Page 1

Het magazine voor fans van Koninklijke Burgers’ Zoo

Burgies’ Sterrenelftal Ronde dingen in de natuur

Jane Levendsteen

Nummer 8 | Mei 2014

De scheidsrechter is een aap!

THEMA

Voetbal/Sport


p.4

3

p.3

Post!

4-5

Dierenarts Henk... opereert een ‘geblesseerde Burgie’!

6 7

Ruben Dingemans vertelt

8

p.10-11

9

11-12 13 14-15

p.14-15

16

Burgies’ Sterrenelftal! Nieuws uit Burgers’ Zoo

De scheidsrechter is een aap!

18-19

p.9 & 12

Teken- of knutselopdracht

Op expeditie met Jane Levendsteen

17

p.20

Vito helpt de dierverzorgers De Leeuwenkuil

10

p.18-19

Balletje tikken

20

Burgers’ Natuursuperhelden Sportieve speurtocht Beleef avonturen met Burgie

Colofon

Wil jij het magazine ook?

Het Burgers’ Zoo & Waarom Magazine is een uitgave van Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem. Het magazine verschijnt zes keer per jaar.

Abonnementhouders van Koninklijke Burgers’ Zoo krijgen het

Koninklijke Burgers’ Zoo || Redactie

maar wil je het magazine wel ontvangen? Laat één van je ouders

cimon communicatie || Concept, vormgeving & eindredactie

het formulier invullen op: www.burgerszoo.nl/magazine met

Gert Janssen, cimon communicatie, Theo Kruse, Jan Vermeer, Fernando Turner, Rafael Brix, Tom Friedel, Paul Barends & Christiaan Luttenberg, Jane Goodall Institute, Paul Meima en anderen || Fotografie

daarin je naam, adres en rekeningnummer. Voor maar € 6,- krijg

Studio Oost || Illustraties

magazine gratis thuisgestuurd. Ben je geen abonnementhouder,

je het magazine zes keer per jaar thuisgestuurd. Je kunt ook een abonnement nemen op de gratis digitale versie van het magazine. Vul dan het formulier in op: www.burgerszoo.nl/magazine.


Brieven aan Burgie Hallo Burgie, Ik ben Christine (8 jaar) en ik woon in Duiven, vlakbij Arnhem. Sommige apen vinden het leuk om wel eens met een voetbal te spelen. Vind jij het ook leuk als de dierverzorgers een bal in jouw verblijf leggen?

Ha die Burgie! Ik heb een vraag aan jou. Ben jij straks voor Nederland op het WK, of voor één van de Afrikaanse landen? Je woont nu namelijk in Burgers’ Zoo in Nederland, maar aardvarkens komen eigenlijk uit Afrika.

Groetjes! Christine

BURGIE: Om

eerlijk te zijn, ben ik vooral geinteresseerd in lekker eten. Voor een verse termietentaart of een mierenlolly mag je mij zelfs midden op de dag wakker maken! Zo’n voetbal kom ik wel even nieuwsgierig bekijken natuurlijk, maar als ik ontdek dat er niets aan te eten valt, verlies ik al snel mijn interesse. Zo sportief ben ik nou ook weer niet, hahaha!

Hallo Burgie, Ik ben Sjors, 11 jaar, en ik woon in Alphen aan den Rijn. Ik ben helemaal gek op voetbal en dieren! In juni begint het WK Voetbal in Brazilië. Nederland doet ook mee ! Super spannend natuurlijk! Ik vind de mascotte van het toernoo i eigenlijk best wel een beetje op jou lijken. Is hij misschien familie? Groeten van Sjors

Groeten van Johan uit Beesd

BURGIE: Dat

BURGIE: Nou,

wij zijn er ook helemaal klaar voor, hoor! Ik heb zelfs een eigen sterrenteam samengesteld. In dit magazine lees je van alles over het WK Voetbal in Brazilie en Burgies’ sterrenteam. Ik moest alleen wel even zoeken naar die mascotte van het toernooi: hij heet Fuleco en is een driebandgordeldier. Gee n familie dus, maar wel een bijzonder dier. Net als ikzelf natuurlijk!

is een hele goede vraag. Zelf ben ik net als veel andere dierentuindieren in Burgers’ Zoo geboren. Dus ik voel me een echte Nederlander en moedig Oranje fanatiek aan deze zomer! Wat ik alleen niet begrijp, is waarom Oranje zo’n gevaarlijke leeuw als mascotte heeft. Al ziet die knaloranje leeuw er wel een stuk vriendelijker uit dan zijn familieleden die hier in het park wonen. Die vind ik echt heel eng! Brrr!

