Page 1

Nr. 18 | Voorjaar 2013 | Volg ons ook via www.denhaagnieuwcentraal.nl en op Twitter, Facebook, YouTube en Flickr.

Snelle bouw Van Anna van Buerengebouw /p.

3

Van 12 naar 26 Meer winkels op Centraal /p.

5

Chinees leger Bezet New Babylon /p.

8

Druk bezig met het plaatsen van

GLAS IN DE GEVELS

/p. 7


Wat vind jij?

Hemelvaartweekend: stationshal dicht

‘Omlopen: best irritant als je haast hebt’ Omlooproutes, dichte deuren, verplaatste winkels. De verbouwing brengt soms kleine ongemakken. Ook dit jaar wordt er nog volop gebouwd en zal dat nog even blijven. Wij vroegen drie reizigers: heeft de verbouwing invloed op jouw treinreis?

v

w

De stationshal is afgesloten voor het publiek van woensdagavond 8 mei 22.30 tot maandagochtend 13 mei 05.15 uur. Dat weekend haalt ProRail namelijk de grote torenkraan uit de stationshal weg en wordt het allerlaatste wybertje op het dak gelegd. Ook wordt een deel van het tijdelijke dak dit weekend verwijderd. Ondanks dat de stationshal is

Het

afgesloten, rijden de treinen en bussen volgens de dienstregeling. Wel zijn het tramplatform, de winkels, de fietsenkelder in de hal en de fietsenstalling op het KJ-plein afgesloten voor reizigers. Er rijden vervangende bussen. Meer informatie over dit weekend en de gevolgen voor reizigers is te vinden op www.denhaagnieuwcentraal.nl.

D

etail

Tussen de wybertjes ligt bijna 4.000 meter dakgoot. Hemelwater loopt via deze goten richting de afvoeren in de 8 kolommen van het dak. Via de loopgoten kan de glazenwasser de wybertjes schoonmaken en zo kunnen er gemakkelijk reparaties uitgevoerd worden.

u

Manon Verhoeven (32), communicatieadviseur, woont in Den Haag en reist vier keer per week van Den Haag Centraal naar Delft: “Niet echt, soms een beetje. Als ze de winkels verplaatsen bijvoorbeeld. Dan ben ik opeens de AH to go, de Bruna of de Kiosk kwijt. Of als looproutes wijzigen. Als je haast hebt wel irritant. Laatst stond ik om iets voor elven ’s avonds aan de voorkant van het station, maar die ingang was dicht. Eigen schuld, had ik kunnen weten. Maar die trein heb ik wel gehaald via de zij-ingangen, niks aan de hand dus.”

v

Michael James Lucas (35), architect, woont in Den Haag, reist vijf keer per week van Den Haag Centraal naar Amsterdam: “Ik reis elke dag naar Amsterdam, vanaf spoor 10. Daar stoppen de treinen door de verbouwing wel heel ver weg: ik moet het hele station door om de trein te pakken. Twee minuten eerder van huis, dus. Ik ben nog nooit echt gefrustreerd geraakt door de verbouwing. Ik ben zelf architect en heb begrip voor wat ze doen. Een station 24/7 open houden tijdens een verbouwing, dat is een hels karwei.”

w

Michel Portasse (43), apotheker, woont in Den Haag, reist vier tot vijf keer per week van Den Haag Centraal naar Leiden: “Na forse regenbuien werd de hal eerst flink nat. Niet zo heel erg, maar het stond wel een beetje aggenebbis, niet erg gastvrij. Echt vervelend vind ik het als de fietsenstalling aan de Rijnstraat onbereikbaar is. De HTM sneed bijvoorbeeld steeds met van die rood-witte plastic wegafscheidingen de route naar de stalling af. Maar na een tweet aan @DHNCentraal was dat weer snel opgelost.”

pagina 2 | nr. 18 | voorjaar 2013

www.denhaagnieuwcentraal.nl


Anna van Buerengebouw uit de grond gestampt Het Anna van Buerengebouw schiet als een paddenstoel uit de grond. Na slechts een jaar bouwen is het gebouw van de Leidse universiteit al bijna klaar: op 1 september beginnen de colleges. Hoe kan dat zo snel? “Door wat vertraging met de contracten zijn we niet in augustus 2011 begonnen met bouwen, maar pas in maart 2012. Terwijl de universiteit al in september 2013 met de colleges zal starten in het Anna van Buerengebouw”, zegt René van Zon, namens bouwbedrijf Wessels Zeist verantwoordelijk voor het Anna van Buerengebouw. Acht maanden minder tijd om te bouwen dus. Toch ligt de bouw op schema.

