Čist račun - osječki proračun (prosinac 2017.)

Page 1

BROJ 29, PROSINAC 2017. NIKOLA FALLER

Zahvaljujući gradu danas imamo novu galeriju Utopia Udruga SLAMA iz proračuna je Grada Osijeka u 2017. godini za projekt „Kreativni laboratorij“ dobila 29.950 kuna. Riječ je o proširenom i pomalo modificiranom projektu ‘Četiri godišnja doba’, koji se odigrava na raznim lokacijama u gradu, poput perivoja i parkova i trgova, na obali rijeke Drave pri izrazito niskom vodostaju, te likovnim i edukativnim radionicama koje se održavaju u novom prostoru udruge, ulica Kamila Firingera 3. Osobito nas veseli otvorenje galerije „Utopia“, unutar prostora udruge, koja je otvorena za izlaganje svim zainteresiranim pojedincima, bili oni profesionalci ili umjetnici amateri. Veoma smo zahvalni za dobivenu podršku kao i za konačno rješenje problema sa prostorom. Znamo da smo ponekad malo naporni, ponekada nam se čini da birokracija više komplicira jednostavno rješavanje situacija, ali suradnja s Gradom se razvija i proširuje, a to vidimo kao plod dugogodišnjeg predanog i kvalitetnog rada.

Predsjednik udruge Slama

Direktor Tržnice d.o.o. Osijek

IGOR MEDIĆ

Poseban naglasak na projekt „S njive na stol“

Raduje nas što Grad prati europski trend, te u udrugama sve više prepoznaje sposobne partnere na terenu.

2.000.000 kuna

kuna proračunskog novca za Industrijsku zonu Nemetin

Cilj nam je poboljšati kvalitetu i dostupnost naših usluga kako krajnim korisnicima – građanima grada Osijeka – tako i našim korisnicima usluga. U cilju realizacije navedenog planiramo intezivnije surađivati s našim osnivačima, ostalim komplementarnim gradskim tvrtkama te fondovima EU. Posebni naglasak dat ćemo našem projektu pod nazivom „S njive na stol“ koji promovira i potiče proizvodnju i prodaju domaćih proizvoda koji zadovoljavaju ekološke standarde. Projekt „Zelena energija za zelenu tržnicu“ spreman je za apliciranje i za „povlačenje“ sredstava iz EU fondova. Čekamo objavu odgovarajućeg natječaja od strane provedbenih tijela.

Izgradnja Pampas kampa

Simboličnim ispucavanjem nogometnih lopti prema površini budućeg nogometnog kampa NK Osijeka, gradonačelnik Ivan Vrkić zajedno s predsjednikom Kluba Ivanom Meštrovićem obilježio je početak radova na njegovoj izgradnji.


ANKETE

DANIJELA PERIŠ

Cilj nam je smanjiti broj osoba s prekomjernom težinom Advent u Osijeku po prvi puta održava se u centru grada. Najavljuje se sadržajno bogatija manifestacija. Raduje li vas što je Advent iz Tvrđe prebačen u centar? 55.56% Ne, Tvrđa je bila intimniji prostor 37.04% Da, u centru grada ima više prostora 3.7% Svejedno mi je gdje se održava Advent 3.7% Ne znam. Ne zanima me Advent Volonterski centar Osijek dodijelio je 12. godišnje volonterske nagrade pojedincima i organizacijama. Jeste li vi do sada volontirali? 56.25% Da, redovno volontiram 37.5% Povremeno volontiram 6.25% Ne, nisam do sada volontirao/la 0% Nisam, ali bih želio/la 0% Ne znam, ne zanima me volontiranje Jeste li zadovoljni radovima koji su, prema Programu prioriteta, obavljeni u vašoj gradskoj četvrti ili mjesnom odboru? 42.86% Ne, radovi se nisu odvijali tijekom cijele godine 42.86% Ne znam, ne primjećujem radove 14.28% Da, sve vrijeme se radi i zadovoljan/ la sam 0% Da, ali moglo bi se napraviti i više CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

2

Stanje anketa na dan 18.12.2017. Glasajte i dalje.

