Page 1

nr. 5 (72)  //  mai 2017

www.cinemap.ro

ÎN CURÂND ÎN CINEMA

gratuit


ÎN

ȘI


in la cinema d 5 mai 2017

/Cineforum © 2017 MARVEL IMAX® IS A REGISTERED TRADEMARK OF IMAX CORPORATION.


HIGHLIGHTS REVISTĂ LUNARĂ DE FILM ISSN 2393 – 1604 Redactori: Anca Yvette Grădinariu Jurnalist şi critic de film Alin Ludu Dumbravă Critic de film, www.aldmovieland.blogspot.ro Cristian Mărculescu Critic de film, www.marculescu.ro Colaboratori: Laura Popescu, Ionuț Constantin, Theodora Ștefan, Sebastian M. Ceolca Publicitate: REGIA MGSI Valeria Iliescu, valeria.iliescu@mgsi.ro Trafic/Online: Theodora Ștefan Distribuţie: Daniel Budoi Contabilitate: Adriana Bărbat Director Financiar: Mihaela Oană Grafică & DTP: Diana Bobeș

8

Kevin Feige

Director General: Gîlea Marian marian.gilea@zilesinopti.ro Facebook: revistacinemap Editor: SC CITY GUIDE MEDIA SRL CUI: RO32408505, J8/1612/2013 SC CITY GUIDE MEDIA SRL este membru BRAT

18

Coverstory: Pirații din Caraibe

Revista Cinemap a fost tipărită cu două variante de coperta 1.

28

Gardienii Galaxiei Vol. 2

36

Deep: O aventură nesfârșită

42

King Arthur: Legenda Sabiei

54

Overdrive

Mai 2017 | Cinemap | 5


FESTIVAL

10

evenimente de neratat la

TIFF 2017

1.

Cu o zi înainte de deschiderea TIFF, pe 1 iunie, de la 12.00 și 19.00, la Casa de Cultură a Studenților, un eveniment special o va readuce la Cluj, la doi ani după Tabu, pe Christine Ott, cu cineconcertul Lotte, mon amour. Sedusă de farmecul unic al capodoperelor animate ale lui Lotte Reiniger (1899 - 1981), unul dintre pionerii animației cu siluete, Christine Ott a compus muzică originală care să redea magia acestor povești. Artista franceză, care a cântat alături de Radiohead, Yann Tiersen sau Noir Désir, va fi acompaniată de Anne-Irène Kempf la alto și percuție.

4

2.

Una dintre capodoperele lui Buster Keaton, filmul mut The General (1926), va fi însoțit la TIFF de muzica originală a trio-ul francez Diallèle. Format în 2008 de Romain Bercé și frații Sylvain și Mathieu Lemaire (chitară, saxofon, baterie), trio-ul propune o energie rock pentru un western antrenant, în care cascadoriile spectaculoase ale lui Buster Keaton te țin cu sufletul la gură. The General a fost inclus în topul celor mai bune 50 de filme din toate timpurile de revista Sight & Sound. Cine-concertul este programat luni, 5 iunie, de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Studenților.

3.

„N-o să mai ai nevoie de nici o altă trupă, niciodată”, scrie Esquire despre duo-ul multi-instrumental britanic Public Service Broadcasting, care vine la TIFF cu un concert de neratat. Un mix fascinant de indie, electro și infuzii de pop cu mostre audio din arhivele publice și materiale de propagandă, muzica celor de la PSB va fi însoțită de un show vizual spectaculos. Pe fundal vor rula imagini din arhivele SUA și ale URSS din perioada 1957 – 1972, din timpul cursei pentru cucerirea spațiului. Conceptul a fost lansat odată cu albumul The Space Race (2015), primit excelent de marile publicații și care i-a adus trupei concerte pe toate continentele. Concertul va avea loc sâmbătă, 3 iunie, de la 19.00, la Casa de Cultură a Studenților.

Povestea iubirii/The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în România la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Filmul se va bucura de o serie de proiecții speciale în Cluj, în prezența regizorului și a renumitului actor britanic Derek Jacobi. Pe 5 iunie, va putea fi văzut pe ecranul uriaș din Piața Unirii, iar pe 7 iunie, chiar în localitatea Dâncu, acolo unde s-au desfășurat o parte dintre filmări. Bazat pe bestseller-ul cu același nume scris de Nicole Krauss, tradus în peste 35 de limbi, filmul urmărește povestea de dragoste dintre Leo și Alma, doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea război mondial par să-i despartă pentru totdeauna. The History of Love este titlul cărții pe care Léo Gursky (Derek Jacobi) o scrie pentru Alma Mereminski (Gemma Arterton). După mulți ani, apariția ei misterioasă ajunge să conecteze oameni din întreaga lume.

6 | Cinemap | Mai 2017


FESTIVAL

5

Evenimente aparte la TIFF vor fi serile de concerte în biserici din Cluj. Pe 6 iunie, Jozef van Wissem, muzician și compozitor olandez stabilit în New York, colaborator frecvent al lui Jim Jarmusch, va cânta melodiile compuse pentru coloana sonoră a filmului Only Lovers Left Alive, care i-au adus Cannes Soundtrack Award 2016. Van Wissem este „deopotrivă un compozitor avangardist și un muzician baroc la lăută, prin urmare deloc străin de contradicții”, scrie The New York Times. A susținut peste 800 de concerte solo la lăută în întreaga lume, a înregistrat sau cântat live cu Jarmusch, Tilda Swinton sau Zola Jesus, iar muzica sa hipnotică și poetică l-a propulsat printre cei mai valoroși muzicieni contemporani.

6

Biomecanică, suprarealism, creaturi întunecate și obiecte futuriste – artistul elvețian H.R. Giger, maestru al realismului fantastic, va fi celebrat la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Portretul H.R. Giger va cuprinde filme care explorează culisele creației lui, precum și două titluri din seria Alien, ambele regizate de Ridley Scott: primul, cel din 1979, și cel mai recent, Alien: Covenant (2017), care se va lansa anul acesta. Invitați speciali la TIFF vor fi regizorul Zev Deans, un pasionat al operei lui și cel care organizează un festival H.R. Giger, și Leslie Barany, fostul agent și prieten apropiat al regretatului artist.

8.

Regele Belgiei/ King of the Belgians, comedia scrisă și regizată de Peter Brosens și Jessica Woodworth, deschide oficial cea de-a 16-a ediție a Festivalul Internațional de Film Transilvania, vineri, 2 iunie, de la 20.45, în Piața Unirii din ClujNapoca. Duo-ul de succes din lumea filmului independent revine cu o poveste irezistibilă ce ia forma unui mockumentar foarte apreciat de critici și de public.

9.

Tot în seara deschiderii, personajele pitorești din film vor fi pe scena TIFF, iar una dintre surprizele serii va fi concertul extraordinar al corului „Sirenelor de la Marea Neagră”, formația feminină din film, în frunte cu Nina Nikolina, vedetă a muzicii populare în Bulgaria. Grupul din film este format din cântărețe selectate din coruri faimoase din țara vecină: The Mystery of the Bulgarian Voices, câștigător al unui Grammy în 1990, Ansamblul Filip Kutev, Slavey Quartet și Cosmic Voices from Bulgaria.

7

Pe 8 iunie, Charlie Cunningham, una dintre vocile în ascensiune ale folk-ului britanic, va încânta publicul TIFF cu melodii de pe noul album, Lines. Muzica sa este un mix de sensibilități folk cu pop și accente flamenco, împrumutate din cultura spaniolă după doi ani petrecuți la Sevilia. După trei single-uri de succes, care i-au adus titlul de „Bloggers Choice for 2014” al Radio 1 (BBC), și-a lansat anul acesta primul album, Lines, pe care publicația Clash l-a decretat „un debut sclipitor”. „O bijuterie a folk-ului britanic”, apreciază Rolling Stone.

10.

TIFF-ul îi dedică o amplă retrospectivă regizorului francez Jean-Pierre Melville, considerat precursorul Noului Val francez și cel care a scris un capitol irepetabil în istoria filmului de gen și a instituit figura gangsterului cu stil și onoare. Cinefilii vor avea ocazia rară să se delecteze cu șase dintre operele maestrului francez, totodată șase dintre cele mai bune thrillere ale cinematografiei europene, în copii restaurate: Le Silence de la mer (1949), Bob le flambeur (1955), Léon Morin, prêtre (1961), Le Doulos (1962), L’armée des ombres (1969), Le Cercle Rouge (1970), alături de scurtmetrajul Vingt-quatre heures de la vie d’un clown (1946).

Mai 2017 |  Cinemap  |  7


INTERVIU

Interviu cu

Kevin Feige

PRODUCĂTORUL FILMULUI GARDIENII GALAXIEI VOL.2 Traducerea și adaptatea Theodora Ștefan Interviu oferit prin amabilitatea Forum Film România

D

upă succesul global la box office pe care l-a avut cu primul film „Gardienii Galaxiei”, producătorul Kevin Feige este gata să ofere lumii o nouă aventură intergalactică marca Marvel, „Gardienii Galaxiei Vol.2”, din 5 mai în cinematografele din România. Într-un interviu, Kevin Feige a povestit despre unul din cele mai așteptate filme cu supereroi din acest an.

