Page 1

програм п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

а јан уар и 20 11


п р о г р а м а ј а нуа р и 2011


05.01.2010, среда 12:00 ч.

- Проекција за децата од „СОС-Детско село“ по повод новогодишните празници -

ВИСТИНСКАТА ПРИКАЗНА ЗА МАЧОРОТ ВО ЧИЗМИ

(La véritable histoire du Chat Botté) анимиран филм, Франција 2009, 80 мин., колор, 35 мм режија: Жером Дешам, Паскал Еролд, Маша Макејев (Jérôme Deschamps, Pascal Hérold, Macha Makeïeff) гласови: Жером Дешамп, Јоланда Моро, Луиз Валон, Артур Дешамп, Жан-Клод Бој-Реда (Jérôme Deschamps, Yolande Moreau,

п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

КИНО УТРО


улоги: Метју Лилард, Фреди Принц Џуниор, Сара Мишел Желар, Линда Карделини, Ајла Фишер (Matthew Lillard, Fredie Prinze Jr., Sarah Michelle Gellar, Linda Cardellini, Isla Fisher) Дружината Мистери Инкорпорејтед е расформирана веќе две години, но нејзините членови повторно се обединуваат откако секој од нив ќе добе покана да дојде на Морничавиот остров. Островот е всушност забавен парк во кој посетителите се однесуваат чудно, како да се опиени. Фред, Дафне, Велма, Шаги и Скуби мораат заедно да ја решат оваа мистерија.

09.01.2010, недела 10.01.2010, понеделник 12:00 ч.

СКУБИ-ДУ

(Scooby-Doo) игран филм, САД/Австралија 2002, 86 мин., колор, 35 мм режија: Раџа Госнел (Raja Gosnell)

КИНО УТРО

КИНО УТРО

п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

Louise Wallon, Arthur Deschamps, Jean-Claude Bolle-Reddat) Слободна адаптација на познатата приказна на Шарл Перо за мачорот во чизми. По смртта на својот татко, мелничарот Пјер Пери наследува мачор кој умее да зборува и кој има натприродни моќи благодарение на чизмите што ги носи. Овој мачор, кој воедно и пее и танцува, ќе стори сè што може за да му помогне на својот господар да ја освои принцезата Манон, во која е вљубен.

11.01.2010, вторник 12.01.2010, среда 12:00 ч.

КРАЛИЦАТА СОНЦЕ

(La Reine Soleil) анимиран филм, Франција/Белгија/Унгарија 2007, 90 мин., колор, 35 мм


13.01.2010, четврток 14.01.2010, петок 12:00 ч.

ЕРАГОН

(Eragon) игран филм, САД/Велика Британија/Унгарија

15.01.2010, сабота 16.01.2010, недела 12:00 ч.

ВИСТИНСКАТА ПРИКАЗНА ЗА МАЧОРОТ ВО ЧИЗМИ

(La véritable histoire du Chat Botté) анимиран филм, Франција 2009, 80 мин., колор, 35 мм режија: Жером Дешам, Паскал Еролд, Маша Макејев (Jérôme Deschamps, Pascal Hérold, Macha Makeïeff) гласови: Жером Дешам, Јоланда Моро, Луиз Валон, Артур Дешам, Жан-Клод Бој-Реда (Jérôme Deschamps, Yolande Moreau, Louise

п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

2006, 104 мин., колор, 35 мм режија: Стивен Фангмејер (Stefen Fangmeier) улоги: Ед Спелерс, Сиена Гилори, Џереми Ајронс, Роберт Карлајл, Гарет Хедлунд (Ed Speleers, Sienna Guillory, Jeremy Irons, Robert Carlyle, Garret Hedlund) Селанчето Ерагон ќе најде чуден син камен за кој наскоро ќе сфати дека е јајце од змеј. Кога ќе се испили змејот Сафира, Ерагон ќе се запознае со учителот Бром од кого ќе научи како да го јава змејот. Истовремено, ќе разбере и дека во неговот кралство кружи едно старо пророштво дека ќе се појави човек на змеј, кој ќе ги ослободи луѓето од тиранинот Галбаторикс. Бром и принцезата Арја веруваат дека токму Ерагон ќе биде тој ослободител. КИНО УТРО

