Page 1

  nr. 12 (67)  //  Decembrie 2016  

w.cinemap.ro

gratuit


HIGHLIGHTS REVISTĂ LUNARĂ DE FILM ISSN 2393 – 1604 Redactori: Anca Yvette Grădinariu Jurnalist şi critic de film

Alin Ludu Dumbravă

Critic de film, www.aldmovieland.blogspot.ro

Cristian Mărculescu

Critic de film, www.marculescu.ro

Colaboratori: Laura Popescu, Ionuț Constantin, Theodora Ștefan, Sebastian M. Ceolca

4

Publicitate: Regia Mgsi Valeria Iliescu valeria.iliescu@mgsi.ro

Rogue One: O poveste Star Wars

Trafic/Online: Theodora Ștefan Distribuţie: Daniel Budoi Contabilitate: Adriana Bărbat Director Financiar: Mihaela Oană Grafică & DTP: Diana Bobeș Director General: Gîlea Marian marian.gilea@zilesinopti.ro

18

Facebook: revistacinemap Editor: SC CITY GUIDE MEDIA SRL CUI: RO32408505, J8/1612/2013 SC CITY GUIDE MEDIA SRL este membru BRAT

Super Party la birou

26

Hai să cântăm!

ADRESE UTILE BUCUREȘTI

T IMAX

AFI Palace Cotroceni B-dul Vasile Milea nr. 4, et 1, 021.407.00.00

Cinema City Cotroceni

AFI Palace, B-dul Vasile Milea nr. 4, 021.407.00.00

Cinema City Sun Plaza

Sun Plaza, Telefon: 021.386.06.00 Calea Văcăreşti nr. 391 (P-ţa Sudului),

Grand Cinema & More

Băneasa Shopping City, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti 42D, 0742.654.321

Hollywood Multiplex

Mall Vitan, Calea Vitan 55-59, 021.327.70.20

Movieplex Cinema Plaza

Plaza Romania - Bd. Timişoara, nr 26, 021.431.00.00

Cine Grand Titan

32

Pasagerii

Bd. 1 Decembrie 1918, 33A, Centrul Comercial Auchan Titan, 0314.382.970

Cinema Pro

Str. Ion Ghica nr. 3, Sector 3, 031.824.13.60 office@cinemapro.ro, www.cinemapro.ro

Glandale Studio

Şoseaua Cotroceni nr. 9, Bucureşti

CLUJ-NAPOCA Cinema City Iulius Mall

Alex. Vaida Voievod Nr 53-55, 0264/20.70.70

Cinema City Polus Center

Avram Iancu 492-500, Florești, 0264/202.000

Cinema Florin Piersic

Piața Mihai Viteazu 11, 0264 433 477

44

Cinema Victoria

Bulevardul Eroilor 51, 0264 450 143

BRAȘOV

Cinema One

Coresi Shopping Resort, Str. Zaharia Stancu nr. 7, 0737 759 658 info@cinemaone.ro, www.cinemaone.ro

Cele mai așteptate filme horror din 2017

48

Seriale noi 2017 primul trimestru


COVER STORY

Să începem cu un adevăr insurmontabil: în istoria cinematografiei nu există serie mai de succes decât saga „Star Wars”. Poate „Harry Potter”, dar e mult prea nouă și cu siguranță nu a avut impactul cultural și social pe care l-a avut seria „Star Wars”. Fanii „Star Trek” s-ar putea supăra la auzul acestora, într-o oarecare măsură pe bună dreptate, saga lor favorită având la rândul ei câteva atuuri indiscutabile. Însă din perspectiva revoluției culturale pe care fiecare din cele două serii a pornit-o, „Star Wars” câștigă detașat orice dispută. Și nu e vorba doar de impactul pe care l-a avut trilogia inițială asupra efectelor speciale sau asupra tehnicii cinematografice, deși, dacă suntem onești, nu avem cum să nu-i recunoaștem merite enorme din acest punct de vedere. Când vine vorba de „Star Wars” deja vorbim de o revoluție la nivel social. Referințele la universul „Star Wars” s-au implantat, dacă vreți, în cultura populară, fiind folosite chiar și de cei care nu au văzut filmele (care există, sunt și ei oameni și merită să trăiască, da?). Expresii ca „May the Force be with you” sau „Luke, I’m your father” au devenit de-a lungul timpului parte a lexiconului popular.

de Ionuț „Yokko” Constantin 4 | Cinemap | Decembrie 2016


COVER STORY

Decembrie  | Cinemap | 5


COVER STORY

Noii eroi din universul

- Jyn Erso - Felicity Jones

Directorul Orson Krennik Ben Mendelsohn 6 | Cinemap | Decembrie 2016

Jyn încearcă să lase în urmă un trecut nu tocmai curat, dedicându-se unei cauze nobile. Are un caracter vulcanic, sfidează autoritatea şi de-abia aşteaptă să se războiască cu Imperiul. Obişnuită să opereze de una singură, porneşte într-o misiune disperată pentru a ajuta Alianţa rebelilor.

Ca director al Departamentului de Cercetare a Armamentului Avansat din cadrul armatei Imperiale, Orson Krennik devine obsedat cu ducerea la bun sfârşit a proiectului Death Star. Om crud, dar genial, Krennik şi-a pus la bătaie reputaţia în momentul în care a promis Împăratului o staţie spaţială de luptă care poate distruge planete întregi.


COVER STORY

Fost pilot Imperial, Rook are excelente abilităţi tehnice pe care le pune în slujba rebelilor. Un tip foarte practic, însă extrem de anxios, Bodhi Rook trebuie să-şi adune tot curajul de care e în stare pentru a duce lupta contra Imperiului.

Ofiţer al Serviciilor Secrete ale Alianţei, cu experienţă vastă pe câmpul de luptă, căpitanul Andor inspiră respect trupelor rebele prin faptul că reuşeşte să judece limpede condiţii de război şi îşi duce la îndeplinire misiunile cu resurse minime.

Capitanul Cassian Andor – Diego Luna Droid Imperial de pază, reprogramat de către rebeli. K-2SO este agentul perfect de infiltrare în bazele Imperiului, neatrăgând cu nimic atenţia asupra lui. Maestru în ale contra-spionajului.

K-2SO Alan Tudyk Veteran al Războiului Clonelor şi al rebeliunii actuale împotriva Imperiului, Saw Gerrera conduce un detaşament de rebeli extremişti. A pierdut enorm în zecile de ani de războaie, dar, din când în când, din aparenţa dură răzbat şarmul şi afecţiunea bărbatului care a fost odată. Gerrera coordonează insurgenţa contra ocupaţiei Imperiale pe planeta Jedha.

Saw Gerrera Forest Whitaker

Bodhi Rook Riz Ahmed Un personaj profund spiritual, Chirrut Îmwe crede că toate fiinţele vii sunt conectate prin Forţă. Faptul că este orb nu îl împiedică să fie un războinic de temut. Deşi nu are abilităţi datorate Forţei, acest călugăr războinic şi-a supus trupul şi mintea unei discipline desăvârşite.