8 | Cinemap | Mai 2017


INTERVIU De ce ai ales filmul „Gardienii Galaxiei”? Acum câțiva ani, voiam să facem un film despre spațiu. Mereu am fost fanul aventurilor spațiale. Am descoperit acest grup de personaje, reunite într-o publicație numită Gardienii Galaxiei. Și cât de scandalos era acest grup – cel mai scandalos, pentru că unul din membri era un copac iar altul un raton! Mi-a plăcut să spun asta oamenilor care nu auziseră niciodată de această poveste. Mă întrebau: „La ce lucrezi?” și răspundeam: „Facem un film despre spațiu, iar acțiunea are loc pe mai multe planete și nave spațiale, e și un copac și un raton în poveste”. Iar oamenii mă întrebau: „Ce tot spui acolo?” Un pas mare a fost făcut când l-am luat în echipă pe James Gunn, care de asemenea se întreba despre ce tot vorbim, dar apoi s-a gândit mai bine și s-a lovit de dragostea pe care o avea pentru acest gen de filme, de iubirea pentru micile animale și pentru personaje. Ne-am întâlnit din nou, iar el s-a implicat 100% în proiect. A rescris scenariul, a făcut un nou rezumat și a adăugat câteva cântece. Iar noi am știut că aveam ceva cu mult mai special decât credeam la început, astfel încât și audiența a reacționat. Filmul a fost lansat și a avut succesul pe care le-a avut. A fost minunat pentru că asta a dovedit că nu era nevoie să fi citit înainte comic book-urile. Nu trebuia nici măcar să fi auzit de ele. Tot ce a contat a fost să facem filmul. Am știut dinainte ca filmul să fie lansat că am făcut o treabă bună, zvonurile erau pozitive. Care e povestea în „Gardienii Galaxiei 2”? Când am început să punem roțile în mișcare pentru sequel, aveam indicii foarte clare despre continuarea poveștii, la finalul primului film. Peter vorbește despre tatăl lui. Glenn Close, Nova Prime ne spun despre ceva foarte vechi, foarte neobișnuit. Yondu ne dezvăluie că intenționat nu l-a dat pe Peter tatălui său. Așa că James s-a legat de asta pentru a continua povestea. Astfel, acțiunea începe la numai câteva luni după evenimentele petrecute în primul film. Vom întâlni Gardienii în mijlocul unei misiuni și vom cunoaște și câteva personaje negative noi. Dar și mai important este că am introdus în poveste câțiva eroi noi, cel mai

important fiind Mantis. Yondu și Nebula vor avea roluri surprinzătoare în acest nou film și vom descoperi mai multe despre relația dintre Peter Quill și Gamora. De asemenea, vom urmări evoluția lui Rocket, care nu-i cel mai politicos raton din lume, dar care și-a demonstrat loialitatea față de echipă. În același timp, vom întâlni o nouă versiune a iubitului nostru Groot, care a ieșit din glastra lui micuță în care l-am văzut dansând în primul film. Acum devine Baby Groot. Cum ai reușit să-l readuci la viață pe Groot? În benzile desenate, Groot este implantat într-un vas mic, de unde iese o mică versiune a lui Groot. Întotdeauna am crezut că dacă vom face o continuare, va fi amuzant să-l aducem astfel înapoi. Rocket este minuscul față de Groot în primul film. Stă pe umărul lui Groot când trage cu mitraliera. Groot este foarte protector cu el. Cât de amuzant ar fi ca rolurile să se inverseze în cel de-al doilea film? James Gunn are o nouă viziune în acest film? Ceea ce James Gunn a făcut cu „Gardienii Galaxiei vol. 2” este unic, foarte special, și continuă tot ce a fost unic și special la primul film, dar îl duce mai departe, în locuri surprinzătoare, neașteptate. James a spus: „Primul film a fost un risc creativ. Am decis cu toții să facem ceva foarte diferit. Trebuie să facem asta din nou.” Și asta s-a întâmplat. Abia aștept ca lumea să vadă ce-a ieșit! Cum ați ales distribuția? Pentru noi castingul nu a fost niciodată despre valoarea numelui sau a pieței. E despre cine credem că ar putea aduce noutate universului cinematografic Marvel. E despre cine ar putea intra în pielea personajului. În cazul lui Ego, tatăl lui Quill, vorbim despre un personaj unic. Așa că, atunci când vezi legenda Disney, pe iconicul Kurt Russell coborând din nava spațială și prezentându-se lui Peter, chiar dacă scena s-a petrecut într-un platou mic, cu ecran verde, te cuprinde liniștea. De-asta l-am ales pe Kurt Russell. Când făceam castingul, James Gunn, Jonathan Schwartz, Lou D’Esposito și cu mine ne întrebam: „Dacă am fi făcut Gardienii Galaxiei în anii ‘80 pe cine am fi ales în distribuție?” Acesta este unul din felurile în care ne-a venit ideea să-l alegem pe Kurt Russell.

Mai 2017 |  Cinemap  |  9


ALIEN

H.R. Giger, creatorul lui Alien

Când zici Alien, unul dintre primele nume care îți vin în minte este H.R. Giger, părintele uneia dintre cele mai reușite creaturi din istoria SFului. Artistul elvețian H.R. Giger, maestru al realismului fantastic, nu este faimos doar pentru design-ul creaturii extraterestre numita Xenomorph din filmul iconic Alien (1979), care i-a adus un premiu Oscar, ci pentru o colecție impresionantă de lucrări originale, create în 45 de ani de muncă. H.R. Giger (1940 – 2014) a studiat arhitectura și designul industrial, dar și-a dezvoltat un stil unic creând peisaje biomecanice întunecate, suprarealiste, care i-au adus faima. Una dintre cele mai populare cărți ale sale, Necronomicon (1977), l-a fascinat pe Ridley Scott, care l-a abordat pentru Alien. Filmul i-a adus un Oscar pentru efecte vizuale, trofeu acordat atât pentru creatura din film, în toate ipostazele ei, cât și pentru interiorul și exteriorul navei spațiale.

10 | Cinemap | Mai 2017


ALIEN

Alien: Geneza

Primul Alien a luat naștere în 1979, sub atenta îndrumare a lui Ridley Scott, avându-i în distribuție pe Sigourney Weaver, Tom Skeritt, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt și Ian Holm. Premiat cu un Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale, Alien s-a bucurat atât de succes la public cât și la critică, fiind plasat în topul celor mai bune filme științifico-fantastice realizate vreodată. Filmul a mai primit alte numeroase premii și nominalizări printre care Premiile Saturn pentru cel mai bun film științifico-fantastic, cea mai bună regie pentru Scott și cea mai bună actriță secundară - Cartwright. Alien a avut trei continuări și doua spinoff-uri (Alien vs. Predator și Aliens vs. Predator: Requiem) precum și numeroase cărți, benzi desenate și jocuri video.

Alien în cifre BOX-OFFICE:

NUMĂRUL DECESELOR

ALIEN (1979) Ridley Scott

5 oameni și 2 extratereștri

ALIEN ALIENS (1986) James Cameron

13 oameni și 41 de extratereștri

ALIEN 3 (1992) David Fincher

20 de oameni, 2 extraterestri și un câine

ALIEN: RESURRECTION (1997) Jean-Pierre Jeunet

29 de oameni și 9 extratereștri

$203,630,630

$183,316,455

$159,814,498

$161,376,068

PROMETHEUS (2012) Ridley Scott

$403,354,469

Mai 2017 | Cinemap | 11


12 | Cinemap | Mai 2017


COVERSTORY

BAYWATCH (1989-2001) de Laura Popescu

erialul Baywatch a apărut pe ecrane în 1989 ca o mostră generoasă de „jiggle TV” sau „T&A TV”, adică „tits&ass”, „TV cu ţâţe şi buci”. Dar nu oricare părţi anatomice anonime, ci unele aparţinătoare de cele mai pe val celebrităţi cu forme ale momentului. A durat până în 2001 - şi în multe locuri din lumea asta încă se mai dă la televizor. A avut un impact considerabil, de fapt rămâne cel mai urmărit serial din toate timpurile. În perioada lui de glorie, cam toate continentele aveau drepturi de difuzare. O mare parte din merit o are genericul - cine a văzut măcar o dată genericul de la "Baywatch" ştie cu siguranţă de ce. Totuşi, comparativ cu serialele de azi, din era pornografiei dure şi cinice, "Baywatch", junk-TV curat şi fără pretenţii, e drăgălaş, poetic şi promotor al formelor frumoase. În jurul lui s-au format grupuri de fani, i s-au dedicat pagini omagiale, iar seriale legendare precum "Friends" i-au asigurat un statut de serial-cult şi referinţă culturală obligatorie. Scenariu e cât se poate de simplu: el urmărea viaţa unei echipe de salvamari (şi mai ales salvamare), conduşi de Mitch (David Hasselhoff, care îi datorează întregul succes din carieră serialului şi care a rămas în el aproape până la final). Salvamarii ăştia cu trupuri perfecte ajută la prinderea a tot soiul de

S

infractori - surferi violenţi, piraţi, hoţi de bijuterii, carteluri de droguri, firme care poluează oceanul. Reţeta lui e şi mai simplă: acţiune, muşchi şi femei frumoase în costume de baie. Era junk-TV curat, fără niciun soi de pretenţii şi fără pudori intelectuale, şi tocmai ăsta era secretul lui - ca orice junk food adevărat, pe lângă că era stupid cum se şi cuvenea, era extrem de delicios. Pe deasupra, avea şi niscaiva mesaje pozitive şi educative pentru telespectatori, cum ar fi măsurile obligatorii de siguranţă pentru oricine se încumetă să înoate în ocean, lupta împotriva dependenţei de droguri, riscurile (destul de puţin cunoscute pe vremea aia) pe care ni le asumăm atunci când ne expunem excesiv la soare. Generaţiilor de acum începe probabil să le lipsească reperul ăsta cultural, poate că filmul care are premiera în mai să corecteze întrucâtva situaţia. Cert e că "Baywatch"-serialul ar trebui să rămână întipărit în posteritate ca seria de aventuri eroice şi victorioase ale unui inimos detaşament de iepuraşi Playboy în costume de baie roşii.

