Čist račun - osječki proračun (ožujak 2021.)

Page 1

BROJ 61, OŽUJAK 2021. MARIO MATOKOVIĆ

Oslikat ćemo derutnu fasadu vrtića „Mak“ Festival “Mjesta kreativnog pogleda” je projekt koji se bavi lokacijama koje okružuju derutne, oronule fasade te je u cilju istoga prenamijeniti ih u mjesta kreativna pogleda i sastajališta. Konkretno radi se o vrtiću „Mak“ u Donjem gradu koji već desetak godina ne izgleda kao mjesto gdje naši najmlađi trebaju odrastati. Tako je i nastala ideja o pročelju kao metodičko-didaktičkom sredstvu, koje bi ujedno služilo kao pomoć u radu odgajateljica s djecom. Likovni umjetnici će kroz radne sastanke s odgajateljicama u vrtiću doći do rješenja koja će ujedno pomoći u razvoju mišljenja, načinu kako najmlađi promatraju svijet; suprotnost šablonskog načina razmišljanja odnosno onomu što težimo u odgoju najmlađih, a to je promišljanje, analiza, hrabrost, iskorak izvan okvira, odnosno izgradnja vlastitog “ja”. Također, festival se očituje u tome što inicijativa poput ove još nije realizirana na području grada Osijeka ili Republike Hrvatske.

Voditeljica projekta

MIA ELEZOVIĆ

Sretni smo što je festival prepoznat i podržan

Predsjednik Udruge za kreativni razvoj Osijek i voditelj projekta “Mjesta kreativnog pogleda”

Najvažnije je da će u projektu sudjelovati i naši najmlađi.

25.097.043 kuna proračunskog novca za kulturu.

Međunarodni festival komorne glazbe započeo je 2019. godine pod nazivom “Proljetni festival komorne glazbe”. Glavni je cilj studentima instrumentalnih studija Akademije za umjetnost i kulturu omogućiti nastupe i suradnju sa studentima drugih glazbenih Akademija. Također želimo na taj način predstaviti AUK široj javnosti. U ovom vremenu pandemije i ekonomske neizvjesnosti, sretni smo da je Festival prepoznat i podržan. Studenti i njihov napredak su u centru pažnje festivala. Održat će se koncerti studenata klavira, gitare, tambure i njihovih kolega s drugih Akademija (Zagreb i Split). Koncerte studenata ćemo ‘uokviriti’ koncertima renomirnih hrvatskih glazbenika.

S radom započeo osječki krematorij, drugi u Hrvatskoj Vrijednost radova i opreme je 3,5 milijuna kuna, što je u potpunosti financirao Grad Osijek. Krematorij je prilagođen postojećoj zgradi mrtvačnice i trenutačnoj infrastrukturi pa je bitno smanjen trošak izgradnje.


ANA ZRNIĆ

Partneri smo u projektima važnima za osječku kulturu

Predsjednica Hrvatskog planinarskog društva „Bršljan-Jankovac“

JASMINKA PAVLOV

Naše je planinarsko društvo jedno od tri najstarija u Hrvatskoj Riječ je o projektu čišćenja i obilježavanja staze Osječki pješački put koji vodi od centra grada – od Trga Ante Starčevića kroz Tvrđu pa prema Copacabani do Zološkog vrta Osijek gdje se Kompom prelazi na desnu stranu Drave i ide se do Udičarskog doma. Najveći dio za raščišćavanje je dio koji ide uz Dravu do Udičarskog doma, iako staza ide skroz u šumu. Ovaj Osječki pješački put je prekrasna staza kojom može prošetati svatko. Ovog proljeća opet kreće naša akcija markiranja Osječkog pješačkog puta i raščišćavanje staze. Prošla nas je godina jako unazadila, ali se nastojimo prilagoditi.

Svake godine upisujemo članove iznova, a CIST trenutno je upisano RACUN OSJECKI PRORACUN oko 400 članova.

2

Prošle smo godine proslavili 125. godišnjicu od početka organiziranog planinarenja u Osijeku. Ovo je treće najstarije društvo u Hrvatskoj, a imajmo na umu da živimo u Slavoniji i da imamo 100 km do prve planine. Organiziramo izlete koji se mogu organizirati na području Hrvatske poštivajući propisane mjere – putovanja po Gorskom kotaru, Slavoniji, Biokovu. Svaki mjesec imamo organiziran barem jedan izlet po slavonskim gorama. Nastojimo što više članova upoznati s našim gorama. Mislim da bih svatko trebao prvo upoznati svoj kraj. Suradnjom s Gradom smo jako zadovoljni. Od Grada smo zatražili i dobili na besplatno korištenje prostor na Trgu Lava Mirskog. Što tražimo, to zaista dobijemo. Grad Osijek nam zaista uvijek izađe u susret na način na koji to može.