Chirrut Imwe Donnie Yen Cruda realitate din ţinuturile natale ocupate de Imperiu l-a transformat pe Baze Malbus într-un războinic pragmatic şi extraordinar mânuitor al aruncătorului de grenade. Baze dă dovadă de o bravadă care contrastează cu spiritualitatea celui mai bun prieten al său, Chirrut Îmwe.

Baze Malbus Wen Jiang Decembrie  | Cinemap | 7


COVER STORY

Lucasfilm ne aduce primul film Star Wars cu o poveste independentă: „Rogue One: A Star Wars Story” este o nouă aventură epică. În vremuri conflictuale, un grup de eroi neobişnuiţi are misiunea de a fura planurile lui Death Star, cea mai avansată armă de distrugere în masă a Imperiului. Acest eveniment cheie în cronologia Star Wars strânge laolaltă oameni banali care aleg să facă lucruri extraordinare şi, în acest proces, devin parte din ceva mult mai grandios.

lucruri pe care nu le cunoaşteţi despre prequel-urile STAR WARS

1 2

LAVA AMENINŢĂTOARE Planeta Mustafar nu e primitoare. Dar chiar deloc. Introdusă în „Revenge of the Sith”, această planeta vulcanică şi ostilă are un look unic şi emite sunete înspăimântătoare. David Acord, editor de sunet la acest film, a povestit că sunetul lavei care erupe a fost creat cu zgomot de împuşcături. TRUCURI WOOKIEE Armata de wookiee a apărut în „Revenge of the Sith”, dar numărul lor părea mult mai mare decât cel real. Pentru a-i diferenţia pe războinici, totul s-a redus la schimbarea recuzitei. Costumierul Ivo Coveney a spus că de wookiee s-a ocupat chiar de la începutul muncii pentru Episodul III, deși apăreau în ultima scenă ce trebuia filmată. Dar în loc să îmbrace un nou batalion, a avut la dispoziţie doar 8 costume. Așa că obiectele de recuzită interşanjabile ca armele sau bucățile din armură au fost cele care le-au dat un look distinct.

8 | Cinemap | Decembrie 2016

de Anca Grădinariu


3 4

COVER STORY UN AMESTEC MAGIC Paul Huston a combinat construirea de modele cu pictura digitală mată ca să obţină anumite peisaje impresionante în prequel-uri. În „Atacul Clonelor”, a folosit o tehnică specială ca să realizeze canavaua splendidă a picnicului lui Anakin şi Padmé de pe Naboo. Stâncile cascadei au fost făcute din aluminiu pictat, în timp ce pământul a fost un covor mâţos, maro. Ambele au fost manipulate, accentuate şi combinate cu imagini video digitale cu cascade.

DE LA UN EXTRATERESTRU LA ALTUL Look-ul geonosienilor din „Atacul Clonelor” a fost inspirat de o schiță făcută pentru neimodianii din Episodul I. Lui George Lucas i-au plăcut atât de mult aceste desene nefolosite, încât le-a alterat ca să încapă pe un trup cât o insectă. Cum, la acea vreme, Lucas se confrunta cu probleme cu termite, cineastul a adus într-un borcan câteva ca să-i inspire pe ilustratori.

5

VARACTYL VOCALI Boga l-a ajutat pe Obi-Wan să navigheze terenul lui Utapau în „Răzbunarea lui Sith” şi a părut o creatură folositoare. Vocalizele sale au fost obţinute amestecând o varietate de surse, printre are câini şi coioţi, ba chiar şi un diavol tasmanian.

6

MOBILĂ DE CURSĂ LUNGĂ Interioarele Palatului Theed din Naboo au fost filmate în Italia, în Caserta. Atunci când a venit vremea să se întoarcă la decorurile elegante din „Atacul Clonelor”, au fost în stare să redecoreze ușor set-ul, pentru că mobila palatului a fost ținută la Ranch-ul Skywalker. Obiectele au fost trimise din California în Australia pentru inspecție. Apoi, din Australia în Italia. O călătorie lungă!

ATENȚIE OBSESIVĂ LA DETALII Câteva cadre filmate în hangarul miniatural Mos Espa din The Phantom Menace au avut la bază un model foarte complicat. Ca de obicei, niciun detaliu nu a fost neglijat. S-a folosit mătase veritabilă pentru draperie și au construit și o galerie funcțională. Și, chiar și mai incredibil, obsesia pentru detaliu a mers până la grăuntele de nisip, pe care l-au micșorat într-o manieră foarte veridică, folosind un compas digital pentru a vedea, mai întâi, care e mărimea sa în decorul în mărime naturală. Ca să se se asigure că grăuntele arată real, au creat propriul nisip într-un mixer de ciment.

Decembrie  | Cinemap | 9


PREMIERE DECEMBRIE 2016

LUMEA DE DINCOLO: RĂZBOAIE SÂNGEROASE 2 dec. 2016 TITLU ORIGINAL: Underworld: Blood Wars REGIA: Anna Foerster CU: Theo James, Lara Pulver, Kate Beckinsale GEN FILM: Acţiune, Horror DISTRIBUIT DE: InterComFilm Distribution

AVENTURILE SOFIEI 9 dec. 2016

ALIATUL 2 dec. 2016 TITLU ORIGINAL: Allied REGIA: Robert Zemeckis CU: Brad Pitt, Marion Cotillard GEN FILM: Dramă, Romantic DISTRIBUIT DE: Ro Image 2000

HAI SĂ CÂNTĂM! 16 dec. 2016

OFFICE CHRISTMAS PARTY 9 dec. 2016 TITLU ORIGINAL: Office Christmas Party REGIA: Will Speck, Josh Gordon CU: Jennifer Aniston, Jason Bateman, Olivia Munn GEN FILM: Comedie DISTRIBUIT DE: Freeman Entertainment

ROGUE ONE: O POVESTE STAR WARS 16 dec. 2016

TITLU ORIGINAL: Les malheurs de Sophie REGIA: Alberto Rodriguez CU: Anaïs Demoustier, Golshifteh Farahani, Muriel Robin GEN FILM: Comedie DISTRIBUIT DE: VitoFilm

TITLU ORIGINAL: Sing REGIA: Garth Jennings CU: Matthew McConaughey, John C. Reilly, Jon Robert Hall, Scarlett Johansson GEN FILM: Animaţie DISTRIBUIT DE: Ro Image 2000

TITLU ORIGINAL: Rogue One: A Star Wars Story REGIA: Gareth Edwards CU: Mads Mikkelsen, Forest Whitaker, Felicity Jones GEN FILM: SF DISTRIBUIT DE: Forum Film România

PASAGERII

LA LA LAND

MARELE ZID

23 dec. 2016 TITLU ORIGINAL: Passengers REGIA: Morten Tyldum CU: Laurence Fishburne, Jennifer Lawrence, Chris Pratt GEN FILM: Aventuri, SF DISTRIBUIT DE: InterComFilm Distribution

23 dec. 2016 TITLU ORIGINAL: La La Land REGIA: Damien Chazelle CU: Ryan Gosling, Emma Stone, Emma Watson GEN FILM: Muzical DISTRIBUIT DE: Freeman Entertainment

30 dec. 2016 TITLU ORIGINAL: The Great Wall REGIA: Yimou Zhang CU: Matt Damon, Willem Dafoe GEN FILM: Mister, Thriller DISTRIBUIT DE: Ro Image 2000

