Page 1

Grup format per: Cinta Cugat, Andrea Serra i Cinta Cugat Biblioteca escolar II: La competència informacional des de la biblioteca escolar

Mòdul 2 PRÀCTICA 1 Exercici 1: Les cerques a la pàgina web de la XTEC. Feu una cerca al Merlí i guardeu els materials que us proposen en un document.


PRÀCTICA 2 Exercici 1: Anem a posar en pràctica el que hem treballat, aneu al document i obriu un document de text, i proveu de respondre algunes de les preguntes.

1. L’enciclopèdia 1.1 Quina és l’extensió i el número d’habitants del municipi de Sant Pere de Ribes? -

Extensió: 41 km2

-

Població: 26 859 h [2006]

1.2 Localitza també les tres webs més significatives que tinguin informació d’aquest poble. http://www.santperederibes.org/ http://www.poblesdecatalunya.cat/municipi.php?m=082310 http://www.ribes.org/ 1.3 Quin era el nom de la Mare Teresa de Calcuta? Agnes Gonxha Bojaxhiu. 1.4 Contrasta i amplia la teva resposta amb la informació disponible a la Wikipedia. A la Wikipèdia també apareix el seu nom amb l’alfabet fonètic internacional (agnɛs gɔnʤa bɔjadʒju). Consultant a l’Enciclopèdia Catalana podem observar una informació clara i concisa, amb la màxima seguretat de que és fiable, per l’altra banda, a la Vikipèdia hi ha molta més informació, com ara la cronologia de tota la seva vida, els seus reconeixements, referències importants i enllaços externs que ens poden aportar informació diversa sobre la Mare Teresa de Calcuta.


1.5 Explica que és un castell (dels castellers)? Segons l’Enciclopèdia Catalana, un castell és un conjunt de persones enfilades les unes damunt les espatlles de les altres fins a aconseguir diversos pisos d'alçada. Cal dir que hi ha una llarga explicació que reflexa les parts del castell, els tipus i l’acompanyament que han de portar. Quins son els termes relacionats amb aquest tema? Els principals termes relacionats en aquest tema són els que apareixen a continuació: •

Cassola: basament d'un castell format pels baixos reforçats pels crosses i els agulles, anomenat també soca.

Castellers: els qui fan els castells; vesteixen pantalons ajustats blancs, faixa, camisa folgada del color distintiu de la colla i mocador vermell lligat al cap.

Catedral dels castells: vesteixen pantalons ajustats blancs, faixa, camisa folgada del color distintiu de la colla i mocador vermell lligat al cap.

Espadat: pilar, construcció o figura que realitzen els castellers o xiquets de Valls formada per un sol xiquet a cada nivell. Reben el nom de pilar de quatre, de cinc, etc, segons els homes que el formen.

Folre: contrafort sobre la pinya d'un castell.

Fer llenya: en l'argot casteller, caure un castell, i, per extensió, caure diverses vegades una colla.

Pinya: en l'argot casteller, caure un castell, i, per extensió, caure diverses vegades una colla.

Pom de dalt: cúpula d’un castell, és format pels seus tres últims pisos: els dosos, l'aixecador i l'enxaneta.

1.6 Quina és la web que consideres més rellevant? http://www.webcasteller.com/ca/


1.7 Contrasta i amplia la teva resposta amb la informació disponible a la Vikipèdia. Segons la Viquipèdia, un castell consisteix en aixecar torres humanes de varis pisos d’altura. A més a més, és important dir que també explica que en un castell intervenen un nombrós grup d'homes i dones de totes les edats i complexions físiques que s'entrenen durant tot l'any per als concursos i actuacions. A més, a la pinya de cada castell col·laboren amics, familiars, afeccionats i espectadors -que passen així a participar activament- espontanis que s'uneixen a la colla de castellers. 1.8 Quins són els gèneres i sub generes del cinema ? Tot gènere és una forma organitzativa, un dispositiu que crea fronteres entre diferents continguts en els quals hi ha analogies i reiteracions. En el cas del cinema, els gèneres poden definir-se com categories temàtiques més o menys estables i codificades. Constituïxen per això una taxonomia que es fixa en les qualitats comunes de les pel·lícules, ressaltant certs detalls particulars de la seva estructura argumental i la seva escenografia: o Gèneres i formes cinematogràfiques segons la finalitat o el medi d’emissió: Filmet, noticiari, reportatge gràfic, espot, telefilm i tràiler. o Gèneres i formes cinematogràfics segons el contingut: Film abstracte, actualitat, ciència-ficció, anticipació, cinema d’art i d’assaig, cinema “amateur”, comèdia cinematogràfica, dibuixos animats, documental, fantàstic, cinema negre, policíac, de terror, thriller i western.

