Čist račun - osječki proračun (svibanj 2021.)

Page 1

BROJ 62, SVIBANJ 2021. GORAN CRNOV

Zapošljavanje novih trenera olakšalo nam je organizaciju rada S obzirom da je situacija sa COVID-19 i kod nas imala velik negativan učinak na članstvo te nismo mogli normalno raditi, klub trenutno broji 97 članova te 9 trenera. U našem klubu je zaposlena jedna trenerica instruktorica koju sufinancira grad Osijek. Grad ju sufinancira u 100% iznosu, a ovu opciju sufinanciranja koristimo duže od 15 godina. Trenerica je bila aktivna igračica, kapetanica kluba te je po završetku igračke karijere započela sa trenerskom karijerom u našem klubu. Zapošljavanje trenera instruktora u klubu je znatno olakšalo organizaciju treninga te je znatno podignulo kvalitetu same trenažne aktivnosti. Mišljenja smo da ukoliko financijska situacija u klubu/ Gradu to dozvoljava, onda treneri moraju biti profesionalci jer je to jedini način da se stvore svi preduvjeti za kvalitetan rad te razvoj igračica. S obzirom na razvoj rukometa te željom da radimo još kvalitetnije, postoji potreba za zapošljavanjem još 2 trenera.

Sportski direktor Ženskog rukometnog kluba „Osijek“

Tajnica veslačkog kluba „Iktus“

MIRNA RAJLE BROĐANAC

Više smo posvećeni razvojnim programima

Trenerica zaposlena putem opcije sufinanciranja trenira najmlađe dobne skupine, mini rukomet. Ujedno, radi i s djecom u osječkim osnovnim školama.

10.285.000 kuna proračunskog novca osigurano je za javnu rasvjetu.

U Veslačkom klubu „Iktus“ zaposleno je dvoje trenera koje sufinancira grad Osijek. To su trenerica Jasminka Kraljević – Čolić i trener Dominik Matijević. Trenericu Čolić grad sufinancira s oko 50% te ona trenira školu veslanja i braću Lončarić, a trenera Matijevića s 80 % te on trenira mlađe juniore i juniore. Od samog početka projekta koristimo opciju sufinanciranja i to nam puno znači jer se više možemo posvetiti našim razvojnim programima i nismo toliko opterećeni za izdatke i plaće, pogotovo u godini kao što je bila prošla. Što se tiče našeg prvog dijela sezone, sve su regate bile otkazane. Na taj je način naš vrhunski pogon bio zakinut.

Dan nacionalnih manjina Grada Osijeka 2021. Grad Osijek ponosi se bogatstvom kultura i običaja čak 22 nacionalne manjine koje žive u našem gradu te oplemenjuju našu svakodnevicu i način života. Gradsko vijeće proglasilo je 9. svibnja Danom nacionalnih manjina Grada Osijeka kao poticaj i potporu nacionalnim manjinama.


MIRJANA HERCEG

Zastupamo najranjivije skupine stanovništva čija su prava povrijeđena

Predsjednik udruge Umirovljenici zajedno Osijek

ZORISLAV BABIĆ

U dnevni boravak za umirovljenike dolazi 370 korisnika Nakon Dnevnog boravka u Gornjem gradu, otvoren je novi i u Donjem, na Zelenom polju 5. Projekt „Umirovljenici zajedno protiv socijalne isključenosti“ usmjeren je na veću socijalnu uključenost financijski ugroženih starih, bolesnih i teško pokretnih sugrađana. Projektom je obuhvaćeno 370 korisnika kroz razne aktivnosti. Uz njih je uključeno i 18 predstavnika pružatelja socijalnih usluga. Uz korištenje poludnevnog boravka, za umirovljenike su organizirane tematske radionice te organizacija slobodnog vremena. Osim društvenih igara koje su im na raspolaganju (Čovječe, ne lju-

Radno vrijeme boravka je od 8 do 14 sati i u prosjeku ga CIST dnevno koristi 20RACUN OSJECKI PRORACUN ak umirovljenika.

