Flyaway # 10 2011

Page 1

CIMBER STERLING MAGASIN

#10

Tag mig med hjem Flyaway er DIT magasin

15. november 2011 cimber.dk

{ } In English Fairy tale Christmas page 50

Christian Stadil

den unge mand & bjerget

+

Et ægte stykke London Kiev – den stolte, gamle hovedstad På drengetur i Oslo


A SCIENTIFIC BREAKTHROUGH IS MADE IN HONG KONG. THE NEXT DAY IT’S AIDING RESEARCH IN TROMSØ. ∙∙∙∙∙∙∙

Our local expertise, customs clearance experience and international network are unparalleled. That’s why when it comes to express shipping, we’re the International Specialists. And why we can guarantee deliveries by the end of the next business day to more places around the world than anyone else. That‘s the Speed of Yellow. www.dhl.dk/express


{

}

Indhold

november-december 2011

Features 14 Den unge mand og bjerget Christian Stadil er en entreprenant og søgende sjæl, der ser livet som en uudtømmelig kilde til bjergtagende oplevelser – hvor der skal være plads til både krop og ånd.

36

25 14

18 Den ultimative drømmebil Glem alt om Ferrari, Porsche og Lamborghini. For artiklens forfatter er drømmebilen en stor tung SUV, men ikke nogen almindelig SUV.

22 Juleeventyr af genbrug og lim Inspireret af de nordiske traditioner har det forvoksede legebarn Shane Brox – kendt fra ‘Shanes Verden’ på DR – i år skabt endnu en finurlig jule­historie.

25 Fodbold-mani og magi “Futbolmania” er en levende fortælling om liv, lidenskab og den kulturelle betydning, fodbolden har for det spanske samfund.

28 Et liv på 1. klasse Der åbnede sig en helt ny verden for Didder Rønlund, da hun mødte sin anden mand, der var direktør for Pan American. Pigen fra Falster kom på 1. klasse.

40

38

32 Notting Hill – et ægte stykke London Har du allerede set Big Ben og Oxford Street, så er det måske på tide, at du finder ud til nogle af de andre spændende kvarterer, for eksempel det vestlige London, bedre kendt som Notting Hill.

36 På drengetur i Oslo Fem fyre i 30’erne tog af sted i en weekend til Oslo. Koner og børn lod de blive hjemme. Nu skulle den stå på dren­getur – en hel weekend.

50

Pages in English

38 Kiev – den stolte, gamle hovedstad Allerede efter ganske kort tids ophold i Kiev forstår du, hvorfor ukrainerne er så stolte af deres gamle hovedstad.

40 Pinocchio og gyserfilm

Og så er der jo også…

Malene Rasmussen er en ung og lovende kunstner, som er blevet opdaget af talentspejdere i det store udland.

04 Leder 07 Take-off

44 Dirigent i eget koncerthus Mogens Dahls hjerte banker for kor og kammermusik.

50 In English: Fairy tale Christmas The historic towns of Denmark are romantic places to experience that warm sense of Scandinavian Christmas.

20

Nyheder og inspiration til dine næste rejser

20 ELLEs guide til mode 46 Bøger 48 Klummen ved Jane Aamund 54 Update fra Cimber Sterling 59 Mad og drikke

cimber.dk 3


{

}

Velkommen

der næste år skal til EM-slutrunden i fodbold! Priser på billetter fra København til Kiev starter på 696 kr. inkl. skatter og afgifter. Gode sommernyheder Af gode nyheder for sommerprogrammet 2012 vil jeg her fremhæve, at vi øger antal afgange på Nice-ruten, så der hele sommeren dagligt afgår fly fra København til Nice. På København-Rom-ruten øger vi frekvensen, så der er hele tre daglige afgange. Det vil samtidig sige, at du nu kan komme med en helt tidlig morgenflyver fra Rom til København og en sen aftenflyver fra København til Rom.

Direkte forbindelse til Kiev

Jul i Flyaway Tag på juleshopping i London og på kælketur i Oslo – og læs hvordan du gør det her i årets næstsidste nummer af Flyaway. Derudover byder vi også på et spændende interview med det danske forretningstalent, Christian Stadil, som er passioneret bjergbestiger. Læs hvordan han får både krop, sjæl og forretningsliv til at gå op i en højere enhed. Gå heller ikke glip af artiklen om en anden markant personlighed med format, Didder Rønlund, som fra første parket har oplevet luftfartsindustriens rivende udvikling i det 20. og 21. århundrede. Vi ønsker dig god jul, god læsning og behagelig flyvetur!

Udgiver Cimber Sterling Lufthavnsvej 2 6400 Sønderborg Tlf. 70 10 12 18 cimber.dk Chefredaktør Line Unold Tlf. 74 12 22 02 line.unold@cimber.dk I redaktionen Pia Haugaard Nielsen pia@cimber.dk Tina Østergaard tina.ostergaard@cimber.dk Søren Kornø Kitaj soren.kitaj@cimber.dk Design og produktion Aller Client Publishing allercp.dk Annoncesalg DG Media as Telefon 70 27 11 55 epost@dgmedia.dk www.dgmedia.dk Forsidefoto Asger Mortensen Ytringer og personlige holdninger,

Cimber Sterling har netop åbnet en daglig rute til den ukrainske hovedstad, Kiev. Med denne rute får danskerne adgang til Ukraine og det ukrainske flyselskab AeroSvit Airlines’ omfattende rutenetværk til CIS-regionen, som for mange danske virksomheder er et betydeligt vækstområde. Vores danske passagerer

får derudover gode og nemme forbindelsesmuligheder til AeroSvits internationale langdistanceruter, som bl.a. tæller Bangkok, Beijing, Dubai, Delhi, Colombo (Sri Lanka), Toronto og New York og fra december også Ho Chi Minh City i Vietnam. Ruten er også en ekstragevinst for fodboldentusiaster,

4 FLYAWAY november-december 2011

Jan Palmer CEO Cimber Sterling

som de enkelte artikelforfattere udtrykker i magasinet, er personlige og afspejler ikke nødvendigvis Cimber Sterlings, redaktørens, Stibo Zone eller Aller CP’s synspunkter. Alle ret-

Cimber Sterling i tal

tigheder forbeholdt. Flyaway tager

Perioden august-oktober 2011 Antal ruter: 51 Flyvninger pr. uge: 860 Flyvninger totalt: 11.186 Gennemførte flyvninger: 98 %

ikke ansvar for materiale, billeder o.a., der bliver tilsendt uopfordret. Priser, som nævnes i magasinet, er vejledende og blev fastsat ved udgivelsestidspunktet.


Få den ultimative prøvetur

Den viste bil er med ekstraudstyr

Audi har fået max ud af motorkraften, det synes vi også, du skal have. Bestil den ultimative prøvetur på 70 70 10 25 eller på audi.dk. Audi er en oplevelse, den skal ses, mærkes og føles. Hvordan dufter den? Hvordan lyder den? Hvordan føles den? Nu har du mulighed for at finde ud af det. Du kan nemlig prøve en eller flere af de mere end 45 forskellige Audi modeller og selvfølgelig æresgæsten, den nye Audi A6 Avant. Vi glæder os til at se dig.

Ny A6 Avant - Beskatningsgrundlaget v/erhvervsleasing fra kr. 528.998

Audi A6 Avant. Brændstofforbrug v/blandet kørsel 12,2-20,0 km/l. CO2 udslip: 132-190 g/km. 1/2 årlig grøn ejerafgift: 1510-2250,Beskatningsgrundlaget på modelprogrammet fra Audi v/erhvervsleasing starter med en Audi A1 fra kr. 203.459


KUNST

JULEKONCERTER

SØNDERBORG S

1272 ERBORG til FO4U SØND bilen d teksten: IN i kte på mo

STAND UP

KLASSISKE KONCERTER

TEATER

MULTIKULTUREL

BALLET


Take-off

» Tips & ideer til nye oplevelser

{

münchen

}

the sweet spot

Gigantisk julefestival i München

oplev • Vaudeville-show, gourmetmad og masser af julegaveideer

T

yskerne lader ikke julen gå ubemærket forbi – slet ikke i München, hvor den store Oktoberfestplads, Theresienwiese, bliver omdannet til den kæmpestore julefestival Tollwood. I år er der fokus på sensualitet, livslyst og muligheden for at gøre verden en lille smule bedre. Du kan opleve det australske vaudeville-show Cantina, samtidig med at du får serveret en lækker 4-retters julemenu. Derudover er pladsen fyldt

med spændende telte og boder. Traditionen tro er 75% af alle festivalens events gratis, så det behøver ikke være en dyr fornøjelse at snuppe en juleweekend i Bayerns hovedstad. Hvad: Tollwood Winterfestival Hvor: München Hvornår: 23. november - 31. december Flyv med Cimber Sterling til julefestival i München. Vi flyver alle ugens dage, op til to gange dagligt. Priser fra 655 kr.

Foto: Sean Young

cimber.dk 7


{

Take-off

Oplev } Smukkere hår

Sød musik i Rom

» Rom bliver kun smukkere, når byen er fyldt med musik. Tag en tur ned til de lidt lunere himmelstrøg i november, og oplev nogle af verdens allerbedste jazzmusikere. Koncerterne bliver afholdt under perfekte rammer i Auditorium Parco della Musica, og blandt kunstnerne er Stefano Bollani, Dee Dee Bridgewater og mange flere. Tjek det fulde program på romajazzfestival.it Hvad: Rome Jazz Festival Hvor: Rom Hvornår: Til og med 30. november Flyv med Cimber Sterling fra København til Jazz-festival i Rom. Vi flyver til Rom tre gange om ugen i vinterperioden. Fra sommerfartplanen øger vi frekvensen, så der er hele tre daglige afgange fra København til Rom. Priser fra 506 kr.

Ukommercielt julemarked i Oslo

Mirakuløs hår-olie! behandl • En olie der virkelig gør en stor forskel…

O

g jo, det er set og hørt før (og efterhånden også til hudløshed), når hårprodukter bliver anprist i bladene. Men dette produkt fortjener det – uden omsvøb. Moroccanoil er virkelig et vidundermiddel til det fine, flyvske skandinaviske hår, såkaldt ”fint hår med særlige behov” (dvs. lysnet hår med tendens til at blive knastørt). Det er ikke uden grund, Moroccanoil går sin sejrsgang verden over – og alle kendisserne sværmer for det! Udover signatur-produktet Moroccanoil, kan man også købe både shampoo, balsam, shine spray og hårkur i samme serie. Hvad: Moroccanoil Treatment Light Hvor: Kan købes hos saloner og spa’er i hele Danmark. Se morroccanoil.com for mere information. Pris: Moroccanoil Treatment Light: 299 kr. for 100 ml.

