Čist račun - osječki proračun (kolovoz 2017.)

Page 1

BROJ 25, KOLOVOZ 2017. JOSIP RADKO

Ulaznica za Gradske bazene je najpovoljnija u regiji Športski objekti se u svom financiranju oslanjaju i na vlastite prihode. Zbog hipotetskog postavljanja načela javnosti ispred zadovoljavanja načela tržišnosti, ta sredstva ne predstavljaju dostatan iznos za samostalno financiranje, a odnose se na naplatu sadržaja koje nudimo na našim objektima. Svakako kontinuirano nastavljamo sa inovativnim i proaktivnim razmišljanjem kako uštedjeti, a istovremeno i kako povećati još više vlastite prihode. Konkretno, vlastite prihode čine oni od prodaje ulaznica za Gradske bazene i RC Copacabanu, članarine za korištenje tenis terena u PKT Tenis centru, članarine za aerobic na Gradskim bazenima, najam dvorana, najam nogometnog kaveza na Srednjoškolskom igralištu, najam boksova za konje na Hipodromu Pampas, najam paintball terena na Streljani, najam prostora na Streljani Pampas, prometi od kafića kojima upravlja Društvo, prihod od prodanih oglasnih prostora na objektima, najam stolica i pagoda te prijevoz štandova.

Direktor Športskih objekata d.o.o.

Predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka

VLASTA AUGUŠTIN

Pregledi zajedničkih dimnjaka plaćat će se iz pričuve

S obzirom na specifičnosti poduzeća, uvažavajući načelo zadovoljavanja javnih potreba, isplativost ne mora biti samo gledajući s financijske strane, to može biti i podizanje kvalitete života naših sugrađana.

145.000 kuna

proračunskog novca za potpore i donacije u zdravstvu - Osijek zdravi grad

U stambenim zgradama stanari često rade nezamislive kombinacije kada je grijanje u pitanju, posebice kada nastoje uštedjeti. Na taj način nesvjesno ugrožavaju i svoj život i imovinu, ali i život i imovinu drugih suvlasnika zgrade. Bilježimo slučajeve da su pojedinci u zgradama zazidali dimnjak u vertikali, da za grijanje koriste neispravna i neuvjetna trošila i slično. Zbog sigurnosti – obveza pregleda instalacija je nužna. Zbog različitih načina grijanja i uređaja za loženje (sobnih peći, grijalica, protočnih bojlera, kombi bojlera…) pregled ispravnosti, čišćenje i kontrolu izgaranja uređaja za loženje, vlasnici će plaćati iz vlastitih sredstava.

Radovi na Staroj pekari

Najveći projekt prijavljen od strane Gradske uprave za EU sufinanciranje – izgradnja Trga V. Lisinskog i rekonstrukcija Stare pekare, predstavlja početak sveobuhvatne obnove Tvrđe.


ANKETE

DAVOR HORVAT

Želimo da mladi stvore ljubav prema kulturnim vrijednostima grada Institut za javne financije Osijeku je za proračunsku transparentnost ponovno dodijelio ocjenu 5. Smatrate li da je gradski proračun dovoljno transparentan? 60% Smatram da je 30% Smatram da nije 10% Ne znam koliko je transparentan 0% Ne zanima me gradski proračun Počasna garda Hrvatskog sokola sudjeluje na svim važnim manifestacijama u gradu. Je li počasna garda jedan od simbola našega grada?

Predsjednik udruge Snaga kulture

Projekt Spomenici moga grada je jedan u nizu koji provodimo u okviru promicanja kulturne i spomeničke baštine našeg grada. Cilj nam je mladim generacijama, poglavito osječkim osmoškolcima, stvoriti ljubav prema kulturnim vrijednostima svoga grada stavljajući u prvi plan osječku spomeničku baštinu. Učenici su kroz

nekoliko radionica izradili replike četiri osječka spomenika: Franju Krežmu, Paulinnu Herman, Augusta Cesarca i Sakuntalu u prirodnoj veličini. Važno je naglasiti da su replike izrađene od reciklažnog materijala kojim su učenici svojom kreativnošću reklamne letke, stare novine, tekstil i žicu uz boju i ljepilo pretvorili u prekrasne skulpture koje su svakodnevno izložene u Trgovačkom centru Konzum u Industrijskoj četvrti. Ovim projektom potaknuta je i ekološka svijest kod učenika u odabiru i selektiranju kućnog otpada koji još uvijek može stvoriti novu vrijednost.

57.14% Da, svakako je 28.57% Nije 7.14% Ne znam 7.14% Ne zanima me Počasna garda

Na Copacabani se svakog vikenda organizira zabava za djecu uz animatore. Roditelji, kako vam se sviđa ova ideja? 45.45% Odlično, već smo bili i djeca su zadovoljna 36.36% Ideja je izvrsna, planiramo ići za vikend 18.18% Nisam još čuo/ la za ovaj novitet ČIST RAČUN OSJEČKI PRORAČUN

2

Stanje anketa na dan 16.8.2017. Glasajte i dalje.

