Page 1

BROJ 49, KOLOVOZ 2019. IVAN KRISTIJAN MAJIĆ

Razvoj Kulturnog centra započinjemo programima razvoja publike Priliku da se prijavim na posao ravnatelja Kulturnog centra, doživio sam isključivo kroz sjajnu mogućnost da se bavim potencijalima grada i da kultura u Osijeku bude puno više od samo izložbe, predstave, ili koncerta. Kulturni centar koji sam predložio upravo je to – jedan aktivni element, institucija koji ulazi u manje i više poznate prostore u gradu, aktivira ih i obogaćuje. Zato razvoj Kulturnog centra započinjemo programima razvoja publike. KC će djelovati, najprije u javnom prostoru, uvodeći nove sadržaje u svakodnevicu građana. Kultura mladih, Kultura 365 i izgradnja gradskog kulturnog brenda smjernice su kojima će se KC baviti u ove četiri godine. U praksi to znači niz tribina i radionica u školama i na fakultetima, puno novih uličnih programa, vizualnih intervencija, koncerata, poezije i hibridnih događanja u neotkrivenim gradskim prostorima, ali i postepeni razvoj novih kulturnih manifestacija.

Voditeljica projekta udruge Pobjede

MAŠA RIZNIĆ

Volontirajte u nemetinskom azilu!

Ravnatelj Kulturnog centra

U gradu ima puno više kulturnih događaja nego što pomislimo na prvu. Ali je krug publike jako uzak.

35.645.384 kuna kuna proračunskog novca za izgradnju školskih prostora

Projekt „Mislim, dakle volontiram!“ za cilj ima doprinijeti dobrobiti i podizanju razine kvalitete života mladih od 18 do 30 godina. Pokušat ćemo potaknuti mlade iz Osijeka da volonterskim aktivnostima organiziranim u Skloništu za napuštene životinje Udruge Pobjede kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme. Kroz volonterske aktivnosti mladi će raditi na samoaktualizaciji, razvijati socijalne vještine i pozitivne vrijednosti te učiti preuzimati odgovornosti za zajednicu u kojoj žive. Tijekom volonterskih akcija mladi će moći volontirati ovisno o svojim željama, na manje ili više fizički aktivnim/ kreativnim pozicijama.

Opet među najtransparentnijima

Grad Osijek i ove je godine dobio Priznanje Instituta za javne financije za transparentnost gradskog proračuna osvojivši maksimalnih 5 bodova. Osijek se tako svrstao u sam vrh transparentnosti, odnosno među samo osam gradova u Hrvatskoj.


ANKETA

DANIJELA JOVČIĆ

Obnova pravoslavne kapele uz pomoć Grada Grad Osijek raspisao je Javni poziv za organizaciju/ suorganizaciju i provedbu Adventa u Osijeku 2019. Na kojoj bi lokaciji voljeli da se advent održi? 63.16% U Tvrđi 15.79% Na više lokacija u gradu - od centra do Tvrđe 10.53% Na Trgu Ante Starčevića 10.52% U Sakuntala parku i Europskoj aveniji 0% U Parku kralja Petra Krešimira IV Stanje ankete na dan 9.8.2019. Glasajte i dalje.

AKTUALNO

Predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine

Kada govorimo o sredstvima iz proračuna Grada Osijeka koja su namijenjena za rad Vijeća srpske nacionalne manjine, mogu reći da su zadovoljavajuća. Kažem zadovoljavajuća jer su početkom prethodnog mandata, a i nešto ranije, sredstva za rad vijeća nacionalnih manji-

na prepolovljena. Cilj Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka je očuvanje identiteta i promoviranje kulture srpske zajednice. Osnovna uloga Vijeća jeste zaštita našeg identiteta i promoviranje kulture svih nacionalnih manjina koje su aktivno uključene u rad i život našeg grada. Od velike važnosti izgradnja dobrih odnosa među samim manjinama i održavanje dobrosusjedskih odnosa s većinskim stanovništvom hrvatske nacionalnosti kako na području grada, tako i na cijelom području Republike Hrvatske. Nadam da ćemo uz pomoć gradskih institucija obnoviti pravoslavnu kapelu na Donjogradskom groblju koja je izgrađena u 19. stoljeću.

DARKO BILIĆ Osijek – zeleni grad

Grad je prošle godine uklonio 521 stablo, a posadio 760 stabala, dok je ove godine uklonio 205 stabala, a posadit će ih više od 700. Otkako je Grad najavio radove na uklanjanja i orezivanja stabala, određeni dio javnosti izrazio je zabrinutost i nezadovoljstvo radi spomenutih, nužnih radova.

Organizacija Adventa

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

2

Grad Osijek raspisao je Javni poziv za iskaz interesa za organizaciju/suorganizaciju i provedbu programa ,,Advent u Osijeku 2019.” Rok za podnošenje prijave i cjelokupne dokumentacije za Javni poziv traje od dana objave, 25. srpnja do zaključno 31. kolovoza 2019.