8 FLYAWAY november-december 2011

Nordmændene har fundet et glimrende alternativ til den masseproducerede og kommercielle julehandel. De seneste år har Oslo nemlig været vært for et alternativt julemarked, hvor designere fra ind- og udland selv møder op og sælger deres unikke varer. I år er ingen undtagelse, så hvis du er på jagt efter anderledes keramik, pynt, glas eller andet, kan du helt sikkert finde det på Designer-julemarkedet den første weekend i december. Samtidig får du mulighed for at snakke personligt med designerne, som kan fortælle dig historien bag netop den vare, du køber. Og så er stemningen selvfølgelig så julet, som den overhovedet kan blive oppe nordpå. Læs mere her: dejm.no Hvad: Designer-julemarked Hvor: Oslo Hvornår: 3. og 4. december Cimber Sterling flyver til Oslo fra Billund alle ugens dage, op til 6 gange dagligt. Priser fra 455 kr.


Save money while doing something else We offer your company the ability to cut costs related to travel and expense without forcing you to limit or downgrade your activities. This is made possible through First Card’s payment system that eliminates administration and puts you in control of policies and reporting. With a state-of-the-art travel account, powerful web-tools and bespoke invoicing, we build a work flow that is custom made to suit your preferences and free of manual bottle necks.

First Card is issued by Nordea Bank Danmark A/S

You may even choose between VISA or MasterCard (or both), making the most remote business locations as accessible as your home turf. In short - keep doing business the way you need to to keep growing, and let us cut your costs for you. It is, after all, what we do best. Welcome to firstcard.dk.

Something else


{

Take-off

Oplev } Musikalsk kærlighed i Tivoli oplev • Musical i julevenlig version

G Stabil og solid jule-kuffert

» Spectra-kufferten fra Victorinox – ja, det ER dem, der også producerer de legendariske lommeknive! – er en rigtig solid og gedigen kuffert til den moderne rejsende, der skal af sted mellem jul og nytår. (Eller den oplagte gave til ham eller hende der rejser rigtig meget!) Kufferten findes i tre forskellige størrelser alt afhængigt af, om man skal på weekend-udflugt eller på en længere rejse. Kuffertens ottehjulskonstruktion giver en rigtig god stabilitet. Kufferten er fremstillet i 100% Bayer-polykarbonat og kan modstå kraftige stød. Hvad: Spectra-kufferten fra Victorinox. Nærmeste forhandler oplyses på tlf.: 45 35 42 15 Priser: (Vejl.) Spectra 26 (sort): kr. 2.700 / Spectra 20 (hvid): kr. 2.300 / Spectra 29 (rød): kr. 2.900

ik du glip af musical-succesen Elsk mig i nat i 2009 – eller vil du bare have mere? Så skal du skynde dig at bestille billetter, for musicalen genopstår nemlig i en ny, julevenlig version i Tivoli. Der er flere 80’er-hits og meget mere december-stemning på programmet, når blandt andre Szhirley, Jimmi Jørgensen og Anette Heick indtager scenen. Så tag familien, kollegerne eller et par venner med til en fantastisk musical-aften i København, hvor du samtidig kan nyde stemningen ved Tivolis fine julemarked. Læs mere på tivoli.dk Hvad: Elsk mig i nat X-mas Hvor: København, Tivoli Hvornår: 11. november - 30. december Cimber Sterling flyver til København fra hele Danmark: Aalborg, Karup, Aarhus, Billund, Sønderborg og Bornholm. Priser fra 210 kr. (fra Bornholm)

Marimekko-butik i Københavns Lufthavn

» Det finske designhus, Marimekko, har for nylig åbnet en ny butik i terminal 3 i Københavns Lufthavn. Marimekko, der blev grundlagt tilbage i 1951, er kendt for deres karakteristiske tekstiler og tøj med originale prints og stærke farver. Butikken i lufthavnen har et omfattende udvalg af indendørs dekorationsartikler, tøj, tasker og andet tilbehør. Hvad: Butik med Marimekkeoprodukter. Hvor: I terminal 3, Københavns Lufthavn. 10 FLYAWAY november-december 2011

Julehits fra 80’erne


Hvem sagde ‘jydekrog’? Sagde du bare en jydekrog? Anhængertrækket her er smedet i ædelstål med syv lag overfladebehandling. Selve krogen kan vippes ind under bilen, så den ikke skæmmer bilens linjer. Du vipper den frem og tilbage via en kontrolknap i bagagerummet, hvor en lampe samtidig indikerer, om krogen er forsvarligt på plads. Stikdåsen til strøm og data er indbygget og skjult i anhængertrækket – ingen løse ledninger her. Og har du bakkamera i din Mercedes, tilpasser vi det, så du kan manøvrere en anhænger på krogen alene. Det, der tilsyneladende bare var en jydekrog, er altså et stykke sofistikeret mekanik – lidt ligesom Hessel. Det kan godt være, vi ikke gør så meget væsen af os. Men vi ved hvad vi gør med mekanikken. Vi laver tingene for at de skal holde. Og vi går langt for at finde løsninger, vores kunder kan bruge. 35 4 1

Hvis dét er jysk, så kald bare os for jydemekanikere.

SJÆLLAND: Holbæk tlf. 7311 7400 • Nykøbing Falster tlf. 7311 7500 • Næstved tlf. 7311 7100 • Ringsted tlf. 7311 7200 • Roskilde tlf. 7311 7000 • Slagelse tlf. 7311 7300 JYLLAND: Brande tlf. 7211 6100 • Herning tlf. 7211 6200 • Hjørring tlf. 7211 5300 • Holstebro tlf. 7211 6300 • Horsens tlf. 7211 6660 • Randers tlf. 7211 5100 • Ringkøbing tlf. 7211 6400 Silkeborg tlf. 7211 6500 • Vejle tlf. 7211 6600 • Viborg tlf. 7211 6700 • Thisted tlf. 7211 6900 • Aalborg tlf. 7211 5200 • Aars tlf. 7211 6800 • Århus tlf. 7211 5000


{

Take-off

Oplev }

Kontroversiel kunst Foto: Jean-Paul Goude

Dramatisk 80’er-retro se • Postmodernistisk udstilling

A

f alle bevægelser i design- og kunsthistorien er postmodernismen nok den mest kontroversielle. Postmodernismen, mellem 1970 og 1990, var et mix af det teatralske og det teoretiske. Det, som alle postmodernistiske kunstnere og designere havde til fælles, var, det dramatiske opgør med modernismens utopiske visioner om klarhed og simplici-

tet. Postmodernismen var det stik modsatte: modsigelser og kompleksitet. Udstillingen viser værker af blandt andre Roberts Rauchenberg, Andy Warhol, Jeff Koons og uddrag fra musikvideoer med Grace Jones og New Order. Hvad: Udstillingen ”Postmodernism: Style and Subversion 1970-1990” Hvor: Victoria and Albert

Jul på gammeldags i Aarhus

De fleste ældre, barnlige sjæle husker julekalenderen fra Gammelby i Aarhus. Nu kan du tage ungerne med til den jyske hoved12 FLYAWAY november-december 2011

Museum, London. Åbningstider: dagligt mellem 10.00-17.45, fredage 10.00-22.00. Hvornår: Udstillingen kan ses indtil den 15. januar 2012 Flyv med Cimber Sterling til London fra Billund og se udstillingen på Victor and Albert Museum. Cimber Sterling flyver til London fra Billund alle ugens dage. Op til tre daglige afgange. Priser fra 735 kr.

stad og opleve den helt specielle stemning fra tv, når Den Gamle By åbner op for deres årlige julemarked. Her venter et slaraffenland af butikker, boder, arrangementer og juleudstillinger for hele familien, og der er hyggegaranti, når mørket falder på, og lygterne tændes. Læs mere på: dengamleby.dk Hvad: Jul i Den Gamle By Hvor: Aarhus Hvornår: 19. november-30. december Drop den lange togrejse og flyv til jul i Aarhus med Cimber Sterling. Vi flyver til Aarhus fra København alle ugens dage, op til 6 gange dagligt. Priser fra 320 kr.

Råt og enkelt spejl

» Der er ikke mange, der har formået af skabe designklassikere af spejle, men Jacques Adnet er undtagelsen. Adnet bruger eksotiske træsorter i en kombination af metal, læder og spejle. Hans stil er indbegrebet af eksklusivitet, og i 1950’erne indgår han et samarbejde med det franske modehus Hermés, hvor han udvikler flere læderbetrukket møbler – og et rundt læderspejl med messinghængsler. I dag er hans læderspejl inspirationskilde til mange spejldesigns verden over. Adnet er kendt for sit avantgarde design og er blandt de første, der integrerer metal og glas i struktur og til dekoration af møbler. I slutningen af 20’erne og helt frem til 1960 ledede Adnet La Compagnie des Arts Francais, hvor han blandt andre underviste Francois Jourdain, Serge Mouille, Charlotte Perriand og Georges Jouve. Hvad: Spejl, designet af Jacques Adnet i 1940’erne. Hvor: Forhandles af GUBI A/S, Frihavnen, Klubiensvej 7-9, Pakhus 53, 2100 København. Læs mere på: gubi.dk Priser: Spejlet leveres i tre størrelser: Ø45, Ø58 og Ø70 cm. Læderet leveres i to farver: sort og brun. Vejledende udsalgspris: Ø45: 3.995 Kr., Ø58: 4.995 Kr., Ø70: 6.495 Kr.


BORNHOLM BORNHOLM

Ferie, Ferie,fest festogogforretning forretning påpåSansernes SansernesBornholm Bornholm

- VELKOMMEN - VELKOMMENTIL TILVORES VORESØ!Ø!

