Page 1

BROJ 48, SRPANJ 2019. MARIO ŠAPINA

U 135. godišnjicu osječkog tramvaja ušli smo s flotom novih autobusa Prije 135 godina građani su bili oduševljeni novim tramvajima, pa su neki i danima čekali na mogućnost da se provozaju. Sustav je elektrificiran 12. prosinca 1926., a danas je spreman za novu generaciju niskopodnih tramvaja. U Osijeku će 135. godišnjica organiziranog i kontinuiranog gradskog prijevoza tramvajima biti upamćena po isporuci 12 novih niskopodnih autobusa koji su u prometu od kraja siječnja. No, radi se i na nastavku modernizacije. Kako ne bismo gubili na tempu kod tako velikih projekata, trenutno u Ministarstvu mora, prometa i infrastrkuture intenzivno razgovaramo o raspoloživim bespovratnim sredstvima za nabavku novih tramvaja i pripremamo se za projekt nove remize. Tvrtka je uključena i u razvoj mini projekta kroz koji se razmatra i uvođenje električnih autobusa u javni gradski prijevoz. Paralelno radimo i na savjetovanju sa zainteresiranima za obavljanje poslova nadzora našeg master projekta modernizacije javnog gradskog prijevoza.

Tajnica udruge PLANTaža

DARIJA GABRIĆ

Uredit ćemo napuštene objekte

Direktor GPP-a

183 milijuna kuna vrijedni su radovi na modernizaciji tramvajske pruge i ispravljačkih stanica za koje će uskoro biti raspisan natječaj.

35.365.850 kuna

proračunskog novca za održavanje komunalne infrastrukture

Projekt „Urbane intervencije“ ima za cilj urediti i popularizirati zaboravljene i napuštene objekte u Osijeku. Jedan takav objekt nalazi se na Europskoj aveniji kod Drven parka. Riječ je o jedinom takvom tramvajskom stajalištu koje je tijekom vremena postalo zanemareno i zaboravljeno. Upravo zbog toga odlučili smo u prazna prozorska okna postaviti umjetnički print, čime bi tramvajsko stajalište dobilo novu funkciju kao vanjska „ulična“ galerija. Na taj bi način predstavili ne samo rad mlade osječke umjetnice već i pridonijeli vidljivosti zaboravljene lokacije kroz umjetnički pristup. Obnova i postavljanje printa provodit će se uz stručni nadzor Konzervatorskog odjela.

Novi spremnici za staklo i metal

Nove kante za odvojeno prikupljanje staklene i metalne ambalaže dobili su stanovnici zgrada na Vijencu Ivana Meštrovića. Spremnike će uskoro će imati svaka zgrada kolektivnog stanovanja na području Osijeka.


ANKETA

IVAN MATEJAŠIĆ

Gradska vlast se trudi i pomaže poduzetnicima Nove spremnike za odvojeno prikupljanje staklene i metalne ambalaže uskoro će dobiti sve stambene zgrade u gradu. Razvrstavate li ovu vrstu otpada i inače? 85% Da, redovno razvrstavam sav otpad 15% Odvajam samo papir i plastiku 0% Ne, ne razvrstavam otpad Stanje ankete na dan 12.7. Glasajte i dalje.

AKTUALNO

Nastavak poticane stanogradnje

U Gradskoj je upravi održana konferencija za novinare na kojoj je dogradonačelnica Žana Gamoš zajedno s direktorom APN-a Slavkom Čukeljom i pročelnicom Upravnoga odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Ljiljanom Belajdžić, predstavila Program društveno poticane stanogradnje (POS) u Osijeku koji će građanima omogućiti povoljno rješavanje stambenoga pitanja.

Borba protiv komaraca

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

2

Grad Osijek upotrijebio je sve zakonom dopuštene alate u borbi protiv komaraca i činit će i nadalje sve kako bi sanirao problem s komarcima, a reakcija s državne razine i zajedničko djelovanje svih jedinica lokalne samouprave jedino su što može dodatno pomoći.

Direktor tvrtke Spin

Tvrtka Spin posluje od 1990., trenutačno zapošljava 61 djelatnika. Posao, vidi se prema našim rezultatima, ide dobro. Negdje smo na 16 milijuna kuna prihoda. Razvijamo integrirane informacijske sustave koji unapređuju poslovanje srednjih

i velikih tvrtki. Naš Jupiter poslovni software poslužuje više od 300 poslovnih subjekata, među njima i stvarno velikih tvrtki u Hrvatskoj i regiji. Zapošljavamo dva profila djelatnika – konzultante za poslovne procese i developere, ljude koji razvijaju software. I oduvijek imamo problem s kvalitetnom radnom snagom. Naše školstvo ih proizvodi na kapaljku i nismo zadovoljni tom kvalitetom. Zato smo razvili vlastite procese i obrazujemo ljude za ono što nama treba. Unazad tri godine baza je bila široka i duboka, a onda je došlo do velikog odljeva ljudi prema Zagrebu i inozemstvu, a razvila se i konkurencija.

