Page 1

CINEMATEK FOR SMÅ FILMELSKERE | PROGRAM HØST 2017

Krim og mystikk, Sound of Music, Olsenbanden, åpent maskinrom, animasjonsverksted, Barnebokfestivalen, Reisen til julestjernen og mye mer.

1


VELKOMMEN TIL BARNAS CINEMATEK!

barnascinematek no . /barnascinematek

Aktiviteter for hele familien! PÅ BARNAS CINEMATEK er vi detektiver året rundt! Til høstprogrammet har vi funnet fram en miks av spennende aktiviteter og ny og gammel barnefilm. Utover høsten kan dere bli med og utforske fargefilm og sorthvitt-film, film med og uten lyd, spillefilm, animert film, klassisk film, kriminelt god film, norske filmperler og film fra fjerne og nære strøk. Det blir også morsomme aktiviteter! Tradisjonen tro inviterer vi til animasjonsverksted. Her kan du selv lære å lage kortfilmer. I Filmmuseet skal vi løse et filmhistorisk mysterium. Og har du noen gang lurt på hvordan kinovisningene på Cinemateket foregår? Når vi arrangerer Åpent maskinrom kan store og små bedrive detektivvirksomhet inne i maskinrommet. Lær mer om filmog kinoteknikk sammen med en av våre maskinister! 2

Høsten byr på en større serie viet krimfilm, spenning og mystikk. Vi skal også utforske adaptasjon, der vi ser nærmere på fortellinger som flyttes fra bok til film. Velkommen til en høst med gode filmopplevelser og morsomme aktiviteter for store og små!

FILMVISNING Kinosalene våre heter Lillebil og Tancred. Lillebil har plass til 70 barn og voksne, mens Tancred har 195 seter. Det vil være litt mer lys og lavere lyd under barnevisninger enn ved en vanlig kinovisning. Det er lov til å gå ut og inn av salen underveis i filmen ved behov. BARNAS FILMROM Her finner du blant annet et aktivitetsbord, bøker og oppskrifter på filmleketøy. Hva med å lage en flippebok eller fargelegge filmplakater? Rommet har også klassiske leker som Duplo, spill og putekrok. Barnas filmrom er et åpent publikumstilbud. På hverdager ser barnehager film her! Barnehager som vil besøke oss, kan booke rommet på post@nfi.no eller 22 47 45 00 (89).

FILMVERKSTEDET Lag animasjon! Verkstedet har åtte animasjonsbokser, tegnesaker og materialer som LEGO, kartong og papirbakgrunner. På nettsidene og i rommet finnes veiledninger til hvordan du kan animere film helt selv. Ta med nettbrett eller lån en iPad i billettluka. FILMMUSEET I Filmmuseet lærer du om filmhistorie, ser Ivo Caprinos originale figurer og kan prøve optiske leketøy som thaumatrop og zoetrop. Museet har også filmbilder og kostymer, quiz-stasjon og PC-spillet om Flåklypa Grand Prix. Museumskinoen viser kortfilmer for liten og stor.

3


HØYDEPUNKTER 16. SEPTEMBER

BARNEBOKFESTIVALEN

KRIM, MYSTIKK OG SPENNINGSFILMER

16. september byr vi på fortellinger i bok og film sammen med Juritzen jr. og Omnipax. De minste kan se fram til høytlesning fra drageboken Zog fra Gruffalo-universet og filmene Plass bakpå kosten og Gruffalo. For de større barna blir det grøss og spenning med fortellinger fra Grøsserne-forfatter R.L. Stine. Bli med på skummel høytlesning og nyt et skikkelig skrekksjokk i kinosetet med filmen Gåsehud.

En mørk kinosal er en kriminelt god arena for å nyte en spennende og kanskje mystisk fortelling. Høstens program rommer mange filmer som på det ene eller andre vis handler om mysterier, politi og røvere, krimforbrytelser eller oppklaring av gåtefulle saker. I Olsenbanden og Dynamitt-Harry på sporet og Olsenbanden jr. går under vann er vi på tyvenes lag. Her følger vi planleggingen av «det perfekte kupp» – som kanskje ikke er så perfekt likevel? Detektiver som skal løse mysterier møter vi også, med figurer som Buster Keatons detektiv i stumfilmen Sherlock jr., journalisten Tibbe i Operasjon mjau og mesterdetektiven Basil Mus, Disneys egen versjon av Sherlock Holmes! Vi dykker også ned i gåtefulle og uforklarlige hendelser, blant annet i Ivo Caprinos klassiker Ugler i mosen, krimtegnefilmen En katt i Paris og hos det svenske radarparet Pettersen og Findus i Gubben og katten og nissemaskinen.

30. SEPTEMBER OG 14. OKTOBER FILM OG VITEN

FILMDETEKTIVEN + ÅPENT MASKINROM

4. NOVEMBER

Vil du lære mer om kinoteknikk og filmhistorie? 30. september kan du prøve deg som filmdetektiv i Filmmuseet. Med notatblokk og forstørrelsesglass skal vi løse et mysterium. Åpent maskinrom arrangeres 14. oktober. Her får du møte en ekte kinomaskinist! Bli med på en helt spesiell kinoforestilling der dere kan veksle mellom å sitte i salen og besøke maskinrommet samtidig som filmene vises.

