Čist račun - osječki proračun (rujan 2016.)

Page 1

BROJ 14, RUJAN 2016. STJEPAN ČURAJ

Na Srednjiki novi tereni za nogotenis, badminton i street ball Prvi dio sezone na Copacabani smo držali rekorde, no onda je uslijedio kolovoz u kojem nije bilo toplog vikenda ili tjedna bez padavina. Mi smo svoj dio posla odradili odlično i pružili još više sadržaja građanima. Korisnici su prepoznali naše cjelodnevne sadržaje i vankupališnih aktivnosti poput dječje škole plivanja, aquaaerobica, napuhanaca, skliskog nogometa… Bilo je gađanja vodenim balonima, organizirali smo i turnir u šahu, bilo je tu i niz drugih sadržaja koje su Osječane doveli na Kopiku. Pored Kopike novina je i pametni tuš na Srednjoškolskom igralištu. Naravno on je namijenjen prije svega korisnicima odbojke na pijesku da mogu sa sebe oprati pijesak nakon završene rekreacije. Realizirali smo plan zaokruživanja hrama osječkog rekreacijskog sporta, odnosno srednjoškolskog igrališta s dodatnim novim sadržajima u upražnjenom prostoru skate parka, prije svega govorimo o prvom terenu za nogo tenis u Osijeku, terenu za badminton te dodatnom košu za streetball.

Pročelnik Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo u Gradskom poglavarstvu Osijek

ROMANO KRSTIĆ

Za tretiranje komaraca 2.749.701 kn

Direktor tvrtke Športski objekti d.o.o.

Tuš na Srednjoškolskom nije samo tuš jer omogućava besplatan internet na cijelom srednjoškolskom igralištu kojeg do sada nije bilo.

2.940.000 kuna proračunskog novca za sportske zajednice i saveze

Do kraja godine očekivani troškovi su maksimalno 3,5 milijuna kuna. Trošak u 2016. godini, zaključno s 20. kolovoza je za odrađene tretmane (larvicidne i adulticidne sa zemlje i iz zraka) 1.923.455,78 kuna što bi u usporedbi s cijenama koje su bile važeće zaključno s 2014. godinom za identičnu količinu i vrstu tretmana Gradski proračun i porezne obveznike koštalo 5.308.742,50 kuna! Znači 276 posto skuplje! Problem je iz godine godinu uvijek isti. Grad Osijek se ne može braniti kao zaseban otok, nemoguće je obraniti samo jedan dio teritorija s obzirom da su komarci migratorni i iz udaljenosti od 30 kilometara dolaze u Osijek.

U Županijsku uloženo 1,8 milijuna kuna

Izvedeni su radovi na nogostupu, rekonstruirano je parkiralište, kanalizacijski priključci i niskonaponska mreža te postavljena konstrukcija za sadnice stabala.


ANKETE Koje planirane investicije u koje treba usmjeriti sredstava smatrate prioritetnima pri izradi prijedloga Proračuna Grada Osijeka za 2017.?

SAŠA LJUBOJEVIĆ

Šetnja poviješću na Aninom groblju

(5 mogućih odgovora)

12.5% Produžetak šetnice uz desnu obalu rijeke Drave od cestovnog mosta dr. Franje Tuđmana do Ul. Zeleno polje 11.31% Izgradnja podvožnjaka u Ul. sv. L. B. Mandića u Osijeku 9.88% Produžetak tramvajske pruge u Divaltovoj ulici (TE-TO) i spoj s tramvajskom prugom u Vukovarskoj ulici (Zeleno polje) 6.19% Produžetak tramvajske pruge do Josipovca (Dalmatinska ulica) 12.74% Energetski učinkovita javna rasvjeta na cijelom području Grada Osijeka 11.67% Izgradnja kružnih tokova u Trpimirovoj ulici ( križanje s Divaltovom i križanje s Drinskom ulicom) 4.52% Izgradnja Intrazonske ceste Jug II u Osijeku 1.18% Pristupne ceste uz zacjevljenje kanala Crni Fok u Višnjevcu (Dubrovačka ulica) 8.45% Izgradnja dječjeg vrtića u Višnjevcu

Direktor tvrtke Ukop d.o.o.