1.9 On està situada la ciutat d’Oxford ? Localitza la informació en anglès. Consulta l’Enciclopèdia Britànica. -

Oxford is situated between the upper River Thames (known in Oxford as the Isis) and the Cherwell, just north of their confluence.


2.

Diccionaris

2.1 Què significa “camal” i quina és la seva traducció al castellà ? (diccionari

multilíngüe) -

Cadascuna de les dues parts d'uns pantalons, unes calces, etc, que cobreix una cama.

-

Castellà: pernera.

2.2 Què significa la paraula angles “foot” ? Quina és la seva traducció al català, el

castellà i el francès ? (diccionari multilíngüe) -

Català: peu.

-

Castellà: pie.

-

Francès: pied.

2.3 Explica què és una tombarella (consulta el diccionari DIDAC). -

Una tombarella és un tomb o una volta que es fa amb el cos, posant el cap i les mans a terra. Es poden fer tombarelles endavant o endarrere.

2.4 Quin és el significat de la paraula “soportal” (consulta al diccionari de la Real

Academia Española). -

Espacio cubierto que en algunas casas precede a la entrada principal.

-

Pórtico, a manera de claustro, que tienen algunos edificios o manzanas de casas en sus fachadas y delante de las puertas y tiendas que hay en ellas. U. m. en pl. con el mismo significado que en sing.

2.5 Cerca sinònims de la paraula “embellecer” (consulta el diccionari de sinònims

del servei de la Universitat d’Oviedo). -

Acicalar, adornar y hermosear .

TLE

3. Atles


3.1 Quin és el riu que passa pel poble de Bagà, Alt Berguedà? (consulta

l’hipermapa l’Atles electrònic de Catalunya) -

El bastareny.

3.2 Situa el Burriac de Cabrera de Mar.

3.3 Quins són els municipis de la comarca del Ripollès que tenen biblioteca

pública? Consulta l’hipermapa (l’Atles electrònic de Catalunya). -

Els municipis són: Ribes de Freser, Campdevànol, Sant Bertomeu i Sant Joan de les Abanesses.


3.4 Quin és el nombre de població al municipi de Gósol ? Consulta el nomenclàtor

oficial de toponímia de Catalunya. -

Segons el document del 2001 hi ha 238 persones, però la última actualització informa que el nombre ha minvat a 219.

4.

CatlàlegsGS

4.1 Localitza la editorial que ha editat el llibre “Formar-se per informarse” de la

Teresa Mañá i la Monica Baró en castellà. Consulta la base de dades del ISBN. -

Edicions 62.

4.2 Localitza si està disponible a la mediateca del teu centre de recursos aquest

document: Arellano Yanguas, Villar (2001). Formar usuarios en la biblioteca. Salamanca: Fundación Germán Sánchez Ruipérez. -

Ho he mirat al catàleg de la biblioteca URV en lloc del centre de recursos. Al Campus Terres de l’Ebre no n’hi ha cap, però al Sescelades sí.


4.3 Localitza a la biblioteca pública del teu municipi si tenen la pel.lícula “Harry

Potter i la pedra filosofal”. Consulta el catàleg de les biblioteques públiques. -

No, no hi és.