Decembrie 2016 | Cinemap | 11


PREMIERĂ 2 DECEMBRIE 2016 Titlu original: Underworld: Blood Wars Regia: Anna Foerster Cu: Theo James, Kate Beckinsale, Charles Dance Gen: SF, Horror, Acțiune Durata: TBA Premieră: 2 decembrie 2016 Distribuit de InterComFilm Distribution

Lumea de Dincolo: Războaie Sângeroase Vampirii și vârcolacii sunt din nou în război. Iar Selene este trofeul mult-râvnit de licani. Va curge mult sânge CGI l 5-lea film din seria Underworld, a V-a luptă pentru putere între vampirii conduși de David (Theo James) și vârcolacii lui Marius (Tobias Menzies). De data aceasta situația pare a înclina în favoarea vârcolacilor. Folosiți de secole ca sclavi și nu de puține ori răzvrătiți, licantropii au un lider extrem de competent și un scop foarte precis: capturarea lui Selene (Kate Beckinsale). Nu pentru personalitatea sa puternică, abilitățile extraordinare de luptătoare sau pentru modul în care lucește latexul negru pe formele ei apetisante o vor vârcolacii pe Selene ci pentru sângele ei. Un sânge destul de vechi și suficient de pur cât să le poată crește masiv forța fizică și implicit să le aducă

A

12 | Cinemap | Decembrie 2016

victoria împotriva vampirilor. Evident capturarea Selenei este o problemă extrem de dificilă, dar vampirii au mereu un plan de rezervă. Nu toți vampirii, ci doar Semira (Lara Pulver) care dorește să avanseze în funcție și să devină conducătoarea vampirilor. Pentru asta are nevoie de un boost supernatural, cum ar fi sângele Selenei. Singura șansă a Seleni pare-a fi o retragere strategică în Nord, undeva unde vechile vrăji sunt încă puternice. Dar pentru a ajunge acolo are nevoie de aliați și acum, mai mult decât vreodată, aceștia sunt greu de găsit. Poate David va înțelege gravitatea situației și o va ajuta pe Selena. Sau poate va primi sprijin de la Thomas (Charles Dance) unul dintre cei mai înțelepți dar și meschini membrii ai speciei vampirești.

Anna Foerster, regizoare

Pentru prima dată un film din seria Underworld este regizat de o femeie. Anna Foerster, specialistă în scenografie și efecte speciale, are deja la activ o serie impresionantă de blockbustere: Independence Day (1996), Alien: Resurrection (1997), Godzilla (1998), Pitch Black (2000) The Day After Tomorrow (2004), Æon Flux (2005) și 10,000 BC (2008). Dar este pentru prima oară când regizează un lungmetraj.


PREMIERĂ 2 DECEMBRIE 2016 Titlu original: Snowtime! Regia: Jean-François Pouliot, François Brisson Voci dublaj: Răzvan Dinu, Cristi Neacșu, Raul Stănulescu Gen: Animație Durata: 82 minute Premieră: 2 decembrie 2016 Distribuit de Ro Image 2000, DeFILM

Marea bulgăreală Undeva, într-un orășel de la marginea pădurii puștimea a organizat o mare bătălie cu bulgări de zăpadă. Toată lumea e invitată. acanța de iarnă a sosit și toată puștimea din orășel are de-a face cu mult timp liber. Pentru a evita o mare plictiseală, Luke vine cu o idee: ce-ar fi să organizeze două echipaje și să construiască un fort din nămeții abundenți și să ducă o luptă grea pentru cucerirea fortului? Niciunul dintre puști nu vrea violențe, război și luări de prizonieri, dar ideea lui Luke este aprobată unanim. Va fi o mare bulgăreală și o joacă de copii. Construcția fortului decurge conform planului și rezultatul este un castel de zăpadă extrem de frumos. Ce nu

V

14 | Cinemap | Decembrie 2016

decurge conform planului este însă mai important: împărțiți în tabere adverse, prietenii și vecinii din orășel încep să nu se simtă prea bine apropos de amicițiile lor și de toată tevatura războinică pe care o consideră, de la un punct încolo, cam neplăcută. Povestea de dragoste care începe să se înfiripe între Luke și Sophie este doar o parte din haosul de emoții și distracții prin care trec micii protagoniști. Lucy cea ironică, Nicky cea împăciuitoare, giganticul Chuck și inimosul Jack trec cu toții prin peripeții și mai ales emoții care-i vor ajuta să înțeleagă mai bine și lumea din jur dar și pe restul prietenilor lor.

O aventură canadiană Marea bulgăreală este un film cât se poate de canadian. De la personajele și orășelul înzăpezit până la artiștii ale căror piese muzicale au fost utilizate pe coloana sonoră și pasiunea pentru hockey a unor personaje, totul reflectă perfect modul de viață și distracție Made in Canada.

Muzici și muzicieni Coloana sonoră a animației utilizează piese ale unor trupe canadiene de succes internațional. Cântece semnate de artişti diferiții, de la mai puțin cunoscuții Groenland și Walk off the Earth până la Celine Dion, marea divă a cântului canadian au fost utilizate pentru a da filmului și avânt tineresc dar și emoție.


PREMIERĂ 2 DECEMBRIE 2016 Titlu original: Allied Regia: Robert Zemeckis Cu: Brad Pitt, Marion Cotillard Gen: Dramă, romantic Durata: 124 minute Premieră: 2 decembrie 2016 Distribuit de Ro Image 2000

Aliatul O idilă periculoasă: un spion canadian și o luptătoare din Rezistența Franceză au de-a face cu o intrigă amoros-criminală în timpul celui de-al doilea Război Mondial arianne Beausejour (Marion Cotillard), luptătoare în Rezistența Franceză, ar trebui să îl asiste pe Max Vatan (Brad Pitt), un agent al serviciilor secrete britanice, într-o misiune riscantă. Dar între cei doi se naște o poveste de dragoste. Anul este 1941, Al Doilea Război Mondial are nevoie de spioni și sabotori, de oameni curajoși, incapabili să se teamă de riscuri și moarte. Dar Marianne și Max fac un copil. Iar fericirea lor nu întârzie să sufere fisuri grave. Deveniți complici și amanți

M

16 | Cinemap | Decembrie 2016

cu ocazia unei misiuni secrete de lichidare cu mitraliere a ambasadorului Celui de-al Treilea Reich din Casablanca, canadianul și franțuzoaica trec împreună prin cele mai riscante escapade. Idila din Maroc va continua în Londra supusă bombardamentelor germane. Copilul lor va fi născut și crescut într-o perioadă tulbure și nesigură. Și totuși, aflați de

aceeași parte a baricadelor și tranșeelor, cei doi nu pot scăpa suspiciunilor. Nu-i vorba nici de mici gelozii, nici de paranoia din spatele frontului. Șefii lui Max au informații foarte credibile despre un agent dublu. Iar persoana care lucrează mai mult pentru naziști decât pentru forțele aliate nu ar fi nimeni alta decât Marianne. Agentul Vartan are o problemă masivă. Trebuie să își investigheze propria soție și mama copilului său. Cum nu are nici timp prea mult pentru investigație, nici certitudinea nevinovăției lui Marianne, agentul Max fierbe la foc mic, urmărind extrem de atent fiecare replică, fiecare gest și toate detaliile din existența comună. Dar Marianne pare a fi nevinovată. Sau, după cum bine știe încă de când a cunoscut-o în Maroc, o agentă extrem de capabilă să își ascundă sentimentele și intențiile. Regizat de Robert Zemeckis (câștigător al unui premiu Oscar pentru „Forrest Gump” și multiplu nominalizat), „Allied” este o poveste de dragoste cu spionaj, un film melodramatic de război și un film de spionaj cu toate ingredientele și vedetele necesare pentru a triumfa la box-office. De la luxul epocii la peisajele seducătoare din Africa și adrenalina bombardamentelor, „Aliatul” nu lasă nimic la voia întâmplării. Un film cu șarm vintage, dintr-o epocă apusă a Hollywood-ului.