Wil je ook post sturen naar Burgie? Stuur dan jouw brief en een foto van jezelf naar: burgie@burgerszoo.nl. De leukste brieven komen in het magazine!

3


Balletje tikken Klik op de blokken zodat Burgie de voetballen aan kan raken ĂŠn op de vloer terecht komt. Twee ballen raken is goed, maar drie is nog beter!

4


n!

5


Dierenarts Henk ...

Opereert een ‘geblesseerde Burgie’! Wie heeft Henk Luten, de dierenarts van Burgers’ Zoo, daar nu op zijn operatietafel? Het lijkt wel op Burgie! Is hij misschien gemeen getackeld door een tegenstander? Is hij geblesseerd? Het lijkt er in eerste instantie wel op! Maar nee, dit is niet Burgie zelf, maar een aardvarkenvrouwtje! Een vriendin van Burgie dus. Het vrouwtje was zwanger van een klein aardvarkentje. Het kleintje was helaas al voor de geboorte overleden en bleek dwars te liggen in de buik. Wat het vrouwtje ook probeerde, het jong wilde niet op de normale manier uit haar lichaam komen. En dus moest Henk het jong met een operatie uit de buik halen. Een keizersnede noemen we dat.

6

Dierenarts Henk blijft tijdens de operatie heel rustig en werkt met zijn team heel geconcentreerd. Samen redden zij het leven van het aardvarkenvrouwtje. Inmiddels is het vrouwtje weer kerngezond en hopelijk heeft ze in de toekomst meer geluk!


n m u l o C Hup Holland Hup!

Het WK Voetbal staat weer voor de deur. Ik heb er ongelooflijk veel zin in! Maar als we kampioen willen worden, moeten de spelers van Oranje de komende tijd wel nog even goed trainen. Op hardlopen bijvoorbeeld. De kinderen die meedoen aan Burgers’ Zoo & Waarom zijn trouwens ook altijd heel goed in rennen en kunnen volgens mij zo meedoen met het Nederlands elftal. Als er een belangrijke wedstrijd is, zoek ik altijd de gezelligheid op. Lekker met vrienden ergens op een pleintje naar de wedstrijd kijken. Maar ik kijk niet alleen naar het voetbal. Ik vind de versierde mensen ook heel leuk om te zien. Sommige mensen hebben tijdens een WK ineens oranje haar, of rood-wit-blauwe vlaggetjes op hun wangen. Als de dieren uit Burgers’ Zoo ons zo zouden zien, zouden ze ons maar rare vogels vinden. Het WK is deze keer in Brazilië. Wist je dat daar veel aparte dieren wonen? Denk aan de tapir. In Burgers’ Zoo leven trouwens ook tapirs. Wat minder leuk is, is dat er in Brazilië ook heel veel muggen leven. Ze hebben daar meer dan tweehonderd soorten van die vervelende prikinsecten. Maar er leven ook meer dan duizend vlindersoorten. Dat is natuurlijk een hele kleurige bedoening. Dit blad gaat deze keer helemaal over voetbal en het WK in Brazilië. Ik wens je veel plezier bij het lezen.

Groetjes van Ruben

Ruben Dingemans presenteert elke dag het tv-programma Burgers’ Zoo & Waarom. Op maandag t/m vrijdag om 08:07 en 17:11 uur, elke zaterdag om 7:49 uur en elke zondag om 10:18 op RTL Telekids. In elk magazine schrijft Ruben een column over de avonturen die hij beleeft.


Vito helpt een handje! De Arnhemse Eredivisieclub Vitesse en Koninklijke Burgers’ Zoo gaan samenwerken! Op de foto’s zie je hoe directeur Alex van Hooff (Koninklijke Burgers’ Zoo) en commercieel directeur Peter Gansler (Vitesse) midden tussen de giraffen en zebra’s het contract ondertekenen voor de samenwerking.

