Čist račun - osječki proračun (studeni 2020.)

Page 1

BROJ 59, STUDENI 2020. IVICA LUČIĆ

Grad uvijek podržava naš rad i na tome smo im zahvalni Moram priznati da nam dobiveni iznos ne bi bio dovoljan za normalnu produkciju i za normalan posao. Naši vlastiti prihodi iznose 20 – 25% ukupnog godišnjeg proračuna. Nama Grad daje plaću, dio materijalnih troškova, a programske troškove i dio materijalnih troškova podmirujemo iz vlastititih sredstava. Budući da je ove godine, zbog situacije s koronavirusom, izostao dio vlastitih sredstava, vlastiti su nam prihodi mali. Ipak smo se uspjeli nekako uklopiti. Bez sredstava Grada Osijeka ne bismo mogli funkcionirati. Cijena ulaznice je 20 kuna. Da nas Grad Osijek ne financira kao kulturnu ustanovu, ta bi cijena morala biti 3 illi 4 puta veća. Ove ćemo godine imati 4 premijere tako da smo zapravo i uspjeli održati raspored koji inače imamo u ovoj izvanrednoj situaciji. Samo treba misliti pozitivno! Suradnja s Gradom je odlična! On je osnivač našeg kazališta te se u svakoj situaciji pokazuje kao vrlo dobronamjeran. Otvaraju nam vrata gdje god mogu i podržavaju naš rad u stopostotnoj mjeri. Na tome smo im zahvalni.

Predsjednik Šahovskog kluba FERIT - Osijek

BRANIMIR JUKIĆ

Cijenimo napore Grada u dijelu financiranja klupskih aktivnosti

Ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića

Ove ćemo godine imati 4 premijere. U ovoj izvanrednoj situaciji uspjeli smo održati raspored koji inače imamo.

7.028.000 kuna proračunskog novca za socijalnu zaštitu stanovništva

Šahovski klub FERIT – Osijek je nositelj kvalitete u gradu, sudjelujemo na svim razinama natjecanja Hrvatskog šahovskog saveza i sigurno je kako dodijeljen iznos nije dovoljan za pokrivanje svih troškova u natjecateljskoj godini. Cijenimo napore Grada u dijelu financiranja naših aktivnosti, ali s postojećim budžetom teško je napraviti iskorak u rezultatima. Klub trenutno broji 37 članova, od kojih je 19 članova mlađih kategorija. Članstvo u ŠK FERIT – Osijek omogućeno je svima, bez obzira na dob i razinu znanja o šahovskoj igri. U cijelosti smo zadovoljni suradnjom s Gradom koji izlazi ususret našim potrebama i u ovim izazovnim vremenima.

Grad osigurao 300.000 kuna za osječke poljoprivrednike Grad Osijek objavio je Javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi na području grada Osijeka u 2020. Tako je za osječke poljoprivrednike osigurano 300.000 kuna, a jedan korisnik može ostvariti potporu za više mjera i maksimalan iznos potpore ne veći od 60.000 kuna.


IVAN KRISTIJAN MAJIĆ

Foksuirali smo se na cilj projekta, a ne na način izvođenja

Ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek

DUBRAVKA PAĐEN FARKAŠ

Obnovom pročelja GISKO će konačno zasjati punim sjajem Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, informacijsko je, obrazovno i kulturno središte grada, a svojim je uslugama na raspolaganju, kako svim našim sugrađanima, tako i široj zajednici. Upravo je u svom radu na razvoju zajednice, stvaranju uvjeta i pružanju podrške kulturnom, društvenom i gospodarskom razvoju iznimno važna uloga Grada. Budući da je dio ukupnih sredstava iz proračuna namijenjen nabavi građe, važno je napomenuti da je stabilan i kontinuiran razvoj zbirki pretpostavka za kvalitetno funkcioniranje knjižnice i zadovoljavanje potreba korisnika.

Kvalitetan i dobar odnos vodi uspješnoj suradnji i jedan je od preduCIST vjeta za uspješan RACUN OSJECKI PRORACUN rad Knjižnice.

2

Knjižnica je vrlo brzo reagirala na promjenu i prilagodila dio svoga poslovanja novonastaloj situaciji i uvjetima uzrokovanim pandemijom koronavirusom, tako da smo neke aktivnosti namijenjene kako djeci, tako i odraslima odmah premjestili na različite online platforme. Sve aktivnosti provode se i dalje u skladu s propisanim mjerama. Radovi na obnovi ograde, balkona i krovišta uspješno su završeni i sada nam još ostaje uređenje pročelja zgrade. Obnovljena ograda vratila je mali dio sjaja ovoj prekrasnoj, reprezentativnoj secesijskoj uglovnici Gilmmning-Hengl, ali tek potpunim uređenjem i obnovom pročelja ova će monumentalna katnica zasjati punim sjajem. Suradnja s Gradom, osim financijski, odvija se i kroz konstruktivne prijedloge, incijativu, podršku i pokroviteljstvo u različitim programima.

