Čist račun - osječki proračun (studeni 2019.)

Page 1

BROJ 52, STUDENI 2019. MIRA BRUMERČEK-LUKAČEVIĆ

Mjesečno imamo stotinjak savjetovanja potrošača Kroz projekt „Savjetovanje i informiranje potrošača“ udruga Potrošački forum savjetuje potrošače. To je nama kao udruzi bila profesionalna djelatnost do ukidanja samih Savjetovališta, odnosno prestanka financiranja od strane nadležnog Ministarstva. Željeli smo ostati na raspolaganju građanima, barem u ograničenom vremenu u kojem smo ih savjetovali u njihovim pojedinačnim situacijama. Projekt financiran od strane Grada Osijeka trajao je do srpnja, a mi ga sada volonterski provodimo. Utorkom od 11 do 14 sati građani mogu doći u naš ured u Hrvatske Republike 19b ili nas kontaktirati na broj 200-246. Dok smo radili profesionalno od ponedjeljka do petka puno radno vrijeme, bilo je oko 6.000 upita godišnje. Što se tiče projekta koji je financiran od strane grada, radili smo na bazi četiri sata tjedno plus mailovi i upiti na našoj Facebook stranici. Nismo još napravili statistiku, ali mislim da se radi o nekih 100-njak savjetovanja mjesečno.

Predsjednica Kluba žena liječenih na dojci Mammae

KATICA ANDRAŠI

Fizikalna terapija za članice

Predsjednica udruge Potrošački forum

Kako je nama bilo najgore da se savjetovalište potpuno ukine, željeli smo zadržati neki kontinuitet dok se ono ponovno ne uspostavi.

9.314.500 kuna

proračunskog novca za izgradnju komunalne infrastrukture-objekte komunalnog otpada

Fizikalna terapija nužna je ženama operiranim na dojci. Terapija organizirana na teret HZZO-a često je nedovoljna, tako da kroz projekt „Fizikalnom terapijom do kvalitetnijeg života“nastojimo našim članicama omogućiti grupne ili manualne masaže, odnosno terapije, ovisno što svaka žena treba. U rujnu smo krenuli s fizikalnom terapijom na koju su svakodnevno u četiri termina dolazile 24 žene. Dva su termina bila za grupne vježbe, a dva za manualnu masažu i limfnu drenažu. Naš klub ima 60 članica. Svi koji imaju pitanja ili žele svoje dileme podijeliti s nama, mogu doći u naš klub koji se nalazi u DZ Drava, Prolaz J. Leovića 4. Svakog utorka od 15 do 19 sati mogu doći na naše druženje.

Kolektivna sadnja stabala

Velik odaziv građana obilježio je prvi dan kolektivne sadnje stabala u Osijeku. Timovima volontera pridružili su se učenici i učitelji srednjih i osnovnih škola, pa su zajedno sa stručnim službama Grada, Unikoma, Hrvatskih šuma i Poljoprivredne i veterinarske škole posadili razne vrste stabala.


ANKETA

STOJAN BJELAJAC

Razvijamo nove sportove za slijepe osobe Građani će uz stručne službe Grada zasaditi 269 stabala na 7 lokacija, a 204 stabla Grad će zasaditi na 15 lokacija. Jeste li zadovoljni akcijom ozelenjavanja? 73.33% Da, jesam 26.67% Da, ali bi se moglo posaditi i više stabala (4 votes) 0% Ne, nisam 0% Ne znam Stanje ankete na dan 20.11.2019. Glasajte i dalje.

AKTUALNO

Stipendije Zaklade „Srce grada Osijeka“

Zaklada “Srce Grada Osijeka” raspisala je novi javni natječaj za dodjelu stipendija studentima koji su redovno upisali akademsku godinu 2019./2020. Ove je godine izdvojeno 540.000 za 30 stipendija, tako da je riječ o najizdašnijoj stipendiju u Hrvatskoj.

