Čist račun - osječki proračun (siječanj 2020.)

Page 1

BROJ 54, SIJECANJ 2020. NEĐELJKO KNEŽEVIĆ

Rano otkriveni rak u visokom je postotku izlječiv Gradska liga protiv raka – Osijek na području svoga djelovanja pruža pomoć zdravstvenoj službi i surađuje s drugim humanitarnim udrugama u sprječavanju, ranom otkrivanju i liječenju raka. Projekt “Znanjem protiv raka” sadrži niz djelatnosti kao što su organizacija raznih predavanja, okruglih stolova, radionica na temu prevencije zdravlja, pomoći oboljelima i njihovim obiteljima, sudjelovanje na stručnim skupovima o malignim bolestima, pomoć osobama oboljelih od malignih bolesti, podrška osobama s invaliditetom, psihosocijalna podrška osobama oboljelih od malignih bolesti i članovima njihovih obitelji. Tu su i rehabilitacija nakon operacija malignih bolesti, preventivno djelovanje i zaštita zdravlja, suradnja sa zdravstvenim ustanovama, odgojno – obrazovnim institucijama, izdavanje i tiskanje brošura, letaka, knjiga i časopisa iz svoje djelatnosti, razvijanje programa međunarodne suradnje i druge.

Predsjednik udruge “NE-ovisnost”

TOMISLAV MIŠETIĆ

Sve je više mladih u problemu s „legalnim drogama“, poput osvježivača zraka

Predsjednik Gradske lige protiv raka Osijek

Prevencija zdravlja i jačanje spoznaje o zdravom životu, te pomoć i podrška oboljelima od malignih bolesti okosnica je projekta.

3.200.000 kuna

proračunskog novca za uskrsnice i božićnice za umirovljenike i socijalno ugrožene osobe.

Udruga za borbu protiv ovisnosti NE-ovisnost osnovana je 2003. godine na inicijativu rehabilitiranih ovisnika i bavi se svim oblicima borbe protiv ovisnosti o drogama i drugim opojnim sredstvima, alkoholu te kockanju/klađenju. Projekt je usmjeren na rano otkrivanje ovisnosti, sprječavanje rizičnih ponašanja i konzumacije droga. Provodi se na području grada, a pruža psihosocijalnu pomoć korisnicima projekta i njihovim obiteljima. Ono što je bilo novo u 2019. godini jest da su proveli edukaciju za naše djelatnike. Edukaciju je održao dr. Robert Torre, specijalist psihijatar iz zagrebačkog KBC Sestre Milosrdnice.

Proširen sustav video-nadzora

Zbog učinkovitije zaštite građana, imovine i javnih površina – Grad Osijek rekonstruirao je i proširio postojeći sustav video-nadzora. Sustav je u potpunosti digitalan, umrežen i upravljiv s jednog središnjeg mjesta.


ANKETA

MIROSLAV ČAKALIĆ

Godišnje sudjelujemo na 170 događaja

Od ove je školske godine Grad povećao stipendije za učenike s 400 na 600 kuna, a za studente s 800 na 1.200 kuna mjesečno. Je li to dovoljno? 66.67% Trebalo bi izdvajati više proračunskog novca 33.33% Da, dovoljno je 0% Ne, nije dovoljno 0% Ne znam Stanje ankete na dan 22.1.2020. Glasajte i dalje.

AKTUALNO

Poglavar udruge Hrvatski sokol Osijek

Počasna sokolska garda udruge Hrvatski sokol broji 40 pripadnika. Garda je sastavljena od studenata, učenika i djelatnika. Počasna garda sudjeluje na mnogim manifestacijama koje se organiziraju na razini grada,

županije, ali i države. Počasna garda sudjeluje u većini protokola koje organizira i sam Grad, kao i ostale jedinice u gradu poput fakulteta, sportskih udruga i slično. Sokolska garda izuzetno je bitna jer time pokazujemo da grad Osijek njeguje i čuva kulturno-povijesnu baštinu. Svi pripadnici učenici su ili studenti koji imaju svoje obveze i koji su dio garde u svoje slobodno vrijeme. Ljude uvijek oduševi pojavnost naše garde, njihova odora, držanje i stav – odnosno disciplina i karakter. Uvijek dobijemo priznanje i riječi hvale za naš dosadašnji rad. Za nas je velika čast kada nas gradonačelnik nekog grada pozove da uveličamo njihovu svečanost.

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

2

Kulturni centar Osijek i Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku predstavili su novi kazališni ciklus u gradu pod imenom “Ctrl Alt”. Manifestacija je nastala u lipnju prošle godine. Ovaj projekt postaje ciklus, prvi dio će biti u HNK Osijek, a drugi dio na ljeto seli u Kulturni centar Osijek. Ulaznice za predstave mogu se kupiti na blagajni HNK, a svi oni do 26 godina za dvije kupljene ulaznice treću dobivaju besplatno.