4.4 Localitza articles de les revistes: Cuadernos de pedagogia, Aula de innovación

educativa i Perspectiva escolar sobre l’organització del menjador escolar. Consulta el catàleg de les biblioteques universitàries de Catalunya. -

U.R.V. C.T.E.:

-

U.B.:

-

El llibre “Perspectiva escolar sobre l’organització del menjador escolar” no està disponible ni a la U.R.V., ni a la U.B., ni a la U.Vic ni a la U.A.B.


o AGREGA: Exercici 2: Feu diferents cerques de diferents materials a Agrega en funció del vostre nivell educatiu. Entrant a la següent pàgina web tenim accés a moltes activitats d’Educació Infantil. A continuació es poden observar unes captures d’imatge d’exemples d’activitats cercades: http://redes.agrega.indra.es/buscador/BuscarAvanzadoCU/MostrarResultadosImagenesP aginarImagenes.do?buscContenido=educacio %20infantil&idiomBusc=ca&pagina=2&formato=&idODE=&recurso=&procesoCognit ivo=&contexto=&edad=&autor=&diaPublic=&mesPublic=&anyoPublic=&c_s_secuen cia=&valoracion=&enlaceTaxSelec=&enlaceComuSelec=&tipoBusqueda=01&tipoLay outBuscador=BUSCADOR&nivelAgreg=&destinatarios=&keyword=&idTesauro=&no mTesauros=&idTesauroSug=&numeroResultados=&tipoVisualiz=CON_IMAGENES


PRÀCTICA 3 Motors de cerca Visiteu la pàgina de Softcatalà, descarregueu i instal·leu els motors de cerca següents:

Xtec

Dicc. Multibilingüe llengua catalana

Diccionari.net (anglès-català) i (catalàanglès)

Gran Enciclopèdia Catalana

DIEC

Tot de llibres

Llibres.com


PRÀCTICA 4 Quan tingueu les extensions i els motors de cerca instal·lats feu una captura de pantalla. S’ha de poder visualitzar clarament totes les extensions i els motors de cerca que heu instal·lat. Afegiu, al mateix document, imatges de les següents activitats: 

Buscareu una mateixa paraula a diferents motors de cerca, en diferents pestanyes. Amb l’extensió showcase, feu una captura de pantalla i l'enganxeu-la al document.

Subratllareu una paraula a un web i amb el botó dret del ratolí buscareu una imatge amb el Picsearch i Google-imatges. Feu una captura i l'enganxeu-la al document.

Translator. Anireu a les preferències, canviareu la llengua per castellà i farem que s’obri en una nova pestanya. Deseu. Obriu un web en anglès i utilitzant l'opció de les pestanyes la traduim al castellà. Feu una captura i l'enganxeu-la al document.

Anireu a imatges del google, a “búsqueda avanzada” on escollirem una animació, una imatge molt petita, una en color i una en blanc i negre. L'enganxeu les imatges al document.

Buscareu la possibilitat de fer una operació matemàtica amb el vostre PC de tres maneres diferents i ho mostrareu.

Anireu a la pàgina de la XTEC i cercareu a la pàgina inicial la paraula “educació”, ho fareu combinant les tecles Ctrl+F, a sota de la pàgina sortirà un requadre, escriviu la paraula, dieu que ho ressalti i veureu que mitjançant les tecles següent i anterior, podeu buscar la paraula. Per la creu podreu tancar l’aplicació. Feu una captura i l''enganxeu al document.


Buscareu una mateixa paraula a diferents motors de cerca, en diferents pestanyes. Amb l’extensió showcase, feu una captura de pantalla i l'enganxeu-la al document.


Subratllareu una paraula a una web i amb el bot贸 dret del ratol铆 buscareu una imatge amb el Picsearch i Google-imatges. Feu una captura i l'enganxeu-la al document.


Translator. Anireu a les preferències, canviareu la llengua per castellà i farem que s’obri en una nova pestanya. Deseu. Obriu un web en anglès i utilitzant l'opció de les pestanyes la traduim al castellà. Feu una captura i l'enganxeu-la al document.


Anireu a imatges del google, a “búsqueda avanzada” on escollirem una animació, una imatge molt petita, una en color i una en blanc i negre. Enganxeu les imatges al document.


