Čist račun - osječki proračun (srpanj 2017.)

Page 1

BROJ 24, SRPANJ 2017. LJERKA HEDL

Programi 17. Osječkog ljeta kulture podižu kulturni život Osijeka I ove godine 17. Osječko ljeto kulture donosi 41 program iz svih područja umjetnosti: kazališne, književne, glazbene, plesne, filmske, likovne i novomedijske umjetnosti. Naglasak je na premijeri koju Osječko ljeto kulture donosi svake godine. Ove je to premijerni naslov Roalda Dahla „James i divovska breskva“ koju priprema Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka. Ovogodišnje ljeto kulture otvorili smo Nabuccom našeg HNK, pod vedrim nebom, kao u Veroni. Vedrim kažem namjerno, jer sam zazivala lijepo vrijeme i ovu prekrasnu operu pod zvjezdanim nebom u dvorištu Rektorata. Mislim da je to najljepši mogući način da se otvori OLJK. U srijedu, 12. srpnja zatvaramo OLJK našim HKUDom „Osijek 1862“ i njihovom prijateljicom Anom Rucner. Dakle, ovogodišnji OLJK otvorili smo tradicionalno za blagdan sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, a zatvaramo dva tjedna kasnije, 12. srpnja.

Predsjednica Osječkog ljeta kulture

Sportski direktor natjecanja Grand prix Osijek Žito Challenge Cup

VLADIMIR MAĐAREVIĆ

Žito Challenge kup gledalo je 55 milijuna kućanstava

Građanima na najljepši mogući način Grad Osijek i gradonačelnik poklanjaju 41 visokokvalitetni program i visokokvalitetnu kulturu.

640.000 kuna

proračunskog novca za gospodarenje otpadom i hortikulturu

Deveta je godina iza nas. Kroz te godine izgradili smo sportski događaj koji je u istočnom dijelu Hrvatske sigurno najprepoznatljiviji, a u cijeloj zemlji jedan od tri najvažnija sportska događaja, pored ATP Turnira u Umagu i Snježne kraljice na Sljemenu. Posebno smo ponosni što smo uspjeli, u dijelu Hrvatske koji nije toliko ekonomski razvijen, stvoriti prepoznatljiv događaj koji se direktno prenosi na HTV-u, a putem streama i u cijelom svijetu. Ovogodišnji Žito Challenge kup gledalo je više od 55 milijuna kućanstava. Ove smo godine posebno zadovoljni, s obzirom da je dvorana oba finalna dana bila ispunjena do zadnjeg mjesta.

GPP postao “Dog friendly”

Gradski prijevoz putnika dozvoljava prijevoz pasa u posebno označenim vozilima javnog gradskog prijevoza.


ANKETE

Na tramvajskim linijama 1 i 2, te na autobusnoj liniji 1, prometuje po jedno vozilo označeno natpisom „Dog friendly“. Što mislite o ovoj odluci GPP-a?

SOFIJA MAJIĆ

Sve je više građana koji žele svoju parcelu u urbanom vrtu

58.27% Odlično, konačno ću se moći voziti sa svojim psom 28.37% Nemam ništa protiv te odluke 12.85% Ne podržavam ovu odluku, javni prijevoz nije za pse 0.51% Ne zanima me ova odluka, ne vozim se javnim prijevozom Otvorenjem novog dijela šetnice napravljen je i spoj biciklističke staze Promenade i Gupčeve ulice. Koristite li ovu novu biciklističku stazu? 64.71% Da, povremeno se vozim 17.65% Da, vozim se svakodnevno njome 11.76% Prošao/la sam samo jednom 5.88% Rijetko se vozim tom dionicom

Predsjednica Udruge korisnika urbanih vrtova OSvrt

Nakon što smo od Grada dobili na korištenje parcelu za urbane vrtove i sklopili ugovor, odlučili smo se osnovati udrugu Osječki vrtovi – Osvrt. Kako bismo poboljšali kvalitetu zemljišta, odnosno parcela na kojima su urbani vrtovi kroz projekt smo od grada zatražili sredstva koja

ZORISLAV HAM

Osijek je poznat po svojoj multikulturalnosti Predsjednik Vijeća njemačke nacionalne manjine

Kopika je svoja vrata otvorila 13. lipnja. Hoćete li ovo ljeto provoditi na bazenima na lijevoj obali Drave? 50% Da, obično na Kopiku idem vikendom 25% Ne idem na Kopiku 12.5% Da, cijelo ljeto provodim na Kopiki 12.5% Odem nekoliko puta tijekom ljeta na Kopiku ČIST RAČUN OSJEČKI PRORAČUN

2

Stanje anketa na dan 6.7.2017. Glasajte i dalje.

ćemo iskoristiti za kupovinu uređaja za kontrolu kvalitete tla i sjeckalicu za biootpad iz vrtova. Znači, svaki će korisnik sa svoje parcele moći donijeti otpad koji ćemo uz pomoć sjeckalice isjeckati, a koji će potom moći staviti u kompost. Sva će sredstva biti iskorištena nabavku dva uređaja za poboljšanje kvalitete tla. Trenutno smo na 45 članova. To je oko 50% korisnika urbanih vrtova. Imamo parcele koje su dane na korištenje udrugama, a od njih su se četiri priključile radu naše udruge. Zapravo, mi smo tek ove godine aktivno krenuli s radom, imamo sve više aktivnosti tako da se nadam da će i članova biti sve više.