PREMIERĂ 9 DECEMBRIE 2016

Super Party la birou iitorul nu sună deloc bine într-o companie de IT din Chicago, când în prag de Crăciun CEO-ul (Jennifer Aniston) îşi pune în plan să închidă una dintre filiale, tocmai pe cea condusă de fratele ei Clay (T.J. Miller), un şef relaxat şi pus în general pe distracţie. Aniston, fără scrupule, decide în primul rând să suspende petrecerea de Crăciun. Represaliile lui Clay constau în transformarea petrecerii obişnuite de Crăciun într-un chef cataclismic, fiindcă, după părerea lui, cel mai bun

V

18 | Cinemap | Decembrie 2016

mod de a atrage clienţii e un chef legendar. ,oţiţi de adolescenţi dacă nu vreţi să le daţi idei. Trailerul dezvăluie destule scene hardcore, cum ar fi Miller dându-se cu sania pe scări în costum de Moş Crăciun, curse de maşini şi distrugeri în masă a spaţiilor de lucru, Jennifer Aniston dând un angajat cu capul de masa de biliard, sărituri de la balcon, pe cablul instalaţiei de pom, izbituri cu capul înainte, mahmureală care se lasă cu vandalizări. Comedioara lui Speck & Gordon o fi ea sordidă, dar nu e deloc obscură, fiindcă din distribuţie fac parte multe dintre

Titlu original: Office Christmas Party Regia: Will Speck, Josh Gordon Cu: Kate McKinnon, Olivia Munn, Jennifer Aniston, Jamie Chung Gen: comedie Durata: 105 minute Premieră: 9 decembrie Distribuit de Freeman Entertainment


PREMIERĂ 9 DECEMBRIE 2016

numele cele mai importante de la Saturday Night Live, printre care Kate McKinnon şi Vanessa Bayer, alături de Jason Bateman şi Olivia Munn (pe care o ştiţi din serialul HBO Redacţia). Pe T.J. Miller vi-l amintiţi din serialul de IT-işti Silicon Valley, dintr-un rol oarecum similar. Comedia-dezastru se învârte în jurul rivalităţii dintre Clay şi sora lui, Carol (Aniston), cu poliţe rămase neplătite din copilărie. Clay a fost mereu fratele alintat căruia i s-a permis orice, iar Carol, sora mai mare, căreia i s-a cerut mereu să fie responsabilă. Cu rolurile astfel împărţite, Carol a ajuns CEO-ul companiei, iar Clay

a rămas preşedintele filialei fondată de tatăl lor. Jennifer Aniston primeşte astfel un rol mai aproape de cel din „Şefi de coşmar” decât de cel din „Friends”. Clay are susţinători şi complici în echipa lui, cum e Tracey Hughes (Olivia Munn), care fac dezastrul posibil. Alături de partea a doua din „Bad Santa”, „Office Christmas Party” e dedicat celor sătui de sărbători şi dornici de o mică revoluţie împotriva şefilor lor din corporaţie.

Decembrie 2016 | Cinemap | 19


PREMIERĂ 16 DECEMBRIE 2016 Titlu original: Rogue One: A Star Wars Story Regia: Gareth Edwards Cu: Mads Mikkelsen, Diego Luna Gen: SF Durata: 133 minute Premieră: 16 decembrie 2016 Distribuit de Forum Film România

Rogue One: A Star Wars Story el mai așteptat film al acestei ierni ne-o aduce în prim-plan pe Jyn Erso, o mercenară a Rebeliunii, pe punctul de a primi cea mai mare provocare din viața ei, când Mon

C

22 | Cinemap | Decembrie 2016

Mothoma o va trimite să fure planurile din Death Star. Cu ajutorul rebelilor, un maestru spadasin și forțele non-aliate, Jyn va realiza că a intrat în ceva mult mai greu decât credea la începutul misiunii. Filmul ne va arăta o nouă parte a francizei

„Star Wars” setată în același univers, dar văzut dintr-un alt unghi decât acela cu care ne-am obișnuit până acum. Din distribuția filmului fac parte Felicity Jones (Jyn Erso), popularul actor Mads


PREMIERĂ 16 DECEMBRIE 2016

Mikkelsen, Forest Whitaker (a cărui cariera s-a îmbunătățit considerabil în ultima vreme), Donnie Yen (celebrul star chinez al filmelor cu arte marțiale, care va putea fi văzut curând și în „xXx: Return of

Xander Cage”), iar vocea lui Darth Vader (cel mai cunoscut personaj negativ din istoria cinematografului, este interpretată, ca de obicei, de nimeni altul

decât de James Earl Jones). Regia filmului este semnată de Gareth Edwards (regizorul deloc neglijabilului „Godzilla”, 2014 și al genialului „Monsters”, 2010). Filmul, a cărui producție a început în august 2015, este așezat între „Revenge of the Sith” și „Star Wars: A New Hope”. E, de fapt, mai aproape de ultimele filme din franciză decât precedentele. Edwards îl descrie ca fiind mai degrabă un film de război, în care oameni normali își dau mâna pentru a lupta împreună împotriva Imperiului, și se află la capătul opus al puterilor cavalerilor Jedi sau a Forței. Așadar, spre deosebire de precedentele filme, „Rogue One: A Star Wars Story” nu evoluează în jurul cavalerilor Jedi. Mai degrabă în jurul unui grup de oameni care nu au abilitatea să folosească Forța. Totodată, spre deosebire de trilogia originală, care conferă o perspectivă în alb și negru asupra binelui și răului, Edwards a declarat că „Rogue One: A Star Wars Story” e mai degrabă gri și că a avut o viziune foarte realistă asupra poveștii. În concluzie, vom avea de-a face cu un film matur, obiectiv, iar toate datele vizuale de până acum ni-l prezintă ca pe unul, cu adevărat, exploziv. În plus, marele atu al acestui spin-off este că poate mulțumi și spectatorii care nu sunt neapărat fani ai celei mai celebre francize din lume. Și știm că nu sunt deloc puțini.

Decembrie  | Cinemap | 23


©2016 & TM Lucasfilm Ltd.

IMAX® is a registered trademark of IMAX Corporation.


