Čist račun - osječki proračun (studeni 2018.)

Page 1

BROJ 40, STUDENI 2018. NIKOLA FALLER

Slama će predstavljati Osijek u Peruu na dvomjesečnoj ekspediciji Kreativni laboratorij“ je projekt koji je nastavak i razgradnja projekta „Četiri godišnja doba“, koji se održavao u parkovima, a kojim smo pratili četiri godišnja doba. Kako je SLAMA u suradnji s gradom Osijekom došla do prostora u Firingerovoj 3, počeli smo s galerijskom aktivnošću i koncertima za mlade u suradnji s grupom „Harvo jay“, mladim osječkim sastavom. U sklopu Kreativnog laboratorija održavamo dva godišnja doba – proljeće i jesen, a imamo i šest programskih točaka koje smo nazvali Slamanje. To su izložbe u kombinaciji s koncertom i kulinarskom aktivnošću. Najvažniji događaji koje provodimo su SLAMA LAND art festival, naš dugogodišnji festival. Potom projekt „Četiri godišnja doba“ i „Kreativni laboratorij“. Također, početkom sljedeće godine naša će udruga predstavljati grad Osijek i Hrvatsku u Peruu na jednoj dvomjesečnoj umjetničkoj ekspediciji, na što smo izrazito ponosni.

Predsjednik udruge SLAMA

Direktorica tvrtke Pannonian Grain

ZDENKA ŠALIĆ

Krenuli smo s proizvodnjom u prostoru Biosa

Na Slamanjima gostuju ne samo osječki umjetnici, već i umjetnici iz drugih dijelova Hrvatske, pa i međunarodni izvođači.

9.950.000 kuna

proračunskog novca za ulaganje u objekte predškolskog odgoja

Pannonian Grain proizvodi hladno prešana ulja, brašna, proteine, te kozmetiku od hladno prešanih ulja od različitih vrsta sirovine – konoplje, lana, sezama, badema, oraha, lješnjaka, suncokreta, buće te koštica od grožđa. Od svih sirovina radimo i nusproizvode u obliku brašna i proteina. Imamo dvoje stalno zaposlenih i s obzirom na povećanje obima posla, nadamo se i novim zapošljavanjima. Pored stvaranja osobnog brenda, nudimo i uslugu prešanja i ambalažiranja gotovih proizvoda drugim pravnim i fizičkim osobama. Potpora Grada Osijeka od 26.827,50 kuna svakako je dobrodošla i jednim je dijelom doprinijela daljnjem ulaganju u strojeve i opremu.

Energetska obnova OŠ Antuna Mihanovića Uz nekoliko osječkih vrtića Osnovna škola “Antuna Mihanovića” treća je školska zgrada u Osijeku gdje je završena energetska obnova. Više od polovice sredstava osigurano je iz EU fondova, a u program obnove ući će uskoro još nekoliko objekata.


ANKETA

DOMIN STANUŠIĆ

Djecu smo upoznali s okolišem u kojem žive životinje Zaklada Srce grada Osijeka dodijelit će 30 stipendija redovnim studentima. Pomaže li Grad dovoljno studentima slabijeg imovinskog stanja?

Kroz projekt „Ekološka škola u prirodi“ djecu smo educirali i upoznali s okolišem u kojem žive životinje, o one-

50% Da, pomaže 50% Ne, ne pomaže 0% Ne znam 0% Ne zanimaju me stipendije Stanje anketa na dan 12.11.2018. Glasajte i dalje.

AKTUALNO

Ured Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nezavisna je državna institucija čija je osnovna uloga zaštita, praćenje i promicanje prava i interesa osoba s invaliditetom na temelju Ustava Republike Hrvatske, međunarodnih ugovora i zakona. U Osijeku je otvoren za područje pet županija.

Potpore šestoj grupi poduzetnika

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

2

Gradonačelnik Ivan Vrkić i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš dodijelili su potpore iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Osijeka šestoj ovogodišnjoj grupi poduzetnika. Gradonačelnik je ponovno najavio povećanje ukupnog iznosa potpora, ali i povećanje maksimalnog pojedinačnog iznosa potpore – s dosadašnjih 70.000 na 100.000 kuna.

Predsjednik LD Mursa

čišćenju okoliša i kompletne prirode. Polaznici škole upoznali su se i s prostorom našeg društva, saznali su koje su obaveze lovaca, kako se lovci oblače i ponašaju te čime se bave osim lovstva, tj. streljaštvom, kinologijom i očuvanjem biljnih i životinjskih staništa. U ovome je projektu bilo riječi i o tome kako zbrinuti divlju životinju nakon što ju npr. auto udari, kako ju liječiti te kako se lovci ponašaju u slučaju prirodnih nepogoda – poplave, požara ili slično. Također, nekoliko predavača održalo je polaznicima zanimljiva i edukativna predavanja. Dobili smo povratnu informaciju da su djeca oduševljena ovim projektom i samom nastavom u prirodi, što nam je iznimno drago.