Lista kandidata za najam gradskih stanova

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

2

Grad Osijek donio je Odluku o usvajanju prijedloga Liste kandidata za davanje gradskih stanova u najam. Kandidati koji su predali zahtjev prema raspisanom Natječaju, Odluku o usvajanju prijedloga Liste kandidata za davanje gradskih stanova u najam listu mogu vidjeti na oglasnim pločama Grada Osijeka u Kuhačevoj 9 i Franje Krežme 18.

Predsjednik Športske udruge slijepih Svjetlost Osijek

Kroz naš projekt „Sport, sljepoća i predrasude“ provodimo športsko-rekreativne i edukativne aktivnosti za očuvanje zdravlja, te postizanje forme natjecateljskih skupina koji nastupaju u ligačkom sustavu natjecanja i na Međunarodnim natjecanjima. Organizirali smo

i 11. Međunarodno kuglačko i peto bowling natjecanja za slijepe Memorijal Stjepan Jurčević, u sklopu kojeg razmjenjujemo primjere dobre prakse sa natjecateljima iz susjednih zemalja i promoviramo naš Grad i Županiju. U sklopu projekta održavamo i edukacije u Osnovnim školama. Sve je to vrlo bitno jer zbog neznanja dolazi do predrasuda, a zbog neznanja i predrasuda dolazi do diskriminacije. Imamo 55 članova koji su prema svojim interesima i zdravstvenim mogućnostima podijeljeni u tri sekcije – kuglanje, pikado, šah. Razvijamo i promoviramo nove sportove za slijepe, kao što su igra na govornom pikado aparatu, natjecanja na visećoj kuglani, bowling.

ANDRIJA KURIC

Predstavili smo knjigu o 25 godina Matice slovačke Matica slovačka Osijek organizirala je i ove godine već tradicionalnu kulturnu manifestaciju Dani slovačke kulture u Osijeku koja je održana 10. svibnja 2019. u prostorijama OŠ Antuna Mihanovića. U organizaciju su se uključili svi aktivni članovi Matice Osijek, njih 50. Program je započeo misom u Kapucinskoj crkvi na kojoj su sudjelovali i gosti iz Slovačke. Potom je otvorena i predstavljena izložba ručnih radova članova radionice ručnih radova MS Osijek. Dani slovačke kulture nastavljeni su kulturno-umjetničkim programom, na kojem je nastupio i Robert Zgrablić sa fujarom. Predstavljena je knjiga 25 MS Osijek autora Emila Dorčaka i Andrije

Predsjednik Matice slovačke Osijek

Kurica, a program je nastavljen plesnom, pjevačkom i glazbenom sekcijom članova i dječjom plesnom skupinom. Program su uveličali i naši gosti iz Slovačke, članovi folklorne i pjevačke skupine MS Čakajovce, Janikovce.

Predsjednica Ženske udruge Izvor

MIRJANA HERCEG

SOS liniju najčešće pozivaju žene

Projekt „Zaštita ljudskih prava i ravnopravnost spolova“ usmjeren je na pružanje specijalizirane pravne i psihosocijalne pomoći i podrške osobama kojima su povrijeđena temeljna ljudska prava i slobode, primarno skupinama slabog imovnog stanja/ pripadnicima ranjivih skupina. U najvećoj mjeri su to žene izložene različitim oblicima nasilja i diskriminacije. Projekt se provodi putem pravnog savjetovališta, SOS telefona (0800 200 151), grupe za psihosocijalnu podršku i individualnu pomoć. Najveći broj naših korisnika/ca živi na području grada Osijeka, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, a prema potrebi pružamo pomoć, upute i preporuke putem telefona/maila.

SOS linija je dostupna za cijelu Hrvatsku.