PREMIERĂ 16 DECEMBRIE 2016

Titlu original: Sing Regia: Garth Jennings Cu: Matthew McConaughey, John C. Reilly, Scarlett Johansson Gen: Animație Durata: 110 minute Premieră: 16 decembrie 2016 Distribuit de Ro Image 2000

Hai să cântăm! Un director de teatru cu probleme financiare decide să organizeze un concurs de cântat. Succesul va fi răsunător. uster Moon (Matthew McConaughey), un urs koala cu o pasiune sinceră pentru lumea spectacolului este foarte aproape de-a ajunge la sapă de lemn. Teatrul pe care el și bătrâna șopârlă Miss Crawly (Garth Jennings) îl administrează este în pragul falimentului. Dar Buster vine cu o idee salvatoare: va organiza un concurs de cântat. Destinat amatorilor și dotat cu un premiu de 100.000 $, concursul are un succes nebun și cele mai diferite animale se înscriu pentru a câştiga marele premiu și pentru a-și îndeplini visele de glorie artistică. Johnny (Taron Egerton), un tânăr goriloi pasionat de

B

26 | Cinemap | Decembrie 2016

muzică se strecoară la audiții fără știrea tatălui său, un infractor notoriu. Conștient că nu-şi dorește să fie jefuitor de bănci ca tatăl lui, Johnny vede în concursul organizat de Buster o șansă de-a duce o viață cinstită. Dar goriloiul are talent, nu și cunoştinţe muzicale. Ash (Scarlett Johansson) este un porc spinos plin de ambiții: vrea să cânte rock și să câștige șansa de-a fi celebră. Dar viața amoroasă de adolescentă s-ar putea să îi dea peste cap planurile. Sau să-i ofere exact inspirația de care are nevoie. Meena (Tori Kelly) este și ea adolescentă, dar are cu totul alte probleme: pentru un ditai elefantul, Meena este cumplit de timidă. Și extrem de talentată, cu o voce de aur, dar aparent incapabilă să treacă peste trac.

Nu doar tinerimea se înghesuie la concurs. Rosita (Reese Witherspoon) este o scroafă nefericită cu viața sa domestică. Are un soț neglijent și nu mai puțin de 25 de porculeți de hrănit spălat și educat. Concursul de cântat este o ocazie de-a străluci și de-a câștiga admirația soțului și-a celor 25 de purcei. Dar Rosita trebuie să facă fașă celor mai absurde dar și simpatice genuri de care este capabil partenerul ei de scenă, Gunar, un porc cu șow-biz-ul în vene. Ca la orice Talent Show fiecare dintre concurenți va sosi cu problemele după el. Fie că este vorba de emoții sau de familii, de aroganță sau de frică, toate animalele din oraş au șansa de-a câștiga marele premiu și, aparent, lucrurile merg ca pe roate pentru Buster.


PREMIERĂ 23 DECEMBRIE 2016 Titlu original: La La Land Regia: Damien Chazelle Cu: Ryan Gosling, Emma Stone, Amiée Conn, Terry Walters, Thom Shelton Gen: comedie, dramă, musical Durata: 128 minute Premieră: 23 decembrie 2016 Distribuit de Freeman Entertainment

La La Land oul film al lui Damien Chazelle e un soi de declarație de dragoste a regizorului filmului „Whiplash” pentru Hollywood, un film romantic și muzical de care există mari șanse să vă îndrăgostiți la prima vedere. E o raritate la care merită să

N

28 | Cinemap | Decembrie 2016

riscați să vă duceți, chiar dacă aveți chef de un blockbuster. E un musical făcut după toate rigorile uitate ale acestui gen complicat și artificial, iar viziunea lui Chazelle e cu adevărat remarcabilă fiindcă reușește să îl integreze perfect în peisajul urban actual al L.A. Spre deosebire de marile coregrafii

puse la punct cu grijă în studiouri în anii de glorie ai genului, aici veți vedea muzica coborând în rețeaua complicată de șosele ale orașului, printre mașini, în traficul congestionat, unind spontani oameni fără legătură, fiecare cu alienarea lui. Efectul acestui


PREMIERĂ 23 DECEMBRIE 2016

număr muzical gigantic e surprinzător și acaparant. „La La Land”, care a deschis anul acesta festivalul de film de la Veneția, e un spectacol totalmente neașteptat, de proporții epice, care îi va da pe spate pe iubitorii de musicaluri și pe amatorii de jazz, și care e

posibil să cucerească câteva din categoriile mai tinere de spectatori. Vă va fi greu să nu vă întrebați cum și cu ce eforturi au fost puse la punct coregrafiile din filmul ăsta. Povestea de dragoste

a celor doi protagoniști, interpretați de Emma Stone și Ryan Gosling, se întinde pe mai mulți ani și pe toate cele patru anotimpuri, și începe pe picior greșit. Seb (Gosling) un pianist de jazz arogant, o cunoaște pe Mia (Stone) la o petrecere și începe prin a o jigni, deși aceasta, o actriță aspirantă, e o creatură splendidă într-o minunată rochie galbenă (culorile joacă și ele un rol notabil aici). Pe măsură însă ce Seb își dă seama de sentimentele lui pentru Mia, și de faptul că nu le poate nici ignora nici elimina, filmul se umple de secvențe muzicale. Se poate spune că „La La Land” e un adevărat studiu asupra atracției din cinema - Emma Stone și Ryan Gosling - prezențe remarcabile fiecare în filmele în care au apărut, formează un cuplu memorabil. Atât de memorabil încât publicația The Guardian le-a dedicat un studiu asupra „alchimiei” de pe marele ecran, punându-i în aceeași categorie cu Jennifer Grey și Patrick Swayze în „Dirty Dancing”. Nu în ultimul rând, al treilea film al lui Damien Chazelle are toate datele să îi mai aducă o nominalizare la Oscar. Deocamdată, a avut parte cronici extatice la festivalurile de film de la Veneția și Telluride. Amatori de pariuri de Oscar, notați-vă titlul în listă!

Decembrie  | Cinemap | 29


PREMIERĂ 23 DECEMBRIE 2016 Titlu original: Passengers Regia: Morten Tyldum Cu: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Laurence Fishburne, Michel Sheen Gen: Acţiune, Aventuri, SF Durata: TBA Premieră: 23 decembrie 2016 Distribuit de InterCom Film România

Norvegianul Morten Tyldum (născut în 1966), a regizat „Headhunters/ Hodejegerne/Vânătorii de capete” (2011, distribuit și la noi în cinema), un imens succes scandinav și internațional. Astfel a fost chemat la Hollywood și i s-au oferit o mulțime de proiecte importante. Dintre acestea a ales „The Imitation Game/ Jocul codurilor” (2015), povestea incredibilă a matematicianului de geniu Alan Turing (tur de forță pentru Benedict Cumberbatch), cel care a descifrat mașina Enigma, unul din cele mai titrate filme de dată recentă - 5 nominalizări la Globul de Aur, 8 nominalizări la Oscar și 10 nominalizări BAFTA.

Pasagerii ava Avalon, viitorul apropiat. În timpul unei călătorii spațiale spre o nouă galaxie, doi pasageri, Jim (Chris Pratt) şi Aurora (Jennifer Lawrence), aflaţi în stare de hibernare, se trezesc cu 90 de ani mai devreme datorită unei defecțiuni din sistem. Odată treziți, nu pot decât să trăiască pe navă, și bineînţeles să se și îndrăgostească... dar lucrurile iau o turnură periculoasă atunci când află că soarta celor 5257 de pasageri adormiţi se află în mâinile lor.

