Page 1

ŠTEVILKA122

april 2012

Citroën klub Slovenije je bil ustanovljen 15. 2. 1992


In vendar se vrti! Zgodovina našega kluba je dolga, polna vzponov in padcev. Velikokrat so vzpone povzročali ljudje, ki so se kljub vsemu obrnili proti toku dogodkov in samioniciativno (uh, kakšen samoupravljanje-s-temelji-marksizma izraz je to...) v klubu naredili kakšen revolucionaren korak naprej. Pa tudi padci, kadar je marsikateri trud priletel kot bob ob steno nerazumevanja in apatije. Eden največjih vzponov bi lahko bil ta, da je Spak po 121 črno-belih številkah prvič izšel v barvah. Spaka že kar nekaj časa delamo v barvah, samo tiskali ga doslej nismo. Torej, ja, že mogoče da v rokah držite prvega barvnega Spaka, sanje vseh dosedanjih urednikov, ampak zato je tudi dražji. Če bomo hoteli ohraniti barvni tisk, bomo morali zategniti pas, morda stanjšati časopis za 8 strani, upam, da boste tudi člani pomagali in našli oglaševalce. Ponujamo enostranski barvni oglas za 150 evrov in čast, da naročnika oglasa razglasimo za sponzorja številke. Se sliši malo, ampak pomnoži 150 s šest, pa dobiš 900 evrov. To je manj, kot stane en sam barvni oglas v drugih časopisih, a mnogo več, kot moja plača ... Lahko pa da v rokah držite zadnjega barvnega Spaka. Lahko da se boste predali samozadovoljnemu kruljenju na dnu blatne luže in se trepljali po ramenih, kako smo fajn naredili ob 20-ti obletnici. Ko bo Spak spet črno-bel, boste pač skomignili z ramani in rekli 'recesija'. Naj vas spomnim: Spak je bil črno-bel tudi ko kao ni bilo recesije in je klub imel veliko več denarja. »Kako smo fajn naredili,« smo se trepljali po ramenih 20 let po osamosvojitvi Slovenije. Kljub opozorilom (redkih) posameznikov, da bo vse propadlo. Zdaj lahko priznamo, da je Slovenija že propadla. Bankrotirali smo. Vodijo nas že 20 let ljudje, ki na zadnjih volitvah celo niso bili niti izvoljeni, ampak so se kar določili, kakor da gre za poceni reality show na TV-ju ... Tudi spačkarji nismo dosti drugačni. Trepljamo se, kako smo fajn naredili 20 let. Od 1000 slovenskih spačkov pa je v 20 letih ostalo dobrih 100, od tega jih je velika večina že uvoženih... Jaz to nimam za uspeh. Koliko je sploh še pravih Tomosov, Cimosov? »Klub je zaključena družba,« sem slišal en ko-

Reci, piši: Mucy

mentar te dni. Torej ne rabimo novih članov ne novih avtov, novih srečanj, novih idej ... Popuščamo lepo počasi, da sekcije ena za drugo ugasnejo, klubski fond puhti, sivimo in bledimo. Mene bi bilo sram, če bi to dovolil. Klub bo živ dokler bodo vanj prihajale nove ideje, novi ljudje, dokler se bo iskalo nove avte, stare pa obnavljalo. Dokler rastemo, smo zdravi. Ko se začnemo krčit, je čas, da mladi prevzamejo stvari v svoje roke. Z nami se klub ne ne sme končat. Mladi rabijo motivacijo, rabijo zdrav klub, ne pa drobtine z mize, kjer je že zdavnaj vse plesnivo. Na nas, starih prdcih, je da mladim omogočimo razvoj, ne pa da smo »zaključena družba«. Smo se z muko zagnali v kandidaturo za svetovca. Zato, da bi skup spravili klub in ga oživeli. Zato, da bi imeli sredstva za odprtje 2CV centra, arhiva, delavnice, mogoče celo muzeja. Pri pripravi je v štartu delala peščica zagnancev, v finalu na svetovcu zagnana velika ekipa, vendar danes vemo, da tudi če bi aktivno sodelovalo vseh 500 članov, ne bi imelo haska, ker je bilo odločeno v prid luzerjem. In je svetovec padel v vodo (eni pravijo hvalabogu), žal pa tudi o muzeju nobene besede več. Nekaj primerov... Mam Amija Let Me Go, na vrhuncu 20 članov, prvi, ki smo opozarjali, da se moramo obnašati odgovorneje, veteransko. 4 predsedniki sekcij, 2 mandata uredništva Spaka, 2 častna člana tujih 2CV klubov. S svojim delovanjem smo pomagali dvigniti veteransko zavest. Ekipa za svetovca 2015, v štartu okoli 10 ljudi, med njimi 6 (nekdanjih in trenutnih) predsednikov sekcij, tajnica kluba in urednik internetne strani, premaknili so cel klub na noge, dokazali, da še vedno zmoremo marsikaj. Ekipa za muzej: klubski mehanik, urednik citroënar.eu, komisar SVAMZ, visok Cimosov človek in urednik Spaka. Pridružite se in premaknite klub na bolje. Muzej ni samo muzej. Če hočemo rasti, rabimo nekam zapičit svoje korenine, bazo. Oglasite se svojemu najbližjemu: Keža, Gaši, Mucy, Alfijo, Marko Hvale - Ižanc. Ekipa raste. Če nisi del rešitve, si del problema. Ne smemo si dovoliti, da postanemo »zaključena družba«. Ker potem bo stvar res kar zaključena.

3


od TAKEGA... ... do TAKEGA

Tu se zares začne ...

SPAK je glasilo ljubiteljev in voznikov Citroënovih vozil Slovenije, izdaja ga Citroën klub Slovenije.

restavriranje vzdrževanje svetovanje deli

Na www.citroen-klub.si stare številke Spaka berite V BARVAAAAAAAH :) Prispevke honoriramo samo po predhodnem dogovoru. Pišite tako, kot ga pijete: zmerno. Podatki v prispevkih so napisani v dobri veri, da so resnični. Aja, še to: prispevkov NE lektoriramo! Spak ni v prosti prodaji in ga prejemajo člani kluba, občasno prilogo Travel With Spak pa po emajlu vsi, ki želijo. 122. številko so krojili: Mucy, Marko, Aleš, Tanja, Janez, Vido in drugi :) Odgovorni: Egist Zagoričnik Mucy. Zmeraj. © Logotip SPAK Mladinska Novinarska Šola 2008, Luka Stare © Logotip Easy Mucy 2010 Zoran Smiljanič © Logotip 20 let CKS 2012 Azmir Čvorak Prispevke pošiljajte sem / Send your articles here: E.Z. Mucy, Golniška 28, SI-4000 Kranj, Sovenia mucy@tele-cable.net etedoron@gmail.com Naslednja številka bo izšla zelo kmalu. Torej se po prvomajcu le podvizajte. Ne čakat!

že več kot

20 let 041 511 626

2cv.ak350@gmail.com


Citroën klub Slovenije L’enfant terrible Pavleta Kičevca

Mucy Gaši Borac ...

1970 Pariz-Kabul-Pariz

Starejši kot smo, žlahtnejše jubileje praznujemo. Kako nam gre? Slovenski klub je drugi najstarejši na svetu, kmalu bo 50 let, vsako leto je že toliko jubilejev, da imamo komaj čas proslavljat. Pojdiva lepo od začetka, da kaj ne izpustim.

Pavle začne urejati List YU AS Kluba, ki po Citroënovem mnenju velja za najlepši citroënovski časopis, YU AS pa pohvalijo kot najaktivnejši klub na svetu. Čez Jugoslavijo se zapelje ‘mamutski rejli’, 16.000-kilometersski Pariz-Kabul--Pariz, ekskluziven zza spačke. Udeležila ssta se tudi jugoslovvanska diana in spaček, k etapa ččez domovino d pa je bbila narejena seveda s soorganizacijo AS Kluba.

1964 Beograjski novinar in pisatelj Pavle Kićevac naredi prvo srečanje spačkov v Jugoslaviji, na Zavrhu pri Mariboru.

1973 Prvo svetovno srečanje Citroën klubov V Poreču se na prvomajskem srečanju v sodelovan nju z novorojenim Cimosom zgodi prvo svetovno ssrečanje Citroën klubov - ICCCR s 1500 udeležženci. Tu so AS-ovci svetu pokazali, kako znajo ddelati srečanja in priredili igre brez meja, hitrostno ppodiranje in sestavljanje avtomobilov ipd. Še več ttam so tudi člani finskega kluba, ki se odločijo narrediti posebno svetovno srečanje spačkarjev. IICCCR je danes vrhunsko svetovno srečanje klubbov in avtov vseh modelov in letnikov. Pavletova

1965 YU AS Klub Pavle naredi veliko prvomajsko srečanje. Rodi se Jugoslavenski Ami Spaček klub in nesmrtna pravila AS-ovskega načina življenja: pomagaj kolegu v težavah, spoštuj prometne predpise, pozdravljajte se med seboj na cesti, negujte bratstvo in enotnost, bodite aktivni v klubu ... Če bi se vsi ravnali po teh pravilih, ne bi bilo ne živčnosti ne prometnih nesreč ne vojn. Tako preprosto, ane?

5


jij podelili svetovno srečanje za leto 1995. Časopisa Y AS Kluba ni več, že leta 1986 je vzporedno YU z začel izhajati AS Oglasnik, ki v letu ‘91 postane C Citroën Bilten.

1992 Citroën klub Slovenije A Spaček klub je bil tako poimenovan zato, ker Ami sso imeli v glavnem spačke ali amije. Razen redkih žžab (celo Jovanka Broz je imela Ami 6) drugega ni bbilo. Torej AS niso bili zgolj spačkarji, ampak cittroënarji. Tako nastane Citroën klub Slovenije, a v srcu so ostali zvesti AS-ovski tradiciji in pravilom. N Novi klubski časopis je Spak, ki je začel leto 2012 s 120-to številko, klub pa slavi 20 let.

dediščina 40 let pozneje še vedno raste.

