Čist račun - osječki proračun (ožujak 2020.)

Page 1

BROJ 55, OŽUJAK 2020. DRAŽEN ALERIĆ

O Kazališnom maratonu govorit ćemo kao i o Osječkom ljetu kulture Kazališni maraton – kulturna manifestacija koju organizira Grad Osijek, održana je po drugi puta. Od 6. do 8. ožujka 2020. Osječanke i Osječani uživali su u kvalitetnom i kulturno raznolikom dramskom programu. Osim za odrasle, Kazališni maraton namijenjen je i najmlađima. Ove se godine Kazališni maraton održavao na tri lokacije – u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, Hrvatskom narodnom kazalištu, te u Barutani. Upravo je u Barutani odigrana praizvedba drame „Buđenje“ koja je trebala biti izvedena na prošlogodišnjem Osječkom ljetu kulture. Ukupno je tijekom tri dana odigrano 15 predstava, što osječkih što gostujućih kazališta iz zemlje i inozemstva. Ulaznice za dječje predstave prodavale su se po 10, a za predstave za odrasle po 30 kuna. Simbolična je to cijena na koju građani dobro reagiraju, tako da su, kao i prethodne godine, sve ulaznice rasprodane.

Ravnateljica Osječkog centra za inkluziju

VLASTA ŠKORAK

Samozapošljavanje osoba s invaliditetom

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Osijeka

Građani su zadovoljni što se pokrenula jedna nova manifestacija i što se u konačnici nastavlja.

575.060,00 kuna za energetsku obnovu osnovnih škola i dječjih vrtića

Projekt „Zapošljavanje uz podršku osoba s intelektualnim poteškoćama“ je vid potpomognutog zapošljavanja, a odnosi se na plaćeni posao koji obavlja osoba s intelektualnim teškoćama u redovnoj radnoj sredini, uz podršku i praćenje radnog asistenta. Osnovni je cilj potpuna uključenost osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice, a takvu potpunu uključenost omogućava samozapošljavanje, kao posljednja i najvažnija faza rehabilitacije osoba s invaliditetom. U projekt je bilo uključeno deset odraslih osoba s intelektualnim teškoćama korisnika Osječkog centra za inkluziju koji su pohađali edukaciju i praktičnu obuku.

Uskrsnice za 7.378 umirovljenika

Ove će godine Uskrsnice dobiti 7.378 umirovljenika. Prva kategorija su umirovljenici s mirovinom do 1.000 kuna koji će primiti Uskrsnicu od 400 kuna, dok će najnižu uskrsnicu od 100 kuna dobiti umirovljenici s mirovinom od 2.000,01 do 2.200,00 kuna.


VLATKO RAKIN

Najveći uspjeh kluba u 2019. ulazak je u Super ligu

Predsjednik Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije

ŽELJKO BOSILJ

Edukacija i socijalizacija osoba sa senzoričkim oštećenjima Projekt “Vidjeti drugim očima” provodio se na području Osijeka, većinom u prostorijama udruge. U njemu je sudjelovalo tridesetak osoba, a projektom se osigurala edukacija i socijalizacija osoba sa senzoričkim oštećenjima na svakodnevnoj bazi te njihovo osposobljavanje za samostalno provođenje svakodnevnih aktivnosti i socijalnu uključenost u društveni život. U sklopu projekta održao se niz radionica samostalnog življenja te radionice koje se odnose na područje zdravlja, opće

U 2019. godini kao partneri sudjelovali smo u provedbi projekata i programa Hrvatskog saveza CIST gluhoslijepih osoba RACUN OSJECKI PRORACUN „Dodir“.

2

informiranosti gluhoslijepih osoba te različite teme vezane uz poboljšanje kvalitete svakodnevnog života, predavanje o njihovim pravima, pružanje pomoći u ostvarivanju prava i u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba. Također se osiguralo tjedno druženje gluhoslijepih osoba gdje su mogli razmijeniti svoja iskustva i doživljaje. Korisnici su, uz podršku intervenora i prevoditelja u komunikaciji, kretanju i primanju informacija o okolini, ostvarili samostalnost, uključenost u zajednicu, dostupnost informacijama te svakodnevnim aktivnostima. Provodimo trogodišnji program „Prevoditelj za gluhoslijepe osobe, radimo na senzibilizaciji građanstva, djece i mladih za osobe s gluhosljepoćom, poučavamo gluhoslijepu, gluhu i nagluhu djecu osnovama hrvatskoga znakovnoga jezika.