SILVIJA MIHALJEVIĆ

Usluge naših psihologa su besplatne

Koordinator projektnih aktivnosti Udruge Građanska prevencija „Osječka škola“

Projekt „Psihološko savjetovalište“ Društvo za psihološku pomoć „Sunce“ provodi u kontinuitetu od 2004., a na njemu rade psiholozi. Radi se o zaštiti mentalnog zdravlja prvenstveno djece, i svih građana koji imaju potrebu za psihološkom pomoći, neovisno o dobi i spolu. U Savjetovalištu radi pet psihologa, a njihove usluge su besplatne za korisnike. Rad se odvija kroz dva- tri radna dana u tjednu. Korisnici se najčešće javljaju samoinicijativno, ili po preporuci drugih institucija zbog različitih problema - problema u obitelji vezanih uz odnos s partnerom, problema u odgoju djece, problema djeteta u školi, problema u ponašanju djeteta.

cija „Osječka škola“ nevladina je, neprofitna organizacija osnovana 2003. Organizirana je kao neformalna inicijativa građana i volonterski aktivno djeluje u radu s djecom i mladima, te osobama s posebnim potrebama.

Postoji i lista čekanja jer nas jednostavno nema dovoljno, a potreba za psihološkom pomoći sve je veća.

DRUBRAVKO LAŽETA

Organiziramo 4. Multimedijalni festival zdravlja Građanska prevencija „Osječka škola“ provodi projekt „4. multimedijalni festival zdravlja“. Stručni tim izvoditelja projekta u suradnji sa brojnim stručnim suradnicima, pripremio je brojne aktivnosti koje se provode kroz multimedijalne radionice sa svrhom ostvarenja cilja usmjerenog prema prevenciji štetnih posljedica kod ciljane skupine djece i mladih. Pored brojnih radionica, održat će i kampanja zagovaranja promocije zdravlja. Naša udruga djeluje na području socijalne djelatnosti i zaštite zdravlja. Grad Osijek pomaže rad udruge, sukladno kapacitetima ljudskih resursa i pružanjem podrške. Udruga Građanska preven-

Predsjednica Udruge za psihološku pomoć „Sunce“


MAJA GRADINJAN CENTNER

U vrtiću ćemo održati radionicu o pravilnoj prehrani Hrvatska udruga nutricionista i prijatelja nutricionizma za promicanje i očuvanje zdravlja „Balans“ osnovana je u travnju 2011. godine. Cilj Udruge je promicanje zdravog načina života utemeljeno na znanstveno potvrđenim načelima. Udruga se bavi sve aktualnijim problemima vezanim uz prehranu i zdravlje, promovira zdrav način života, educira o pravilnoj prehrani, surađuje sa srodnim ustanovama, udrugama, izrađuje i provodi projekte u skladu sa ciljevima udruge. Projektom „Mali velikima“ obuhvatit ćemo jedan vrtić gdje ćemo održati radionicu o pravilnoj prehrani. Na radionici ćemo osim predavanja crtati tanjure pravilne prehrane. Crteži će biti izloženi našim starijim sugrađanima u prostorijama udruge. Udruga trenutno broji 87 čla-

Predsjednica udruge „Balans“

nova. Naši članovi su uglavnom nutricionisti, zdravstveno osoblje, psiholozi i kineziolozi. Trenutno imamo uključeno 12 volontera koji vode FB i web stranicu udruge, sudjeluju u provedbi projekata i radu savjetovališta. Provodimo niz projekata – projekte Osječko-baranjske županije, Ministarstva znanosti i obrazovanja te smo u pripremi nekoliko suradnji na projektima (ZZJZ VPŽ, Grad Slatina i ZZJZ OBŽ). Naša udruga financira se kroz provedbu projekata i rad savjetovališta. Već šestu godinu za redom sudjelujemo u organizaciji Međunarodnog kongresa nutricionista.

Suradnja s gradom Osijekom nam je od početka izvrsna, uvijek su nam spremni pomoći u pripremi i provedbi projekata te akcija koje svake godine provodimo.

TOMISLAV MIŠETIĆ

Električna vozila u gradskom sustavu

U sklopu projekta I-SharE LIFE 50 električnih vozila u četiri grada Lombardije u Italiji (Busto Arsizio, Bollate, Bergamo i Como) i osam električnih vozila u gradu Osijeku koristit će se naredna 32 mjeseca kroz sustave dijeljenih vozila. Cilj I-SharE LIFE projekta je smanjenje broja konvencionalnih osobnih vozila s unutarnjim izgaranjem u uporabi u gradovima.