Grad na određeni način financira aktivnosti njemačke nacionalne manjine kroz financiranje projekata udruge, dok se financiranje rada Vijeća svodi na pokrivanje nužnih troškova rada – pokrivanje administrativnih i računovodstvenih troškova, te naknade vijećnicima u iznosu od 100 kuna mjesečno.

Za svako tromjesečje se podnosi upravi Grada financijsko izvješće kao i zahtjev za sredstva za sljedeće razdoblje koje odobrava Gradsko vijeće u skladu s Proračunom i Odluci o raspoređivanju sredstava iz proračuna. Samo Vijeće osim održavanja svojih sjednica i povremeno održavanja zajedničkih sjednica s Županijskim vijećem njemačke nacionalne manjine ne provodi druge aktivnosti samostalno. Naime, svi članovi i gradskog i županijskog Vijeća su i članovi Njemačke zajednice – udruge podunavskih švaba u RH tako da svoju aktivnost realiziraju kroz aktivnosti udruge.

Predsjednik Udruge za promicanje enogastroturizma Hrvatske „Dekanter“

BORIS OCIĆ

Želimo ljude naučiti kako uživati u vinima i dobroj hrani Ove godine broj članova je 22. Mi smo mala i složna udruga, a projekti kojima se bavimo su razni. U prvom redu smo suorganizatori prvog i jedinog festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS koji će se ove godine održati po četvrti put. Riječ je o jedinom događaju te vrste istočno od Zagreba i ne treba ga uspoređivati s drugim događajima sajamskog i festivalskog karaktera na istoku Hrvatske, budući da imamo drugačiji pristup organizaciji, a u prvom je redu to edukacijska i ekonomska komponenta povezivanja publike i ugostitelja s proizvođačima.Osim toga, stalno radimo na edukaciji članstva.

Prošle smo godine pomagali Turističkoj zajednici u sljubljivanju osječke knedle s odgovarajućim vinima.


LEJLA ŠEHIĆ RELIĆ

Važnije od financijske podrške je kontinuitet suradnje s Gradom Projekt „Vrline znanja – učenje kroz volontiranje“ predstavlja nadogradnju svih dosadašnjih postignuća koje je VCOS ostvario u radu s odgojno-obrazovnim institucijama u području razvoja volonterstva. Ovim projektom nastojimo obogatiti i produbiti proces stjecanja znanja u srednjim školama povezujući ciljeve dobrovoljnog volonterskog angažmana učenika u zajednici i ciljeve njihovog redovitog obrazovnog procesa. Upravo stoga, važno je volonterski angažman učenika prepoznati kao priliku za stjecanje novih znanja i vještina, ali i kao priliku za ostvarenje obrazovnih ciljeva koji su postavljeni unutar odgojno-obrazovnog procesa. Povezivanje dvaju skupina ciljeva zapravo pridonosi multidisciplinarnosti nastave što je ujedno i značajan doprinos kvaliteti obrazovanja. S Gradom Osijekom Volon-

Prijem zlatnih lipašica i lipaša

Izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek

terski centar Osijek započeo je suradnju još prilikom našega osnivanja 2005. godine kroz Savjet za razvoj volonterstva, koji je u to vrijeme inicirao osnivanje Volonterskog centra, kao i planiranje samog razvoja volonterstva

na području Osijeka. U proteklih nekoliko godina Grad i Volonterski centar Osijek svoju su suradnju ojačali i nastavili provodeći europske projekte u partnerstvu usmjerene na razvoj civilnoga društva i zajednice.

Ono za što ćemo se zalagati u budućnosti bit će uspostavljanje sustavnih oblika suradnje između organizacija civilnog društva i gradske uprave.

Hrvatsko pjevačko društvo Lipa na prvom je svjetskom natjecanju u Salzburgu osvojilo Zlatnu diplomu, titulu pobjednika kategorije, posebne pohvale za izvedbe, specijalnu nagradu, 2.000 eura prve nagrade i Grand Prix i naslov ukupnog pobjednika natjecanja.

4.200.000 kuna

proračunskog novca za kontrolu i suzbijanje komaraca

ZDENKO LIŠKA

Skate park na lijevoj obali dosegnuo je svoju maksimalnu veličinu Mi smo zadovoljni odnosom koji imamo s Gradom, kada uzmemo u obzir kako to inače funkcionira. Znamo da ta suradnja može biti i lošija, tako da je naša zadovoljavajuća. Uvijek polazim od našeg primjera – mi smo 10 godina stvarali ovaj festival bez pomoći i novca. U samim počecima Pannonian smo radili na Iktusu. Onda nam je Grad dao prostor kako bi se skate i BMX maknuli s glav-

nog gradskog trga. A udruga Pannonian (tadašnji Biciklistički klub Osijek) se obvezala da će preuzeti obvezu izgradnje Skate parka. Dakle, do desetog Pannoniana od grada smo dobili prostor na Srednjoškolskom igralištu – asfaltiran i osvijetljen. To je bilo puno u odnosu na druge gradove koji u to vrijeme nisu imali ni prostor. Tada smo počeli stvarati event, koji je danas poznat i

Predsjednik udruge Pannonian Challenge

izvan granica Hrvatske, i počeli smo dobivati proračunska sredstva. Smatram da bi Grad trebao odrediti koji su to događaji brend Osijeka i oni bi trebali imati veću financijsku potporu.