Došli smo slučajno, a sada planiramo novu halu Tvrtka Puck Custom Enterprises je specijalizirana za razvoj tehnologije raspršivanja gnojiva na velikim poljoprivrednim površinama, odnosno za proizvodnju, prodaju i servis opreme za raspršivanje. Tvrtka je u Osijek stigla 2012. sasvim slučajno kada je obavila prvu prodaju svoje opreme izvan SAD-a. Prvi kupac bio je sustav Belje. Bili su zadovoljni i vidjeli da je sustav kvalitetan, pa su odlučili kupiti još jedan dio opreme. Isto 2014. kupuje i Žito, tako da su vlasnici tada odlučili upravo u Osijeku otvoriti predstavništvo kako bi klijentima bili na usluzi, te im ponudili održavanje i servisiranje opreme. U tvrtki je trenutno troje zaposlenih i ovdje je sjedište poslova za

Direktor osječke podružnice PCE

cijelu Europu. Od Grada smo kupili česticu u Industrijskoj zoni Nemetin, pa je u planu izgradnja hale u kojoj će biti izložbeno-prodajni salon, servis i prodaja rezervnih dijelova.

Projektna asistentica Udruge Breza

MIRNA ŠOSTARKO

„Lonac“ za kreativno slobodno vrijeme

Klub mladih Lonac Brezin je projekt kojem je cilj potaknuti kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih na području grada Osijeka. Kroz projekt se mladima pružaju radionice i aktivnosti iz područja obrazovanja, volonterstva, umjetnosti i kreativnih izričaja, medija, kulture i slično. Mladima se pruža mogućnost da u neformalnom okruženju unaprijeđuju svoja znanja i vještine te smisleno, organizirano i motivirano provode svoje slobodno vrijeme. Želimo da mladi grada Osijeka budu proaktivni te želimo njihove inicijative pretvoriti u stvarnost, stoga smo u stalnom direktnom kontaktu s mladima te osluškujemo njihove želje i potrebe.

Lonac ima i aktivne timove mladih koji se redovito okupljaju.


JASMINA POZNIĆ

Moramo smisliti kako dovesti goste u Osijek Imala sam posao kojim sam bila više nego zadovoljna. No, čovjek ima potrebu uzeti život u svoje ruke i stvoriti nešto sam. Počela sam 2008. prvo s četiri sobe, da bih došla do 14 soba, te još tri apartmana na drugoj lokaciji. Dala sam otkaz na tadašnjem poslu i danas se bavim samo iznajmljivanjem. Zapošljavam još pet djelatnika. Polovicu gostiju u Maksimilianu godišnje čine domaći, a polovicu strani gosti. Isto tako pola ih je poslovnjaka, a pola klasičnih turista. Od rujna do ožujka i travnja oko 80% gostiju čine poslovni ljudi, dok ljeti imamo više stranaca i više turista. Za razliku od razvijenih turističkih destinacija, nama nije dovoljno samo imati smještaj. Mi moramo smisliti kako dovesti gosta. Moj posao nije posljedica porasta broja go-

Završavaju radovi na OŠ Briješće

Vlasnica obrta Una

stiju nego truda da putujem po Hrvatskoj i regiji, te pronalazim načine kao ću dovesti nove goste u Osijek. U godinu dana je broj kreveta u Osijeku porastao za više od 25%, a broj turista za samo 10%. Osječani su masovno počeli otvarati smještajne objekte čekajući da im dođu gosti. No, mi goste ov-

dje moramo dovesti. Grad puno više pažnje polaže na poduzetnike. Svi mi koji se bavimo poduzetništvom jako brzo donosimo odluke i brzo reagiramo. Stoga bi svi voljeli da se neke stvari puno brže rješavaju. Vidim nove vjetrove, vidim pomake, no na brzini bi se trebalo poraditi.

Naša su budućnost male grupe i individualni gosti. 650.000 kuna

BOJAN BODRAŽIĆ

proračunskog novca za Agenciju za obnovu osječke Tvrđe

Imamo izvrsnu kreditnu liniju za obnovu i sufinancirane kamate Putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uvlasnici ostvaruju do čak 60 posto nepovratnih sredstava ukupne vrijednosti obnove, odnosno ostvarit će znatne financijske uštede. Ušteda na toplinskoj energiji je minimalno 50 posto, a praksa je pokazala da su uštede nakon završetka radova veće i od 60 posto. Energetska obnova obuhvaća krovopokrivačke i hidroizolacijske radove, obnovu fasade, te obnovu stolarije na zgradi.

Dogradnja novih učionica, rekonstrukcija postojeće zgrade i izgradnja školske sportske dvorane u Osnovnoj školi Briješće jedan je od velikih projekata Grada Osijeka. Radovi bi trebali završiti do kraja kolovoza, kako bi Osnovna škola u Briješću, u novoj školskoj godini bila u funkciji.