MATO OBRADOVIĆ

Vrlo smo aktivni u nordijskom ZORISLAV BABIĆ hodanju Naši su programi u 2019. okupili 1280 umirovljenika

Ctrl Alt – novi kazališni ciklus

Predsjednik SUH podružnice Osijek

Udruga Umirovljenici zajedno Osijek djeluje od 2011. godine ostvarujući svoje temeljne ciljeve i zadaće među kojima se ističu zaštita, promicanje i unapređenje prava i interesa umirovljenika, razvijanje prijateljstva, uzajamnosti i među umirovljenicima, organizacija kulturnih, zdravstvenih i edukacijskih aktivnosti, organiziranje sportskih, rekreativnih aktivnosti te organiziranje i sudjelovanje u humanitarnim akcijama. Projekt „Zaustavimo vrijeme – ritam zdravog života“, provodi se već treću godinu. Programski sadržaji se svake godine. Ove, 2019. godine uveli smo dodatne sadržaje: fotografske radionice, rekreativne aktivnosti u prirodi i upoznava-

Predsjednik udruge “Umirovljenici zajedno”

nje sa zdravim načinima prehrane. Tijekom 2019. godine provodila su se još dva projekta, i to projekt informatičkog osposobljavanja i organizacija kuglačkog turnira „Memorijal Dragutina Medvidovića“.

Sindikat umirovljenika Hrvatske – podružnica Osijek dobrovoljna je i nestranačka udruga koja broji 202 člana. Projekt nam je omogućio da se svi članovi po svojim sklonostima aktivno uključe u sport i rekreaciju. U projektu je sudjelovalo preko 70 osoba. Na sportskim susretima Sindikata umirovljenika redovito sudjelujemo i natječemo se u belotu, pikadu i šahu. Uključili smo se u aktivnosti u organizaciji Gradskog saveza “Sport za sve” Osijek, najviše u nordijskom hodanju, a pojedinačno i u druge discipline. Iznos koji smo dobili omogućio nam je da organiziramo naše aktivnosti.

Sastajemo se svake srijede u velikom broju.


MILAN PETERKA

Poduzetnike educiramo o pokretanju poduzetničkog poduhvata Centar za poduzetništvo Osijek osnovan je 1997. godine kao neprofitna udruga građana, čiji su osnivači profesori sa Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku i poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije. Centar je udruga koja se razvija na uvjerenju da su znanje, kvaliteta i pozitivan stav nužni preduvjeti pozitivnog poslovanja, kako njega samog, tako i njegovih korisnika, klijenata, partnera te cjelokupnog okruženja. U tom smislu, klijenti Centra su brojni poduzetnici, javna poduzeća gradovi i općine, visokoobrazovne i znanstvene institucije i nevladine organizacije. Projekt Edukacijom i savjetovanjem do povećanja poduzetničke aktivnosti provodio se u razdoblju od 1. lipnja do 31. prosinca 2019. godine. Provedbom projekta osigurala se besplatna sa-

Poziv bračnim parovima

Voditelj Centra za poduzetništvo

vjetodavna pomoć poduzetnicima (80 poduzetnika) s ciljem informiranja i educiranja poduzetnika o relevantnim temama za pokretanje i upravljanje poduzetničkim poduhvatom. Osim savjetovanja, sudjelovanjem na edukaciji pojedinci su se osnažili za pokretanje podu-

Prigodom Valentinova gradonačelnik Ivan Vrkić priređuje tradicionalni svečani prijam za osječke bračne parove koji su tijekom protekle godine proslavili Zlatni pir. Iz Gradske uprave pozivaju sve bračne parove da se prijave u Gradsku upravu. zetničkog poduhvata, ali i za njegov daljnji razvoj i unapređenje. Osnovne aktivnosti koje obavlja tim zaposlenika Centra organizirane su u dva odjela – Odjel poduzetničke podrške i Odjel za EU projekte i međunarodnu suradnju u kojima je zaposleno sedam stručnjaka.

Do sada je tim Centra za poduzetništvo uspješno proveo 35 EU projekata.

36.528.950 kuna

proračunskog novca za održavanje komunalne infrastrukture.

LJUBICA PILIPOVIĆ

Tradicijske rukotvorne tehnike savladalo je 1200 polaznika Udruga “Šokačka grana” osnovana je 2005. godine, a bavi se očuvanjem i promicanjem kulturne i tradicijske baštine Šokaca Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke. Cilj projekta očuvanje je i upoznavanje s različitim tradicijskim rukotvornim tehnikama ovoga područja, no osnovni cilj projekta je osposobljavanje polaznika za proizvodnju kvalitetnih autohtonih suvenira. U projektnom timu sudjelovalo je 14 osoba:

voditeljica projekta, stručna suradnica (etnologinja Muzeja Slavonije) i 12 voditeljica radionica. Izražavamo veliku zahvalnost što Grad prepoznaje kvalitetu ovog projekta i daje nam potporu, a mi se trudimo svake godine poboljšati ga. Rezultat toga svega je 1200 polaznika koji su u ovih 13 godina uspješno savladali tradicijske rukotvorne tehnike. Udruga provodi još dva velika projekta MOS “Urbani Šokci” i manifestaci-

Koncertni ciklus Grada Voditeljica projekta udruge “Šokačka grana”

ju “Dani Julija Njikoša”. Tu su još gastro programi “Što su jeli naši stari u Korizmi” i Dani Kruha.

