να βάλλεται ο πρόεδρός της (αυτοί που σήμερα κριτικάρουν είναι αυτοί που αποθέωναν τα προηγούμενα 2 χρόνια)… πάει πολύ.

Η προπονητοφαγία επανέρχεται στο «Τριφύλλι».

Ο Νεοφύτου έχει βάλει του κόσμου τα λεφτά και επειδή η τσέπη του τον καίει, ενδιαφέρεται σίγουρα περισσότερο από όλους για την κατάσταση. Σίγουρα περισσότερο από πολλούς οπαδούς που ναι μεν

αγαπούν την Ομόνοια, αλλά αγαπούν παραπάνω την προσωρινή χαρά της ψυχής τους. Σε ό,τι αφορά τον Ντούσαν, είναι ίσως το πλέον σπουδαίο περιουσιακό στοιχείο στο ποδόσφαιρό μας. Αυτήν τη στιγμή το έχει η Ομόνοια. Αν καταφέρει να τον φάει (κυριολεκτικά) κι αυτόν η μουρμούρα και η κλαψούρα, δεν θα δούμε ποτέ προκοπή. Θα ήταν κυριολεκτικά κατάντια.


CITY FREE PRESS 45

Σκόρπιες σκέψεις για μία χρονιά που τελειώνει

Η

σεμνή τελετή της Super League όπου να ‘ναι τελειώνει. Ο Ολυμπιακός ήδη προπονείται στην άρση κούπας, την πρώτη στη μετά Κόκκαλη εποχή, και το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται περισσότερο στον πάτο της βαθμολογίας παρά στην κορυφή και τους τέσσερις που θα συμμετέχουν στα play-ωχ, οπότε ας πάρουμε τα πράγματα απ’ εκεί. Αφήνοντας κατά μέρος τον Πανσερραϊκό που είχε το δυσκολότερο πρόγραμμα που θα μπορούσε να έχει ομάδα που αγωνίζεται για σωτηρία (συνεχόμενα ματς με όλους τους μεγάλους στην αρχή κάθε γύρου), οι δύο άλλες ομάδες που βρίσκονται στη ζώνη του υποβιβασμού είναι ο Αστέρας Τρίπολης, που ούτως ή άλλως φάνταζε ως φαβορί για την Β’, και η Λάρισα που ετοιμαζόταν για… Ευρώπη. Με καινούργιο γήπεδο, αρκετές μεταγραφές και σταθερή διοίκηση κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που θα επακολουθούσε. Αν η Λάρισα καταφέρει να σωθεί, αυτό θα το πετύχει εις βάρος του Πανιώνιου ή του Ατρόμητου. Δηλαδή δύο ομάδων που σε καμία περίπτωση δεν περίμενες ότι θα βρεθούν τόσο χαμηλά. Ο Πανιώνιος πληρώνει την επιλογή Κιντή και τη διοικητική ανακατωσούρα, ενώ ο Ατρόμητος που οδεύει προς τον τελικό του Κυπέλλου δείχνει να μην μπορεί να διαχειριστεί τις δύο διοργανώσεις.

Πιο πάνω βρίσκουμε τον Άρη, ο οποίος οδεύει προς διάλυση, αφού σε μία χρονιά που έκανε φανταστική πορεία στην Ευρώπη, είδε να φεύγει ο καλύτερος προπονητής που είχε ποτέ η ομάδα, να μένει εκτός Ευρώπης και να βρίσκεται ένα κλικ πιο πάνω από τον τρίτο υποβιβασμό στην ιστορία του. Το μεσαίο γκρουπ συμπληρώνει η Κέρκυρα που φαίνεται να πετυχαίνει το στόχο της σωτηρίας με τον Μπάντοβιτς στον πάγκο. Ο Ηρακλής που κατάφερε να γλιτώσει ενώ όλοι τον είχαν για χαμένο, ο Εργοτέλης που έχει σταθερή παρουσία με τον Καραγεωργίου εδώ και πέντε χρόνια και η Ξάνθη που σώθηκε μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές στον πάγκο. Για τα play-off παίζουν οι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα και ΠΑΟΚ. Με δεδομένο ότι οι τρεις από τις πέντε ομάδες το παλεύουν ακόμη για το Κύπελλο, η 5η θέση λογικά θα οδηγεί στην Ευρώπη, ενώ η δεύτερη (λόγω της μεγάλης διαφοράς) θα πάει στον Παναθηναϊκό,

γράφει ο Ανδρέας Νικολαΐδης

οπότε τα play-off θα είναι μάλλον αδιάφορα. Αυτά; Όχι ακριβώς. Στις 15 Απριλίου η Uefa -και όχι η ΕΠΟ- θα εξετάσει τους φακέλους αδειοδότησης των ελληνικών ΠΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις. Όσο κι αν φαντάζει απίθανο μπορεί η ισοτιμία να κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της στη Super League και τότε κάποιες ΠΑΕ κομήτες να εξαφανιστούν μαζί με τους εύσωμους ιδιοκτήτες τους.