Buscareu la possibilitat de fer una operació matemàtica amb el vostre PC de tres maneres diferents i ho mostrareu.


Anireu a la pàgina de la XTEC i cercareu a la pàgina inicial la paraula “educació”, ho fareu combinant les tecles Ctrl+F, a sota de la pàgina sortirà un requadre, escriviu la paraula, dieu que ho ressalti i veureu que mitjançant les tecles següent i anterior, podeu buscar la paraula. Per la creu podreu tancar l’aplicació. Feu una captura i l''enganxeu al document.


PRÀCTICA 5 Abans d'acabar el mòdul us proposem una eina que us permetrà obtenir un ampli ventall de possibilitats. Podreu interactuar entre diferents utilitats en un mateix compte, facilitar l'accés a diferents tipus d'informació, però sobretot us permetrà gestionar la informació de forma ràpida i eficient. A més, és una eina que us permetrà compartir amb qui vulgueu amb diverses opcions (col·laborador, editor,...) i posteriorment podreu exportar la informació en diferents formats. En definitiva, una eina que us facilitarà la recuperació de la informació, el seu tractament, compartir i tenir la informació sempre en línia. Per tot això us proposem que feu l'exercici 3 i el l'exercici 4. Exercici 3: Google. Googledocs. Envieu al fòrum un comentari de la utilitat que li veieu a aquesta eina. Google és un cercador que permet buscar pàgines web, imatges, llibres, vídeos, mapes, notícies... Google també ofereix GMail que és una adreça de correu electrònic com pot ser hotmail, urv, etc. Dintre de Gmail trobem:

*

Calendari. Permet crear-te el teu calendari (agenda personal) organitzant-lo per dies, setmanes mesos... i invitant a altres usuaris visualitzar-lo i/o modificar-lo. També pots fer que t’avisi a través de missatges al mòbil (sms) d’un esdeveniment.

*

Documents. És una memòria on-line. Pots tenir accés a tots els documents que tingues allí penjats sempre i quan tingues accés a Internet. Poden ser documents de text, presentacions, fulls de càlcul, formularis... També pots compartir els documents amb altres usuaris.

*

Fotos. El Picasa és un programa per gestionar fotografies, crear vídeos de fotos, collages, presentacions...


*

Llibres. Podem trobar llibres i revistes on-line. Trobem llibres classificats en diferents apartats, en cadascun hi ha el títol, l’autor, l’any de publicació i les pàgines que té.

*

Traductor. Ens permet copiar un text, afegir una URL o pujar un document i traduirlo a 52 idiomes diferents.

*

Directori. Realitza cerques de temàtiques a la web. Aquesta apareix agrupada en diferents temes generals i dintre d’aquests altres de més específics.

Exercici 4: Bloc de Notes del Google.

Poseu-ho en pràctica. Validació de la informació recuperada 1. Fes una cerca a Internet utilitzant el google i valora el contingut de les primeres webs que has recuperat. Selecciona la web que consideris més adequada. Cita correctament aquest document. Hem posat “revistes educatives” al cercador google.


In-fàn-ci-a [en línea]. Associació de mestres Rosa Sensat, [1981]- [Consulta: 14 abril 2010]. Disponible a: http://www.revistainfancia.org/catal/menu/menu.htm. 2. Fes una cerca a Internet utilitzant una biblioteca digital i valora el contingut de les webs que has recuperat. Selecciona la web que consideris més adequada. Cita correctament aquest document. Hem posat “revista” al cercador del catàleg de la biblioteca de la URV. De totes les revistes que han sortit, la que considerem més interessant és la “Revista catalana de psicopedagogia i educació”.

Revista catalana de psicopedagogia i educació [en línea]. Associació Catalana de Professionals de l’EAP, [2001]- [Consulta: 19 abril 2010]. Disponible a http://cataleg.urv.cat/search~S13*cat?/trevista/trevista/51%2C1034%2C1410%2CB/frames et&FF=trevista+catalana+de+psicopedagogia+i+educacio&1%2C1%2C

proces de cerca  

noves tecnologies

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you