www.denhaagnieuwcentraal.nl

Verdiepingen inpakken “We hebben gewoon meer handjes aan het werk gezet. En langer gewerkt: twaalf uur per dag, zes dagen per week”, zegt René. De bouw van het Anna van Buerengebouw gaat dus veel sneller dan de bouw van het station zelf, waar dagelijks 190.000 mensen doorheen lopen en de bouwers veel werkzaamheden alleen ’s nachts mogen uitvoeren. De bouwers van het Anna van Buerengebouw maken dus lange dagen. En dat

terwijl het weer deze winter niet echt meewerkte. “Dat was heel moeilijk, met al die sneeuw en dat ijs”, aldus René. Je kunt bijvoorbeeld geen ‘dekvloeren’ maken en geen leidingen verlijmen of lassen in de vrieskou.” Toen alleen nog maar het ‘geraamte’ van het gebouw overeind stond, werden alle verdiepingen dan ook ingepakt met netten, om de kou en wind minder kans te geven. Ook werden de etages voorzien van diverse waterdichte lagen.

Bevroren wissels De geveldelen werden kant-en-klaar afgeleverd op de bouwplaats, inclusief glas en schuifdeuren. Die konden de bouwers er dus snel inhangen: het bleek zelfs mogelijk binnen anderhalve dag drie verdiepingen te doen. Maar ook hier was het weer de

spelbreker. René: “Het gebouw ligt direct aan het tramspoor, dus als we met een kraan zo’n geveldeel erin wilden hangen, moest de stroom er tijdelijk af. Dat was in de vorstperiode lastig: de tram moest blijven rijden omdat de wissels anders konden bevriezen.” Toch is het gelukt: de gevels zitten erop. En op de eerste vijf verdiepingen, waar de collegezalen en kantoren van de medewerkers zitten, zijn de ‘inbouwwerkzaamheden’ in volle gang. Hier zijn de bouwers nu bezig met systeemwanden, plafonds en afwerking. Maar ook de studentenkamers zijn op tijd klaar, zegt René: “Studenten zetten op 1 september hun verhuisdoos neer in hun kamer en kunnen beginnen met studeren.”

pagina 3 | nr. 18 | voorjaar 2013


TWEET TOP 5 TSTheStorks: @DHNCentraal ik wil heel graag een bouwplaat, ik neem aan dat dit precies aangeeft wat er anders wordt aan centraal? Groeten huib

ronalddijkgraaf: @DHNCentraal Bloed, zweet en tranen maar hij heeft het toch voor elkaar gekregen. http://yfrog.com/j222oxpj

Volg ons ook op Twitter en Facebook Marjolein van Dijk volgt Den Haag Nieuw Centraal al geruime tijd op Twitter. De Bouwkrant vroeg haar waarom. “Ik woon in Den Haag en ik kom vrij regelmatig op het station. Maar mijn interesse in Den Haag Centraal komt toch vooral door mijn vriend. Hij is betonmixerchauffeur en kwam voor zijn werk regelmatig op het station. Hij vertelde thuis over de bouw en volgde @DHNCentraal op Twitter. Zodoende wilde ik ook meer weten. Het is leuk om op de hoogte te zijn van de werkzaamheden. Als je de tweets van DHNC leest, ben je vaak als eerste op de hoogte van het nieuws. Mijn vriend en ik hebben ook meegedaan aan een rondleiding over het bouwterrein. Den Haag mag straks echt trots zijn op zo’n mooi stationsgebied.” Wil je ook als eerste op de hoogte zijn van het DHNC-nieuws? Volg ons dan op Twitter (@DHNCentraal) en op Facebook (Den Haag Nieuw Centraal). Meer nieuws en achtergronden zijn ook te vinden op www.denhaagnieuwcentraal.nl. Via deze kanalen informeren ProRail en NS jou dagelijks over de bouw van het nieuwe station.