КИНО УТРО

режија: Филип Леклер (Philippe Leclerc) гласови: Филип Алар, Катрин Коне, Александра Кореа, Жан-Марк Делeз, Жерар Дуке (Philippe Allard, Catherine Conet, Alexandra Corréa, Jean-Marc Delhausse, Gérard Duquet) Акеса, 14-годишната египетска принцеза живее во раскошна палата со својот татко, фараонот Акенатон, со кого често стапува во конфликт. Заедно со младиот принц Тутанкамон, таа тргнува во потрага по мајка си, кралицата Нефертити, која одамна заминала да живее на островот Елефанти. Патувањето по Нил и пустинските дини ќе се претворат во вистинска авантура.


општество. Овој филм, трет од серијата Духот на времето, ќе ги надгради прашањата за културниот релативизам и традиционалната идеологија и ќе навлезе во суштината, односно во „основите за живот“ потребни за опстанок на човекот и општеството, и од непроменливите природни закони извлекува нов одржлив општествен модел наречен „економија заснована на ресурси“.

СПЕЦИЈАЛНА ПРОЕКЦИЈА 15.01.2010, сабота 16.01.2010, недела 19:00 ч.

ДУХОТ НА ВРЕМЕТО: ОДИМЕ НАПРЕД

(Zeitgeist: Moving Forward) документарен филм, САД 2011, 120 мин., колор, ДВД. режија: Питер Џозеф (Peter Joseph) Долгометражен документарен филм во кој се изнесени аргументи за крајно потребната транзиција од современиот социо-економски монетарен систем која владее со денешното

КИНО УТРО

п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

Wallon, Arthur Deschamps, Jean-Claude Bolle-Reddat) Слободна адаптација на познатата приказна на Шарл Перо за мачорот во чизми. По смртта на својот татко, мелничарот Пјер Пери наследува мачор кој умее да зборува и кој има натприродни моќи благодарение токму на чизмите што ги носи. Овој мачор, кој воедно и пее и танцува, ќе стори сè што може за да му помогне на својот господар да ја освои принцезата Манон во која е вљубен.

18.01.2010, вторник 12:00 ч.

ХРОНИКИТЕ НА НАРНИЈА: ЛАВОТ, ВЕШТЕРКАТА И ОРМАНОТ

(The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe) игран филм, САД/Велика Британија 2005, 143 мин., колор, 35 мм режија: Ендру Адамсон (Andrew Adamson) улоги: Џорџи Хенли, Скандар Кејнс, Вилијам Моузли, Ана


ХРОНИКИТЕ НА НАРНИЈА: ЛАВОТ, ВЕШТЕРКАТА И ОРМАНОТ

(The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe) игран филм, САД/Велика Британија 2005, 143 мин., колор, 35 мм режија: Ендру Адамсон (Andrew Adamson) улоги: Џорџи Хенли, Скандар Кејнс, Вилијам Моузли, Ана Попливел, Тилда Свинтон (Georgie Henley, Skandar Keynes, William Moseley, Anna Popplewell, Tilda Swinton)

20:00 ч.

ЏИПСИ МЕЏИК

игран филм, Македонија 1997, 135 мин., колор, 35 мм. Режија: Столе Попов Сценарио: Владимир Блажевски Директор на фотографија: Апостол Трпески Улоги: Предраг Мики Манојловиќ, Бајрам Северџан, Горан

п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

РЕВИЈА НА НОВОРЕСТАВРИРАНИ МАКЕДОНСКИ ФИЛМОВИ

19.01.2011, среда 12:00 ч.

Кога браќата и сестрите од семејството Певенси заминуваат, не ни сонуваат каква авантура ги чека. Додека играат миженка ќе откријат дека орманот може да ги пренесе во земјата наречена Нарнија. Прекриена со снег, Нарнија е полна со необични и прекрасни суштества, но со неа владее злобната бела вештерка Џадис. Луси, Едмунд, Питер и Сузан ќе мораат да се здружат со лавот Аслан за да ја победат Белата вештерка и да ја ослободат Нарнија од вечната зима.

