Čist račun - osječki proračun (veljača 2017.)

Page 1

BROJ 19, VELJAČA 2017. ZDRAVKO NALIO

Ove godine spojit će se Filipovica i Bosutsko naselje Sve što smo predvidjeli u 2016. smo i ostvarili, u visini 495.000 kuna. Pred kraj prošle godine nam je ostao dio sredstava, oko 50.000 kuna, vezano uz Unsku ulicu i nogostup što smo nastavili čim su vremenske prilike dozvolile. Dobili smo nogostup i biciklističku stazu u Vinkovačkoj ulici, na njezinoj istočnoj strani, od petlje prema Centralnom groblju, u dužini 1100 metara. U tu je svrhu potrošeno 1,4 milijuna kuna. Ona će ići i dalje, prema Brijestu. Za našu je četvrt bila i važna izgradnja kružnog toka u Trpimirovoj ulici. Do izgradnje smo imali velike čepove na Gackoj i Drinskoj ulici. Kapitalna investicija je pristup naselju Filipovica. To je naselje cestovno s gradom, a onda i s Bosutskim naseljem spojeno tek preko Industrijske zone i Ulice Sv. Leopolda Mandića. Za povezivanje Filipovice preko Bistričke ulice osigurano je 1,5 milijuna kuna što ćemo na naše zadovoljstvo napokon odraditi ove godine.

Tajnica Udruge 9 života

SUZANA TOMAC

Grad će nam pomoći oko zbrinjavanja napuštenih mačaka

Predsjednik Gradske četvrti Industrijska četvrt

Trebižatska ulica nema sekundarnu odvodnju, a ona nije jedina takva ulica u četvrti. Ondje će se graditi komunalna infrastruktura, sekundarna odvodnja i cesta za što je osigurano 500.000 kuna.

7.587.840 kuna

proračunskog novca za prioritete mjesnih odbora i gradske četvrti

Projekt “POSTUPAJ HUMANO” bavio se kastracijom uličnih mačaka te mačaka čiji su vlasnici slabijeg imovinskog stanja, sve u cilju smanjenja broja napuštenih mačaka te zaštite zdravlja ljudi. Cilj projekta bio je i informiranje i edukacija građana o prednostima i potrebi kastracije mačaka koje žive u gradskoj sredini te poticanje građana na humaniji odnos prema životinjama kroz promicanje odgovornog vlasništva nad kućnim ljubimcima. Iako Grad nema predviđena sredstva za njihovo zbrinjavanje, zainteresiran je da nas kroz partnerski odnos podrži u projektu za sufinanciranje, no Udruga bi sama trebala pronaći partnera.

Kapucinska i dalje pješačka zona

Na javnoj raspravi zaključeno je kako će Kapucinska ulica ostati pješačka zona. Šamačka ulica će postati potpuno obnovljena kolno-pješačka ulica.


ANKETE

ŽELJKO LIJIĆ

Jeste li zadovoljni radom zimske službe koja čisti snijeg na javnim površinama?

Prioritet su nam Vijenac Dinare i Vijenac Petrove gore

50% Ne, prometnice i nogostupi nisu dobro očišćeni 33.33% Očišćene su samo glavne prometnice i nogostupi 16.67% Da, prometnice i nogostupi su dobro očišćeni (5 votes) 0% Ne izlazim van pa ne znam Treba li Osijeku sklonište za napuštene mačke? 95.44% Da, Osijeku je što prije potrebno sklonište za mačke (2,114 votes) 3.52% Ne, Osijeku uopće nije potrebno sklonište za mačke 1.04% Ne znam, ne razmišljam o napuštenim mačkama