  Mai 2017 |  Cinemap  |  13


COVERSTORY

Baywatch, faimosul serial TV de acțiune se reîntoarce, de data asta pe marile ecrane. Și toată lumea se întreabă cine face parte din noua distribuție?

de Anca Grădinariu

Dwayne Johnson

Zac Efron

Kelly Rohrbach

Mitch Buchannon

Matt Brody

C.J. Parker

Zac, unul dintre sex simbolurile noii generații de actori de la Hollywood, îi ia locul lui David Chavet din serialul original. Efron a devenit faimos pentru rolul Troy Bolton din franciza „High School Musical” și din filmele „Bad Neighbours” 1 și 2.

Kelly preia un rol legendar, cel care a făcut-o pe Pamela Anderson mai faimoasă decât oricare altă blondă de pe planetă. Evident, Kelly va fi și ea văzută alergând „cu încetinitorul” într-un costum roșu care atrage ca un magnet privirea. „Costumul meu era din neopren, un material pentru scufundări, așa că se încrețea tare. Echipa de filmat a folosit lipici și l-a fixat de fundul meu ca să nu facă riduri”, a povestit Kelly revistei GQ.

Fostul luptător profesionist de wrestling devenit actor conduce distribuția filmului în rolul salvamarului Mitch Buchannon, partitură care, în serialul TV, l-a făcut fai-mos pe David Hasselhoff. Dwayne, unul dintre producătorii filmului, e starul unor filme ca „The Scorpion King” și „Fast and the Furious” și e binecunoscut ca „The Rock”, poreclă pe care a primit-o în ring. 14 | Cinemap | Mai 2017


COVERSTORY

Alexandra Daddario

Priyanka Chopra Victoria Leeds

Summer Quinn

Roberta „Summer” Quinn ( jucată în original de Nicole Eggert) era curtată atât de Jimmy Slade (Kelly Slater), cât și de Matt Brody (David Charvet) în serial. Așa că se prea poate ca, în film, Alexandra să devină iubita lui Matt (Zac Effron).

Actrița născută în India interpretează o nouă apariție, Victoria, care e personajul negativ în noul „Baywatch”. Frumoasa de 34 de ani, care avut recent o legătură ro-mantică cu starul britanic Tom Hiddleston, e un star Bollywood major și acesta re-prezintă debutul ei la Hollywood.

Ilfenesh Hadera

Charlotte McKinney

Stephanie Holden

rezidentă

Stephanie Holden a fost jucată în serialul TV de fostul manechin Alexandra Paul, personajul ei având o intensă poveste de dragoste cu Mitch Buchanan (David Has-selhoff), înainte de a fi lovită de fulger și omorâtă în sezonul 7. Hadera („Billions”) va prelua acest rol și va avea un love story cu versiunea 2017 a lui Mitch, cu nimeni altul decât Dwayne Johnson.

Top modelul Charlotte speră că acest rol o va face celebră și în filme, nu numai în reclame. A fost distribuită în rolul unei localnice și poate fi zărită în trailer, evident, în bikini. Însă publicul de cinema va avea ocazia să-i vadă și pe veteranii David Hasselhoff și pe Pamela Anderson în apariții supriză.

Care e povestea din noul Baywatch?

Se pare că filmul pentru marele ecran îl urmărește pe devotatul salvamar Mitch Buchannon (Johnson) în timp ce intră în conflict cu un nou recrut cam arogant (Efron). Totuși, împreună cei doi descoperă un plan criminal care amenință viitorul golfului.   Mai 2017 |  Cinemap  |  15


COVERSTORY

Cui i-e frică de Jack Sparrow de Ionuț Constantin „Yokko”

u știu dacă vouă vă sunt familiare aventurile lui, însă Jim Hawkins a fost eroul copilăriei mele (alături de Old Shatterhand, dar asta e altă gâscă-n altă traistă). Până pe la 14 – 15 ani cred că am citit

N

18 | Cinemap |  Martie 2017

Comoara din Insulă a lui Robert Louis Stevenson de cel puțin zece ori. Deși știam deja aproape fiecare replică și fiecare întorsătură de situație, eram cu inima la gât de fiecare dată când Billy Bones primea semnul negru de la îngrozitorul pirat orb Pew. Am fost

alături de Jim Hawkins în toate aventurile lui. Am fost cu el chiar și în butoiul cu mere de unde, neștiuți de nimeni, am


COVERSTORY

auzit mârșăviile pe care le punea la cale înspăimântătorul bucătar-pirat Long John Silver, cel cu un picior de lemn și un

papagal vorbitor pe umăr. Și nu vă spun câte nopți am visat la comoara care a rămas pe insulă, câte planuri mi-am făcut să strâng un echipaj de oameni de încredere și să iau calea apelor, cu vântul în piept, mirosul de apă sărată în nări și fața arsă de soare. Și trebuie să vă spun că în satul din Dobrogea în care mi-am petrecut copilăria, pe un braț vechi al Dunării pe care încă mai treceau vapoare când eram eu copil, nici nu era greu să-mi imaginez toate astea. În timp, am încercat cam tot ce a avut entertainment-ul de oferit cu și despre pirați, de la jocurile The Curse of Monkey Island, Sid Meier’s Pirates! și Assassin’s Creed: Black Flag, la documentare despre

Blackbeard și Black Bart și evident, filme cu Captain Blood și alți cavaleri ai norocului. Filmele cu pirați au apărut odată cu cinematograful și, într-o oarecare măsură, se confundă cu epoca de aur a Hollywood-ului. În 1908, însuși D. W. Griffith, ce va deveni celebru pentru controversata epopee Birth of a Nation, a regizat un scurtmetraj cu pirați, The Pirate’s Gold, acesta fiind printre primele filme cu această temă. Despre Treasure Island nici nu mai e cazul să vorbim. Numai între 1910 și 1920 a fost ecranizată de trei ori și de peste cincizeci de ori în

  Mai 2017 |  Cinemap  |  19


COVERSTORY total. Chiar și recentul serial Black Sails își trage seva tot din universul creat de Robert Louis Stevenson. Din păcate, începând cu finalul anilor ’60, studiourile au început să renunțe la a mai realiza filme cu pirați, numărul acestora scăzând decadă cu decadă, ca de altfel și calitatea lor. În anii ’90 de exemplu, singurul exemplu demn de menționat ar fi Hook (1991), cu Robin Williams și Julia Roberts. În rest, doar câteva filme de televiziune și câteva animații. Șase din ele, ecranizări după Treasure Island. Una e cu Muppets... Aaanyway... Dar iată că doi scenariști încăpățânați, Ted Elliot și Terry Rossio, care de pe la începutul anilor ’90 lucrau la o idee de film cu pirați întrețesută cu elemente supranaturale și o prezentau studiourilor, au reușit să reinventeze genul. Studiourile Disney plănuiau de ceva vreme să facă un film bazat pe celebra atracție de la Disneyland, Pirații din Caraibe. După o sumedenie de rescrieri de scenariu, producătorul Jerry Bruckheimer a decis că direcția de poveste clasic piraterească nu e de ajuns așa că a apelat la cei doi scenariști pentru o nouă versiune. Și așa a venit pe lume, după ani grei de așteptări, primul film mare cu pirați, vase cu pânze, legende marinărești și dueluri cu săbii. Nimeni, în afară probabil cei implicați direct în producția filmului, nu s-a așteptat ca Pirații din Caraibe: Blestemul Perlei Negre să aibă succes. Cutthroat Island (1995), ultimul film de gen cu buget mare, fusese un și mai mare eșec de 20 | Cinemap |  Martie 2017

box-office, așa că nici măcar presa de specialitate nu dădea nicio șansă filmului, mai ales din cauza faptului că era bazat pe o atracție dintr-un parc de distracții, dar și pentru că Johnny Depp era mai degrabă cunoscut pentru roluri din filme cult, nu pentru roluri principale în blockbustere. Însă, contrar așteptărilor, Blestemul Perlei Negre a fost un succes

remarcabil, iar Johnny Depp a devenit instantaneu un action hero. Dacă e să fim complet onești, filmul este susținut aproape în totalitate de jocul actoricesc al lui Johnny Depp. OK. Avem frumușeii de serviciu Orlando Bloom și Keira Knightley, avem talentul old school al domnilor Geoffrey Rush și Jonathan Pryce, avem o poveste simpatică dar nu ieșită din comun, însă căpitanul Jack Sparrow este cel care face întreaga


COVERSTORY

serie de filme să funcționeze. La 63 de ani a s-a urcat într-un cocotier din care a căzut și și-a spart capul. A declarat că a tras pe nas cocaină amestecată cu cenușa tatălui său. A consumat destule droguri și destul alcool cât pentru mai multe vieți. A stat treaz 9 (nouă!) zile în timpul înregistrărilor pentru albumul Some Girls (1978). Este unul din starurile rock despre care circulă cele mai multe și mai ciudate

legende. Ce alt model mai bun ar fi putut alege Johnny Depp pentru a-l aduce la viață pe legendarul Jack Sparrow decât pe legendarul Keith Richards? Poate pe Lemmy Kilmister, dar cred că rezultatul ar fi fost unul un pic prea serios. În timpul pregătirii pentru rol, Depp a cercetat viețile piraților secolului 18 și a ajuns la concluzia, deloc greșită, că

aceștia erau cumva, prin atitudine și excese, asemănători starurilor rock ale prezentului, iar prietenia cu Richards i-a permis să-i poată studia excentricitățile. Dar legătura lui Keith cu seria Pirații din Caraibe nu se oprește aici. Deși turneul Rolling Stones din perioada respectivă nu i-a lăsat timp pentru un cameo în Cufărul omului mort (2006), Richards a apărut în următoarele două fime din serie, La capătul lumii (2007) și Pe ape și mai tulburi (2011), în rolul tatălui lui Jack Sparrow, căpitanul Teague. Au trecut șase ani de la ultimul film din serie. Filmele cu pirați nu s-au înmulțit între timp, dar măcar am putut să ne luăm doza de aventură piraterească din Black Sails. Însă așteptarea a luat sfârșit, cel puțin deocamdată, pentru că, în curând, Jack Sparrow, căpitanul Barbossa și tânărul Will Turner revin pe marile ecrane în cel de-al cincilea film din saga Pirații din Caraibe, Răzbunarea lui Salazar (Dead Men Tell No Tales). Și surpriza surprizelor! Internetul este în mare vervă zilele astea datorită apariției timp de o fracțiune de secundă a Keirei Knightley în trailer-ul internațional al filmului. Există tot felul de ipoteze, care mai de care mai incredibile, dar un lucru este cert: triada originală se reunește. Chiar dacă domnișoara Swan nu va avea un rol foarte important, îl avem în schimb pe Javier Bardem despre care știm sigur că poate juca un personaj negativ al naibii de bun. A, și apare și Paul McCartney. Savvy?