TIBOR SANTO

Nacionalne manjine pridonose napretku grada

Predsjednik Mađarskog kulturnog društva Népkör

Rad vijeća nacionalnih manjina grad podržava s 40.000 kuna godišnje. Ne smatram taj iznos dovoljnim, s obzirom da je vijeće u prvom sazivu (2003. godine) raspolagalo s dvostrukim iznosom. Primjerice, Vijeće mađarske nacionalne manjine godišnje iz proračuna Grada Belog Manastira dobiva 80.000 kuna. Osijek i dalje multikulturalni i multietnički grad i pritisci na pripadnike određenih nacinalnih manjina su u puno manjoj mjeri nego u nekim drugim sredinama. Većinsko stanovništvo prihvaća da su nacionalne manjine sa svojim specifičnostima nešto što pridonosi napretku grada u cjelini.

nifestacije višestruko premašuje taj iznos, izuzetno smo zadovoljni da Grad njegovim dodjeljivanjem pokazuje da prepoznaje značaj ove manifestacije. Sredstva će se utrošiti na ostvarenje tehničkih uvjeta za izvedbu manifestacije i za dovođenje inozemnih izvođača.

Transparentnost pri upravljanju novcem poreznih obveznika nezaobilazni je preduvjet demokratskog služenja građanima.

DANIJEL MAGDIKA

Grad prepoznaje značaj naših „Dana Mađara u Osijeku“

Dan Mađara u Osijeku je najznačajnija manifestacija mađarske nacionalne manjine u Osijeku. Ove će se godine održati 21. rujna i već tradicionalno će na glavnom osječkom trgu nastupiti mađarski folklornih ansambli iz Hrvatske, Mađarske i Vojvodine. Na štandovima će se predstaviti mađarska mjesta koja njeguju tradicijske običaje, izlažući rukotvorine, prikazujući neke stare zanate i nudeći sudionicima da kušaju bogatu mađarsku gastronomsku i enološku ponudu. Od Grada smo i ove godine dobili maksimalni iznos objavljen u raspisu natječaja, i iako ukupni budžet ma-

Predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine


SLAVICA VRANJEŠ

Ove nam je godine pravi izazov provesti planirane aktivnosti Projekt „Ukorak sa zdravljem” usmjeren je na unapređenje zdravlja starijih osoba kroz tjedne radionice nordijskog hodanja, zvukoterapije, tjelesne vježbe za muškarce 60+, te predavanja na temu slabovidnosti i metoda poboljšanja vida uz praktične vježbe kao i alzheimer caffe. Projekt će se provoditi na području grada Osijeka od kolovoza do prosinca 2019. godine. Ove godine nam je spletom okolnosti prihvaćen projekt „Ukorak sa zdravljem” na uštrb našeg temeljnog projekta „Aktivno kroz treću dob” putem kojega smo prethodnih godina financirali najvažnije aktivnosti udruge sa znatno većim iznosom, te nam je ove godine pravi izazov provesti planirane aktivnosti i zatvoriti financijsku konstrukciju. Sredstva koja su nam ovaj puta dodijeljena utro-

Predsjednica Udruge za promicanje kvalitete života starijih osoba Klub 60+

šit ćemo na financiranje voditelja navedenih radionica te nabavku štapova za nordijsko hodanje. Pored aktivnosti predviđenih kroz projekt „Ukorak sa zdravljem” u drugom polugodištu planiramo provođenje tečaja en-

gleskog jezika za seniore te medicinskih vježbi prilagođenih starijim osobama, a upravo završavamo s ubrzanim tečajem informatike kojega provodimo u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek.

Suradnja s Gradom Osijekom od velike nam je važnosti te o njoj ovise mnoge temeljne aktivnosti udruge.

DAVOR VIĆ

Reciklažno dvorište za građevni otpad zaprima 11 vrsta otpada Iako jedinice lokalne samouprave više nisu dužne imati odlagalište za građevni otpad, Grad Osijek je odlučio prenamijeniti bivše odlagalište miješanog otpada u Sarvašu upravo u odlagalište građevnog otpada. Nakon radova na izgradnji reciklažnog dvorišta, Unikom je u ožujku 2019. ishodio dozvolu za gospodarenje otpadom te je nakon toga i otvoreno novo reciklažno dvorište za građevni otpad u Sarvašu. Novo reciklažno dvori-

šte zaprima 11 vrsta otpada – beton, cigla, crijep, pločice, keramika, mješavina betona, cigle, crijepa/pločica i keramike, drvo, staklo, plastika, otpad od jaružanja, izolacijski materijali, građevinski materijali na bazi gipsa, miješani građevinski otpad i otpad od rušenja objekata. Otpad koji nastaje održavanjem i manjim popravcima građani mogu odložiti bez naknade na reciklažnom dvorištu u sklopu odlagališta Lončarica Velika. Besplatno odlaga-

Osječko ljeto kulture Osječko ljeto kulture i ove je godine ljubiteljima kulturnih događanja ponudilo pregršt kulturnih poslastica. Tijekom dvotjedne manifestacije publika je imala prigodu uživati u 55 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, koncertne i glazbene, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti.