2

ti se, šah, pikado…), u prostorijama na Zelenom polju imamo i televizor, kao i priključak na Internet, a dostupan je i dnevni tisak. Zbog trenutnih epidemioloških mjera oba su Dnevna boravka u gradu zatvorena, no dok je situacija bila povoljnija, od ponedjeljka do petka za umirovljenike smo organizirali razne radionice. Nadamo se da će boravak ubrzo ponovno otvoriti vrata, a tada nam je u planu i otvorenje izložbe radova umirovljenika. Nositelj projekta je Grad Osijek, a projekt se provodi zajedno s partnerima GD Crvenog križa, Dkolektiv (Volonterski centar Osijek) i Umirovljenici zajedno Osijek. U tijeku su pripreme za realizaciju uređenja još jednog prostora u Višnjevcu, kako bi se i umirovljenicima tog prigradskog naselja također pružila mogućnost druženja u Dnevnom boravku.

Koordinatorica programa Ženske udruge Izvor

Aktivnosti projekta „Zaštita ljudskih prava i ravnopravnost spolova“ usmjerene su na pružanje specijalizirane pravne i psihosocijalne pomoći i podrške osobama kojima su povrijeđena temeljna ljudska prava i slobode, primarno onima slabog imovnog stanja i pripadnicima ranjivih skupina društva. Ženska udruga IZVOR ovlaštena je za pružanje besplatne pravne pomoći, licencirana za savjetovanje i pomaganje žrtvama nasilja u obitelji i pružanje socijalnih usluga pomoći u kući za starije i nemoćne. Uvjeti suzbijanja pandemije uzrokovane korona virusom su usporili otvaranje boravka za starije i nemoćne u Tenji, kao i cjelovitu provedbu

dnevnih aktivnosti. Važno je naglasiti da aktivnosti pomoći u kući za više od 64 korisnika/ce s područja Grada i prigradskih naselja Tenje i Sarvaša provodimo bez prekida unatoč krajnje nepovoljnim uvjetima uzrokovanim pandemijom. To je od iznimnog značaja kako za očuvanje samostalnosti starije populacije, tako i za devet žena iz zajednice koje su zaposlene na tim poslovima. Za osiguranje kontinuiteta pristupa i kvalitete usluga besplatne pravne, savjetodavne pomoći i podrške žrtvama nasilja u obitelji i pružanje socijalnih usluga starijim i nemoćnim građankama/ima neophodan nam je javni prostor za djelovanje u središtu grada.

Trenutno brojimo 24 aktivne članice. Podržavajućih i aktivno uključenih volontera/ki imamo 113.


INES NOVAK

Grad Osijek ima snažno civilno društvo Projekt „Održivi razvoj kroz dramski odgoj“ provodio se s ciljem jačanja kapaciteta učenika i nastavnika za učenje o temama održivog razvoja pomoću dramskog odgoja i stvaralaštva te povezivanja s lokalnom zajednicom. Specifični ciljevi projekta bili su jačanje kapaciteta nastavnika za poučavanje o temama održivog razvoja pomoću dramskog odgoja i stvaralaštva, osnaživanje učenika za učenje o temama održivog razvoja multidisciplinarnim pristupom, promocija održivog razvoja dramskim stvaralaštvom djece, popularizacija kazališne umjetnosti među djecom, osnaživanje volontera – stu-

denata nastavničkih fakulteta u organizaciji izvanškolskih aktivnosti za djecu, obilježavanje Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade održavanjem Festivala učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni“. Partneri na projektu bili su Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Hrvatski centar za dramski odgoj i osam osnovnih škola. U okviru projekta za nastavnike smo organizirali dvije stručne edukacije; jednu na temu održivog razvoja pod vodstvom dr.sc. Renate Jukić i drugu na temu dramskog odgoja pod vodstvom Ivana Kristijana Majić, dramskog pedagoga i kazališnog redatelja.

Predsjednica Dječjeg kreativnog centra DOKKICA

U projektu je sudjelovalo 13 nastavnika, voditelja školskih dramskih grupa i 157 učenika iz 13 osnovnih škola s područja Osijeka i Osječko-baranjske županije. MILAN KAMENKO

Vjerujemo da ćemo ove godine uspjeti realizirati planirane aktivnosti i događanja

Predsjednik Udruženja stanara grada Osijeka

Kroz sve aktivnosti želja nam je promovirati i rad udruženja, naše ciljeve i zadatke te povećati broj članova.