Den Den nye nye nordiske nordiske smag smag afaf Bornholm Bornholm plus plus 1.000 1.000 m²m² eksklusiv eksklusiv spaspa i ren i ren granit. granit. Weekend Weekend forfor toto – eller – eller konference konference forfor 400. 400. DeDe toto bornholmske bornholmske tophoteller tophoteller i topform. i topform. HOTEL HOTEL GRIFFEN GRIFFEN på Kystvejen på Kystvejen i Rønne i Rønne tiltrækker tiltrækker bådebåde feriegæster feriegæster og konferencer. og konferencer. Køkkenchef Køkkenchef Troels Troels Fjederholt Fjederholt er tilbage er tilbage på fødeøen på fødeøen efterefter syv syv år hos år hos Babette Babette i Vordingborg. i Vordingborg. Hans Hans originale originale fortolkning fortolkning af nyt af nyt nordisk nordisk køkken køkken medmed bornholmske bornholmske råvarer råvarer er sublim er sublim gastronomi, gastronomi, intetintet mindre. mindre. DENDEN BORNHOLMSKE BORNHOLMSKE DIAMANT DIAMANT SPA,SPA, velvære velvære for voksen, for voksen, medmed udsigt udsigt til Østersøen til Østersøen har har siden siden åbningen åbningen i 2010 i 2010 tiltrukket tiltrukket mange mange tusinde tusinde badeglade. badeglade. Hotel Hotel Grif-Griffensfens underetage underetage er forvandlet er forvandlet til spa til spa og wellness og wellness i særklasse i særklasse medmed badebade og bassiner og bassiner i granit i granit fra øens fra øens stenbrud. stenbrud. Erfarne Erfarne behandlere behandlere tilbyder tilbyder en vifte en vifte af velvære. af velvære. RADISSON RADISSON BLUBLU FREDENSBORG FREDENSBORG HOTEL HOTEL på Strandvejen på Strandvejen i Rønne i Rønne er klassisk er klassisk komfort. komfort. Køkkenchefen Køkkenchefen Claus Claus Seest Seest Dam, Dam, sushikokken sushikokken Kasper Kasper Beyer Beyer og 10 og 10 medarbejdere medarbejdere i køkkenet i køkkenet mestrer mestrer bådebåde favoritterne favoritterne og den og den fantasifulde fantasifulde fornyelse. fornyelse. Gæsterne Gæsterne har har fri adgang fri adgang til Den til Den bornholmske bornholmske Diamantspa. Diamantspa.

FindFind os på os bornholmhotels.dk på bornholmhotels.dk

Hvad Hvad bad, bad, mad mad ogog miljø miljø betyder betyder forfor den den vellykkede vellykkede konference konference Værdien Værdien af af at at være være nærværende nærværende - ved - ved at at være være væk. væk. Belønningen Belønningen forfor timers timers tale, tale, tanke tanke ogog taktik. taktik. VIL VIL IKKEIKKE FORSTYRRES. FORSTYRRES. Konference Konference er koncentration. er koncentration. Mennesker Mennesker mødes mødes for at foropnå at opnå resultater. resultater. Det Det gælder gælder om om at komme at komme vækvæk fra kontoret. fra kontoret. Bornholm Bornholm er frisk er frisk luft,luft, tilpas tilpas tæt tæt på og på langt og langt fra. fra. Natur Natur og kultur og kultur inspirerer. inspirerer. Vi serverer Vi serverer Brain Brain Food, Food, fordifordi veloplagte veloplagte konferencedeltagere konferencedeltagere tænker tænker klarere. klarere. En tur En tur i diamantspaen i diamantspaen giver giver kraftkraft til krop til krop og sind. og sind. NYTNYT NORDISK NORDISK KØKKEN KØKKEN medmed bornholmske bornholmske toner toner er rejsen er rejsen og anstrengelserne og anstrengelserne værd. værd. Sæsonkøkkenet Sæsonkøkkenet er innovativt, er innovativt, ligesom ligesom det det vellykkede vellykkede møde. møde. Griffen Griffen og Radisson og Radisson Blu Blu Fredensborg Fredensborg Hotel Hotel ved,ved, at konferencer at konferencer består består af arbejde af arbejde og fornøjelse. og fornøjelse. KAPACITET: KAPACITET: 400400 gæster gæster kankan vi sagtens vi sagtens modtage. modtage. Såvel Såvel somsom to, tre to, eller tre eller fire.fiAlt re. kan Alt kan ladelade sig gøre, sig gøre, og vioghar vi har åbent åbent helehele året.året. DenDen nye nye hurtigfærge hurtigfærge mellem mellem Ystad Ystad og Rønne og Rønne har har plads plads til 1.400 til 1.400 passagerer passagerer og 360 og 360 biler,biler, overfarten overfarten tager tager 1 time 1 time og 20 og minutter. 20 minutter.

Julesang Julesang ogog nytårsklang nytårsklang påpå Radisson Radisson BluBlu Fredensborg Fredensborg i Rønne i Rønne FRI.FRI. Hvad Hvad medmed at holde at holde helthelt fri og fri fejre og fejre jul eller jul eller nytår nytår medmed havudsigt havudsigt på Radisson på Radisson Blu Blu Fredensborg Fredensborg Hotel? Hotel? Juleaften Juleaften i vores i vores restaurant restaurant Di 5DiStâuerna 5 Stâuerna medmed andesteg andesteg efterefter alle alle kunstens kunstens regler regler er en er stemningsfuld en stemningsfuld tradition; tradition; helligdagenes helligdagenes julebuffet julebuffet er overdådig er overdådig lækker, lækker, og torsdag og torsdag denden 29. 29. december december præsenterer præsenterer vi årets vi årets sidste sidste udgave udgave af Den af Den Store Store Fiskebuffet. Fiskebuffet. Ifølge Ifølge Henrik Henrik Oldenburg, Oldenburg, Smag Smag & Behag, & Behag, er den er den i sigi selv sig selv helehele rejsen rejsen værd. værd. For For ikkeikke at tale at tale om om Nytårsaften… Nytårsaften… Vi har Vi har udgivet udgivet en hel en hel avisavis medmed allealle vores vores fristelser fristelser og mere og mere om om det det nye nye bornholmske bornholmske køkken. køkken. LæsLæs denden på www.bornholmhotels.dk. på www.bornholmhotels.dk.

Prøv Prøv et et dejligt dejligt weekendophold weekendophold

for for 2 pers. 2 pers. i dobbeltværelse, i dobbeltværelse, 2 nætter 2 nætter medmed havudsigt, havudsigt, morgenbuffet morgenbuffet fri adgang fri adgang til Den til Den Bornholmske Bornholmske Diamant Diamant Spa.Spa.

i alt i alt kr. kr. 1900,1900,-

Se hotellernes Se hotellernes kalender kalender på www.bornholmhotels.dk på www.bornholmhotels.dk medmed før før jul arrangementer, jul arrangementer, jul på jul Bornholm på Bornholm medmed allealle julens julens hyggelige hyggelige traditioner, traditioner, ellereller nytårsaften nytårsaften medmed dans, dans, champagne, champagne, fyrværkeri, fyrværkeri, nytårsbrunch. nytårsbrunch. Kontakt Kontakt os for os for et tilbud et tilbud på jeres på jeres juletur juletur til Bornholm. til Bornholm. I pakker I pakker tasken tasken vi klarer vi klarer resten. resten.

Radisson Radisson BluBlu Fredensborg Fredensborg Hotel Hotel • Tlf. • Tlf. 5656 9090 4444 4444 Hotel Hotel Griffen Griffen • Tlf. • Tlf. 5656 9090 4242 4444 sales@bornholmmhotels.dk sales@bornholmmhotels.dk

FREDENSBORG FREDENSBORG HOTEL HOTEL

www.bornholmhotels.dk www.bornholmhotels.dk


Den unge mand { } og bjerget Interview

Han er altid på vej. På vej til en ny destination i verden, nye forretningseventyr, nye faser i livet eller på vej op ad en ny, stejl bjergtinde. Christian Stadil er en entreprenant og søgende sjæl, der ser livet som en uudtømmelig kilde til bjergtagende oplevelser – hvor der skal være plads til både krop og ånd. Af Line Unold • Foto: Asger Mortensen

Christian Nicholas Stadil Født i 1971 i Gentofte Forretningsmand, buddhist, kunstelsker og bjergbestiger. Company karma Christian Stadil skrev i 2007 bogen “Company Karma”, (på L&R Business) sammen med Steen Hildebrandt, PH.D., professor i organisations- og ledelsesteori på Aarhus Universitet. Personlig karma Skrevet af Sofia Manning og Christian N. Stadil. Forlag: Gyldendal Omfang: 203 sider Pris: 299,95 kr.

an er netop hjemvendt fra Japan, hvor han har besteget to bjerge sammen med sin far. Dagen efter interviewet rejser han til Washington og derfra videre til Afghanistan, for til sidst at ende i Sierra Leone engang i november. Han er den ultimative globalist, men hans hjerte banker stadig varmt for Danmark og dansk erhvervsliv. “Dav, jeg hedder Christian, kom indenfor”. Stemmen er imødekommende, næsten blid, men på en bevidst og kraftfuld måde. En stemme med indbygget format. I entreen dufter der sødt og eksotisk af røgelsespinde. Det er som at træde ind i Alladdins hule eller et Buddhistisk tempel. Det er ikke den sædvanlige kølige, skandinaviske minimalisme med lyse egetræsmøbler, hvide PH-lamper og stål-termokander, der møder én. Næ, her er dybrøde, tunge gardiner, tapeter med kineserier og fuglemotiver, en kæmpestor, blodrød sofa med en milliard puder i guldbrokade. Alle vægge og nicher er udsmykkede med værker af grænseoverskridende danske og amerikanske samtidskunstnere. Vi sætter os ved et antikt, kinesisk lakbord, med plads til et fodboldhold. Skålene på bordet er toppet med snack og chokolade, og dampen stiger fra kaf-

fekopperne. Der er på alle måder gjort plads til gæster. Man føler sig hjemme lige med det samme.

Hvorfor fascinerer bjergene dig? Og hvorfor skal du bestige dem? “Hmm, jo, det korte svar er nok, at man ikke nødvendigvis behøver bjergene for at føle sig ydmyg og lille, i relation til det store billede, men bjergene kan forstærke denne fornemmelse – på en positiv måde. I bjergene må man – og skal man – arbejde med naturen. Man kan ikke erobre og nedkæmpe et bjerg. Bjerget lader dig allernådigst besøge dens sider og optimalt dens top. Så bjergbestigning gør, at man holder benene på jorden, selvom aktiviteten går ud på det modsatte. Bjergbestigning lærer en at bevæge sig med livet og tao – ‘vejen’ – i stedet for imod. Og så er det fantastisk på den måde, at befinde sig og bevæge sig i naturen. Bjerget er et sted, hvor man glemmer sig selv – for at huske det væsentligste. Og så er det befriende i en fragmenteret verden, at have et veldefineret og konkret mål og ‘hverdag’. Man skal kun tænke på at sove, spise, klatre.” “Performer” man bedre, hvis man “husker at glemme sig selv”? “Ja. Det er jeg sikker på. Det er vigtigt at være til stede i nuet, give sig selv fuldt ud, »


“Bjerget er et sted, hvor man glemmer sig selv – for at huske det væsentligste. Og så er det befriende i en fragmenteret verden, at have et veldefineret og konkret mål og ‘hverdag’. Man skal kun tænke på at sove, spise, klatre.”

cimber.dk 15


{

}

Interview

» i den situation man er i. I går stod jeg som

key-note speaker, ved en stor konference for højere uddannelsesinstitutioner, foran flere tusinde mennesker mennesker, ude i Bella Centeret. Det var ret vildt. En skarp “crowd” af folk fra de største universiteter i verden. Når man er “på”, skal man bare give slip og give den gas, uden manuskript. For en uge siden var jeg i Japan på forretningsrejse med shippingbranchen og havde to dage med Hummel, flere forretningsmøder og pressekonferencer.” Christian tager en dyb indånding og fortsætter: “Ja, så besteg jeg jo også to bjerge, mens jeg var dernede, sammen med min far! Det var hårdere, end jeg havde regnet med. Så gik der lidt “rock and roll” i det og min far og jeg blev enige om at “gå hele

“ Du bliver på en måde “sat lidt på plads” af bjerget. “You gotta go with the mountain” – det er ligesom havet, samme fornemmelse af storhed.” vejen”. Fordi vores guide var en rimelig samurai-agtig, super hardcore fyr, sagde vi “okay, vi går sgu helt til tops”. Så vi gik, i øsende regn og i strid blæst, mod toppen, på det bjerg der uden sammenligning dør flest på hvert år. Det var sejt af min far, som efterhånden er en ældre herre på 67. Det blæste, det var mørkt, bjergsiden var våd og glat. Det buddhistiske ritual, vi udførte inden vi gik af sted, må have virket, for faktum var, at vi nåede toppen – og kom ned igen i hel tilstand.”