New Babylon Shops & Restaurants opent haar deuren NewBabylonDH: Nieuwsgierig hoe het tijdelijke dak uit de stationshal verwijderd wordt? Lees het bij onze buren! RT @dhncentraal http://ow.ly/jnXB6

Spoetnik61: @DHNCentraal Diep respect voor al die mannen (en vrouwen?) die in de kou werken aan het mooiste station van Nederland!!

VincentMaaskant: Goedemorgen! We gaan er weer voor. Vandaag een dagje #spoorwerk en #perronwerkzaamheden op @ DHNCentraal voorbereiden.

pagina 4 | nr. 18 | voorjaar 2013

Het centrum van Den Haag heeft er vanaf half september een winkelcentrum bij: New Babylon Shops & Restaurants. Het winkelend publiek vindt hier straks een mix van Haagse speciaalzaken en landelijke winkelketens.

DE Café en Simit Sarayi openen al dit voorjaar Het DE Café en de Turkse delicatessenzaak Simit Sarayi openen dit voorjaar allebei een vestiging aan het Anna van Buerenplein. Bij het DE Café komt een buitenterras waar studenten, kantoorgebruikers en passanten van een kopje koffie kunnen genieten.

Mode- en lifestyleshops, verschillende horeca, een boekwinkel, een winkel in lichaamsverzorging, een supermarkt en verschillende dienstverleners. Het winkelcentrum van New Babylon heeft het straks allemaal. Onder de te openen winkels is ook een aantal oude bekenden, die voor de verbouwing al in Babylon gevestigd waren. Zo

keren het Brabants Lederwarenhuis, De Tuinen en de bekende Haagse traiteur Dungelmann terug op de plek waar ze van oudsher al zaten. Koffiebar Greenbean en bar & restaurant New Babylon Piazza zijn al geopend. Wil je weten welke winkels er nog meer komen in het nieuwe winkelcentrum? Kijk dan op www.newbabylon.nl.

www.denhaagnieuwcentraal.nl


NS start met bouw winkels en voorzieningen

Uitbreiding van 12 naar 26 winkels Nu zijn het alleen nog de worsten en broodjes, straks is er een groter deel van het HEMAassortiment verkrijgbaar op Den Haag Centraal. De HEMA is één van de nieuwe winkelformules op het vernieuwde station. In totaal groeit het aanbod van 12 naar 26 winkels. De stationshal biedt na de verbouwing onderdak aan flink wat winkels. Bovendien neemt de verscheidenheid van de winkels toe. Na de verbouwing zijn de winkels gegroepeerd in een food en een non-food gedeelte. Er zijn veel oude bekenden: AH to go, Kiosk, Starbucks, Bruna, Etos, Bloemenhal Den Haag CS, Jambelle, Leonidas, Burger King en Smullers, die nu ook op het station zitten. Aangevuld met nieuwe formules, zoals de HEMA, zal het winkelen op Den Haag Centraal uitgebreider en meer divers zijn. NS verbouwt niet alleen de winkels op de begane grond van kantoorgebouw Stichthage, ook de eerste en de tweede etage krijgen een metamorfose. Naast kantoren voor NS Reizigers komt er ook een vestiging van Regus | Station2Station waar klanten een flexibele werkplek of vergaderlocatie kunnen huren. Ook komt er op de eerste etage een horecagelegenheid en een vestiging van het GWK. Daarnaast wordt de kelder onder de stationshal gerenoveerd; er komen nieuwe toiletten voor de reizigers, kluisjes, een fietspoint en de fietskelder wordt aangepakt. In de stationshal bouwt NS enkele losse kiosken voor de verkoop van producten en een unit voor reizigersinformatie. De officiële start van de verbouwing van de winkels en de voorzieningen is inmiddels achter de rug. Op 4 april gaven wethouder Norder, Michiel Noy van NS Stations en Marinus Schimmel, directeur Strukton Bouw gezamenlijk het startsein. Naar verwachting is de verbouwing van de winkels en voorzieningen eind 2014 klaar.

www.denhaagnieuwcentraal.nl

De ‘nieuwkomer’: HEMA Rutger Brouwer, Businessmanager HEMA bij NS: “Wij hebben er veel zin in om op het mooie nieuwe station Den Haag Centraal een winkel te openen. Het aanbod van de grote HEMA, zoals je die kent uit de binnenstad, kan natuurlijk niet terugkomen op het station. De vierkante meters laten dat niet toe, maar er is vanzelfsprekend ook geen vraag naar bijvoorbeeld gordijnen en dekbedden. Op het station brengen we wel een divers aanbod, van panty’s tot nagellak, van koffers tot vouwfietsen. En de take-away voor koffie en broodjes, zoals we die nu vanuit onze caravan aanbieden, krijgt ook een plek in de nieuwe winkel. Het liefst gingen we dit jaar nog open, maar het wordt echt 2014.”