Mascotte Vito gaat vandaag de dierverzorgers van Burgers’ Zoo een handje helpen.

Bij de zeekoeien ging Vito zelfs met een dierverzorger samen tot aan zijn middel het water in. Van Burgers’ Zoo kreeg Vito een waterdicht pak. De zeekoeien aten uit Vito’s hand! Zo kregen de aardvarkens en de zeekoeien in de Bush van Vito hun voedsel.

Nieuwsgierig kwamen de aardvarkens met hun lange snuiten eens snuffelen aan deze bijzondere gast!

Vervolgens stond er een spannende klus op het programma: het voeren van de leeuwen!

Vito wist maar net op tijd uit het leeuwenverblijf te komen, brrr....

8

En natuurlijk was Vito er ook bij toen de directeuren van Burgers’ Zoo en Vitesse het contract ondertekenden tussen de giraffen en de zebra’s. Een van de giraffen kreeg van Vito een lekker hapje.


De Leeuwenkuil Paul van Loon wandelt best vaak door Burgers’ Zoo. En dan komt er altijd wel een verhaal in hem op over Daniël, die in Durvers’ Zoo woont... ‘Er is iemand in de Zoo,’ fluistert vader. Het is midden in de nacht. Daniël, Suzina en vader zijn in de boomhut. ‘Een inbreker,’ zegt Daniel. ‘Ik ga eropaf,’ zegt vader. ‘Dit is mijn dierenpark. Inbrekers lust ik rauw.’ Daniel ziet het al voor zich. Papa die met mes en vork een huilende inbreker aan zijn vork prikt. ‘Jullie blijven hier,’ zegt vader. ‘Ik ga achter hem aan.’ Meteen als vader weg is, gaan Daniel en Suzina achter hem aan. Ze sluipen door het park. Het is doodstil. Alle dieren slapen. ‘Achter die boom staat papa,’ fluistert Daniel. Dan zien ze de inbreker ook. Hij duwt een karretje. Vader sluipt naar hem toe. Suzina kijkt Daniel aan. ‘Vlug,’ zegt ze. ‘Die kerel is vast gevaarlijk. Misschien heeft hij wel een mes.’ Ze rennen. ‘Papa, wacht!’ roept Suzina. ‘Wij komen je helpen.’ Maar vader wacht niet. Hij springt naar voren en grijpt de inbreker. Daniel springt er bovenop. ‘Bijt in zijn been, Daniel,’ roept

Meer lezen?

Suzina. Vader schreeuwt het uit. ‘Aargh, dat is mijn been!’ ‘Baas, bent u dat?’ kreunt iemand. ‘Johan?’ zegt vader ‘Wat doe jij hier zo laat?’ Johan is een verzorger. ‘Ik-ik wil naar de gorilla’s, meneer. Safire is ziek.’ Vader wijst naar het karretje. ‘Wat zit daarin?’ ‘Matrasje, kussen. Ik slaap vannacht bij Safire. Mag ik nu gaan?’ ‘Natuurlijk,’ zegt vader. ‘En eh, sorry dat ik boven op je sprong. Ik dacht dat je een inbreker was.’ ‘Geeft niet, meneer.’ Dan vertrekt Johan naar Safire. ‘Stom, stom!’ zegt Suzina. Daniel knikt. ‘Wat zijn wij een oenen. Arme Johan.’ ‘En arme papa,’ zegt vader. En hij wrijft over zijn been. © Tekst: Paul van Loon © Illustraties: Hugo van Look © Foto: Manisha van Loon

Verhaal! Paul van Loon


Voetbalhelden in het dierenrijk! Teken- of knutselopdracht! Het Nederlands Elftal speelt straks op het WK Voetbal in Brazilië. Jij kunt Oranje met jouw creativiteit aan de overwinning helpen! Hoe dat moet? Lees snel verder! Teken of knutsel een dier dat volgens jou heel goed kan voetballen. Het mag een bestaand dier zijn, maar ook een fantasiedier. Als je een fantasiedier maakt, willen we ook graag weten hoe jouw voetbaldier heet. Maak een foto van jouw tekening of knutselwerk en stuur deze voor 15 juni met je naam en woonplaats naar magazine@burgerszoo.nl. De mooiste inzendingen komen in de volgende uitgave van Burgers’ Zoo & Waarom Magazine! De winnaars krijgen bovendien een spannend boek van de populaire kinderboekenschrijver Paul van Loon. *Je inzending komt dan met naam en toenaam in Burgers’ Zoo & Waarom te staan, dus wel eerst even aan je ouders vragen!