MARIJA ŠEŠO

Našim smo korisnicima na raspolaganju kad god im je potrebno Katolička udruga Veronikin rubac već 13 godina provodi projekt „Sami ste, stari i nemoćni – bit ćemo dio vaše obitelji“ i trenutno imamo 138 korisnika. Kroz ove smo godine sveukupno imali više od 400 korisnika u tretmanu. Naše korisnike obilazimo, družimo se s njima, vozimo ih na liječničke preglede, u kupovinu ili obavimo kupovinu umjesto njih. U trenucima kada nemaju zdravstvenu njegu u kući, uskačemo i premostimo to razdoblje dok ne dobiju potrebnu njegu. Pomažemo im u održavanju higijene – kupanju, šišanju… Kada preuzmemo brigu o osobi, mi stalno brinemo o njoj – jednom riječju na raspolaganju smo im kad god im je to potrebno, a najmanje ih jednom tjedno obilazimo. Organiziramo im i velika spremanja dva puta godišnje – u proljeće i jesen. Naša pomoć im je od velikog značaja

Predsjednica Katoličke udruge Veronikin rubac

Odana počast gradu-heroju

jer ne moraju tražiti smještaj u nekom od domova za starije i nemoćne. Jer, ako osoba može funkcionirati u većini stvari, ali primjerice ne može sama ući i izaći iz kade kako bi se okupala – mi smo tu da joj pomognemo. Javiti nam se mogu sve osobe koje su same, stare i ne-

moćne. U našoj udruzi svakodnevno je organizirano dežurstvo od 10 do 12 sati, pa nam se osobe u potrebi mogu javiti na broj 214-044. Odlazimo do njih, vidimo o čemu je riječ i nastojimo im pomoći. Imamo 65 članova, od toga je njih dvadesetak konstantno aktivno.

Kod spomenika u Parku kralja Držislava, izaslanstva Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Hrvatske vojske, Policijske uprave osječko-baranjske i Koordinacije udruga i stradalnika iz Domovinskog rata, odali su počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i građanima Vukovara.

Uz dobru organizaciju života svatko može sat ili dva tjedno izdvojiti za nekog tko je u potrebi i bit će daleko bogatiji. 305.000 kuna

proračunskog novca za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina

ŽILIJAN BARUŠIĆ

Sve veći interes za nordijsko hodanje pokazuju građani svih dobnih skupina Projekt „Hodanjem do zdravlja“ je edukativni projekt starijih osoba o značaju, prednostima i pozitivnim zdravstvenim učincima nordijskog hodanja kao oblika tjelesne aktivnosti za očuvanje zdravlja te usvajanje pravilne tehnike nordijskog hodanja kroz tjedne radionice nordijskog hodanja. U provedbi projekta sudjeluju tri volontera, a projekt se provodi na području grada Osijeka. Službeno brojimo 40-ak članova, ali je aktivno njih 20ak, jer su naši članovi obič-

no osobe starije životne dobi, ali zbog vrlo bliske suradnje, koja traje već godinama s udrugom „Klub 60+“ s kojom dijelimo i prostor, volimo reći da su svi članovi Kluba 60+ i naši članovi i uvijek su dobro došli. Provodimo edukacije u obliku predavanja te naravno radionica, odnosno treninge nordijskog hodanja, ali se također rado odazivamo na sva događanja u gradu i na suradnju sa svim udrugama koje na neki način promoviraju zdravlje i tjelesnu aktivnost.

Zasadi drvo, ne budi panj Predsjednik udruge Nordos

Najviše su zainteresirani umirovljenici, odnosno građani treće životne dobi, iako polako sve veći interes pokazuju građani svih dobnih skupina.

Ukazujemo na važnost tjelesne aktivnosti (hodanja) te na pozitivne učinke koje kretanje ima na njihovo zdravlje.

Sugrađanke i sugrađani zainteresirani za sudjelovanje u akciji ,,Zasadi drvo, ne budi panj”,odnosno organiziranoj sadnji stabala, koja je realizirana 8. i 9. studenog 2019. Morali su proći obuku. Dokaz obuke bio je zeleni bedž s logotipom građanske inicijative ,,Zasadi drvo, ne budi panj”. Građani su uz pomoć stručnih službi Grada posadili 269 stabala.

