Čist račun - osječki proračun (srpanj 2020.)

Page 1

BROJ 57, SRPANJ 2020. ZVJEZDANA TUMA PAVLOV

Iako su potrebe veće, smatramo da Grad korektno izdvaja za sport Iako su potrebe za financijskim sredstvima uvijek veće, smatramo da Grad Osijek korektno izdvaja financije za potrebe sporta. Dobivenim smo iznosom zadovoljni te se nadamo da ćemo ispuniti zacrtani plan i program kluba za 2020. godinu. Iznos ćemo utrošiti na troškove sudjelovanje na natjecanjima u svim dobnim kategorijama, troškove stručnog rada i plaće trenera/instruktora, sportsku opremu i rekvizite, troškove organizacije atletskih natjecanja, režijske troškove i osnovne troškove za redovno djelovanje kluba. Drugi izvori prihoda Kluba su od Osječko-baranjske županije, Središnjeg državnog ureda za šport, Hrvatskog olimpijskog odbora, donacije poslovnih subjekata te prihodi od članarina. Ukupno brojimo 325 članova, od toga su 164 natjecatelji. Ostali članovi polaznici su atletske polaznici su atletske škole. Oni kasnije kroz proces selekcije postaju natjecatelji te ulaze u redovni sustav natjecanja.

Predsjednica Kluba ritmičkošportske gimnastike “Rondo”

BRANKA STOJKOVIĆ

Transparentnošću proračuna prepoznaju se prave vrijednosti

Predsjednica Atletskog kluba Slavonija – Žito

Iznos koji je potreban za normalno funkcioniranje kluba je otprilike 1.000.000,00 kn.

48.975.000 kuna proračunskog novca za poticanje razvoja poduzetništva i gospodarstva

Rezultati bodovanja svrstali su naš klub u A kvalitetu grada Osijeka u kojem rade stručnjaci za ritmičku gimnastiku, a što je neophodno za razvoj i napredovanje Kluba. Natjecateljice vrhunskog A programa imale su prošle godine 25 natjecanja na međunarodnom i državnom nivou. Imali smo državnu prvakinju u mlađim kadetkinjama i srebro u mlađim kadetkinjama, u juniorkama državnu prvakinju u višeboju i niz odličnih rezultata. Za funkcioniranje našeg Kluba potrebno je pet puta više novaca od iznosa koji nam je doznačen iz gradskog proračuna, međutim mi smo zadovoljni što smo prepoznati od Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Nastojimo promovirati u svakom trenutku Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju.

Šerbedžijin koncert otvorio Osječko ljeto kulture Projekcijom dokumentarnog filma 20 godina Osječkog ljeta kulture u režiji Borisa Šepera te koncertom Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora na Trgu Vatroslava Lisinskog 29. lipnja otvoreno je 20. Osječko ljeto kulture.


DANIEL SRB

Posljednjih godina, osobito u teškim trenutcima, Grad nam je puno pomogao

pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka

DRAŽEN ALERIĆ

Osječko ljeto kulture pretvara Osijek ljeti u pozornicu U proračunu je za Osječko ljeto kulture planirano 760.000,00 kn. Ministarstvo kulture podržalo je Oljk s 300.000,00 kn. Imamo i sponzorska sredstva, no uslijed trenutne krize, ova će stavka biti osjetno manja no prijašnjih godina. Svakako se posebno zahvaljujemo svakom sponzoru koji je na bilo koji način pomogao ovogodišnji Oljk. Iznsoom nismo zadovoljni jer nije dovoljan. No budući da smo odavno svjesni kako živimo u vremenu i u

Sveukupni budžet Osječkog ljeta kulture CIST bit će negdje oko RACUN OSJECKI PRORACUN 1.200.000,00 kn.

2

zemlji u kojoj se, još uvijek u većini nažalost, kultura smatra kao trošak i kako je opće izdvajanje sredstava za kulturu i na lokalnoj i regionalnoj te državnoj razini premalo i presporo raste, trudimo se, s onim što imamo, napraviti što je moguće više sadržaja i kvalitetniji program. Jako nam je drago da smo došli do respektabilne obljetnice, to nije malo. Ako se nešto uspjelo održati, usuđujem se reći, i kulturno nametnuti te ostvariti određeni značaj i utjecaj i u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama te našim gradovima prijateljima, onda to znači da su svi ljudi, a bilo ih je pregršt, koji su radili na Osječkom ljetu kulture u proteklih 20 godina, napravili zapravo jako dobar posao.

predsjednik Veslačkog kluba “Iktus”

Naši godišnji prihodi i rashodi posljednjih godina kreću se između 850.000 kn i 900.000 kn. S takvim prihodima funkcioniramo uz krajnje naprezanje svih resursa do kraja. Veliki problem predstavlja nam i odustajanje Saponije d.d. od sponzorstva Kluba nakon 50 godina. Saponia je godišnje pomagala rad Kluba s oko 100.000 kn. Drugi su izvori prihoda članarine, potpore i programska financiranja Osječko-baranjske županije te prihodi od sponzora i donacije. Klub čini oko 120 članova, od čega je najviše mladih u

školi veslanja. Suradnja s Gradom Osijekom je odlična. Posljednjih godina, osobito u teškim trenucima i kada se pojavila iznimna potreba za nabavkom čamaca za vrhunske veslače, uskočio je Grad te su nabavljeni dvojac za braću Lončarić, a prije toga i samac za Davida Šaina. Isto tako, Grad je odlučio pomoći pokrivanjem troška režija za zgradu nakon što je Saponia d.d. odlučila zatvoriti restoran. Transparentnost utroška proračunskih sredstava iznimno je važna građanima Osijeka koji u proračun uplaćuju.

