Page 1

LA VIDA EN TIEMPOS DE GUERRA ARGUMENT Tres germanes i les persones a les que amen lluiten per trobar un lloc en un món tan imprevisible com volàtil, on el passat es desborda en el present, posant en perill el futur.

DIRECTOR TODD SOLONDZ FILMOGRAFIA

FITXA TÈCNICA NACIONALITAT ANY DURADA DIRECCIÓ GUIÓ PRODUCCIÓ FOTOGRAFIA MUNTATGE

EUA 2010 98 minuts Todd Solondz Todd Solondz Derrick Tseng Edward Lachman Kevin Messman

FITXA ARTÍSTICA Shirley Henderson Allison Janney Michael Lerner Dylan Riley Snyder Ciarán Hinds

Joy Trish Harvey Wiener Timmy Bill

DIJOUS 25 DE NOVEMBRE DE 2010 21:00 H TEATRE CONSERVATORI

1995 Bienvenido a la casa de muñecas 1998 Happiness 2001 Cosas que no se olvidan (Storytelling) 2004 Palindromos 2009 La vida en tiempos de guerra 2011 Dark Horse (en rodatge)

BIOGRAFIA Al principi, Solondz va considerar la possibilitat de convertir-se en rabí , però finalment va optar per l'escriptura de guions. A principis dels anys 1990, va treballar com a professor d'anglès com a segona llengua per a immigrants russos nouvinguts, en un refugi situat a Nova York (allà va treballar al costat de Alexander Gelman , Gary Shteyngart i Roman Turovsky-Savchuk ), una experiència que ell ha descrit com a molt gratificant (en una de les seves pel·lícules, Happiness, a un dels personatges, Joy, una experiència similar li resulta traumàtica). Actualment Solondz és professor adjunt a l'Escola d'Arts de la Universitat de Nova York, on ensenya direcció i escriptura de cinema.


COMENTARI

Todd Solondz ha manllevat el títol d'una memorable cançó de Talking Heads, Life during wartime, però el que explica, i com ho explica, pertany del tot als dominis expressius i temàtics d'aquest director tan peculiar, un autèntic rara avis en el panorama cinematogràfic nordamericà, independent però estrany, provocador però iconoclasta, fidel a les seves idees i sense necessitat de sotmetre's a les de Hollywood.

Solondz torna en certa manera a una de les seves millors i virulentes obres, Happiness, rodada el 1998. Els personatges de La vida en tiempos de guerra es diuen igual que els d'aquell film, i també els actors que els encarnen, diferents, semblen estar reproduint el mateix motllo.

Hi ha de tot, com sempre en l'acostumada coralitat de Solondz, tot i que cenyit bàsicament a tres germanes. Una ha trencat amb la seva parella, un noi negre amb aficions i afliccions massa compromeses. Una altra està separada del seu

marit, empresonat per pedofília. La tercera sembla evadir-se de tot des de la seva talaia de celebritat cinematogràfica, però en realitat està tan sola i desemparada com les altres. Amics, mares, fills, nous amants i fins i tot el fantasma d'un marit mort es mouen al voltant d'aquests tres personatges i proporcionen aquesta visió entre àcida i grotesca, entre divertida i molt dantesca, que Solondz té de les relacions humanes.

Si l'anterior pel·lícula del director es titulava Palíndromos, aquesta podria veure's com una espècie de palíndrom de Happiness. És tant una variació com una prolongació al revés en què els personatges segueixen ancorats en una trajectòria patètica. Divertit, de vegades, però sempre terriblement desolador. Quim Casas EL PERIÓDICO

2010/11/25: LA VIDA EN TIEMPOS DE GUERRA  
2010/11/25: LA VIDA EN TIEMPOS DE GUERRA  

Full de sala del 25 de novembre