SVETLANA MARINKOVIĆ

Bavimo se i zapošljavanjem osoba s intelektualnim poteškoćama Voditeljica i koordinatorica Društva za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama Osijek

Udruga ima 74 člana. Od toga je oko 50 osoba s intelektualnim poteškoćama i oni su svi na svoj način uključeni u naš rad. Imamo poludnevni boravak za odrasle osobe s intelektualnim poteškoćama. Bavimo se i zapošljavanjem osoba s intelektualnim poteškoćama ili im pružamo podršku pri zapošljavanju.

Tu je i naš projekt socijalne integracije, te projekt u nižim razredima osnovnih škola – razvijanje empatije i komunikacije s osobama s invaliditetom i intelektualnim poteškoćama. Grad Osijek nam je partner na poludnevnom boravku. Ostali su partneri Centar za socijalnu skrb i Centar Ivan Štark. S njima koordiniramo uključivanje i smještaj odraslih osoba. Suradnja je jako dobra. Dok god ima potrebe za uslugom, uvijek možemo bolje. Mijenjaju se generacije, pa stvari ne mogu funkcionirati kao prije. Mijenjaju se i osobe s intelektualnim poteškoćama.

Potpredsjednica udruge „Kvaka“ i voditeljica Savjetovališta „Kvaka“

DAJANA KRUPIĆ

Sve je više ljudi osviješteno o važnosti mentalnog zdravlja Djecu i roditelje potičemo da usvajaju vještine planiranja, odlučivanja, rješavanja problema, da rade na razvijanju komunikacijskih i socijalnih vještina, asertivnost… Na razvojnom putu prema odrasloj dobi djeca se susreću s brojnim zahtjevima i problemima te im je potrebna pomoć, podrška i ohrabrenje nas odraslih kako bi te poteškoće i izazove svladali. U radu Udruge pokazala se potreba za stručnom pomoći upravo na ovim problemima, važnost individualiziranog pristupa i entuzijastičnost, te potreba za konkretnim tehnikama kako se nositi s različitim životnim situacijama.

Djeci kroz projekt nastojimo pomoći u boljem emocionalnom izražavanju i suočavanju, prepoznavanju vlastitih emocionalnih stanja, te ih poučavamo kako bolje reagirati i riješiti problem s kojim su suočeni.


IVANA ŠIBALIĆ

Projekt „Zarolaj se“ omogućuje usvajanje novih znanja na kreativan način Kroz projekt EDAKTA pokazalo se da je mladima s jedne strane potrebno pružiti alternativne sadržaje u sklopu kojih će kreativno provoditi slobodno vrijeme, a s druge strane da oni izuzetno brzo takve sadržaje i aktivnosti prihvaćaju. Dakle, nisu nezainteresirani – samo trebaju priliku! Projekt „Zarolaj se“ osmišljen je kao nekonvencionalna i kreativna edukacija primjenom metode kroz igru za mlade, a koja omogućuje usvajanje novih znanja na kreativan i zanimljiv način, ali i ono što nam je vrlo važno, prevenciju nepoželjnih ponašanja te socijalnu inkluziju mladih. Riječ je o inovativnoj vrsti obrazovnog modela, koji se trenutno primjenjuje u Danskoj, u srednjoj školi Osterskov Efterskole, koji se bazira na principu učenja kroz igru (skraćeno LARP -Live Action Role Playing).

Projektna koordinatorica Udruge Breza

Izvedbom radionica, njih barem 6, u gradskim područjima (Tvrđa, GISKO, Kazamat…), tematski vezanim uz povijesne i kulturne sadržaje grada, mladi će imati priliku učiti o svom gradu i njegovom bogatom kulturnom nasljeđu. Isto tako organi-

zirat ćemo okrugle stolove, u suradnji s odgojno-obrazovnim i javnim institucijama, na temu neformalnog obrazovanja i novih obrazovnih alata, u svrhu ostvarivanja implementacije sličnih modela u formalno obrazovanje.

Mladi u realnom vremenu isprobavaju različite životne uloge i njihove zadatke i na taj način lakše se suočavaju s izazovima stvarnog života.

MIROSLAV ČAKALIĆ

Grad prepoznaje doprinos Počasne garde Počasna garda je vezana za manifestacije Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Sudjelujemo na svim bitnijim i važnijim manifestacijama. Od svjetskog kupa u gimnastici, rukometnim, nogometnim, zapravo svim bitnim sportskim manifestacijama u gradu, zatim za vrijeme polaganja vijenaca za blagdane, sudjelujemo u svim vojnim manifestacijama, manifestacijama udruga iz domovinskog rata… Sura-

Dobre prakse za bolje gradove

đujemo i sa školama. U 90% svih manifestacijama na našem području, mi sudjelujemo. Također Grad predstavljamo i u ostatku Hrvatske, a nedavno smo naš Osijek predstavili i u Njemačkoj. Imamo veliku podršku gradonačelnika i struktura u gradu. Svake godine ta suradnja napreduje. Iz Grada prepoznaju naš doprinos i vjerujemo da će se sve to nastaviti. Grad nam financira prostor,

Web stranica URBACT-ovih dobrih praksi otvorila je svoja vrata za neke od najpraktičnijih rješenja koje gradovi koriste na dnevnoj bazi s ciljem suočavanja s izazovima demografskih i klimatskih promjena, zaštite okoliša te nezaposlenosti i siromaštva. Okuplja 97 novo certificiranih URBACT-ovih dobrih praksi u 25 europskih zemalja.