46 CITY FREE PRESS

ζώδια 11/03-17/03

Γράφει ο Δελφός

ΥΣ; ΕΙΣΑΙ ΙΧΘ

wish upon the stars

ΚΡΙΟΣ 21/3-20/4

Ο Μάρτιος δεν σας κάθετε και τόσο χάλια. Υπάρχει θετική εξέλιξη αλλά έχει και παγίδες, οπότε μην είστε πολύ ανέμελοι. Παρόλο που προς το παρόν είστε μουρτζούφληδες και κομματάκι σπασικλάκια, θα το ξεπεράσετε. Ευτυχώς για εσάς η Αφροδίτη παίρνει τα ηνία. Ωστόσο ο Άρης στους Ιχθύες ίσως φέρει ανταγωνιστές και παρασκήνιο στη δουλειά. Το σπουδαίο νέο, πάντως, είναι η είσοδος του Ουρανού στο ζώδιό σας. Από εδώ και πέρα το μόνο σταθερό στη ζωή σας θα είναι η... αλλαγή. Βάλτε στο πρόγραμμα την ξεκούραση.

ΤΑΥΡΟΣ 21/4-21/5

Έχουν βαλθεί όλοι να σας σπάσουν τα νεύρα, ανάμεσά τους ίσως και κάποιοι φίλοι, των οποίων τις απαιτήσεις θα θεωρήσετε υπερβολικές. Το καλό είναι πως αρχίζετε να κρατάτε τις σκέψεις σας για τον εαυτό σας και θα δώσετε όλη σας την ενέργεια στην καριέρα. Τώρα που το πήρατε ζεστά, ίσως και να δείτε φως στο τούνελ…μπορεί και όχι. Έρωτας και χρήμα σκατά, αλλά από καριέρα… πιιιιιι!

ΔΙΔΥΜΟΙ 22/5-21/6

Η Αφροδίτη στον Υδροχόο έχει βαλθεί να σας στείλει μακρινό ταξίδι και να σας βοηθήσει να εξελιχθείτε κομματάκι στα προσωπικά σας. Μεταξύ μας το ίδιο πράγμα είναι. Ο Άρης είναι στους Ιχθύες και σας φωνάζει μες στα αφτιά ότι πρέπει να αδράξετε την ευκαιρία και να δράσετε. Είστε λίγο αγχωμένοι, οπότε καλά θα κάνετε να προσέχετε όταν οδηγείτε. Δεν φταίμε σε τίποτα, αλλά κι εσείς κρίμα είστε. Τη δουλειά και τα μάτια σας!

ΚΑΡΚΙΝΟΣ 22/6-22/7

Καλές οι ιδέες, αλλά είναι ακόμα καλύτερες όταν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Ο Άρης στους Ιχθύες σας κάνει γρήγορους στη σκέψη. Μπράβο! Βεβαίως ο Ερμής στον Κριό δυσκολεύει την επικοινωνία. Πώς θα τα συνδυάσετε και δεν θα πέσετε στα ψυχοφάρμακα είναι απορίας άξιον! Με Αφροδίτη στον Υδροχόο παρουσιάζονται ευκαιρίες στα οικονομικά. Το τιμόνι με προσοχή! Όχι τρέλες!

ΛΕΩΝ 23/7-23/8

Η Αφροδίτη στον Υδροχόο -απέναντί σας- σας κάνει γοητευτικούς. Μαγνητίζετε τα βλέμματα και είστε το επίκεντρο. Με τον Άρη στους Ιχθύες είστε και πολύ ερωτικοί. Μην πετάτε στα σύννεφα, όμως, πάτατε και λίγο Κύπρο γιατί χρειάζεται να προσέξετε οικονομικά, κληρονομικά ζητήματα και ασφάλειες. Μακρινά ταξίδια προβλέπονται, νέοι ορίζοντες ανοίγονται. Μια χαρά είστε! Ούτε στον παπά μην το πείτε!

ΠΑΡΘΕΝΟΣ 24/8-23/9

Ό,τι μπορείτε να προσέξετε, κάντε το αυτόν το μήνα: τις σχέσεις, το γάμο ή και τις συνεργασίες. Είστε κομματάκι εκνευρισμένοι. Μαντέψτε: το ίδιο και οι άλλοι. Οπότε παρεξηγήσεις, καντίλια και λοιπές εκφράσεις και συνθήκες που θα μετανιώσετε αργότερα πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν και ειπωθούν, γι’ αυτό εγλέπετε! Ο Ερμής στον Κριό σάς κάνει να σκέφτεστε με εγωιστικούς όρους! Και μετά και μετά; Η Αφροδίτη σας κάνει να φαίνεστε μοντελάκια!