Putem edukacijskih radionica educirano je 252 polaznika od 6 do 75 godina koji su u potpunosti ili djelomično savladali rukotvorne tehnike.

U Muzeju likovnih umjetnosti održan je koncert Anđelka Krpana (violina) i Martina Krpana (violina) u okviru programa Koncertnog ciklusa Grada. Najvažniji klasični koncertni glazbeni događaji u gradu obuhvaćeni su Koncertnim ciklusom Grada, ciklusom glazbenih gostovanja eminentnih hrvatskih i inozemnih solista i ansambala.

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

3


DANIJEL BALAŽIĆ

“Tko peca zlo ne misli” okupilo je 60 sudionika

Predsjednik udruge Alijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih djelatnosti

ZVONKO PENOVIĆ

Javnost želimo senzibilizirati za društveno korisne aktivnosti

Udruga Alijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih djelatnosti svojim programima i projektima želi ukazati na značajna imena znanosti i kulture u Osijeku, Slavoniji i Baranji i šire. Projekt „Dani radosti“ provodio se u Centru za odgoj i obrazovanje Ivan Štark. Organizirali smo likovne, dramske i glazbeno-scenske radionice

Provodimo projekte i programe koji podrazumijevaju sjećanja na umjetnike kao što su Sigmund Romberg.

koje su provele četiri osobe i tri volontera. U radionicama su sudjelovala djeca s poteškoćama u razvoju. Već godinama surađujemo s centrom Ivan Štark. Projekt je završio izložbom radova učenika krajem prošle godine. Proveli smo i projekt „Osječki parkovi moje mladosti“ te „Život je more“. Projekti su poetski, prozni, literarni i likovni, a u njima sudjeluju građani različitih uzrasta, najčešće srednjoškolci. Planiramo i promocije knjiga, likovne izložbe, poetske večeri, organiziranje znanstvenih tribina. Princip naše udruge je senzibilizirati javnost za kreativne i humane aktivnosti.

270.000 kuna proračunskog novca za razvoj civilnog društva.

Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije, poznatija pod skraćenim nazivom UPIT, osnovana je 2007. Osnovni ciljevi udruge vezani su za podizanje razine životne kvalitete osoba sa paraplegijom i tetraplegijom i njihove integracije u društvo. Projekt se najvećim dijelom provodio na području općine Petrijevci, gdje je organizirano ribolovno natjecanje za osobe s invaliditetom. Na natjecanju je sudjelovalo 18 sudionika s područja pet županija. Natjecanje je bilo centralna manifestacija projekta „Tko peca zlo ne misli“ u kojem je ukupno sudjelovalo oko 60 osoba, udruga s područja pet županija koje su nam pomogle u organizaciji natjecanja. Provodimo usluge osobne asistencije koji-

Predsjednik udruge UPIT Osječkobaranjske županije

ma je pokriveno 29 naših članova. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda i resornog Ministarstva. Riječ je o najkonkretnijoj pomoći koju možemo pružiti našim članovima.

DOMIN STANUŠIĆ

Djecu smo educirali o očuvanju prirode i održivosti Lovačko društvo Mursa broji 31 člana. Mogu im se pridružiti sve punoljetne osobe koje imaju položen lovački ispit i dozvolu za držanje i nošenje oružja. U projekt su uključene 32 osobe, od čega su njih 31 naši članovi te jedna osoba – zaposlenik Unikoma koja je držala predavanja o ekologiji i važnosti zbrinjavanja i odvajanja otpada. Djecu smo upoznali o važnosti okoliša, očuvanju i održivosti bio-različitosti. Sredstva koja smo dobili od Grada utrošena su u hranu i napitke, režijske troškove, najam i potrebna pomagala. Sredstva bi mogla biti veća kako bismo obuhvatili veći broj učenika, ali i ovako smo jako zadovoljni. I u 2020. planiramo organizirati Školu u prirodi. Zanimanje mlade

Predsjednik Lovačkog društva Mursa

populacije za boravak i aktivnosti u prirodi dosta je veliko, no mi u društvu smatramo kako sam rad i zanimanje za prirodu mora krenuti od kuće, a poslije toga se nadograđivati u nekoj od udruga.

3.000 posjetitelja na WineOs-u

10. je siječnja u dvorani Gradski vrt otvoren dvodnevni Festival ugodnog življenja WineOs. Dosad najveći i najbogatiji ovaj je festival okupio oko 100 vinara. Uz niz radionica i promocija, ovogodišnji WineOs donio je i bogatu restoransku ponudu.