De oude bekende: AH to go Peter Hoekstra, Business manager AH to go bij NS: “Wij zitten nu nog in het tijdelijk station, maar verhuizen als één van de eerste winkels naar ons nieuwe pand in het vernieuwde station. De afgelopen jaren is het AH to go concept flink ontwikkeld, een goed voorbeeld hiervan is onze vestiging op station Rotterdam Centraal. We zullen ook de komende tijd de formule blijven verbeteren, dus de winkel op Den Haag Centraal wordt nog mooier. Hoe het eruit komt te zien? Daar kan ik nu nog niets over zeggen. Eén ding is zeker: de huidige AH to go komt niet meer terug.”

pagina 5 | nr. 18 | voorjaar 2013


2008 Tijdelijke fietsenflat gebouwd

2008

2006

2007

2011

2012

Start bouw Openbaar Vervoerterminal

Start bouwen glazen dak Eerste wybertjes op hun plek

TE

Start bouw New Babylon

RU BO GB U LIK W

Fundering ‘Hockeystick’ gelegd

Start bouw Anna van Buerengarage

2009 Kastanjeboom verhuist van Koningin Julianaplein naar Koekamp

2012 Sloop oude dak en plaatsen hele staalconstructie station

2010

2010

De luifel van de gevel wordt gesloopt

Eerste bewoners betrekken New Babylon

pagina 6 | nr. 18 | voorjaar 2013

2011 De grootste op de weg rijdende kraan van Europa op het Koningin Julianaplein

2012 New Babylon klaar

www.denhaagnieuwcentraal.nl


2013 Start verbouwing winkels en voorzieningen op het station

M IJ A T

N

CH

LE

ZI

LP

IN

2013 Oplevering Anna van Buerengebouw en ingebruikname Universiteit Leiden

NU Werken aan de gevels Het nieuwe station krijgt steeds meer vorm, en dat is te zien! In de Rijnstraat en aan het Anna van Buerenplein zijn we druk bezig met het plaatsen van het glas in de gevels. De oplettende bezoeker heeft misschien al glasplaten achter de hekken klaar zien staan. Aan de Rijnstraat zijn zelfs al de eerste ‘blinde gevelkappen’ geplaatst. Meer informatie over onze werkzaamheden kun je lezen op de website www.denhaagnieuwcentraal.nl. Maar je kunt ons ook volgen op Twitter via @DHNCentraal.

www.denhaagnieuwcentraal.nl

2014 Start bouw Haags Startstation Erasmuslijn (HSE)

2014 Nieuwe station gereed

pagina 7 | nr. 18 | voorjaar 2013


Wereldberoemde Terracotta Strijders

Chinees leger bezet New Babylon Levensgrote soldaten, generaals, paarden en wagens. Meer dan tachtig man sterk. Het wereldberoemde Terracotta Leger is neergestreken in New Babylon. Het leger is onderdeel van het mausoleum van Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China, en moest hem beschermen na zijn dood. Er waren meer dan 700.000 arbeiders nodig om de in totaal ruim 8.000 beelden te maken. De beelden zijn allemaal uniek: ze hebben hun eigen gelaatstrekken en lengte. Ook hebben de strijders echte (scherpe) wapens bij zich. Het leger is nog niet zo lang bekend: pas in 1974 stuitten boeren bij het graven van een put op een terracotta soldaat en werd uiteindelijk het hele leger gevonden, na 2.200 jaar onder de grond. De tentoonstelling bestaat niet alleen uit de beelden van krijgers, hun paarden en hun wagens. Ook zijn er sieraden, dagelijkse gebruiksvoorwerpen en kunstwerken uit de tijd van Qin Shi Huangdi (246-210 v.Chr.) te zien. De expositie is tot en met 1 juli te zien op de tweede etage van New Babylon, zeven dagen per week van 10.00 tot 18.30. Entree is 12 euro, voor kinderen 7,50 euro en studenten en 65-plussers betalen 10 euro. Kijk voor meer informatie op www.expoterracotta.nl.

