Čist račun - osječki proračun (siječanj 2018.)

Page 1

BROJ 30, SIJECANJ 2018. MIRKO IVKOVIĆ

Naša velika želja i cilj i dalje ostaje urbanizacija Višnjevca Iz gradskog je proračuna za programe prioriteta Mjesnog odbora Višnjevac u 2017. godini izdvojeno 457.000 kuna. MO Višnjevac nije zadovoljan izdvojenim novcem. - Smatramo da bi za sve gradske četvrti i mjesne odbore trebalo izdvojiti više novaca iz gradskog proračuna. Mi s tim sredstvima radimo kapitalne investicije, a ne prioritete. No, vrlo smo zadovoljni izglasavanjem proračuna za 2018. godinu. Ustvari, prezadovoljni smo jer će se, osim vrtića, napokon riješiti pitanje odvodnje oborinskih voda Poštanskog naselja. Nedostatak novca uvijek je najveći problem jer se ne može ostvariti sve što se naumilo. No, smatram da ćemo ovim dvjema investicijama planiranima od strane Grada u 2018., „riješiti“ četiri, pet godina apstinencije kapitalnih investicija te ćemo opet nešto potaknuti. Naša velika želja i cilj i dalje ostaje urbanizacija Višnjevca te izgradnja tramvajske pruge do Josipovca.

Predsjednik MO Višnjevac

Direktorica Športskih objekata

NATAŠA BRČIĆ

Niži troškovi za energiju i održavanje

Ako se provozate Višnjevcem, možete vidjeti da svaki dan ima sigurno 200-tinjak bicikala parkiranih kod posljednje tramvajske stanice. To je ipak pokazatelj da treba nastaviti s izgradnjom tramvajske pruge do Josipovca i urbanizacijom.

15.305.024 kuna kuna proračunskog novca za Javnu profesionalnu vatrogasnu postrojbu

Kapacitete Športskih objekata koristi oko 45 sportskih klubova, odnosno sportskih udruga, s tim da unutar nekih sportskih klubova trenira nekoliko skupina ovisno o dobnoj granici članova. Uz nastojanje što boljeg redovnog održavanja objekata kojima upravljamo, uvođenja novih sportskih sadržaja i mogućnosti ponuditi što bogatiji sadržaj za rekreaciju, planiramo na našim objektima pronaći energetska rješenja, te izvesti projekte iz energetske učinkovitosti. Sami projekti bi se financirali iz ostvarenih ušteda najčešće kroz vremensko razdoblje od tri, četiri godine, a ostvarene uštede sadržane su u troškovima za energente i održavanje.

Aukcija slika za osječke studente

U Muzeju okusa okupio se veliki broj poznatih Osječana koji su sudjelovali na tihoj aukciji slika koju je organizirala Zaklada Srce grada Osijeka. Ponuđene su im 22 slike od kojih je 21 darovala likovna udruga Likar, a jednu član UO Zaklade.


ANKETA

IVANA DAVIDOVIĆ

Čekamo osnivanje jasličke skupine u vrtiću Ribica Advent u Osijeku po prvi je puta organiziran u centru grada. Je li vas dojmila ova manifestacija i jeste li zadovoljni njezinim programom? 73.33% Ništa me posebno nije dojmilo 15.76% Bilo je super, zadovoljan/na sam 8.48% Advent je bio odličan 2.42% Nisam posjetio/la Advent Stanje anketa na dan 22.1.2018. Glasajte i dalje.

AKTUALNO

Projekt Centar za posjetitelje Tvrđa

Grad Osijek raspisao je poziv za dostavu ponuda za izradu studije izvodljivosti za projekt Centar za posjetitelje Tvrđa. Predmet nabave uključuje Izradu studije izvodljivosti s analizom troškova i koristi te pripremu i dostavu svih traženih podataka potrebnih za prijavu projekta projekta Grada Osijeka “Centar za posjetitelje Tvrđa” u sustav eFondovi.

