Čist račun - osječki proračun (listopad 2016.)

Page 1

BROJ 15, LISTOPAD 2016. ANTE ŠIMIĆ

Intendant Hrvatskog narodnog kazališta

Parkiralište na Gajevom do sredine studenoga Grad Osijek i Tržnica d.o.o. sklopili su ugovor o pravu građenja, na gradskom zemljištu, parkirališta za potrebe Gornjogradske tržnice. Tim projektom, vrijednim oko milijun i pol kuna, Tržnica, odnosno naši sugrađani koji posjećuju tržnicu, dobit će šezdeset novih parkirnih mjesta na prostoru nekadašnje vojarne. Na taj način riješit ćemo kronični nedostatak parkirališta, a što je bio ograničavajući faktor u razvoju tržnice. Izrađena je projektna dokumentacija te je u tijeku postupak izdavanja građevinske dozvole. Očekujemo početak radova, a nakon provedene javne nabave, sredinom listopada. Parkiralište bi trebalo biti u funkciji najkasnije sredinom studenog. projekt „Zelena energija za zelenu tržnicu“ spreman je za apliciranje za EU fondove. Očekujemo da će nova Vlada uskoro objaviti natječaj na koji ćemo aplicirati. Projekt je vrijedan 36 milijuna kuna te stoga očekujemo 85-postotni udio EU novca u zatvaranju financijske konstrukcije.

BOŽIDAR ŠNAJDER

Rebalansom ćemo dobiti 400.000 kuna

Direktor Tržnice d.o.o.

Provedbom ovog projekta Gornjogradska tržnica bi bila najuređenija tržnica u Hrvatskoj jer je predviđena rekonstrukcija poslovne zgrade od podruma do krova, a najvažnije je to da bi energetski bili samodostatni.

971.840 kuna prora-

čunskog novca za izgradnju biciklističkih staza (I. dio Vinkovačka, I. dio Sv.L.B.Mandić)

Rebalansom proračuna za Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku osigurano je dodatnih 400.000 kuna. Taj iznos je dodijeljen jer je za HNK u ovoj godini bilo planirano 11,2 milijuna kuna što je premali iznos. To se znalo već na početku godine. Zato je dogovoreno da će 400.000 kuna rebalansom proračuna osigurati Grad i 400.000 kuna Osječko-baranjska županija, što opet nije dovoljno. Na početku godine je i županija za kazalište osigurala 11,9 milijuna kuna što je iznos do kojega nas oni mogu pratiti, ali ne ako i Grad ne donese odluku da rebalansom također dođe do tog iznosa. Očekujem da će do kraja godine biti donijet još jedan te da će kazalište dobiti još najmanje 100.000 kuna.

2.400.000 kuna za obnovu pročelja

Listu prioriteta čine pročela na adresama Franje Kuhača 1, Franjevačka 7, Kapucinska 21, Stjepana Radića 20, Šandora Petefija 78 i Županijska 9.


ANKETE

STJEPAN GALOVIĆ

Udruga širi znanje o demokraciji

ŽUPANIJSKA ULICA Jeste li zadovoljni kako je uređena istočna strana Županijske ulice? 72.22% Da, sada ta strana Županijske ulice izgleda odlično i jedva čekam uređenje i zapadne strane 16.67% Da, ali sada je premalo parkiralšnih mjesta 5.56% Ne sviđa mi se, ne vidim posebne promjene 5.55% Ne znam, ne prolazim centrom grada

Predsjednik Udruge branitelja Hrvatske “Slavonija”

Već niz godina provodimo projekt Ideali demokracije – ponašanje branitelja u demokratskom društvu. Jedna od naših uloga je proširivanje znanja o demokraciji i kako bi se branitelji trebali naći u tom sklopu. Branitelji su različite populacije i onda je to različita i

slojevita struktura koja u ranijim razdobljima nije imala priliku čuti nešto o demokraciji i što su to organizacije civilnog društva. Sastavljamo svake godine upitnik od 10 do 15 pitanja i iz toga sastavljamo izvješća koja se sastoje od statističke i opisne obrade tih odgovora. I što je najvažnije mi smo partneri Instituta za regionalnu i lokalnu samoupravu koji sudjeluje dijelom u obradi podataka, dijelom u organizaciji, dijelom u predavanju i radionicama. Jedna od najvažnijih stvari u demokratskom društvu je otvorenost, odnosno transparentnost. Bitno je da proračun bude dostupan i razumljiv građanima. Mi se kao Udruga tako i ponašamo, a to znači uredno izvješćujemo o svome poslovanju.

VLADIMIR PAVIČIĆ

Raspodjela novca sada je pravednija

PROŠIRENJE TRAMVAJSKE MREŽE Treba li tramvajska mreža biti produžena do Centralnog groblja, Josipovca te od Bikare do Zelenog polja 94.23% Da, potrebno je što prije proširiti tramvajsku mrežu 3.85% Ne, nema razloga toliko širiti tramvajsku mrežu 1.92% Ne znam, ne vozim se tramvajem ČIST RAČUN OSJEČKI PRORAČUN

2

Stanje anketa na dan 13. 10. 2016. Glasajte i dalje.

Predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Zanatlija

Za projekt “Od Panonskog mora do zelenih gora” smo ove godine dobili iz proračuna 5.000 kuna. To je projekt u sklopu naše planinarske sekcije za djecu i mlade koja se zove Dumina i u sklopu kojega namjeravamo educirati i osposobiti djecu za planinarenje, kretanje u prirodi i zaštiti okološa. Uz njih imamo i vodičku sekciju koja okuplja licencira-

ne planinske vodiče, markacističku sekciju koja se bavi održavanjem planinarskih puteva koji su u našoj nadležnosti, visokogorsku sekciju koja okuplja malo iskusnije planinare, potom seniorsku sekciju te sekciju Sveti Josip Radnik. Također imamo i sekciju Zanat-lije koju čine naše kreativke koje izrađuju suvenire za društvo. Sve što se tiče financija je dostupno našim članovima, nema nikakvih tajni, za svaki se izlet podnose izvještaji i točno u lipu se zna gdje je, što i kako potrošeno. Svakako da zbog toga pozdravljamo i ocjenu transparentnosti Grada..

Vijećnik Mjesnog odbora Josipovac

DUBRAVKO BRDAR

Želimo prugu kroz Josipovac Uspjeli smo vratiti poštu, ali navjerojatno je da naselje od 4.500 stanovnika nema banku. Dosta je ulaganja neophodno, prije svega u oborinske kanale da kuće ne plivaju nakon svake jače kiše. Trebao bi očistiti kanal Crni fok. Na groblju u Josipoivcu neophodan je zid, na pola metra od ceste obavljaju se sahrane. Želja nam je tramvajska pruga kroz naselje kako bi se prometno bolje spojili s gradom. Suradnja s Gradom je solidna, a ako bih morao ocijenjivati bila bi to trojka. Suradnja bi se svakako mogla unaprijediti. Puno bi značilo kada bi se pročestili sastanci predstavnika mjesnog odbora s jedne te gradonačelnika i gradskih pročelnika s druge strane.

S 324.000 kuna ćemo napraviti najnužnije, kao što je obnova nogostupa u Osječkoj ulici.


DANIJELA PERIŠ

Besplatno savjetujemo o zaštiti prava pacijenata Projekt “Znanjem do zdravlja ZAJEDNO“ provodi Centar zdravlja VAGA u partnerstvu sa CEIP-om (Centar za edukaciju i informiranje potrošača) iz Bilja, a u suradnji s Povjerenstvom za zaštitu prava pacijenata Osječko-baranjske županije. Projekt je nastavak projekta „Znanjem do zdravlja“ koje je kasnije preimenovan u „Ja sam pacijent“, započetog u 2010. godini, a kojeg provodi Centar zdravlja VAGA u partnerstvu s Povjerenstvom. Zahvaljujući tom projektu, svi odjeli KBC Osijek i Domovi zdravlja na području naše županije imaju plakat na kojem su bitne informacije projekta, ali i osnovna prava pacijenata koje bi trebali poznavati i pacijenti i zdravstveni djelatnici. U projekt su uključeni volonteri uglavnom pravne struke koji pomažu u pružanju savjeta vezanih uz zaštitu prava pacijenata kao korisnika-potrošača zdravstvenih

Predsjednica Centra zdravlja Vaga

usluga. U sklopu projekta odrađene su brojne tribine i debate u suradnji s udrugama umirovljenika, invalida, invalida rada, djece s poteškoćama u razvoju, djece oboljelih od malignih bolesti te udruge Roma. Osim toga, otvore-

no je Savjetovalište za zaštitu prava pacijenata koje je potpuno besplatno za sve građane – pacijente, a koje djeluje u prostorijama VAGE, Hrvatske Republike 19C gdje svaki utorak od 11 do 16 sati primamo pacijente osobno.

Projekt traje godinu dana te se provodi uz financijsku podršku Ministarstva zdravlja koje sudjeluje sa 65.000 kuna i Grada Osijeka s 5.000 kuna.

Izgradnja vrtića teče prema planu

Izgradnja Dječjeg vrtića Ribica u Sarvašu je započela u ožujku. Zgrada vrtića je u energetskom smislu projektirana kao gotovo nulta zgrada. Na južnom dijelu krovne plohe zgrade bit će smješteni solarni kolektori, elektropaneli i kolektori za grijanje sanitarne potrošne vode. Vrijednost ovoga projekta je 4.850.000 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirana ovaj projekt s oko 3,5 milijuna kuna, a Grad Osijek preostalim iznosom.

