Page 1

Portofoliul educational al elevului


Robert Brown 

Robert Brown (1773 - 1858) a fost un botanist britanic de origine scotiană, care a cercetat si cartografiat flora Australiei, descriind astfel peste 4000 specii noi de plante specifice continentului australian. S-a născut în Montrose, Scoția. A studiat medicina la Universitatea din Edinburgh. În 1795 devine medic al armatei britanice, într-o garnizoană irlandeză.. De numele lui se leagă descoperirea miscării spontane, complet haotice si dependente de temperatură a unor particule extrem de fine aflate în suspensie coloidală. Miscarea a fost numită ulterior miscare browniană. Acest fenomen a fost prima justificare experimentală a existenței agitației termice a particulelor constituente ale materiei (molecule, atomi, etc).


Anders Celsius 

Anders Celsius s-a născut la Ovanåker în Suedia la 27 noiembrie 1701. A fost profesor de astronomie la Universitatea din Uppsala între anii 1730 și 1744. Celsius s-a ocupat în egală măsură și de geodezie și de fizică. A studiat aurorele boreale și a explicat acest fenomen pentru prima dată prin magnetismul terestru. În anul 1737 participă la o expediție în Laponia la Torneo condusă de Pierre Louis Maupertuis, Alexis Claude Clairaut și Pierre-Charles Lemonnier pentru a determina lungimea unui grad de meridian. Expedi ția a confirmat ideea lui Isaac Newton că Pământul nu este perfect sferic, ci este aplatizat la poli. În anul 1742 publică rezultatele cercetărilor efectuate pentru calibrarea unui termometru din sticlă cu mercur. Pentru acest scop alege ca puncte de reper temperatura de fierbere a apei, pe care o nume ște „0 grade”, și cea de topire a gheții, pe care o numește „100 de grade”; după moartea lui Celsius cele două repere au fost inversate. Numele său a fost atribuit în 1948 gradului centigrad de temperatură, care astfel și-a schimbat denumirea în grad Celsius (°C). Moare de tuberculoză în 1744, la nici 43 de ani.


Lord Kelvin 

William Thomson, din 1892 Lord Kelvin (n. 26 iunie 1824 la Belfast, Irlanda; d. 17 decembrie 1907 la Netherhall lângă Largs, Scoția) a fost un fizician britanic. In 1846 cand s-a intors in Anglia,la varsta de numai 22 de ani a fost numit profesor de filozofie in cadrul aceleeasi Universitati din Glasgow,functie pe care si-o va pastra pana la pensionare,in 1889. Pe langa teoria temperaturii absolute pentru care a devenit faimos, Kelvin a formulat si alte idei precum calcularea vechimii Pamantului, care la mijlocul anilor 1800 era o problema foarte dezbatuta si controversata; A conceput primul telegraf care traversa Atlanticul.


Robert Boyle 

Robert Boyle a fost al șaptelea băiat și al 14-lea copil al contelui de Cork, născut la castelul Lismore, în Irlanda, la 25 ianuarie 1627. A fost un copilminune, învățând încă de la o vârstă foarte fragedă limba latină și franceză, și a fost trimis la Colegiul Eton la numai 8 ani. La numai 11 ani a întereprins multe călătorii în străinătate alături de un tutore francez, iar în anul 1641 se afla în Florența pentru a studia scrierile lui Galileo. S-a întors în Anglia în anul 1644 și a hotărât să se dedice cercetărilor științifice, alăturându-se unui grup de oameni cu acelea și aspira ții și idealuri numit "Colegiul Invizibil", care mai târziu este recunoscut și legalizat de Carol al II-lea sub numele de Societatea Regală din Londra pentru Îmbunătă țirea Cunoștințelor naturale. În anul 1654, Boyle s-a mutat în Oxford pentru că acolo se țineau cele mai multe ședințe de la Colegiu, acolo l-a cunoscut pe Robert Hooke care era student la Oxford.


Boyle află de experimental lui Otto von Guericke (Germania) și cu ajutorul lui Hooke (care era un mecanic ingenios), construiește un model îmbunătățit al pompei de aer și se apucă de măsurare a aerului. El a sugerat că greutatea corpurilor se modifică în funcție de portanța atmosferei – comparând straturile inferioare ale atmosferei cu arcuri mici care sunt comprimate de greutatea straturilor de aer de deasupra lor. În anul 1660 Boyle își publică descoperirile despre proprietățiile aerului sub titlul "Noi experimente fizico-mecanice privind arcul aerului și efectele sale". Boyle a emis pentru prima dată o lege numită "Legea lui Boyle" conform căreia volumul unui gaz variază invers proporțional cu presiunea, la o temperatură constantă:


 

Boyle se mută înapoi în Londra în anul 1668. Cea mai cunoscută carte a sa este "Chimistul sceptic" și a fost publicată în anul 1661. El a făcut distincția între amestecuri și compuși, și a subliniat că un compus poate să aibă proprietăți foarte diferite de cele ale constituenților săi. El a folosit pentru prima dată cuvântul "analiză" și a avut o influență puternică în dezvoltarea acestei științe de la originile sale alchimice. A fost propus președinte al Societății Regale în anul 1680, dar a refuzat postul. A murit, la 30 decembrie 1691, în casa surorii sale din Londra, unde locuise timp de 23 de ani.