КИНО УТРО

Попливел, Тилда Свинтон (Georgie Henley, Skandar Keynes, William Moseley, Anna Popplewell, Tilda Swinton) Кога браќата и сестрите од семејството Певенси заминуваат, не ни сонуваат каква авантура ги чека. Додека играат миженка ќе откријат дека орманот може да ги пренесе во земјата наречена Нарнија. Прекриена со снег, Нарнија е полна со необични и прекрасни суштества, но со неа владее злобната бела вештерка Џадис. Луси, Едмунд, Питер и Сузан ќе мораат да се здружат со лавот Аслан за да ја победат Белата вештерка и да ја ослободат Нарнија од вечната зима.


КИНО УТРО

п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

Додевски, Катина Иванова, Владимир Јачев, Арна Шијак, Синоличка Трпковска Таип, главата на едно повеќечлено и сиромашно ромско семејство, мечтае за Индија, прататковината на сите Роми. Случајно се запознава со индиски доктор припадник на силите на УНПРОФОР, и добива идеја како да заработи пари, да купи коњ и да го однесе семејството во Индија. Започнува редицата „несреќни случки“ во семејството на Таип, посмртниците за бабата, мајката, синовите, ги потпишува докторот Риџу, а Таип ги добива парите што му следуваат од „социјалното“ за умирачките. Но, ваквиот начин на заработување е однапред осуден на неуспех и завршува трагично за семејството.

20.01.2011, четврток 12:00ч.

ГРБАВЕЦОТ ОД НОТР-ДАМ

(The Hunchback of Notre Dame) анимиран филм, САД 1996, 91 мин., колор, 35 мм режија: Гери Трусдејл, Кирк Вајз (Gary Trousdale, Kirk Wise) гласови: Џејсон Александер, Деми Мур, Кевин Клајн, Том Хулк, Тони Џеј (Jason Alexander, Demi Moore, Kevin Kline, Tom Hulce, Tony Jay) Добродушниот, но нагрден грбавец Квзаимодо живее во камбанаријата на црквата Нотр-Дам, далеку од очите на јавноста. За време на на карневалот на лудории, и Квазимодо и неговиот ментор, лошиот архиѓакон Клод Фроло, ќе се вљубат во убавата ромка Есмералда која, пак, се вљубува во капетанот Фебус. Фроло, ограничен од правилата на свештеничкиот живот, не може да се додворува на Есмералда, но затоа ќе ги прогонува и


20:00 ч.

ВИЗА НА ЗЛОТО

игран филм, Македонија 1959, 89 мин., црно/бел, 35 мм. Режија: Франце Штиглиц Сценарио: Славко Јаневски Директор на фотографија: Бранко Михајловски Главни улоги: Предраг Дишљенковиќ, Ацо Јовановски, Метка Оцвирк, Слободан Перовиќ, Илија Џувалековски Симон, млад човек кој решил брзо да се збогати, учествува во шверцувањето на дрога. При една неуспешна трансакција се појавува полицијата и Симон, бегајќи, го губи паричникот. Калпак, бескрупулозен човек и организатор на оваа шверцерска група,

21.01.2011, петок 12:00ч.

ГРБАВЕЦОТ ОД НОТР-ДАМ

(The Hunchback of Notre Dame) анимиран филм, САД 1996, 91 мин., колор, 35 мм режија: Гери Трусдејл, Кирк Вајз (Gary Trousdale, Kirk Wise) гласови: Џејсон Александер, Деми Мур, Кевин Клајн, Том Хулц, Тони Џеј (Jason Alexander, Demi Moore, Kevin Kline, Tom Hulce, Tony Jay) Добродушниот, но нагрден грбавец Квзаимодо живее во камбанаријата на црквата Нотр-Дам, далеку од очите на јавноста. За време на на карневалот на лудории, и Квазимодо и неговиот ментор, лошиот архиѓакон Клод Фроло, ќе се вљубат во убавата ромка Есмералда која, пак, се вљубува во капетанот Фебус. Фроло, ограничен од правилата на свештеничкиот живот, не може да £ се додворува на Есмералда, затоа ќе ги прогонува и

п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

инсистира тој и Симон да заминат од земјата бидејќи наводно, на полицијата е познат идентитетот на Симон. Во аферата случајно се вмешуваат Лена, девојка на Симон, и Цветко, негов брат. Ќе се обидат заедно да го минат езерото со украден чамец, но нема далеку да стигнат бидејќи полицијата им е зад петици. КИНО УТРО

РЕВИЈА НА НОВОРЕСТАВРИРАНИ МАКЕДОНСКИ ФИЛМОВИ

неа и нејзината дружина. Вљубениот Квазимодо ќе застане во одбрана и на Есмералда и на катедралата.