1981 Ceci n’est pas une voiture mais un art de vivre!

1995 Svetovno srečanje spačkarjev v Mariboru

Ikona slovenskih spačkarjev Peter Pogorevc parafrazira skupino Lynyrd Skynyrd, ki zase pravijo, da niso rock’n’roll, ampak ‘way of life’. Izjava, ki jo da za TV na svetovnem srečanju (baje 1981 v Belgiji), postane slogan vseh spačkarjev sveta: »To ni avto, to je način življenja.« Spački peljejo študente na faks in cement na gradbišče; trdo življenje, a vseeno preživijo, zahvaljujoč medsebojni pomoči med člani. 80-ta in 90ta so čas, ko je spaček še vedno delovni konj. V klubu lebdi želja, da bi nekoč bili dovolj ‘bogati’, da bi imeli novejše avte, spaček pa bi kot ‘drugi avto’ bil deležen lepšega ravnanja in poštenega restavriranja. To postane klubska vizija.

Največje srečanje v zgodovini kluba, 3000 ljudi, 1500 avtov, 31 držav z vseh kontinentov je največ, kar klub lahko še sam organizira brez zunanje pomoči.

1991 Slovenija Slovenija postane samostojna država, v Švici pa je julija svetovno srečanje spačkarjev. Kot svojevrstna svetovna sila so spačkarji prvi priznali Slovenijo in

U M Ustanovii se kl klubb Mam A Amija Let Me Go, namen njen ohranjanju ogroženih sspačkov, predvsem amijev. M Med ustanovnimi člani M Mam Amija je veliko članov ppredsedstva Citroën kluba Slovenije, ij ki dajo d j svojj ddelež k boljši skrbi za veterane. Med ustanovnimi ččlani je tudi Keža, ki postane mehanik in izdelovallec nadomesthin delov, znan ne samo v klubu, pač

6


stran, s ki najavlja svetovno srečanje, oktobra pa nas stane prva slovenska stran na temo Citroën, intern netna različica Spaka. Naslednje leto se registrira d domena citroen-klub.si. Iz Spak-online nastane s stran Citroën biltena, ki dve leti pozneje odpre tud prvi forum. Leta 2004 sledi še portal citroendi -pla.net.

pa tudi v tujini. Mam Amija prevzame princip ‘Against All Authority’. To je še ena spačkarska kultura: delati nasprotno od tega, kar ti rečejo, vedno iskati drugo, po možnosti zabavnejšo pot. Največja legenda spačkarskega uporništva je pokojni Dean Špacapan - Pajo, ki se ga v klubu z bolečino spominjajo, vsako leto tudi s samosvojim piknikom. Od Maribora naprej rastoča scena zahteva profesionalizacijo, s tem pa komercializacijo. Mnogi spačkarji, ki so navajeni improvizacije in skromnosti, imajo težave s prebavljanjem cen na svetovnih srečanjih, saj cene ne pomenijo vedno tudi kvalitete. Zato se pojavlja želja po nekomercialnih, ‘svetovnih piknikih’ z minimalno organizacijo.

1998 50-ta obletnica spačka in vražji Slovenci V Parizu se zmislijo narediti parado spačkov, ki bi se zapeljala po Elizejskih poljanah. Organizatorji upajo na kakih 1000 avtov. Pride jih čez 2600 iz 34 držav, Pariz je preplavljen. Slovenci smo po ogromni udeležbi svetovca na Nizozemskem leta 1997 (več kot 250 članov) imeli orlovska krila. Leonu se je tako trgalo, da so mu na čelo napisali “BELGIJC”, zato da so ljudje nehali najedat našim in so se spravljali na nič hudega sluteče Belgijce... To prakso smo nadaljevali leta 1999 še na svetovnem srečanju v Grčiji, kadarkoli smo preglasno žurali, smo se drli “Viv la Belžik”, istočasno smo pa Angleže, ki so od vseh najbolj pridni, prepričali, naj vsem govorijo, da so pravzaprav Slovenci. Pa smo imeli en čas mir. Dokler niso Belgijci pogruntali. Potem se je bilo bolje potuhnit...

1996 Internet Leto poprej se slovenski spaček pojavi kot skromna

2000 SVAMZ K generacija, ki je naredila svetovno srečanje v Ko M Mariboru, odraste, konča študije, zgradi domove iin družine, zadiha klubska veteranska scena. V Cittroën klubu Slovenije so delovni konji serija C, B Berlingi in Xsare, veterani pa restavrirani uživajo v zzasluženi slavi. Citroën Klub Slovenije je s SVAMZ-om združžil živahnost spačkarske scene in veteransko odgo-

7


z zadnjem srečanju YU AS Kluba 1991 na Rogli z zgodi, da se srečamo trije izgubljeni prijatelji: Mirz Gamba in Mucy. Ganljivemu trenutku se priza, d družijo še Pajo, Pero in mnogi drugi člani nekdan njega YU AS Kluba. Srečanje proslavimo z dimno z zaveso iz roštilja (Gambi je crknil hladilnik in je b treba vse spečt) in nato še z rojstnodnevno bilo m megabovlo za Marinkin rojstni dan. Na tem srečanju se je pokazala tudi slovenska s solidarnost, ko se je zbiralo po en evro za nov mot za nesrečnega slovenskega spačka in se je tudi tor t tujcem tako fino zdelo, da so na vsak način hoteli p prispevati. Baje, da je prodajalec nadomestnega m motorja zadel več kot terno, ko je dobil kozarec od k kompota poln kovancev po evro ...

vornost - slovenski spački so postali svojevrstni ‘aktivni veterani’. To dokazujejo z veliko udeležbo na mednarodni sceni. Da se klub udeleži svetovnega srečanja 1500 km daleč z 200 člani, ni več noben podatek. Raje omenimo kot podvig prečkanje Avstralije ali ‘raid Laponija’ (seveda pozimi pri -50 °C), bližnji Vzhod, ali pa redne obiske podsaharske Afrike. Še lepši podvig je, da slovenski spački iz slabših prehajajo med boljše na svetovni sceni. Pol tone pleha, platna in gume pa je samo majhen del spačka in ohranjati ga zgolj kot veteranski avto je nezadostno. Poslanstvo Citroën kluba Slovenije je širiti tudi karizmo in častni kodeks AS-ovcev: pomoč, bratstvo, vzorno obnašanje v prometu.

2007 www.citroenar.eu je forum na zelo visokem nivoju, prirejajo piknike, pozimi sankajo, najbolj pohvalnih pa je že pet krvodajalskih akcij, na katere člani foruma in kluba hodijo z vse večjim ponosom.

2008 60-ta obletnica spačka T Tokrat so iz previdnosti Francozi naredili prvom majsko fešto pri Dunkirku. Bilo je ‘samo’ 5700 lljudi. Slovencev nas je bila le peščica, zato ker je is-

2003 Svetovno srečanje v Italiji se približa 10.000. Opazna je zelo velika udeležba iz dežel nekdanjega YU AS Kluba, en del kampa poimenujejo kar Jugoslavija, slučajno so namreč parkirani kot so si sledile republike od juga proti severu. Z mnogo spletkarjenja mi uspe, da se prvič po

8


točasno potekal pri nas prvomajec, zato pa anekdot vseeno ni manjkalo. Odlična francoska organizacija je napovedovala, da bo svetovno srečanje leta 2011 nekaj zares posebnega. Res je bilo nekaj posebnega, a ne v takem smislu, kot smo pričakovali...

2009 svetovno srečanje na Češkem Slovenci se ga udeležimo uradno s 114 avti, okoli 250 članov. Eno najbolj skomercializiranih srečanj doslej. Ob prihajajočih jubilejih se med Slovenci govori vse več o organiziranju svetovnega srečanja, vendar maksimalno v lastni organizaciji, čim manj komercialnega.

2011 V Franciji je rekordno srečanje, 7000 avtov, 15.000 gostov na prostoru za pol manj. Spačkarji preplavijo vse mesto, kot rojeni anarhisti pa se vseeno neznansko zabavajo. Slovenci z ekipo okoli 100 avtov kandidirajo, da bi leta 2015 s svetovnim srečanjem zaokrožili častitljive jubileje in počastili spomin na Pavleta Kićevca. Med spačkarji hočeš-nočeš vedno velja solidarnost - če nekdo velikokrat kandidira in izgubi, se ga usmilijo in mu prej ali slej dajo svetovno srečanje. Tako smo se morali umakniti Poljski, ki je že 6 let ‘fehtala’. A biti drugi in obdržati pokončno držo je vredno več, kot zmagati s prosjačenjem. Če bi združili vse paviljone - poljskega, španskega, angleškega in še organizatorjevega, vsi skupaj ne bi bili senca zloglasnega ‘red tenta’ vražjih Slovencev. Že zaradi same evforije se med predstavitvijo Slovencem pridružijo še nekateri Angleži, Nizozemci, Portugalci ...

Sl ki spačkarjem čk j jje okolica k li M k Slovenskim Mosta šše kkako znana, saj je sekcija Vrhnika v teh krajih (bližnja vas Rana) 20 let prej prirejala skupaj s Čehi Pivomiting Rana (Čehom so nosili rabljene dele, organizirali so igre in tudi nalepke srečanja so bile narejene v Sloveniji). V spomin na to srečanje se je skupinica spačkarjev odpravila v Louny in v Rano v gostilno Ponorka, ki jo je po rumenih stenah in okroglih oknih baje tako poimenoval Milan Kogovšek. Tega leta nastane tudi www.2cvkeza.com.

Kaj pomeni imeti svetovno srečanje? Kaj pomeni biti prvi na svetu? Gostiti tisoče z vseh celin? Za-

9


vendar je treba po kaosu, ki se je primeril Franciji, stvar še enkrat premisliti.