Joseph Louis Gay-Lussac 

Louis Joseph Gay-Lussac (n. 16 decembrie 1778, Saint-Léonardde-Noblat – d. 9 mai 1850, Paris) a fost un chimist și fizician francez, cunoscut pentru cercetările sale asupra proprietăților gazelor. Louis Joseph Gay-Lussac este fiul lui Antoine Gay, avocat și procuror al regelui în localitatea Saint-Étienne, și judecător în localitatea Pont-du-Noblac, și nepotul unui medic. În 1794, la vârsta de 16 ani, Louis Joseph-Gay Lussac este trimis de tatăl lui să studieze într-o școală cu internat din Paris. In 27 decembrie 1797 intră la École polytechnique. In 1799, în Passy, Gay-Lussac este avansat colonel și dă meditații de matematică pentru a câștiga un venit suplimentar, în afară de solda pe care o primea. După trei ani de la intrarea în școală, iese cu calificarea inginer de poduri și drumuri.


În 1804, împreună cu Jean-Baptiste Biot, a primit de la Institut de France (Institutul Francez) misiunea de a verifica observațiile lui Horace-Bénédict de Saussure asupra scăderii magnetismului din atmosferă, realizând un zbor cu balonul. În 31 martie 1809 un decret regal îi conferă titlul de profesor în chimie practică. În 1815 descoperă cianogenul, având formula chimică C2N2, și acidul cianhidric. În 1821 administrația franceză îi dă sarcina de a defini o metodă practică de măsurare exactă a concentrației alcoolului în băuturi. Legea de taxare a băuturilor alcoolice din anul 1824 se bazează pe cercetările lui. În 1831, Gay-Lussac a fost ales deputat al departamentului Limoges, în 1834 și în 1837 a fost reales, iar în 1839 a fost numit pair al Franței de către Ludovic-Filip al Franței și rămâne în Camera pairilor până în 1848. Louis Joseph Gay-Lussac este înmormântat în Cimitirul Père-Lachaise din Paris.


Clapeyron Mendeleev 

Dmitri Ivanovici Mendeleev (n. 27 ianuarie 1834 Tobolsk, Imperiul Rus – d. 20 ianuarie 1907, Sankt Petersburg, Imperiul Rus) a fost un chimist rus, recunoscut a fi unul din cei doi chimiști ce au creat independent unul de altul prima varianta a tabelului periodic al elementelor. Pe de o parte, tabloul lui Mendeleev era o reprezentare mai completă a relației complexe dintre elementele chimice, și, pe de altă parte, cu ajutorul acelui tabel, Mendeleev a fost capabil să prezică atât existența altor elemente (pe care le-a numit eka-elemente) nici măcar bănuite a exista pe vremea sa, precum și a proprietăților generale ale lor. Aproape toate previziunile sale au fost confirmate în proporții covărșitor de apropiate de 100% de descoperirile ulterioare din chimie.


  

Între 1859 și 1861 a făcut cercetări asupra densității gazelor la Paris, și, mai apoi, a lucrat cu chimistul și fizicianul german Gustav Robert Kirchhoff în Heidelberg, făcând cercetări. În 1863, după întoarcerea în Rusia, a devenit profesor de chimie la Istitutul Tehnologic și la Universitatea de Stat din Sant Petersburg. În ultimii săi ani de activitate profesională, a creat patentul clasic al vodcăi rusești, 40% procent alcool. Elementul chimic numărul 101 îi poartă numele: mendeleeviu. Un crater de pe luna ii poarta numele. A murit de gripă, la 73 de ani, la Sankt Petersburg.


Tabloul periodic al elementelor 

Pe 6 martie 1869, Mendeleev a prezentat Societății Ruse de Chimie o lucrare denumită Dependența între proprietățile masei atomice a elementelor, care propunea folosirea masei și a valenței pentru a descrie elementele.