pagina 8 | nr. 18 | voorjaar 2013

www.denhaagnieuwcentraal.nl


Bouwmanager ProRail vertelt

Over de verbouwingsplannen van het station Het gaat heel snel nu: aan het eind van dit jaar is de stationsverbouwing al bijna klaar. Maar ProRail heeft dit jaar nog wat werk te verzetten. Bouwmanager Vincent Maaskant vertelt wat precies. “In plaats van een lelijke golfplaten overkapping, kijk je nu opeens tegen het nieuwe glazen dak aan.”

Overige exposities rond Den Haag Centraal Letterkundig Museum •

Het Pantheon Beleef de hoogtepunten van de Nederlandse literatuur, van de Middeleeuwen tot nu. Zie de eerste aantekeningen en laatste drukproeven van de grootste meesterwerken uit Nederland en Vlaanderen, lees en luister naar de mooiste fragmenten en beleef het rumoer rond literaire ruzies. Vaste tentoonstelling

Nationale Schrijversgalerij Zie de portretten van ruim 500 schrijvers die het literaire landschap van Nederland hebben bepaald. Vaste tentoonstelling

Jan Siebelink. Het wonder dat mij is geschied Krijg een inkijkje in het leven van deze Nederlandse schrijver, compleet met audiotour en gratis app. T/m 23 augustus

Nationaal Archief en Koninklijke Bibliotheek • De Verdieping van Nederland: kettingboeken en liefdesbrieven

www.denhaagnieuwcentraal.nl

In zestiende-eeuwse openbare leeszalen lagen boeken ter inzage ‘aan de ketting’. In de gezamenlijke tentoonstellingsruimte van het Nationaal Archief en de Koninklijke bibliotheek zijn originele ‘kettingboeken’ te zien uit de openbare leeszaal van Weesp. Ook te zien: de liefdesbrieven van Johan Thorbecke en de brief waarin Aletta Jacobs verzoekt te mogen studeren. Vaste tentoonstelling

Kinderboekenmuseum •

Kikker Kinderen stappen de wereld van Kikker binnen en beleven er een bijzonder avontuur. Vaste tentoonstelling geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar

Papiria Gewapend met fantasie en een ‘slurper’ kunnen kinderen op avontuur in een literair luilekkerland dat Papiria heet. Ontmoet schrijvers, tekenaars én verhaalfiguren en maak een verhaal, een strip of een rap. Vaste tentoonstelling voor kinderen vanaf 7 jaar

“We plaatsen nu de beglazing aan de zijkanten van het station, vanaf twee kanten tegelijk. De glasplaten, van vier bij drie meter, hijsen we in de staalconstructie die al geplaatst is. Aan de zijde van het Anna van Buerenplein kan dat makkelijk overdag, omdat het meeste glas niet boven de huidige looproute wordt geplaatst. Aan de zijde van de Rijnstraat plaatsen we het glas vanwege de veiligheid van de 190.000 dagelijkse gebruikers tijdens de nachtafsluiting van de hal, tussen 22.30 en 05.15 uur. Late reizigers hebben daar weinig last van, het monteren gebeurt op afgesloten bouwplaatsen. Alleen zal je af en toe ’s avonds - tussen 22.30 uur en de laatste trein - een paar meter om moeten lopen wanneer we die glazen gevaartes aan de Rijnstraat omhoog hijsen. Als alles volgens planning verloopt, zijn we op het moment dat je dit leest bijna klaar met de gevels.”

Dak “Half april is aannemer Strukton in opdracht van ProRail begonnen met het weghalen van het tijdelijke dak, het werkplatform. Eerst snijden we een stuk van de golfplaten en dakbedekking af. Reizigers krijgen dan steeds meer van het ‘echte’

dak te zien. In plaats van een lelijke golfplaten overkapping, kijk je opeens tegen het nieuwe glazen dak aan. Daarna halen we de steunbalken van het tijdelijke dak weg, ook in stukken. Dat tijdelijke dak is op zijn plek gehesen met kranen, maar we kunnen het niet met diezelfde kranen weghalen: het nieuwe dak zit er inmiddels boven. Het staal moet dus allemaal in kleine delen, via de stationshal worden afgevoerd. Om dit goed en snel te kunnen doen, gaat de stationshal tijdens het Hemelvaartweekend vier dagen dicht. Begin juni is het tijdelijke dak helemaal verdwenen.”