SHERLOCK JR.

OLSENBANDEN JR. GÅR UNDER VANN

BAMSESYKEHUS

OPERASJON MJAU

Har favorittbamsen en rift som må sys eller et brudd som trenger bandasje? 4. november viser vi teddybjørnfilmen Ludovic og inviterer til bamsesykehus. Bamselegene står klare med plaster, gasbind og bamsemums på resept. Bamsesykehuset arrangeres i samarbeid med MedHum, medisinstudentenes humanitæraksjon.

OG 19. AUGUST

9. DESEMBER

ERKSTED

IMASJONSV

DROP-IN AN

dere animere og figurer kan Med nettbrett gust og rundt, og 19. au dere en verden e med vårt nd ru ir det en ny bl r ! be em es d 9. asjonsverksted is drop-in anim eim. sh Aa e populære grat nt Be s av instruktør Verkstedet lede gger og dan man planle or hv Lær mer om asjonsfilm! filmer en anim

4

OLSENBANDEN OG DYNAMITT-HARRY PÅ SPORET UGLER I MOSEN

GUBBEN OG KATTEN OG NISSEMASKINEN

5


FILMOMTALER VÅR ANBEFALING HELE FAMILIEN

DE LITT STØRRE

DE LITT STØRRE

OLSENBANDEN JR. GÅR UNDER VANN

VERDENS STØRSTE FERSKEN

HÅKON HÅKONSEN

LØR 5. AUGUST KL. 13.00 | SØN 20. AUGUST KL. 14.00 | SØN 17. SEPTEMBER KL. 14.00

LØR 5. AUGUST KL. 15.00 | SØN 13. AUGUST KL. 14.00 | LØR. 19. AUGUST KL. 15.00

LØR 12. AUGUST KL. 13.00 | LØR 26. AUGUST KL. 15.00 | SØN 10. SEPTEMBER KL. 14.00

NORGE 2003 | REGI: ARNE LINDTNER NÆSS | 1T 34MIN | NORSK TALE | 6 ÅR

Barnehjemsgutten Egon adopteres av ekteparet Gyldenløwe og blir rikmannssønn med basseng og villa. Men alt er ikke bare helmaks: Paret er nemlig forbrytere. Med vennene Kjell, Benny og Dynamitt-Harry legger Egon en plan for å overliste skurkene og få tak i en Franz Jäger-safe med diamanter og en pengekoffert. Olsenbanden jr. er barnas arvtaker til Olsenbanden-filmene, og leker med både karakterer og replikker fra den opprinnelige filmserien.

USA 1996 | REGI: HENRY SELICK | 1T 20MIN | ENGELSK TALE, NORSK TEKST | 6 ÅR

James bor hos to ufyselige tanter. En dag får han en pose magiske krokodilletunger av en mann. Tungene havner under et ferskentre, og en enorm frukt vokser fram! Inne i ferskenen møter James noen kule insekter. Snart legger de ut på eventyr. Filmen er basert på Roald Dahls bok med samme navn. Regissør Henry Selick har tidligere laget The Nightmare Before Christmas. Grenseløs fantasi og makeløs stop-motion animasjon! 19. august blir det gratis drop-in animasjonsverksted.

I år er det 4 5 år siden G unnilla Bergströms aller først b ok om Albert Åber g ble utgitt. Boken heter «God natt, Albert Åberg» og ble skreve t i 1972.

NORGE, SVERIGE 1990 | REGI: NILS GAUP | 1T 33MIN | NORSK OG ENGELSK TALE, NORSK TEKST | 9 ÅR

For å redde familiegården, tar 13-åringen Håkon hyre på et skip. Ombord dukker det opp både en blindpassasjer og en sjørøver. Under et forlis havner Håkon på en øy. I ekte Robinson Crusoe-stil starter et spennende eventyr med eksotiske dyr, truende innfødte og en verdifull skatt! Filmen er basert på O.V. Falck-Ytters populære barnebok med samme tittel.

HELE FAMILIEN

DE MINSTE

DE LITT STØRRE

HELAN OG HALVAN PÅ NYE EVENTYR

HOKUS POKUS ALBERT ÅBERG

SOUND OF MUSIC

SØN 6. AUGUST KL. 14.00 | SØN 3. SEPTEMBER KL. 14.00 | SØN 3. DESEMBER KL. 14.00

LØR 12. AUGUST KL. 15.00 | LØR 19. AUGUST KL. 13.00 | LØR 26. AUGUST KL. 13.00

SØN 27. AUGUST KL. 12.00 | LØR 2. SEPTEMBER KL. 13.00

NORGE, SVERIGE, DANMARK 2013 | REGI: TORILL KOVE | 1T 12MIN | NORSK TALE | TILLATT FOR ALLE

USA 1965 | REGI: ROBERT WIESE | 2T 56MIN | ENGELSK TALE, UTEKSTET | 6 ÅR

ALDERSGRENSER PÅ KINO

Helan og Halvan er to høyt elskede skikkelser fra stumfilmtiden, hvor mangelen på lyd gjorde at man innen humor utviklet spillestilen vi i dag kaller slapstick. Helan og Halvan på nye eventyr er en samling av høydepunkter fra duoens tidlige stumfilmer, bundet sammen på en morsom og ganske uhøytidelig måte av en fortellerstemme. Se fram til mange hysteriske påfunn fra to naive, smålige og hjertevarme karer – og den lange rekken med stakkarer påfunnene går ut over.