Mare

William

Niels

Ties Gefeliciteerd

William van der Sluys uit Veenendaal! Jij bent de winnaar van de Berenlekkere-sla wedstrijd. Jouw Burgers’ Berenhap ziet er berenlekker uit! Daarom mag jij samen met een dierenverzorger een overheerlijke sla bereiden voor de beren. In een latere editie plaatsen we daar een mooi fotoverslag van.

10

Alle andere kinderen met jullie creatieve inzendingen, bedankt! Dat moet smullen zijn geweest na de foto.


Burgies’ Sterrenelftal zilië heeft coach Burgie Speciaal voor het WK Voetbal in Bra dieren die over bijzondere een sterrenelft«al samengesteld met al deze sterren bij elkaar denkt voetbalkwaliteiten beschikken. Met en dus wereldkampioen kan Burgie dat hij van elk land kan winnen in Burgers’ Zoo, maar af en toe worden! Bijna al deze dieren leven ook uitgenodigd om zijn elftal nog heeft Burgie een speciale gastspeler sterker te maken.

De Hollandse School

Burgie kiest voor een aanvallend spelsysteem, ook wel de Hollandse School genaamd. Met deze speelstijl is het Nederlands Elftal beroemd geworden over de hele wereld! De opstelling staat bekend als 4-3-3: vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers. En natuurlijk staat er ook een keeper in de goal. Lees verder op pagina 12 9

11


Fantaseren over...

Burgies’ Sterrenelftal

De keeper

Coach Burgie zet een octopus in het doel. Octopussen leven niet in Burgers’ Zoo, maar zijn wel uitstekende keepers. Met zijn acht sterke armen houdt de octopus alle ballen uit het doel!

De verdediging

Burgie wil twee sterke verdedigers. En dus kiest hij voor de Aziatische olifant en de breedlipneushoorn. Zij vormen het hart van de verdediging. Niemand komt langs deze twee zware jongens! Met hun sterke lichaam zetten ze elke aanvaller moeiteloos van de bal. En ook als ze een muurtje vormen bij een vrije trap is het heel lastig om de bal erlangs te schieten. Als linker- en rechterverdediger kiest Burgie twee sterke dieren die veel kunnen rennen. Links staat de witbaardgnoe en rechts de Grantzebra. Beide dieren kunnen kilometers draven zonder moe te worden. Ze kunnen dus bij elke aanval mee naar voren. Met hun sterke achterpoten kunnen ze bovendien hard schieten en goede voorzetten geven.

Het middenveld

De Afrikaanse leeuw is de baas van het middenveld. Hij is niet alleen de aanvoerder van het elftal, maar door zijn kracht en indrukwekkende uiterlijk maakt hij iedere tegenstander meteen bang. Rechts op het middenveld speelt de Westelijke laaglandgorilla. Met zijn enorme gespierde armen gooit hij de ballen moeiteloos voor het doel van de tegenstander en wordt elke ingooi direct een levensgevaarlijke corner. Bovendien zijn de leeuw en de gorilla erg sterk en winnen ze alle duels om de bal. Aan de linkerkant van het middenveld speelt de chimpansee. De chimpansee is heel creatief en ondernemend. Hij is de spelverdeler die slimme voorzetten geeft en met mooie trucjes tegenstanders op het verkeerde been zet.

De aanval

In de spits staat de Rothschild-giraffe. Met zijn lange nek en zijn lengte van 5,5 meter wint hij elk luchtduel. De giraffe kan erg goed koppen en is heel sterk aan de bal. Rechts voorin speelt de hamerhaai: met zijn snelheid is hij elke verdediger de baas! Pijlsnel schiet de hamerhaai naar voren om de bal voor te leggen of op doel te schieten. De linkeraanvaller is ook al zo’n snelle speler, de cheeta. De cheeta kan niet alleen een topsnelheid van 115 kilometer per uur halen; hij is ook nog eens heel wendbaar. Met zijn snelheid en atletische lichaam schiet hij de verdedigers aan alle kanten voorbij.