Predsjednik Ženskog odbojkaškog kluba „Osijek“

Iz gradskog je proračuna za Ženski odbojkaški klub Osijek u 2019. godini izdvojeno 416.491,00 kuna. Nikako nismo zadovoljni iznosom koji je Grad izdvojio za rad našega kluba. Igramo Super ligu, najviši stupanj natjecanja, također se natječemo u svim kategorijama s mlađim uzrastima (ukupno 6) što iziskuje velike troškove. Izborili smo i odlazak na državno prvenstvo s juniorkama, kadetkinjama i mlađim kadetkinjama, što također znatno povećava troškove. Umjesto da se nagradi takav rad, mi dobijemo manje. Novac je utrošen i u kupovinu opreme, plaćanje kotizacija za sva natjecanja, za trenerske seminare, licence igrača i trenera, plaćanje

sportskih dvorana, plaćanje sudačkih taksi, stipendija igračica, troškova putovanja… Na godišnjoj razini za normalno funkcioniranje kluba u Super ligi potreban je iznos od 600.000,00 kn. Dobijemo kao nositelji kvalitete i od Športske zajednice OBŽ određena financijska sredstva kao i od članarina i od nekoliko manjih sponzora. Klub broji oko 150 članica, a raspoređene su u kategorije: seniorke, juniorke, kadetkinje, mlađe kadetkinje, mala odbojka, mini odbojka i škola odbojke. Mogu nam se pridružiti sva djeca koja žele igrati i trenirati odbojku, od drugog razreda osnovne škole.

Suradnja s Gradom je dobra. Uvijek može bolje, ali Grad daje onoliko koliko može.


SRĐAN FERENČAK

Osnaživati programe i projekte usmjerene budućim naraštajima Roditelji zajedno projekt je koji omogućuje podršku roditeljima putem seminara, radionica, foruma i festivala. Tijekom četiri godine provedbe kroz edukaciju je prošlo preko 1000 sudionika. Održi SE projekt je koji implementira sadržaje i metodiku održivog razvoja u redovno osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Naša „Učionica održivog razvoja“ u Tvrđavici edukacijska je platforma za terenske nastave i koristi se tijekom sunčanih dana. Kroz projekt je prošlo 70 djece i mladih. Provodimo više projekata, a najnoviji su nam „Ideš van?“, gdje organiziramo outdoor aktivnosti za djecu i mlade. Potom stručni studij „Senzorno i doživljajno učenje“, koji provodimo kao partneri EOS Centru za doživljajnu i

relacijsku pedagogiju te projekt UZBRDO na kojem smo partneri Nansen dijalog centru. Treba spomenuti da smo u 2019. započeli s provedbom predškolskog programa „Mala škola“ te da aktivno radimo na osnivanju osnovne waldorfske škole u Osijeku. Grad Osijek pomaže suradnju putem financijskih podrški za neke od naših projekata i programa, ali i putem zajedničkog strateškog planiranja ostvarivanja sloboda u obrazovanju, podizanju kvalitete redovnog obrazovanja i slično.

Voditelj projekta udruge ISKRA waldorfska inicijativa

Trenutno brojimo 25 članova, a mogu nam se pridružiti svi koji prepoznaju naš rad i ciljeve te žele doprinijeti istima na bilo koji način. IVANA MALTAŠIĆ

Naše aktivnosti provodimo u najmodernijoj dvorani u regiji

Tajnica Gimnastičkog društva “Osijek - Žito”

Iznos koji smo dobili u 2019. godini ne bi nam bio dovoljan za pokrivanje svih izdataka koji su nastali tijekom godine – tu su plaće 15-ak trenera, sportske stipendije i naknade, troškovi odlaska na pripreme i natjecanja, nabava opreme i rekvizita, administrativni troškovi poput usluga knjigovodstva i bankarstva kao i niz ostalih troškova natjecateljskog programa (troškovi dodatne prehrane i vitamina, odlasci na fizioterapiju i slično).