Predsjednica Centra zdravlja Vaga

Centar zdravlja VAGA ove godine provodi projekt pod nazivom Savjetovalište „Za zdravlje –VAGA“. Riječ je o zdravstvenom projektu koji promovira zdravlje, zdrav način života te prevenira na-

stanak kroničnih nezaraznih bolesti, među kojima je i debljina. Debljina je jedan od najvažnijih javnozdravstvenih problema, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj i još uvijek nije pronađen učinkovit model rješavanja istog. Kako u svijetu, tako u Hrvatskoj svaka druga smrt je posljedica bolesti srca i krvnih žila, s 49,2% udjela u ukupnoj smrtnosti. Programi usmjereni na promjenljive životne navike potrebni su za smanjenje postojećeg i prevenciju daljnjeg širenja ovog značajnog javnozdravstvenog problema. Provedbom aktivnosti projekta pomaže se u smanjivanju broja osoba s prekomjernom tjelesnom masom/pretilošću, a na taj način i prevencija kroničnih nezaraznih oboljenja od kojih umire svaki drugi stanovnik u Hrvatskoj.

ZORAN BATNOŽIĆ

Vidi se napredak u kvaliteti življenja u GČ Tvrđa GČ Tvrđa u 2017. godini dobila je 502.000 kuna iz gradskog proračuna. Taj iznos nije ni približno dovoljan za neke veće zahvate. Znajući stanje u kojem se nalaze svi gradovi u Hrvatskoj, moramo biti zadovoljni sredstvima koje imamo. I ove je godine najviše sredstava uloženo na održavanje nogostupa. Tako smo riješili pitanje nogostupa uz dječje igralište i uz prostorije Gradske četvrti. Ono što će do kraja godine biti napravljeno jest nogostup uz ulaz s Vukovarske ulice, nogostup na lijevoj strani ulice Otokara Keršovanija, kao i uz Ljekarnu i prostoriju HVIDRA-e na Vijencu Ivana Meštrovića. Jedno od gorućih pitanja jest

Predsjednik GČ Tvrđa

problem parkirnih mjesta na Vijencu, pa smo izgradili još osam parkirnih mjesta. Ove smo godine odustali od postavljanja stijene za penjanje, zbog problema sigurnosti, no vjerujem da će taj projekt biti realiziran kada se to pitanje riješi.

Direktor Osječkog sajma

ALEN VUKAŠINOVIĆ

U planu je izgradnja novog Sajma Osječki sajam si je u narednom periodu postavio vrlo ambiciozne ciljeve koje smo podijelili na kratkoročne i dugoročne, unutar četiri godine. Cilj za 2018. je povećati vidljivost Sajma, napraviti iskorak u grad, povećati broj sajamskih priredbi te postati servis građana/udruga/obrta/tvrtki. U planu nam je izgradnja novog, polivalentnog, multifunkcionalnog Sajma na novoj, atraktivnoj lokaciji. Projekt „novog Sajma“ se provodi u uskoj suradnji s vlasnikom, Gradom Osijekom, uz povlačenje većine sredstava iz EU fondova. Broj izlagača je iz godine u godinu veći, te su kapaciteti izložbenog prostora maksimalno popunjeni.

Posjećenost je minimum 10.000 posjetitelja po jednoj priredbi.