N

32 | Cinemap | Decembrie 2016

„Passengers” e un SF foarte costisitor - 120 de milioane de dolari -, proiectul se află în dezvoltare din 2007 când a fost pe lista celor mai bune scenarii neproduse. El a fost dezvoltat la studiourile Universal de către compania lui Keanu Reeves, cel care trebuia să joace rolul principal în acea perioadă.


PREMIERĂ 30 DECEMBRIE 2016

Titlu original: The Great Wall Regia: Zhang Yimou Cu: Matt Damon, Jing Tian, Pedro Pascal, Willem Dafoe, Andy Lau. Gen: Acţiune, Aventuri, fantastic Durata: TBA Premieră: 30 decembrie 2016 Distribuit de Ro Image 2000

Marele zid Povestea unui loc istoric, legendar, cunoscut ca Marele Zid, o pavăză invaziilor, dar nemaivăzut astfel. Un grup de războinici neînfricați trebuie să lupte contra unor invadatori de neînfrânt, care pot distruge omenirea. hang Yimou (născut în 1951 la Shanghai), este unul din cei mai reputaţi regizori chinezi din toate timpurile, cu o carieră internațională începută pe când țara sa era încă închisă din punct de vedere politic, sub un regim totalitar. A realizat primul film în 1987, „Sorgul roșu/ Hong gao liang”, cu care a luat Ursul de Aur la Berlinale, apoi a

Z

„Marele Zid” este cel mai scump film chinez de până acum, un parteneriat de coproducție cu SUA, nemaivăzut între cele două țări, Edward Zwick (Ultimul samurai) fiind coproducătroul american, pentru un timp anunțat și ca regizorul proiectului.

34 | Cinemap | Decembrie 2016

(2002), „Casa săbiilor zburătoare” (2004) și „Blestemul Florii de Aur” (2006). El a fost regizorul oficial și coordonatorul Olimpiadei de la Beijing, în 2008.

urmat „Ridicați lanternele roșii” (1991). La Cannes a fost cu „A trăi” (1994) cu care a obținut Premiul Special al Juriului și Premiul Juriului Ecumenic, iar în 1995 a câștigat și Premiul Tehnic pentru „Triadele din Shanghai”. Zhang Yimou și-a lăsat apoi amprenta în genul epic, de acțiune, cu arte marțiale: „Eroul”

În America filmul intră abia în februarie 2017, la fel ca și în Rusia, Norvegia, Israel, Italia. În Franța intră abia în martie 2017. Premiera mondială este, firește, în China, pe 16 decembrie 2016. România este una din primele țări unde se lansează „Marele Zid”, odată cu Grecia, Turcia, Taiwan, Malaezia, Singapore.


2017 Un festin pentru fanii SF şi ai supereroilor Filmul Lego Batman Lego Batman (Will Arnett) a fost personajul cel mai pregnant din „The Lego Movie” şi acum va avea parte de propriul spin-off, populat cu toate personajele favorite din Gotham. Arnett îşi va relua rolul lui Batman, Michael Cera îl va juca pe Robin, Rosario Dawson va fi Batgirl, Ralph Fiennes intră în pielea lui Alfred, iar Zach Galifianakis va fi vocea lui Joker. Filmul a aliniat câteva minţi creative, de la Seth Grahame-Smith, scenaristul lui „Pride and Prejudice şi Zombies”, la Chris McKay, co-regizorul lui „Lego Movie”.

Wolverine 3 Hugh Jackman se întoarce pentru aventura sa finală ca Wolverine (deşi se pare că va avea şi o apariţie surpriză în „Deadpool 2”) într-un sequel etichetat cu R (restricţionat celor sub 17 ani în SUA), care va adapta o poveste clasică din benzile desenate intitulată „Old Man Logan.”

Dacă 2016 a fost un an bun pentru geek-şi, 2017 va fi unul de-a dreptul nebunesc, pentru că Marvel, DC şi seriile Star Wars sau X-Men le vor livra delicatese după delicatese. Iată câteva dintre acestea:

Kong: Skull Island Studioul Legendary vine cu un reboot după „King Kong” şi cu cel de-al doilea capitol din universul monştrilor gigantici: „King Kong/Godzilla”. Chiar dacă unii vociferează că e prea curând pentru un reboot, distribuţia e entuziasmantă: Tom Hiddleston, Brie Larson, John Goodman, Samuel L. Jackson şi John C. Reill.

Ghost in the Shell

Iată adaptarea unei francize de manga şi anime foarte populară, realizată de Rupert Sanders, regizorul lui „Snow White&Huntsman”, cu Scarlett Johansson în rolul principal (actriţa a demonstrat cu „Black Widow” că poate fi o eroină a filmelor de acţiune).

World War Z 2 După o geneză cu năbădăi, „World War Z” a devenit un succes uriaş de box office (şi unul moderat de critică), aşa că se vorbeşte demult de acest sequel. Brad Pitt se reîntoarce în rolul fostului investigator UN Gerry Lane, în timp ce Steven Knight, mai cunoscut pentru scenariul filmului „Eastern Promises”, în regia lui David Cronenberg, a conceput povestea.

Decembrie  | Cinemap | 37


Wonder Woman Cine-ar fi crezut că DC îl va învinge pe Marvel în cursa pentru primul film cu supereroi a cărui eroină e o femeie? Cu Gal Godot în rolul lui Diana Prince şi Chris Pine ca Steve Trenor, bărbăţelul ce are nevoie de ajutor, Wonder Woman se întâmplă în timpul primului război mondial şi este regizat de Patty Jenkins (Monster).

Gambit

War for the Planet of the Apes În ciuda titlului nefericit, reboot-ul francizei „Planet of the Apes” nu poate decât să ne bucure, iar „War for the Planet of the Apes” promite o mult aşteptată escaladare a conflictului. Andy Serkis îşi va relua aclamatul rol Cesar, liderul maimuţelor. Lui i se vor alătura actorii Judy Greer (sub forma de motion capture) şi Woody Harrelson, în forma sa umanoidă.

Producţia lui „Gambit” a avut mari probleme şi a fost blocată la stadiul de pre-producţie ani buni, timp în care regizorii au tot fost schimbaţi. Însă Channing Tatum a crezut în proiect până la capăt şi, dacă ar fi trebuit să învăţăm ceva de la „Deadpool”, e că niciodată nu trebuie subestimat proiectul de suflet al unui actor talentat.

The Six Billion Dollar Man Star Wars, ep. XVIII Cine sunt părinţii lui Rey? Ce făcea Luke Skywalker pe insulă în tot acest timp? Ce fel de muzică gotică asculta Kylo Ren în beci, atunci când era adolescent? Episodul XVIII promite să rezolve multe enigme nerezolvate, dar una la care avem deja răspunsul e ce film va fi cel mai profitabil în 2017. 38 | Cinemap | Decembrie 2016

Acest serial SF clasic venit din televiziunea anilor ’70 are parte de un update pentru marele ecran. Mark Wahlberg este un ofiţer militar readus la viaţă după un accident oribil, cu ajutorul unor organe bionice care îi conferă abilităţi extraordinare.