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

3


VLADIMIR PAVIČIĆ

Veliki interes za planinarsku školu “Dumina”

Predsjednik udruge Snaga kulture

DAVOR HORVAT

Mladi kao promotori kulturnih vrijednosti grada Projekt „Volim spomenik svoga kvarta“ osmišljen je kao sraz kulture i umjetnosti kroz koji će učenici osječke osnovne škole Augusta Šenoe iskazati svoju kreativnost u izradi replike spomenika, naše dobrotvorke Paulinne Herman, osječanima poznate kao Mačkamama. Spomenik, dominira u Industrijskoj četvrti. Izrađen je u slavonskoj hrastovini, rad našeg pozna-

Kroz izvaninstitucionalne aktivnosti naši projekti su usmjereni na mlade generacije u prepoznavanju kulturnih vrijednosti svoga grada.

tog kipara Mate Tijardovića.Učenici su ga izradili u glini u suradnji sa učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Izložbom svojih radova u javnom prostoru TC ex Mercator, projekt je predstavljen građanima. Cilj projekta je stvaranje ljubavi prema spomeniku svoga kvarta, poglavito među mladim generacijama, koji će kroz ovakve projekte postati mladi promotori spomeničke baštine i kulturnih vrijednosti našeg grada. Naša udruga djeluje na prostoru grada Osijeka već punih devet godina. Broji 30 članova i veliki broj suradnika. Od svog osnutka, uspješno smo proveli dvadesetak projekata.

600.000 kuna

proračunskog novca za kapitalne investicije u poduzetništvu i gospodarstvu

Mala planinarska škola za djecu i mladež Dumina počela je ove jeseni u suradnji s nekoliko osnovnih škola s područja grada i u suradnji sa SOS Dječjim selom Ladimirevci. Dva smo izleta do sada uspješno organizirali i uspjeli okupiti veliki broj djece, što je iznad naših očekivanja. Kroz program šest jednodnevnih izleta djeca će učiti ono što je najbitnije za svakog planinara – kretanje u prirodi, zaštita prirode, prva pomoć, orijentacija… Cijeli taj ciklus, koji inače prolaze i novi „veliki“ planinari, odvija se kroz opću planinarsku školu i izlete, od kojih svaki ima svoj edukativni dio. Izleti će biti organizirani u bližoj okolici – prvi je izlet bio u Draž gdje smo se priključili akciji „Posadi drvo, ne budi panj“, drugi je

Predsjednik Planinarskog društva „Zanatlija“

u Slavonski Brod, odnosno Šumu Striborovu na Dilj planini. Iznimno sam zadovoljan što je na prvom planinarskom izletu bilo 107 sudionika.

ANA MATIJEVIĆ

Sve ove godine nastojimo sačuvati svakog volontera Projekt „Zajedništvo je temelj uspjeha“ se provodi u Tenji, gradu Osijek i na području Osječko-baranjske županije. Obuhvaća šire područje djelovanja kao što je volontiranje u udrugama s posebnim potrebama, edukaciji, asistenciji, te suradnji sa Udrugama i Izvršnom vlasti. Projektom je obuhvaćeno više udruga s posebnim potrebama, škole, građani i mjesni dužnosnici. Teško je reći točan broj, ali se radi o velikom broju sudionika i još većem broju volonterskih sati. Proveli smo i provodimo naše programe – Istraživanja u zajednici (okrugli stol), volontiranje u SPORIN-u i ŠUS Svjetlost, obilježavanje Međunarodnog dana volontera, Međunarodnog dana bijelog štapa, Okupljanje

Predsjednica Volonterskog centra Tenja

građana u provođenju građanskih inicijativa. Brojimo 22 aktivna volontera i 10 ili više povremenih, ovisno o potrebi.

Briga za ljubimce i okoliš

Uz dječje igralište sjeverno od Robne kuće Sjenjak, postavljena je prva natpisna ploča koja upozorava vlasnike pasa da su obvezni počistiti javnu površinu za svojim ljubimcem. Dio je to projekta „Odgovorna briga za ljubimce i okoliš“ koji financira tvrtka Unikom.