2012 Citroën klub Slovenije slavi podobno kot je Citroën slavil 90 let ob svoji 105-ti obletnici. Slovenski citroënarji slavijo 20 let, a to je drevo, katerega korenine segajo veliko globlje. Svoj jubilej bomo slavili brez posebnih proslav, saj imamo vse leto dovolj dela. Prvomajcu sledi raid, junija pomladansko, dekliško, fantovsko, julija prleški hidroraid, 50-ta obletnica kluba na Finskem, avgusta spačkove počitnice, septembra koprsko ‘izobraževalno’ s hroščarji, jesensko, oktobra kostanjev piknik, novembra kvartopirski Ksinz’l na Vršiču, decembra prednovoletno ... če omenim samo nekatera. Vmes člani in prijatelji prirejajo manjša srečanja, popotovanja, piknike, krvodajalsko akcijo, če se najde čas, še skok do sosedov in v Bosno, Srbijo... Vmes pa še Codelli, SVAMZ, CCS ... Dogaja se, da so na isti vikend v Sloveniji tudi po trije dogodki in spačkarji pogosto vandrajo od enega do drugega. Aktiven klubski avto na leto prevozi 3000 km samo za domača srečanja. Na Finsko 5000 km, na naslednjega svetovca v Španijo 6000 km, ... Po ‘porazu’ na svetovcu 2011 je bilo prav žalostno videti nekatere člane, ki jih je zares prizadelo. Toliko truda ... Za nič. Zato da so lahko neki poljski luzerji prišli in nafehtali svetovca. Tudi zaradi tega se je po vzoru na jesensko srečanje/počitnice Camping Caravaning Slovenije rodila ideja, da bi vsako leto naredili spačkarjem srečanje, dolgo enako kot svetovno, vendar veliko bolj sproščeno, ležerno, brez potrebe po obvladovanu popolnega kaosa, kakršen je bil Salbris. Srečanje, zastavljeno minimalistično, spačkarsko, vendar tudi kot trening za vsakogar, ki bi se rad preizkusil v organiziranju svetovca - tudi če organiziraš samo lenarjenje v poletni senčki v Bohinju, to ni mačji kašelj.

kaj? NIKOLI zaradi denarja. Citroën klub Slovenije bi rad odprl bazo v Sloveniji, kjer bi bila delavnica, trgovina z deli, arhiv, pa tudi brezplačen kamp za vsakega spačkarja, ki bi pripotoval v ta konec Evrope. Svetovno srečanje bi bilo najboljša

promocija tega centra, pa tudi morebiten profit bi kanalizirali vanj in ne v lastne žepe. Želje so velike, cilji AS-ovski, a eno je 100 spačkov na vaškem travniku, drugo pa Woodstock. Obet, da smo naslednjič ‘prvi kandidat’, je mamljiv,

10


Certifikati, veterani, zakonodaja

Ne pustite se nategnit sistemu! Pravočasno ga prehitite. Zapišite si za uho: Ig, 2.6. 2012 Opozarjata: Mucy in Marko Hvale 2013 bo morda zadnje leto, ko so lahko kot veterani označeni avti, ki so stari od 25 let. Že za letos so napovedovali, vendar se je to preskočilo (morda zaradi neizogibnega kaosa, ki ga je povzročil volilni 'izid' v slovenskem parlementu) in preložilo na naslednje leto. Kakšne cukrčke nam torej obljubljajo za naslednje leto? Obstojajo različni scenariji; katerikoli se uresniči, bodo posledice težko predvidljive. Naštel jih bom nekaj. En scenarij je, da bi se vozila, ki so homologirana kot veterani, označilo z modrimi tablicami. Bolj kot ne, da te policaji že na daleč vidijo. En scenarij je, da naj bi se homologiranim veteranom omejilo vožnjo ali celo prepovedalo, da se pojavljajo na cestah, razen če niso na poti na srečanje. Proti temu se zelo borijo tudi strokovnjaki, ne samo lastniki, saj bi to pomenilo propad teh vozil, namreč vozilo, ki je v stalni uporabi in utečeno, je veliko varneje od zaprašenih muzejskih eksponatov, ki lahko povzročijo nesrečo. Bo en korak bo vodil v naslednjega - prepoved vožnje izven varovanih konvojev ali le še na prikolici? En scenarij je, da tistim, ki imajo začasne certifikate, ne bodo več dovolili spremeniti certifikata v stalnega, ampak jih bodo silili v homologacijo. Mnogi razmišljajo o tem, da bi svoje homologirane veterane prehomologirali nazaj na 'navadne' in imeli samo stalne certifikate - a žal - posle je*anja nema kajanja, nazaj ni več poti. Za vsak slučaj Marko svetuje, da tisti, ki še nimate stalnega certifikata pohitite in še letos to stvar uredite. Saj - če boste imeli stalni certifikat, vam

velja 10 let, in vaš avto bo dlje časa imun na zakone. Morda se noben od teh črnih scenarijev ne bo uresničil. Ampak jaz si ne upam stati križem rok. Za tiste, ki ne boste izkoristili te priložnosti že na prvomajcu, bo na Igu Srečanje starodobnikov za stalni certifikat. Dobili se bomo v Iškem vintgarju (in upali, da ne bo deževalo). Edini datum, ki ga še imamo v prvi polovici leta na voljo, je sobota 2. junij. Zapomnite si ga. Kaj je potrebno narediti, da bo vse gladko teklo: • 2x po dve fotografiji 9x13 cm, slikani, kakor je vidno na primeru spodaj (in brez drugih vozil). • veljavno člansko izkaznico SVAZ • (če imaš) začasni certifikat • veljaven osebni dokument • zrihtano vozilo • davčno številko • pravzaprav pripeljite vso svojo menažerijo. Imaš več kot 24 let star moped? Marko je komisar SVAMZ-a za vse vrste vozil. Vas skrbi, ker je na avtu kak neoriginalen kos? Ni vse tako strogo. Spački ne predstavljajo samo tehnične dediščine, pač pa tudi duha svojega obdobja, zato so nekatere modifikacije dovoljene. Certifikat je simboličen strošek, ki se več kot povrne že pri prvi registraciji. Začasni certifikat: motocikel: 42€, avto: 63€, tovorna in posebna vozila 83€. Pregled in pridobitev stalnega certifikata 45€. Plus ddv. Plačate ob prejemu dokumentov po povzetju za začasnega, stalni certifikat pa je potrebno plačati na licu mesta. Vse informacije: Marko 040 612 082, citroen.spacek@gmail.com. Priporočam predprijavo.

11


Izlet na Ig

Mucy

Vredno ogleda

Marko Hvale, uh, ja, komisar pri SVAMZU je, pa bicikel na parni pogon ima, pa en avtoček, dvosed na paro ... Kaj več sploh ni bilo treba povedat, aneda? Eno soboto me je vlekla pot na Ig, pa sem se takoj zmenil še za obisk ... Ojoj, kaj vse je bilo za videt!!!!! Že na verandi nas pozdravi majhen dvosed z ogromno lučjo z lokomotive (najbrž) in dvocilinderskim parnim motorčkom. Kotel greje kar roštilj. Takoj sem pomislil, da so pri Markotu poletni pikniki in roštiljade verjetno res žurka zase. Pokaže mi motor. Bolj preprosto ne more biti. Dve cevi, v katerih sta dva bata. Ostalo je preprosto kot bicikel. Neverjetno, da tako preprosta konstrukcija lahko poganja vozilo! Marko brklja po garaži, premaknemo avte, da gre Charleston lahko ven. Luč ugleda velik bicikel. Replika nečesa izpred 120 let. Sicer je prvotni izumitelj bicikla na paro

uspel že v drugem poskusu uničiti napravo (in si verjetno skuhati pirhe), ampak zgodovinski zapis je ostal in tako je Marko po njem naredil tale bicikel. Impozantna zverca. Še posebej izpuh. Stvar ni težka 200 kil, kot bi si človek mislil. Spet - prav bolano preprosta konstrukcija. Spodaj gorilnik od

12


manjšega. Potem nekaj čisto majčkenega, po mojem niti četrt kubičnega centimetra kubature ni imel. Potem pa parni reaktivni čolniček vanj postaviš čajno svečko da greje cevko, z ene strani sesa vodo noter, na sredi se medeninasta ploščica krivi od vročine in deluje kot črpalka, z druge izpuhava paro - bolj preproste stari še nisem videl. Majčkeni parni strojčki par prihajajo in prihajajo. Komaj jih lahko zložim na spačka. Reaktivna epruveta... Pod njo prižgeš svečko in počakaš, da para izstreli štofeljc ven. Domet: 20 metrov. roštilja, kotel z bakrenimi cevmi, cilinder da bolj preprost ne more biti in vuuuuuuušššššššššš... Marko pa še kar brklja po globinah garaže. Prinese en majhen parni motorček. Bi rekel, kakih 10 ccm kubature. Potem še manjšega. Pa še enega

Še en reaktivni čolniček - reaktivna konzerva za ribe... Mislim, da je bil najmanjši motorček velik kakih 3 cm... Potem prinese eno lokomotivo. Jo ima za otroke v vozit, ima tudi tračnice. Pa še eno, bolj podobno S Stephensonovi Raketi.

13


drugi svetovni vojni bencinski lobi tako močan, da je z bencinskimi avtomobili izrinil paro na stranski tir... Bi predelal spačka na parni pogon? vprašam Markota. Mu je žal Charlestona, mi pove. Jaz imam pa eno šasijo in milijon delov, se spomnim. Lahko bi za štos naredili nekaj. Zakaj pa ne?! Za hec, Pajo fajer, zakaj hudiča res ne? Marko dela pri železnici. Tam so ga zastrupili s starinskimi parnimi mašinami in je tudi član angleškega društva parnih vozil. Hitro pogovor zaide v veteransko sceno in se kar zmeniva, da za tiste, ki ne bojo šli na prvomajca lai pa ne bojo imeli še zrihtanih avtov, odpreva junija termin za sobotno veteransko druženje in prijavljanje spačkov za certifikat. Najprej na prvomajcu in nato še 2. junija na Igu, ste si zapomnili? Skratka, beseda da besedo, Marko je v železniškem muzeju povprašal, če imajo tisto svojo prazno halo na voljo, da bi postala Citroënov muzej, a žal ni. Sam sem poslal pismo vodstvu bolnišnice na Golniku, ki ima dve neuporab(lje)ni zgradbi. V igri je tudi (spet) zapuščeni pokriti bazen v Kranju. Kdor ni del rešitve, je del problema. Poglej po svoji okolici, če vidiš prazen objekt, v katerega bi se dalo spraviti zbirko avtov, povprašaj in posreduj informacije naprej. Slovenija ima ogromno praznih objektov, samo na pravo noto je treba zaigrati. V akcijo!

