Čist račun - osječki proračun (studeni 2017.)

Page 1

BROJ 28, STUDENI 2017. KRISTIJAN HRANIĆ

Uskoro pokrećemo aktivnosti s elementima waldorfske pedagogije Projekt „Roditelji zajedno“ udruga ISKRA provodi drugu godinu za redom u partnerstvu s PRONI Centrom za socijalno podučavanje te u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Cilj projekta je podizanje roditeljskih i pedagoških kompetencija mladih i budućih roditelja te svih zainteresiranih za pedagoške teme. Istovremeno, kroz projekt se radi na umrežavanju roditelja i stvaranju dugoročne platforme za podršku obiteljima. Uskoro krećemo s programskim aktivnostima s elementima waldorfske pedagogije, koje će imati svrhu odgojno-obrazovnog rada s djecom predškolske i školske dobi i služiti će kao uvertira u nadolazeći waldorfski vrtić. Waldorfske obrazovne institucije, koje imaju međunarodno priznanje, znatno će obogatiti obrazovni, kulturni i društveni život grada i regije te dati budućim generacijama ona znanja, vještine, stavove i vrijednosti, koji će im biti potrebni za realne životne i društvene izazove.

Voditelj projekta Udruge Iskra waldorfska inicijativa

Predsjednica Društva likovnih umjetnika amatera Osijek – LIKAR

NIVES TRAUBER

Svaki naš projekt humanitarnog je karaktera

Waldorfsku školu pokrenut ćemo u suradnji s Gradom Osijekom najkasnije dvije godine nakon početka rada waldorfskog vrtića.

10.000.000 kuna proračunskog novca za prioritete mjesnih odbora i gradskih četvrti

„Tradicionalna međunarodna likovna kolonija – Umjetnost bez granica“ projekt je koji je trajao od 2. do 4. lipnja 2017. Ovaj projekt provodimo dugi niz godina, a ove smo godine okupili dvjestotinjak slikara. Ono zbog čega smo sretni jest to da je bilo i jako puno posjetitelja. Projekt je dijelom financiran od strane Grada Osijeka, a drugim dijelom od Županije. Ovim projektom željeli smo povezati ne samo slikare Osječko-baranjske županije, već slikare iz cijele Hrvatske, ali i drugih država. Tako su na ovom projektu sudjelovali slikari iz Bosne i Hercegovine, Srbije, a jedna je slikarica došla čak iz Pariza.

Rekonstrukcija hardverskog laboratorija „Rekonstrukcija i opremanje hardverskog laboratorija Poduzetničkog inkubatora BIOS“ naziv je projekta čiji je partner Grad Osijek. Ukupna vrijednost projekta je 6.169.886,42 kuna, a iznos EU potpore je visokih 5.020.404,83 kuna.


ANKETE

KSENIJA VRBANIĆ

Želimo spriječiti socijalnu isključivost umirovljenika Grad je pokrenuo Centar izvrsnosti za darovite osnovce. Njegov cilj je razvoj i njegovanje kreativnih ponašanja i izvrsnosti. Podržavate li taj projekt? 71.43% Da, to je odlična ideja 28.57% Podržavam, to je trebalo pokrenuti i ranije 0% Ne podržavam, takav Centar nije potreban gradu 0% Ne znam, ne zanimaju me takve stvari U Osijeku se planira otvaranje Waldorfskog vrtića, a potom i Osnovne škole. Jesu li gradu potrebne takve obrazovne institucije? 90.2% Da, svakako jer je mnogo zainteresiranih 7.84% Ne znam, nisam infomiran/a o takvom vidu obrazovanja 1.96% Da, treba pokrenuti waldorfski vrtić, ali ne i školu 0% Da, treba pokrenuti školu, ali ne i vrtić

Uskoro će Osijek i Čepin biti povezani biciklističkom stazom. Ima li Osijek dovoljno biciklističkih staza i jesu li svi dijelovi grada dobro povezani? 50% Da, ali bi se moglo napraviti još novih staza u pojedinim dijelovima grada 30% Ne, nisu 20% Da, apsolutno jesu 0% Ne znam, ne vozim se biciklom ČIST RAČUN OSJEČKI PRORAČUN

2

Stanje anketa na dan 20.11.2017. Glasajte i dalje.

Voditeljica projekta MUH Matice umirovljenika grada Osijeka

Projekt „Svaki je moj dan aktivan“ namijenjen je osobama starije životne dobi, umirovljenicima. Kroz ovaj projekt ćemo poboljšati stupanj socijalizacije osoba sta-

rije životne dobi te spriječiti njihovu socijalnu isključivost. Razvojem znanja i vještina potaknut će se njihova integracija u društvenu zajednicu. Provođenjem raznih aktivnosti prilagođenih potrebama i interesima starijih soba pridonijet ćemo uključivanju starijih osoba u život zajednice te smanjiti i spriječiti njihovu institucionalizaciju. Cilj nam je zadržati osobe starije životne dobi što duže u svojim domovima te spriječiti prijevremeni odlazak u domove za starije osobe. U udruzi se svakodnevno organiziraju različite aktivnosti od kreativnih radionica, sportskih aktivnosti (šah,pikado,belot), pjesničkih večeri, informatičkih radionica u suradnji s Gradskom knjižnicom GISKO, izleti za koje članovi iskazuju interes.