SAŠA LAMZA

Radit ćemo na izgradnji i opremanju novih kapaciteta Svjestan sam da Poduzetnički inkubator BIOS svakom od svojih stanara treba pružiti optimalan prostor za razvoj te da naglasak svakako mora biti na kvaliteti i rasponu usluga pružane poslovne podrške. Zato planiram nastaviti provoditi i kvalitetnu poduzetničku edukaciju, organizirati razne seminare i radionice prilagođene fazi razvoja poduzetnika, omogućiti stanarima konzultacije u relevantnim segmentima poslovanja u kojima trebaju posebnu pomoć, osobito u vidu edukacije na temu pripreme projektnih prijedloga i metodologije pisanja za EU natječaje, proaktivno tražiti i stjecati nove korisnike te se usredotočiti na inovativne poslovne ideje s velikim potencijalom rasta. Dugoročni planovi su zajedno s Gradom kao osnivačem i Sveučilištem raditi na izgradnji i oprema-

Direktor Poduzetničkog inkubatora BIOS

nju novih kapaciteta koji su potrebni za razvoj svih vrsta poduzetništva u gradu i regiji. Fizički prostor inkubatora bi mogao biti od posebne važnosti za tvrtke u sektoru visokih tehnologija, pogotovo ako bi im bila dostupna oprema koju si inače ne bi mogli priuštiti. Smatram da bismo u Osijeku trebali poticati razvoj kreativne industrije, obzirom da je riječ o sektoru koji ne samo da je komplementaran ICT-u, nego i svim drugim sektorima može omogućiti povećanje dodane vrijednosti koje ostvaruju sa svojim proizvodima i uslugama.

Stanarima koji se prijavljuju na natječaje za sufinanciranje pružamo pomoć u pripremi i prijavi projekata. Radimo i na umrežavanju poduzetnika kroz konferencije koje organiziramo sa svojim partnerima.

Doček Nove godine za umirovljenike

I ove godine Grad Osijek u Esseker centru organizira proslavu Nove godine za sugrađane treće životne dobi. Uz osiguranu večeru i piće (osim žestokih pića i kolača) osječki umirovljenici moći će se zabaviti, prema njihovoj želji uz prošlogodišnje izvođače, glazbenu skupinu Trend.

1.588.800 kuna proračunskog novca za projekte, studije i edukacije

SILVIJA MIHALJEVIĆ

Suradnja s Gradom je kontinuirana, višegodišnja i vrlo uspješna Projekt „Psihološko savjetovalište“ kao takav se provodi u okviru Sunca, Društva za psihološku pomoć u kontinuitetu od 2004. godine. Radi se o zaštiti mentalnog zdravlja prvenstveno djece, i svih građana koji imaju potrebu za psihološkom pomoći, neovisno o dobi i spolu. Psihološko savjetovanje je namijenjeno svima u potrebi. Projekt predstavlja kontinuitet svrhe postojanje udruge

u pravcu pružanja preventivne i terapijske psihološke pomoći građanima u krizi ili suočenim sa životnim problemima, te nadopunjuje rad Telefona psihološke pomoći udruge i raznih vladinih institucija mogućnošću ustupanja građanima besplatne, lako dostupne psihološke pomoći. Prema broju dosadašnjih korisnika Savjetovališta, svaka satnica dežurstava je ispunjena, a sve veći broj

Predsjednica Društva za psihološku pomoć „Sunce“

osoba koje se javljaju u Savjetovalište na svoju inicijativu ukazuje i njegovu opravdanost, kao i stalnu nužnost proširenja rada. Trenutno u Savjetovalištu radi šest psihologa, a njihove usluge su besplatne za korisnike.

Grad je prepoznao specifičnosti rada naše udruge; prisustvo od 1991. godine, zastupljenost stručnjaka u udruzi i stručan rad psihologa te godinama financira naša dva projekta.

Osijeku za rođendan 500 milijuna kuna Vlada Republike Hrvatske u projekte Grada Osijeka uložit će 300 milijuna kuna, od čega 218 nepovratnih sredstava, ako tome pridodamo i projekte drugih gradskih institucija onda je to 500 milijuna, a u Osječko-baranjsku županiju ukupno 1 milijardu kuna. Ovo je najljepši poklon Osijeku za rođendan koji će omogućiti novi zamah u gradu na Dravi i ostvarivanje planiranih razvojnih projekata.