Potem prinese majhno repliko parnega traktorja. Nekaj brklja po njem, kar naenkrat se iz njega začne kaditi in vztrajnik se začne bliskovito vrteti in l o ko m o -tr a kt o r začne sopihati po garaži. Kakšna moč je v teh majhnih motorčkih... Takoj pomislim, če je že tako preprosto, zakaj nekdo vendarle ne gre po stopinjah Dobla in da parni motor v avto? Konec koncev je parne avtomobile hudič vzel samo zato, ker je bil po

14


REŠITEV ZA VAŠ DRAGOCENI AVTO!

info Alko

Prezimovanje v varovanem objektu

Izredna priložnost za hranjanje avta čez zimo zagotovite si svoj prostor že zdaj. Aleš Krajnčan je posredoval informacijo, da so v tovarni Imgrad v Ljutomeru dali spačkarjem (in drugim veteranarjem) na voljo prazno halo. Zadeva je znotraj tovarne, pod 24-urnim varovanjem, avti bodo na suhem in zračnem mestu. Ker je to znotraj tovarne, je dostop omejen, vendar boste lahko svoj avto odpeljali in pripeljali kadarkoli. Med delavniki bo dostop do avta normalno mogoč, če pa ga boste hoteli vzeti iz hranjenja med vikendom, pa se to vnaprej zmenite. Cena bo simbolična, nekaj desetakov za celo zimo, seveda pa več kot nas bo, ceneje bo. Najmanj 10 evrov, največ 40. Zato se že zdaj zbira predprijave, da bo do jeseni čim nižja cena.

Ker imamo izkušnje, da se marsikdo lahko tudi premisli in zadnji trenutek odpove, se zna zgoditi zahrbtna reč, da se lahko zadnji trenutek cena najema prostora dvigne. Zato smo se dogovorili, da bomo za rezervacijo prostora 'prezimovališče' jemali predprijavo in sicer v višini 10 evrov kavcije po avtu. V primeru odpovedi se bo teh 10 evrov uporabilo za kompenziranje pri ceni najema. V primeru pa da jeseni izkoristiš to uslugo, se bo teh 10 evrov seveda štelo v najemnino. In kot ponavadi, spačkarsko, če bo slučajno nastal višek denarja, se bomo zmenili za žur in častili dokler vsega ne zmanjka. Pošteno? Več kot pošteno! Da povzamem: Ljutomer, prezimovanje avtov, kontakt Aleš Krajnčan, ales.krajncan@ gmail.com. GSM 040 382 591 Ne čakaj na jesen!

IDEJA ZA CITROËN MUZEJ Zapuščeni motel v Rižani

piše Mucy foto Vido

m metni plac, dovolj velik za velika srečanja. Objekt se kar sam ponuja: 2CV muzej-hostel. P Popotnik bi prišel v ta kraj, si ogledal muzej, oben nem pa bi lahko poceni prespal, lahko bi imeli s srečanja tam ... vsega 10 kilometrov od obale. Govori se tudi, da se bo koprski Citroën Sloven preselil v Ljubljano. Kdo bo novi najemnik? nija B tam še prodaja Citroënov? Bo tam morda proBo s za Citroën muzej? Bodo novi lastniki imeli stor posluh za zgodovino in si z našim muzejem pomagali do boljše obiskanosti in prodaje? Delajmo na tem.

Tale objekt je nazoren primer slovenske zgodbe o uspehu. Je baje pod hipoteko in žal skoraj 100% ne bomo mogli tega placa dobiti tudi če bi nam ga kdo hotel dati, ampak naj vam služi kot inspiracija pri iskanju. Pavilijon, ki je bil nekoč verjetno restavracija, sprejme 8 spačkov, dva manjša prostora pa še 2-3, torej bi lahko ob idilični ribogojnici pri izviru Rižane (2-3 km od Kubeda) imeli muzej z razstavljenimi 10 avti ter v nekaj manjših sobah fotorazstavo, arhiv, video projekcijo... Potrebno je pokrpati streho, očistiti, namestiti nekaj oken in vrat... Za glavnim objektom, čez mostiček, so bungalovi, eden se je že povsem zrušil, preostali pa se še držijo. Za bungalovi je velik travnik, nekoč nogo-

15


POMEMBNO SPOROČILO Pismo bralca

Klubski prijatelj (želel je ostati anonimen, op. ur.) me je prosil, naj opozorim člane, ki so lastniki novejših Citroenov (gre predvsem za vozila v garanciji): Kot veste, sta se v okviru finančne rekonstrukcije grupacije PSA tudi pri nas združili podjetji Citroën Slovenija in Peugeot Slovenija v skupno firmo. Seveda bodo ohranili ločeni blagovni znamki, na površju se ne bo nič spremenilo. Združili pa so logistiko, nabavo - skratka veliko birokracije, ki je doslej bila v (finančno) breme. Nič takšnega - to je lahko le dobro. Šokantno pa naj bi bilo to: Citroënovi servisi so baje dobili navodila, da morajo napake, ki jih stranke pred odprtjem delovnega naloga niso omenile ter le-te niso varnostno vprašljive, strankam ZAMOLČATI! Tako obstaja možnost, da bodo še »zdržale« do konca garancijskega roka in jih bodo po poteku le-tega stranke morale plačati same ... Tudi ni dovolj, da jih odkrije servis, saj jih ne sme dopisati na delovni nalog - tam se vidi, da so bile vnešene naknadno ... Edina rešitev je, da zahtevate, da vam avto detajlno pregeledajo še pred odprtjem delovnega naloga - in vam povejo za napake - in jih potem vnesete na delovni nalog. V praksi: če vam na C5 teče amortizer na hidro vzmetni nogi, vam tega servis ne sme povedati (saj to ni varnostno vprašljivo) - pove vam lahko komaj po poteku garancije! Drugače je, če mu vi poveste, da teče olje - takrat ga je dolžan v garanciji zamenjati... Groza, kajne? Takšna servisna logika bo škodovala imidžu Citroëna in bo ljudi še bolj odvrnila pooblaščenih serviserjev ... Vemo, da je skupina PSA trenutno v škripcih zato varčujejo na vseh koncih, zato se finančno na novo strukturirajo, zato so z ameriškim GM (ki je zdaj lastnik 7% delnic PSA) sklenili dogovor o skupni nabavi, logistiki in razvoju določenih komponent... To lahko le pozdravimo, saj vemo, da je bitka za kupce težka ... A da se bo varčevalo na račun kupcev in se jim zamolčalo določene hibe na njihovih avtomobilih, pa se nam zdi nezaslišano.

info posredoval Aleš Krajnčan

Komentar uredništva: Treba se je zamislit. Prodajalec avtomobilov (ostanimo pri anonimnosti) mi je ponual Pluriela. Bil je salonski avto, za stranke, za test. Vsi sedeži poflekani od vode. Tesnila strehe zanič. Reče prodajalec: »Nov citroën je polizdelek. To pomeni - samo na pol narejen. Zato pa imaš garancijo, da v njenem roku zamenjaš vse, kar je narobe.« Drug primer. Pred 8 leti sem kupil C3 in nalašč zahteval čim manj opreme in igračk. Vse je 130.000 km pozneje OK. Razen prerjavete havbe, ki pa mi je ne bojo popravili pod garancijo, češ, nisem posebej zahteval pregleda za rjo, ker sem pač mislil, da redni servisi podrazumevajo tudi tak pregled. Nekje sem spregledal drobni tisk ... Takle mam, krivdo nosim sam, čeprav je avto zgnil 5 let pred iztekom roka garancije. Lahko bi bilo veliko huje. Spomnite se Zastave in bodite srečni, da ni: ti pušča tesnilo? A so vrata še gor? Potem pa se ne buni. V kaj vse človeka prisili recesija... Ne razumem, zakaj bi bi se Citroën odločil za tako politiko - saj jim po vsej logiki nadomestne dele in ure mora povrniti proizvajalec, če gre za garancijo ... Je torej, če je to res, direktiva prav z vrha PSA? Bolj me skrbi, da ima General Motors prste zraven. Oni so grobarji avtomobilskih firm. Opla je morala reševati celo nemška vlada. Naša vlada pa ni sposobna rešit niti kozarca kumaric ... Zadnjo minuto pred oddajo v tisk je prišel še odgovor iz našega Citroëna: »V Citroënu Slovenija se na področju garancij ni ničesar spremenilo, le politiko garancij bo potrebno spoštovati bolj kot do sedaj.« Komentar: pazite na drobni tisk in se o vsem dobro zmenite s serviserjem. Citroën ni Rolls Royce, da bo perfekten. C3 imajo npr. pogosto napako na vzmeteh. Lahko bi odpoklicali vse in zamenjali. Pa so zamenjali samo tistim, ki jim je feder že počil. Celo izven potečenega roka garancjie, če avto ni imel preveč km. Primer 2: pregorevanje žarnic, posledica slabe izolacije nekvalitetnih alternatorjev. Kdor raje menja žarnice, mu alternatorja pač ne menjajo. Meni so ga. Kakor se zmeniš.

16


TAKO LEPA,

da najraje kar ne bi objavili tega oglasa

Prodam Žabo DS-19M, letnik 1965 Žaba je ZDRAVA Cena: 9.000 EUR Možna tudi menjava za dobrega Spačka z vašim doplačilom Tel. 041-526-000 Lovro

SO NAS PROVOCIRALE, PA SMO SE ODZVALI.

OBVESTILO: Zaradi zanimanja za omenjene posterje (A3) vam sporočam, da se jih da naročiti za 50c/kom (samo sporoči številko posterja, glej

5

10

7 1

Zdaj so nam pa fovš. Pa kva pol. Rock, roštilj, video, nekaj žgečkljivih plakatov ste videli že na Kubedu, jih bo še več. Pa kako presenečenje tudi. Predprijava 10€ vam zagotovi majico, nalepko srečanja in CD skupine Banzai (obvezno sporoči velikost majice). Kar bo zbrano, se bo porabilo za honorar nastopajočim, če pa še kaj ostane, pa po spačkarski tradiciji: častimo, dokler vsega ne zmanjka! Kje je to? Od Gorice gor, mimo Kanala, pa še par vasi naprej, ob cesti takoj za Ročinjem. Rokenrol plac, piknik area, kamp, nobenih sosedov... www.easymucy.com). Če boste naročili zdaj, jih boste plačali in prejeli na srečanju. Lahko pa se zmenimo posebej. Kontakt: uredništvo Spaka.

9

15

12


Spački iz lesa ali Fimo mase na voljo po 10€ kom Darja Kocjančič GSM: + 386 31 248 483 e mail: darja.kocjancic@ lomas.si

Hojla!

AVTO ZA DELE IN DELE ZA AVTO.