  Mai 2017 |  Cinemap  |  21


COVERSTORY

Băieții răi din Caraibe Hector Barbossa – Geoffrey Rush Barbossa a fost secundul căpitanului Jack Sparrow pe corabia Perla Neagră și, ca orice secund care se respectă, a pus la cale o revoltă prin care el a ajuns căpitanul Perlei, iar Jack a ajuns singur pe o insulă pustie. Dacă în primul film este cât se poate de clar că mai rău decât el nu poate fi decât diavolul, în restul filmelor din serie căpitanul Barbossa își cam pierde din cojones. Bine, rămâne cu aceeași siguranță de sine vecină cu psihopatologia și își continuă jocurile manipulatoare cu orice ocazie, dar devine un fel de uncheș năstruşnic.

James Norrington – Jack Davenport Nu chiar o poveste de succes din cadrul Marinei Regale... Avansat comodor chiar în ziua în care Jack Sparrow ajunge în Port Royale și îndrăgostit de fiica guvernatorului Swann, Elizabeth, acest personaj, mai degrabă dramatic, își pierde postul, femeia iubită, respectul societății și în cele din urmă chiar viața. James Norrington e personajul care ia aproape de fiecare dată cele mai greșite decizii și asta pe de o parte pentru că e un tip orgolios, iar pe de alta pentru că are totuși un simț al onoarei care în final i se dovedește fatal.

Davy Jones – Bill Nighy Cu toate că este considerat cel mai rău dintre antagoniștii lui Jack Sparrow, un demon al mărilor, destinul tragic al lui Davy Jones îl face cumva simpatic, cu tot sadismul și cruzimea de care dă dovadă. Căpitanul Olandezului Zburător, deși lipsit la propriu de inimă, suferă din dragoste pentru Calypso, zeiță păgână a mărilor. Cu toate că asistăm la actele cel puțin reprobabile la care se dedă, în momentul în care îi aflăm povestea, ne pare rău pentru Davy Jones și parcă îl și înțelegem.

22 | Cinemap | Mai 2017


COVERSTORY

Lord Cutler Beckett – Tom Hollander Dintre toți monștrii cu care are de a face Jack Sparrow de-a lungul seriei, cel care merită cel mai mult această titulatură este cu siguranță Cutler Beckett, aparent un gentleman desăvârșit prin maniere, dar de o inteligență diabolică, pusă în slujba maleficei East India Trading Company. Megalomanul Beckett este în stare de orice pentru a pune mâna pe cât mai multă putere. E de ajuns să ne amintim că unul din cei spânzuraţi la începutul celui de-al treilea film al seriei era un copil ca să ne dăm seama de ce fel de personaj e mereu calmul Lord.

Blackbeard – Ian McShane Despre el se spune că ar fi singurul pirat în fața căruia toți pirații tremură. Blackbeard e un paranoic cu o nevoie imensă de a-și impune controlul. Caracteristici foarte bune pentru un căpitan de pirați, doar că duse la extrem nu pot aduce decât ghinion. Blackbeard încearcă să-și controleze destinul și să scape de profeția că va fi ucis de un om cu un singur picior, în timp ce, fără să realizeze, crează toate premizele ca profeția să se îndeplinească. A naibii karma asta...

Armando Salazar – Javier Bardem Armando Salazar e mort. Mai precis e un vânător de pirați mort care revine la viață. Și pe ce pirat cu unele probleme de echilibru (mai ales, dar nu exclusiv, psihic) oare vrea să se răzbune? Salazar vrea să pună mâna pe Tridentul lui Poseidon și să extermine toți pirații, dar ținta principală este, evident căpitanul Jack Sparrow.

Mai 2017 | Cinemap | 23


Titlu original: King Arth

Cu: Charlie Hunn Eric

Distribuit de

/Cineforum


hur: Legend of the Sword Regia: Guy Ritchie nam, Jude Law, Idris Elba, c bana, Djimon Hounsou Gen: acţiune, aventură Durata: TBA Premieră: 12 mai 2017 e Freeman Entertainment

LA CINEMA DIN 26 MAI 2017

ÎN

ȘI

©2017 DISNEY IMAX® IS A REGISTERED TRADEMARK OF IMAX CORPORATION.


PREMIERE MAI 2017 DEEP: O AVENTURĂ NESFÂRȘITĂ 12 mai

GARDIENII GALAXIEI VOL. 2 5 mai TITLU ORIGINAL: Guardians of the Galaxy Vol. 2 REGIA: James Gunn CU: Michael Rooker, Pom Klementieff, Zoe Saldana GEN FILM: Acţiune, SF DISTRIBUIT DE: Forum Film România

THE CIRCLE 5 mai TITLU ORIGINAL: The Circle REGIA: James Ponsoldt CU: Emma Watson, Tom Hanks GEN FILM: Dramă, SF, Thriller DISTRIBUIT DE: Ro Image 2000, Prorom

DINCOLO DE ZONA DE CONFORT - MARINA ABRAMOVIC ÎN BRAZILIA 5 mai TITLU ORIGINAL: The Space in Between: Marina Abramovic and Brazil REGIA: Marco Del Fiol CU: Marina Abramovic GEN FILM: Aventuri, Biografic, Documentar, Mister DISTRIBUIT DE: Cine Europa

ALIEN: COVENANT 12 mai TITLU ORIGINAL: Alien: Covenant REGIA: Ridley Scott CU: Noomi Rapace, Michael Fassbender GEN FILM: Aventuri, Horror, SF, Thriller DISTRIBUIT DE: Odeon Cineplex

TITLU ORIGINAL: Deep REGIA: Julio Soto CU: Jess Harnell, Phil LaMarr, Jeff Bennett GEN FILM: Animaţie DISTRIBUITOR: Freeman Entertainment

PRIZONIERE DE VACANȚĂ 19 mai TITLU ORIGINAL: Snatched REGIA: Jonathan Levine CU: Amy Schumer, Goldie Hawn GEN FILM: Comedie DISTRIBUITOR: Odeon Cineplex

CUM SĂ FII AMANTU' LA FEMEI 19 mai TITLU ORIGINAL: How to Be a Latin Lover REGIA: Ken Marino CU: Salma Hayek, Kristen Bell, Eugenio Derbez GEN FILM: Comedie DISTRIBUITOR: Ro Image 2000, Prorom

REGELE ARTHUR 19 mai TITLU ORIGINAL: King Arthur: Legend of the Sword REGIA: Guy Ritchie CU: Idris Elba, Charlie Hunnam, Eric Bana, Jude Law GEN FILM: Fantastic DISTRIBUIT DE: Freeman Entertainment

CEA MAI FERICITĂ ZI DIN VIAȚA LUI OLLI MÄKI 19 mai TITLU ORIGINAL: The Happiest Day in the Life of Olli Mäki REGIA: Juho Kuosmanen CU: Oona Airola, Joonas Saartamo, Jarkko Lahti, Eero Milonoff GEN FILM: Dramă DISTRIBUITOR: Voodoo Films

PIRAȚII DIN CARAIBE: RĂZBUNAREA LUI SALAZAR 26 mai TITLU ORIGINAL: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales REGIA: Joachim Rønning, Espen Sandberg CU: Johnny Depp, Javier Bardem, Kaya Scodelario GEN FILM: Acţiune, Aventuri, Comedie, Fantastic DISTRIBUITOR: Forum Film România

CEALALTĂ PARTE A SPERANȚEI 26 mai TITLU ORIGINAL: The Other Side of Hope REGIA: Aki Kaurismäki CU: Ville Virtanen, Tommi Korpela, Nuppu Koivu GEN FILM: Comedie, Dramă DISTRIBUITOR: Independenta Film Mai 2017 | Cinemap | 27


PREMIERĂ 5 MAI 2017

Gardienii Galaxiei Vol. 2 așca veselă din „Guardians of the Galaxy” revine într-un nou blockbuster care conduce acțiunea, aventura și umorul, prin galaxii îndepărtate. Benzile desenate „Guardians of the Galaxy”, create de Arnold Drake și Gene Nolan, au apărut în 1969, atunci când echipa de eroi improbabili a fost prezentată publicului larg. Blockbusterul din 2014 a adus o schimbare majoră de ton și de stil, fiind complet diferit de alte francize, și devenind în scurt timp un succes de box-office în întreaga lume. James Gunn revine în ipostaza de regizor și co-scenarist,

G

28 | Cinemap | Mai 2017

rol în care îl vom vedea și în cel de-al treilea episod al francizei. Iar dacă primul film a fost despre cum Gardienii au devenit o familie, în Volumul 2 se pune accentul pe relațiile personajelor în interiorul acestei familii. Mult așteptatul sequel, „Guardians of the Galaxy”, ne poartă iar prin viitor, căci galaxia are din nou nevoie de un grup de supereroi capabili să țină piept atacurilor unor creaturi malefice. De data asta, se vor confrunta cu pericole ieșite din comun, având de înfruntat nu doar inamici, ci și propriile experiențe din trecut, încercând, în același timp, să descopere misterele care înconjoară originea lui Peter Quill. În acest nou capitol, actorii se