РЕВИЈА НА НОВОРЕСТАВРИРАНИ МАКЕДОНСКИ ФИЛМОВИ

и потерница. Под закрилата на ноќта партизаните, заедно со селаните, се подготвуваат за напуштање на селото. Нападот започнува, партизаните успеваат да го пробијат обрачот, но селаните и Даскалот остануваат во селото. За да откријат каде се наоѓа Даскалот, окупаторот почнува да се изживува врз селаните. Но, никој не сака да го предаде.

20:00 ч.

МАКЕДОНСКИОТ ДЕЛ ОД ПЕКОЛОТ

игран филм, Република Македонија 1971, 102 мин., колор, 35 мм. Режија: Ватрослав Мимица Сценарио: Славко Јаневски, Ватрослав Мимица Директор на фотографија: Киро Билбиловски Главни улоги: Коле Ангеловски, Павле Вуисиќ, Нада Гешовска, Дарко Дамевски, Милена Дравиќ и др. Филмот е снимен според вистинит настан што се случил во 1943 г. за време на фашистичката окупација. Бугарската војска го напаѓа селото Лавци во кое се наоѓаат партизани, меѓу кои е и легендарниот учител Тодор Ангелов, по кого е распишана

КИНО УТРО

п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

неа и нејзината дружина. Вљубениот Квазимодо ќе застане во одбрана и на Есмералда и на катедралата.

22.01.2011, сабота 12:00 ч.

ЧОВЕКОТ ПЕЛИКАН

(Pelikaanimies) игран филм, Финска 2005, 90 мин., колор, 35 мм режија: Лиза Хелминен (Liisa Helminen) улоги: Кари Кетонен, Рони Хааракангас, Инка Нуоргам, Јона Јарнефелт, Лиза Куопамаки (Kari Ketonen, Roni Haarakangas, Inka


20:00 ч.

ПОД ИСТО НЕБО

игран филм, Република Македонија 1964, 77 мин., црно/бел, 35 мм. Режија: Љубиша Георгиевски, Миомир Стаменковиќ -Мики Сценарио: Јован Бошковски

23.01.2011, недела 12:00 ч.

ЧОВЕКОТ ПЕЛИКАН

(Pelikaanimies) игран филм, Финска 2005, 90 мин., колор, 35 мм режија: Лиза Хелминен (Liisa Helminen) улоги: Кари Кетонен, Рони Хааракангас, Инка Нуоргам, Јона Јарнефелт, Лиза Куопамаки (Kari Ketonen, Roni Haarakangas, Inka Nuorgam, Jonna Järnefelt, Liisa Kuoppamäki)

п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

Директор на фотографија: Бранко Михајловски Улоги: Нада Гешовска, Дарко Дамевски, Весна Краина, Јован Милиќевиќ, Драган Оцокољиќ и др. За време на Втората светска војна, една партизанска единица планира да нападне град окупиран од балистите. Пред да започне главната акција, тројца партизани се инфилтрирaат меѓу населението и предизвикуваат инцидент со цел да го одвлечат вниманието од нападот што престои. Мифтар, водачот на балистите, сакајќи да ја одмазди смртта на својот брат, ги претресува куќите и ги присилува жителите да го откријат скривалиштето на тројцата партизани. Доаѓа до жестока пресметка помеѓу двете страни, а истовремено започнува и нападот на градот во кој влегуваат ослободителите. КИНО УТРО

РЕВИЈА НА НОВОРЕСТАВРИРАНИ МАКЕДОНСКИ ФИЛМОВИ

Nuorgam, Jonna Järnefelt, Liisa Kuoppamäki) Сакајќи да ги запознае луѓето одблиску, еден пеликан ќе се претвора во млад човек и ќе научи да зборува благодарение на својата дарба за имитација. Се спријателува со Емил и Елса, две деца кои, за разлика од возрасните, забележуваат дека овој нов сосед, г-дин Берд, не е човек, туку голема птица во облека. Човекот-пеликан почнува да работи во Операта и се вљубува во една балерина која и самата наликува на птица. Проблемите почнуваат кога и возрасните ќе забележат дека г-дин Берд чудно се однесува.