Animaţiile lui

2017

La anul se vor lansa în cinematografele din toată lumea peste 30 de noi filme de animaţie. Multe dintre francizele pe care le ştiţi deja vor avea continuări, apar şi câteva filme independente şi unele experimente. Iată câteva titluri de urmărit până una alta...

În primul rând, studiourile Illumination Entertainment revin, după ce au făcut din Minioni un fenomen mondial, la origini, cu „Despicable Me 3”, în care apare fratele geamăn pierdut al lui Gru, prilej cu care reînvie vechea rivalitate între fraţi. Din distribuţie, Steve Carell îşi împrumută vocea lui Gru dar şi fratelui Dru, Kristen Wiig e Lucy Wilde, Russel Brand e Dr. Nefario. Tot la capitolul continuări, urmează a treia parte din „Cars”, iar „The Lego Movie” are două spinoffuri în 2017, „The Lego Batman Movie” şi „The Lego Ninjago Movie”. În primul, regizorul Chris McKay promite că filmul abundă de referinţe ascunse pentru fanii lui Batman, ai lui DC Comics în general şi pentru amatorii de Lego. E un fel de film-lego pentru colecţionari în care personajele îşi reiau vocile din blockbusterul de acum doi ani. În a doua parte a anului se anunţă premiera filmului lego cu ninja, în care Loyd sau

40 | Cinemap | Decembrie 2016

Green Ninja şi prietenii lui, cu toţii războinici secreţi şi mari maeştri constructori Lego, participă la bătălia pentru Ninjago City. Sub îndrumarea maestrului Wu, ei trebuie să îl înfrângă pe Garmadon, un războinic malefic care se întâmplă să fie tocmai tatăl lui Loyd. Veţi asista la o bătălie epică de abilităţi şi orgolii în care războinicii ninja trebuie să-şi descopere adevăratele puteri secrete. La capitolul noutăţi, apare prima animaţie din ceea

ce va fi probabil o serie „Monster Truck” care se anunţă revoluţionară în ceea ce priveşte efectele speciale şi calitatea 3D-ului. Iar probabil cel mai important titlu al anului va fi noul PIXAR pe nume „Coco”, film pentru care e responsabilă echipa de producţie a lui „Toy Story 3”. PIXAR abordează vibranta sărbătoare mexicană Día de los Muertos, o premisă interesantă care ar trebui să atragă în cinematografe pe toată lumea.


2017

în 5 filme

românești

2016 a fost un an bogat în filme românești. Nu toate au avut succes și la spectatori, dar Două Lozuri și al doilea #selfie au demonstrat prin numărul de bilete vândute că lumea vrea comedie. Anul ce vine promite multe filme, dar pe moment ne concentrăm pe 5.

6.9 pe scara Richter „6.9 pe scara Richter”, mult așteptata comedie semnată de Nae Caranfil a fost deja testată cu public în deschiderea TIFF-ului clujean. Povestea unui actoraș panicat de posibilitatea unui cutremur, care trebuie să facă față revenirii unui tată rătăcitor și afemeiat, și, în același timp, să-și păstreze și mințile, și soția este o aventură spumoasă, cu umor excelent și momente de teatru muzical.

Ana, mon amour O altă poveste de dragoste, întru cu totul și cu totul alt registru este „Ana, mon amour”. Filmul lui Călin Netzer este un thriller amestecat cu film de dragoste și o dramă cu secvențe de amor deosebit de percutante. Probabil unul din cele mai controversate sexual și moral filme românești recente.

Fixeur Pentru „Fixeur”, regizorul Adrian Sitaru pornește de la o situație reală și dramatică: un caz de prostituţie cu minore. Drama cu elemente de thriller folosește ca punct de pornire o infracțiune reală, traficul de carne vie care este descoperit de un reporter străin venit în România să investigheze repatrierea unor cetățeni români indezirabili în Franța și se centrează pe dilemele morale, legale și umane prin care trece protagonistul, ghid și translator pentru ziaristul străin.

Parental „Parental” are cu totul alte mize. Debutul în lungmetraj al lui Emanuel Pârvu este o dramă de familie. Doru, un tăietor de lemne rămas văduv de o săptămână va trebui să o ducă înapoi la orfelinat pe Meda, fetiţa pe care au avut-o timp de opt ani în asistență maternală. Ca să o păstreze pe Meda acasă și să poată depune el dosarul pentru asistență maternală, Doru trebuie să facă rost de bani. 42 | Cinemap | Decembrie 2016

Planeta Petrila „Planeta Petrila” documentează ultimele zile de funcționare a minei din Petrila. Andrei Dăscălescu optează pentru un format anarho-artistic, cu renumitul artist-caricaturist-activist Ion Barbu orchestrând festivitățile și activitățile artistice. Un documentar în egală măsură necesar, melancolic și vivace.


Cele mai așteptate

filme horror din 2017 nul cinematografic horror 2017 se anunță unul foarte bogat în remake-uri, sequel-uri și continuări ale unor francize binecunoscute. Turul de forță începe încă din debutul anului (6 ianuarie, mai precis) cu „Amityville: The Awakening”. Filmul face parte dintr-o franciză ce însumează vreo zece producții, printre care capodopera lui Stuart Rosenberg din 1979 și deloc neglijabilul remake din 2005. „Annabelle 2” este așteptat la începutul lui iunie. Tot ce putem spera este să nu fie un fiasco total, așa cum știm cu toții că s-a întâmplat cu prima parte. Tot în prima jumătate a lunii iunie avem parte de un nou „The Mummy”, mai exact „Dark Universe: The Muumy”. Filmul îl are protagonist pe nimeni altul decât Tom Cruise. „World War Z 2” își va face și el apariția în săli, cel mai probabil tot în iunie. Ca și în cazul lui „Annabelle 2”, sperăm să nu dezamăgească crunt, considerând, desigur, prima parte. O altă prelungire a celei mai celebre francize horror-sf din toate timpurile, va intra și ea în cinematografe, cel mai probabil din august. Desigur, vorbim despre „Alien: Covenant”, care are absolut toate datele pentru a umple sălile de cinema (incluzându-l pe supraviețuitorul sintetic al blestematei expediții Prometheus, David, interpretat de Michael Fassbender). Remake-ul „Stephen King’s IT”, despre care umblă vorba că-și va avea premiera la începutul lui septembrie, îl readuce în prim-plan

A

44 | Cinemap | Decembrie 2016

pe clovnul Pennywise, la pachet cu teroarea propagată de el în rândul preadolescenților dintr-un orășel din Maine. „Wrong Turn 7” se pare că va putea fi văzut tot în octombrie (și va fi, de fapt, o continuare a celei de-a treia părți), la fel și reîntoarcerea lui Jason într-o serie de incalculabile masacre, în cel mai nou „Friday The 13th”.