Mijenja se kompletna infrastruktura na Aninom groblju i dobivena je građevinska dozvola. Na obnovljenom ćemo groblju prikazati šetnju kroz povijest Osijeka i ovoga kraja, a sve kroz grobove poznatih ličnosti. Projekt radimo u suradnji s Muzejom Slavonije, koji je pripremio

IŠTVAN HARANGOZO

Kapitalni projekti u Višnjevcu

5.6% Izgradnja biciklističke staze u Ul. sv. L.B. Mandića u Osijeku do Čepina (fazno) 3.93% Nastavak izgradnje biciklističke staze Vinkovačkom ulicom u Osijeku do Antunovca 1.55% Uređenje komunalne infrastrukture u Poštanskom naselju u Višnjevcu 1.67% Uređenje komunalne infrastrukture u Trebižatskoj ulici u Osijeku (Industrijska četvrt) 8.81% Nastavak radova na uređenju Županijske ulice (od ulice Hrvatske Republike do Trga Ivana Pavla II) ČIST RAČUN OSJEČKI PRORAČUN

2

Stanje anketa na dan 13. 9. 2016. Glasajte i dalje.

materijal i s Turističkom zajednicom grada Osijeka. Na platou će se nalaziti orginalni radovi vrhunskih majstora za koje je struka rekla da su od povijesne vrijednosti ne samo za Osijek nego i šire. Projekt je prijavljen u srpnju na IPA natječaj na kojega je prijavljen i projekt energetske učinkovitosti na Centralnom groblju. Ondje planiramo podići energetsku učinkovitost na zgradi i kompletnoj rasvjeti te pritom uštedjeti od 185.000 kwH godišnje koliko se sada troši na 39.000 kwH. Trenutno radimo i na izradi idejnog riješenja za krematorij, ono će biti gotovo koncem rujna. Osijek kao grad mora pružati svu infrastrukturu koji svaki moderni grad pruža.

Vijećnik Mjesnog odbora Višnjevac

S obzirom na veličinu i velike potrebe Mjesnog odbora Višnjevac, sredstva od 459.000 kuna su mala i s njima ne možemo pokriti sve ono što bi željeli. Nekoć su izdvajanja bila i 900.000 kuna. Iako smo svjesni kako živimo u vrijeme krize i kako

Grad nema novca za sve. Ove godine planiramo dva kapitalna projekta – parking kod groblja koji se već radi i nastavak parkinga u ulici Nikole Šubića Zrinskog do Crnog puta. Naši najveći problemi su ceste koje su dotrajale i oborinska odvodnja jer čim je jača kiša ili prolom oblaka u velikom broju ulica podrumi plivaju, a kanali su puni. No, suradnja s Gradom je dobra, saslušaju nas uvijek, ali novca nema. Primjerice, projekt je gotov za Poštansko naselje, ali su veliki novci u pitanju, 3,5 milijuna kuna i ne može se napraviti odjednom.

Direktorica Proni centra Osijek

SANJA VUKOVIĆ – ČOVIĆ

Velik je potencijal Info centra za mlade

Info centra za mlade je veliki potencijal kojeg Grad ne zna iskoristiti. S obzirom da je isti član mreže europskih Info-centara za mlade u sklopu Europske agencije za informiranje i savjetovanje mladih. Gradovi kojima su mladi relevantni, imaju Info centar za mlade te isti promoviraju kao jednu od najvidljivijih usluga i točaka na podučju grada. Mi smo u vlažnim podrumskim prostorijama koje PRONI Centar unajmljuje i plaća Gradu već 9 godina i niti jedan od primjerenih i adekvatnih gradskih prostora nije namijenjen udrugama za najam, unatoč dopisima i zamolbama za prenamjenu, kako bi se udruge mogle javiti na raspisani natječaj za najam prostora.