întorc în pielea personajelor unice și ușor disfuncționale. Chris Pratt, care a primit de curând o stea pe Bulevardul Celebrității, își reia rolul de lider al grupului, alături de Gamora


PREMIERĂ 5 MAI 2017

Titlu original: Guardians Of The Galaxy Vol 2 Regia: James Gunn Cu: Michael Rooker, Pom Klementieff, Zoe Saldana, Chris Pratt, Bradley Cooper Gen: Acţiune, SF Durata: TBA Premieră: 5 mai 2017 Distribuit de Forum Film România

(Zoe Saldana), orfana dintr-o lume extraterestră, crescută de Thanos să devină arma perfectă, Drax (Dave Bautista) care caută să-și răzbune familia, Rocket (voce: Bradley

Cooper), un mercenar și vânător de recompense, a cărui expertiză cu armele și în luptă îl face un războinic formidabil, deși este un raton vorbitor modificat genetic ca și Groot, acum Baby Groot (voce: Vin Diesel), care descinde dintr-o rasă de floră umblătoare. Își fac apariția și o serie de personaje noi, sub formă de dușmani și aliați. Printre ei se află Mantis (Călugărița), interpretată de Pom Klementieff și Nebula (Karen Gillian), fiica adoptivă a lui Thanos şi sora vitregă a Gamorei. S-au alăturat distribuției o mulțime de actori valoroși, precum Sylvester Stallone, Kurt Russell, Karen Gillian, Elizabeth Debicki, Michael Rooker, Pom Klementieff sau Glenn Close.

Soundtrackul, introdus anterior sub forma unui mixtape cu valoare sentimentală, aduce noi hituri. Piesele de pe „Awesome Mixtape #2” sunt: 1. „Mr. Blue Sky”, Electric Light Orchestra 2. „Fox on the Run”, Sweet 3. “Lake Shore Drive”, Aliotta Haynes Jeremiah 4. „The Chain”, Fleetwood Mac 5. „Bring it On Home to Me”, Sam Cooke 6. „Southern Nights”, Glen Campbell 7. „My Sweet Lord”, George Harrison 8. „Brandy You’re a Fine Girl”, Looking Glass 9. „Come a Little Bit Closer”, Jay and the Americans 10. „Wham Bang Shang-A-Lang”, Silver 11. „Surrender” Cheap Trick 12. „Father and Son” Yusuf / Cat Stevens 13. „Flashlight” Parliament 14. „Guardians Inferno” The Sneepers featuring David Hasselhoff

  Mai 2017 |  Cinemap  |  29


PREMIERĂ 5 MAI 2017

Titlu original: The Circle Regia: James Ponsoldt Cu: Emma Watson, Ellar Coltrane, Glenne Headly, Bill Paxton Gen: Dramă, SF, Thriller Durata: 110 minute Premieră: 5 mai 2017 Distribuit de Ro Image 2000, Prorom Distribution

Cercul Ascensiunea în lumea corporate a tinerei Mae Holland este pe cât de fulgerătoare, pe atât de periculoasă. Și pentru ea și pentru cei din jur. Ba chiar și pentru restul omenirii. oul film al Emmei Watson este un amestec tensionat de thriller cu corporație pusă pe cucerit lumea și distopie deranjant de posibilă. Mae Holland (Emma Watson) are o ascensiune rapidă în The Circle, corporația californiană cu cea mai mare creștere pe piață. Compania, specializată în tehnologii și implementarea lor în viața de zi cu zi a oamenilor, pare un Eden liniștit și plin de bune intenții. Angajați model, interacțiuni umane mediate de tehnologiile

N

32 | Cinemap |  Mai 2017

produse de The Circle, locuri de muncă excelent plătite și, nu în ultimul rând, o organizare benevolentă dar misterioasă. The Circle vrea să știe tot, să filmeze tot și să-i convingă pe toți utilizatorii tehnologiilor produse de The Circle că dreptul la intimitate și dreptul la siguranță sunt incompatibile. Condusă de Eamon Bailey (Tom Hanks), un ideolog deloc subtil când vine vorba de scopul ultim al organizației (să vadă, să filmeze tot, să aibă acces la toate viețile private), The Circle este fix locul în care o femeiușcă plină de ambiții se poate realiza plenar. Mai ales

că angajatorul poate face miracole pentru tatăl bolnav al lui Mae (Bill Paxton). Cu totul altfel stau lucrurile cu Mercer (Ellar Coltrane), fostul iubit al protagonistei. Mercer nu poate fi convins că agenda politcotehnologică a corporației este mai mult decât un ecran de fum dincolo de care se ascund interese sinistre. Și odată cu întâlnirea dintre Mae și Kalden (John Boyega), un misterios angajat al Cercului, interesul pentru Mercer va scădea dramatic iar dilemele morale apropos de scopurile adevărate ale corporației se vor dovedi pe deplin întemeiate. De alegerile lui Mae s-ar putea să atârne și viitorul omenirii și existența corporației.


PREMIERĂ 5 MAI 2017

Știați că? • Filmul este ecranizarea unui roman american cu același nume. Scriitorul Dave Eggerts a lansat cartea (al 10-lea roman pe care îl semnează) în octombrie 2013 iar drepturile pentru adaptarea cinematografică au fost cumpărate la jumătatea anului următor. • Filmările au avut loc în California, în toamna anului 2015. Și au fost parțial reluate pentru câteva secvențe în ianuarie 2017. • Premiera internațională a filmului a avut loc pe 26 aprilie, în cadrul festivalului Tribeca din New York. • „The Circle” este ultimul film al lui Bill Paxton. Regretatul actor a murit la scurt timp după terminarea filmărilor. • James Ponsoldt nu este doar regizor. Talentatul californian este și scenarist și actor. De-a lungul carierei sale a scris și regizat filme variate, de la comedii romantice cum ar fi „The Spectacular Now” (2013) până la drame cu scriitori celebri, precum „The End of the Tour” (2015). Viitorul lui proiect este un biopic despre F. Scott Fitzgerald și anii petrecuți la Hollywood de acesta.

Emma Watson starleta feministă Pentru un deceniu, Emma Watson a fost idolul a zeci de milioane de adolescente. Dar rolul lui Hermione din seria de lungmetraje „Harry Potter” nu a făcut-o doar bogată și adorată, ci i-a trezit și ambiții progresist umanitare. Astfel, după încheierea filmărilor pentru filmele cu vrăjitori adolescenți, Emma a redus numărul de filme și s-a dedicat studiului, absolvind un master de Literatură Engleză la prestigiosul Oxford. Tânăra actriță și-a luat în serios rolul de ambasadoare a drepturilor femeilor și nu s-a sfiit să țină discursuri și prelegeri despre feminism și alte probleme cu care se confruntă zi de zi femeile de pretutindeni. Una dintre campaniile ei, „HeForShe”, a vizat înregimentarea bărbaților în lupta pentru drepturi egale ale femeilor. Evident, din viața domnișoarei Watson nu a putut lipsi glamul. Emma Watson a fost model în campaniile cosmeticelor Lancome și s-a regăsit prin paginile unor prestigioase reviste de modă. Din rolurile alese recent de Emma au rezultat și încasări gigantice (versiunea cu actori a desenului animat „Frumoasa și Bestia” este un blockbuster), dar și filme arty, independente („The Perks of Being a WallFlower” și „The Bling Ring”).   Mai 2017 |  Cinemap  |  33


PREMIERĂ 12 MAI 2017

Titlu original: Deep Regia: Julio Soto Cu: Phil LaMarr, Jess Harnell, Jeff Bennett, Dave Fennoy, Bob Bergen Gen: animație Durata: 92 minute Premieră: 12 mai 2017 Distribuit de Freeman Entertainment

Deep: O aventură nesfârșită ată un film despre lumea submarină dedicat exclusiv celor mici. Asta înseamnă că nu are măiestria vizuală a lui Finding

I

36 | Cinemap | Mai 2017

Nemo ori Finding Dori, nu e preocupat să își vrăjească publicul cu spectacolul adâncurilor, cu anatomia complicată şi fascinantă a făpturilor ei, ori să îi terifieze cu

creaturile teribile ale adâncurilor. Nu, personajele din Deep sunt desenate ca nişte jucării făcute după nişte creaturi marine, ceea ce îl face


PREMIERĂ 12 MAI 2017

un film perfect pentru micuţii dornici de culori care nu trebuie speriaţi încă. Coproducţie a mai multor studiouri de animaţie şi case

de producţie mici, Deep propune o poveste interesantă şi o aventură promiţătoare: undeva într-un viitor în care

planeta noastră va fi fost părăsită de către oameni şi oceanul va fi fost înghiţit uscatul cu oraşele, clădirile şi străzile lui, singura lume încă plină de viaţă rămâne cea subacvatică. Aici, în adâncuri, trei prieteni, trei creaturi bizare, o caracatiţă Dumbo pe nume Deep - ultimul exemplar al speciei ei care se mai poate găsi în zonă - un peşte-undiţar (cel mai prietenos pe care îl veţi vedea vreodată, deloc asemănător cu cel pe care l-au întâlnit Nemo şi Dori în întunericul din adâncuri) pe nume Evo, şi Alice, o crevetă de apă adâncă cam nevrotică, sunt aruncaţi de către paznicul abisului, Kraken, în aventura vieţii lor atunci când un mic accident cu o torpilă căzută în mare pe vremea războiului, le distruge casa. Deep şi prietenii lui trebuie să pornească deci în căutarea unui nou cămin. Li se vor alătura Maura, o murenă vorace, şi împreună vor vedea New Yorkul scufundat, epava Titanicului, Antarctica, vor ţine piept unor adversari nemaivăzuţi şi vor trece prin cele mai periculoase ori amuzante situaţii. Vor reuşi ei oare într-o astfel de lume să mai găsească un loc pe care să îl poată numi „acasă” şi unde adunătura lor ciudată să poată trăi în pace?