Ville det være et kæmpe nederlag – en stor personlig katastrofe – hvis man skulle vende om midtvejs? “Naaaj, egentlig ikke. Det spiller selvfølgelig lidt ind, men det er ikke den primære motivation. Jeg tror, det handler om, at man er optændt af handlingen, man er i “flow”, som jeg også beskriver i den nye bog. Det, som zen-buddhisterne kalder for “mushin”, når subjekt, objekt og handling bliver til ét! Du bliver en del af det du laver. Du er “in the moment”. Hvis man ikke er ydmyg i forvejen – og jeg synes egentlig ikke jeg er specielt ydmyg selv – eller hvis ens ego ikke i forvejen er “høvlet lidt ned”, så bliver den det i hvert fald i bjergene. For så vælter der fem store sten ned over dig, og så finder du hurtigt ud af, at du er mikroskopisk 16 FLYAWAY november-december 2011

“ Man skal tænke i silonedbrydning mel­lem ledelse og medarbejdere, mellem virk­ somhed og virksomhedens kunder, hvis vi skal forløse os selv og skabe positiv forandring i vores liv.”

lille i forhold til det store bjerg. Du bliver på en måde “sat lidt på plads” af bjerget. “You gotta go with the mountain” – det er ligesom havet, samme fornemmelse af storhed.” CSR på steroider Hvad handler din nye bog om, og er der en sammenhæng mellem de to “karma”-bøger? “Ja, der er et link mellem den nye bog, “Personlig Karma”, som jeg har skre-

vet sammen med Sofia Manning, til “Company Karma”-bogen, som jeg skrev med Steen Hildebrandt for nogle år siden. Den virksomhedsoverbevisning som Steen og jeg har, kalder vi CSR version 3.0, eller CSR på steroider! “Company Karma” prøver at forankre sig i virksomhedens kernekompetencer. Det vil sige, hvis det handler om en fødevarevirksomhed, så skal man ikke lave noget med sport, for det skaber ikke intern


eller ekstern relevans. Så skal man, som vi gør i vores fødevaredivision, engagerer sig i noget, der har med fødevareproduktion at gøre, fx har vi fire hønsefarme i Malawi. Og Hummel, der har med sport at gøre, sponsorerer Sierra Leones fodboldlandshold. Sierra Leone er verdens fattigste land, med den højeste børnedødelighed i verden. Et land der er meget svækket af borgerkrige. Det eneste lys i mørket, er fodbolden. Da vi hørte det, tænkte vi, “den napper vi”. Folk i Sierra Leone elsker simpelthen fodbold. Når de går i biografen om lørdagen, ser de fodboldkampe, gamle premier league-kampe! Derudover har vi Afghanistan, som er vores største company karmaprojekt i Hummel. Vi sponsorerer både det kvindelige og det mandlige fodboldlandshold, men det er efterhånden blevet meget et kvindeprojekt. Under Taleban fra 1996 til

herinde,” Christian peger på sin pande, “så er du i “flow”, så er du opslugt. Den indre kritiserende stemme holder mund. Det handler om at skabe handling i sit liv, skabe positivt momentum, lige nu og her – på det lille og det helt store niveau.”

Du skriver, at fortiden og fremtiden er abstraktioner. Hvordan? Det må du lige forklare! “Fortiden og fremtiden – eller hvordan du opfatter fortiden og fremtiden – afhænger helt og holdet af den situation, du er i lige nu og her. Er du i godt

“ Flyet er faktisk et af de bedste steder at tænke kreativt – du kan ikke gå nogen steder, men du er alligevel på vej, så du har ikke rastløsheden i dig – og du har det “lukkede rum” til dig selv.” 2001 blev kvinder dræbt, hvis de dyrkede sport. Problemet er bare, at de også i dag risikerer at blive dræbt af korrupte mandschauvinistiske ledere! Der er en grund til, at Afghanistan blev kåret til det land i verden, hvor det er værst at være kvinde!” Vær til stede i nu’et og blive dygtigere Hvad handler karma om? “Karma betyder “handling” – så den nye bog hedder egentlig “personlig handling”. Den titel refererer også til den vigtige undertitel “Det er aldrig for sent at blive den, du troede, du skulle være”. Bogen er tænkt som en inspirationsbog i forhold til at implementere positive forandringer i ens liv. Enten på det “mikro-personlige” plan, ved at finde en ny hobby, eller på “makro-plan”, ved at ændre karriere og livsretning.”

Hvad skal man så helt konkret gøre? “Man skal tænke i silonedbrydning mellem ledelse og medarbejdere, mellem virksomhed og virksomhedens kunder, hvis vi skal forløse os selv og skabe positiv forandring i vores liv. Når vi mennesker er rigtig gode, når fx en kunstner maler allerbedst, så har han eller hun ikke nogen ord

humør, tænker du tilbage på din gymnasietid som en lykkelig periode og Gitte og Esben som to gode klassekammerater. Er du i dårligt lune, ser du tilbage på skoletiden som en forfærdelig tid og på Gitte og Esben som klassens primadonna og drillepind. Alt afhænger af din tilstand i nu’et. Det betyder ikke, at vi ikke skal lære af fortiden eller planlægge i forhold til fremtiden, men det betyder, at vi ikke skal klistre os til fortiden eller fremtiden. Hvis du ikke er til stede i nu’et, bliver du fraværende i forhold til andre mennesker. Mange tænker på, hvad de skal sige til mødet i morgen, eller hvad de skal lave til aftensmad, i stedet for at være nærværende over for den person, man sidder sammen med. Det er noget der er blevet forstærket af den tid vi lever i: “Jeg ser mig selv sidde her, det må jeg lige have formidlet via facebook, eller skrive en SMS om”. På den måde er man hele tiden et andet sted. Men man FÅR det faktisk bedre, og bliver bedre til det man laver, ved at være i nu’et. I Zen-buddhismen siger man, at hvis man jager to kaniner, så fanger man ingen af dem. Når du ikke kommer i dybden med det du laver, så får du heller ikke foldet dig selv ud ... ”

Stadils gode råd Idé-udvikling Hvad gør du, når du skal fremkalde nye ideer? “Jeg “turnerer” omkring et emne. Stiller mig selv spørgsmålene: “Hvad gør de andre?”, “Hvordan designede vi den jakke sidste år?”, “Hvad gør man i andre brancher?”. Flyet er faktisk et af de bedste steder at tænke kreativt – du kan ikke gå nogen steder, men du er alligevel på vej, så du har ikke rastløsheden i dig – og du har det “lukkede rum” til dig selv.” Effektivitet Hvordan bliver man mere effektiv og kreativ? “Sometimes you have to slow down to speed up.” Man skal erkende, at man er mest kreativ, når man praktiserer slow thinking! Man skal hylde pausen og arbejde med det kreative brud: researche, turnere om emnet for så at slippe det og stole på, at underbevidstheden arbejder videre med problematikken. Benhård business kræver også kreativ tænkning – hvordan når man frem til den bedste “deal” med kunden? eller hvordan kan man debitorstyre noget på en mere effektiv måde? Det kræver at du giver dig selv nogle pauser, hvor du kan tænke mere “slow”.”

cimber.dk 17


{ } Biler

Den absolutte bildrøm for den kloge og bevidste (og velhavende) familiefar ...

VW Touareg – den ultimative drømmebil

Glem alt om Ferrari, Porsche og Lamborghini. Min drømmebil er en stor tung SUV (Sport Utility Vehicle), men ikke nogen almindelig SUV – for mig i hvert fald. Det er en Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI, med den miljøvenlige BlueMotion Technology. Af Kim Middelhede

18 FLYAWAY november-december 2011


A

f bilglade venner og bekendte får jeg ofte skudt i skoene, at jeg da ikke er helt rask, når jeg ikke vil vælge et af de typiske køretøjer Ferrari, Porsche eller Lamborghini, når vi har “mandehørm”, og samtalen falder på biler, og hvilken en jeg ville vælge, hvis jeg har “frit valg” på alle hylder. Men jeg er fuldstændig ligeglad. For mig handler det også om at kunne bruge min bil til andet end at blæse af sted på den tyske Autobahn med 200 km/t. Det handler om sikkerhed. At børnene kan være med på bagsædet, at der er rigeligt med plads i bagagerummet, og at jeg ikke bliver helt ruineret, når jeg tanker den op. Alt det opfylder VW Touareg til fulde. Og mere til. Det er vel nok overflødigt at nævne i disse spalter, at musikanlægget selvfølgelig spiller fortrinligt, at den har oliefyr eller “parkeringsvarmer”, som det kaldes nu om stunder, at den har indbygget mediecenter med intet mindre end en 60 GB harddisk i, hvor der selvfølgelig er fuldt opdateret navigation med samtlige europæiske veje på og naturligvis telefon, dvd- og cd-afspiller. Men jeg gør det alligevel for ligesom at illustrere, at den er mere end blot et transportmiddel, der skal bringe mig fra A til B.