РЕВИЈА НА НОВОРЕСТАВРИРАНИ МАКЕДОНСКИ ФИЛМОВИ

п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

20:00 ч.

ДО ПОБЕДАТА И ПО НЕА

игран филм, Република Македонија 1966, 106 мин., црно/бел, 35 мм. Режија: Живорад Жика Митровиќ Сценарио: Симон Дракул Директор на фотографија: Љубе Петковски Главни улоги: Мери Бошкова, Јанез Врховец, Алекдсандар Гавриќ, Милена Дравиќ, Драги Костовски и др. На последниот ден од окупацијата, жителите на едно гратче се сведоци на стрелањето на 12 патриоти, предадени од соработник на окупаторот. Веќе утредента партизаните влегуваат во градот, а комесарот на одредот дознава дека меѓу стреланите е и неговиот син, непосредно пред тоа испратен во градот, со задача да го открие соработникот на окупаторот. Сепак, тој не дозволува одмазда врз заробениците и одлуката за судбината на сите

осомничени му ја препушта на Народниот суд. Случајот прави да се открие и виновникот за многубројните провали во партиската организација.


25.01.2010, вторник 26.01.2010, среда 20:00 ч.

ДОЈДИ ДА ЈА ЗАПОЗНАЕШ ЖЕНА МИ

(Romanzo popolare) игран филм, Италија/Франција 1974, 105 мин., колор, 35 мм Режија: Марио Моничели (Mario Monicelli) Сценарио: Аџеноре Инкрочи, Фурио Скарпели (Agenore Incrocci, Mario Monicelli, Furio Scarpelli) Директор на фотографија: Луиџи Кувеиле (Luigi Kuveiller) Улоги: Уго Тоњаци, Орнела Мути, Микеле Плачидо, Винченцо

п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

IN MEMORIAM MONICCELI

Крочити, Гаетано Куомо (Ugo Tognazzi, Ornella Muti, Michele Placido, Vincenzo Crocitti, Gaetano Cuomo) Средовечниот Џулио се смета себеси за слободоумен човек во однос на брачните односи, сè додека не ја ожени 17-годишната Винченца. Бракот со младата и привлечна невеста го претвора во неразумно љубоморен сопруг, кој постојано стравува дека ќе биде изневерен. Кога ќе се посомнева дека сопругата го мами со младиот полицаец, ја исфрла од домот во кој дотогаш живееле. Годините минуваат, а Џулио сфаќа дека направил грешка.


п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

HAPPY 100 VAVRA

филмски циклус ОТАКАР ВАВРА

Láznička, Antonie Nedošinská, Bedřich Veverka) Комична приказна за еден ерген вљубен во девојка од слика. Срамежливиот Јан Караш успешно избегнува да влезе во љубовна врска и ноќите ги минува во кафеани заедно со своите пријатели. Неговиот проблем е во тоа што е вљубен, но не во девојка што ја познава, туку во лик од една слика што му ја оставиле на чување. Еден ден Караш ја бакнува сликата, и девојката облечена во син фустан оживува.

27.01.2010, четврток 20:00 ч.

ДЕВОЈКАТА ВО СИНО

(Dívka v modrém) игран филм, Чешкословачка 1940, 87 мин., црно/бел, 35 мм Режија: Отакар Вавра (Otakar Vávra) Сценарио: Феликс де ла Камара, Отакар Вавра, Олдрич Нови (Felix de la Cámara, Otakar Vávra, Oldrich Nový ) Директор на фотографија: Јан Рот (Jan Roth) Улоги: Лида Баарова, Олдрих Нови, Јинджик Лажничка, Антоние Недошинска, Беджих Веверка (Lída Baarová, Oldřich Nový, Jindřich

28.01.2010, петок 20:00 ч.

КРАКАТИТ

(Krakatit) игран филм, Чешкословачка 1947, 110/106 мин., црно/бел, 35 мм Режија: Отакар Вавра (Otakar Vávra) Сценарио: Феликс де ла Камара, Отакар Вавра, Јарослав Вавра


29.01.2010, сабота 20:00 ч.