3.420.725 kuna

proračunskog novca za Dječje kazalište Branka Mihaljevića

Poglavar udruge Hrvatski Sokol

Otvoren obnovljeni Studentski dom zapravo ne plaćamo najam prostora nego ga dobijemo besplatno. Problem su nam ti visoki troškovi režija. To nam smanjuje onaj iznos koji dobijemo od Grada, pa nam ostane oko 20.000 kuna za sve ostale aktivnosti tijekom godine.

Imamo preko 170 izlazaka u Osijeku tijekom godine što je jako puno za jednu volontersku udrugu.

U nazočnosti ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak svečano je otvorena obnovljena zgrada Studentskog doma na adresi I. G. Kovačića 4 u Osijeku. Ovom događaju, uz rektora prof.dr.sc. Željka Turkalja, nazočili su i gradonačelnik Ivan Vrkić, župan Ivan Anušić te pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić.

ČIST RAČUN OSJEČKI PRORAČUN

3


TEREZIJA BLEKIĆ

Voditeljica udruge „Mogu“

Radionice 3D modeliranja i printanja privlače velik broj učenika

MARIANA KOPRIVNJAK

Projektom „Kvalitetno odrastanje“ djecu uključujemo u rad udruge Mogu Projekt „Kvalitetno odrastanje“ obuhvaća rad sa djecom iz pedagoško-preventivnog programa u svrhu kvalitetnog korištenja slobodnog vremena. Djeca su uključena u razne aktivnosti udruge – od skrbi konja, hranjenja, čišćenja, uspostave kontakta, a pomoći će i u održavanju prostora, dok će za nagradu moći jahati. Zanimljivo je kako

Grad nam daje potporu u vidu zemljišta koje nam je dano na korištenje na 20 godina, bez naknade.

znaju provesti gotovo cijele svoje praznike – od samog jutra do popodneva u udruzi, a neki se čak odreknu i odlaska na more jer ne žele prekinuti tu svoju ljubav i empatičan odnos sa životinjama koje mi u udruzi imamo. A imamo ih doista puno – 13 konja, vijetnamsko prase, jarca, pet pasa, šest mačaka… Sve skupa, na svim programima, imamo oko 187 korisnika. Volontera je oko tridesetak, a zaposlenih osoba u udruzi trenutno je pet, s obzirom da provodimo trogodišnji program Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

1.800.000 kuna

proračunskog novca za Hrvatski crveni križ - GD Osijek

Projekt „3D modeliranje i printanje“ se već provodi, prvi krug je održan u svibnju, drugi u srpnju, a treći krajem rujna i početkom listopada. Učenici osnovnih i srednjih škola će kroz radionice tehničkih aktivnosti primjenjivati STEM programe u 3D modeliranju i printanju. Pri tome će poticati istraživački duh i bavljenje tehnikom i tehničkim znanostima. Trajanje projekta je otprilike 6 mjeseci. Interes je jako veliki. Mi smo osmislili da svaka faza obuhvati različite ciljne skupine učenika. Tako da smo u prvoj fazi animirali učenike da se uključe u dvije jednodnevne radionice 3D modeliranja i printanja i prvu smo osmislili da bude u okviru Dana otvorenih vrata udruga, pa smo u suradnji s ravnate-

Voditeljica Centra tehničke kulture Osijek

ljima imali predstavljanje po školama i interakciju s učenicima. U tom prvom krugu veliki smo naglasak stavili na učenice koji završavaju 7. i 8. razred, iako su su se svi mogli uključiti.

STJEPAN GALOVIĆ

Želimo uključiti branitelje u aktivan život lokalne zajednice Projekt „Ideali demokracije – ponašanje branitelja u demokratskom društvu“ ima više ciljeva. To su pojedinačno ili zajedničko obrazovanje branitelja, obrazovanje za neku svrsishodnu djelatnost s obzirom na psiho-fizičko zdravstveno stanje branitelja, uključivanje branitelja u aktivan život svoje lokalne zajednice kao ravnopravnih članova demokratskog društva. Temeljne aktivnosti se provode putem anketiranja uz partnerstvo Hrvatskog instituta za lokalnu i regionalnu samoupravu iz Osijeka. Grad Osijek pomaže našu udruga i na druge načine. Omogućuje nam komunikaciju i otvorenost na način što snosi dio troškova za

Predsjednik Udruge branitelja Hrvatske „Slavonija“

našu web-stranicu, snosi troškove za utrošak plina na jednoj fasadnoj peći i snosi troškove za internet i telefonski priključak.

Osječko ljeto kulture 2018.

Članovi Organizacijskog odbora Osječkog ljeta kulture, prigodom zatvaranja ovogodišnjeg OLJK-a, iznijeli su zanimljive detalje ovogodišnje manifestacije, ali i predstavili planove za idući OLJK.