Ravnatelj Kulturnog centra Osijek

Prilagodivši se novim okolnostima, uspjeli smo napraviti dovoljno. U svim projektima koje smo planirali, a bilo ih je nemoguće napraviti zbog situacije s pandemijom, pronašli smo nove forme. Fokusirali smo se na cilj, a ne na način. Ako je bilo osmišljeno uvođenje kulture u javni prostor, u trenutku lockdowna mi smo taj projekt pretvorili u uvođenje kulture online ili u slučaju nekih drugih programa, rodila se Kultura na kotačima, Kultura u parku. Projekte i programe koje smo mogli, presložili smo u formu koja je izvediva u ovim okolnostima. Neki su programi bili i novi, kao što je Kultura u novoj rupi, koja je došla programski ranije nego što je to bilo predviđeno. To je zato što su okol-

nosti pokazale da je dobro tako odreagirati. U jeku pandemije iskoristili smo činjenicu da smo mlada, još uvijek neformirana institucija. To što nemamo nekakav uhodan, prepoznatljiv sustav, nama je bila prednost u ovom slučaju jer sve sustave koje smo predstavili, građani su izvrsno prihvatili. Ljeto i jesen doveli su do toga da smo sav interes i programe prebacili u samu zgradu Kulturnog centra Osijek. U 2020. realizirali smo zasad 93 programa, što samostalno, što u suradnji s drugim dionicima u kulturi. Vjerujem da Grad Osijek ovu mladu ustanovu vidi kao jednog jako dobrog konstruktivnog partnera, što smo i pokazali zajedničkim aktivnostima u kulturi.

Kultura je uvijek uspješnija što je konkretnija u odnosu s vremenom.


MARIN KORDIĆ

Jedan smo od rijetkih aeroklubova koji obuhvaćaju sve grane zrakoplovstva Obzirom da je bavljenje zrakoplovnim djelatnostima iznimno skupo, godišnji novčani iznos za funkcioniranje Aerokluba „Osijek“ kreće se oko 800.000,00 kuna. U radu i slobodnim aktivnostima pridružiti nam se mogu svi, od djece, do punoljetnih osoba, kako građana Republike Hrvatske, tako i stranaca, koji ispunjavaju uvjete propisane Statutom Aerokluba „Osijek“. Svi su dobrodošli. Rijetki su aeroklubovi u Republici Hrvatskoj koji postoje u ovakvom obliku da obuhvaćaju sve sekcije tj. grane zrakoplovstva. Kao i sve udruge, i Aeroklub „Osijek“ je otežano funkcionirao tijekom pandemije uzrokovane koronavirusom, sve aktivnosti su bile obustavljene. Pozitivnom promjenom okol-

nosti i kako su nam omogućavali vremenski uvjeti, potrudili smo se nadoknaditi izgubljena događanja, tako da ćemo na kraju, i na naše veliko zadovoljstvo, ovu godinu ispratiti skoro s potpunim učinkom organiziranja planiranih događanja. Suradnja s Gradom Osijek izuzetna je, budući da Aeroklub „Osijek“ koristi prostor Aerodroma Osijek-Čepin (popularno zvanog „Sportskog aerodroma“) te nemamo nikakvih većih problema. Komunikacija s Gradom Osijekom također je na visokom nivou, jedini problem je sada već zastarjela infrastruktura na Aerodromu Osijek-Čepin, no nadamo se da ćemo i to kroz projekt i suradnju s Gradom Osijekom u narednim godinama riješiti.

Predsjednik Aerokluba Osijek

Trenutno brojimo oko 150 aktivnih članova koji su raspoređeni u pet sekcija: zrakoplovno modelarstvo, padobranstvo, jedriličarstvo, motorno letenje i ultralako letenje.

RENATA ŽUŽA

Neophodno je pomladiti kuglački kadar jer želimo rasti i napredovati

Predsjednica Ženskog kuglačkog kluba „Osijek ‘97“

Treninge smo uskladili s preporukama, pridržavamo se svih mjera i nadamo se najboljem.