НЕМА БАРИКАДА

(Nemá barikáda) игран филм, Чешкословачка 1949, 95/128 мин., црно/бел, 35 мм Режија: Отакар Вавра (Otakar Vávra) Сценарио: Јан Дрда, Отакар Вавра (Jan Drda, Otakar Vávra) Директор на фотографија: Вацлав Хунка (Václav Hunka) Улоги: Јарослав Пруха, Барбара Драпинска, Јарослав Марван, Владимир Шмерал, Марие Вашова (Jaroslav Průcha, Barbara Drapińska, Jaroslav Marvan, Vladimír Šmeral, Marie Vášová,) Драма за историските денови во мај 1945 г. и судбината на неколку луѓе во Холешовице, предградието на Прага. Сите тие, активно вклучени во борбите за време на војната, сега го организиранизираат отпорот против германската оклопна

п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

HAPPY 100 VAVRA ФИЛМСКИ ЦИКЛУС ОТАКАР ВАВРА

(Otakar Vávra, Jaroslav Vávra) според истоимениот роман на Карел Чапек (Karel Čapek) Директор на фотографија: Вацлав Ханус (Václav Hanus) Улоги: Карел Хогер, Флоренс Марли, Франтишек Смолик, Наташа Танска, Мирослав Хомола (Karel Höger, Florence Marly, František Smolík, Nataša Tanská, Miroslav Homola) Научно-фантастичен филм според романот на Карел Чапек за откритието на Кракатит, моќниот експлозив. По случајната експлозија предизвикана во неговата лабораторија, научникот Прокоп има халуцинации. Набргу дознава дека во таква изменета состојба на свеста, формулата за откриениот убиствен експлозив ја кажал на еден од своите колеги. Прокоп ќе се обиде да го спречи ширењето на формулата, но многу мрачни сили се заинтересирани за производството на ваквото опасно оружје.


Вера Тичанкова (Karel Höger, Slávka Budínová, Eva Límanová, Ilja Prachař, Věra Tichánková) Психолошка драма за стареењето и соочувањето со минатото, адаптација на автобиографското дело на поетот Франтишек Хрубин, Еден педесетгодишник се враќа во селото во кое ја минал младоста, па решава да ја побара својата поранешна љубов. Мора да преноќи во домот на своите роднини, но нивните секојдневни грижи му ја рушат идеалистичката слика што ја има за животот. Му навираат спомени, а некои од нив наликуваат на лош сон. HAPPY 100 VAVRA ФИЛМСКИ ЦИКЛУС ОТАКАР ВАВРА

HAPPY 100 VAVRA ФИЛМСКИ ЦИКЛУС ОТАКАР ВАВРА

п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

единица што влегува во Прага. За таа цел поставуваат барикади на мостот во близина на барокната палата Троја, културно и историско наследство, ризикувајќи овој споменик да биде уништен во очајничките обиди на непријателот да не се предаде.

30.01.2010, недела 20:00 ч.

ЗЛАТНА КРАЛИЦА

(Zlatá reneta / Golden Queen) игран филм, Чешкословачка 1965, 90 мин., црно/бел, 35 мм Режија: Отакар Вавра (Otakar Vávra) Сценарио: Франтишек Хрубин, Отакар Вавра (Frantisek Hrubín, Otakar Vávra) Директор на фотографија: Андреј Барла (Andrej Barla) Улоги: Карел Хогер, Славка Будинова, Ева Лиманова, Иља Прахар,

31.01.2010, понеделник 20:00 ч. ЛОВ НА ВЕШТЕРКИ (Kladivo na čarodějnice) игран филм, Чешкословачка 1969, 103 мин., црно/бел, 35 мм


п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

Режија: Отакар Вавра (Otakar Vávra) Сценарио: Естер Крумбачова, Отакар Вавра (Ester Krumbachová, Otakar Vávra) според истоимениот роман на Вацлав Каплиски (Václav Kaplický) Директор на фотографија: Јозеф Илик (Josef Illík) Улоги: Ело Романчик, Владимир Шмерал, Соња Валентова, Јосеф Кемр, Лола Скрбакова (Elo Romančík, Vladimír Šmeral, Soňa Valentová, Josef Kemr, Lola Skrbková) Во Боемија, во 17 век, во времето на хуманизмот, сè уште се случуваат инквизиторски испитувања на неправедно обвинети луѓе. Еден таков процес, конструиран да изнуди признание од обвинетите за вештерство и магија, ќе ја запечати судбината на 105 луѓе во огнот на кладите. Демагогијата и борбата за власт ќе предизвикаат омраза, насилство, кукавичлук и индиферентност на мнозинството. Со цел да ги уништат противниците, некои луѓе не се воздржуваат да жртвуваат десетици свои сожители.