Πολύ μυστικοπάθεια βλέπω!

ΖΥΓΟΣ 24/9-23/10

Η Αφροδίτη στον Υδροχόο είναι εξαιρετικά ευνοϊκή, γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε τη. Φέρνει έρωτες, φλερτ, ευκαιρίες για διασκέδαση, έμπνευση, δημιουργία και καλές σχέσεις με τα παιδιά. Μην τα θέλετε όλα δικά σας όμως! Υπάρχουν αντιξοότητες, νεύρα και πίεση. Προσέξτε την υγεία σας και σταματήστε τις υπερβολές και τις καταχρήσεις στην ηλικία σας! Ο Ουρανός παίρνει θέση απέναντί σας και για τα επόμενα επτά χρόνια θα φέρει νέους ανθρώπους στη ζωή σας σε όλα τα επίπεδα! Κωλόφαρδοι, αμάν πια!

ΣΚΟΡΠΙΟΣ 24/10-22/11

Ο Άρης στους Ιχθύες τον Μάρτιο σας χαρίζει δύναμη. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Όπου αχλάδα η Αφροδίτη στον Υδροχόο, η οποία μπορεί να σας ωθήσει σε υπερβολές, με αποτέλεσμα πάλι να μη μετρήσετε σωστά τις δυνάμεις σας και να κουραστείτε. Πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στην εργασία, όπου θα έχετε σημαντικές ευκαιρίες χάρη στη βοήθεια Ερμή-Δία. Εσείς ήσασταν παράτολμοι και απρόβλεπτοι εραστές. Τι έγινε; Πατήσατε το pause;

ΤΟΞΟΤΗΣ 23/11-22/12

Η Αφροδίτη στον Υδροχόο σας ανανεώνει και σας χαρίζει μικρές αποδράσεις, για επικοινωνία και γνώση. Μπράβο. Χαίρομαι για σας. Να δείτε χαρά που θα πάρω και με τα ερωτικά σας! Ο Δίας, ο Ερμής και ο Ουρανός στον Κριό σάς αναστατώνουν συναισθηματικά και φέρνουν δυνατούς έρωτες. Άντε, να παίρνουμε σειρά, σιγά-σιγά! Με την οικογένεια προσέχετε κομματάκι μην γίνετε κώλος, κατά τ’

άλλα όμως μια χαρά!

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ 23/12-20/1

Έχετε άγχος με τα οικονομικά. Το βλέπω. Να δείτε όμως κι εσείς τις ευκαιρίες που σας παρουσιάζονται! Θεωρητικά ο «παλουκοκάφτης» σας κάνει συναισθηματικά και αισιόδοξα πλάσματα. Στο σπίτι βελτιώνονται τα πράγματα μάλλον… αλλά μην το δέσετε και σχοινί κορδόνι. Να θυμάστε πως ο διάλογος λύνει προβλήματα, με τον Ερμή όμως στον Κριό πρέπει να ελέγχετε τις παρορμήσεις σας, για να μην καβγαδίζετε. Όλα καλά! Χαλαρώστε! Μας πρήξατε!

ΥΔΡΟΧΟΟΣ 21/1-19/2

Η Αφροδίτη στο ζώδιό σας σάς κάνει να τραγουδάτε «λάμπω απ’ τη χαρά μου, λάμπω, λα-μπω». Ο Άρης στους Ιχθύες και στον τομέα των οικονομικών ίσως σας κάνει παρορμητικούς στη διαχείριση του χρήματος και υπεραισιόδοξους, ενώ δεν αποκλείεται να φέρει και επιπλέον έξοδα που θα σας κάνουν να σιγοψιθυρίζετε «κομμένα πια τα δανεικά». Νέος έρωτας! Τον ξέρω; Τον ξέρω;

ΙΧΘΥΕΣ 20/2-20/3

Έχετε φύλακα άγγελο την Αφροδίτη στον Υδροχόο, η οποία σας προστατεύει από εχθρούς αλλά και από τον ίδιό σας τον εαυτό, αφού με τον Άρη στο ζώδιό σας έχετε γίνει οξύθυμοι και νευρικοί. Να είστε προσεκτικοί όταν κρατάτε τιμόνι! Ο Ερμής θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε τι χρώμα έχουν τα χαρτονομίσματα, γιατί τελευταία μόνο τον ήχο των κερμάτων ακούγατε. Πολύ μυστικοπάθεια βλέπω!


City free press 249  

City Free Press

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you