Perrons “Van de zomer begint ProRail met het verbouwen van de perrons. Ze worden weer langer: de loopbruggen dwars over de sporen verdwijnen en de treinen rijden daarna weer door tot in de stationshal. Vanaf dan zal de stationshal ’s avonds gewoon open blijven. Verder vervangen we de perronwanden met nieuw akoestisch materiaal, dat het geluid van de treinen dempt. Ook komen er nieuwe tegels op de perrons en richten we de perrons opnieuw in, met nieuwe bankjes, prullenbakken en zitblokken. Ook blindegeleidelijnen

ontbreken niet. Verlichting, brandmeldingsinstallaties en kabels werken we weg in een mooi vormgegeven buis boven het perron. Elk perron knappen we binnen twee weken op, zodat eind september alle perrons klaar zijn. Treinen zullen tijdelijk op andere sporen stoppen, maar er vallen geen treinen uit door deze werkzaamheden.”

Vloer stationshal “Rond september leggen we de natuurstenen vloer, met tegels uit India. Eerst leggen we een soort vloerverwarming aan. In de winter vriest het daardoor niet in de hal, in de zomer wordt het door dit systeem koeler. Daarna gaan de tegels erop. Dit doen we in delen die we afzetten met hekken, dus je zult als reiziger soms een klein stukje om moeten lopen. Eind dit jaar zijn we hiermee klaar.”

Beglazing achterkant “Aan het eind van het jaar plaatsen we ook het glas aan de zijde van het busplatform, net als bij de zijkanten met glazen platen. Tegelijk plaatsen we roltrappen en liften: aan de Rijnstraat, waar nu de tijdelijke trap naar het busplatform zit, en tussen spoor 10 en 11. De trap van het Anna van Buerenplein naar het busplatform blijft staan.”

Fotografie: Katja Torbijn.

Beglazing zijkanten

pagina 9 | nr. 18 | voorjaar 2013


Halte Rijnstraat verplaatst Tram 9, 15, 16 of 17 pakken is wat lastiger dit jaar: de tramhalte op de Rijnstraat is tot eind dit jaar buiten gebruik. De trams stoppen nu bij de halte CS-Schedeldoekshaven. Dat is zo’n drie minuten lopen. Tram 9 rijdt ook nog een eindje om, door het centrum. HTM-woordvoerder Marion de Vries: “Als je vanaf Den Haag Centraal richting

Scheveningen wilt, kan je kiezen. Of je loopt naar halte CS-Schedeldoekshaven en pakt tram 9 daar, of je loopt naar het Korte Voorhout en stapt daar op de tram.”

De halte Schedeldoekshaven is minder ver lopen, maar als je daar de tram pakt rijdt de tram dus door het centrum. De halte Korte Voorhout is met ongeveer acht minuten wel iets verder lopen, maar scheelt dat ritje door het centrum.

Extra personeel Bij de halte aan de Rijnstraat hangen borden met informatie en er hangt bewegwijzering naar de halten. In

weekenden als het Pinksterweekend, als veel dagjesmensen Den Haag bezoeken, zet de HTM extra personeel in om het publiek de weg te wijzen naar de juiste halte. De halte aan de Rijnstraat blijft tot eind dit jaar gesloten, in verband met de verbouwing van de Bosbrug, bij het Korte Voorhout.