Pænt langt på literen Hvor forgængeren var mere en terrængående firehjulstrækker, er det som om, at den nye Touareg er blevet mere en familiebil. Den er da også 10 cm lavere og et par hundrede kilo lettere end forgængeren, men det gør jo bare at vindmodstanden er blevet minimeret, og det er til glæde for pengepungen. Nu skal jeg jo passe på, hvad jeg skriver i disse så miljøbevidste tider, hvor alle har CO2, energiklasse A og “langt-på-literen” på læberne, men jeg vil alligevel vove den påstand, at langt de fleste har en forfejlet holdning om, at “store firehjulstrækkere forurener ad pommeren til”. Det er lykkedes mig, at holde et gennemsnit på 15,2 km pr. liter diesel, og det synes jeg ærligt talt er ret flot i en bil, der vejer to ton. Her er ikke noget, der hedder tomgang. Touareg er udstyret med start/stop-teknik, når man eksempelvis holder for rødt. Hvor forgængeren havde Volkswagens

kendte pumpe/dysse-indsprøjtning, har denne model fået smidt en commonrail indsprøjtning i motoren. Det er ingen skade til. Hvor den tidligere model godt kunne være lidt tung i opstarten, og med en ekstrem jævn motorgang på “toppen” er det blevet markant bedre med commonrail. Her er der ingen sløvhed i starten, og også her går motoren ekstrem jævnt på “toppen”. Det er som om, motoren hiver mere diesel ind, end den egentlig skal bruge, men i stedet for at “fise det ud af udstødningen,” holder den lidt brændstof tilbage, som den så anvender ved acceleration. Det er altså klasse. Og det er i den grad noget vi miljøbevidste SUV-elskere kan bruge ved forhandlingsbordet derhjemme.

Hvad koster den så? Interesserer du dig for det tekniske, så se en gang på V6-Touaregs tal på momentet. 550 Newtonmeter står der. Det er designteknikerens udtryk for, at bilen har ekstremt stærke overarme. Med 245 diesel hk er det heller ikke hestekræfter den mangler. Her skal vi huske, at diesel hk føles langt stærkere end tilsvarende benzin hk. Det er nok i virkeligheden derfor, Touareg opleves som en anden sportsvogn. Fra 0 til 100 km/t på under otte sekunder. Det er der altså ikke ret mange, der kan matche i den vægtklasse. Men med den lækre otte-trins dsg-gearkasse er det egentlig bare at holde på rattet og træde speederen i bund. Så klarer bilen resten. Prisen er jo nok den, der afskrækker de fleste. Den model, jeg har testet, er den “lille” model. Altså som beskrevet først i artiklen, en 3.0 turbodiesel. Den koster omkring én million kroner på hvide plader! Langt, langt det meste er jo afgifter for både dit og dat, men vælger du en Touareg, ser du nok alligevel ret stort på økonomien. Om ikke andet, så skal Skat nok minde dig om det.

Teknik-læsning for bilnørder • Type: 4-5-personers SUV. Design: Frontmotor, firehjulstræk • Motor: Design: 6-cylindret V-motor, turbo. Slagvolumen: 3,0 liter. Effekt: 245 hk ved 4.000 o/min. Moment: 550 Nm v. 2.000 - 2.250 o/min. • Præstationer: Acceleration: 0-100 km/t: 7,8 sek. Topfart: 244 km/t (er testet i Tyskland) • Forbrug og udslip: Forbrug i flg. EU-norm: 13,5/100 km. (Jeg kørte 15,2 km på en liter diesel)CO2udslip: 195 g/km • Pris: 999.900 kr. • Forhandler: VW Forhandler Villy Veirup, Ribe, er en af de eneste forhandlere som er officiel Touaregforhandler.

cimber.dk 19


burberry

Mode

chloé

{ }

Hat, Gina Tricot, 99 kr.

Håndlavet rundbørste, Frederic Fekkai hos Beautybay.com, ca. 400 kr.

’Elnett Satin’, hårlak, L’Oréal Paris, 200 ml, 59,95 kr.

tommy hilfiger

dior

marc jacobs

mikrotendens: hatte

70’ERNE ER TILBAGE

… MEN FØR DU SER FLOWERPOWER-PRINT FOR DIG, SÅ TAG ET KIG PÅ DEN NYE VERSION AF DET GLAMOURØSE ÅRTI, DER BYDER PÅ BREDSKYGGEDE FILTHATTE, FLATTERENDE BUKSER MED SVAJ OG LUKSURIØSE PELSDETALJER, ALT SAMMEN I SMUKKE krydderi- og JUVELFARVER.

Uldtørklæde, Marc by Marc Jacobs hos Net-a-porter.com, 1.450 kr.

gucci

Af Josephine Aarkrogh/ELLE • Foto: Imaxtree, PR

Bukser, Mulberry, 3.300 kr.

Skjortebluse, Mulberry, 2.300 kr. Rullekrave, Bruuns Bazaar, 499 kr

Bukser, Edith & Ella, 1.099 kr.

Taske, Whyred, 2.900 kr. Støvler, Billi Bi hos Carla F, 1.799 kr.

ELLES DECEMBER-NUMMER ER PÅ GADEN MANDAG DEN 28. NOVEMBER. – Få dit daglige modefix på ELLE.dk.


Invester i nogle af verdens bedste aktiefonde 1 200

1 200

800

800

400

400

200

200

100

100

Vores fonde har slået aktiemarkederne, år efter år... 70

60

98

99

00

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

SKAGEN Kon-Tiki Vækstmarkedsindeks

500 400

500 400

200

200

1 200 100 800

1 200 100 800 60

60

400

03

05

04

06

07

08

09

11 400

10

SKAGEN Kon-Tiki200

200

investerer i aktier der 100 har sit forretningsfokus i vækstmarkederne. Passer til investorer, som 100 ønsker at være med i værdiskabelsen her. Hovedforvalter er Kristoffer Stensrud. 70 2 000 60 1 600

98

99

800 1 200

00

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

2 000 11 1 600

800 1 200

SKAGEN Global Verdensindeks

800 400

800 400

500 400 200 400

200 100 85

500 400 200 400

200 100 94

95

96

97

98

99

00

01

02

03

04

05

06

07

08

09

200 100

10 11 200 100 70

60 98

SKAGEN Global

99

00

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

100

100

60

60

05 04 06 10 11 investerer i aktier i hele verden03 og passer til investorer, som 07ønsker 08at opnå09stor spredning, både geografisk og på500tværs af brancher. Hovedforvalter er Kristian Falnes. 500 400

400

SKAGEN Vekst Oslo Børs Hovedindeks/Verdensindeks

2 000 1200 600

2 000 1200 600

800

800

100

100

400 60

SKAGEN Vekst

Vi er i samme båd som dig Vi tilbyder kun aktiefonde, som vores forvaltere også selv investerer egen opsparing i og dine omkostninger i aktiefondene er indrettet således, at når du vinder, vinder vi også. Det er sund fornuft.

Vores investeringsfilosofi SKAGENs filosofi er anderledes ved, at vi investerer i selskaber som er Undervurderede, Upopulære og Underanalyserede, men som har potentiale til at stige i værdi og dermed skabe merafkast til vores investorer. Vores aktiefonde egner sig til de fleste, som ønsker at spare op i aktier.

400 60 03

200 100 85

SKAGEN Fondene tilbyder dig nogle af verdens bedste aktiefonde. Vi tilbyder kun fonde, som vi vil investere vores egne penge i og lader os ikke friste af modeluner, når det gælder etablering af nye fonde. Derfor har vi kun tre aktiefonde. Alle tre fonde har brede mandater, som giver vores forvaltere mulighed for at lede efter aktier i hele verden.

05

04

06

07

08

09

10

11

200 100

94

95

96

97

98

99

00

01

02

03

04

05

06

07

08

09

2 000 1 600

10 11

Kontakt os og hør mere om dine muligheder på telefon 70 10 40 01 og på www.skagenfondene.dk

2 000 1 600

investerer mindst 50 % i aktier der er børsnoteret i Norge og resten i udenlandske aktier i 800 800 hele verden. Hovedforvalter er Beate Bredesen. 400

400

200

200

100 85

100

94

95

96

97

98

99

00

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10 11

Kunsten at anvende sund fornuft Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast, som vil afhænge af bl.a. markedsudviklingen, forvalterens dygtighed og fondens risiko. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.


{

}

Julekalender

Et juleeventyr af genbrug og lim Inspireret af de nordiske traditioner har det forvoksede legebarn Shane Brox – kendt fra ’Shanes Verden’ på DR – i år skabt endnu en finurlig julehistorie og en byg-selv-julepakkekalender i samarbejde med Red Barnet. Af Michael Wibe • Foto: Lisbeth Holten

22 FLYAWAY november-december 2011


Giv tid fremfor ting til dine børn ...

E

n forkølet postkasse, med et langt skæg og snottet hængende ud af sin lilla perlenæse, står bedrøvet på Shane Brox’s kælderværksted i det indre København. Postkassen “Portofino” er syg af den kolde vinter, forklarer dens fingernemme skaber Shane Brox om den spøjse figur. Den er blot én ud af mange nye og

melige våben – limpistolen – der følger med i pakken fra dag ét. Selve juleeventyret er delt op i 24 små afsnit, og det, der gør kalenderen særlig, er, at historien er bygget op på en måde, så fiktion og fakta om Red Barnets arbejde er flettet sammen hver eneste dag.

“Jeg voksede op i Norge i et hjem, hvor der i familien blev holdt hånd over juletraditionen, og hvor vi lavede en række kreative ting. Den nordiske måde at fejre jul på har uden tvivl givet mig inspiration til den fantasifulde kalender, som både børn og forældre forhåbentligt kan samles om og bygge, lege og fordybe sig sammen.” sære skabninger, der hvert år fødes et sted i Shane Brox’ uindskrænkede fantasi, og som man i år kan møde i Shanes nye julepakkekalender. Shane Brox blev for alvor et elsket væsen hos de danske børn, da han tonede frem på tvskærmen med programmet ‘Shanes Verden’ på DR i 2007, hvor han nærmest som en reinkarneret Jørgen Clevin klippede og klistrede fantasifulde figurer sammen af genbrugsmaterialer fra husholdningen. Siden har han puslet med en række projekter, hvor særligt julehøjtiden har været i centrum – for den årlige tradition har en særlig plads i multikunstnerens hjerte. “For børn er julen en magisk tid. Spændingen, forventningerne, glæden. Jeg voksede op i Norge i et hjem, hvor der i familien blev holdt hånd over juletraditionen, og hvor vi lavede en række kreative ting. Den nordiske måde at fejre jul på har uden tvivl givet mig inspiration til den fantasifulde kalender, som både børn og forældre forhåbentligt kan samles om og bygge, lege og fordybe sig sammen,” siger Shane Brox.

Info • Julekalenderen koster 350 kroner og overskuddet på 100 kr. går ubeskåret til Red Barnet. • Julekalenderen kan fra uge 42 købes hos Panduro Hobby, nettorvet.dk, redbarnetshop.dk, legeakademiet.dk og i udvalgte Coop-butikker. Indholdet er produceret af Panduro Hobby. • På Red Barnets hjemmeside, kan børnene hver dag se en video med Shane Brox, der bygger dagens juleting. Både på dansk og norsk.