BORIS ĐURĐEVIĆ

Grad shvaća važnost poljoprivredne proizvodnje Svrha projekta pod nazivom 3. međunarodna konferencija Hrvatskog društva za proučavanje obrade tla „Sustainability challenges in agroecosystems“ je povezivanje znanstvenika i stručnjaka iz svijeta, te razmjena znanja uz rješavanje trenutačnih problema vezanih uz poljoprivrednu proizvodnju. Takvim pristupom omogućava se povezivanje struke i znanosti, ali brže i efikasnije rješavanje projektom definiranih ciljeva. Projekt je bio podijeljen u četiri dijela – znanstveni dio koji je obuhvaćao prezentaciju recentnih znanstvenih spoznaja iz područja poljoprivrede kroz šest glavnih tema kongresa. Kroz panel diskusiju, zajedno

Tajnik Hrvatskog društva za proučavanje obrade tla

s poljoprivrednim proizvođačima i znanstvenicima doneseni su zaključci pojedinih tema i predložena su moguća rješenja iznesenih problema u poljoprivrednoj proizvodnji.

Predsjednik Udruge matematičara Osijek

NENAD ŠUVAK

Populariziramo matematiku u društvu Udruga matematičara Osijek broji oko 170 članova, pretežno učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora i studenata matematike iz Osječko-baranjske županije. Projekt Matematički izazovi uključuje organizaciju triju aktivnosti: Matematičke pripreme, Zimsku matematičku školu i Turnir izazova matematike – kviz za učenike osnovnih i srednjih škola temeljen na pitanjima iz područja matematike. Udruga matematičara Osijek (UMO) sve ove aktivnosti organizira u suradnji s Odjelom za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera. U organizaciji Zimske matematičke škole partneri su nam OŠ Mladost i III. Gimnazija.

Od samog osnivanja 1993., UMO sudjeluje u organizaciji predavanja na Matematičkom kolokviju Odjela za matematiku.


HANNA KLEIN

17. kazališni festival na njemačkom jeziku okupio rekordnih 20 skupina Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj sa sjedištem u Osijeku je ove godine po 17. put organizirala Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku koji se tradicionalno održava u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Ove godine u razdoblju od 16.-19. lipnja je na kazališnom festivalu sudjelovalo rekordnih 20 kazališnih skupina s više od 300 sudionika iz Poljske, Mađarske, Srbije, Rumunjske i cijele Hrvatske. U toku festivala naši su gosti mogli vidjeti čak 25 raznih predstava na njemačkom jeziku, nastupe su imali: Deutsche Samstagsschule”, potom mališane iz njemačke skupine osječkog dječjeg vrtića “Stribor”, osnovce iz OŠ Drenje, OŠ Franje Krežme iz Osijeka, OŠ “Vijenac” iz Osijeka, OŠ Svete Ane iz Osijeka s čak pet predstava, OŠ Fra Kaje Adžića iz Pleternice, po-

Projekt manager Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, Osijek

laznike škole njemačkog jezika Njemačkog humanitarnog udruženja “St. Gerhard” iz Sombora, OŠ “Mladost” iz Osijeka, OŠ Vidovec s dvije predstave, OŠ Petrijanec, OŠ Bijelo Brdo, Grupu „GrimMasken“ iz Mezőberény iz Mađarske sa čak dvije pred-

stave, gimnaziju Valjevo iz Srbije, jednu kazališnu skupinu njemačke manjine iz Glogowéka u Poljskoj te OŠ Toszek također iz Poljske, kazališna grupa NIL iz Temišvara u Rumunjskoj i Gimnaziju “Zmaj Jova Jovanović” iz Novoga Sada.

Uz same kazališne predstave su sudionici festivala kao i svake godine mogli sudjelovati u raznim kazališnim radionicama.

Proračun za 2018. 591,8 milijuna kuna

Osječko Gradsko vijeće većinom glasova prihvatilo je gradski proračun za 2018., u iznosu od 591,8 milijuna kuna, što je za 52,2 milijuna kuna više, od ovogodišnjeg rebalansiranog proračuna. Proračunom za 2018. sanirat će se dio manjka gradskih proračunskih korisnika u iznosu od 1,8 milijuna kuna.