Događa se da suvlasnici koji su prije desetak godina na zgradi obnovili krov sad ulaze u novi kredit kako bi obnovili i pročelje. Zgrade na upravljanju kod Zavoda obnavljaju se i preko kreditne linije čiju kamatu sufinanciraju Osječko-baranjska županija (2 posto) i Grad Osijek (1 posto). Županija sufinancira i izradu projektne dokumentacije za zgrade, i to do 50.000 kuna. Preko te kreditne linije u 2018. obnovljeno je, ili je njihova obnova u tijeku, 25 stambenih zgrada.

Prva pametna plaža

Direktor Zavoda za stanovanje

Važno je da se suvlasnici brzo dogovore i u većini budu suglasni s projektom.

Grad Osijek može se pohvaliti prvom pametnom plažom. Vrijedna investicija obuhvatila je uređene poznatog osječkog kupališta – Kopike. Projekt je vrijedan 1.053.876,25 kuna od čega je sufinanciran iz Programa razvoja javne turističke infrastrukture i Ministarstva turizma u iznosu od 392.000,00 kuna.

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

3


MARTINA KARALIĆ

Moji proizvodi se već koriste u SAD-u, Švicarskoj i Finskoj

Direktor Ukopa

HRVOJE OSTRIČKI

Odobrena gradnja krematorija, rade se nove grobnice Uvodimo novu, povoljniju kategoriju na Centralnom groblju. Riječ je o tzv. saću, odnosno zemljanom grobnom mjestu sa uređenom stazom i osnovnim betonskim dijelom koje se kasnije može uređivati po želji stranaka. Cijena je od 6.474 kuna. Do sad smo imali kategoriju grobnog mjesta humka (1.125 kuna), i teraco grobnica (oko 9.500 kuna),

20 gradskih groblja na ukupnoj povšini od oko 65 hektara djelatnici Ukopa organizirano održavaju.

pa smo ovom kategorijom postali dostupniji građanima. Osijek će drugi u Hrvatskoj imati kremacijsku peć. Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike smo dobili potrebne dozvole za izgradnju uređaja. S godinama i kod nas raste potreba za ovom uslugom koja će zadovoljiti potrebe ne samo područja Osijeka nego i šire okolice. Vrijednost kremacijskog postrojenja je oko 2.500.000 kuna uz prilagodbu prostora dvije odarnice u mrtvačnici na Centralnom groblju. Zato smo izgradili i novi kolumbarij za urne i ružičnjak za posipanje pepela pokojnika.

37.456.145 kuna kuna proračunskog novca za Dječji vrtić Osijek

Kad sam 2013. za sebe napravila prvi maslac za tijelo, nisam ni sanjala da će se ovo čime se danas bavim pretvoriti u nešto od čega ću živjeti. Sve mi se nekako posložilo. Željela stvoriti kozmetiku koja ne sadrži apsolutno ni jednu kemikaliju. U tome sam i uspjela, pa danas sama proizvodim u svom laboratoriju, sama se bavim distribucijom i reklamom. Prilikom otvaranja obrta od HZZ-a sam dobila 55.000 kuna potporu koju je odmah potrošila jer je morala imati testirane sve proizvode. Ove godine planiram koristiti i poticaje Grada Osijeka. Prirodna kozmetika danas “iskače iz paštete”, ali ja sam više od marketinga koncentrirana na kvalitetne sirovine i u konačnici na kvalitetan proizvod. Kad ljudi osjete

Vlasnica obrta BooLab

energiju koja im se sviđa i kada shvate zašto sam drugačija od drugih, odnosno da moji proizvodi nemaju niti jednu kemikaliju, onda se i odlučuju na kupnju.

MARINA VOJNOVIĆ

Fotografija mi je bila hobi, a danas je posao Po struci sam diplomirana ekonomistica i proteklih 10 godina provela sam na voditeljskoj poziciji jedne uspješne tvrtke. Fotografijom sam se počela baviti kada mi se rodila kći. Hobi mi je postajao sve veća strast, pa sam odlučila da je sad pravo vrijeme za otvaranje obrta. Moja okolina me sa čuđenjem gledala jer ostavljam dobro plaćeni posao da bih se u današnje vrijeme upustila u obrtničke vode. No, nisam požalila jer radim ono što volim. Na tržištu sam, borim se. Ubrzo sam se prekvalificirala za zanimanje fotografa, te u svibnju prošle godine otvorila obrt. Dok prihodi u prvoj godini ne krenu kontinuirano, svaka je kuna dobrodošla, a 20.000 kuna potpore koje sam dobila od Grada Osije-

Vlasnica obrta Marina Loves Photography

ka nisu mali novci. Za poduzetnike početnike mjere Grada Osijeka više su nego dobre, pa se planiram prijaviti i ove godine. Prijave na Javni poziv su jako jednostavne i zahtijevaju vrlo malo papirologije.

Osijek u finalu City Games

Osječka ekipa „Lege s Kopike“osvojila je kartu za finale koje će se održati 20. kolovoza na otoku Viru. Time je grad dobio priliku predstavljati cjelokupni sport Osijeka na ovom međunarodnom događaju.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.