6

I år er det 45 år siden den aller første Albert Åberg-boka ble utgitt. Vi markerer det med å vise Hokus pokus Albert Åberg. Klarer Albert å overbevise pappa om at han er stor nok til å få hund? Filmen handler om virkelighetens illusjoner og magi, men også løgn og fantasi – og drømmen om å få et kjæledyr! Regissør Torill Kove vant Oscar i 2007, for animasjonsfilmen Den danske dikteren. 19. august kan du animere din egen animasjonsfilm på gratis drop-in animasjonsverksted!

N

LE

M-

M

USA 1967 | REGI: ROBERT YOUNGSTON | ENGELSK TALE, NORSK TEKST | 1T 39MIN | TILLATT FOR ALLE

70

Aldersgrenser settes for å beskytte barna mot skadelig innhold. Barn har ulike modenhetsnivåer. Scener som kan virke voldsomme for små barn, kan likevel passe fint for større barn, som er mer vant til å se film. I følge med foresatte kan barn se film med aldersgrense opptil tre år over sin egen alder. I omtaler og på nett oppgir vi aldersgrensen som er satt av Medietilsynet eller filmdistributøren. Vi gir også et forslag til hvem vi mener filmene passer for – de minste, de litt større barna eller hele familien. Det er foreldrenes ansvar å avgjøre om en film passer for egne barn.

F E S T I VA

Kaptein von Trapp er enkemann og far til sju. Barna har slitt ut den ene guvernanten etter den andre. Nå står den blivende nonnen Maria for tur. Maria møter barna med åpne armer. Hun tar dem med til fjells og lærer dem å synge. Dermed er det «Edelweiss», «Do-re-mi» og «The Sound of Music» for full hals. Snart oppstår også søte toner mellom de voksne. I tillegg starter andre verdenskrig. Musikalen vises på 70mm-filmformatet, ofte kalt «kinofilmens Rolls Royce». En unik filmsjanse!

7


Egon Olsen og gjengen har flyttet til Syden, og er millionærer. Men så kommer superskurken Biffen. Han stjeler pengene deres, og veksler dem inn i gullbarrer. Egon bestemmer at de må rane toget som skal frakte alle gullbarrene. Det er alltid mye som kan gå galt for Olsenbanden, og ekstra spennende blir det når handlingen foregår på et tog – og toget løper løpsk! 30. september kan du prøve deg som detektiver i Filmmuseet etter filmen.

N

Det er laget 14 norske spillefilmer om Olsenban den, og seks om Ols enbanden jr. Det er også laget fl ere reklamefi lmer og en juleka lender med de populære ka rakterene. DE MINSTE

GRUFFALO OG PLASS BAKPÅ KOSTEN

LØR 16. SEPTEMBER KL. 13.00 EB OKFESTIV

STORBRITANNIA 2009 | REGI: MAX LANG, JAKOB SCHUH | 29MIN | NORSK TALE | TILLATT FOR ALLE STORBRITANNIA 2008 | REGI: PHILIP HUNT | 24MIN | NORSK TALE | TILLATT FOR ALLE

Gruffalo er basert på et kinesisk eventyr, der ei mus lurer tre sultne dyr til å tro at hun har en skummel venn som heter Gruffalo. I Plass bakpå kosten møter vi en heks som inviterer noen dyr til å ta plass bakpå sopelimen, til stor irritasjon for katten. Men når en drage dukker opp, er katten glad for at de er mange. Gruffalo og Plass bakpå kosten er skrevet av radarparet Donaldson og Scheffler. Før filmene blir det høytlesning fra deres rykende ferske bok Zog, fra samme litterære univers. Arrangementet er et samarbeid med Omnipax.

BI LL ET TE R KAN OGSA KJOPES PA NE T T!