817.193 kuna

proračunskog novca za projekt Wine Tour

Sada „pokrivamo“ ovisnost o drogama, alkoholu, kockanju i klađenju Projekt „Droga stop 2018.“ usmjeren je na rano otkrivanje ovisnosti i upućivanje ovisnika na rehabilitaciju i liječenje. U sklopu projekta djeluje naše savjetovalište gdje ostvarujemo prvi kontakt s potencijalnim korisnicima, kao i s članovima njihove obitelji jer ovisnost zahvaća cijelu obitelj. Tijekom ovoga projekta organizirali smo i edukaciju za naše djelatnike. Profesor Luka Mašić iz KBC-a „Sestre milosrdnice“ održao

je edukaciju vezanu uz problematiku ovisnosti o kockanju i klađenju. Tako smo u sklopu našeg savjetovališta proširili djelatnost i na tu vrstu ovisnosti tako da sada „pokrivamo“ ovisnost o drogama, alkoholu, kockanju i klađenju. Naša udruga trenutno broji 10 stalno zaposlenih osoba, 20-ak volontera različitog zanimanja. Imamo i odvjetnika te psihijatra kao vanjske suradnike, a u stručnom su

Sastanak predstavnika nacionalnih manjina Predsjednik udruge „NE-ovisnost“

timu psiholog, socijalni radnik, radni terapeut i asistenti u terapiji. To su rehabilitirani ovisnici koji su prošli edukaciju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

Pod našom udrugom djeluje i terapijska i stambena zajednica. Također imamo i 46 korisnika na smještaju.

Uz tekuću radnu problematiku, razgovaralo se o mogućnosti uključivanja predstavnika nacionalnih manjina u program proslave Dana grada, 2. prosinca. MKD „ Braća Miladinovci“ pokretač je ideje i glavni organizator koncerta „ Susret nacionalnih manjina grada Osijeka“, koji je planiran za 30. studenoga 2018. u 18 sati u Domu Hrvatske vojske.

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

3


HANNA KLEIN

Na 18. Kazališnom festivalu sudjelovalo je 300 sudionika

Predsjednica Centra zdravlja Vaga

DANIJELA PERIŠ

Veliki broj građana uključio se u programe smanjenja pretilosti Centar zdravlja VAGA kroz rad Savjetovališta promiče zdrav način življenja s ciljem prevencije nezaraznih kroničnih oboljenja i postizanja zadovoljavajućeg psihofizičkog stanja pojedinca, pomaže građanima pri postizanje optimalne tjelesne težine, promiče sport i rekreaciju kao vid zdravog na-

U sklopu Savjetovališta održava se i Program postizanja optimalne tjelesne težine s ciljem prevencije kroničnih oboljenja.

čina života, promiče temeljna ljudska prava, radi na osnaživanju marginaliziranih, ranjivih i/ili socijalno isključenih skupina, pro­vodi izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih te potiče ekološku proizvodnju i zaštitu okoliša. Savjetovanje traje jedan sat te na taj način korisnici dobiju osnovne savjete kako poboljšati način prehrane, ukoliko se preventivnim pregledom utvrde rizični čimbenici koji ozbiljno ugrožavaju zdravlje ili ukoliko je savjetovanje s ciljem izmjene prehrane s obzirom na određeno zdravstveno stanja, odnosno bolesti, koje ugrožava zdravlje i kvalitetu života.

Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku naš je tradicionalni projekt te smo ove godine postali „punoljetni“. Ove godine na njemu je sudjelovalo 28 grupa i skoro 300 sudionika iz šest različitih zemalja. Festival uvijek traje tri dana – subotu, nedjelju i ponedjeljak. Nedjeljom i ponedjeljkom budu kazališne radionice za sudionike. Svake godine imamo tri poznata kazališna pedagoga koji vode radionice s različitim temama. Ove su godine gosti predavači bili iz Rumunjske, Njemačke i Austrije. Naša udruga trenutno broji oko 3000 članova iz Osijeka i okolnih krajeva. Generalno nam se može pridružiti svaki ljubitelj njemačkog jezika i kulture. Suradnja s gradom Osijekom je izvrsna. Osim što do-

Voditeljica projekta Zemaljske udruge Podunavskih Švaba

bivamo novce iz gradskog proračuna za naše različite projekte, također dobivamo i npr. štandove za korištenje za Dane nacionalnih manjina, za uskršnji sajam, itd.

VANJA CVITKOVIĆ

Naša manifestacija turistički je značajna za grad „Slavonijo, u jesen si zlatna“ je kulturno tradicijska manifestacija koja je već dobila i turistički značaj za naš Grad s obzirom na kvalitetu programa i odaziv nekoliko tisuća U trodnevnom programu pripremili smo mnoštvo gastro, gospodarstvenih, kulturnih i glazbeno scenskih događaja. Dobivenim iznosom smo zadovoljni iako smatramo da ovakova manifestacija treba biti još kvalitetnije popraćena s obzirom da su troškovi organizacije puno puno veći. Trenutno brojimo preko 110 članova u nekoliko sekcija. Mogu nam se priključiti svi koji vole kulturu i tradiciju, ples i pjesmu, od onih najmanjih do onih najstarijih. Organizatori smo i manifestacije pokladnog jahanja, koja je već

Tajnik Centra za kulturu i sport Tenja

nadaleko poznata i svojom atraktivnošću iz godine u godinu okuplja sve veći broj ljudi. Također organiziramo i tradicionalni godišnji koncert. Grad nas pomaže sredstvima koje dobijemo javnim pozivom.

Napreduju radovi 3.320.881 kuna proračunskog novca za zaštitu okoliša

Projektom Stara pekara revitalizirat će se zaštićeno kulturno dobro kroz rekonstrukciju i dogradnju objekta Vojne pekare i skladišta i njegovu prenamjenu u Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara.