Page 1


 A fost un renumit om de știință englez, alchimist,

teolog, mistic, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society. Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii.


 NewtoN

a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mișcarea globului terestru, cât și a altor corpuri cerești, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar și hiperbolice sau parabolice. Tot el a arătat că lumina albă este o lumină compusă din radiații monocromatice de diferite culori.


 Anders Celsius a fost un astronom

suedez cu preocupări în geografie, meteorologie și termometrie.  În anul 1737 participă la o expediție în Laponia la Torneo condusă de Pierre Louis Maupertuis, Alexis Claude Clairaut și Pierre-Charles Lemonnier pentru a determina lungimea unui grad de meridian. Expediția a confirmat ideea lui Isaac Newton că Pământul nu este perfect sferic, ci este aplatizat la poli.


 În anul 1742 publică rezultatele cercetărilor efectuate

pentru calibrarea unui termometru din sticlă cu mercur. Pentru acest scop alege ca puncte de reper temperatura de fierbere a apei, pe care o numește „0 grade”, și cea de topire a gheții, pe care o numește „100 de grade”; după moartea lui Celsius cele două repere au fost inversate. Numele său a fost atribuit în 1948 gradului centigrad de temperatură, care astfel și-a schimbat denumirea în grad Celsius (°C).


ď‚— Sir William Thomson, din 1892 Lord Kelvin

a fost un fizician britanic. Imediat dupa absolvire a plecat la Paris, unde a castigat o importanta experienta practica lucrand intrun laborator. In 1846 cand s-a intors in Anglia, la varsta de numai 22 de ani a fost numit profesor de filozofie in cadrul aceleeasi Universitati din Glasgow, functie pe care si-o va pastra pana la pensionare, in 1889. ď‚— Pe langa teoria temperaturii absolute pt. care a devenit faimos, Kelvin a formulat si alte idei precum calcularea vechimii Pamantului, care la mijlocul anilor 1800 era o problema foarte dezbatuta si controversata;


 Robert Boyle, a fost fizician, chimist și inventator irlandez.  Boyle află construiește un model îmbunătățit al pompei de aer și se apucă de măsurare a aerului. El a sugerat că greutatea corpurilor se modifică în funcție de portan ța atmosferei – comparând straturile inferioare ale atmosferei cu arcuri mici care sunt comprimate de greutatea straturilor de aer de deasupra lor.


 Dmitri Ivanovici Mendeleeva fost un chimist rus, recunoscut a fi unul din cei doi chimiști ce au creat independent unul de altul prima varianta a tabelului periodic al elementelor. Pe de o parte, tabloul lui Mendeleev era o reprezentare mai completă a relației complexe dintre elementele chimice, și, pe de altă parte, cu ajutorul acelui tabel, Mendeleev a fost capabil să prezică atât existența altor elemente (pe care le-a numit eka-elemente) nici măcar bănuite a exista pe vremea sa, precum și a proprietăților generale ale lor. Aproape toate previziunile sale au fost confirmate în proporții covărșitor de apropiate de 100% de descoperirile ulterioare din chimie.


Joseph Louis Gay-Lussac (n. 16 decembrie 1778 – d. 9 mai 1850)

 Louis Joseph Gay-Lussac a fost un chimist și

fizician francez, cunoscut pentru cercetările sale asupra proprietăților gazelor.  În 1802 descoperă faptul că „între 0° și 100°, toate gazele, simple și compuse, supuse la aceeași presiune, se dilată în mod egal o dată cu creșterea temperaturii” și că „100 de unități din acest gaz la temperatura de 0 grade devin 147 de unități la o temperatură de 100 de grade”. În acest fel descoperă legea dilatării gazelor și, câțiva ani mai târziu, descoperă legile volumetrice care îi poartă numele. Acestea din urmă stabilesc faptul că gazele se amestecă între ele după niște rapoarte volumetrice simple. Aduce mai multe îmbunătățiri barometrului cu mercur.


 În 1815 descoperă

cianogenul, având formula chimică C2N2, și acidul cianhidric. În domeniul chimiei industriale GayLussac îmbunătățește procedeele de fabricare ale acidului sulfuric și ale acidului oxalic și pune la punct metodele de control prin dozare.


Blaise Pascal (n. 19 iunie 1623 - d. 19 august 1662)

 Blaise Pascal, a fost un matematician, fizician și

filosof francez având contribuții în numeroase domenii ale științei, precum construcția unor calculatoare mecanice, considerații asupra teoriei probabilităților, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune și vid. În urma unei revelații religioase în 1654, Pascal abandonează matematica și științele exacte și își dedică viața filozofiei și teologiei.


 La vârsta de 16 ani Pascal

a prezentat primul său rezultat original cunoscut sub numele de triunghiul lui Pascal (teorema lui Pascal), iar la 18 ani a construit primul calculator mecanic, pentru a-și ajuta tatăl la calculul taxelor. Dispozitivul numit Pascaline, semăna cu un calculator mecanic al anilor 1840, iar această invenție îl face pe Pascal a doua persoană care inventează calculatorul mecanic deoarece Schickard mai făcuse unul în 1624.


James Prescott Joule (n. 24 decembrie 1818, d. 11 octombrie 1889)

 James Prescott Joule a fost un fizician englez

autodidact și un fabricant de bere. A devenit celebru datorită unei experiențe faimoase menită a determina echivalentului mecanic al caloriei, efectuată în anul 1842. Prin această experiență, Joule a verificat principiul conservării și transformării energiei.


 A enunțat în 1841 legea transformării energiei în conductoare, conform

căreia energia disipată sub formă de căldură la trecerea curentului electric printr-un conductor este proporțională cu rezistența conductorului, cu pătratul intensității curentului și cu timpul, E =RI2t. Această echivalare este cunoscută ca legea lui Joule.  Este descoperitorul efectului magnetostrictiv, pe care l-a explicat în anul 1847.


Robert Brown  Robert Brown a fost un botanist britanic de

(21 December 1773 – 10 June 1858)

origine scoțiană, care a cercetat și cartografiat flora Australiei, descriind astfel peste 4000 specii noi de plante specifice continentului australian.  Paradoxal, el este cunoscut în istoria științei universale mai ales pentru noțiunea de mișcare browniană și nu pentru meritele sale de mare botanist.


Charles Darwin este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă). A observat că toate speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”,[1] toate acestea fiind publicate în cea mai celebra scriere a sa, „Originea speciilor”, (1859).


 Teoria evoluționistă a fost recunoscută de către comunitatea științifică și

publicul larg încă din timpul vieții sale, în timp ce teoria selecției naturale a fost considerată ca prim argument al procesului evoluției abia prin anii 1930 iar acum constituie baza evoluționismului sintetic.  Tratează evoluția umană și selecția sexuală în lucrarea Originea omului, urmată de Exprimarea emoțiilor la oameni și animale.  Observațiile sale asupra plantelor au fost publicate într-o serie de cărți, iar in ultima sa lucrare, a examinat râmele și efectul pozitiv al acestora asupra solului.

Portofoliu fizica  
Portofoliu fizica  

Portofoliu educational al elevului

Advertisement