“Måden vi kombinerer min genbrugsfantasi-verden med de ting, som Red Barnet gør for udsatte børn i den virkelige verden, gør mig særlig stolt. Vi fandt 24 interessante fakta, som vi har arbejdet med at få ind i mit univers. Jeg vil gerne inspirere børn til at være kreative, og så er det bare fantastisk, at de samtidig lærer om andre børn, der har det rigtig svært,” siger Shane Brox, og nævner et eksempel, hvor julekalenderens figurer brokker sig over for meget arbejde, mens det bagefter fortælles, at flere end 200 millioner børn i verden er så fattige, at de bliver nødt til at arbejde hele dagen for at få mad.

Jagten på julestemningen Fra den 1. december kan både danske og norske børn for første gang stifte bekendtskab med den smågnavne og utålmodige Juleugle, der sammen med sine venner, postkassen Portofino, kommoden Hr. Slikskuf og nissen Mixit, kæmper for at komme i julestemning på Mixits værksted inden den 24. december. Og det er her børnene kommer ind i billedet. De skal nemlig hver dag i december hjælpe de fire figurer med at skabe festligt julepynt, redskaber til værkstedet og sjove skabninger ved hjælp af toiletruller, perler, tændstikæsker og skruelåg. Alt sammen ved hjælp af enhver byg-selv-julekalenders hemcimber.dk 23


bestil www.friferie.dk

70 15 41 41

BIllIG flyBIllET + GoD fErIEBolIG = BIllIGErE END ChArTErfErIE På friferie.dk finder du ferieboligen som passer sammen med flybilletten. Luksuscamping, mobilhomes, ferielejligheder. Spar penge og få ferien som du vil!

sommerferien 2012 allerede nu! krETA

s pri

lig

Bo

GrÆkENlAND

1 uGE pr. pErS. v. 4 pers.

727,-

top apartMentS 8 km vest for Chania, lille hyggeligt feriested med pool og tæt på god strand, restauranter og shopping. Flot udsigt over havet - nyd solnedgangen hver aften. lejlighed op til 4 personer 7/7 - 14/7 2012 1 uge

MAllorCA

ris

p lig Bo

SpANIEN

1 uGE pr. pErS. v. 2 v + 2 b

665,-

JarDin Del Mar i Santa ponsa, afslappet ferieby vest for palma med herlig strand. gode lejligheder med air condition, stor pool og børnepool. lejlighed op til 2 voksne + 2 børn under 12 år 30/6 - 7/7 2012 1 uge

- over 13.000 ferieboliger i 22 lande

NICE

s pri

lig

Bo

frANkrIG

1 uGE pr. pErS. v. 4 pers.

1.295,-

Menton på den Franske riviera, mellem Monaco og italien,

eksklusiv og hyggelig middelalderby. Bo i lejlighed 50 meter fra strandpromenaden og tæt på den gamle bydel. lejlighed op til 4 personer 7/7 - 14/7 2012 1 uge

SkAl hElE fAMIlIEN MED på SkIfErIE? ris

p lig Bo

BAD GASTEIN øSTrIG

1 uGE pr. pErS. v. 4 pers.

2.117,-

e ferieboliger Nøje udvalgt ti! med prisgaran

Skønne Bellevue i hjertet af byen og kun 700 meter fra

BESTIl NyT

hovedliften. Høj standard og med pool, sauna og boblebad. Ferielejlighed op til 4 pers. 25/2-3/3 2012 1 uge

ris

p lig Bo

wAGrAIN øSTrIG

1 uGE pr. pErS. v. 4 pers.

3.098,-

SkIkATAloG 2012 paradis

Bade rand Weissenhäuser St

SportSHotel wagrain er et helt fantastisk hotel med en

Bo godt!

Skiløb

uformel og indbydende atmosfære. prisen er inkl. halvpension. værelse m. ekstrasenge v. *2 v og 2 b op til 14 år 7/1-14/1 2012 1 uge

Hygge • 2605 Brøndby byøstervej 84 idling ApS • Brønd CVR nr. 18 23 63 46

Afslapning

ling friferie.dk Formid

ApS

rie.dk • dansk@frife

friferie.dk Form

s pri

lig

Bo

BAD hofGASTEIN øSTrIG

1 uGE pr. pErS. v. 4 pers.

1.181,-

lige veD piSten og hovedliften ligger klammer, roligt

beliggende på bjergssiden i retning mod Dorfgastein. pæne og velindrettede lejligheder. Ferielejlighed op til 4 pers. 11/2-18/2 2012 1 uge

Download

Gratis skiferie.dk app i itunes. søg efter “skiferie“

www.skiferie.dk 70 15 41 41

Se alle rejsemål på www.skiferie.dk Italien, Tyskland, Tjekkiet, Frankrig, Schweiz, Østrig, Norge og Sverige

Masser af iskolde tilbud!


{

}

Fodbold

En fan vil altid sige, at det ikke er ham, der har valgt sit hold, men holdet, der har valgt ham. Man kan skifte sit job, sit politiske standpunkt og sin kone ud – men ikke sit fodboldhold.

Spansk fodboldpassion

Futbolmania Kasper Klochs nye bog, ’Futbolmania’, er en rejse ind i fodboldens Spanien, en levende fortælling om liv, lidenskab og den kulturelle betydning, sporten har for det spanske samfund.

Af Katrine Sekjær • Foto: Thomas Vilhelm

M

ed sin velsiddende jakke, gedigne lædertaske, venlige smil og blå øjne ligner Kasper Kloch hverken en spansk matador eller en fyrig fodboldspiller. Men bag det skandinaviske ydre gemmer der sig imidlertid en dansk forfatter med et passioneret spansk hjerte. Sidste år udgav Kloch den anmelderroste bog, En rejse i tyrefægtningens historie, og her i efteråret udkommer hans nye bog, Futbolmania. Som titlen antyder, handler den

om fodbold-sportens kulturelle og samfundsmæssige betydning i Spanien. Bogen er skrevet i reportageform og tager læseren med på en rejse ind i et Spanien, de færreste kender: “Jeg ville igen skrive om Spanien, og jeg vidste, at jeg ikke ville lave en teoretisk bog. Tværtimod skulle den handle om levende mennesker. Så jeg opsøgte både udøvere og analytikere i den spanske fodboldverden. På den måde blev jeg bare et medium, de kunne fortælle igennem,” forklarer Kasper Kloch. Som uddannet antropolog registrerer Kasper Kloch de kulturelle koder med seismografisk nøjagtighed, og han tøver ikke, men kalder fodbold » for en moderne religion: cimber.dk 25


{

}

Fodbold

Spansk fodbold har reddet på en bølge af succes de sidste par år. Spillestilen er underhol­ dende, offensiv og boldbesiddende.

»

“Spansk fodbold bliver hyldet verden over, og det er der god grund til. Et hold som FC Barcelona har vundet Champions League både i 2006, 2009 og 2011. Men ud over de store hold findes der mange mindre, lokale hold. Og dem føler man sig forbundet med i Spanien. Man er med sit hold i medgang og modgang. Det har nærmest en metafysisk dimension. En fan vil altid sige, at det ikke er ham, der har valgt sit hold, men holdet, der har valgt ham. Man kan skifte sit job, sit politiske standpunkt og sin kone ud – men ikke sit fodboldhold.”

Underholdende, offensiv og boldbesiddende Sidste år kårede FIFA verdens tre bedste spillere. Alle var fra FC Barcelona. Næppe tilfældigt, hvis man spørger Kasper Kloch: “Spansk fodbold har reddet på en bølge af succes de sidste par år. Spillestilen er underholdende, offensiv og boldbesiddende. Et hold som Barcelona spiller på nuværende tidpunkt på et så afsindig højt niveau, at det slet ikke står til diskussion. Det er tydeligt for enhver. Også for mennesker, der normalt ikke ser fodbold.” Bogens titel, Futbolmania, refererer til, at lidenskaben for sporten rækker langt ud over fornuften. Mens den katolske kirke er på tilbagetog, vinder fodboldmanien indpas. Den tilbyder 26 FLYAWAY november-december 2011

en højere sandhed, noget, der ikke kan forklares, fortæller Kloch og giver et eksempel: “Sevillas stadion består af to koncentriske ringe. Men for Sevilla-fans er der også ‘den 3. ring’. Der sidder de døde fans og spillere og kigger ned på banen. I 2007 døde Sevilla-spilleren, Antonio Puerta, pludseligt 16 minutter inde i en kamp. For at ære hans minde er der opstået et nærmest rituelt fænomen, som finder sted ved hver eneste kamp, der bliver spillet på Sevillas hjemmebane: Præcis 16 minutter inde i kampen, begynder fans at synge hans navn. De fortsætter med at synge sange om, hvordan han sidder i den 3. ring og kigger ned på Sevilla.” Selv folk, der ikke har forstand på fodbold bliver forført, når et hold som Real Madrid eller FC Barcelona spiller. Ifølge Kloch har holdene en kunstnerisk signatur, der nærmer sig det, han kalder en perfekt æstetik. Forfatteren håber, at bogen vil være en inspiration for nybegyndere og et underholdende bidrag til kendere. Også

læsere, der ikke har forstand på fodbold, men bare elsker Spanien, vil kunne nyde bogen, som en inspirerende rejseoplevelse. Med ’Futbolmania’ i hånden er der således endnu en god grund til at flyve til Spanien! Futbolmania Af Kasper Kloch 192 sider 249,95 kr. Forlaget Belgrano


Let your dreams come true... Drømmerejsen til USA begynder hos Risskov Travel Partner. Se alle vores gode USA-tilbud på www.risskov.com

15 % rabat Bestil USA-ferien i motorhome inden 31/12 2011

Fra kr. 56 pr. dag

Forårsrundrejse 9 dage i det østlige USA med en dansk rejseleder, der er ekspert i området. New York, Washington, Toronto og Niagara Falls i Canada.

Aircruise

Fra kr. 14.995

Oplev det bedste af USA på et aircruise i privatfly med engelsk rejseleder. Inkl. privatfly i USA, transfers, hotel, måltider, sightseeing og engelsk rejseleder.

9 dage fra kr. 12.580

Næste års ferie til 2011-pris Næste års sommerferie bliver superbillig. Både billeje og hoteller er til 2011-pris. Bestil nu og undgå også at betale højsæsontillæg. Et priseksempel: 16-dages turen Western Values. Inkl. billeje med forsikringer, første tankfuld benzin og 14 nætter på hotel.

fra kr. 4.190

Gratis golf i Florida

Bo i et lækkert hus ved Lakeside Golf & Country Club og spil gratis på 7 baner. Inkl. fly t/r, syv overnatninger i dejligt golfhus ved golfbanen og leje af bil.

Fra kr. 6.775

Tlf. 70 22 66 00 - www.risskov.com Også åbent på telefon søndag kl. 10 - 15


{

}

Interview

Et liv

Didder Rønlund ople­vede luftfartsindustriens rivende udvikling fra første parket.