Mai 2017 |  Cinemap  |  37


PREMIERĂ 12 MAI 2017

Titlu original: Alien: Convenant Regia: Ridley Scott Cu: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Katherine Waterston, Danny McBride, Billy Crudup Gen: Aventuri, Horror, SF Durata: TBA Premieră: 12 mai 2017 Distribuit de Odeon Cineplex

universului. Acolo, vor trebui să ducă o bătălie pe viață și pe moarte pentru a salva viitorul rasei umane. In noul „Alien: Convenant”, Michael Fassbender își reia rolul androidului David din „Prometheus”, dar va mai juca și un alt robot pe nume Walter. Personajul principal feminin, interpretat cu brio în cele patru filme de Sigourney Weaver și de către

Alien: Convenant idley Scott revine pe un tărâm familiar, într-un univers ce a luat naștere în 1979 și resuscitează organismul perfect creat de artistul H.R. Giger. Noul capitol promite să fie mult mai înfricoşător decât cel dinainte și va face o legătură între „Alien” și „Prometheus”. Ba mai mult, se zvonește că, în viitorul nu prea îndepărtat, vom avea parte și de o continuare. În 2012, Ridley Scott a creat o nouă mitologie prin intermediul blockbusterului „Prometheus”, un fel de prequel cu acțiunea plasată mult înainte de întâmplările din primul „Alien”. În acest capitol, o echipă de exploratori descoperă un indiciu despre originile omenirii pe Pământ, conducându-i într-o aventură plină de pericole, la bordul navei spațiale Prometheus, către cele mai întunecate colțuri ale

R

38 | Cinemap | Mai 2017

Noomi Rapace în „Prometheus”, este de data aceasta preluat de Katherine Waterston. Având ca destinație o planetă dintr-o parte îndepărtată a galaxiei, echipajul navei-colonie Covenant descoperă ceea ce ei cred că este un paradis neexplorat, dar este, de fapt, o lume întunecată și periculoasă al cărei unic locuitor este David, supraviețuitorul expediției eșuate a navei Prometheus. Distribuția este formată din Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride, Demián Bichir, Carmen Ejogo, Amy Seimetz, Jussie Smollett, Callie Hernandez, Nathaniel Dean, Alexander England, Benjamin Rigby, Noomi Rapace și James Franco.


PREMIERĂ 19 MAI 2017

Titlu original: King Arthur: Legend of the Sword, SUA, 2017 Regia: Guy Ritchie Cu: Charlie Hunnam, Jude Law, Eric Bana, Djimon Hounsou Gen: Aventură, Fantastic, Acțiune Durata: 126 minute Premieră: 19 mai 2017 Distribuit de Freeman Entertainment

King Arthur: Legenda Sabiei Arthur, mai preocupat de făcut bani și smardoială decât de titluri de noblețe și gesturi legendare se vede ajuns în centrul atenției: a reușit să smulgă din stâncă magica sabie Excalibur. acă nu ar fi locuitor al unui tărâm mitic, Arthur ar putea fi considerat un „băiat de cartier”: are și tupeul și forța și anturajul necesar pentru a se impune. Dar mai are ceva. Un trecut tulbure, pe care nu și-l poate aminti. O copilărie care poate a fost fericită, într-un castel, cu un Rege ca tată iubitor și o Regină

D

42 | Cinemap | Mai 2017

frumoasă ca mamă. Arthur, capabil să facă față multor aventuri riscante, nu-și poate desluși propriul trecut. Până când, alături de tovarăși mai vechi și mai noi de aventură ajunge în locul unde legendara sabie Excalibur a fost înfiptă într-o stâncă. Arthur o extrage și devine astfel regele din profeția vrăjitorului Merlin. Dar odată extrasă sabia, aventurile

lui Arthur ajung la un alt nivel. Un nivel plin de pericole de-a dreptul nepământene. Vortigern (Jude Law) are la îndemână nenumărați ostași și o foame de putere pe care nici magia negară nu i-o poate satisface. Iar junele Arthur este fix ultimul lucru de care Vortigern avea nevoie: un contracandidat la tronul propriu, pe care legenda îl rezervă celui care va extrage din piatră sabia magică. Odată cu noile pericole, lui Arthur îi revin și crâmpeie de amintiri dar și o nouă responsabilitate.


PREMIERĂ 19 MAI 2017 El trebuie să devină eroul din profeție. Guy Ritchie a petrecut mult timp pentru proiectul filmului cu regele mitic al triburilor engleze. Regizorul care l-a scos de la naftalină pe Sherlock Holmes și l-a specializat în lupte de stradă nu se dezminte nici de această dată. King Arthur este un film pe cât se poate de cool, în maniera specifică filmelor care l-au făcut celebru pe Ritchie.

Guy Ritchie despre film

FOARTE PUȚINĂ ISTORIE Despre originile legendei Regelui Arthur se știu extrem de puține. Primele menționări scrise ale eroului Arthur datează din 1130 și fac referire la un rege care ar fi trăit în jurul anului 500. Sau 600. Nici originea numelui nu a putut fi clarificată. Se pare că numele real, de soldat din Imperiul Roman Târziu al lui Arthur ar fi fost fie Artorius, fie Arcturus.

Charlie Hunnam despre personajul său

„Arthur este cam ratat. Este un tip ratat și toată lumea aștepta un adevărat rege. Dar s-au trezit că a apărut Arthur. Care este egoist, crâncen și în mod cert cu mult mai puțin sofisticat decât ar trebui să fie un rege. Din fericire sunt toți ceilalți care-l determină să devină eroul legendar. Frăția asta dintre cavaleri joacă un rol important în film și finalmente îl definește pe Arthur cel legendar.”

„A durat nu mai puțin de un an și jumătate finalizarea efectelor speciale. Am amânat premiera deja de trei ori pentru ca totul să fie optim vizual. Și sunt fericit că ne-am permis acest lux. Este foarte important pentru un film precum King Arthur să arate într-un anume fel. Pentru că de fapt este un film fantasy și nu contează că acțiunea are loc cu 500 sau 1500 de ani în urmă. Contează să arate într-un fel care să fie apetisant și veridic. Dar și magic. Cam ca Game of Thrones, și King Arthur este mai mult decât un simplu film fantasy.”

Știați că?

• Primul film despre Regele Arthur a fost produs în 1907? Cu 110 ani înainte de premiera filmului lui Guy Ritchie. • Charlie Hunnam și-a plătit singur biletul de avion și a apărut la audițiile pentru rolul principal? • Înainte de începerea filmărilor propriu-zise, Guy Ritchie și-a adunat actorii și-a filmat, în numai patru ore o versiune abstractă a filmului? Fără decoruri, fără costume și în doar trei camere cu pereții vopsiți în negru, prima repetiție a avut un rol important pentru filmările propriu-zise. • Au existat nu mai puțin de trei variante de montaj: una de 3 ore, una de 2 ore și 20 de minute și cea care este lansată pe ecrane, de „numai” o oră și 50 de minute? • În funcție de succesul la public al filmului, se zvonește că există un plan detaliat pentru mai multe sequel-uri, destinate Cavalerilor Mesei Rotunde și aventurilor lor?

  Martie 2017 |  Cinemap  |  43


PREMIERĂ 19 MAI 2017

Titlu original: How to Be a Latin Lover Regia: Ken Marino Cu: Salma Hayek, Kristen Bell, Eugenio Derbez Gen: Comedie Durata: 115 minute Premieră: 19 mai 2017 Distribuit de Ro Image 2000, Prorom

Cum să fii amantu' la femei Comedie cu lux, iubiri materialiste și amante de vârsta a treia

SUCCES LA BOX OFFICE

ugenio Derbez și Salma Hayek joacă într-o comedie nebună despre un latino-lover care nu vrea decât să trăiască în puf pe banii femeilor mult mai în vârstă decât el. Maximo în cheamă pe cuceritorul care și-a făcut o adevărată carieră din seducerea doamnelor bogate. Fără prea mare efort, se căsătorește cu o femeie de două ori mai bătrână decât el. Dar după 25 de ani de căsnicie bazată pe interes, Maximo se trezește că are o viață plictisitoare, luxoasă dar fără strălucire, lângă o femeie de 80 de ani. Norocul este însă din nou de partea sa pentru că bunicuța îi dă papucii pentru un un vânzător de mașini mai tânăr decât el. Astfel, Maximo se mută cu sora lui, Sara

„How to Be a Latin Lover” a avut costuri de producție de 10 milioane de dolari, iar investiția a fost recuperată chiar în primul weekend de lansare (28-30 aprilie). Surprinzător a fost că americanii au cumpărat bilete, la această comedie, în valoare de 12 milioane de dolari, astfel încât filmul a fost pe locul 2 în box office, după „Fast & Furious 8”. Suma este cu peste 50 de procente mai mare decât estimau analiștii, deci succesul este uriaș. Comedia ar putea întrece blockbusterul „Instructions not included”(2013), filmul în limba spaniolă cu cele mai mari încasări în America de Nord, regizat, scris și în care a jucat tot Eugenio Derbez.