Dogradnja škole u Tenji i Briješću

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

2

Na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća vijećnici su prihvatili odluku o kreditnom zaduženju Grada Osijeka. Riječ o dva zaduženja, u iznosima od 45 i 15 milijuna kuna. Tim će se sredstvima realizirati dogradnja škole u Tenji i Briješću, sagraditi dječji vrtić u Višnjevcu, te realizirati još nekoliko infrastrukturnih projekta.

Predsjednica MO Sarvaš

Iznos od 277.000 kuna dodijeljen MO Sarvaš u prošloj godini za programe prioriteta nije dostatan za rješavanje svih postojećih komunalnih problema, no pokušavamo dodijeljenim sredstvima ri-

ješiti goruće prioritetne probleme. Za izgradnju nerazvrstane ceste u Stadionskoj ulici izdvojili smo 120.000 kuna. Ukupna vrijednost investicije je 260.000 kuna, a preostali dio je financiran iz proračuna Grada Osijeka, ta je investicija odrađena. Za održavanje nogostupa u Dravskoj ulici, Kolodvorskoj ulici i Osječkoj ulici planirana sredstva iznose 88.900 kuna, no nisu izvedeni svi planirani radovi, očekujemo da će se radovi ubrzo izvesti. Konačno vrtićarci imaju vlastiti prostor. Još uvijek čekamo osnivanje jasličke skupine, za koju ima dosta upita roditelja. Tek kad se to realizira, možemo govoriti o utjecaju vrtića na povećanje standarda stanovnika. Naime, dosta roditelja vozi djecu u Osijek u jaslice.

ROBERT DUDNIK

Osobe s invaliditetom za čist i zelen Osijek Udruga za potporu osoba s invalidnošću i hendikepom Osječko-baranjske županije „Glas čovječnosti“ ima 60-tak članova/ca, osoba s invaliditetom svih kategorija i stupnjeva oštećenja, članova njihovih obitelji, volontera, te ostalih sugrađana. Suradnju s predstavnicima Grada Osijeka prisutna je od početka rada udruge. Projektom „Pet do dvanaest, zeleno – izričaji osoba s invaliditetom“ članovi udruge nastojali su proširiti uobičajene okvire svojega promišljanja i djelovanja. Osnovna tema projekta bila je povećanje razine svijesti o nužnosti zaštite okoliša i održivog razvoja, te konkretan doprinos tome. Nastojalo se tematskim umjetnič-

Predsjednik udruge „Glas čovječnosti“

kim radionicama, tribinama i okruglim stolovima doprinijeti i užim i širim aspektima (tematici) očuvanja i zaštite okoliša, kao i unapređivanja održivog razvoja kako u specifičnom, tako i u općem smislu.

Direktor Zavoda za stanovanje d.o.o.

BOJAN BODRAŽIĆ

Naglasak na energetskoj obnovi zgrada Zavod za stanovanje d.o.o. Osijek u narednom razdoblju poseban naglasak stavit će na obnovu stambeno-poslovnih zgrada na upravljanju kod Zavoda putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Suvlasnicima će i dalje biti omogućena sanacija krovova i pročelja putem kreditne linije kao i putem spomeničke rente, čime će suvlasnici imati znatne financijske uštede za predmetne radove. Sanacijom i obnovom takvih zgrada doprinijet će se na više načina, kako samim izgledom zgrade, tako i znatnim financijskim uštedama za suvlasnike (bolja toplinska izolacija zgrade), povećanoj vrijednosti same nekretnine…

Kao najveći upravitelj na području Osijeka prijavili smo 20 stambenih zgrada, što za suvlasnike konkretno znači oko 25 milijuna kuna bespovratnih sredstava od strane Fonda.


HRVOJE OSTRIČKI

Cijene naših usluga prilagođavamo imovinskim stanjima građana Ukop d.o.o. u 2018. i nadalje planira svoj razvoj kroz realizaciju osmišljenih projekata koje će aplicirati prema EU fondovima i ostalim institucijama RH te raditi na svakodnevnom pružanju što boljih i kvalitetnijih usluga svojim građanima. Ove se godine planira obnoviti dio uredskog prostora na groblju Sv. Ane, Centralnom groblju i dio skladišnih prostora u djelatnosti klesarije, te povećati broj vodovodnih priključaka na pojedinim grobljima. - Počeli smo sa realizacijom projekta odvajanja i zbrinjavanja otpada u okviru vlastitih resursa kako zbog zaštite okoliša, tako i zbog smanjenja troškova i veće pristupačnosti posudama za otpad u koji građani odlažu smeće. Kontinuirano radimo na popravcima ograda, staza, klupica, sadnji novog i održa-