Predsjednica Andizeta – Instituta za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji

Kreativna riznica popularizacijski je simpozij kreativne industrije čija tradicija održavanja teče od 2015. godine. Prvi je popularizacijski simpozij ovakvog tipa u gradu Osijeku, ali i u Republici Hrvatskoj jer je besplatno javno događanje za izlagače i posjetitelje. Cilj ovog projekta potaknuti je kreativne potencijale društva na sudjelovanje u promicanju kreativne industrije te ih informirati, educirati i otvoriti im spoznaje o gospodarskim potencijalima 12 sektora industrije koja je trenutačno u institucionaliziranju. U projektu Kreativna riznica programski i organizacijski sudjeluje 30-ak osoba koje svojim volonterskim aganžmanom prido-

nose realizaciji projekta. Kreativna riznica fizički se provodi na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Institut Andizet trenutačno broji 12 članova, a od ove godine imamo i jednu zaposlenu osobu na projektu. Uz Kreativnu riznicu, Institut Andizet provodi brojne projekte iz domene kulture i kreativne industrije. Drago nam je što zajedno s Gradom sudjelujemo u projektima Europske unije koji su iznimno značajni za kulturu Grada Osijeka i kretivnu industriju Grada. Samim time, grad se može promovirati kao suvremena kulturna i kreativna destinacija Republike Hrvatske u kojoj se prezentira i razvija kreativna industrija.

Zbog online prijenosa uživo možemo reći da se Kreativna riznica provodi diljem svijeta.


SABINA KOŽELJ-HORVAT

Kultura i tradicija manjina bogatstvo su Grada Kao izabrani predstavnici posrednici smo između gradske uprave i pripadnika manjina. Rješavamo manjinsku problematiku u lokalnoj zajednici. Pripadnici manjina nam se mogu obratiti vezano za informacije o dobivanju državljanstva, učenje slovenskog jezika, za prijevode službenih dokumenata i ostalu problematiku vezanu uz manjine. Prošle godine su se trebali održati 5. Dani Slovenije u Slavoniji sa bogatim programom i uglednim gostima. Tu već tradicionalnu manifestaciju izvodimo u suradnji sa Slovenskim veleposlanstvom u Zagrebu i kulturnim djelatnicima iz Slovenije. Zbog mjera stožera otkazane su i ostale redovite ak-

tivnosti, otkazani su sastanci sa pripadnicima manjine, konzularni dani s rješavanjem problema dobivanja državljanstva i ostali poslovi. Škola slovenskog jezika održava se elektroničkim putem i to je jedina aktivnost koja se na taj način odvija neometano. Prošle godine prvi put nismo obilježili Dan nacionalnih manjina grada Osijeka u svibnju. Aktivnosti se prebacuju na neko iduće vrijeme, na primjer, prošle godine je planirano izdavanje zbornika o znamenitim predstavnicima manjina koji žive ili su živjeli i radili u Osijeku. Svi materijali su poslani u HAZU i očekuje se da će knjiga izaći ove godine.

Predstavnica slovenske nacionalne manjine grada Osijeka

U Osijeku žive pripadnici 22 manjine i djeluje 12 manjinskih udruga. Svaka manjina može održavati svoju kulturu i tradiciju čime doprinosi bogatstvu Grada Osijeka. JAGODA CVETIČANIN

Želja nam je da Osijek dobije titulu grada prijatelja u Makedoniji

Predstavnica makedonske nacionalne manjine grada Osijeka

Suradnja s Gradom Osijekom je izvrsna, za čistu peticu. Grad je otvoren i pun razumijevanja.