E

46 | Cinemap | Mai 2017

(Salma Hayek), și cu Hugo, fiul acesteia, tocilar, dar adorabil, în micul lor apartament. Dar viața modestă nu e pentru el. Hugo e îndrăgostit de o colegă de la școală, iar Maximo de banii bunicii fetei. Și așa începe încă o aventură. Bărbatul își pune în aplicare noul plan de a o cuceri pe bătrâna miliardară Celeste, dar, inevitabil, se va apropia și de nepotul său. Oare e mai important să iubești banii sau familia? O viață luxoasă te face mai fericit decât o viață alături de persoane pe care le iubești cu adevărat? Acestea sunt întrebările serioase pe care le pune o comedie trăsnită, regizată de Ken Marino. ,


PREMIERĂ 26 MAI 2017

Titlu original: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales Regia: Joachim Rønning, Espen Sandberg Cu: Johnny Depp, Javier Bardem, Kaya Scodelario, Geoffrey Rush, Orlando Bloom Gen: aventură, Fantastic Durata: 153 minute Premieră: 26 mai 2017 Distribuit de Forum Film România

Pirații din Caraibe: Răzbunarea lui Salazar cincea serie a Piraților din Caraibe este o nouă aventură și mai fantastică a căpitanului Jack Sparrow (Johnny Depp)! Sparrow are ca de obicei ghinion, încă un dușman din trecutul său zbuciumat îi iese în cale! Pirații-fantomă conduși de înspăimântătorul căpitan Salazar (Javier Bardem) evadează din Triunghiul Diavolului pentru a-i ucide pe toți pirații de pe mare... și mai ales pe el. Singura speranță de supraviețuire a Căpitanului Jack este să găsească magicul Trident al lui Poseidon, cu care poate controla toate apele. Savvy?

A

48 | Cinemap | Mai 2017

După Keith Richards, căpitanul Teague, modelul parental al lui Jack Sparrow și inspirația sa pentru personaj, în Pirații 5 apare un alt monstru sacru al rockului clasic, Paul McCartney.

Filmele Inspirate inițial de un parc de distracții Disney din Florida, personajele și povestea au fost create de scenariștii Ted Elliott și Terry Rossio iar Gore Verbinski (Mexicanul, The Ring) a fost responsabil de crearea unui univers fantastic, care duce aventura acolo unde nici un film cu pirați nu a mai ajuns înainte. După clasicele filme cu Errol Flynn din anii ‘30-‘40 (cel mai faimos fiind Căpitanul Blood din 1935), nici un film cu pirați nu am mai avut succesul scontat, printre eșecurile costisitoare numărându-se „Swashbuckler/ Piratul din insulă” (1976), în regia lui James Goldstone, „Pirații/Pirates” al lui Roman Polanski (1986) și „Insula secretelor/Cutthroat Island” al lui Renny Harlin (1995). Franciza Piraţilor este acum pe locul 11 în seriile de filme de succes și totodată primul film (nr. 4) care a depășit 1 miliard de dolari încasări în lumea întreagă.


PREMIERĂ 26 MAI 2017

2006 Pirații din Caraibe: Cufărul omului mort/Dead Man’s Chest Regia: Gore Verbinski Box office mondial: $1.066 miliard

2003 Pirații din Caraibe: Blestemul Perlei Negre/The Curse of the Black Pearl Regia: Gore Verbinski Box office mondial: $645 milioane Johnny Depp devine superstar cu rolul piratului prăjit de prea mult rom, Jack Sparrow, în parteneriat neașteptat cu Will TurnerOrlando Bloom și Keira Knightley- Elizabeth Swann. Inamicii săi mortali sunt căpitanul Barbossa (Geoffrey Rush), și de partea legii nemilosul Lord Cutler Beckett (Tom Hollander). Muzică bombastică de Klaus Badelt.

Apare Bootstrap Bill, tatăl lui Will Turner (Stellan Skarsgård), prizonier pe corabia blestemată Olandezul zburător, comandată de Davy Jones (Bill Nighby). Și monstrul monștrilor, Krakenul. Muzică și mai bombastică de Hans Zimmer.

2007 Pirații din Caraibe: La capătul lumii/At World’s End Regia: Gore Verbinski Box office mondial: $963.4 milioane

Davy Jones este acum sclavul companiei Indiilor de Vest și al lordului Cutler. Chow Yun-Fat apare în rolul căpitanului Sao Feng. Keith Richards, căpitanul Teague, finalmente are un cameo în film. Muzică și mai bombastică de Hans Zimmer.

2011 Pirații din Caraibe: Pe ape și mai tulburi/On Stranger Tides Regia: Rob Marshall Box office $1.045 milioane Penélope Cruz apare ca o fostă iubită a lui Sparrow în această cursă pentru a descoperi Fântâna tinereții. Primul film din serie care a rulat și în 3D (conversie). Căpitanul Teague (Keith Richards) apare pentru un scurt moment în Londra. Cel mai rock soundtrack - Hans Zimmer, ajutat de chitările lui Rodrigo & Gabriela.

Mai 2017 |  Cinemap  |  49


PREMIERE IUNIE 2017 WONDER WOMAN 2 iunie TITLU ORIGINAL: Wonder Woman REGIA: Patty Jenkins CU: Gal Gadot, Chris Pine GEN FILM: Acţiune, Aventuri DISTRIBUITOR: Freeman Entertainment

BAYWATCH 2 iunie TITLU ORIGINAL: Baywatch REGIA: Seth Gordon CU: Zac Efron, Priyanka Chopra, Kelly Rohrbach GEN FILM: Comedie DISTRIBUITOR: Ro Image 2000

POVESTEA IUBIRII 9 iunie TITLU ORIGINAL: The History of Love REGIA: Radu Mihăileanu CU: Gemma Arterton, John Hurt GEN FILM: Dramă, Fantastic, Romantic DISTRIBUITOR: Transilvania Film

MUMIA 9 iunie TITLU ORIGINAL: The Mummy REGIA: Alex Kurtzman CU: Tom Cruise, Sofia Boutella, Russell Crowe GEN FILM: Acţiune, Aventuri. DISTRIBUITOR: Ro Image 2000

DALIDA 9 iunie TITLU ORIGINAL:Dalida REGIA: Lisa Azuelos CU: Jean-Paul Rouve, Riccardo Scamarcio, Sveva Alviti GEN FILM: Biografic DISTRIBUITOR: Independenta Film

CARS 3 16 iunie TITLU ORIGINAL: Cars 3 REGIA: Brian Fee CU: Jason Pace, Jose Premole, Owen Wilson, GEN FILM: Animaţie DISTRIBUITOR: Forum Film România

ROUGH NIGHT 16 iunie TITLU ORIGINAL: Rough Night REGIA: Lucia Aniello, CU: Scarlett Johansson, GEN FILM: Comedie, DISTRIBUITOR: InterComFilm Distribution

UNLOCKED PERICOL DESCĂTUȘAT 16 iunie TITLU ORIGINAL: Unlocked REGIA: Michael Apted CU: Michael Douglas, Noomi Rapace, Orlando Bloom GEN FILM: Acţiune, Thriller DISTRIBUITOR: Forum Film România

OVERDRIVE 16 iunie TITLU ORIGINAL: Overdrive REGIA: Antonio Negret CU: Ana de Armas, Scott Eastwood, Freddie Thorp GEN FILM: Acţiune, Thriller DISTRIBUITOR: Freeman Entertainment

TRANSFORMERS: ULTIMUL CAVALER 23 iunie TITLU ORIGINAL: Transformers: The Last Knight REGIA: Michael Bay CU: Peter Cullen, Mark GEN FILM: Acţiune, Aventuri, SF, Thriller DISTRIBUITOR: Ro Image 2000

ABSOLUT TOT 23 iunie TITLU ORIGINAL: Everything, Everything , REGIA: Stella Meghie, CU: Nick Robinson, Amandla Stenberg, GEN FILM: Dramă, DISTRIBUITOR: Forum Film România

THE MIDWIFE 23 iunie TITLU ORIGINAL: Sage femme REGIA: Martin Provost, CU: Catherine Deneuve, GEN FILM: Dramă, DISTRIBUITOR: Cine Europa

THE MIDWIFE 23 iunie TITLU ORIGINAL: Sage femme REGIA: Martin Provost, GEN FILM: Dramă, DISTRIBUITOR: Cine Europa

BABY DRIVER 30 iunie TITLU ORIGINAL: Baby Driver REGIA: Edgar Wright GEN FILM: Acţiune, Comedie, Crimă, DISTRIBUITOR: InterComFilm Distribution

DESPRE TRUP ȘI SUFLET 30 iunie TITLU ORIGINAL: On Body and Soul, REGIA: Ildikó Enyedi CU: Alexandra Borbély, GEN FILM: Dramă DISTRIBUITOR: Bad Unicorn

SUNT UN MIC TICĂLOS 3 30 iunie TITLU ORIGINAL: Despicable Me 3, REGIA: Pierre Coffin, Kyle Balda, Eric Guillon CU: Steve Carell, Kristen Wiig GEN FILM: Animaţie, Comedie DISTRIBUITOR: Ro Image 2000 Mai 2017 | Cinemap | 51


PREMIERĂ 2 IUNIE 2017 Titlu original: Wonder Woman Regia: Patty Jenkins Cu: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright, Danny Huston, David Thewlis, Connie Nielsen, Elena Anaya Gen: acțiune, aventură, fantastic Durata: TBA Premieră: 2 iunie 2017 Distribuit de Freeman Entertainment

Wonder Woman iana (Gal Gadot) a fost o prinţesă amazoniană și acum este Wonder Woman. În filmul său de origini o vedem pe insula ei, un paradis izolat de lume, ca amazoană invincibilă. Un pilot american (Chris Pine) cade cu avionul aici și o pune la curent cu lumea reală, în care un război mondial e iminent. Diana decide să părăsească lumea ei și să ajute omenirea. Astfel îşi va descoperi puterile reale şi își va împlini destinul de Femeie Fantastică.