Start bouw eindhalte Erasmuslijn voorjaar 2014 Het contract is getekend: de nieuwe eindhalte voor de Erasmuslijn komt er. De bouw van het Haags Startstation Erasmuslijn begint in het voorjaar van 2014 en gaat ongeveer twee jaar duren. De nieuwe eindhalte, die ook wel Haags Startstation Erasmuslijn (HSE) wordt genoemd, komt deels boven het busplatform, deels hoog boven de Anna van Buerenstraat, ter hoogte van spoor 11 en 12. De trams bereiken de nieuwe eindhalte via een lang viaduct, parallel aan de treinsporen. Voorlopig blijven de RandstadRailmetro’s van de E-lijn nog op

pagina 10 | nr. 18 | voorjaar 2013

spoor 11 en 12 stoppen, maar zodra de nieuwe eindhalte klaar is vertrekken daar weer NS-treinen. De eindhalte wordt ontworpen door architectenbureau Zwarts en Jansma, dat we kennen van ‘de netkous’ aan de Beatrixlaan en het ADO-stadion.

www.denhaagnieuwcentraal.nl


Groente kweken in de kantoortuin Meer dan dertig soorten groenten, kruiden en bloemen worden binnenkort gekweekt in de daktuin van New Babylon. De moestuin gaat dit voorjaar open. De moestuin komt op het dakterras, naast bar & restaurant New Babylon Piazza en de oogst zal door de koks dan ook verwerkt worden in de gerechten. Ook de bewoners van New Babylon en de kantoorgebruikers mogen gebruik maken van de zelfgekweekte producten. Met een goed doordacht oogstplan is er ongeveer tien maanden per jaar te eten van het dakterras van New Babylon. De moestuin is een idee van de stichting Urbaniahoeve die zich bezighoudt met stadslandbouw. Deze stichting zorgt straks ook voor het onderhoud, zodat de tuin er netjes bij blijft staan.

36 www.denhaagnieuwcentraal.nl

Snellader bij Q-Park 36 mm Dat is de diameter van de bouten die in het kruispunt van het nieuwe dak zitten. In één kruispunt van het dak zitten 32 bouten. Er zijn ca 500 verbindingen waar dat aantal in zit. Dat zijn dus bij elkaar al 16.000 bouten!

De parkeergarage van Q-Park onder New Babylon heeft sinds kort - als eerste parkeergarage in Nederland - een snellader voor elektrische auto’s. Met een snellader kan een elektrische auto, afhankelijk van het type, binnen 15 tot 30 minuten voor 80 procent opgeladen worden. Dit gaat aanzienlijk sneller dan met een gewoon oplaadpunt, waarbij het tussen de zes en acht uur duurt om de auto voor 100 procent op te laden. Eigenaren van een Nissan LEAF, een Mitsubishi i-MiEV, Citroën C-Zero of

een Peugeot iOn kunnen gebruik maken van de snellader. Op termijn zullen meer snelladers in Q-Park parkeergarages worden geplaatst. Q-Park Den Haag CS - New Babylon, Prinses Irenestraat 1, Den Haag.

pagina 11 | nr. 18 | voorjaar 2013


“Als wij de weg kunnen vinden, liggen de stroken goed� Voor mensen met een beperking is het niet zo vanzelfsprekend om overal te komen, zeker niet wanneer een treinstation verbouwd wordt. Maar juist voor deze groep mensen is het openbaar vervoer van onschatbare waarde; het is vaak de enige manier om zelfstandig te kunnen reizen. Daarom nodigt ProRail de (ervarings)experts van Voorall elke twee maanden uit om samen de situatie op het

Meer informatie Kijk voor het laatste nieuws op www.denhaagnieuwcentraal.nl of stel je vraag aan ProRail, afdeling Publiekscontacten, 0800 776 7245, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, www.prorail.nl/contact.

pagina 12 | nr. 18 | voorjaar 2013

station te bekijken. Huismeester Marcel loopt een schouwronde met het testteam om te zien of het station ook voor hen goed toegankelijk is. Tips en opmerkingen van het testteam worden erg serieus genomen. Zo worden blindegeleidelijnen dezelfde dag nog aangepast en is er bijvoorbeeld een mindervalidetoilet in de hal geplaatst.

Colofon Tekst Maters en Hermsen Journalistiek, Leiden Vormgeving, fotografie en productie cimon, Den Haag Artist impressions Benthem Crouwel Architekten

Redactie Communicatieteam Den Haag Nieuw Centraal, Gemeente Den Haag, ProRail, NS en New Babylon

Deze bouwkrant is een gezamenlijke uitgave van:

Het project Den Haag Nieuw Centraal wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van:

Druk Van Aalst Printmanagement, Zaandijk Oplage 21.000

www.denhaagnieuwcentraal.nl

Bouwkrant nr 18  

Druk bezig met het plaatsen van glas in de gevels

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you