CIST RACUN OSJECKI PRORACUN

3


STJEPAN DRAVINSKI

Predsjednik GČ Industrijska četvrt

Dogradnja OŠ Briješće ključan kapitalno investicijski projekt

ZDRAVKO NALIO

I stanovnici su kreatori liste prioriteta Iz gradskog je proračuna za programe prioriteta Gradske četvrti Industrijske četvrti za 2017. godinu planirano i određeno 493.000,00 kuna po redovnim prioritetima. Također je odobren novčani iznos od 342.000 kuna kao dopunska sredstva, za dodatno održavanje komunalne in-

Svakodnevno se, po evidentiranju stanovitih nedostataka upućenih u GČ određuju postupanja vezano za prioritete, a potom se isti izglasavaju te upućuju u Gradsku upravu.

frastrukture, i dodatnu izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju javne rasvjete domicilne gradske četvrti što ukupno iznosi 835.000 kuna. Svakako da narečeni iznos sukladno potrebama poboljšanja infrastrukture i hortikulture nije dostatan za rješavanje svih postojećih ukazanih manjkavosti i potreba u sferi poboljšanja uvjeta življenja građana. Određena sredstva pravično su raspoređena sukladno ljestvici prioriteta po vijeću GČ Industrijska četvrt jednoglasno konsenzusom te se narečeno provodi dosta dobrim intenzitetom. Najviše će se sredstava i ove godine utrošiti na održavanje nogostupa, a kapitalne investicije nisu u ovoj kalendarskoj godini realizirane.

2.380.000 kuna

proračunskog novca za uređenje građevinskog zemljišta za izgradnju

Vezano uz iznose koji su u gradskom proračunu rezervirani za programe prioriteta, valja prvenstveno za naglasiti kako isti ovise o broju stanovnika na tom području Grada Osijeka, ali dakako i generalnim financijskim prilikama i proračunskim mogućnostima Grada. Imajući u vidu kako MO Cvjetno ima stabilan prirodni prirast stanovništva (podaci Župe Sv. L. B. Mandića), kao i činjenicu kako se sve više mladih obitelji doseljava upravo na područje spomenutog Mjesnog odbora (novoizgrađeno naselje Ul. Jela), ne možemo biti u potpunosti zadovoljni sa naznačenim iznosom koji je određen za programe prioriteta. Imajući u vidu skori dovršetak radova na OŠ Briješće, Vijeće MO Cvjetno naglasak na radove vezano uz nogostupe (ali i ostalu popratnu ko-

Predsjednik MO Cvjetno

munalnu infrastrukturu) staviti će na područje i ulice u neposrednoj blizini škole.

IVICA ZAVRŠKI

Najviše sredstava utrošeno na održavanje nogostupa Gradska četvrt Gornji Grad predstavlja sam centar Osijeka koji u tijeku dana posjete ili njime prometuju tisuće automobila i deseci tisuća građana i gostiju Osijeka. Po službenim podacima naši se nogostupi i kolnici koriste (i habaju) nekoliko puta više no u drugim dijelovima Osijeka. Zato se iznos od 538.000 kuna, kada je središte Osijeka u pitanju, definitivno mora znatno povećati. Najviše će se sredstava i ove godine utrošiti u održavanje nogostupa. Prije 8 godina krenuli smo u Gradskoj četvrti s projektom „ I to je Osijek?!“. Snimivši sve takve objekte u središtu Osijeka, a većina ih je baš tu, kroz sve smo te godine sanirali, rušili ili su poduzetnici izgradili nove zgrade na mjestu 40-ak „ ruševina“- i na taj

Predsjednik Gradske četvrti Gornji grad

smo svoj posao vrlo ponosni. Što se pročelja tiče, prve pomake vidimo u obnovu zgrada na Europskoj aveniji, u glavnom sredstvima države.

Novi kružni tok

Kružni tok na križanju Trpimirove, Divaltove i Gacke ulice otvoren je za prometovanje, ali je dio radova još uvijek u tijeku. Novi kružni tok riješit će jedno od najvećih prometnih crnih točaka u Osijeku.