28 FLYAWAY november-december 2011


Der åbnede sig en helt ny verden for Didder Rønlund, da hun mødte sin anden mand, der var direktør for Pan American. Pigen fra Falster kom på 1. klasse – bogstaveligt talt – med veninderne Helena Rubinstein og Estée Lauder. Og en enkelt nat med en Rockefeller.

på . klasse

D

a Didder Rønlund blev født i en ganske almindelig familie på Falster, lå det ikke ligefrem i kortene, at hele verden skulle blive hendes arbejdsplads og datidens største berømtheder hendes venner. Og dog. For her 85 år senere er Didder Rønlund trods sin yderst beskedne højde stadig en stor personlighed: Skarp som et barberblad, fuld af sødme og selvironi og med den falsterske dialekt intakt. Det er ikke svært at forstå, at hendes selskab var eftertragtet.

Didder Rønlund-Pedersen • Født i 1926 i Nykøbing Falster. Forældrene blev skilt, hvorefter moderen flyttede til København og giftede sig igen. • 1942 - 1960 Nationaltidende/Dagens Nyheder. • 1960 - 1993 B.T. • 1993 - 2007 Billedbladet • 2006 - Danish Fashion Intitute • Vandt i 2008 en Lifetime Achievement Award. • 2009 udkom selvbiografien ’Hele mit liv på høje hæle’ på Gyldendal • 2010 Ridder af Dannebrog • 1945 - 50 gift med civilingeniør Steen Christensen, som hun fik to børn med og siden tre børnebørn. • 1951 - 2000 gift med direktør i Pan American Chris Pedersen.

Et barneægteskab Til moderens store fortrydelse kom Didder Rønlund i lære som noget så uhæderligt som journalist i en alder af 16, og blev forlovet med sin første mand som 17-årig. “Det var ikke ualmindeligt, at man blev gift tidligt, men det var jo et barneægteskab,” siger Didder Rønlund, der blev mor første gang som 20-årig og anden gang som 22-årig. “Og det var jo altså ikke babydukker, jeg havde bragt til verden. Det var sindssygt hårdt, for godt nok lå man på hospitalet en hel uge efter fødslen dengang, men så var det op på cyklen og ind på avisen og hjem for at amme to gange i løbet af dagen.” En skæbnesvanger middag Der var ikke som sådan noget i vejen med ægteskabet og faderen til hendes børn, insisterer Didder Rønlund. En påstand der cementeres af det gode venskab de holdt, indtil han døde for nogle år siden,

Af Anne Winther • Foto: Marc Høm

men som 24-årig blev hun inviteret til en middag i Gentofte, der skulle vise sig at ændre hendes liv. “Jeg har altid været så uheldig med mine bordherrer, og denne aften var ingen undtagelse, men helt nede ved den anden bordende sad der en dejlig fyr og blev ved med at skåle med mig.” Manden hed Chris Pedersen, han var 18 år ældre, direktør for luftfartsselskabet Pan American World Airways i Skandinavien og “meget kosmopolitisk”. De dansede hele natten, og blev smaskforelskede. Allerede næste dag inviterede han til frokost på Coq d’Or – datidens Noma. “Jeg havde aldrig tændt en cigaret, for jeg kunne ikke lide det, og jeg havde aldrig drukket et glas champagne, for det kunne jeg heller ikke lide, men jeg skulle jo gøre indtryk, så jeg sad der og rørte rundt i champagnen for ikke at få boblerne op i næsen,” siger Didder Rønlund og tilføjer, at Chris Pedersen må have tænkt sit. Ikke desto mindre friede han midt under frokosten. “Og vi havde ikke engang kysset hinanden! Jeg var lige ved at falde ned ad sofaen.” Didder Rønlund sagde ‘Ja’ – men, at hun havde to børn og en gravhund, hvortil han svarede, at ‘børnene vil jeg elske lige så højt som dig, men gravhunden … jeg kan bedst lide pudler’. “Der var ikke det ved ham, der ikke var dejligt,” sukker hun. Helena Rubinstein og beautyboksen Pan American var dengang verdens største luftfartsselskab med daglige flyvninger jorden rundt, og Didder Rønlund fik mange amerikanske venner gennem cimber.dk 29

»


{

}

Interview

» sin mand. Men venskabet

med Helena Rubinstein, stod hun selv for. “Jeg kan ikke huske, hvordan vi mødtes første gang dengang i 40’erne, men vi blev meget gode venner. Jeg tror, der er noget med små kvinder – vi vil så gerne være høje og have lange ben.” Didder Rønlund er ikke to lagkager høj. Hun har aldrig været mere end 1.60, men de seneste år har hun tabt 8 centimeter på grund af leddegigt i ryggen, for ikke at tale om de centimeter hun hentede med stiletter og plateausåler. Nu går Didder Rønlund kun i flade sko. De to kvinder sås både her og der rundt om i verden. Helena Rubinstein fløj med Louis Vuittonkufferter så store som skabe, men hendes beautyboks i babykrokodille fra Hermes kom aldrig på bagagebåndet. Der var nemlig hverken cremer eller mascara i beautyboksen – den var fyldt med ægte juveler. “Vi rejste på 1.klasse – jeg som luftfartskone og Helena som millionær. Sæderne var dybe som lænestole, og der sad vi og dinglede med benene, som ikke kunne nå gulvet, men ind røg babykrokodillen, som Helena brugte som fodskammel,” siger Didder Rønlund.

at han havde tilladt sig at donere et beløb i mit navn til en fond, der tager sig af ferie til inner city-børn fra New York. Og det blev jeg så glad for,” siger Didder Rønlund.

som havde en fire timers mellemlanding i København på vej mod Stockholm. ‘Tag dem ind på d’Angleterre og spis frokost med dem – de handler med læbestifter og parfumer, og det må være lige noget for dig,’ som han sagde. “Jeg hentede dem ved flyet – dengang gik man ud på landingsbanen. Joseph Lauder var en flot fyr, og Estée var lille ligesom jeg. Kender du det, hvor man træffer nogle mennesker og med det samme kan lide dem? Vi sludrede løs,

“ Vi rejste på 1.klasse – jeg som luftfartskone og Helena som millionær. Sæderne var dybe som lænestole, og der sad vi og dinglede med benene, som ikke kunne nå gulvet.” “Jeg foldede et tæppe og brugte det i stedet, hvortil Helena sagde: ‘Didder, mind mig om, at jeg skal give dig en beautyboks.’ Men der blev jeg nødt til at sige, at det ikke var nødvendigt for de tre en halv ægte perler, jeg var i besiddelse af – de ville alligevel bare ligge at rasle rundt.” Livslangt venskab med Estée Lauder Venskabet med Estée Lauder kom derimod i stand gennem Didders mand Chris Pedersen, som ringede og bad hende hente nogle af hans gode venner i lufthavnen, 30 FLYAWAY november-december 2011

og Estée ville vide, hvad jeg havde brugt af øjenskygge, og jeg fandt hende meget fascinerende, ” fortæller Didder Rønlund. Midtvejs i frokosten på d’Angleterre bad Estée Lauder Mr. Lauder om at bestille en suite for natten. Stockholm måtte vente, for Estée ville tilbringe mere tid med Didder, og så blev bagagen dirigeret fra lufthavnen og ind til hotellet. “Vores venskab holdt, til de gik bort og fortsatte med deres søn Lennart og svigerdatter Evelyn. For et par år siden skrev Estées barnebarn William til mig,

En nat med Rockefeller Didder Rønlund oplevede luftfartsindustriens rivende udvikling fra første parket. I dag er 1.klasse som små hotelværelser med fjernsyn og fuldautomatiske stole, der bliver til senge med indbygget massage og natbord. Dengang var det ubeskriveligt fancy, da der som noget nyt blev indrettet seks køjepladser op ad cockpittet. Men køjerne var lige så dyre som 1. klasses-billetten så de var ikke altid optagede. På en af parrets mange ture til New York, fik Didder Rønlund derfor en køje, mens manden i hendes liv, Chris, sad lige udenfor på 1.klasse. “Så snart vi var lettet, sminkede jeg af og satte papillotter i håret. Det har været et ømt syn, da jeg sad der og dinglede med strømpesokkerne ud over kanten, da der kom en herre og præsenterede sig,” siger Didder Rønlund. Manden var selveste David Rockefeller. “Og så kan det nok være, at jeg var ærgerlig over, at jeg ikke havde fået trukket køjegardinet for og gemt papillotterne under tæppet.” Mens David Rockefeller sludrede høfligt, tænkte Didder Rønlund kun på, hvornår han dog ville sige godnat. Langt om længe gik Rockefeller endelig til køjs. “Jeg ventede til alt lys var slukket, og så fløj jeg ud af køjen for at bede stewardessen om vækning en halv time før alle andre, så jeg kunne nå at gøre mig i stand.” Da Didder Rønlund næste morgen træder ud fra toilettet, nu med make-up og papillotte-frit hår, stod David Rockefeller og Chris i gangen med hver deres kaffekop og vinkede. “Han var gået ind til Chris og havde sagt ‘Må jeg have lov at præsentere mig og sige, at det har været en stor fornøjelse at sove med deres hustru i nat.’ Det blev der grinet meget af den morgen.”


Brænder du for innovation?

Return on

Innovation

Start på DTU’s Executive MBA til januar Vi udvider og starter nye hold i januar og august Åbent hus torsdag den 1. december kl. 15.00 på DTU Business, bygning 421, 2800 Lyngby Læs mere om programmet på business.dtu.dk


{

}

London

Juleshopping i London

Et ægte stykke London

Portobello market & Notting Hill

Har du allerede set Big Ben og Oxford Street – op til flere gange – ja, så er det måske på tide, at du finder ud til nogle af de andre, spændende kvarterer og seværdigheder, som London er så rig på, for eksempel det vestlige London, bedre kendt som Notting Hill. Tekst og foto Line Unold

32 FLYAWAY november-december 2011


S

om skåret ud af en sciensfictionfilm – to unge fyre kommer gående ned ad gaden. Den ene med skriggrønt strithår, orange jakkesæt og sortprikkede grønne sko. Den anden med langt neongult hår, ternede bukser og elegant sort habitjakke. At slentre ned af Portobello Road en formiddag i december, er som at dumpe direkte ned i det mest gennemførte “londonske” univers. Man kan snildt forstille sig Sherlock Holmes og Dr. Watson komme spadserende på den modsatte side af gaden i deres

brune tweed-tøj med stok over armen og pibe i mundvigen. London er et sammensurium af gammelt og nyt, hævdvunde traditioner og ultramoderne påhitsomhed – det er Tweed og Punk, Afternoon Tea og falaffel, elegante 1800-tals gadelamper og rå betonlamper. Det hele smelter sammen til en dragende cocktail af fortid og fremtid. Fra slum til boheme Notting Hill ligger i bydelen Kensington og Chelsea, i den vestlige ende af London.