Prosim če obvestite vse zainteresirane za stalne certifikate, da je cena pregleda 45EUR +DDV skupaj 54 EUR. Plačati je potrebno ob pregledu vozila torej v Lanterni, za kar bom izdal tudi blagajniški prejemek.

ki bo potekal v nedeljo 13.maja 2012 na stari tržnici Šiška v Ljubljani Drenikova 35 ob 8h zjutraj.

Vse to in več na 1.Citro bolšjaku,

Prinesite vse kar vam se valja po kleteh in garažah in prodajte, menjajte ali kupite kakšno stvar.

Začasni certifikat pa se plača po povzetju skupaj z članarino za tekoče leto. Za vse nejasnost se me lahko kontaktira na 040 612 082

V sklopu bolšajka bo tudi prvo citro izobraževanje za A serijo ki se bo pričelo ob 10h. Raznih vstopnin, pristojbin in podobnih davkov NI!

LP

Za vse informacije sem na voljo na forumu ali po telefonu (031354904). bizi

Ižan'c 18


Ponovno ženski lobij.... Goriška sekcija se vztrajno povečuje!!!

ČESTITAMO !!!!!!!!!! mamici Kristini, tatkotu Maurotu ter sestrici Hani ob rojstvu Mete, rojstni datum: 28.1.2012, teža: 3760 g, dolžina: 54 cm mamici Tadeji ter tatkotu Gorazdu /naš´mu mehaniku za hčerkico Nežo, rojstni datum: 17. 2. 2012 mamici Andreji (Špici), tatkotu Klemnu ter sestrici Niki ob rojstvu Eme, rojstni datum: 23. 2. 2012, teža: 3760 g, dolžina: 52 cm P.P.: pri Metini in Emini teži ni tiskarskega škrata, rojstna teža je pri obeh ista :)

»Neža še brez mozoljev.« je napisal njen tatko Gorazd

Anarhija je rojena! Pošiljam vam sliko naše punk-rockerice Eme (Ema je na fotki stara 23 dni). Mene je utrgalo, ko sem šla gledat slike in vidla detajle (rokica-prstek, jezik - prava punk-rock). Lep pozdravček od družine Drožina (Špica-Andreja-mama, Klemen-tata, Nika-sestrica, Ema - pozerka haha) (komentar urednika: Bizyja za botra, fotka pa obvezno postane tudi spačkarska fotka meseca)

19


Če vas vleče na Češko... Dva raida

Dva raida se pripravljata. Prvi je Mini Raid 6.-8. junija. Ta raid bo predhodnica glavnega češkega mednarodnega srečanja 8.10. junija v Nespeky blizu Prage. Raid bo torej v okolici Prage, muzeji, turizem, kopanje, gradovi, razstava starih čeških motociklov, nato pa cilj na srečanju. Drugi je Raid to the north, ki bo 12.-25. avgusta. Podobno kot Mini raid se bo začelo v Pragi in okolici, potrem pa na sever, v gorovje Juzerky, spet gradovi, avtomobilski muzeji, galerije, vse do nemškega Dresdna ... Mini Raid, štartnina 40 evrov na osebo, če se pridružite samo za en dan, bo pač pol ceneje.

Raid to the north bo 150 evrov. Kontakt: sarka.fajkosova@gmail.com

Ko vas pot že nese na Hrvaško...

Samoborski spačkarji vabijo (poglejte www.zumberak.com.hr) Poštovani, obavještavamo Vas, te Vas ujedno i pozivamo na zajedničko druženje pod nazivom 'Žumberačko proljeće' koje će se održati na Budinjaku u Parku prirode Žumberak Samoborsko gorje, od 27.04 do 01.05. 2012. godine. Cijl nam je okupiti što veći broj ljubitelja starih automobila i motora, kao i ljubitelja prirode i dobrog društva. Napominjemo da je cijela priredba međunarodnog i humanitarnog karaktera, te se simbolična kotizacija (20,00 kn po vozilu), u cijelosti odvaja za potrebe osnovne škole u Novom selu Žumberačkom, kojima je neophodna informatička oprema, te uređenje školskog parka. Osnovna ideja je okupiti sve ljubitelje starih vozila (spačeki, bube, fićeki, mini morrisi, oldtimer klubovi, vespe, bikeri... ), kako bi uspjeli prikupiti dovoljno sredstava za potrebe škole. Cijela priredba biti će popraćena od strane elek-

tronskih i tiskovnih medija, te će se snimati reportaža RTL televizije, kao i press konferencija gdje će cijeli projekat biti pomno predstavljen. Vama kao dragim gostima, omogućen je smještaj u kampu, kao i bogati izbor izvorne hrane i pića žumberačkog kraja, te mnoštvo zabavnih sadržaja i dobre glazbe. Sve ostale informacije o događanju, kao i prijave, možete dobiti na broj telefona 091/ 2231 974, ili na mail: marko@2cv-samobor.com. Lijepi pozdrav, Darko Zornjak, Klub prijatelja Citroen vozila Hrvatske, Sekcija Samobor Ne samo zato, ker organizirajo naši 'maloobmejni' spačkarski prijatelji iz Samobora, tudi zaradi plemenitega namena srečanja se bomo, upam, v čimvečjem številu, oglasili. Bomo šli pač v Istro na prvomajca malo bolj naokoli in združili dve dobri deli.

In ko ste že tu, pojdite še tja...

Samo na kratko: ne pozabite na mednarodno srečanje v Travniku v Bosni 10. junija. Info: www.citroenar.eu, Gule 20


Legenda, ki je zamenjala Ami 8

in bila v usihajoči Jugoslaviji strašno kul avto za imet!

PRODAM P DAM CITROËN CITROË V VISA A CLUB 650 C Cena 900 € M Model Visa Club P Prvič Registrirana 3/1/1980 K Km 135.000 K Kraj Prosek, oklica Trsta (Italija) S Sedanji Lastnik Majovski Sergij (Sekcija Gorica) S s.majovski@gmail.com, Sedanji Lastnik mobi 0039346 0919666 C Citroën Visa Club 652 cc, elektronski vžig, drugi l lastnik, prva lastnica je bila priletna gospa. Avto je b zadnja 4 leta rabljen v glavnem na relaciji Trst bil – Ljubljana. Skromna poraba goriva in skromni v vzdrževalni stroški. V dobrem splošnem stanju, p 20.000 km zamenjana tesnila glav in sklopka. pred P 3.000 km zamenjane zavorne ploščice. ObuPred t je v zimske gume, ki imajo prevoženih 10.000 ta k v ceno pa so vštete tudi 4 nove (rabljene samo km, 5 mesecev) letne gume (135/13). Avto je vozen, p popravila – vzdrževanja, ki bi jih potreboval, pa so: z zamenjava amortizerjev in prednjih kolesnih ležaj obnova sedežnih oblog, zamenjava ali obnova jev, v voznikovih vrat. Ker je takih modelov v Sloveniji z malo in ima avto precejšnjo zgodovinsko vrezelo dn dnost, bi avto že želel prodati sam samo resnemu ponudniku ku, ljubitelju st starodobnih av avtov.

21


XL zavesice na blatnikih Poceni rešitev in velik prihranek

špara: Mucy

S Spačkarji še kako dobro vemo, da nas, ko sesstavimo spačka, najbolj živcirajo tisti zadnji d detajli, ko je avto že vozen, hočeš se peljat, pa k kar prihajajo novi in novi deli, ki jih je treba p priviti gor. Vzvratna ogledala, letvice... Koliko vvas ima zadnja vrata nataknjena gor in nato p privito tisto bež plastiko, ki prekriva žleb po cceli dolžini? Se ne spomnim, kdaj je to kdo iimel nazadnje... Skratka - ena od žrtev izgube potrpljenja je poggosto tudi zavesica na blatniku. Pogosto jo ne dajo ggor, čeprav zavesice odlično varujejo vrata, prag in zzadnji blatnik pred kamenjem. Tudi ko sem kupil novi C3, je bila prva dodatna ooprema to, da sem dal vgraditi zavesice. Big misstejk! Serijske zavesice so iz neke trde plastike, pa še vvotle povrhu, pritrjene z nekakšnimi plastičnimi ččepi. Prvi dotik, pa jep lastika že odletela in se začella gonit, drsat po pragu in izredno hitro se je ogullila barva dol s pragu. So dobili avto nazaj in so

Brez zavesic je zelo slabo za avto... Primer Jumpy

Pozdravljeni ekipa! Za člane 10% popusta www.voza.si www.voza.si/sl/2cv Boštjan Miklavčič VOZA d.o.o. KOPER Poljane 10 6276 POBEGI SLOVENIJA

... s slabimi je lahko še slabše! »Pieces d'origine«.

22

phone: ++386 5 6621406 telefax: ++386 5 6621408 mobile: ++386 51 306699 e-mail: bostjan@voza.si


morali pod garancijo sanirati poškodbo. So nekaj čivknili o mehanskih poškodbah, da ne velja garancija pa to, pa sem jim vrnil, da je poškodba nastala zaradi Citroënove lastne dodatne opreme in da naj tisto neumno plastiko samo vržejo dol. Potem sem jim dal velik kos gume, ki sem jo kupil v Savini trgovini (to dobite pri vsakem tepiharju, samo poglejte malo naokoli - najboljša je taka guma, ki ima v sredici notri platno, da ni raztegljiva) in rekel, naj to pritrdijo namesto obstoječe zavese. Debelo so pogledali, a so vseeno naredili. Notranji blatnik je itak ves plastičen in s parimi knipingi je bila stvar pritrjena v eni minuti. Po 7 in pol letih je zavesa še vedno tam, deluje pa odlično. Podvozje mojega C3 je prašno, a brez prask od kamenja, pragovi prav tako. Za kaj gre? Mnogi mislijo, da je zavesa samo stvar estetike in zaščite pragov. Naredi si jo samo 10 cm širšo, da bo prekrivala čim širšo površino in si boš zaščitil ne samo prag, ampak celo šasijo. Aerodinamike ti ne bo kvarila, saj se v vetru zvije, setetsko pa tudi ne bo nič narobe, saj gre razširjeni

Rešitev na spačku: malo širši rostfraj sam od sebe preprečuje gumi da bi se vihala nazaj, zaščita podnov sega vse do fedrov. izgled avta pa ni pokvarjen, saj se ne vidi, kam sega zavesa. Če vas moti rostfraj, ga prebarvajte ali pa uporabite črno plastiko...

del zavese pod avto, torej je nihče ne bo videl, razen če ne leže pod avto. Po sedmih letih ni še noben porajtal 'ti, kakšno zavesico pa imaš to?'. Skratka. En evro vredna guma je veliko boljša garancija proti prerjavenju. Na spačku je malo več dela, namreč nosilni del blatnika se konča ob pragu, zato bi guma mahedrala v prazno. Preprosta rešitev je jeklen trak, lahko je širok le centimeter ali dva, ki se privije čez gumo in sega vse do vzmetenja. V mojem primeru sem hotel to dodatno ojačati in sem namesto traku odrezal kar širši kos iz nerjavečega jekla, da potiska zavesico malo bolj k tlom in s tem dodatno preprečuje, da bi kaj letelo v šasijo. Rezultat si lahko na mojem spačku pogledate sami na kakšnem srečanju. Razen olja, ki ga v šasijo zmeče iz menjalnika, po petih letih šasija ni niti umazana. Na eni točki sem jo podrajsal, ko je avto nasedel na betonsko stopnico, tam je že nekaj let gola pločevina brez zaščite in zgleda da od menjalnika ravno dovolj prikaplja, od blatnikov pa ravno dovolj NE, da se še danes tam sveti gola pločevina, rje pa ni nobene.