Ovakva mala sitnica, koja ne zahtijeva izdvajanje iz gradskog proračuna, oslikava odnos prema mladima grada Osijeka.


MARIO ŠAPINA

Projekt modernizacije GPP-a težak je 100 milijuna eura Napravili smo plan modernizacije GPP-a, a on počiva na logici razvoja novog GPP-a i njegova ukupna vrijednost je oko 100 milijuna eura. Podijeljen je u dvije faze. Prva faza vrijednosti pedesetak milijuna eura odnosi se na moderniziranje postojećeg stanja, odnosno ispravljačke stanice, pruge, kontaktne mreže te nabavke novih vozila, tramvaja i autobusa. Druga faza projekta odnosi se na izgradnju novih kilometara tramvajske pruge i nove remize. Riječ je o dugogodišnjem projektu, a na njegovoj prvoj fazi već uveliko radimo i napravili smo dosta priprema. Kompletan ćemo projekt aplicirati prema EU fondovima pri čemu bismo trebali dobiti do 85 posto bespovratnih sredstava. Imamo izuzetne odnose s ministarstvima i savjetnicima iz Europske komisije koji su već bili kod nas u tvrtki te dali zeleno svjetlo nakon čega

Direktor tvrtke Gradski prijevoz putnika d.o.o.

dalje razrađujemo projekt. S tehničkom pripremom za apliciranje na EU fondove ćemo biti gotovi u naredna dva mjeseca. Iz EU fondova smo početkom godine dobili već 250.000 kuna za analizu tramvajske mreže jer smo

htjeli detektirati postojeće stanje kako bismo unaprijed pripremili infrastrukturu za nova vozila. Sada trebamo dobiti još milijun i pol kuna za studiju koja će potkrijepti opravdanost nabavke i investiranja u nova vozila.

Na jesen bi trebali aplicirati za projekt modernizacije ispravljačke stanice i obnovu pruge u vrijednosti 15 milijuna eura. To je prvi dio prve faze projekta, a drugi će biti nabava novih vozila.

Obnova Opatijske ulice na Jugu 2

Započeli su radovi na obnovi podloge i preslagivanju kocaka, u dužini oko 200 metara, a ukupna vrijednost radova iznosi oko 300.000 kuna. Ta je prometnica oštećena, a radovi se obavljaju u svrhu uspostavljanja normalnog prometovanja. – Popravci koje danas izvodimo su posljedica loše izvedenih radova prethodne vlasti zbog čega ćemo napraviti sve što je u našoj moći kako daljnje sanacije ne bi bile potrebne – rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić.

1.689.960 kuna

proračunskog novca za pomoćnike u nastavi djeci s poteškoćama

DOMAGOJ MARINIĆ

Ovo se ljeto tražila karta više u Zračnoj luci Zračna luka Osijek od 2013. godine na ovamo kontinuirano bilježi porast prometa putnika i operacija zrakoplova. Uvođenjem međunarodne linije taj rast je bio u 2014. godini vrlo velik, dok se narednih godina ustalio na nekih 10 posto. U 2016. godini će se taj rast nastaviti s uvođenjem linija za destinacije na Jadranu u većoj frekvenciji te tijekom ljetne i zimske

sezone reda letenja. Od 1. srpnja su krenule linije ka Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i Dubrovniku. Vremena polijetanja i dani u tjednu su se pokazali potpuno prikladni i našim putnicima je vrlo lako kombinirati putovanje prema tim destinacijama bilo da je u svrhu korištenja godišnjih odmora ili pak putovanja u poslovne svrhe. Iz tog razloga linije su popunjene

Direktor Zračne luke Osijek

gotovo potpuno, posebno za destinacije na moru. Svakako su nam prioritetne destinacije u Njemačkoj, Irskoj i Švicarskoj za uvođenje u narednom periodu do 2018. godine. Kompanije s kojima ćemo nastojati uvesti linije prema tim destinacijama su „Ryanair“ i „Wizzair“.