Osim sufinanciranja iz proračuna Grada i Županije, od ostalih izvora prihoda možemo izdvojiti prihode ostvarene naplatom članarina.

Ostatak sredstava osigurali smo kroz ostale programe sufinanciranja iz proračuna Grada i Županije, kao i iz članarina naših članova. Iznos potreban za provedbu redovne djelatnosti našeg kluba iz godine u godinu varira. Govorimo o okvirnom iznosu od 2,5 milijuna kuna, a uključuje plaće čak 15-ak trenera i stručnih suradnika, troškovi edukacija i usavršavanja naših trenera i administrativnog osoblja, troškove sportskih stipendija i naknada te odlaska na pripreme i natjecanja, nabava opreme te dodatne troškove vezane uz vrhunski natjecateljski program.

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

3


VEDRAN NOVOKMET

U našem postojanju grad Osijek ima nezamjenjivu ulogu Iz gradskog je proračuna za Dizački klub “Slavonija” u 2019. godini izdvojeno 124.591,00.00 kuna. Načelno nismo zadovoljni s tom svotom, ali smo preživjeli. Da bi zadovoljili minimum potreba, treba nam između 220.000 i 250.000 kuna. Trenutno brojimo 18 aktivnih natjecateljica i natjecatelja svih uzrasta, dvadesetak bivših natjecatelja i prijatelja kluba. U našem šezdesetogodišnjem postojanju grad Osijek ima nezamjenjivu ulogu. Koristimo gradski prostor na Srednjoškolskom igralištu za treninge s grijanjem, toplom vodom, strujom

na trošak gradske firme „Športski Objekti“ te nam pomažu kod natjecanja. Na Svjetskom seniorskom prvenstvu, Tihana Majer osvojila je dva 13. i 15. mjesto u kategoriji do 45 kg. Na nacionalnoj razini osvojili smo ukupno: 16 prvih mjesta, tri druga mjesta, četiri treća mjesta, dva četvrta mjesta, jedno peto mjesto, tri šesta mjesta, tri sedma mjesta i tri osma mjesta što držimo solidnim uspjehom.

Predsjednik Dizačkog kluba Slavonija

Mi smo klub koji obučava kadete (12-17), juniore (1720) i seniore (20 i više) za natjecanje u olimpijskom dizanju utega na domaćim i inozemnim natjecanjima. MATEJ MATKOVIĆ

Proračun nam je onoliki kakvi su nam bili rezultati

Trener i športski direktor Boksačkog kluba Osijek

Trenutno brojimo 50 natjecatelja. Mogu nam se pridružiti svi zainteresirani. 9.781.000 kuna

proračunskog novca za djelatnost mjesnih odbora i gradskih četvrti

Iz gradskog je proračuna za Boksački klub Osijek u 2019. godini izdvojeno 48.828,00. kuna. Proračun nam je onoliki kakvi su nam bili rezultati. Da je moglo bolje - je! Rezultati uvijek mogu biti bolji, normalno zbog čega bi i naš proračun bio veći. Novce smo utrošili na pripreme, natjecanja, materijalne stvari (oprema, rekviziti) i vitaminizaciju naših boksača. Za funkcioniranje kluba na godišnjoj razini potrebno nam je 100.000200.000 kuna. Natjecatelji su raspoređeni

u natjecatelje mladi uzrasti (ml. kadeti, kadeti i juniori) te natjecatelji stariji uzrast ( juniori 2.godina, ml. seniori i seniori), škola boksa i rekreativna skupina. Prošlogodišnji najveći uspjesi su 2.mjesto u boksačkoj ligi 1HBL (ekipno prvenstvo) u konkurenciji više od 30 klubova, bronca Luke Pratljačića na Prvenstvu Europe U22 u Rusiji, srebro na Prvenstvu Balkana Luke Pratljačića u Turskoj, titula prvaka države Luke Tolja (na kadetskom pojed. prvenstvu Hrvatske).

Centar kulturnih i društvenih zbivanja

Najznačajniji dio projekta Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog u Tvrđi namijenjen je za dijeljeno i suradničko korištenje različitih udruga, organizacija i pojedinaca koji djeluju u području turizma, kulture, obrazovanja i kreativnog izražavanja.