Rešitev na C3 in drugje: na notranih blatnikih imaš že obstotječe luknje za originalno zaveso - tam uporabiš temu namenjene čepe - ali pa ne. Od knipinga v plastiko ni še noben avto zgnil, zato izkoristie ves prostor, ki ga lahko in podvozje bo dobro zavarovano.

23


Spomladanska presenečenja Da ne bi kje obtičali

En popoldan zazvoni telefon, APUA-HELP se glasi sporočilo. Kje? Na avtocesti proti Tržiču. Spaček rabi pomoč. Prva, ki sva se lahko odzvala sva bila Vido in moja malenkost in sva oddrvela na pomoč Aleševemu spačku. Napako smo hitro odpravili, bom pa dal malo slikic, da se v izogib neželjenim postankom ob cesti pripravite na sezono. Na kratko, šlo je za to, da gorivo ni prihajalo v vplinjač. Tu je nekaj korakov, s katerimi lahko tudi sami pripravite vplinjač na sezono.

Po dolgi zimi brez vžiganja motorja se zna zgoditi, da se vplinjač popolnoma posuši. Nastane usedlina podobna kamnu, ki je sposobna poškodovati tesnila in kot kakšna kislina razžreti aluminij. Prve žrtve so vplinjači in bencinske črpalke. Če imaš težavo z dovajanjem goriva v motor, naprej odvij in preveri (ključ 14) zadnji filterček, bakreno cevko, ki ščiti vplinjač pred smetmi. Če se na njem naredi 'kamen', je potrebno očistit, sicer gorivo ne gre skozi.

24

Naslednji krivec je potem ventil, ki zapira dovod goriva. Včasih pušča, vendar še nisem slišal, da bi zaprl in NE spuščal. Morda pa se je zatikal, to sem pa že večkrat videl. Zato je sum padel na plovec. Takoj smo ugotovili, da je jeziček nastavljen nenormalno nizko in da plovec zapira dovod goriva že na 'nulti poziciji'; takoj ko ga položiš na vplinjač sploh ne spušča goriva. Pravilno nastavljen plovec mora imeti središče (+/- 1 mm) 18 mm od 'stropa' vplinjača. Pozneje smo opazili, da spaček pri vročem motorju po padcu obratov zna zalivati. Bo potreben še natančnejši pregled, saj takole na cesti tole ni bilo ravno klinično pravilno opravilo - se plovec kam zatika? Opazili smo tudi, da je spaček kadil, torej je prihajalo preveč goriva v sistem - kar je logično, saj je prej komaj kaj prikapljalo v vplinjač. Zato smo nastavili še zrak in takoj se je poznalo. Po priročniku Haynes se mešanico nastavi tako, da 'dizo' za zrak privijaš tako dolgo, da začutiš, da motor ravno začenja izgubljat obrate in se potem vrneš 1/3 obrata nazaj. Tu sem se mogoče zeznil in mu preveč obrnil nazaj, jebiga, nisem Keža da bi take reči vedel na pamet, spačka smo pa le spravili v tek. Za lep in natančen vžig je potrebno imeti kompetentnega mehanika, za hitro pomoč na cesti pa je tudi takole navodilce v Spaku dovolj, ane?


t citroen-pla.ne

Le Petit Camembert

Menda je bilo v Podzemlju, ko smo se namakali v topli jesenski Kolpi. Jernej (Vinotoč Mehari) me je pozval, naj malo pobaram mojo French Connection (Laurent) o možni nabavi kakšne Acadiane... ne predrage, ne prerjave, seveda; in čim bolj inkognito... Kamenje se je pričelo kotrljati, ko smo februarja na Retromobilu poklicali Laurentovega klubskega kolega, če je še njegova Acaiane vedno na voljo. Zelo solidno Acadiano je namreč (tudi v Franciji) vedno težje najti - saj so to bili delavci, ki se jih je porabilo do konca. Naša “tarča” je bila po besedah Laurenta v dobrem stanju, z friško opravljenim Controlle Technique, beige barve. Tu in tam kakšna buška, tu in tam kakšna rjica - a nič tragičnega...

piše in fotka: Aleš Krajnčan

s slike iz Francije - sva le še določila datum in pripravve so se lahko začele! Odločitev je padla, da bomo A Acadiane kljub tehnični izpravnosti v novo domom movino peljali z prikolico - tudi tretjega šoferja sva ssi nabavila - izkušenega prikoličarja, pizdionista, ppardon penzionista (Oča) Tunča. Jernejev Picasso H HDi se je zdel kot pripravno vlečno vozilo. Tudi vvse potrebne dokumente za uradni uvoz Acadiance sso nama francoski prijatelji porihtali. Zelo se je oobnesla tipična spačkarska rešitev v Picassoju... D Dva zadnja sedeža smo pustili doma, Jernej je v aavtu namestil peno, povšter in kovter - in tisti zadaj jje lahko v vsej svoji dolžini zaspal. Zakon! Še jutranja kava v Mitri (brez tega pač pri nas ne gre) in smo krenili proti 1800km o d d a l j en em Antogny-ju. Avstrijo je prevzel Tunč, Nemčijo Jernej, Francija je ostala meni... Pot je minevala relativno

Ko sem o njej povedal Jerneju in mi posredoval

Morda edina 'naša' Akadiana, morda na tej CiM m mosovi oglasni sliki ravno tista, ki smo jo našli zzapuščeno in je zdaj pri Tonaju, je bila oglaševan na kar kot DAK.

25


počasi, saj smo bili podrejeni omejitvam za priokoličarje, ki so začuda po omenjenih državah zelo različne... Od nerazumljivih 80 km/h pri nas in v Nemčiji, do bolj normalin 90 v Avstriji do skoraj TGVjevskih 130 na francoskih avtocestah! Na dve urci je kafatjera pela, prva resna težava pa se je pojavila pri kraju Baden-Baden ti pred francosko mejo. Nesreča je namreč povzročila Stau (zastoj), ki je trajal tri ure... Kuhanje kave na prikolici na prehitevalnem pasu je sicer dogodek, ki ga ne pozabiš kmalu, a vseeno smo si hudo želeli naprej... Po Franciji je šlo hitreje, le skozi vasi je bilo treba paziti, saj je prikolica precej širša od Picassa. ta je pa pot prenaša odlično; poraba malo čez 8, vozne lastnosti (predvsem kasneje, z

lraultu je potekal sejem starodobnikov nekaj za nas! Do tja smo se odzibali z Amijem 6, Viso Chrono in Evasionom (za transport robe); videti je bilo marsikaj; od krame, rabljenih delov, starih Spačkov, Žab, Pujsov... Tudi Amijev, Meharijev ni manjkalo... Oči smo si napasli tudi na Tractionih in SM, obnorel nas je CX serije 1 z 30 000km. Bilo je veliko trgovcev, ki jih spačkarji poznamo iz svetovcev, tako da se je našlo tudi veliko novih kosov. Od necitroenov so nas zanimali predvsem Solexi, ki jih je bilo veliko - lepa pa je bila tudi zbirka Peugeotov... Robe je bilo za ves dan, a nam se je prekrokana noč za volanom poznala... Po kosilu smo jo ucvrli nazaj “domov” na kafe, nato pa po težko pričakovano Acadiane. Naš

Acadiano) pa na nivoju serije A; v jutranjih urah smo končno prispeli k Laurentu domov... Čakal nas je odličen zajtrk in nasmejani prijatelji. Ta vikend se je pri Carrejevih dogajalo - saj so imeli na obisku mlad parček iz Bretagne (Dominique in Andre), kmalu pa je prispelo še več ljubiteljev Citroenov - v bližje Chatel-

Vinotoč je bil že ves na trnih, a ga je vožnja s Spačkom ‘59 malce pomirila. Na poti do tja smo se ustavili pri Laurentovem stricu Philipu, ki nam je pokazal svojega Spačka in krasnega Amija 8 break, nedavno nazaj obnovljenega. Kaj to pomeni? Vse razstavljeno, vse spucano in pobarvano ter nato

26


sestavljeno. Brez varjenja... ahhh... Loari (in Atlantiku) se zahvalite, mes amis! Na dvorišču pa je stal avto, zaradi katerega še danes težko zaspim. Ami super 1973, še brez Rally črt in luknjastih feln, rdeč. 35 000km prevoženih - avtomobil je resnično nov. Nobena slika, niti filmček na youtube ne moreta prikazati stanja avta... Nalepka na šasiji (ki jo je avto dobil ob zadnji kontroli v tovarni), vonj po novem... Noro!

poljubili v slovo in krenili na pot! Jernej je bil ob dveh Krajnčanih, kakšnih treh kilah sirov ter svojih nogah kar vesel, da nič ne voha :-) Po 24 urah in 3600km je bila Acadiane v Rovtah svojem novem domu. Seveda bo njej kaj za delati, a kakšne obdukcije, transplantacije in liposukcije ne bodo potrebne - ji nekak ne paše, saj je Francozinja. Seksi kjub vsem pomanjklivostim - ali pa ravno zaradi njih!