Søndag 29. oktober 14.00 Phantom Boy (12 år)

OSLO/FUSION FILM FESTIVAL Søndag 24. september 14.00 Richard Storken (6 år) FILMDETEKTIVEN Lørdag 30. september 13.00 Olsenbanden og Dynamitt-Harry på sporet (Tillatt for alle) 15.00 En katt i Paris (6 år)

Lørdag 28. oktober 13.00 Operasjon mjau (Tillatt for alle) 15.00 Mesterdetektiven Basil Mus (6 år) OSLO/FUSION FILM FESTIVAL Lørdag 23. september 13.00 Løvetannbarn (9 år)

70MM-FESTIVALEN Søndag 27. august 12.00 Sound of Music (6 år)

BALTISKE FILMDAGER Søndag 22. oktober 14.00 Jeg er her (12 år)

BALTISKE FILMDAGER Lørdag 21. oktober 13.00 Hund og hare (Tillatt for alle)

Søndag 15. oktober 14.00 Operasjon mjau (Tillatt for alle)

FILM OG VITEN Lørdag 14. oktober 13.00 Åpent maskinrom (Tillatt for alle) 15.00 Ugler i mosen (6 år)

Søndag 8. oktober 14.00 Mesterdetektiven Basil Mus (6 år)

Lørdag 7. oktober 13.00 Operasjon mjau (Tillatt for alle) 15.00 Ugler i mosen (6 år)

STUMFILMKONSERT Søndag 1. oktober 14.00 Sherlock jr. (Tillatt for alle)

Søndag 17. september 14.00 Olsenbanden jr. går under vann (6 år)

BARNEBOKFESTIVALEN Lørdag 16. september 13.00 Gruffalo + Plass bakpå kosten (Tillatt for alle) 15.00 Gåsehud (9 år)

Søndag 10. september 14.00 Håkon Håkonsen (9 år)

Lørdag 9. september 13.00 En katt i Paris (6 år) 15.00 Olsenbanden og Dynamitt-Harry på sporet (Tillatt for alle)

Søndag 3. september 14.00 Helan og Halvan på nye eventyr (Tillatt for alle)

FRANKRIKE, BELGIA, NEDERLAND, SVEITS 2010 | REGI: JEAN-LOUP FELICIOLI, ALAIN GAGNOL | 1T 5MIN | NORSK TALE | 6 ÅR

Lørdag 26. august 13.00 Hokus pokus Albert Åberg (Tillatt for alle) 15.00 Håkon Håkonsen (9 år)

Søndag 20. august 14.00 Olsenbanden jr. går under vann (6 år)

ANIMASJONSVERKSTED Lørdag 19. august 13.00 Hokus pokus Albert Åberg (Tillatt for alle) 15.00 Verdens største fersken (6 år)

Søndag 13. august 14.00 Verdens største fersken (6 år)

Lørdag 12. august 13.00 Håkon Håkonsen (9 år) 15.00 Hokus pokus Albert Åberg (Tillatt for alle)

Søndag 6. august 14.00 Helan og Halvan på nye eventyr (Tillatt for alle)

70MM-FESTIVALEN Lørdag 2. september 13.00 Sound of Music (6 år) 15.00 Olsenbanden og Dynamitt-Harry på sporet (Tillatt for alle)

For et dobbeltliv! På dagtid er Dino den søte pusen til jenta Zoe. Om natten henger han med tyven Nico. På katteaktig vis slenger Nico seg fra tak til tak og inn i leiligheter for å stjele verdisaker. Men i bakgrunnen lurer farlige gangstere. En katt i Paris gir en stemningsfull opplevelse, med film noir-inspirerte bilder fra Paris’ bakgater og fengende jazztoner.

Lørdag 5. august 13.00 Olsenbanden jr. går under vann (6 år) 15.00 Verdens største fersken (6 år)

NORGE 1977 | REGI: KNUT BOHWIM | 1T 38MIN | NORSK TALE | TILLATT FOR ALLE

OKTOBER

LØR 9. SEPTEMBER KL. 13.00 | LØR 30. SEPTEMBER KL. 15.00

SEPTEMBER

LØR 2. SEPTEMBER KL. 15.00 | LØR 9. SEPTEMBER KL. 15.00 | LØR 30. SEPTEMBER KL. 13.00

AUGUST

EN KATT I PARIS

CINEMATEK

OLSENBANDEN OG DYNAMITT-HARRY PÅ SPORET

EN

HELE FAMILIEN

BA R

8 VÅR ANBEFALING: HELE FAMILIEN

AL

FILMOMTALER

9


10 11

Søndag 3. desember 14.00 Helan og Halvan på nye eventyr (Tillatt for alle) ANIMASJONSVERKSTED Lørdag 9. desember 13.00 Gubben og katten og nissemaskinen (Tillatt for alle) 15.00 Et førjulsmareritt (12 år)

STUMFILMKONSERT Søndag 5. november 14.00 Sherlock jr. (Tillatt for alle) FILM FRA SØR Lørdag 11. november 13.00 Tittel kommer

Søndag 26. november 14.00 Reisen til julestjernen (Tillatt for alle)

Lørdag 25. november 13.00 Ludovic – Verdens beste bamse (Tillatt for alle) 15.00 Et førjulsmareritt (12 år)

FILM FRA SØR Søndag 19. november 14.00 Tittel kommer

FILM FRA SØR Lørdag 18. november 13.00 Tittel kommer

Søndag 17. desember 14.00 Et førjulsmareritt (12 år)

Lørdag 16. desember 13.00 Reisen til julestjernen (Tillatt for alle) 15.00 Gubben og katten og nissemaskinen (Tillatt for alle)

Søndag 10. desember 14.00 Reisen til julestjernen (Tillatt for alle)

Lørdag 2. desember 13.00 Ludovic – Verdens beste bamse (Tillatt for alle) 15.00 Gubben og katten og nissemaskinen (Tillatt for alle)

BAMSESYKEHUS Lørdag 4. november 13.00 Ludovic – Verdens beste bamse (Tillatt for alle) 15.00 Phantom Boy (12 år)

FILM FRA SØR Søndag 12. november 14.00 Tittel kommer

DESEMBER

NOVEMBER

CINEMATEK

BI L L E T TE R KAN OGSA KJOPES PA NE T T!