Za uspješan rad potrebno nam je više od 1.000.000 kn. S takvim prihodima bismo mogli uspješno raditi.


VLASTA DRAGUŠICA

Besplatan prijevoz na natjecanja velika je pomoć svim klubovima Naravno da smo zadovoljni. Uvijek može i više, ali je ovo stvarno jedan lijep iznos koji se može rasporediti svim dobnim skupinama za sva natjecanja i potrebnu opremu. Najviše se troši na domaća natjecanja te na europske kupove za kadete i juniore. Iz ovog se iznosa financira i minimalna plaća za jednog trenera. Što se tiče dobivenog iznosa, njegov je manji dio potrošen na početku godine, a onda je sve stalo zbog cijele situacije s koronavirusom. Sve ovisi o rezultatu koji ostvare naši natjecatelji na domaćim i inozemnim kupovima. Klub broji oko 80 članova koji su

Predsjednica Judo kluba “Mladost”

raspoređeni u različite skupine. Imamo mnogo djece koji treniraju, ali se ne natječu. Imamo i članove koji su registrirani pri Hrvatskom judo savezu te članove koji treniraju i polažu za pojaseve, a kasnije odluče postati natjecatelji. Imamo još jednu skupinu natjecatelja rekreativaca – to su studenti ili starije osobe, bivši judaši koji žele ostati u ovome sportu. Posljednja skupina članova jest ona koja se bavi samo kata natjecanjima.

Kako bi klub funkcionirao, na godišnjoj nam je razini potrebno oko 200.000 kuna

SLAVKO MILAS

Zadovoljni smo ovogodišnjim 3. mjestom u Super ligi

Predsjednik Muškog odbojkaškog kluba “Mursa - Osijek”

Da bi klub funkcionirao i natjecao se u Super ligi, kao što se sada natječe, na godišnjoj razini nam je potrebno oko 800.000,00 kuna. Drugi su izvori prihoda Kluba članarine naših mlađih kategorija. Muški odbojkaški klub „Mursa – Osijek“ trenutno broji oko 200 članova koji su raspoređeni po kategorijama – u seniorsku, juniorsku, kadetsku i mlađe kadetsku ekipu. Neka su natjecanja otkazana zbog cijele situacije s koronavi-

Imamo i donacija, ali manje nego prije jer je i drugdje situacija teška.

rusom te smo samo igrali završetak Super lige. Zatečeno stanje registrirano je kao kraj lige, tj. kraj natjecanja za 2020. godinu. Kako je koji klub bio plasiran, tu je i ostao. Taj raspored je i nekakava logična slika svega. Možda smo, uz malo sreće, mogli završiti na 2. mjestu, ali zadovoljni smo i s 3. Suradnja s Gradom Osijekom jako je dobra. Školske dvorane u kojima djeca treniraju ne plaćamo, a to nam je velika pomoć. Grad Osijek također plaća prijevoz mlađih kategorija na natjecanja, što je izvrsno jer djeca imaju siguran prijevoz, a klub smanjene troškove.

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

3


GORAN CRNOV

Transparentnost proračuna osnova je povjerenja Zadovoljni smo s dobivenim iznosom, a utrošit će se za natjecanja u sezoni 2019/20 (proljeće) i sezoni 2020/21 ( jesen). Na godišnjoj razini nam je potrebno 1.300.000,00 kn kako bi klub uspješno funkcionirao. Drugi izvori prihoda su nam donacije, sponzorstva i članarine. Ženski rukometni klub Osijek trenutno broji 158 članova. U takvoj situaciji bili smo primorani tražiti nove varijante treniranja te smo trenirali putem internet platformi uz stalni nadzor naših trenera. Sve kategorije su na taj način trenirale dok se nisu omogućili zajednički treninzi u strogo kontroliranim uvjetima. Suradnja s Gradom na visokom je nivou. Grad nam još pomaže u vidu plaćanja prijevoza za sve mlađe dobne skupine, što nam je izuzet-

sportski direktor Ženskog rukometnog kluba “Osijek”

no bitna stavka u ukupnom proračunu. Transparentnost je osnova povjerenja te je zbog toga izuzetno bitna za uspješno funkcioniranje.

Za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa sva natjecanja su otkazana.

NEĐELJKO KNEŽEVIĆ

Zadovoljni smo aktivnostima kluba s obzirom na situaciju

Predsjednik Kuglačkog kluba „Osijek“

Suradnja s Gradom je odlična. 4.659.000 kuna proračunskog novca izdvojeno je za prevenciju i zaštitu zdravlja

Dobiveni novac iz gradskog proračuna utrošit će se na natjecanja, dio materijalnih troškova, opremu i rekvizite za kuglanu te plaću trenera. Na godišnjoj je razini potrebno oko 450 – 500.000 kn da bi klub mogao funkcionirati. Drugi izvori prihoda kluba su donacije, najam kuglane, članarine. Trenutno brojimo 30-ak članova, 12 seniora, 8 juniora i 10 članova u mlađim kategorijama. Zbog situacije s koronaviru-

som imali smo otkazivanje ligaškog natjecanja, pauzu, ali smo ga dovršili u lipnju. Održalo se i Prvenstvo parova RH u lipnju, tako da smo zadovoljni aktivnostima s obzirom na situaciju. Grad nam pomaže gdje god je moguće i na tome im zahvaljujemo. Transparentnost proračuna jako je važna jer porezni obveznici trebaju znati gdje i kako se troši njihov novac. Nema razloga da ne bude sve transparentno.

Priopćenje Stožera civilne zaštite Grada Osijeka

Stožer civilne zaštite Grada Osijeka savjetuje: držite socijalnu distancu, poštujte naputke vezane uz higijenu ruku i dezinfekciju te u svakoj prilici postupajte savjesno i primjereno okolnostima.