п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

КИНО УТРО 5-23. 01. 2011 05.01.2010, среда 12:00 ч. - Проекција за децата од „СОС-Детско село“ по повод новогодишните празници -

ВИСТИНСКАТА ПРИКАЗНА ЗА МАЧОРОТ ВО ЧИЗМИ (La véritable histoire du Chat Botté) анимиран филм, Франција 2009, 80 мин., колор, 35 мм режија: Жером Дешам, Паскал Еролд

11.01.2010, вторник 12.01.2010, среда 12:00 ч.

КРАЛИЦАТА СОНЦЕ (La Reine Soleil) анимиран филм, Франција/Белгија/Унгарија 2007, 90 мин., колор, 35 мм режија: Филип Леклер (Philippe Leclerc)

13.01.2010, четврток 14.01.2010, петок 12:00 ч.

ЕРАГОН 09.01.2010, недела 10.01.2010, понеделник 12:00 ч.

СКУБИ-ДУ

(Scooby-Doo) игран филм, САД/Австралија 2002, 86 мин., колор, 35 мм режија: Раџа Госнел (Raja Gosnell)

(Eragon) игран филм, САД/Велика Британија/ Унгарија 2006, 104 мин., колор, 35 мм режија: Стивен Фангмејер (Stefen Fangmeier)


ВИСТИНСКАТА ПРИКАЗНА ЗА МАЧОРОТ ВО ЧИЗМИ (La véritable histoire du Chat Botté) анимиран филм, Франција 2009, 80 мин., колор, 35 мм режија: Жером Дешам, Паскал Еролд

18.01.2010, вторник 12:00 ч.

ХРОНИКИТЕ НА НАРНИЈА: ЛАВОТ, ВЕШТЕРКАТА И ОРМАНОТ (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe) игран филм, САД/Велика Британија 2005, 143 мин., колор, 35 мм режија: Ендру Адамсон (Andrew Adamson)

15.01.2010, сабота 16.01.2010, недела 19:00 ч.

19.01.2011, среда 12:00 ч.

(Zeitgeist: Moving Forward) документарен филм, САД 2011, 120 мин., колор, ДВД. режија: Питер Џозеф (Peter Joseph)

(The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe) игран филм, САД/Велика Британија 2005, 143 мин., колор, 35 мм режија: Ендру Адамсон (Andrew Adamson)

ДУХОТ НА ВРЕМЕТО: ОДИМЕ НАПРЕД

ХРОНИКИТЕ НА НАРНИЈА: ЛАВОТ, ВЕШТЕРКАТА И ОРМАНОТ

20.01.2011, четврток 12:00ч.

ГРБАВЕЦОТ ОД НОТEРДАМ (The Hunchback of Notre Dame) анимиран филм, САД 1996, 91 мин., колор, 35 мм режија: Гери Трусдејл, Кирк Вајз (Gary Trousdale, Kirk Wise)

21.01.2011, петок 12:00ч.

ГРБАВЕЦОТ ОД НОТР-ДАМ (The Hunchback of Notre Dame) анимиран филм, САД 1996, 91 мин., колор, 35 мм режија: Гери Трусдејл, Кирк Вајз (Gary Trousdale, Kirk Wise)

п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

15.01.2010, сабота 16.01.2010, недела 12:00 ч.


п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

22.01.2011, сабота 12:00 ч.

ЧОВЕКОТ ПЕЛИКАН (Pelikaanimies) игран филм, Финска 2005, 90 мин., колор, 35 мм режија: Лиза Хелминен (Liisa Helminen)

РЕВИЈА НА НОВОРЕСТАВРИРАНИ МАКЕДОНСКИ ФИЛМОВИ 19-23. 01. 2011 19.01.2011, среда 20:00 ч.