FILMOMTALER VÅR ANBEFALING: DE LITT STØRRE

LØR 16. SEPTEMBER KL. 15.00

OKFESTIV

LØVETANNBARN 23. SEPTEMBER KL. 13.00

SL

O/ F U S I O

N

EN AL

N

EB

O

BA R

GÅSEHUD

DE LITT STØRRE

USA 2015 | REGI: ROB LETTERMAN | 1T 43MIN | ENGELSK TALE, NORSK TEKST | 9 ÅR

SVEITS, FRANKRIKE 2016 | REGI: CLAUDE BARRAS | 1T 6MIN | NORSK TALE | 9 ÅR

De klassiske Grøsserne-bøkene til R.L. Stine fra 90-tallet er tilbake under navnet SkrekkSjokk. På Barnebokfestivalen får barna bli med inn i det skrekkelige universet, og være med å velge hvordan fortellingen skal fortsette. Etterpå vises Gåsehud, inspirert av bøkene. I filmen flytter tenåringen Zack inn i nabohuset til forfatter R.L. Stine. Forfatterens skumleste monstre rømmer ut av bøkene hans, og Zack og vennene må redde byen! Arrangementet er et samarbeid med Juritzen jr.

Isak er et typisk løvetannbarn. Når moren går bort, havner han på barnehjem. Her finner han seg etterhvert til rette og får venner. Dessuten møter han Raymond, en skikkelig staut og trivelig politimann! Med en særpreget og fargerik animasjon forteller filmen en varm og humoristisk historie om verdifulle barn som må reddes unna vanskelige voksne, og hvordan de finner sin vei i livet.

DE LITT STØRRE

SØN 24. SEPTEMBER KL. 14.00

O/ F U S I O

N

SL

O

RICHARD STORKEN

BELGIA, LUXEMBOURG, NORGE, TYSKLAND 2017 | REGI: TOBY GENKEL | 1T 23MIN | NORSK TALE | 6 ÅR

Filmen Gå sehud er satt samm en av flere skrekkfort ellinger av forfatter R .L. Stine. Stine har b litt kalt for «Steph en King av barnelittera tur». Bare i Grøssern e-serien h ar han skreve t 62 bøker.

Den foreldreløse spurven Richard vokser opp i en storkefamilie, og tror at han er som dem. Når storkene trekker sørover til Afrika om høsten, må de forlate Richard. Men Richard er en modig spurv, og bestemmer seg for å følge etter. Han vil bevise at han er en stork, bare litt annerledes. Richard allierer seg med den forvokste pygméugla Olga og diskoundulaten Kiki. Sammen haiker de gjennom Europa med buss, tog og båt, på jakt etter Richards familie.

12

13


FILMOMTALER

SØN 1. OKTOBER KL. 14.00 | SØN 5. NOVEMBER KL. 14.00 USA 1924 | REGI: BUSTER KEATON | 44MIN | STUMFILM | TILLATT FOR ALLE

En kinomaskinist drømmer om å bli detektiv, og er forelsket i en pike. Under en sammenkomst hos piken savner en av gjestene en klokke. Perfekt for en detektiv! Uheldigvis blir helten selv beskyldt for å være tyven. Tilbake på kinoen sovner maskinisten og drømmer at han er med i filmen. Denne gangen er et perlekjede stjålet, og maskinisten er blitt til mesterdetektiven Sherlock Junior. Sherlock jr. vises som en ekte stumfilmkonsert. Pianist Håvard G. Antonsen improviserer musikken.

LØR 7. OKTOBER KL. 13.00 | SØN 15. OKTOBER KL. 14.00 | LØR 28. OKTOBER KL. 13.00

SØN 8. OKTOBER KL. 14.00 | LØR 28. OKTOBER KL. 15.00

USA 1977 | REGI: VINCENT BAL | 1T 22MIN | NORSK TALE | TILLATT FOR ALLE

Basil tektiven Mesterde tlig en gen Mus er e den ersjon av Disney-v tektiven de berømte Holmes. k c Sherlo

USA 1986 | REGI: JOHN MUSKER, RON CLEMENTS, DAVE MICHENER, BURNY MATTINSON | 1T 13MIN | NORSK TALE | 6 ÅR

Journalisten Tibbe sliter med å finne gode historier. En dag møter han frøken Minoes, en katt som er forvandlet til menneske. Hun kan kattespråk, elsker rå fisk og å klatre rundt. Minoes og Tibbe hjelper hverandre: Hun finner nyhetssaker via byens kattejungeltelegraf, han fikser fisk og husly. Snart havner de midt i en sak der hele byen er i fare. En fantasifull og god fortelling midt i blinken for de minste.