Direktor Ukopa d.o.o.

vanju postojećeg zelenila, odnosno održavanju sveukupnih zajedničkih prostora groblja. Ukop kao tvrtka sa dugom tradicijom pogrebničkih poslova pruža svojim korisnicima vrlo kvalitetnu i cjenovno pristupačnu uslugu, kako bi svi naši sugrađani mogli dostojanstveno ispratiti svoje preminule drage osobe. U našoj ponudi imamo cjenovno najpovoljniji pogreb sa svom opremom i prijevozom te izlazimo u susret sa svim vrstama plaćanja i plaćanjima na odgodu. Prihvaćamo kreditne kartice do 12 mjeseci beskamatno i potrošački kredit od PBZ Card do 60 mjeseci uz kamatu.

Našim smo građanima na raspolaganju 0-24 sata i mogu nas kontaktirati na besplatni telefon 0800 9992.

MARKO BAGARIĆ

Poziv slavljenicima „Zlatnog pira“

Prigodom Valentinova gradonačelnik Ivan Vrkić priređuje tradicionalni svečani prijam za osječke bračne parove koji su tijekom protekle godine proslavili Zlatni pir,. Pozivaju se bračni parovi s područja grada koji su vjenčani tijekom 1967., odnosno do 14. veljače 1968., da se s vjenčanim listom ili izvodom iz Matične knjige vjenčanih prijave u Gradsku upravu, Kuhačeva 9, (soba 2) do 31. siječnja 2018.

752.100 kuna

proračunskog novca za Studiju razvoja gradskog prometa na području Grada Osijeka

Uređena je kompletna komunalna infrastruktura u Crkvenoj ulici Program prioriteta za 2018. godinu Gradske četvrti Donji grad usvojen je na 23. sjednici Vijeća. Financijski najveća stavka ponovno je održavanje nogostupa. U prošloj je godini najviše sredstava utrošeno u održavanje nogostupa, jer je stanje donjogradskih nogostupa stvarno loše. Na listi prioriteta za modernizaciju i održavanje nogostupa na redu su bile ulica Olimpije, ulica Sv.

Petke te ulica Zeleno polje. Svi planirani radovi su izvedeni i općenito mogu reći da je suradnja s ljudima iz Unikoma i grada Osijeka koji vode ove radove na zavidnom, vrlo korektnom nivou. Nakon godina i godina čekanja situacija se u zadnje dvije godine značajno popravila. Uređena je kompletna komunalna infrastruktura u Crkvenoj ulici, te dijelu Banove ulice što nas posebno vese-

Predsjednik Gradske četvrti Donji grad

li. Ali, nažalost, ima još puno posla jer je infrastruktura u nekim ulicama stara preko 50-60 godina, negdje i blizu stotinu godina. Također nas veseli što se spoj dviju šetnica tijekom 2018. godine nastavlja i privodi svom završetku.

Opet je financijski najveća stavka održavanje nogostupa u iznosu od 300.000 kuna na lokaciju nogostupa na Vukovarskoj 209a, ul. Zeleno polje, ul. Jovana Gojkovića i Goričkoj ulici.

Osnivanje Veteranskog centra

Odlukom Vlade RH, na sjednici održanoj 1. prosinca 2017. u Osijeku, hotel Mursa pripao je Ministarstvu hrvatskih branitelja i počinju aktivnosti na osnivanju i uređenju Veteranskog centra, u sklopu kojeg i Muzeja Domovinskog rata. Centar će osigurati i prostorije za udruge i druge sadržaje koji će omogućiti braniteljima i stradalnicima rješavanje svih pitanja.