12


Nieuws uit Burgers’ Zoo Wrattenzwijntje

Er is een jong geboren bij de wrattenzwijnen! De eerste weken bracht het jonkie in het binnenverblijf door, maar nu wroet het al met zijn familie buiten rond.

Zwaar transport

Zeekoe-man Tinus is onlangs verhuisd naar de dierentuin van Parijs. Zo’n verhuizing is helemaal niet gemakkelijk, want Tinus weegt ongeveer 400 kilo. Eerst tilden de dierverzorgers hem in een net voorzichtig uit zijn bassin in de Bush. In een speciale kist met water werd hij dan per vrachtwagen naar Parijs gebracht. Het transport is prima verlopen. En de zeekoe had al meteen weer trek in andijvie – een teken dat Tinus zich op zijn gemak voelt! In de Bush zijn nu nog twee zeekoeien te zien.

Nieuwe vogelverblijven

Op de vogelafdeling zijn een aantal nieuwe vogelverblijven bijna klaar! Bijvoorbeeld de kleurrijke koningsgieren, de hokko’s en nog meer vogelsoorten krijgen hier een nieuw thuis. Ga toch eens langs om te kijken, of het nieuwe gebouw al bewoners heeft!

Regenwoud lespakketten

Veel kinderen hebben een themaweek over het tropisch regenwoud op school. En natuurlijk vinden er in het voorjaar ook altijd veel schoolreisjes plaats naar Burgers’ Zoo. Op de website van Burgers’ Zoo is er nu naast de lespakketten over ‘Verzorging van dierentuindieren’ en ‘Werken in de dierentuin’ ook een nieuw lespakket over het regenwoud te vinden. Leuk voor in de klas; maar echte fans van Burgers’ Zoo doen de opdrachten misschien ook graag gewoon zo?

Over Koninklijke Burgers’ Zoo In Burgers’ Zoo in Arnhem kun je elke dag wat beleven! Het is niet alleen een leuk dagje uit, maar je kunt er ook echt wat van leren. Het park is elke dag open, ook op feestdagen. In de zomer van 9.00-19.00 uur en in de winter van 9.00-17.00 uur. Op www.burgerszoo.nl vind je meer informatie over het dierenpark. Koninklijke Burgers’ Zoo | Antoon van Hooffplein 1 | 6816 SH Arnhem | T 026 - 442 45 34 | E info@burgerszoo.nl

13


op e

EN

TE S D N E LEV

op e

JANE

editie met p x

Dieren ontdekken

editie met xp Hoi allemaal!

Mijn naam is Jane Levendsteen. Ik ben biologe en vanuit mijn onderzoekshuisje in Burgers’ Zoo trek ik dagelijks de Bush in. Ik heb al erg veel zin in het WK Voetbal. Daarom ga ik deze keer op zoek naar ronde dingetjes in de natuur. Net zo rond als een voetbal!

Drollenbal

r gezien Je hebt vast wel eens een mestkeve hei als je door het bos loopt of over de de wandelt. Het zijn van die zwarte, ron zijn gek Ze en. lop kevers, die vaak op de grond herten. op de poep van koeien, paarden en mooie ronde Wist je dat ze van deze poep hele legt het balletjes maken? In ieder balletje e, die uit larv de vrouwtje een eitje. Zo heeft om te eten. dat eitje komt, meteen iets lekkers Nou ja, lekker?

Mestkever

Kogelvis


Verstoppertje spelen

Rond en stekelig

ereld heb Ook in de plantenw en! Wat je veel ronde vorm e vruchten, dacht je van rond rsen. Ook in zoals appels en ke op je tegen Burgers’ Desert lo n: bijvoorbeeld ronde planten aa t begin is de bolcactus. In he , maar als hij deze cactus rond dt hij steeds ouder wordt, wor klopt de langwerpiger. Dan k niet meer naam bolcactus oo emen we hem zo goed en dus no ncactus. na een paar jaar to

Bolcactus

Als ik door het bos loop, kijk ik hee l vaak naar de grond. Daar kruipen soms hele spannende diertjes! Ken je bijvoorbeeld de oproller? Dat is een heel klein beestje. Als je hem probeert op te rapen, rolt hij zich van schrik op. Dat is best grappig om te zien.

Oproller

Ronde vlekken

Er zijn best veel dieren die ronde vlekken op hun vacht hebben. . Denk aan de vele grote roofkatten De vlekken van de cheeta zijn mooi rond! Door al die stippen valt een sluipende cheeta nauwelijks op in het hoge gras van de savanne.

Zo rond als een voetbal

In Burgers’ Ocean zwemmen hele bijzondere vissen: kogelvissen. Als een kogelvis in gevaar komt, zuigt hij heel veel water naar binnen. Daardoor wordt hij zo rond als een voetbal! In Japan staat de kogelvis vaak op een menukaart. Daar vinden ze de kogelvis superlekker!

Cheeta

15


De scheidsrechter is een aap! Of zijn apen scheidsrechters? Hij rent het hele veld op en neer, maar hij voetbalt niet mee. Bij een potje voetbal met vrienden is hij er niet, maar bij echte wedstrijden is hij onmisbaar? Rarara, wie is dit? Het is‌ de scheidsrechter! Samen met de grensrechters zorgt hij ervoor dat de spelers zich aan de spelregels houden. Als scheidsrechter heb je het helemaal niet zo gemakkelijk. Je moet onpartijdig zijn en je mag dus geen team voortrekken. Natuurlijk moet je de regels goed kennen. Daarnaast is het belangrijk dat alle spelers het oordeel van de scheidsrechter respecteren.

16

In de dierenwereld heb je soms ook dieren die voor scheidsrechter spelen. Bijvoorbeeld als twee dieren ruzie hebben en ze komen er niet uit. Dan treedt de scheidsrechter op. Dit zie je trouwens alleen bij hele slimme diersoorten! Bij chimpansees en laponderapen bijvoorbeeld. Als twee mannetjes ruzie hebben, gaat een oud vrouwtje er vaak tussen zitten. Deze dierenscheidsrechters geven geen gele of rode kaart. Maar ze houden wel in de gaten of iedereen zich wel aan de regels houdt. Bovendien zorgen ze ervoor dat de ruziemakers uit elkaar gaan, een beetje afkoelen en het weer goed maken. Slim zijn deze apenscheidsrechters, hĂŠ?


Burgers’ Natuursuperhelden De gidsen van Koninklijke Burgers’ Zoo zijn ook Natuursuperhelden! Hoe weten de gidsen zoveel over de dieren van Burgers´ Zoo? Dat leren ze op een speciale cursus. Ze moeten huiswerk maken en goede cijfers voor hun toetsen halen! Als dat gelukt is, mogen ze gidsen in Burgers´ Zoo. Ze kunnen dan alle vragen van de grote en kleine bezoekers van het dierenpark beantwoorden. Bijvoorbeeld: ‘Hoe kun je bedreigde dieren beter beschermen?’ In Burgers’ Zoo zijn er op dit moment meer dan honderd gidsen actief. Uit die hele groep stellen we vandaag twee gidsen aan jullie voor: Marjoleine is al meer dan tien jaar gids van Burgers’ Zoo. Ieder jaar maakt zij een aantal informatiestands die de bezoekers tijdens de zomer- en winteravonden kunnen bezoeken. Afgelopen winter maakte zij de stand over duurzaamheid. Wat duurzaamheid is? Voorzichtig en bewust omgaan met alles wat de wereld ons geeft! Dingen hergebruiken dus in plaats van weggooien. En fietsen in plaats van de auto nemen. Wat denk je trouwens dat er gebeurt als iedere Nederlander één wc-papiervelletje per dag minder zou gebruiken? Dat scheelt voor heel Nederland maar liefst 24 miljoen rollen wc-papier per jaar! Jan is pas sinds een jaar gids in de dierentuin. Hij begeleidt mensen op rondleidingen. En sinds een paar maanden gaat hij ook vaak naar basisscholen toe. Daar leert hij de kinderen alles over de verzorging van dierentuindieren. Ook vertelt hij hoe wij mensen bedreigde diersoorten kunnen helpen. Op die manier kunnen zelfs kinderen die niet naar de dierentuin komen, meer over dieren en hun bescherming te weten komen.