Dukkemaker Julius Rustimus forsvinner og datteren Olivia og Dr. Watson oppsøker detektiven Basil Mus på Baker Steet. Snart kommer Basil Mus på sporet av selveste Rottenikken. Han har en ond plan om å ta over makten i landet. Klarer våre venner å stoppe Rottenikken? Filmen har en passe mørk stil, og portretterer et stemningsfullt London ved århundreskiftet. Disneys versjon av Sherlock Holmes! John Musker og Ron Clements har også regissert filmer som Vaiana, Den lille havfruen og Aladdin.

HELE FAMILIEN

HELE FAMILIEN

UGLER I MOSEN

ÅPENT MASKINROM

LØR 7. OKTOBER KL. 15.00 | LØR 14. OKTOBER KL. 15.00

LØR 14. OKTOBER KL. 13.00

NORGE 1959 | REGI: IVO CAPRINO | 1T 34MIN | NORSK TALE | 6 ÅR

1T 30MIN | TILLATT FOR ALLE

Familien Monsen består av en distré, snill far, en optimistisk mor og døtrene Trine og Maren. En dag arver de et hus på Sørlandet. Snart legger døtrene ut på skattejakt. Underveis prøver en husnisse å jage familien. Og midt mellom skattejakt og underligheter finner vi Marens lille venn, uglen. Ugler i mosen er Caprinos første spillefilm, basert på barneboken Marens lille ugle.

Nysgjerrig på hvordan filmvisningene på Cinemateket foregår? Besøk maskinrommet og still maskinisten spørsmål! Og kanskje du kan hjelpe til med å skjøte filmen? Vi har satt sammen et variert program med klassiske og sjeldne kortfilmer – alle vises i 35mm-formatet. Dette er en unik sjanse til å se med egne øyne hvordan en kinomaskin fungerer og hvordan kinovisninger foregår. I maskinrommet møter du Jan Eberholst Olsen, kinoteknisk inspektør på Cinemateket. Velkommen til en annerledes filmforestilling der du kan veksle mellom å være i salen og i maskinrommet!

DE MINSTE

M O VITE G

HUND OG HARE LØR 21. OKTOBER KL. 13.00

IS

LT

IL

BA

14

MESTERDETEKTIVEN BASIL MUS

F

Ugler i mosen er egentlig hentet fra det danske uttrykket «ulver i myra». Uttrykket betyr at noe er mistenkelig eller at det er fare på ferde.

OPERASJON MJAU

ER

S

HELE FAMILIEN

AG

I L M KO N

HELE FAMILIEN

N

U

MF

ER

ST

SHERLOCK JR.

T

VÅR ANBEFALING: HELE FAMILIEN

K E FILMD

LATVIA, ESTLAND, LITAUEN 2013-2015 | REGI: DIVERSE | 1T 1MIN | UTEN TALE | TILLATT FOR ALLE

Hund og hare er et program med kortfilmer fra Latvia, Estland og Litauen. Se fortellinger om en lat hare som må i hønsehuset for å redde påsken, Miriam sin hund som liker snømannen hun bygger, en gruppe japanske turister som tror at et tårn skal velte og et museum som er plaget av en liten mus. Filmene er uten dialog og midt i blinken for de minste.

15


FILMOMTALER

Raya passer lillebroren mens foreldrene jobber i London. Bestemoren dør, men det skal ingen få vite! Alt skal være som før. Raya er en tøff jente i en vanskelig sosial situasjon, noe som ikke er uvanlig i de baltiske landene. Jeg er her vant Krystallbjørnen på Barnefilmfestivalen i Berlin i 2016. En sterk film som passer best for de største barna.

ET FØRJULSMARERITT

SØN 29. OKTOBER KL. 14.00 | LØR 4. NOVEMBER KL. 15.00

LØR 25. NOVEMBER KL. 15.00 | LØR 9. DESEMBER KL. 15.00 | SØN 17. DESEMBER KL. 14.00

LØR 26. NOVEMBER KL. 14.00 | SØN 10. DESEMBER KL. 14.00 | LØR 16. DEMSEMBER KL. 13.00

USA 1993 | REGI: HENRY SELICK | 1T 16MIN | ENGELSK TALE, NORSK TEKST | 12 ÅR

NORGE 1976 | REGI: OLA SOLUM | 1T 32MIN | NORSK TALE | TILLATT FOR ALLE

Den kreative gresskarkongen Jack Skellington er lei byens traurige Halloween-feiring. Men en dag finner han julens verden! Hva er vel bedre enn å fylle Halloween med julens beste ideer? Monstrene i byen skjønner lite av julens budskap, og å kidnappe julenissen viser seg å være en dårlig idé. Snart står begge høytidene i fare, og den fæle Oogie Boogie får kloa i julenissen. Et førjulsmareritt er basert på en diktbok av Tim Burton, og stop-motion filmen er for mange en høyt elsket julefilm. Bli med å lage julefilmer i animasjonsverkstedet vårt 9. desember!