U realizaciju projekta uključit će se i predstavnici gotovo svih komunalnih trgovačkih društava pružatelja javnih usluga s područja komunale čije aktivnosti i djelatnosti uvelike doprinose kvaliteti stanovanja u urbanim sredinama. Naravno bitni čimbenici u realizaciji projekta su i predstavnici stanara i upravitelji čije uključivanje također priželjkujemo i očekujemo. I naravno očekujemo da nam se pridruže ne samo članovi Udruženja, nego i svi ostali vlasnici i suvlasnici te korisnici stambenih jedinica sa svojim pitanjima, primjedbama i prijedlozima. Osnovna je misija projekta direktno povezati sve bitne čimbenike u procesu „kulture stanova-

nja“, evidentirati sve primjere dobre prakse i unaprijediti kvalitetu stanovanja u svim mogućim segmentima. Gotovo svake godine provodimo neki projekt kao glavnu aktivnost i već tradicionalno po završetku izdajemo neku brošuru/priručnik. Uvijek su to značajnije teme koje su interesantne ne samo za naše članove, već za područje stanovanja uopće. U dosadašnjem radu uočili smo niz problema na relaciji: vlasnici/suvlasnici -predstavnik stanara – upravitelj. Upravo na tim odnosima temelji se i najveći broj upita, pritužbi, traženja pojašnjenja nejasnoća i slično naših članova i korisnika usluga našeg udruženja.

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

3


ŽELJKO BOSILJ

Nadamo se da će se dobra suradnja s Gradom nastaviti i ubuduće U projektu “Informativno-socijalizacijske radionice: čuvajući sebe, pazimo na druge” riječ je o informativno-edukativnim radionicama i razmjeni potrebnih informacija, koje su se zbog mjera uzrokovanih pandemijom odvijale uživo: individualno ili u manjim grupama koliko su to dopuštale mjere i online za korisnike koji se služe tehnologijom, a nisu bili u mogućnosti doći do udruge. Tema radionica bile su raznovrsne: briga o zdravlju, opće informiranosti osoba sa senzoričkim oštećenjima te različite teme vezane uz poboljšanje kvalitete svakodnevnog života, predavanje o njihovim

pravima, pružanje pomoći u ostvarivanju prava. Pandemija je utjecala na projekt, kao što je utjecala na sve pogođene mjerama donesenih zbog pandemija. Zbog ograničavanja broja osoba, nošenja maski, držanja distance, naši su se korisnici trebali prilagoditi svemu tome, što je njima teško palo budući da im je otežana komunikacija i život u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Također, pandemija je utjecala i na dotok financijskih sredstava. Vrlo smo zadovoljni suradnjom s Gradom, najviše sa suradnjom s Upravnim odjelom za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo.

Predsjednik Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječkobaranjske županije

U projektu je sudjelovalo oko 30 osoba, a sam se projekt provodio na području Osijeka. NENAD SOLAR

Odluka Grada o sufinanciranju trenera najvažnija je za uspjeh osječkog sporta

Predsjednik i trener Gimnastičkog kluba „Inova-Gim“

Našem klubu to je velika pomoć jer nam je lakše u financijskom smislu. 7.756.500 kuna

proračunskog novca osigurano je za djelatnost mjesnih odbora i gradskih četvrti.

Gimnastički klub „Inova-Gim“ ima jednog trenera kojeg sufinancira grad Osijek. Njegovo ime je Saša Solar i on je više godina sufinanciran. Saša je trener A vrhunskog programa te trenira naše najbolje gimnastičare: Maura Nemčanina i Renata Prpića. Obojica su olimpijski kandidati grada Osijeka. Također, naš sufinancirani trener radi s još trojicom kadeta koji imaju 10,11 godina koji su vrlo perspektivni i na početku svo-

je karijere. Saša Solar bio je gimnastičar te reprezentativac Hrvatske 15 godina, a kod nas je zaposlen na neodređeno. Vrlo smo zahvalni Gradu što su prepoznali da imamo trenera koji u kontinuitetu stvara vrhunske sportaše i rezultate. Smatram da je edukacija trenera izuzetno važna jer nedovoljno znanje trenera u bilo kojem sportu ograničenje. Odluka Grada da sufinancira trenere daleko je najvažnija za uspjeh osječkog sporta.

Grad do sada proveo 11 tretmana suzbijanja komaraca Grad Osijek i ove je godine pravovremeno počeo provoditi tretmane suzbijanja komaraca. Do sada je provedeno 11 larvicidnih tretmana suzbijanja komaraca na površini od 151 hektara. Ove je godine osigurano 3,1 milijuna kuna za tretmane suzbijanja komaraca.