No, pa smo prišli do Acadiance; bež boje, v poštenem francoskem stanju nas je čakala. Lastnik in Jernej sta opravila formalnosti, pregledali smo dokumente, številke - prešteli denar - spili glaž in šli! Doma nas je čakalo gurmansko doživetje a la Christelle - še pred tem pa smo Acadiano (z pomo-

čjo strica Phillipa, ki je trucker) “zgurtali” na prikolico... Vin rouge, odlična hrana in prijetno kramljanje so nas kljub utrujenosti držali pokonci vse v drugi dan - noč pa je bila zaradi premika ure eno uro krajša - še točno tega je bilo treba! Po obrednem jutranjem (bolj nočnem) teku smo se okrepčali, na trgu nakupili francoske dobrine, se

27


Naših 20, mojih 10 Hja. 20 let je mimo odkar smo klub. Citroën Klub Slovenije. 20 let zgodb (najmanj). Vsak ima svojo, razpotegnjen o čez leta druženj, srečanj ali čisto lokalnih »kaj delaš to popoldne« druženj. Tole pa je moja zgodba, mojih prvih 10 let v klubu. Po nekem (čudežnem) kozmičnem naključju so se naši sosedi iz bloka preselili v zamejstvo, kjer smo spoznali družino Majovski, tiste s čudnim naglasom, čudnimi imeni in še bolj čudnim avtom. Kaj za vraga je ta stvar, ki jo vozijo naokoli? Kaj govorijo? Kam Sergij gleda?! No, kjub svojim razlikam smo hitro postali dobri prijatelji. Taki, za vedno. Ja, taki so Majovski. Se ti prikradejo. In preko njih se je k nam prikradla ideja da bi imeli spačka, tisti čudni, čudni avto. In šli smo v boj. V bistvu se niti ne spominjam kaj za vraga smo Kobalovi kot družina počeli pred usodnim 2001, ko smo nekje s primorske v Ljubljano, med bloke, prvič privlekli našega prvega spačka. Še zdaj se spomnim. Bela pikica parkirana med bloke in morje (zdaj mi je popolnoma jasno) dolgočasnih Fiatov, Wolksvagnov, Hyundaiev ter ostale navlake. Ata je okoli hodil kot našopirjen pav, mati so že sanjali o šivanju prevlek, jaz pa sem z zakrknjenim nasmeškom razmišljal o dedovanju. Sestra Ana je v roku enega meseca polimala notranjost šip z rožicami, žabicam in ostalo hipijevsko kramo , mati so z nemalo truda sešili prevleke ala krava frizika in spaček je bil naš! Že takrat nam je bilo jasno, da nismo kupili le avta ampak lifestyle, kot se marsikdo med nami spačkarji pohvali. Takrat smo imeli še Ford Fiesto (ojej, sveta preproščina), ki je, se razume, kmalu odromala na stranski tir in kupili smo Xsaro. Limanje klubske nalepke na vetrobransko steklo je bil brez dvoma višek ponosa. Prioritete so pač prioritete. Potem so prišla prva srečanja. Vilenica 2002. Spomnim se spanja v šotoru in dežja. Prav ta dež me je pregnal v spačka kjer sem, dokaj udobno

Janez Kobal

prespal noč. Čisto amatersko mi je namreč puščal tisti neudoben šotor, kar se mi zdi danes za crknit smešno, če pomislim da dandanes lepše spim v šotoru kot v lastni postelji. Čisto po spačkarsko. Tisti večer je bila Breda okronana za Miss Vilenica in za nagrado dobila bučko, khm, falusne oblike. Jasno. Spačkarji smo posebni! Kmalu zatem sem se imel čast nažreti prvih kalamarov s Kubeda . Kubed .. Se mi kar malo nasmeji, če pomislim, da verjetno nikoli ne bi poznal tega malega kraja pod kraškim robom če ne bi bil spačkar. Potem je prišel moj prvi prvomajc. Takrat še v Kanegri. Koliko spačkov! Odprte strehe, nasmejani ljudje, morje, bele hišice po bregu in čudaški lokalci. Otroci smo se prevažali naokoli in stali na zadnjih zicih. A poznate tisti osladni del iz filma Titanik, ko se poba dere na premcu ladje? I‘m the king of the world! No, tako je bilo! Točno tako! Tistega prvomajca se je šlo še na Raid do Poreča na Ladjico, še pomnite? Dež in lužice v spačku in tisti občutek vlage in sreče ter pripadnosti. Ni, da ni. Kmalu sem začel na vse spačkarske procesije vlačit vse sošolce in sošolke, ki so bili dosti nori. In ni jih bilo malo. Vsaj dva od teh norcev z mano na srečanja hodita še danes. In vsaj en izmed teh norcev resno razmišlja o svojem spačku, če bo punca pustila (kar seveda bo). Ja, taki smo. Nalezljivi. Kmalu zatem je prišel še en Kubed. Ampak TA Kubed je bil poseben Kubed. Zgodil se je namreč prav na moj 18. rojstni dan. Mislim, da je brez veze če povem, da sem na tem Kubedu prvič (legalno) odprl piksno piva in se z njo vsedel sredi placa, med »tavelke«. Mati so še cel večer dobivali špijunska opozorila češ »poglej kaj tvoj tamali dela«. Kaj hočeš. Tamali je zdaj tavelik. Spačka sem prvič vozil v Lanterni. Se ne spomnim katera po vrsti je bila. Ata mi je svečano v roko položil ključe in teorijo je bilo treba spravit v prakso. V spačka smo nametali mularijo Četkovič in šli. Kilometer po ravni cesti in nazaj. Neverjetno. Če ne bi škrtalo pri prestavljanju bi bilo še lepše. Pa kaj. Vozim! SPAČKA!!! Potem so se začele stvari razvijati zelo na hitro. Klunove Toplice, Bohinjska Bela, Kostanjevica na Krasu, Limbuški Zaliv (kjer sem, se spomnim, pr-

28


vič v vozičku okoli prevažal tamala dva Oblaka), itd, … Vedno v dobri družbi, vedno s spačkom. Na svetovcu na Českem sem pozabil na vse, kar sem mislil da vem. Nič, prav nič me ni pripravilo na ogromnost in raznolikost spačkarije! Zato je bilo še toliko lepše, ko sem bil (delno demokratično, brez kandidature) v Ljubljani izvoljen za predsednika sekcije. Isti mulo, ki 9 let nazaj ni vedel kaj točno jr to spaček. Kdaj je šlo tako hitro?! In zdaj sem tu. Zdaj SMO tu. 10 let moje spačkarije in20 let našega kluba. 20 let zgodb. In na desetine novih poznanstev. Če sklepam po svoji izkušnji se nimamo česa bati, ker četudi spačkar nisi, to lahko postaneš. Ker te potegne notri, še sam ne veš kdaj, možnosti niti nimaš. Ker imam med spačkarji res dobre prijatelje, ki so povrhu tudi dobri ljudje. In ker smo nalezljivi! Pišemo zgodbe naprej, dragi spačkarji!

Kadar spak na rajžo gre... Ni ga čez užitek odprte strehe. Žal ima to spačkovo naravno stanje dve slabi lastnosti: - rob strehe zajema zrak - 1 liter višja poraba - sonce nabija, pogosti so primeri sončarice. Kompromis: vožnja z zaprto streho ali pa slamnik, oz. senčnik, krema za sončenje, mrčes... Prava rešitev: - senčnik mojega dizajna je narejen iz perforiranega platna - od znotraj normalno vidiš v nebo - ker je po VSEJ dolžini avta, zadaj ne zajema zraka in poraba ni višja. - platno je zelo močno in zdrži enako kot original, če ne še več. - zrak lepo kroži po kabini, tudi pri več kot 100 km/h - platno je lahko potiskamo s KAKRŠNIMKOLI motivom - spredaj in na sredi se pritrdi na obstoječi mehanizem strehe in se obnaša enako kot originalno platno. Zadaj je platno opremljeno z rinkami in ga

pritrdiš na zadnjo prečko strehe z vrvico. Pri tem delovanje originalne strehe ni ovirano. - unikatnost, originalnost: na svetovcu je bil viden samo en spaček s takim senčnikom - moj - in ta senčnik je bil tudi ZELO fotografiran. Najboljše pa šele pride: izračunal sem, koliko je ta reč vredna. Lahko jo naredim že za okoli 60 evrov, odvisno od tiska pa lahko tudi za manj. Če češ imet belo, ti pač ne tiskam, pa prišparaš ... na ogled pri meni v KR 031 496 292, Mucy etedoron@gmail.com

29


SEKCIJA GORICA VABI

V TOLMIN

22.6. - 24.6.2012 Več o nepozabnem srečanju v deželi čudovite narave, hipnotične reke, sira in občasnega potresa (MetalCamp in druge rock fešte), izveste od Tanje in Matička. Kontakt: tanjaflorjancic@gmail.com

30


47. prvomajsko srečanje Citroën kluba Slovenije Poreč - Lanterna od 27.04. – 02.05. 2012

Program srečanja: Petek 27.04.2012 prihod in namestitev klubska recepcija deluje od 14h do 22h Sobota 28.04.2012 klubska recepcija deluje od 10h do 14h po 15h izlet v bližnjo okolico 19.30h praznovanje 20. letnice kluba Nedelja 29.04.2012 ob 11h otroške igre (CE) od 15.30 do 17.30h Ring (PRL) ob 20.30 Večer sekcij Ponedeljek 30.04.2012 ob 12h Športne igre-odrasli (RA) od 15 do 16.30h Spretnostna vožnja (KP) ob 20h Zaključni večer in razglasitev rezultatov Torek 01.05.2012 ob 11h Občni zbor (BR) Sreda 02.05.2012 odhod domov

Razpored recepcije 2012 dan 27.04.12 27.04.12 27.04.12 28.04.12 28.04.12

Ocenjevanje avtomobilov bo potekalo v 29. In 30.04.2012 v času in na prireditvenem prostoru ringa in spretnostne vožnje.

Vsem udeležencem želimo prijetno bivanje, druženje, čim več zabave, lepega vremena,…

Od do 14-16 18-20 20-22 10-12 12-14

Sekcija VR GO RA BR PRL

Na recepciji so dežurni najmanj trije člani sekcije. Menjava zaradi primopredaje, ½ h pred začetkom dežurstva.