Za Zračnu luku Osijek je iznimno bitno doći na razinu godišnjeg prometa putnika od najmanje 200 tisuća te promet zrakoplova od 5 tisuća operacija godišnje.

Pametni tuš na Srednjiki

Jedinstveni uređaj nazvan Pametni tuš ili Smart Shower LOOPS postavljen je na Srednjoškolskom igralištu i prvi je takav na području Hrvatske. Izumio ga je kreativni trojac iz Osijeka, studenti ekonomije, Matias Knežević, Krešimir Gorupić i Niko Jeleč. Naprava ima WiFi te mogućnost instaliranja zvučnika.

ČIST RAČUN OSJEČKI PRORAČUN

3


ŽELJKO VUKIĆ

Zadovoljan sam načinom financiranja u Gradu, ali ne i državi

Vijećnica Gradske četvrti Donji grad

JADRANKA KOKOLARI

Ulaganje u djecu i mlade je najvažnije Najveći problemi Donjeg grada je nedostatak sportske dvorane i sportskih terena otvorenog tipa. Osobno smatram da bi najbolja lokacija bila unutar studenskog Kampusa. Problem je i „Kožara“ koja predstavlja prostor za koji nuž-

Trebalo bi povezati Gradsku četvrt Donji grad i Mjesni odbor Lijeva obala pješačkim mostom te urediti izletišta s različitim sadržajem uz Dravu, izletnički rekreativni i zabavni prostor.

no treba pronaći način da se stavi u funkciju. Potrebno je više uređenih prostora za igru djece (posebno manji parkovi po četvrti), nedostatak društvenih događanja. Gradska knjižnica u Donjem gradu nema svoj prostor već koristi prostorije gradske četvrti pa smatram da bi trebalo riješiti pitanje trajnog primjerenog prostora za knjižnicu. Iako imamo uređen novi Dom zdravlja, Donji Grad nema ambulantu fizikalne terapije, nemamo javnog bilježnika, neriješeno je pitanje uređenja Vinogradske ulice koja je „vječiti“ problem, kao da nije dio Grada. Također, izuzetno je slaba internetska veza zbog problema stare centrale.

380.000 kuna

proračunskog novca za obnovu, čišćenje i popravke gradskih spomenika

Grad nas pomaže. Recimo 2013. organizirali smo otvoreni turnir u kojem nam je Grad platio dvoranu, a na kojem je bilo više od 100 boraca više nego li na prvenstvu Europe. Predsjednik svjetske kickboxing federacije bio je oduševljen, tražio da taj turnir prijeđe u tradiciju, međutim riječ je o tri puta većem iznosu nego što ga dobijemo temeljem svojih rezultata. Uz pomoć Grada i sponzora dvije smo godine organizirali taj turnir, ali na žalost više ga nismo mogli isfinancirati. Načinom financiranja sporta u Gradu sam zadovoljan, ali nisam zadovoljan finaciranjem sporta u državi. Nekoć se odvajalo 0,86 posto proračuna za ukupan sport. Trebalo bi se više pažnje posvetiti uvjetno rečeno manjim sportovima koji stagniraju ili propadaju. Grad sam ne može toliko isfinancirati, kriva je država koja bi trebala više novca usmjeriti u financiranje sporta.

Predsjednik Kickboxing kluba “Sveti duh”

ALEN MAJIĆ

Ove godine smo dobili više novca Iz gradskog proračuna za stolnoteniski klub Vodovod Osijek je u 2016. planirano 105.833 kuna što je u skladu s onim što očekujemo. Nešto je i veći nego li je bio u 2015. Kada god imamo nekakva natjecanja koja zahtijevaju dodatno financiranje, onda se obratimo Gradu za pomoć. Imamo pravo i na besplatno korištenje dvorane, a naši igrači na medicinsku zaštitu.

Predsjednik stolnotenskog kluba Vodovod Osijek

Otvoren nathodnik preko Južne obilaznice Projekt vrijedan 3.1 milijun kuna osim Grada Osijeka financirale su također Hrvatske ceste, a radove izveo Osijek-Koteks pod nadzorom Instituta IGH.