På julaften forsvinner prinsesse Gulltopp når den slemme greven lurer henne til å finne julestjernen. Kongen og dronningen blir fra seg av sorg. Dronningen forsvinner i skogen, og kongen forbanner julestjernen, som får skylden for ulykken. Men kongens forbannelse får julestjernen til å slukne. Det går mange år før noe skjer. Reisen til julestjernen er en fast førjulsfilm på Barnas Cinematek. I Barnas filmrom har vi utstilt Prinsesse Gulltopps originale silkekjole fra filmen!

BELGIA, FRANKRIKE 2015 | REGI: ALAN GAGNOL, JEAN-LOUP FELICIOLI | 1T 20MIN | NORSK TALE | 9 ÅR

På oppdrag i New York skades politimannen Alex av en mystisk person og havner på sykehus. Her møter han 11-åringen Leo. Leo kan gå gjennom vegger, fly og være usynlig – akkurat som et spøkelse! Sammen tar de opp jakten på den mystiske mannen. De har ett døgn på seg til å redde byen! Filmen har stemningsfulle tegninger fra New York. En solid spenningsfilm fra skaperne bak En katt i Paris.

DE MINSTE

REISEN TIL JULESTJERNEN

LE

E

R

E

KL ASSIK

Reisen til ju lestjernen er opprinnelig et te 1924. Mannen aterstykke fra som skrev st ykket heter Sverre Brand. LUDOVIC – VERDENS BESTE BAMSE

GUBBEN OG KATTEN OG NISSEMASKINEN

LØR 4. NOVEMBER KL. 13.00 | LØR 25. NOVEMBER KL. 13.00 | LØR 2. DESEMBER KL. 13.00

LØR 2. DESEMBER KL. 15.00 | LØR 9. DESEMBER KL. 13.00 | LØR 16. DESEMBER KL. 13.00

CANADA 2002 | REGI: CO HOEDEMAN | 45MIN | NORSK TALE | TILLATT FOR ALLE

Gjennom fire årstider følger vi Ludovic, en litt ensom bamse. I vinterhistorien finner han en skadet dukke som han blir glad i. Men dukken har en eier. I vårhistorien leker Ludovic i hagen med papirdukker. Så kommer regnet. Om sommeren besøker han bestefar. Han er enkemann, og Ludovic hjelper bestefar i sorgen. Til slutt er det høst. En gutt dytter Ludovic. Men er gutten bare slem? 4. november kan du ta med deg kosedyrene dine til doktoren. Da arrangerer vi bamsesykehus sammen med MedHum.

16

KL ASSIK

DE MINSTE

JU

ns­ ­ nimasjo n bak a rdens beste e r ø s is Reg – ve Ludovic Hoedeman og filmen o C le han heter I 1978 b r. b a m se a c s O n et t har vun Oscar-statuet n e . t lt e e tild slott en Sand for film

LE

R

AG

LATVIA 2016 | REGI: RENARS VIMBA | 1T 45MIN | LATVISK TALE, NORSK TEKST | 12 ÅR

PHANTOM BOY

HELE FAMILIEN

LE

E

R

SØNDAG 22. OKTOBER KL. 14.00

K E FILMD

DE LITT STØRRE

JU

LT

IS

DE LITT STØRRE

JU

BA

JEG ER HER

ER

VÅR ANBEFALING: DE LITT STØRRE

KL ASSIK

SVERIGE 2005 | REGI: JØRGEN LERDAM, ANDERS SØRENSEN | 1T 15MIN | NORSK TALE | TILLATT FOR ALLE

Det går mot jul hos Gubben og Katten. Gubben er ikke sikker på om julenissen finnes, men forsikrer likevel Katten om at nissen kommer. I all hemmelighet bestemmer han seg for å lage en nisse som både kan snakke og bevege seg. I ukene før jul skjer merkelige ting på gården. Og på julaften? Da kommer nissen, akkurat som Katten ønsket! Gubben hadde ikke i sin villeste fantasi drømt om at nissemaskinen skulle fungere så bra! Eller kanskje det ikke var nissemaskinen? 9. desember har vi drop-in animasjonsverksted, der temaet er jul!

17


L AG EN TO-BIL DEANIMASJON

BURSDAG PA BARNAS CINEMATEK?

Når du lager en animasjon med to bilder, kan du få en figur til å gjøre enkle bevegelser. Du kan for eksempel lage en pinnemann som hopper tau, et kjærestepar som

1

Legg to avlange, helt like papirstrimler oppå hverandre. Stift de sammen i den ene enden.

4

Bruk en blyant til å rulle sammen øverste ark. Rull helt bort til stiftene.

kysser eller et smilefjes som blunker. I oppskriften viser vi hvordan du kan bruke to papirark til å tegne en figur som vinker.

2

3

Brett øverste strimmel til siden og tegn en figur på det nederste arket.

Brett strimmelen tilbake og tegn en kopi av figuren på det øverste arket. Husk å forandre litt på armen til figuren!