445.000 kuna

proračunskog novca za sportske aktivnosti osoba s invaliditetom

DRAGUTIN BODAKOŠ

Uređenjem Županijske život Gornjograđana je poboljšan Sredstva iz proračuna grada koja se izdvajaju za gradske četvrti općenito nisu dostatna za ispunjenje želja svih stanovnika četvrti. Isto je i s četvrti Gornji grad. Treba ipak biti objektivan i reći da Grad Osijek u sklopu svojih projekata ulaže u našu četvrt mnogo više od sredstava koja se direktno izdvajaju na račun četvrti. Primjer je uređenje dijela Žu-

panijske ulice od 1,8 milijuna kuna koje u krajnosti znače poboljšanje života stanovnika četvrti, ali i svih građana koji posjećuju naš Gornji grad a posebno sami centar. Jedno od hitnih problema koje se treba rješavati su igrališta za djecu i mlade. Primjer tome je igralište Osnovne škole Franjo Krežma, Također, tu je i problem nedostatka biciklističkih staza.

Prometni otok u Vukovarskoj ulici

Vijećnik Gradske četvrti Gornji grad

Potencijal četvrti Gornji grad treba više koristiti u turističke i trgovačke svrhe.

U Vukovarskoj ulici, pored II. policijske postaje Osijek izgrađen je pješački prijelaz dug 12 metara, ali podijeljen u dva dijela. Na sredini kolnika izgrađen je pješački otok dužine 14 metara i širine 2,5 metra. Vrijednost radova je 360.000 kuna. Od križanja Vukovarske ulice s Cvjetkovom do križanja s Hutlerovom brzina vozila bit će ograničena na 50 km/h.

ČIST RAČUN OSJEČKI PRORAČUN

3


DUBRAVKA PAĐEN FARKAŠ

Za sada ćemo sanirati krovište Gradske knjižnice

Vijećnik Gradske četvrti Novi grad

ŽELJKO BUGARIĆ

Poboljšati komunikaciju sa stanovnicima Sredstva od 504.000 kuna koja su iz proračuna dodijeljena našoj četvrti predviđena su za manje komunalne intervencije i normalno je da svi žele da je proračun veći da se više toga može popraviti i srediti. No, postoji dosta projekata koji se financiraju iz Grada, gdje Grad prihvati inicijative iz Gradske četvrti.

Gradska četvrt Novi grad sastoji se iz dijela koji je tipično urban i dijela koji je rezidencijalni pa ima različite probleme.

Smatram da bi trebalo poboljšati komunikaciju sa stanovnicima četvrti, da vide kako vijeće radi za njih, da se više ljudi javi s konkretnim problemima da bi mogli biti izanalizirani i da ih se na koncu pokuša riješiti. Tu vidim u ovom mandatu gradske uprave napredak. Uvažavaju se stavovi Vijeća gradske četvrti, pokušavaju se se riješiti problemi, a posljednji takav primjer je pješački nathodnik iznad obilaznice. Zaista se može doći do gradskih službi gdje se ozbiljno izanalizira problem i gdje dobijemo povratne informacije što je, kako i kada moguće, a to nam je vrlo važno.

28.126.380 kuna proračunskog novca za Hrvatsko narodno kazalište

Nakon 30 godina iz sredstava projekta obnove kulturnih dobara sanirat će se pročelje Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Na temelju Javnog poziva kojega je Grad Osijek uputio za obnovu pročelja, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek je potpisala ugovor na vrijednost 399.999,20 kuna. Taj iznos je nedostatan s obzirom da je obnova pročelja procijenjena na nešto manje od 2,2 milijuna kuna tako da će se raditi samo obnova krova. Upravo je u tijeku postupak javne nabave i tek će se vidjeti tko će raditi i kakva će biti dinamika radova. Dobili smo i 150.000 kuna od spomeničke rente Grada Osijeka, a tim sredstvima uređujemo balkon i kolni ulaz do kina Urania. Radovi će uskoro biti dovršeni, vrata će biti postavljena nakon što se završe poslovni na vrelovodu. Balkon će biti završen do sredine listopada.

Ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek

IVICA LUČIĆ

U 2017. godini planiramo do sedam premijera Iznos od 4.648.400 kuna koji nam je predviđen u proračunu za slijedeću godinu ne daje mogućnosti da se učini nešto više nego što je to bilo ove godine. Jesam li zadovoljan? Da, jer je u ovom trenutku jako važno da sredstva nisu smanjena. U novoj sezoni imamo plan realizirati nešto više premijernih naslova od kojih su neki naslovi koprodukcije s drugim kazalištima ili ustanovama. Moguće je da se dogodi čak sedam novih naslova.

Ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića

Igrala za djecu s poteškoćama u razvoju

U osječkim se parkovima ugrađuju igrala namijenjena malenim sugrađanima s poteškoćama u razvoju. Vrijednost uloženih radova je 178.750 kuna.