Kako je Ženski kuglački klub „Osijek ’97“, drugu godinu za redom u najvišem rangu kuglačkog natjecanja, a ove godine je i jedini nositelj kvalitete u ovom sportu i u ženskoj i u muškoj kategoriji. Nadamo se da će proračun za 2021 g. donijeti pomak i osigurati nešto više novca koji nam je prijeko potreban.Klub trenutno broji 15 igračica, dva trenera, stručnog suradnika. Od toga je jedna kuglačica-tajnik kluba, a ja sam igračica-predsjednica. Ono što je bitno za naglasiti, svi članovi kluba su VOLONTERI! Klub smo koji želi rasti, napredovati, stoga bi bilo neophodno pomladiti kuglački kadar, jer nam je to veliki problem, kako u sadašnjem formatu natjeca-

nja, tako i za budućnost! U posljednjih nekoliko godina, Grad Osijek ulaže znatne napore u poboljšanje sporta kao takvog, ne samo financijski nego i na druge moguće načine, primjerice: prostori za održavanje treninga, prijevoz i sl. No koliko god se trudili, sport se razvija i potrebe su sve veće, tako da je teško zadovoljiti sve potrebe. Naša suradnja je sve bolja i do sada nisam imala situaciju da su me predstavnici Grada odbili za bilo koji upit, no s obzirom na specifičnost našeg sporta, o nekim stvarima još moramo pregovarati, a to zahtijeva dodatni angažman svih zainteresiranih strana. Sigurna sam da je Grad Osijek za to pravi partner!

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

3


ANDREJ SLIVKA

Suradnju s Gradom Osijekom ocjenjujemo čistom peticom Dobivena sredstva u potpunosti će se utrošiti u troškove natjecatelja i nabavke opreme. Naravno, ta sredstva nam nisu dovoljna jer ne pokrivaju naš plan i program, kao ni troškove licenci. Na godišnjoj razini potrebno nam je minimalno 30.000kn za normalno funkcioniranje centra. Trenutno brojimo 55 članova koji su raspoređeni u ronioce i sportaše. Sport nam je podijeljen u razne sekcije, ovisno što pojedinca zanima. Između ostaloga u plivanje perajama, ronjenje na dah, podvodnu fotografiju, podvodni hokej,…Tečaj ronjenja u pravilu traje 3 tjedna. Kandidatima pristupamo u indi-

vidalnim grupama i radimo na kvaliteti izvedbe. Zainteresirani nam se jave putem naših kontakt podataka, a onda formiramo grupe i startamo…. Odaziv unatoč cijeloj ovoj situaciji je dobar s obzirom na stanje s COVID-19. Zadovoljni smo! U Centru smo se dobro snalazili za vrijeme pandemije. Otkazana su nam natjecanja što je poprilično imalo udar na sportaše, no nismo imali praznog hoda. Radili smo suhe treninge i obnavljali opremu. Suradnju s Gradom Osijekom ocjenjujemo s 5+. Zadovoljni smo suradnjom s Gradom i nadamo se da će tako i ostati.

Dopredsjednik Ronilačkog centra „Osijek“ i instruktor ronjenja

Nismo koncepta kao tečajevi na moru koji se završe u 3 dana, nego ljude učimo znanje i vještine jer s njima dalje nastavljamo roniti kroz stažna ronjenja i eko akcije. NEĐELJKO KNEŽEVIĆ

Kako bi klub funkcionirao, godišnje nam je potrebno oko 300.000 kuna

Predsjednik Konjičkog kluba „Osijek“

Unatoč pandemiji koronavirusom uspjeli smo održati Finale Croatia Cupa i Pokal Grada u preponama sa zavidnim brojem natjecatelja. 3.200.000 kuna proračunskog novca za naknade za troškove stanovanja

Kako bi klub funkcionirao, na godišnjoj je razini potrebno oko 300.000 kuna. Konjički klub “Osijek” trenutno broji oko 40 sportaša. Oni su podijeljeni u počasne, vanjske jahače te školu jahanja. Kao najveće uspjehe u 2020. godini izdvojio bih 3. mjesto Tijane Špoljarić na Prvenstvu Hrvatske u dresuri za Amatere, 4. mjesto Martina Ivković na Prvenstvu Hrvatske u preponama za Amazonke te 5. mjesto ekipno na Prvenstvu Hrvatske u preponama za Amazonke. Klub je proteklih mjeseci funkcionirao dobro, bez prekida rada

i treninga. Aktivnosti se odvijaju vani pa je to pogodovalo aktivnostima članova. Što se tiče natjecanja, imali smo otkazan veliki međunarodni turnir u preponama u svibnju. Suradnja s Gradom je odlična. Osim financija, velika pomoć je u održavanju terena (Športski objekti) te investicijskom održavanju objekta Hipodroma Pampas. Ove je godine sredstvima Grada izgrađeno 12 novih boksova, zamijenjene su ploče na svim krovovima (štale, hala), kupljen je novi traktor, kosilice i drugi strojevi za održavanje.

FAZOS obilježio 60 godina postojanja

Svečanom je sjednicom obilježeno 60 godina djelovanja Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, najstarije sastavnice Sveučilišta J. J. Strossmayera. Trenutno na fakultetu studira blizu 1500 studenata.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.