La barna feire dagen sin på kino! Barnas Cinematek tilbyr en god filmopplevelse, som om ønskelig kan kombineres med et måltid i Filmkaféen før dere ser film. Les mer på barnascinematek.no. BURSDAGSFILMEN Bursdagsfilmen følger det oppsatte filmprogrammet. Kanskje en av forestillingene passer for nettopp dere? Hvis bursdagsbarnet er medlem i Barnas Cinematek, kan han eller hun invitere med seg gjestene på kino. Selskapet betaler kr 20,- pr. billett. Samme pris for voksne. NB! Vi har plass til ett barneselskap per dag. Alle bursdager må derfor kontakte oss i forkant. Når vi har bekreftet at datoen er ledig, reserverer vi ønsket antall billetter. Bestill på bc@nfi.no / 22 47 45 23.

5

Les mer om filmene på barnascinematek.no Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev? Registrer deg på nettsiden. BILLETTER OG MEDLEMSKAP Billetter kjøpes på nett eller i billettluka på Filmens hus. Billettpris kr 40,-. Samme pris for barn og voksne. Ser dere flere forestillinger, kan det lønne seg å ha medlemskap. Medlemskort kjøpes i billettluka for kr 50,og er gyldig i et halvt år. Medlemmer betaler kr 20,- per billett. Voksne i følge med medlemmer betaler samme pris. ÅPNINGSTIDER BILLETTSALG Kl. 10.00 mandag–fredag, Kl. 12.00 lørdag, kl. 13.00 søndag.

Dra øverste ark fort fram og tilbake med blyanten. Ser du at figuren beveger seg?

Å animere betyr «å gjøre levende». Når vi animerer får vi figurer og objekter til å se ut som om de beveger seg. Hvis du skal lage en animasjonsfilm, kan du for eksempel tegne en figur på flere ulike ark og ta bilder av

PRAKT ISK INFORMASJON

tegningene. Figuren må forandre seg litt fra et bilde til det neste. Når alle de fotograferte enkeltbildene spilles av i rask rekkefølge, ser det ut som om figuren rører på seg. Tegningen har blitt animert!

BESOK FIL MKAFEEN Filmkaféen har en variert meny som også passer for barn. Kafeen tilbyr egne menyer for små og store bursdagslag, som kan nytes før dere besøker Bursdagsfilmen. Bord og bursdagsmeny bestilles direkte hos Filmkaféen på 917 58 069 / terickbel@hotmail.com.

ADRESSE: Filmens hus, Dronningens gate 16, Oslo // E-POST: bc@nfi.no // TELEFON: 22 47 45 00/89 // I REDAKSJONEN: Kjell Runar Jenssen, Irene Torp Halvorsen, Nina Cecilie Bull, Jan Langlo, Hege Jaer og Sita Jacobsen // DESIGN: Fete typer // TRYKK: Zoom Grafisk AS // TAKK TIL: Håvard G. Antonsen, Bente Aasheim, Eirik Frisvold Hanssen, Jan Erik Holst, Jan Eberholst Olsen, Chloé Faulkner, Oslo/Fusion Film Festival, Filmklubbforbundet, Barnebokfestivalen, Omnipax, Juritzen jr., MedHum, Arthaus og Nasjonalbiblioteket ved Arild Jørgensen og Kjetil Kvale Sørenssen // MASKOT: Pia Isaksen Design // ØVRIGE ILLUSTRASJONER: Shutterstock // FOTO SIDE 4: Shutterstock

18

19


ORD-DE TEKT IV Finner du ordene fra filmens verden som er gjemt i bokstavkrysset?

A N I M E R E F R Ø

K S K U E S P I L L

O N K E L T E L O P

S Y N K E J R M C R

T S N O K E M R A E

Y K A M E R A U T M

M Å S E L N N L I I

E L E D Y E D L 0 E

R E G I S S Ø R N R

L Y D E K I N O L E

SVAR: Kostymer, komedie, lys, stjerne, filmrull, location, premiere, animere, skuespill, kamera, regissør, lyd, kino

KRIMQUIZ 1. Hvilken kjent detektiv er Basil Mus oppkalt etter? 2. Hva heter de tre gutta i Olsenbanden? 3. Hvem skrev de populære Grøsserne-bøkene (også kjent som Goosebumps)? 4. Hva heter jenta som leter etter julestjernen i Reisen til julestjernen?

FINN FIL MO!

5. Hva er de egentlige navnene til Gubben og Katten?

Inne i katalogen har vi gjemt Filmo utkledd som detektiv. Hvor mange finner du?

6. Hvem skrev boka Verdens største fersken? 7. Hvilket kjæledyr ønsker Albert seg i Hokus pokus Albert Åberg? 8. Hva slags kosedyr er Ludovic? 9. Hva heter barnet til Gruffalo? 10. Hvor mange barn har Kaptein von Trapp i Sound of Music? SVAR: Ti stykker SVAR: 1. Sherlock Holmes 2. Egon, Benny og Kjell 3. R.L. Stine 4. Sonja 5. Pettersen og Findus 6. Roald Dahl 7. En hund 8. Teddybjørn 9. Lille Gruffalo 10. Sju

Barnas Cinematekkatalog høst 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you