4.740.000 kuna

proračunskog novca za jačanje konkurentnosti poduzetnika

Obilježen Dan državnosti Direktor Unikoma

nje građevinskog otpada za građane na Lončaricu je moguće najviše dva puta godišnje, odnosno svakih šest mjeseci.

Najbolje je razvrstati građevinski materijal, jer je onda cijena odlaganja povoljnija.

Povodom Dana državnosti, izaslanstva Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, PU Osječko-baranjske, Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV F. K. Frankopan te Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata, položili su vijence i zapalili svijeće kod Kapelice Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi.

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

3


BORIS TRAJANOVSKI

Dostojno ćemo proslaviti 25 godina našeg društva

Projekt manager Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, Osijek

HANNA KLEIN

Na našem kazališnom festivalu sudjeluje preko 250 glumaca Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku se ove godine održavao od 16. do 19. lipnja u Dječjem kazalištu „Branka Mihaljevića“ u Osijeku. Ponosni smo na to što se festival održava po 19. put, a ove smo godine imali 25 grupa iz cijele Hrvatske te Poljske, Srbije, Rusije, Mađarske, Rumunjske i Njemačke. Sveukupno je sudjelovalo preko 250 mla-

Već dugi niz godina organiziramo subotnju školicu učenja njemačkog jezika „Samstagsschule“.

dih glumaca koji su izvodili razne predstave na njemačkom jeziku. U sklopu festivala sudionici su, kao i svake godine, imali priliku sudjelovati na raznim kazališnim radionicama. Kroz trodnevno druženje imali su priliku sklopiti nova prijateljstva te poboljšati svoje znanje njemačkog jezika, što je ujedno i jedan od ciljeva ovog projekta – pokazati mladima na koje se sve načine mogu učiti jezici. U publici se mogu naći roditelji, prijatelji malih glumaca, njihovi kolege iz klupa i razreda, djedovi, bake, te naravno uvijek i naši članovi Zajednice.

1.800.000 kuna proračunskog novca za naknade za novorođenu djecu

Ove godine Društvo slavi 25 godina od osnutka. To je lijep broj godina i ovu je obljetnicu potrebno dostojno proslaviti. Kako nam za takvu proslavu treba i pomoć, obratili smo se Gradu, naravno, i na našu sreću, Grad će nam pomoći. Želimo prikazati Gradu i prijateljima Društva što je sve učinjeno za ove duge godine. Kao gosti će nam doći sva makedonska društva iz Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj. Zadovoljni smo. Koliko smo tražili, toliko smo dobili. Utrošiti ćemo sredstva sukladno traženju iz projekta. Na izrada ručnih radova i ukrasnih predmeta, izradu nacionalnih jela, oglašavanje u medijima i informiranje javnosti. Društvo broji oko 80 članova. Makedonaca i nemakedonaca. Kako

Predsjednik Makedonskog kulturnog društva “Braća Miladinovci”

Društvo ima šest sekcija (plesna, pjevačka, instrumentalna, likovna, dječja, etno sekcija), može nam se pridružiti tko god hoće i u koju god sekciju želi.

SABINA KOŽELJ HORVAT

Organiziramo dopunsku školu slovenskog jezika

Ove godine SKD Stanko Vraz nije potraživalo sredstva od grada Osijeka, ali smo zbog toga dobili besplatne prostorije za izložbe i programe manifestacije 4. Dani Slovenije u Slavoniji. Kada smo predavali programe dobivali smo dovoljno sredstava da program i izvedemo. Imamo svoj redovni godišnji program koji je kalendarski zacrtan za cijelu godinu. Počinjemo sa proslavom Prešernovog dana 8. veljače, koji je ujedno i slovenski državni praznik. Nakon toga slijedi tradicionalna Uskrsna manifestacija Šarena jaja bojama grada na kojoj sudjelujemo trinaest godina. Od rujna do lipnja svaki četvrtak imamo dopunsku školu slovenskog jezika koju je u deset godina pohađalo pre-

Predstavnica slovenske nacionalne manjine i predsjednica SKD Stanko Vraz

ko dvjesto Osječana. Osim toga imamo večeri poezije, izložbe slika i fotografija, izlete u Sloveniju i susrete svih slovenskih kulturnih društava u Hrvatskoj.

Nagrade za izvrsnost

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Žana Gamoš primila je najbolje maturante generacije 2018./2019., koji imaju prebivalište na području Osijeka, a kojima je Grad dodijelio nagradu za izvrsnost. Čak 110 učenika dobilo je jednokratnu stipendiju od tisuću kuna.

Profile for Čist račun osječki proračun

Čist račun - osječki proračun (srpanj 2019.)  

Čist račun - osječki proračun (srpanj 2019.)  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded