Čist račun - osječki proračun (veljača 2016.)

Page 1

BROJ 7, VELJAČA 2016. TONI BRDARIĆ

Grad nas nije prestao financirati ni u najvećoj krizi Iako je ove godine iznos planiran iz gradskog proračuna za Ženski odbojkaški klub Osijek 06 nešto niži nego prethodnih godina i iznosi 277.865 kuna, svejedno smo više nego zadovoljni. Ono što je najbitnije je činjenica da Grad nije prestao financirati klub niti jedan mjesec i u vrijeme najveće gospodarske krize. Proračuni drugih klubova varijaraju od 100.000 kuna, do oko 1.000.000 kuna. Ovo je dakako okvirno. Naš proračun je negdje u sredini i po njemu bi trebali u narednim sezonama napraviti rezultatski iskorak i ostvariti naš cilj, a to je biti među 4 ekipe u državi. Prošlu sezonu smo završili s prihodima otprilike 500.000 kuna. Naravno, tu nisu uračunati prihodi koje nije moguće kvantificirati, kao što su sati koje su bez naknade naši članovi proveli pomažući klub, doprinos roditelja i slično. Drugi izvori prihoda su nam članarine, sponzorstva i donacije, koje čine otprilike trećinu ukupnih prihoda kluba.

Izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek

LEJLA ŠEHIĆ - RELIĆ

Transparentnost je preduvjet demokracije

Predsjednik Ženskog odbojkaškog kluba Osijek

Zadovoljni smo načinom raspodjele sredstava Grada. Vrednuju se rezultati, stručnost i rad s mladima, sve ono što naš klub krasi i vrijednosti koje mi kao klub gajimo.

876.000 kuna

proračunskog novca za gospodarenje, korištenje, izgradnju i opremanje sportskih objekata

Transparentnost je baza za izgradnju povjerenja, a povjerenje je ključno za društveni kapital u zajednici jer ako nema društvenog kapitala nema ni ekonomskog napretka. Suradnja s Gradom je odlična, uvijek imamo potporu u našim aktivnostima i otvorenost za partnerstvo. Godinama unatrag Grad je sudjelovao u našim projektima razvoja volonterstva i demokratizacije. A nama svake godine raste broj volontera. U izbjegličkoj krizi bili smo jako ugodno iznenađeni jer se preko 160 ljudi, uglavnom iz Osijeka, uključilo u odlaske u izbjegličke kampove što je jedinstvena brojka i na razini Hrvatske. Na proljeće kreće EU projekt kojega smo nazvali “Demo akademija” koji će biti program obrazovanja za demokraciju za građane.

Spajanje šetnica

Započeli su radovi na uređenju desne obale Drave, odnosno spajanju gornjogradske i donjogradske šetnice.


ANKETE JADRANKA KOKOLARI

Je li u Osijeku dobro riješen vodoopskrbni sustav?

Udruge su snaga društva i treba ih financirati

13.48% Zadovoljan/ na sam kvalitetom i cijenom 16.85% Zadovoljan/na sam kvalitetom, ali ne i cijenom 14.61% Zadovoljan/ na sam cijenom, ali ne i kvalitetom 55.06% Nisam zadovoljan/na ni cijenom ni kvalitetom

Predsjednica Izviđačkog kluba Javor

Grad Osijek za titulu Europska prijestolnica kulture 2020. daje 949.500 kuna. Jeste li upoznati s činjenicom da je Osijek kandidiran za tu titulu? 69.17% Da, znam da je Osijek kandidat uz Dubrovnik, Rijeku i Pulu 22.5% Znam da je kandidiran, ali ne znam ništa o tituli 7.5% Ne znam ništa o osječkoj kandidaturi ni tituli 0.83% Ne zanima me kultura

Ukupno je tijekom cijele 2015. u naše aktivnosti i projekte bilo uključeno oko 4.500 djece i mladih. Prijašnjih godina bilo ih je i više (do 7.000 sudionika), međutim prije pet godina imali smo godišnji prihod oko 200.000 kuna, a prošle je godine bio oko 96.000 kuna.