Na popisu za manjinske izbore u svibnju 2019. bilo je 153 Makedonaca u gradu Osijeku i okolici. Usko surađujem s mojom zamjenicom, gospođom Julijanom Mladenovska-Tešijom (prvi put na izborima u 2019. godini na glasačkom listiću bilo je ime Predstavnika i ime njegovog zamjenika). Osim u prostorijama Kišpatićeve 7, najveći broj aktivnosti odvija se u prostorijama makedonskog Društva, dobivene od Grada Osijeka. Osim s Makedoncima, s istim intenzitetom, ali na drugi način djelovala sam i na one koji to nisu, a članovi su makedonskog Društva. Pandemija je kod svih probudila kreativnost. Samo dvije bake nemaju internet. Ostali su se okrenuli virtualnim

razgovorima (da ne zaborave makedonski jezik), makedonskim pjesmama i ritmovima. Grad je još 1999. godine prepoznao doprinos u promicanju multikulturalnosti i multietičnosti Makedonskog kulturnog društva „Braća Miladinovci“ i nagradilo ga s priznanjem Pečat Grada Osijeka. Također, dodijelio mu je i priznanja za najbolji prikaz korizmenih i uskrsnih običaja na manifestacijama „Šarana jaja bojama grada“. Kako su i druge manjinske udruge te pojedinci dobitnici raznih nagrada i priznanja, to govori o Gradu koji njeguje različite kulture i njihovo uzajamno poštovanje. Jedina neostvarena želja osječkih Makedonaca je da Grad Osijek dobije titulu Grad prijatelj u Makedoniji.

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

3


MARKO PERKOVIĆ

Nakon projekta svirači će moći pratiti folklornu skupinu u nastupu „Tamburaška škola“ naziv je planiranog projekta okupljanja, školovanja i daljnjeg usavršavanja djece i mladih. Glavne projektne aktivnosti predviđaju pripremu i provedbu edukativnih glazbenih radionica sviranja tamburaških glazbala te nabavu tradicijskih glazbala, glazbene opreme i edukativnog materijala. Tamburaška škola polaznicima omogućuje stjecanje znanja i vještina za solističko ili grupno sviranje svih tamburaških instrumenata. Uz teoriju glazbe i konkretno sviranje tambure, polaznici usvajaju znanja o tradiciji i tradicijskim glazbenim instrumentima, ali i o umjet-

ničkoj tamburaškoj glazbi. Po završetku planiranih aktivnosti svirači su osposobljeni pratiti folklornu skupinu u scenskom nastupu. Putem održavanja radionica u prostorijama mjesnog odbora na području sjedišta udruge nudi se kvalitetno i kreativno provođenje slobodnog vremena djece i mladih. Kroz godinu planiramo i provedbu projekta pod nazivom „Šnajderaj“ u sklopu kojeg će se nabaviti materijal i izraditi dijelovi slavonske narodne nošnje potrebne radi kompletiranja zbirke narodnih nošnji s ciljem kvalitetnog predstavljanja folklorne baštine.

Tajnik Kulturno umjetničkog društva „Josipovac“

Cilj projekta je odgojiti kvalitetan tamburaški kadar s ciljem poticanja stvaralaštva i njegovanja tradicije u tamburaškoj glazbi. SINIŠA POPOVIĆ

Posrednici smo između gradske uprave i manjina

Predstavnik crnogorske nacionalne manjine grada Osijeka

Sve manjinske udruge međusobno dobro surađuju, a suradnja je izvrsna i s Gradom Osijekom. 17.500.000 kuna kuna proračunskog novca za stanogradnju i visokogradnju.

Mi smo izabrani predstavnici i kao takvi posrednici smo između gradske uprave i pripadnika manjina. Rješavamo manjinsku problematiku u lokalnoj zajednici te pratimo provedbu Ustavnog zakona i ostale zakone o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Sudjelujemo u očuvanju crnogorskog identiteta i kulture. Pandemija je onemogućila većinu planova i aktivnosti, prošlogodišnji planovi su prebačeni na ovu godinu, a i trenutno se aktivnosti ne smiju izvoditi zbog mjera stožera. Prošle godine prvi puta nismo obilježili Dan na-

cionalnih manjina grada Osijeka u svibnju. Neke aktivnosti se otkazuju kao na primjer dugogodišnja manifestacija nacionalnih manjina Šarena jaja bojama grada. Duboko se nadam da će svim mjerama doći kraj i da ćemo se uskoro vratiti normalnom životu. U Osijeku žive pripadnici dvadeset dvije manjine i djeluje dvanaest manjinskih udruga. Predstavnicima nacionalnih manjina Grad je osigurao prostor u Kišpatićevoj 7. Uvijek se možemo osloniti na Grad te nam uvijek izlaze u susret, ovisno o našim potrebama. Uvijek se nađe neko rješenje!

Premier Tennis Show i ove godine u Osijeku I ove će se godine u Osijeku, 6. i 7. travnja, održati Premier Tennis Show, sportsko-humanitarna akcija koju je pokrenula tenisačica Donna Vekić i njezina obitelj. Sav prihod bit će usmjeren na izgradnju javnih teniskih igrališta u našoj županiji.