D

Gal Gadot revine în rolul supereroinei DC Comics în propriul ei film! După ce mult amânatul proiect DC de a-i aduce pe Superman și Batman împreună într-o înfruntare 52 | Cinemap | Mai 2017

supremă, „Batman vs. Superman: Zorii dreptăţii”, în regia lui Zack Snyder a ajuns în fine pe ecrane, și a avut un succes mondial global în 2016, DC și Warner Bros. aduc și alte personaje în prima linie în cinematografe. „Dawn of Justice” a fost filmul care a reprezentat pentru

DC ceea ce a făcut Marvel cu „Avengers/Răzbunătorii”, relansarea francizei, cu un nou Batman-Ben Affleck și Superman-Henry Cavill din Man of Steel, cu noua Wonder Woman-Gal Gadot, și Jason Momoa-Aquaman. Aceștia introduc grupul de supereroi DC, Justice League, care vor avea parte de filmul lor în două părți, în 2017 (17 noiembrie) și 2018. Regizoarea Patty Jenkins (n. 1971) a avut succes critic cu primul ei film, „Monster” (2003), povestea asasinei în serie Aileen Wuornos, interpretată cu brio de Charlize Theorn în rolul care i-a adus premiul Oscar. De atunci până la „Wonder Woman” a regizat apreciate filme și seriale TV.


PREMIERĂ 16 IUNIE 2017 Titlu original: Overdrive Regia: Antonio Negret Cu: Scott Eastwood, Freddie Thorp, Ana de Armas Gen: acțiune, Thriller Durata: TBA Premieră: 16 iunie 2017 Distribuit de Freeman Entertainment

Overdrive ndrew și Garrett Foster (Scott Eastwood și Freddie Thorp), doi frați hoți de mașini de lux, caută noi oportunități lucrative în sudul Franței dar deranjează mafia locală. Ei trebuie să fure o superbă mașină Bugatti din 1937 care valorează milioane de euro, dar sunt prinși de Jacomo Morier (Simon Abkarian), șeful mafiei locale. Acesta le propune un târg, în schimbul libertății, cei doi vor trebui să fure o mașină de la inamicul lui Morier, Max Klemp (Fabian Wolfrom). Este vorba de un Ferrari 250 GTO din 1962, cea mai valoroasă mașină a lui Klemp.

A

54 | Cinemap | Mai 2017

Matthew Goode și Alex Pettyfer trebuiau să joace, apoi Karl Urban și Ben Barnes. Barnes a fost înlocuit de Sam Claflin. Apoi Scott Eastwood și Freddie Thorp au preluat rolurile celor doi frați hoți de mașini.

Overdrive vine în linia filmelor spectaculoase cu mașini, curse și hoți carismatici, lansate de seriile Transporter și Fast and the Furious.

Scott Eastwood (n. 1986) este băiatul legendarului Clint Eastwood și al stewardesei Jacelyn Ann Reeves, fiind recunoscut de acesta ulterior. Scott a debutat în Flags of our Fathers (2006), filmul tatălui său despre bătălia de la Iwo Jima, apoi a jucat în Gran Torino (2008), Invictus (2009), tot ale lui Clint Eastwood, în Texas Chainsaw 3D (2013), filmul de război Fury (2014), Snowden (2016), Suicide Squad (2016) și noul Fast and The Furious, seria a 8-a. Ascensiunea sa vertiginoasă se datorează și înfăţişării virile, asemănătoare cu cea a lui Clint Eastwood la tinerețe.


TWIN PEAKS Mi-e greu să cred că a trecut un sfert de secol (!) de când eu și colegele de liceu încercam, în van, să facem nod cu limba codiței de cireașă (cunoscătorii știu de ce)... 25 de ani de când tot blocul se strângea la noi în sufragerie, la un mic

televizor color rusesc, ca să-și ia doza de nebunie. Toți cei de o anumită vârstă au amintiri foarte vii când vine vorba de Twin Peaks și de impactul pe care l-a avut asupra lor. În ‚90, românii își luau porția de libertate, de paranormal, mister, sex și transgresivitate de care

erau atât de flămânzi. Serialul, ieșit din mintea bolnavă de imaginație a lui David Lynch, a avut în România postrevoluționară o influenţă atât de mare și pentru că nu exista entertainment alternativ: aveam un post unic de televiziune. După o perioadă de cenzură cenușie, societatea defula în misticism și în vulgaritate:

Twin Peaks, după

de ani de Anca Grădinariu

paranormalul și meditația transcedentală înlocuia ateismul științific, iar revistele Țâțe și Prostituata, organele de presă Cutezătorii sau Scânteia. Twin Peaks, un show amplasat într-un orăşel aparent bucolic, dar străbătut de curente malefice şi supranaturale, plin de criminali psihopaţi, soţi abuzivi, adolescenţi rebeli, femei fatale şi creaturi bizare, era parcă ticluit 56 | Cinemap | Mai 2017

să ne rupă minţile. Voi ce vă amintiţi atunci când închideţi ochii? Eu, sprâncenele bogate ale superbelor actriţe, piticul ce dansează în faţa unei draperii roşii, sinistrul Bob care aproape se prelinge din ecran, Julee Cruise cântând Falling într-un bar straniu, languroasă și hipnotică, doamna cu butucul, gigantul blând, cadavrul Laurei Palmer, cu buzele albastre, înfăşurat în plasticul alb... Twin Peaks

a fost un fenomen cult înainte să înțelegem cu ce se mănâncă asta. De aceea l-am aniversat cum trebuie la Dracula Film Festival de anul trecut și de aceea tremurăm acum de nerăbdare să savurăm seria a treia ca pe-o ciupercă halucinogenă. În întâmpinarea ei, am pus la cale un mic dosar.


TWIN PEAKS

TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE

TWIN PEAKS,

SEZONUL 3

După 27 ani, cel mai bizar serial din istoria televiziunii se întoarce. Twin Peaks a fost un veritabil fenomen în anii ‚90, atunci când zeci de milioane de telespectatori, printre care și cei români (aflați, pentru prima oară, după mult timp, în sincron cu lumea liberă), se întrebau „Cine a ucis-o pe Laura Palmer”? A fost cel mai discutat show TV, faimos pentru umorul său negru, pentru muzica languroasă, distribuția carismatică și bizareria care-ți prăjea sinapsele. Creatorii David Lynch și Mark Frost au combinat soap opera, melodrama și misterele criminale supranaturale într-o formulă unică. Însă rating-urile din ce în ce mai mici au dus la abrupta întrerupere a show-ului în 1991, scădere de interes care ar putea fi atribuită faptului că ucigașul Laurei a fost dezvăluit la jumătatea sezonului 2. Înainte de această revelație, serialul era urmărit de 20 de milioane de oameni. Lynch a regretat mai târziu că a dezlegat misterul crimei, spunând că a „omorât găina cu ouăle de aur”. Însă, de-a lungul anilor, serialul a dezvoltat un „cult following” dedicat și pasional, suficient de intens încât să convingă producătorul Showtime să-l reînvie cu un nou sezon și 18 episoade. Pentru orice fan al seriei, această știre a fost miraculoasă. A început să prindă contur o perspectivă nebunească, la care sperau milioanele ce n-au renunțat niciodată la credința lor pătimașă. Dacă nu ești un fan, știrea poate fi confuzantă. Poate că ai auzit vag că e vorba de ceva straniu, dacă nu chiar sinistru, și te întrebi dacă merită să urmărești sezonul al treilea. Răspunsul, pe scurt: da (asta după ce te pui la punct cu primele două serii).

  Mai 2017 |  Cinemap  |  57


TWIN PEAKS

Răspunsul, mai pe larg: din punct de vedere cultural, Twin Peaks, sezonul 3 pare să fie cel mai important eveniment al anului, și poate al deceniului. Nu e nicio exagerare. Resuscitarea serialului e cea mai importantă victorie a fanilor din istoria culturii pop. Au mai existat seriale care au fost reluate la cererea admiratorilor, însă niciodată după o perioadă atât de lungă. Dar încăpățânarea și consecvența au învins: nebunii după Twin Peaks au ținut viu mitul pe forumuri și pe

website-uri. Această dedicație a fost atât de contagioasă, încât producătorii actuali au fost convinși că resuscitarea show-ului le-ar aduce profit. De fapt, se poate spune că Twin Peaks are azi chiar mai mulți fani, afirmație susținută și de faptul că noua serie a avut un buget mult mai generos decât originalul, iar creatorii un control mai mare asupra conținutului. Twin Peaks a fost primul serial care a injectat stil cinematografic în televiziune și, de atunci, mediul n-a mai fost niciodată la

fel. A prefigurat nașterea unei noi ere a serialelor TV prin felul în care a fentat toate așteptările pe care le avem de la formă și prin maniera în care a înnodat și deznodat firul narativ tradițional. N-a mai existat niciodată o poveste spusă precum Twin Peaks, cu asemenea personaje. David Chase, creatorul lui Sopranos a admis că n-ar fi reușit să creeze serialul revoluționar dacă Lynch și Frost n-ar fi pavat drumul. Așa că nu pierde noul sezon și ocazia să faci parte dintr-o obsesie culturală cu mii de mistere.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN NOUL

TWIN PEAKS?

Noua serie este amplasată la 25 de ani după sinistrul final „în coadă de pește” al sezonului 2, unde l-am văzut pe agentul special Dale Cooper (Kyle MacLachlan) posedat de Bob – spiritul malefic care l-a făcut pe Leland Palmer să-și omoare

fiica. Mai sălăşluieşte Bob în sufletul lui, după toți acești ani? Dacă așa stau lucrurile, vom vedea o versiune a lui Cooper foarte diferită, mult mai înspăimântătoare. Până una alta, trailerele și teaserele arată apetisant de ciudățele.

Articolul integral poate fi citit în revista Cinemap, ediția primăvara 2017

58 | Cinemap | Mai 2017


Cinemap Mai 2017 / Copertă Pirații din Caraibe: Răzbunarea lui Salazar  

Citește noul număr al revistei Cinemap pentru a afla informați noi despre premierele lunii MAI la cinema.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you