Blaise Pascal 

Blaise Pascal (n. 19 iunie 1623, Clermont-Ferrand, Franța - d. 19 august 1662, Paris) a fost un matematician, fizician și filosof francez având contribuții în numeroase domenii ale științei, precum construcția unor calculatoare mecanice, considerații asupra teoriei probabilităților, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune și vid. În urma unei revelații religioase în 1654, Pascal abandonează matematica și științele exacte și își dedică viața filozofiei și teologiei. La vârsta de 16 ani Pascal a prezentat primul său rezultat original cunoscut sub numele de triunghiul lui Pascal (teorema lui Pascal), iar la 18 ani a construit primul calculator mecanic, pentru a-și ajuta tatăl la calculul taxelor. Din 1654 abandonează însă lumea științifică pentru a se dedica creștinismului, ultima sa lucrare publicată descriind curba trasată de un punct pe circumferința unui cerc care se învârte.


Pascal s-a ocupat și de filozofie, considerând că progresul științific este scopul existenței omenirii. Oscilând între raționalism și scepticism, el a ales spre finalul vieții credința, fiind influențat încă de mic de credința în Dumnezeu. De la vârsta de 14 ani, Blaise Pascal participa alături de tatăl său la întâlnirile abatelui de Mersenne, care aparținea ordinului religios de la Minims, iar după ce tatăl său se rănește la picior și este îngrijit de doi frați ai unui ordin religios de lângă Rouen, Pascal devine profund religios. În urma unui accident suferit în 1654 pe podul de la Neuilly pe Sena, când caii, care trăgeau trăsura, au sărit și trăsura a rămas agățată de pod, dar mai ales în urma unei revelații religioase de pe 23 noiembrie 1654 Pascal a hotărât să ia calea credinței, vizitând mănăstirea jansenită de lângă Paris.


Începută în corespondența cu Fermat pentru a demonstra o problemă a jocului cu zarurile, Pascal presupune că toate cazurile apar „la fel de ușor”, pentru că Cineva, Supremul, avea grijă să le distribuie astfel. Pariul său era : „dacă Dumnezeu există și sunt catolic, câștig viața veșnică, supunându-mă bisericii; dacă nu, nu am nimic de pierdut“. Concepția lui Pascal era, în cuvinte puține: Dumnezeu există pentru că este cel mai bun pariu, iar Pascal avea nevoie de existența lui Dumnezeu pentru a îndrepta din când în când dezordinea din Univers. Moare la 39 de ani pe 19 August 1662, în urma extinderii tumorii maligne din stomac și este înmormântat St. Étienne-du-Mont în Paris


Pascaline unul din primele calculatoare mecanice


James Prescott Joule 

James Prescott Joule (n. 24 decembrie 1818, d. 11 octombrie 1889) a fost un fizician englez autodidact și un fabricant de bere. A devenit celebru datorită unei experiențe faimoase menită a determina echivalentului mecanic al caloriei, efectuată în anul 1842. Prin această experiență, Joule a verificat principiul conservării și transformării energiei. A enunțat în 1841 legea transformării energiei în conductoare, conform căreia energia disipată sub formă de căldură la trecerea curentului electric printr-un conductor este proporțională cu rezistența conductorului, cu pătratul intensității curentului și cu timpul, E =RI2t. Această echivalare este cunoscută ca legea lui Joule. Este descoperitorul efectului magnetostrictiv, pe care l-a explicat în anul 1847.


James Prescott Joule a adus o contribuție importantă și în fizica moleculară, stabilind că energia internă a unui gaz depinde de temperatură și a calculat viteza moleculelor unui gaz, pentru prima dată în fizică. Împreună cu William Thomson, în 1852, a observat că micșorarea temperaturii unui gaz ce se destinde fără a efectua un lucru mecanic, numit efect Joule - Thomson. Datorită importantului său rol din fizică, unitatea de măsură a energiei a fost numită în onoarea sa joule.


Joule (simbol J) este unitatea de măsură pentru energie în Sistemului Internațional, numită astfel în onoarea fizicianului James Prescott Joule. Un joule este egal cu lucrul mecanic efectuat de o forță de un newton care își deplasează punctul de aplicație pe o distanță de un metru pe direcția și în sensul forței.


Joule-ul a fost definit inițial ca unitate de măsură pentru lucrul mecanic și pentru energia mecanică, fiind însă utilizat în prezent pentru măsurarea tuturor formelor de transfer energetic și tuturor formelor de energie. Este exprimat astfel:


Charles Robert Darwin 

Charles Darwin (n. 12 februarie 1809, Shrewsbury, Shropshire d. 19 aprilie 1882, Down, lângăBeckenham, Kent) este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă). A observat că toate speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”, toate acestea fiind publicate în cea mai celebra scriere a sa, „Originea speciilor”, (1859). Teoria evoluționistă a fost recunoscută de către comunitatea științifică și publicul larg încă din timpul vieții sale, în timp ce teoria selecției naturale a fost considerată ca prim argument al procesului evoluției abia prin anii 1930' iar acum constituie baza evoluționismului sintetic.


Portofoliul educational al elevului