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

3


JOSIP MIHALJEVIĆ

Predsjednik Hrvatske udruge inovatora – poduzetnika

Nastavljamo s ulaganjima u jezero Adica

FILIP KLJAJIĆ

Mlade želimo potaknuti na poduzetničko razmišljanje Hrvatska udruga inovatora – poduzetnika HUIP je temeljem javnog natječaja Grada Osijeka osigurala potporu za financiranje projekta „Natjecanje u pisanju srednjoškolskih i studentskih poslovnih planova“. Glavni cilj projekta je potaknuti mlade

Suradnjom Budi uzor®/ Inova®, izložba je ušla u grupu najvećih izložbi u regiji. Budi uzor® je postao brend osječkog Sveučilišta, a kvaliteta izrađenih poslovnih planova značajno je povećana.

na poduzetničko razmišljanje, podići svijest o važnosti poduzetništva te potaknuti srednjoškolce i studente da svoje slobodno vrijeme iskoriste na kreativan i koristan način. Natjecanje u pisanju poslovnih planova Budi uzor® se, po trinaesti put, i prošle godine organiziralo u sklopu međunarodne izložbe inovacija, prototipova, srednjoškolskih i studentskih poslovnih planova Budi uzor®/ Inova®od 9.-11. 11. 2017. u dvorani Gradski vrt. Izložba se organizira u suradnji s tvrtkom TERA Tehnopolis, Hrvatskim savezom inovatora te Savezom inovatora Zagreba. Osim poslovnih planova, na izložbi su promovirane inovacije pristigle iz cijelog svijeta.

765.000 kuna

proračunskog novca za hortikulturu i uređenje parkova

Iznos koji je izdvojen za sve GČ i MO uvijek može biti veći jer uistinu imamo mnogo toga za odraditi. Bitnije od toga je kvalitetno surađivati s Gradom i Gradonačelnikom i taj iznos oplemeniti dodatnim sredstvima, što mi vrlo uspješno radimo. Projektna dokumentacija rekonstrukcije Zagrebačke i Ulice Tome Matića je u kompletu gotova, i Zagrebačka ulica je i rekonstruirana, dok rekonstrukciju Tome Matića planiramo u 2018. godini. U prošloj je godini napravljena rasvjeta između Tenje i Osijeka, što je investicija od velikog značaja za sve naše mještane. Isto tako započela je izgradnja nastavno športske dvorane. Hrvatske vode su uložile značajna sredstva u uređenje jezera Adica gdje u budućnosti

Predsjednik MO Tenja

očekujemo sportsko rekreacijski centar. Jezero je u kompletu rekonstruirano te je cijeli teren oko njega isplaniran, što je za prvi dio uređivanja jako velika stvar. U 2018. godini nastavljamo sa ulaganjima u okoliš i infrastrukturu oko jezera.

ZVONKO PENOVIĆ

Projekt „Svijet oko nas“ motivira i pokreće Prioritetni cilj projekta „Svijet oko nas“ bio je motivirati i pokrenuti kreativno izražavanje djece i mladih osoba s posebnim potrebama, kako bi ostvarili niz likovnih radova koji bi se predstavili široj javnosti. Zasigurno je zanimljivo znati na koji način takva djeca gledaju i vide život i svijet koji ih okružuje. Glavne aktivnosti projekta bile su usmjerene na poticanje i razvoj socijalnih, emotivnih, intelektualnih, komunikacijskih i drugih sposobnosti, na način da djeca iskažu svoja razmišljanja o životu, prijateljstvu i ljubavi kroz likovne radove. Sugerirane teme su podrazumijevale podnaslove kao što su: grad, društvo, roditelji, rodbina, prijatelji s kojima žive i koji ih okružuju s naglaskom na druženja i okupljanja povodom bo-

Predsjednik udruge Alijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih djelatnosti

žićnih i novogodišnjih blagdana. Njihovim stvaralačkim dometima i ostvarenjima može se na najbolji način senzibilizirati javnost za ovakvu društvenu skupinu.

Programi socijalne stanogradnje

Kako stambeno zbrinuti socijalno najugroženiju populaciju te mlade, talentirane ljude? Barcelona (Španjolska), Dupnica (Bugarska) i Poznan (Poljska), tri grada URBACT programa, razvila su inicijative koje se kreću u smjeru politike stambenog zbrinjavanja za svakog.