Predsedstvo Citroën kluba Slovenije

Dežurna recepcija je sekcija PRL, ki ima majice in jih prodaja na občnem zboru.

31


Sekcija PRL izvede evidenco udeležencev. Aktivni član s plačano članarino, ki se prijavi na recepciji, prejme majico brezplačno. Identifikacija članska izkaznica ali seznam aktivnih članov. Za nečlane je kotizacija 5,00EUR ali 35,00HRK, prejmejo 1 majico na avto. Majice se bodo prodajale na občnem zboru – torek 01. 05. 2012 ob 11h. Cena 5,00 EUR ali 35,00 HRK. Dodatne informacije Mateja mob.št.: 00386 51 630 357 ali Fric 00386 31 385 854

47. Prvomajsko srečanje Zadolžitve po sekcijah:

Sekcija dan

začetek ob zadolžitev uri

LJ

30.4.2012 17.30 Sestanek predsedstva

PRL

28.4.2012 12

Recepcija

BR

28.4.2012 10

Recepcija

PRL

29.4.2012 15.30 Ring

BR

1.5.2012 11

Občni zbor

RA

27.4.2012 20

Recepcija

CE

29.4.2012 11

Otroške igre

RA

30.4.2012 12

Športne igre - odrasli

GO

27.4.2012 18

Recepcija

VR

27.4.2012 14

Recepcija- postavitev

KP

30.4.2012 15

Spretnostna vožnja

VSE

29.4.2012 20.30 Večer sekcij

VABILO

Vabim te na sestanek predsedstva Citroën kluba Slovenije, ki ga organizira sekcija Vrhnika in bo v ponedeljek 30.04.2012 ob 17 uri v Lanterni, organizacija sekcija LJ.

Sekcije, katerih predsedniki na srečanju ne bodo prisotni, prosim, da na sestanek pošljejo svoje namestnike.

DNEVNI RED:

Predsednik kluba Franc Hlebec

Razglasitev rezultatov tekmovanj Pripombe o nastanitvi Razno Vožnja za Inturs (30.05 in 01.06.12) Srečanja v Sloveniji Kandidatura za svetovno srečanje

32


Uradno sporočilo urednika ob prvem maju Na prvomajcu se bom oglasil mimogrede in ne vem, če bo to ravno sestanek predsedstva, zato zapisujem letno poročilo kar zdaj. Spak je v zadnjem letu doživel nekaj vzponov, vzpostavili smo dovolj kvalitete, da tudi v barvah dobro zgleda. Na internetu ste imeli priložnost to že parkrat videti, zdaj pa smo vam za jubilej Spaka še natisnili barvno. Ali je to prvič-in-zadnjič, je odvisno od sponzorjev, da za simbolično ceno 150 evrov na številko ohranimo časopis takle. Apeliram na člane, naj pomagajo. Sodelovanje s člani kluba je dobro, vedno pa lahko naredimo še bolje. Rednih dopisnikov ne manjka. Odličen je tudi tuj odziv, predvsem s strani Fincev, ki letos praznujejo 50-to obletnico, mi pa smo takoj za njimi, tako da smo jim pomemben partner - oni bi radi namreč spačkarsko sceno odmaknili od vse večje komercializacije in se vrnili k spačkarskim osnovam, zato pozorno spremljajo naše objave glede Bohinja in vsako novico še isti dan objavijo tudi na svojem forumu. Takoj za njimi je ACI Nemčija, odziv pa je bil še iz Avstrije in seveda klubov ki izvirajo iz dežel YU AS Kluba.

Glede kandidiranja za svetovca. Čestitam ekipi v Red tentu v Salbrisu, a kot smo videli ravno tam, še dobro da nismo dobili. Maribor '95 je bil šok, od katerega si še do danes nismo opomogli, pa je šlo za 5-krat manjše srečanje od Salbrisa. To je moj prvi razlog PROTI novi kandidaturi. Moj drugi razlog je, da sem raje drugi s ponosno dvignjeno glavo, kot pa da fehtam in prosjačim tako kot so Poljaki. Če se bomo odločili za ponovno kandidaturo, je to priznanje poraza; kandidiramo, ker vemo, da smo izgubili in bomo zdaj kot luzerji 'prvi v vrsti', da bi dobili svetovca. Salbris je dokazal, da kljub komercializaciji velik svetovec še ne pomeni velik profit. Sem torej proti. Predlagam pa, da v Španiji naredimo Red tent in ljudi povabimo na naše obletnice: 2013 (40 let ICCCR), 2014 (50 let prvega srečanja), 2015 (50 let YU AS), na prvomajce, Spačkove počitnice, pomladance in jesence. Svoje sile raje usmerimo v to, da ustvarimo Citro arhiv, muzej in center. Ko bomo to dosegli, lahko spet poskusimo, saj bomo kandidirali zmagoslavno kot pravi vražji Slovenci in ne fehtali za podarjeno zmago.

Avtobusni prevozi in turistična agencija

Meteor, Cerklje, d.o.o. Stara cesta 1 4207 Cerklje na Gorenjskem Tel.: 04/25 28 300 Fax.: 04/25 28 301 E-mail.: info@meteor.si www.meteor.si

33


NAJBOLJ PRVOMAJSKI MURSKA SOBOTA BORUT HORVAT Prežihova ul. 12 9000 Murska Sobota Fon: 031 691 344

CELJE MATJAŽ PIRNAT Ane ZihErl 12, 1000 Ljubljana Fon: 031 311 327 Emajl: martin.pirnat@siol.net

LJUBLJANA JANEZ KOBAL Matjaževa 15, 1000 Ljubljana Emajl: kobalovi@siol.net

KOPER VOJKO JAZBEC Štorje 44, 6210 Sežana Fon: 031/599 730 Emajl: jazbecv@gmail.com MARIBOR

PRLEKIJA DEJAN OROVIČ Bukovci 117/c, 2281 Markovci Fon: 040/338 810 Emajl: dejan.orovic@teleing.com www.citroen-pla.net

Robert Prevorčič Ul. Luke Kruniča 33 2204 Miklavž na Dravskem polju Fon: 040 771 144 info@aniso-si.com www.citroen-klub.si/ sekcije/maribor/index.html

RADOVLJICA

VRHNIKA

LEON OBLAK Levc Hraše 20, 1216 Smlednik Fon: 041/254 255 Emajl: leon.oblak@amis.net www.citroen-klub.si/sek-ra.html

ROK PETKOVŠEK Pavkar Jezero 103a, 1352 Preserje Fon: 051/368 900 Emajl: rok.petkovsek@gmail.com www.citroën-klub.si/sek-vr.html

BREŽICE

NOVA GORICA

ROBERT ZUPANČIČ Ljubljanska c. 56 8000 Novo mesto O41 392 390 robert.lagoon@siol.net

MATIJA FLORJANČIČ Cvetlična ul. 44 5250 Šempeter pri Novi Gorici Fon: 051/310 516 Emajl: matijaflorjancic@gmail.com www.citroen-klub.si/ sekcije/gorica/sek-go.html

Blagajničarka kluba: KATJA SKOK Štorje 27, 6210 Sežana Fon: 031/798 981 INTERNET: ROK SCHPN MALOVRH Emajl: skok.katja@gmail.com www.citroen-klub.si

Še zadnja opomba uredništva:

spačkarska fotka meseca in čestitke; dokler nekdo ne prijavi bolj hude fotke od tele, CITROËN KLUB SLOVENIJE TA OSTAJA!!!

CITROËN KLUB SLOVENIJE FRANCI HLEBEC Fric Pot k studencu 9, 1360 Vrhnika Fon: 031/385 854, 01/755 36 77 Emajl: franci.hlebec@gmail.com www.citroen-klub.si Tajnica kluba: MATEJA KOBAL Matjaževa 15, 1000 Ljubljana Fon: 051/630 357 Emajl: kobalovi@siol.net

SPAK Golniška 28, 4000 Kranj Fon: 031/496 292 Emajl: etedoron@gmail.com Rezervni: mucy@tele-cable.net www.easymucy.com

JE TUDI ČLAN SVAMZ


www.citroen-klub.si

Klubska izkaznica CKS ni kar tako! Nekaj odliÄ?nih idej, kje lahko s Ä?lansko izkaznico uveljavite 10% popust:

IGLU Ĺ PORT www.iglusport.si

APARTHOTEL VILA TOPLICE www.vilatoplice.si

CITROĂ‹N MERLAK 01 755 1007 PREKOM 15% popust

VRQFKHNFRP 

VOZA

WHUPUH{D 6RQÄ°NRYLK SRVORYDOQLF xLURP6ORYHQLMH

www.prekom.si

www.voza.si

Ugodnosti za Ä?lane Pozdravljeni, smo podjetje, ki obnavlja in proizvaja razliÄ?ne avtodele za podvozje (konÄ?niki, roke, vilice, zglobi itd.), Prekom d.o.o. iz Horjula. Morda nas bolje poznate kot Vargalant, d.o.o. Horjul, vendar je sedaj ves avtomobilski program Ĺže dve leti na podjetju Prekom d.o.o.. ÄŒlanom CitroĂŤn kluba Slovenije ponujamo 15% popust za vse nove in obnovljene avtodele iz naĹĄega programa. Poleg tega pa klubu pri vsakem nakupu vaĹĄega Ä?lana podarimo ĹĄe 15% od neto zneska od nakupa.

SploĹĄen rabat za vse Ä?lane je 20% tako na blago kot na storitve in pnevmatika 135/80R15 Nankang letna Redna cena 79,90 za Ä?lane 57,00 eur FELNAR PTUJ DRAGO LJUBEC S.P. SP.HAJDINA 7 2288 HAJDINA - PTUJ 00386 40 848 014

Sornike za A-serijo, po originalnih specifikacijah, ima Stelio

VeÄ? o nas si lahko preberete na spletni strani

www.prekom.si info@prekom.si

Vido sporoÄ?a: TOTAL 5000 in 7000 se dobi v Kranju v trgovini Euroton, to je na Primskovem za centrom Dolnov. VpraĹĄte sekcijo Radolca.


Spak No.122  

Spak Št. 122, prvič v barvah!

Spak No.122  

Spak Št. 122, prvič v barvah!

Advertisement