Predsjednik Gradske četvrti Retfala

Mislim da su svi zadovoljni realiziranim poslovima u protekloj godini. Podijelili smo ih na održavanje nogostupa, javnu rasvjetu te podizanje urbanog standarda, a tu prvenstveno mislim na sportska igrališta. Znate za slučaj onog nesret-

nog koša koji je pao na dijete na igralištu. Zauzeli smo stav da ćemo što više igrališta opremati fitness spravama. Postavili smo i nove koševe na igralištu Osnovne škole Retfala. Tamo smo riješili i javnu rasvjetu igrališta. Ponosni smo na rasvjetu u Fruškogorskoj ulici koja je desetljećima bila u mraku. Uspjeli smo postaviti lampe visilice pa konačno i taj dio Retfale svijetli. Dio kapitalnih investicija bio je vezan uz nastavak biciklističke staze na potezu između Pakleničke i Mlinske ulice. Napravljen je tek dio. Retfala je jedina gradska četvrt koja nema riješenu mrežu biciklističkih staza. Čak su i prigradska naselja riješila taj problem.

LUCIJA TADIĆ

Javnu rasvjetu dobit će i ulazi u sporedne ulice Ima li u gradskim četvrtima i mjesnim odborima dovoljno fitness igrališta na otvorenom? Treba li ih dopunjavati?

Predsjednica Mjesnog odbora Lijeva obala

60% Nedovoljno je fitness igrališta u svim dijelovima četvrti i odbora 40% Dovoljno je fitness igrališta, ali bi ih trebalo dopuniti novim spravama 0% Da, u četvrtima i odborima ima dovoljno fitness igrališta s dovoljno 0% Ne znam, ne koristim fitness igrališta ČIST RAČUN OSJEČKI PRORAČUN

2

Stanje anketa na dan 7. 2. 2017. Glasajte i dalje.

Sva sredstva koja smo dobili u 2016., u iznosu od 243.000 kuna smo i realizirali. Moram reći da je za našu Lijevu obalu to jako malo sredstava. Ne možemo se površinski pokriti tim sredstvima jer se naš mjesni odbor sastoji od tri

cjeline – Podravlja, Biljske ceste i Tvrđavice. Sredstva smo utrošili na realizaciju popravka nogostupa parne strane Ulice princa Eugena Savojskog u Podravlju. Svake godine radimo nešto u nekom dijelu mjesnog odbora. Također, posadili smo nova stabla patuljastog javora na mjestima gdje su bila stabla oštećena u ratu, a koja do sada nisu sanirana. Postavljene su i fitness sprave na otvorenom kako bismo našu djecu i mlade izvukli iz kuća. Realizirali smo projektnu dokumentaciju za postavljanje javne rasvjete na ulazu u sporedne ulice u Tvrđavici i Podravlju. Održavanje nogostupa uvijek nam je otvorena stavka.

Multimedijalni umjetnik, predsjednik udruge Slama

NIKOLA FALLER

Udruga Slama konačno dobiva svoj prostor Grad Osijek je iz gradskog proračuna u 2016. za projekt Četiri godišnja doba izdvojio 20.000 kuna. Projekt jest prepoznatljiv i jedinstven, no u kojoj mjeri je prepoznat od strane građana, objektivno, ne mogu reći. Nakon razilaženja s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i gubitka kiparskog ateljea u Kazamatu, kojega sam preko članstva u ovoj strukovnoj udruzi koristio 10 godina, potreba za prostorom udruge Slama postala je akutna. Pristupio sam Gradu s ponudom za ulaganjem u neki derutni i prazni gradski prostor, a jedini uvjet koji sam postavio bio je da to bude u Tvrđi. Udruga Slama nakon 10 godina rada dobiva konačno svoj prostor u Osijeku – i to u Tvrđi.

Drago mi je da je od strane Grada konačno pokrenut proces pisanja pravilnika i razvijanja modela suradnje s udrugama po uzoru na zagrebački i riječki.


HRVOJE ŽANIĆ

Pola milijuna kuna uloženo je u nogostupe Izvršenje prioriteta i u 2016. je bilo gotovo 100%, kao i svake godine. Izvedeni su radovi na održavanju nogostupa u iznosu od 499.999 kuna i to na sjevernoj strani Ulice Ivana Gundulića od Ulice svetog Roka do Ulice Antuna Kanižlića te na sjevernoj strani Hebrangove ulice, također od Rokove do Kanižlićeve. Javna rasvjeta postavljena je u Ulici Izidora Kršnjavog te u Ribarskoj ulici. Popravili smo postojeće sprave na dječjem igralištu u Naselju Gorana Zobundžije. Urbana oprema postavljena je na Športsko rekreativnom centru Heroji Rosinjače na Bajeru, u Prolazu Ante Slavičeka te u Strossmayerovoj ulici. U Prolazu Matice Hrvatske sanirana je zelena površina. Od najznačajnijih zahvata istaknuo bih rekonstrukciju Županijske ulice kao jedini veći zahvat u Gornjem gradu. Bila je u dosta lošem sta-

stva kako bi se to završilo. Uvijek vodimo brigu da u svim dijelovima Gornjeg grada jednako ulažemo. Moram ovim putem pohvaliti i Gradsku upravu jer su nam Proračunom za 2017. povećana sredstva pa će se više toga i odraditi.

Građani svakodnevno šalju svoje inicijative, što pismeno, što telefonski, što putem naše Facebook stranice, pa se onda na temelju tih prijedloga izrađuje lista prioriteta za slijedeću godinu.

IVANA DAVIDOVIĆ

Izgradnja vrtića Ribica kapitalna je investicija Sva smo sredstva utrošili na radove s liste prioriteta. To se odnosi na dva parkirališta ispred zgrade Mjesnog odbora gdje sada imamo 18 parkirališnih mjesta. Također, izgrađeno je i parkiralište kod katoličkog groblja gdje sada ima 16 parkirališnih mjesta. Vrijednost tih ra-

Objavljen je Javni poziv za financiranje jednokratnih aktivnosti iz područja kulture iz Proračuna Grada Osijeka u 2017. Ukupno planirana vrijednost je 150.000 kuna, odnosno po 50.000 kuna za svako od tri područja. Javni poziv bit će otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenoga 2017.

Predsjednik Gradske četvrti Gornji grad

nju i vapila je za obnovom. Sada konačno izgleda kako to i priliči strogom centru grada. Ostaje još za obnoviti i njezinu suprotnu, zapadnu stranu na istom potezu od trga Ante Starčevića do Ulice Republike. Nadam se da će gradska uprava iznaći sred-

dova je 187.000 kuna. Radili smo i na održavanju nogostupa u dijelu Dravske ulice gdje smo napravili stepenište kao prilaz pravoslavnom groblju, u iznosu od 72.000 kuna. Što se tiče stavke urbana oprema, postavili smo i dvije fitness sprave u vrijednosti 20.000 kuna.

Jednokratne kulturne aktivnosti

Predsjednica Mjesnog odbora Sarvaš

Izgradnja Dječjeg vrtića Ribica kapitalna je investicija. Zgrada vrtića sada je već dobila potpunu vanjsku vizuru, ostali su još manji radovi. Očekujemo da će vrtić biti pušten u rad 30. lipnja ove godine.

Grad je pokazao brigu i inicirao rješavanje ruševne zgrade u samom središtu Sarvaša mada nije vlasnik zemljišta. Zgrada koja je opasna po prolaznike je u vlasništvu nekoliko vlasnika.

42.164.041 kuna

proračunskog novca za održavanje komunalne infrastrukture

Uređenje trga ispred paviljona Gradski vrt Grad Osijek planira pokrenuti postupak javne nabave izvođenje radova na izgradnji i uređenju trga uz paviljon Gradski vrt. Tim je povodom objavljen poziv gospodarskim subjektima o planovima i zahtjevima vezanim uz uređenje paviljona. Procijenjena vrijednost uređenja je 2 milijuna kuna.

ČIST RAČUN OSJEČKI PRORAČUN

3


SNJEŽANA KOVAČEVIĆ

Grad nam je dao prostor i to nam je izuzetno važno

Predsjednik Gradske četvrti Donji grad

MARKO BAGARIĆ

Transparentnost proračuna je na višoj razini U 2016. nismo u potpunosti iskoristili sva sredstva koja su nam po planu dodijeljena. Razlog je u tome što predviđena procedura izbora izvođača radova, u ovom slučaju projektanta, predugo traje. Radi se o projektnoj dokumentaciji

Ono što me posebno veseli je naš Sveučilišni Campus i sve aktivnosti oko izgradnje „grada u gradu“ za našu mladost. Svima koji na bilo koji način sudjeluju u ovom projektu iskrena čestitka.

za izradu parkirališta na Trgu bana Josipa Jelačića 25, te o parkiralištu kod Ribarskog doma na Donjodravskoj obali. K tome još dodajem da nisu još završeni svi planirani radovi na modernizaciji nogostupa u Ulici Sv. Petka. Održavanje nogostupa izvršeno je u Ulici Vladimira Vidrića, u Ulici Matije Gupca, od Zelenog polja do benzinske crpke, u Krstovoj ulici od broja 76 do broja 86 te na Vukovarskoj cesti uz broj 234. Izradili smo projektnu dokumentaciju za javnu rasvjetu na Donjodravskoj obali od broja 1 do broja 14. Riješena je i nerazvrstana cesta u Ulici Ksavera Šandora Gjalskog te posađeni gorski javori na Trgu Nikole Tesle.

2.952.500 kuna

proračunskog novca za sportske zajednice i saveze

Vrlo je važno da građani imaju prostora djelovati i utjecati na razvoj kvalitete života lokalne zajednice i donositelja odluka. Upravo putem Zelenog telefona potičemo građane na rješavanje problema vezanih uz zaštitu okoliša potičući ih na prijavljivanje konkretnih problema, dajući upute i informacije o nadležnim ustanovama za rješavanje problema i to u suradnji s jedinicama lokalne uprave i samouprave. Zeleni telefon se u ovih četrnaest godina djelovanja pokazao kao koristan i potreban servis namijenjen građanima. Građani nam se obraćaju s povjerenjem i traže našu pomoć u rješavanju problema vezanih uz zaštitu okoliša. Grad je omogućio udruzi korištenje prostora u okviru Gradske četvrti Jug II za potrebe ureda. Ova pomoć nam je izuzetno važna jer osigurava stalne uredske potrebe neovisno od projektnog poslovanja.

ŽELJKO BIOČIĆ

Očekujemo nastavak pješačke i biciklističke staze prema Brijestu Mjesni odbor Brijest realizirao je sve donesene odluke za poboljšanje infrastrukture iz programa prioriteta za 2016. te utrošio sva sredstva iz proračuna u iznosu 234.000 kune. Izvedena je rekonstrukcija nogostupa u Usorskoj ulici te je kod župne Crkve izgrađeno parkiralište. U Usorskoj ulici smo obnovili i drvored. Postavljena su igrala za djecu na sportskom igralištu. U urbanu opremu uložili smo 20.500 kuna. U razgovoru s mještanima utvrdili smo potrebu

Voditeljica programa Zeleni telefon

Predsjednik Mjesnog odbora Brijest

te smo donijeli odluku o izgradnji nogostupa u Usorskoj ulici od kućnog broja 1 do 19 te rekonstrukciju cijelog kolnika nastavno na Vinkovačku cestu. Biciklistička staza izgrađena je do ulaza u Centralno groblje te ove godine očekujemo nastavak pješačke i biciklističke staze prema Brijestu, odnosno cijelom dužinom pored kuća kroz Vinkovačku cestu do kružnog toka Žarka Kaića, nastavno na biciklističku stazu prema Josipin Dvor-Antunovac.

Bolja suradnja Osijeka i Pečuha

Gradonačelnik Ivan Vrkić zajedno sa zamjenicima primio je u radni posjet gradonačelnika Pečuha Pávu Zsolta i generalnog konzula Mađarske Antonia De Blasia.