„Insidious: Chapter 4” va intra și el în cinematografe, cel mai probabil spre finele lunii octombrie. De asemenea, tot spre finalul lui octombrie vom mai avea „Jeepers Creepers 3”, un remake la „Day of the Dead” (sperăm să nu fie unul foarte prost inspirat!), „Leatherface” (ne bucuram să-i găsim în distribuție pe Stephen Dorff și Lili Taylor), dar si un nou „Halloween”, despre care nu se știu deocamdată prea multe detalii, însă se știe data premierei mondiale. Evident, 31 octombrie.


dintre cele mai exotice festivaluri de film ale lui 2017 ANTARCTIC FILM FESTIVAL

1 2 3

Multă vreme, Antarctica a fost considerată un pustiu intelectual, acum, însă, are propriul său festival de film, chiar dacă mai durează puțin până să concureze cu Cannes-ul sau chiar cu Sundance-ul. Dar în ceea ce privește exoticul și ineditul, cu siguranță că organizatorii au spart gheața.

MAUI FILM FESTIVAL

Doar în Hawaii un festival de film se transformă într-o petrecere gigantică – aici puteți vedea filme în timpul zilei și bucătari faimoși și deliciile lor culinare noaptea. Din 2000, festivalul atrage cinefilii și cheflii pentru o celebrare de 5 zile cu filme unice, documentare, scurtmetraje și petreceri demente.

MIDNIGHT SUN FILM FESTIVAL, FINLANDA

Ținut într-un sătuc cu un singur cinema, undeva pe lângă gheizerele finlandeze, festivalul atrage astăzi un număr record de vizitatori care vin să se minuneze de magia cinema-ului și de nopțile albe din Lapland. Se proiectează mai bine de 100 de filme pentru peste 30.000 vizitatori.

46 | Cinemap | Decembrie 2016

AVIGNON FILM FESTIVAL

4

Atât de intim, încât seamănă a joc de șah între prieteni. Înființat de un texan, festivalul e amplasat în splendida Provența și are obiceiul să programeze pelicule indie de pe vremea când acesta era un termen nou. Participanții socializează la mese comune ținute în piața centrală, chiar lângă principalul cinema. Prietenos și nepretențios.

CAIRO FILM FESTIVAL

5

Singurul festival situat pe „lista A” din Orientul Mijlociu, Cairo se poate lăuda că a lansat cele mai bune pelicule locale și că a prilejuit confluența culturilor. Deși nu la fel de bogat ca alte manifestări din zonă, e mult mai amiabil – nu e despre lux sau glitz, ci despre regizori și invitați.


Seriale noi 2017 primul trimestru EMERALD CITY NBC, din 6 ianuarie 2017 Cea mai nouă adaptare a romanului lui L. Frank Baum se numește „Emerald City”, cu Vincent D'Onofrio în rolul Vrăjitorului din Oz, secondat de Ana Ularu în rolul vrăjitoarei de Vest. Bravo Ana pentru un nou rol minunat! Se anunță a fi un festin vizual, pentru că Tarsem Singh (The Cell, The Fall, Immortals) a regizat toate cele zece episoade.

IRON FIST Netflix, din 17 martie 2017 Serialul cu numărul patru al supereroilor Marvel, produs de Marvel Television pentru Netflix (după două sezoane de „Daredevil”, „Jessica Jones” și „Luke Cage”) aduce un nou supererou în peisajul newyorkez supereroic. Finn Jones este Danny Rand, un orfan crescut de călugării budiști și antrenat în tehnica „pumnului de fier”. Odată ce și odiseea „Iron Fist” va fi pe post, vor apărea „The Defenders”, care îi reunește pe toţi supereroii din serialele Marvel de până acum. Eu personal aștept serialul parodic „Iron Fisting”, un fel de „Miami Vice” în România anilor ‘80, cu milițieni și Dacii, un soi de Mamaia Ice (aiss), produs (și deja filmat) de compania lui Channing Tatum în România.

TWIN PEAKS 2 Showtime, din aprilie 2017 Nu e un nou serial, dar cu siguranță e și cel mai așteptat serial, și un comeback pentru David Lynch. Între cele două sezoane a trecut un sfert de deceniu, dar actorii principali revin: Mädchen Amick (Shelly Johnson), Sheryl Lee (Laura Palmer), Kyle MacLachlan (Dale Cooper), Everett McGill (Big Ed Hurley), Russ Tamblyn (Dr. Lawrence Jacoby), Ray Wise (Leland Palmer), Grace Zabriskie (Sarah Palmer). S-au anunțat 18 episoade. Muza lui Lynch, cântăreața Chrysta Bell, apare și ea.

48 | Cinemap | Decembrie 2016


IN MEMORIAM 2016

Heaven’s Gate

Alin Ludu Dumbravă

Titlul unui film de Michael Cimino din 1980 (dispărutul anului cinematografic pentru mine), un dezastru de proporţii cosmice atunci, azi un clasic absolut, restaurat la durata inițială și cu reputația în curs de restabilire. Motto-ul filmului era: „What one loves about life are the things that fade.” Un ultim omagiu oamenilor care ne-au făcut să râdem, să plângem, să ne înfiorăm... la porțile paradisului! Să ne amintim cine nu va mai face filme în 2017. ACTORII:

BUD SPENCER

GEORGE ALEXANDRU – pe 1 ianuarie, la 58 de ani. De la Ecaterina Teodoroiu, prin E Pericoloso Sporgersi, la Q.E.D. ALAN RICKMAN – Hans Gruber în Die Hard, profesorul Severus Snipe în seria Harry Potter. 69 de ani. BUD SPENCER – comisarul Piedone, I se spunea Buldozerul. I se spunea de fapt Carlo Pedersoli. 86 de ani. FRANK FINLAY - Porthos. 89 de ani. SEBASTIAN PAPAIANI - Păcală, Balul de sâmbătă seara, B.D., Cu mâinile curate, Toate pânzele sus, Secretul lui Bachus. 80 de ani.

RADU BELIGAN - de la Rică Venturiano în O noapte furtunoasă de Jean Georgescu (1943) la Medalia de onoare (2009). Declarat de Guinness Book of Records în 2013 ca „Cel mai bătrân actor activ din lume”. 97 de ani. GENE WILDER - Jerome Silverstein. Young Frankenstein, Leo Bloom în The Producers, Willy Wonka, Fratele cel mai deștept al lui Sherlock Holmes. Cel mai straşnic amant din lume. 83 de ani. ROBERT VAUGHN – Napoleon Solo, ultimul din Cei șapte magnifici. 82 de ani. GARY SHANDLING - What Planet Are You From? 66 de ani.

GEORGE KENNEDY - de la westernuri la Dallas și Young and the Restless. Memorabil în Cool Hand Luke, seria Airport, seria naked Gun. 91 de ani. MICHAEL MASSEE – Se7en, The Crow, 64 de ani. ANTON YELCHIN – Star Trek, Fright Night. 27 de ani. JON POLITO – actor recurent la frații Coen, 65 de ani. ABE VIGODA – Tessio în Nașul și Națul II. 94 de ani. KENNY BAKER - R2D2 în seria Star Wars. 81 de ani.

Continuarea în Cinemap Ediția Iarnă 2016 - 2017

50 | Cinemap | Decembrie 2016


Cinemap decembrie 2016  

Citește revista Cinemap și află despre premierele lunii decembrie, dar și despre filmele și serialele lui 2017!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you