Page 1

Parool 13 januari 2017

TreurTeeVee knipoogt naar een bordkartonnen werkelijkheid EVA OOSTERVELD Amsterdam

Ellen Parren speelt in TreurTeeVee psychotherapeut Yolanda, die vragen stelt als: 'Is goede smaak aan te leren of moet je daar hersens voor hebben?' -

Na een succesvolle pilot wordt vanaf vanavond het eerste seizoen van de komische dramaserie TreurTeeVee uitgezonden. In vier afleveringen geeft het muziektheatergezelschap Circus Treurdier een kijkje in zijn gestileerde wereld, die volledig is gefilmd in studiosets. "Verwachtingen, beroemd worden, kom nou. Geef het leven maar weer de schuld," zegt de retro-uitziende, kettingrokende psychotherapeut Yolanda in de eerste minuten van TreurTeeVee tegen de kijker. Ze zit in een kakigroene stoel en neemt trekjes van haar sigaartje. "We wilden een soort presentatrice die commentaar geeft," zegt actrice Ellen Parren (29), die Yolanda speelt. "Eerst bedachten we haar aan een tafel met een bloemstukje, terwijl ze 'welkom bij TreurTeeVee' zegt," vult regisseur Joost van Hezik (34) aan.


VPRO-humor Bij muziektheatergezelschap Circus Treurdier speelde het idee van een televisieserie al langer. "Thomas (Spijkerman) riep vijf jaar geleden al dat hij een sketch over een gekke ober op tv wilde hebben." Die sketch kwam er niet, maar het was wel de eerste stap naar het huidige TreurTeeVee. Omdat de theatermakers al jarenlang samen optreden met voorstellingen vol ironische humor, ging het schrijven van een televisieserie hen goed af. "We begonnen niet bij nul. De smaak en stijl van onze schrijvers hebben zich in het theater kunnen ontwikkelen." De makers van het programma, dat publieksfavoriet was bij de 3Lab tvweek in 2015, hebben er verschillende catchy omschrijvingen voor bedacht: "Sesamstraat voor volwassenen," zegt Van Hezik. "Theo & Thea meets Twin Peaks," vult Parren aan. "Het is VPRO-humor met elementen die wij ons uit onze jeugd en Villa Achterwerk-tijd herinneren. Het is wel grimmiger geworden." Veel aandacht en geld is gegaan naar decor en vormgeving en dat is te zien. De wereldstad waarin de hoofdpersonages Yolanda, Frederik Kaak, Uusbief en Koenijn, en de steeds veranderende bijrollen leven is volledig opgebouwd uit decorstukken en animaties. "Het is een knipoog naar een bordkartonnen werkelijkheid," zegt Parren. "We gebruikten achterdoeken met landschappen erop om het idee van buiten te suggereren."

Hollywoodtechnieken De scènes in een rijdende auto werden gemaakt door een stilstaande auto te filmen met achter de auto doeken waarop animaties geprojecteerd werden. Van Hezik: "De Hollywoodtechnieken waarvan je denkt 'wat een nep' hebben we op een nieuwe manier gebruikt. In dit geval voegden we animaties toe in plaats van gefilmd beeld."

Maatschappijkritisch De thema's van dit seizoen: falen, veiligheid, business en 'het volk het land uit', lijken maatschappijkritisch. De makers geven toe kritisch te zijn,


maar zeggen geen statements te maken. "Beide kanten nemen we serieus en maken we belachelijk. We willen een nar zijn die verschillende dingen opgooit." Daarbij stelt Yolanda vragen als 'Is goede smaak aan te leren of moet je daar de hersens voor hebben?'. Deze vraag wordt uitgewerkt aan het einde van het seizoen, wanneer Koenijn aan de macht komt in de stad. Hij zet alle volkse types het land uit en zorgt voor de overheersing van de elite met onder andere 24 uur per dag Zomergasten op tv. De conclusie van Yolanda: "Als we ons maar openstellen. Dan merk je dat de wereld zacht wordt."

TreurTeeVee, vanavond 21.35 uur, NPO 3.

TreurTeeVee - Parool - jan 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you