ЏИПСИ МЕЏИК

игран филм, Македонија 1997, 135 мин., колор, 35 мм. Режија: Столе Попов

23.01.2011, недела 12:00 ч.

ЧОВЕКОТ ПЕЛИКАН (Pelikaanimies) игран филм, Финска 2005, 90 мин., колор, 35 мм режија: Лиза Хелминен (Liisa Helminen)

21.01.2011, петок 20:00 ч.

МАКЕДОНСКИОТ ДЕЛ ОД ПЕКОЛОТ игран филм, Република Македонија 1971, 102 мин., колор, 35 мм. Режија: Ватрослав Мимица

22.01.2011, сабота 20:00 ч.

ПОД ИСТО НЕБО 20.01.2011, четврток 20:00 ч.

ВИЗА НА ЗЛОТО

игран филм, Македонија 1959, 89 мин., црно/бел, 35 мм. Режија: Франце Штиглиц

игран филм, Република Македонија 1964, 77 мин., црно/бел, 35 мм. Режија: Љубиша Георгиевски, Миомир Стаменковиќ -Мики

23.01.2011, недела 20:00 ч.

ДО ПОБЕДАТА И ПО НЕА игран филм, Република Македонија 1966, 106 мин., црно/бел, 35 мм. Режија: Живорад Жика Митровиќ


25.01.2010, вторник 26.01.2010, среда 20:00 ч.

ДОЈДИ ДА ЈА ЗАПОЗНАЕШ ЖЕНА МИ (Romanzo popolare) игран филм, Италија/Франција 1974, 105 мин., колор, 35 мм Режија: Марио Моничели (Mario Monicelli)

HAPPY 100 VAVRA

филмски циклус ОТАКАР ВАВРА

27-31. 01. 2010

27.01.2010, четврток 20:00 ч.

ДЕВОЈКАТА ВО СИНО (Dívka v modrém) игран филм, Чешкословачка 1940, 87 мин., црно/бел, 35 мм Режија: Отакар Вавра (Otakar Vávra) 28.01.2010, петок 20:00 ч.

КРАКАТИТ

(Krakatit) игран филм, Чешкословачка 1947, 110/106 мин., црно/бел, 35 мм Режија: Отакар Вавра (Otakar Vávra)

29.01.2010, сабота 20:00 ч.

НЕМА БАРИКАДА (Nemá barikáda) игран филм, Чешкословачка 1949, 95/128 мин., црно/бел, 35 мм Режија: Отакар Вавра (Otakar Vávra) 30.01.2010, недела 20:00 ч.

ЗЛАТНА КРАЛИЦА (Zlatá reneta / Golden Queen) игран филм, Чешкословачка 1965, 90 мин., црно/бел, 35 мм Режија: Отакар Вавра (Otakar Vávra) 31.01.2010, понеделник 20:00 ч.

ЛОВ НА ВЕШТЕРКИ

(Kladivo na čarodějnice) игран филм, Чешкословачка 1969, 103 мин., црно/бел, 35 мм Режија: Отакар Вавра (Otakar Vávra)

п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

IN MEMORIAM MONICELLI 25-26. 01. 2011


п р о г р а м а ј а нуа р и 2011

Издавач: Кинотека на Македонија ул. Никола Русински бр. 1, Скопје п.фах: 16, Скопје тел.: + 389 2 307 1814 + 389 2 306 5968 факс: + 389 2 307 1813 е-маил: kinoteka@ukim.edu.mk веб-стр.: www.maccinema.com

За издавачот: м-р Мими Ѓоргоска-Илиевска Уредник на каталогот: Александра Младеновиќ Супервизија на каталогот: Петар Волнаровски Уредник на филмската програма: Владимир Љ. Ангелов Соработници: Ивана Грујоска м-р Оливера Жежова Иво Петровски м-р Игор Старделов Лектура: Сузана В. Спасовска Дизајн: Ладислав Цветковски Печати: Европа ’92 – Кочани


п р о г р а м а ј а нуа р и 2011 ISBN 9989-643-47-4 Проектот го помогна: Министерство за култура на Република Македонија


www.maccinema.com

Програма за јанауари 2011  

Каталог за филмска програма