Iduće godine, ukoliko budemo željeli biti zanimljivi vozačima svjetskog glasa, morat ćemo u park postaviti nove elemente. I to je nešto što također zahtjeva više novca.

Radovi na Staroj pekari i Trgu Vatroslava Lisinskog

Gradonačelnik Ivan Vrkić potpisao je s tvrtkom MONTE-MONT d.o.o., dva Ugovora – Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji, dogradnji i prenamjeni kulturno javnog dobra Stare pekare u Edukativni i informativni turistički centar mladih, te Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji, revitalizaciji i rehabilitaciji Trga Vatroslava Lisinskog u Osijeku.

ČIST RAČUN OSJEČKI PRORAČUN

3


MILJENKO TURNIŠKI

Info fora podiže razinu informiranosti mladih Dopredsjednica Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

KRISTINA KRULIĆ KUZMAN

Roditeljima i djeci u razvodu pružamo psihološku pomoć Projekt „Psihološka pomoć i podrška obitelji koja prolazi kroz razvod“ ima za cilj olakšati roditeljima i djeci u razvodu prilagodbu na nove životne uvjete pružanjem psihosocijalne podrške, uz jačanje samopouzdanja djece i roditeljske kom-

Kroz projekt ćemo senzibilizirati građane i promovirati pojam pružanja i primanja psihološke pomoći u kriznim situacijama, kao što je razvod braka, kroz informativne i edukativne aktivnosti.

petentnosti u odgoju. Projekt planiramo ostvariti kroz tri cilja – poboljšati vještine roditeljstva kroz edukativno-iskustvene radionice, kao i položaj djeteta u razvodu braka, pružanjem potrebnih informacija i psihološke pomoći roditelju i djetetu putem individualnog savjetodavnog i grupnog rada; poboljšati kvalitetu sustava za pružanje besplatne savjetodavne psihološke pomoći kroz proširenje spektra dostupnih usluga što uključuje izradu web stranice s edukativnim sadržajima na kojoj će se roditelji i djeca moći informirati o Savjetovalištu i postavljati upite na koje će odgovarati stručni suradnici (SOS anonimni web- helpline).

20.756.725 kuna proračunskog novca za kulturu

Info centar za mlade – info fora namijenjen je mladim ljudima, srednjoškolcima i osobama do 29 godina starosti. Info centar radi u suradnji s PRONI centrom za socijalno podučavanje. Smješten je u Tenji, u bivšoj zgradi Mjesnog odbora. Kroz projekt je zaposlena jedna osoba koja je na raspolaganju mladima od 7,30 do 15,30 sati. Osim Info centra imamo i još šest Info točki – u Antunovcu, Silašu, MO Sarvaš, MO Klisa, te jednu u OŠ Tenja i jednu u Hrvatskom domu Tenja. Riječ je o policama s materijalima korisnima za mlade ljude, poput programa Erasmus+, razmjenama mladih i slično. S obzirom da Agencija lokalne demokracije iza sebe ima puno realiziranih projekata, jedna od stvari koju smo naučili je da, nažalost, čak i kad se malo odmaknete od

SINIŠA POPOVIĆ

Na sastancima i druženjima čuvamo crnogorske običaje Na temelju kriterija za godišnje planiranje i raspoređivanje proračunskih sredstava, za rad crnogorske nacionalne manjine, Grad Osijek je u 2017. podržao aktivnosti s ukupnim sredstvima u visini 10.000 kuna. Sredstva se koriste za druženja, sastanke, te proslave i promoviranje običaja i kulture crnogorske nacionalne manjine. Kako u Osijeku crnogorska nacionalna manjina nema svoje Kulturno umjetničko društvo ili udrugu, redovno se sastajemo u prostorijama u Kišpatićevoj ulici, koju smo dobili na korištenje od Grada, zajedno s drugim nacionalnim manjinama u gradu. Prema zadnjem popisu stanovništva, u Osijeku je

Direktor Agencije lokalne demokracije

centra grada, razina informiranosti i dostupnosti informacija generalno opada.

Predstavnik crnogorske nacionalne manjine grada Osijeka

127 pripadnika crnogorske nacionalne manjine. Riječ je o, uglavnom, starijoj populaciji, tako da se nekoliko puta godišnje sastajemo kako bismo očuvali naše običaje.

Grad kupuje stanove Grad Osijek

poziva sve zainteresirane da Gradu, kao potencijalnom kupcu, dostave ponude za prodaju stanova na području Osijeka.