2.900.000 kuna

proračunskog novca za Dječji vrtić Ribica u Sarvašu

BORIS TRAJANOVSKI

Makedonskom kulturom i običajima želimo širiti prijateljstvo Projekt „Svom gradu s ljubavlju“ započeo je prošle godine s namjerom da svoju kulturu i običaje predstavimo široj javnosti jer je to način da se bolje upoznajemo, zbližavamo i širimo prijateljstvo i povezujemo u različitostima što je i tradicija grada Osijeka, jer inače ne bi bilo toliko nacionalnih manjina i etičkih grupa u gradu. Željeli smo da se predstavljanjem makedonske nacio-

nalne manjine u Osijeku kroz prezentiranje svoje specifične kulture, običaja i nacionalne kuhinje s našim sugrađanima i širom javnosti boljeg upoznamo, razumijemo i zbližimo. Društvo se predstavilo, pjesmom, igrom, narodnom nošnjom, specifičnom hranom, slikarskim i etno uradcima. I prošle godine, a i ove godine, uglavnom su nam se pridružili ljudi koji su na neki

Predsjednik Makedonskog kulturnog društva “Braća Miladinovci”

način vezani za Makedoniju. Sjećanjima, prijateljski, rodbinski ili jednostavno što osjećaju makedonsku glazbu kao nešto svoje. Uspjeli smo se pomaknuti s mjesta, kako bi se reklo.

U Društvo su dobrodošli svi koji žele raditi, zabavljati se i opuštati se. Nisu bitne godine iako bismo bili zahvalni na mladim ljudima. Na žalost, slična je situacija u većini društava i udruga.

Natječaj za zakup poslovnih prostora

Grad Osijek raspisao je Natječaj za zakup poslovnih prostora u Osijeku. Poslovni prostori se iznajmljuju na određeno vrijeme u trajanju od deset godina. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju sve fizičke osobe, državljani Republike Hrvatske i državljani država članica Europske unije i pravne osobe registrirane u RH i državama članicama EU koje ispunjavaju sve natječajne uvjete.

ČIST RAČUN OSJEČKI PRORAČUN

3


DANIJEL MAGDIKA

Voditelj projekata Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek

Već 19 godina organiziramo najveću manifestaciju kulturnog amaterizma

DINKO PEŠIĆ

Želimo potaknuti aktivno sudjelovanje građana Zeleni telefon je služba za rješavanje problema zaštite prirode i okoliša. Služi kao servis građanima za dobivanje informacija, prijavljivanje problema/nepravilnosti, pokretanje inicijativa, organiziranje uličnih akcija, medijsko aktualiziranje problema okoliša i prirode. Cilj ovog projekta je potaknuti

Udruga Zeleni Osijek djeluje u prostoru Grada Osijeka te je za potrebe svog djelovanja oslobođena plaćanja najma prostora.

aktivno sudjelovanje građana i učinkovitiji rad državnih službi, te djelovati na brže i savjesnije rješavanje problema zaštite okoliša. Zeleni telefon pokriva područje Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije. Udruga za zaštitu okoliša i prirode Zeleni Osijek trenutno broji 80-ak članova. Osim Zelenog telefona, članovi naše udruge aktivno su uključeni u nekoliko međunarodnih projekata. Kontinuirano financiranje programa Zeleni telefon koje ostvarujemo kroz natječaj Grada Osijeka za udruge traje od 2002. godine.

1.885.000 kuna

proračunskog novca za vatrogasnu zaštitu

U okviru godišnjeg projekta MKD „Népkör” već 19. godinu zaredom vrlo uspješno održava najveću manifestaciju kulturnog amaterizma Mađara Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema pod nazivom „Dan Mađara u Osijeku” i to u drugu subotu mjeseca rujna. Na manifestaciji sudjeluju folklorne i glazbene skupine kulturnih društava Mađara, predstavnici mađarskih mjesta sa štandovima, te već standardni gosti iz Mađarske – puhački orkestar rudara iz Pećuha, folklorna i glazbena skupina iz Zengővárkonya, kao i predstavnici XIII okruga Budimpešte koji od prvih dana ovoj manifestacije pružaju veliku potporu. Glavni cilj ovog projekta je zbližavanje mađar-

Predsjednik MKD „Népkör“

ske manjine sa matičnom državom i predstavljanje svoje kulture i običaja, rukotvorina i nasljeđa, te svjetski poznatu gastronomiju i pića sredini u kojoj živi.

FILIP LAŽETA

Multimedijalni festival zdravlja projekt je univerzalne prevencije Projekt „3. Multimedijalni festival zdravlja“, inovativni je projekt univerzalne prevencije. Provodi se u suradnji i u partnerstvu, temeljem potreba lokalne zajednice. Projekt je osmišljen prema stručnim i znanstvenim spoznajama, razvija lokalnu mrežu novim metodama rada dizajniranim sukladno potrebama, uključujući nove korisničke skupine. Građanska prevencija „Osječka škola“, broji trinaest članova, a sukladno ciljevima od 2003. godine, provodi projekte sa područja socijalne djelatnosti i zaštite zdravlja. „Osječka škola“ organizacija je civilnog društva koja surađuje s velikim brojem građana, volontera i stručnjaka iz područja pomažućih profesija, socijalnog rada, psihologije, pedagogije, znanosti i umjetnosti.

Voditelj Udruge Građanska prevencija „Osječka škola“

Grabljanje lišća

“Grabljanje lišća” jedna je od četiri instalacije ciklusa “Četiri godišnja doba”. Akademski kipar Nikola Faller oživljava osječke parkove i perivoje spajajući umjetničke tehnike i utjecaj vremenskih prilika.