Marjoleine

Jan


2

1 3

4

Sportieve speurtocht Op 12 juni begint in BraziliĂŤ het WK-voetbal. Nederland doet hier ook aan mee. Dit jaar spelen we eerst tegen Spanje, Chili en AustraliĂŤ. Onze buren, de Duitsers, moeten tegen Portugal, Ghana en Amerika. Deze quiz gaat over dieren die in deze landen leven. Als je alle vragen goed hebt, vormen de s een woord. 18 letter

5


lafdeling. Je start op de voge

POULE G POULE B

1

Kerkuil – Nederland

5

Kerkuilen broeden graag op zolders van kerken, boerderijen en schuren. Op welke manier helpt Burgers’ Zoo de kerkuilen aan een fijne plek om te broeden?

2

3

6

Als een moeraswallabie geboren wordt, is hij zo groot als een boontje. Hij kruipt dan over de buik van zijn moeder richting de buidel. Hier blijft hij totdat hij zelfstandig genoeg is om uitstapjes buiten de buidel te maken. Hoe lang blijft een pasgeboren moeraswallabie in de buidel van zijn moeder?

Leeuw – Ghana Leeuwen leven in groepen. Ze jagen samen op verschillende zoogdieren zoals zebra’s, buffels en gnoes. Wie jagen er bij de leeuwen meestal? O. De mannetjes L. De vrouwtjes

Loop naar de Ocean

7

Mossel – Portugal De mossel leeft in de Atlantische Oceaan bij Portugal. Welke grote familieleden van de mossel vind je ook in Burgers’ Ocean? I. Doopvontschelpen N. Oesters G. Hartschelpen

Moeraswallabie - Australië

F. 4 maanden A. 9 maanden U. 1 jaar

4

Loop naar de Safari

De koningsgier woont in tropische bossen. Als hij daar vliegt, kan hij niet zo goed zien of er aas op de grond ligt. Welk trucje heeft de koningsgier gevonden om aan zijn eten te komen? N. Hij gaat hoog in de boom zitten, zodat hij een goed uitzicht heeft. R. Hij houdt al zwevend andere gieren in de gaten die dode dieren kunnen ruiken. D. Hij blijft bij zijn prooi en wacht tot het dier dood gaat.

In het wild eet de zeearend grote vissen, watervogels, kleine zoogdieren en jonge zeehonden. Wat krijgt de zeearend in Burgers’ Zoo te eten? I. Konijnen en knaagdieren T. Zeehondvlees L. Speciaal vogelvoer

B. Burgers’ Zoo heeft een huisje nagemaakt. K. Burgers’ Zoo heeft nestkasten opgehangen. E. Burgers’ Zoo heeft een hol in een boom gemaakt.

Koningsgier – Chili

Zeearend – Duitsland

Loop naar de Desert

8

Stinkdier – Amerika Als er gevaar dreigt, tilt een stinkdier zijn staart op om een stinkende, kleverige vloeistof weg te spuiten. Waar richt een stinkdier op als hij dit doet? L. Op het hele lichaam van zijn tegenstander, zodat deze lang last heeft van de stank. D. Hij spuit zichzelf onder, zodat hij zo stinkt dat zijn tegenstander niet bij hem in de buurt wil komen. E. Het gezicht van zijn tegenstander: dicht bij de neus en de ogen, die hierdoor gaan prikken.

Flamingo - Spanje Flamingo’s hebben een roze kleur. Hoe komt het dat de veren van de flamingo’s roze zijn? Z. Dit komt door rode kleurstoffen die ze via hun voedsel binnen krijgen. P. Door de zon verkleuren de veren van de flamingo en worden ze roze. S. Dit is onbekend.

6

Oplossing

Zet de letters van de go ede antwoorden naast elkaa r en je krijgt een woord. Het is een land dat ook heel erg van voetbal houdt!

De oplossing van de Regenboogspeurtocht (editie 7, maart 2014) was Zilver. De ontbrekende kleuren waren als volgt bedoelt: Witbaardgnoe Roodstuit buidelspreeuw Geelpoot Suikervogel Blauwe duiker Rode neusbeer Roze pelikaan Rode lynx Zwartpuntrifhaai Witte Neushoorn

7

8

19


Burgers' Zoo & Waarom magazine 8  

Hét magazine voor fans van Burgers' Zoo, mei 2014