BOŠKO GVERO

U čitavoj Klisi postavljena je javna rasvjeta

Grad Osijek za Dječji vrtić Osijek daje 41.684.750 kuna. Jeste li zadovoljni aktivnostima organiziranima za djecu? 87.23% Ne, nedovoljno je aktivnosti organiziranih za djecu 12.77% Da, za djecu su organizirane brojne aktivnosti 1 ČIST RAČUN OSJEČKI PRORAČUN

2

0% Ne znam, nemam djecu te dobi Stanje anketa na dan 15. 2. 2016. Glasajte i dalje.

Treba naglasiti da je „vrijednost“ našeg volonterskog rada u prošloj godini, po metodi izračuna vlastitog učešća udruga u projektima (20 kuna po volonterskom satu), iznosio 140.000 kuna. Prema toj metodi izračuna više dajemo našem društvu nego što od njega dobijemo i zato me smeta kada kažu da udrugama ne treba dati novca. Posebice kad taj novac ulažemo u djecu i mlade. Smatram da su udruge važna karika u društvenoj zajednici i jedna vrsta snage ovog društva. Posebno treba vrednovati volonterski rad voditelja aktivnosti u udrugama koji svoje slobodno vrijeme ulažu na dobrobit našeg društva. Meni osobno nije žao niti jednog trenutka koji sam ugradila u rast, razvoj i odgoj svakog izviđača i svakog sudionika naših projekata.

Predsjednik Mjesnog odbora Klisa

Iz gradskog proračuna za Mjesni odbor Klisa u 2015. bilo je izdvojeno 144.000 kuna. Najveći dio od toga iznosa (80.948) izdvojen je za postavljanje sprava za fitness na otvorenom iza zgrade

Mjesnog odbora, dok je za ostatak novca uređen okoliš i rađena je rekonstrukcija staza. Ovogodišnji je iznos je na razini prošlogodišnjeg. Moramo biti zadovoljni, jer situacija je takva kakva jest. Iz godine u godinu se nešto uradi, sada je u čitavoj Klisi postavljena javna rasvjeta, a za nekoliko godina bit će rekonstruirani i svi nogostupi. Za ovu godinu imamo u planu asfaltirati dio ulice u dužini od tristotinjak metara u kojoj je trenutno nasut kamen, a za ostatak novca nastavit ćemo rekonstrukciju nogostupa. Plan je aplicirati projekt društvenog doma prema Fondu za zaštitu okoliša za energetski učinkovitu gradnju.

Sportski direktor Ženskog rukometnog kluba Osijek

GORAN CRNOV

U rad našeg kluba uključeno je 700 djece Model financiranja sporta u Osijeku je pravedan, iako mjesta modifikacijama ima. Uvijek ćemo mi koji smo dobili manje govoriti da trebamo dobiti više, ali smatram da se treba uzeti u obzir broj djece koji su članovi kluba, broj kategorija i natjecanja koje klub ima. Mi konkretno imamo devet natjecanja, a izravno i neizravno u rad kluba uključeno je 700 djece. Očekivali smo nešto veća sredstva od 134.000 kuna kako bismo mogli pokriti troškove putovanja kojih imamo jako puno. Istupanje iz prve lige spomenuo sam u kontekstu jer ne želimo ulaziti u nova dugovanja za koja u startu znamo da ne možemo vratiti. Ako se ne bude nešto konretno napravilo na financijskom planu perspektiva je loša, jer nećemo moći konkurirati drugim klubovima u državi koji će nam odvesti sve što je najbolje kod nas.

Što se tiče kvalitete rada i kvalitete kadra, Osijek se ne mora bojati za to, ali to ne ovisi o kvaliteti igračica već najviše ovisi o financijskom stanju.


HRVOJE BARIŠIĆ

S dogradnjom škole krećemo na proljeće Prošle smo godine dobili 270.000 kuna iz gradskog proračuna. Novac smo utrošili održavanje nogostupa i izgradnju novih na Vijencu Lipa, popravak i postavljanje nove javne rasvjete te održavanje kanala za odvodnju i izgradnju novih. Ove godine dobit ćemo 300.000 kuna. Napravili smo prijedlog koji ćemo malo modificirati s obzirom da se u naselju provode dva kapitalna projekta. Jedan je u dovršetku, a za drugi se raspisuje natječaj za radove. Prvi kapitalni projekt je sekundarna kanalizacija koja bi ove godine trebala biti gotova, a drugi je škola za koju je gotova sva projektna dokumentacija i dozvole su ishođene te kreće natječaj za izvođača. Dogradnja bi trebala krenuti od proljeća. Ovisno o tome ćemo nešto prenamijeniti, ali planirali smo 100.000 kuna

Predsjednik Mjesnog odbora Cvjetno

za nogostupe. Imamo velik problem s kanalima i kanalizacija će dosta toga riješiti, ali i dalje ima ulica bez

kanala za što ćemo odvojiti 100.000 kuna. Za javnu rasvjetu i urbanu opremu po 50.000 kuna.

Inzistirat ćemo na izgradnji biciklističke staze. Općina Čepin napravila je stazu do Livane i ona će se ove godine nastaviti do table Osijek za što sam dobio obećanje iz Grada. To nam je jako bitno jer je ulica Svetog Leopolda Mandića jako prometna i jako nam je bitno da njome prođe biciklistička staza.

Masterplan prometnog razvoja

“Masterplan prometnog razvoja Osijeka i Osječkobaranjske županije” naziv je projekta čiji je nositelj Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje. Dokument sadrži prijedloge za poboljšanje prometa na području Grada Osijeka i Osječkobaranjske županije, a bit će usklađen s razvojnim strategijama i njihovim utjecajima na odvijanje prometa, te obrazložiti opravdanost projekata za poboljšanje prometne povezanosti.

3.178.000 kuna

proračunskog novca za potpore i donacije u socijalnoj skrbi

IVAN TRUSIĆ

Lani smo sa 150.000 kuna osvojili treće mjesto u Hrvatskoj Muški odbojkaški klub Mursa iz gradskog proračuna će 2016. dobiti 350.000 kuna. Zadovoljni smo iznosom s obzirom kakav je bio godinu dana ranije. Osvojili smo ga s obzirom da smo sezonu završili kao treći u Hrvatskoj pa nam se prema pravilniku povećao sa 154.000 kuna, koliko smo dobili prošle godine, na trenutni iznos. Za usporedbu, 2014. smo dobili

380.000 kuna. Nemamo sponzora, pa što dobijemo osiguramo kroz donacije. A da bismo preživjeli sezonu, da pokrijemo troškove putovanja, kotizacija, sudaca i glavnog trenera, bez priprema i opreme, treba nam oko 350.000 kuna. Stalno smo u vrhu lige, imamo konstantu u rezultatu i u mlađim kategorijama. Daleko smo po proračunu s klu-

MO Josipovac

Predsjednik Muškog odbojkaškog kluba Mursa

bovima s kojima smo rame uz rame i koje pobjeđujemo, a koji imaju i do dva, dva i pol milijuna kuna dok smo mi lani sa 150.000 kuna osvojili treće mjesto u Hrvatskoj.

U Gradu se drže pravilnika i dobijemo koliko nam pripada. Lani kada nismo imali novca za doigravanje, Grad nam je uskočio s 20.000 kuna što je nama puno značilo.

U Mjesnom odboru Josipovac imali su tek dvije vrste prioriteta u svom prošlogodišnjem programu – održavanje nogostupa, u Osječkoj ulici te postavljanje javne rasvjete u četiri ulice – Kolodvorskoj te u Ulici kneza Branimira, Ulici kralja Petra Svačića i Ulici Stjepana Brodarića. Za održavanje nogostupa je umjesto planiranih 204.000 utrošeno 199.212 kuna, a za javnu rasvjetu umjesto 120.000 utrošeno 102.173 kuna.

ČIST RAČUN OSJEČKI PRORAČUN

3


ŽELJKO LIJIĆ

U 2015. smo obnovili nogostupe u devet retfalačkih ulica

Predsjednik Gradske četvrti Donji grad

MARKO BAGARIĆ

Najveći dio proračuna četvrti utrošen je na sanaciju nogostupa Tijekom 2015. godine od predviđenih 540.000 kuna realizirano je ukupno 424.841,57 kuna. Ostatak do punog iznosa nije u potpunosti realiziran pa nije niti mogao biti knjižen u protekloj godini i to 80.000 kuna za javnu rasvjetu i 35.000 kuna za postavljanje sprava za fitness na otvorenom te učionice na otvo-

Na svojoj “listi želja” za 2016. uvrstili smo ukupno 14 cesta koje treba rekonstruirati ili temeljito sanirati te 13 ulica s jako lošim pješačkim stazama.

renom na Trgu Nikole Tesle. Klupe i fitness sprave su nabavljene, ali nisu postavljene zbog radova na uređenju desne obale rijeke Drave s novonastalom šetnicom. Od 424.841,57 kuna kuna koje su realizirane najveći dio je utorošen na sanaciju nogostupa. Za ove radove ukupno je realizirano 315.580,84 kune. Za 2016. godinu je planiran identičan iznos kao i za proteklu godinu, 540.000 kuna. Imajući u vidu ukupnu situaciju u gradskom proračunu smo djelomično zadovoljni, a opet s druge strane imajući u vidu realne potrebe građana Donjeg grada za nedostajućom komunalnom infrastrukturom ne možemo nikako biti zadovoljni.

787.786 kuna

proračunskog novca za produženi boravak u osnovnim školama

Za održavanje nogostupa u dijelovima Snježničke, Dalmatinske, Kozjačke, Plješevičke, Petefijeve, Marjanske, Kolodvorske, Žumberačke i Kapelske ulice izdvojeno je 470.000 kuna te još 70.000 kuna za fitness sprave na otvorenom i park za pse. Za Retfalu je i ove godine planiran identičan iznos kao i u prošloj. Koliki god iznos bio, potrebe su uvijek veće nego želje. Uvažavajući kako unatrag nekoliko godina nema porasta gradskog proračuna i kako su još uvijek godine recesije, ne možemo biti nezadovoljni dobivenim sredstvima. Druga je stvar kako njih možemo iskoristiti. U cjelini smo relativno zadovoljni. U 2016. na održavanje dotrajalih nogostupa bit će izdvojeno 365.000 kuna, 50.000 kuna za jav-

Predsjednik Gradske četvrti Retfala

nu rasvjetu u podvožnjaku na Svilajskoj te još 125.000 kuna za fitness sprave na otvorenom, uređenje izletišta na Pampasu te preinaku odbojkaškog u malonogometno igralište u Žutom naselju.

MARKO BREKALO

S Gradom bismo mogli napraviti festival kulturno-umjetničkih društava

Predsjednik HKUD-a Željezničar

Grad bi mogao pokazati više razumijevanja pa i na nama zaraditi. Mogli bismo zajedno organizirati festival i dovesti u Osijek 400-500 gostiju koji bi preko ljeta spavali u praznim đačkim domovima u kojima i mi spavamo kada gostujemo po festivalima. Mi takvo što može-

mo organizirati. Mi smo društvo koje radi 90 godina u kojem je 300 djece, imamo kulturnu baštinu neprocijenjive vrijednosti, baranjske nošnje, koje su danas i u Baranji raritet, a koje nemaju cijenu, slavonsku, bunjevačku bizovačku nošnju.

787.500 kuna za financiranje projekata i programa udruga

Objavljen je Javni natječaj za financiranje projekata i programa udruga iz Proračuna Grada Osijeka u 2016.