Portobello Market Det er også i Notting Hill, det populære gademarked Portobello Road Market findes. Man siger, at den første del af Portobello Road er verdens største antikvitetsmarked. Her finder du smykker, tøj, malerier, gamle våben, bestik, porcelæn – et slaraffenland for secondhand- og antikvitetselskere. Tip: Jo længere nordpå man bevæger sig fra Notting Hill Gate, jo mere daler kvaliteten af varerne – og priserne – desuden er mange af sagerne nok heller ikke helt så antikke! Åbningstider Butikkerne på Portobello Road har åbent mandag til lørdag, mens selve markedet er åbent lørdag. Læs mere Portobello Road: www.portobelloroad.co.uk

Hvor hænger man ud, med de “rigtige”, I Notting Hill? The Prince Bonaparte og The Westbourne i Notting Hill er kendte hæng ud-steder for skuespillere og andre kendisser.

cimber.dk 33

»


{

}

London

»

Festligt museum Er man til sære og sjove museer – så er ”Museum of Brands, Packaging and Advertising” det helt oplagte udflugtsmål i Notting Hill. På museet kan man få indblik i de sidste 120 års britiske forbruger-, kultur-, og designhistorie. Man føres som besøgende ind igennem en “tidstunnel” af tegneserier, flasker, legetøj og reklameplakater. Et spændende museum for “brand-nørder.” Adresse 2 Colville Mews, Lonsdale Rd., London WII 2 AR Åbningstider Tirsdag – lørdag kl. 10.00 til 18.00. Søndag kl. 11.00 til 15.00

Bydelen er i dag kendt som et trendy boheme-område med eksklusive butikker og dyre restauranter, men sådan har det bestemt ikke altid været. For ca. 200 år siden var området landbrugsland. Siden blev det til slumkvarter for immigranter fra de vestindiske øer. I løbet af 1800-tallet udstykkede og anlagde Landbroke-familien området til veje og huse, med intention om at gøre stedet til et fashionabelt forstadsområde til London centrum. Derfor bærer mange gadenavne stadig Landbroke navnet (fx Landbroke Grove). I 1820’erne blev der bygget en del huse i den, for området, så typiske stil, hvor husene er bygget op omkring “pleasure grounds” også kaldet “paddocks”, det

vil sige store fælles-haver, som ikke kan ses fra vejen, men kun af beboerne. I 1950’erne opstod der raceoptøjer mellem en hvid underklasse og sorte, som mundede ud i en “black pride”-bevægelse og det caribiske Notting Hill Karneval, som har været en årlig august-fest siden 1964 i selve bydelen. I 1980’erne blev Notting Hill atter fashionabelt for de kendte at bo – og besøge. I dag er området stadig et af de mest hotte steder at hænge ud i London. Cimber Sterling flyver fra Billund til London Gatwick alle ugens dage, op til tre gange dagligt. Priser fra 735 kr.

Filmen der udødeliggjorde Notting Hill Notting Hill– området blev udødeliggjort med den romantiske komedie Notting Hill fra 1999, instrueret af Roger Michell. I filmen har Hugh Grant og Julia Roberts hovedrollerne. Filmen blev en succes både hos kritikerne og publikum (den bedst sælgende britiske film nogensinde). Filmen foregår i Notting Hill, hvor en verdensberømt filmstjerne (Julia Roberts) tilfældigvis møder den jordbundne boghandler (Hugh Grant). De to falder for hinanden, men der er mange forhindringer for deres kærlighed …

Transport fra lufthavnen

Karneval “Notting Hill Carnival” finder hvert år sted i august og har siden 1960’erne haft et caribisk tema. Karnevallet kendes fra filmen Notting Hill fra 1999 med Julia Roberts og Hugh Grant i hovedrollerne.

34 FLYAWAY november-december 2011

Det kan godt betale sig at købe et ”Day Travelcard” som kan bruges til alle transportmidler (tog, undergrund og bus) en hel dag. Det koster ca. 8 pund. The Tube Undergrundsstationen ligger på Notting Hill Gate.


SPØRG PILOTEN

Christian Collin, Cimber Sterlings Boeingchefpilot, svarer på dine fly-spørgsmål Hvor ofte skal et fly til serviceeftersyn? Serviceeftersyn på fly varierer meget typerne i mellem. Den type Boeing 737, Cimber Sterling flyver, gennemgår dagligt et serviceeftersyn, hvor der bliver efterfyldt hydraulik- og motorolie, og hvor bremser, dæk og flyet helt generelt bliver efterset. Ugentligt gennemgår flyet så et lidt mere dybdegående serviceeftersyn, hvor alt, lige fra flyets computere til lyset i kabinen, bliver efterset, repareret eller skiftet hvis nødvendigt. Cimber Sterlings andre flytyper gennemgår et tilsvarende serviceeftersyn. Udover de daglige og ugentlige serviceeftersyn er flyet også til forskellige store check, såkaldte C check, hvor det bliver taget ud af drift i ca. tre uger for bogstaveligt talt at blive skilt ad og samlet på ny. Når et Cimber Sterlings fly lander på en af hjemmebaserne bliver det mødt af et mekanikerteam, der tjekker, at flyet er i tilfredsstillende stand inden næste flyvning. Har der været problemer eller defekter på turen, noterer kaptajnen det i flyets logbog, og inden flyet må starte igen, skal en mekaniker skrive under på, at flyet er klar til at flyve og lever op til de strenge krav, der bliver stillet af både myndighederne og Cimber Sterling selv. Inden hver flyvning inspicerer kaptajnen flyet udvendigt, tester dets systemer og gennemgår flyets logbog for at sikre sig, at der ikke er noteret fejl eller mangler, og at flyet har fået både dagligt og ugentligt serviceeftersyn. Har du et spørgsmål til piloten, du gerne vil have svar på, så send en mail til marketing@cimber.dk eller på Cimber Sterlings Facebook-side.


{ } Oslo

“ Den der kommer sidst ned er mors dreng for altiiiiiid!”

Stilen var lagt, og nu gjaldt det bare om, ikke at komme sidst ned for enden af kælkeløjpen. Der er jo ligesom ingen, der har særligt meget lyst til at blive kaldt mors dreng – og da slet ikke af gutterne. Vi tog fem fyre i 30’erne af sted i en weekend til Oslo. Koner og børn lod vi blive hjemme. Nu skulle den stå på drengetur en hel weekend.

Af Kim Middelhede • Foto: Jesper Mortensen og Colourbox

Tid til at finde det indre legebarn frem

På drengetur i Oslo A

f en eller anden grund, er det altid mig der er “praktiske gris” når der skal arrangeres et eller andet – måske fordi jeg gerne frivilligt fra starten påtager mig opgaven. Nå, men jeg havde besluttet mig for, at der var fire områder, turen skulle indeholde; storby, vintersport, bar, og så noget kulturelt, så vi med god samvittighed alle kunne komme hjem og sige, at vi skam også havde fået fyldt lidt ny viden

36 FLYAWAY november-december 2011

på de intellektuelle depoter. Valget faldt på Oslo. Mange vil nok tænke, at det umiddelbart var et dyrt valg, men noget af det mest geniale ved Oslo er, at organisationen Visit Oslo tilbyder turister at købe et “Oslo Pass”. Med dette pas i hånden har man fri offentlig transport, gratis adgang på et hav af museer og ikke mindst stor rabat på adskillige restauranter i den norske hovedstad. Det er der ikke mange andre

storbyer, der tilbyder, så derfor var valget ikke så svært. Fakta om Oslo Pass Passet købes på turistkontoret, som har filialer flere steder i Oslo. Man kan også købe det på langt de fleste hoteller i den norske hovedstad. Passet gælder enten for et, to eller tre døgn. Prisen er cirka 200 dkr for et døgn, 300 dkr for to døgn, mens prisen for tre døgn er cirka 400 dkr.


På kælketur bag Holmenkollen Endelig blev det weekend – og drengeturen tog sin begyndelse. Vi er alle fem ferme skiløbere, så gutterne troede selvfølgelig, at vi skulle på ski hele weekenden. De blev dog klogere, for man behøver ikke nødvendigvis stå på ski eller snowboard, Fakta om kælketuren Tag T- banen til Frognerseteren/Holmenkollen. Gå to minutter ned ad, til du ser skiltet “Kelke utleie” – her lejer du en kælk. Det koster 100 norske kroner, og så har du kælken hele dagen. Der er som sådan ingen færdselsregler for det at kælke, men det er en god idé, at holde til højre så andre kan overhale, som i den rigtige trafik. Husk solbriller eller endnu bedre; skibriller. Når du bremser, kan sneen nemlig godt sprøjte dig i ansigtet.

hvis man vil en tur ud i sneen og lege lidt med ligesindede, barnlige individer. Hvorfor ikke finde det indre legebarn frem, og kælke en dags tid på de lækre løjper bag Oslos Holmenkollen Skihopbakke, Korketrekkeren? Det gjorde vi, og jeg har da sjældent set, eller hørt, vennerne more sig så meget som på denne tur. Her sidder man på en kælk på en velpræpareret to km lang løjpe og drøner nedad, side om side med andre kælkeentusiaster, der også er tilbage i barndommen. Det er vældig morsomt, og teknikken kan man sagtens huske fra dengang, man var barn. Helt automatisk kommer konkurrencemennesket op i dig – for du skal jo lige se, om du kan overhale ham, der kører foran dig. Der er flere skarpe sving på turen nedad, så husk at bremse i god tid, medmindre du vil havne i buskadset ved siden af løjpen. Når du er nede for enden af løjpen, tager du blot T-banen op igen, og en ny kælketur venter. Jeg behøver ikke nævne her, hvem der kom sidst ned. For venskabet skyld kan jeg fortælle, at alle kom i mål på samme tid!

Bartemperatur på minus fem grader Forestil dig en bar, hvor alt er lavet af is. Væggene, bardisken, bordene og stolene, du sidder på, er hugget ud af det klareste is. Ja, selv de glas du drikker af, er lavet af is. Sådan er det på The Icebar i hjertet af Oslo. Her er kun gulv, loft og lys ikke lavet af is. The Icebar har et gennemført koncept, hvor man først kommer ind i barens lounge, betaler entreen, og derefter bliver iført en specialudviklet kappe og et par varme støvler. Kappen holder på din kropsvarme og beskytter samtidig barens inventar mod de omkring 37 graders varme som dit legeme udstråler! “Året rundt har vi minus fem grader i The Icebar,” fortæller den svenske bartender, Daniel Larsson. Han siger endvidere, at isen ikke bare er lavet af tilfældig vand; nej, den stammer såmænd fra elven Torne i det nordlige Sverige. Her er vandet nemlig så krystalklart, at man kan kigge lige igennem det – også når det er frossent, siger han. The Icebar er ikke en bar, man “hænger ud på.” Man betaler entre for 45 minutter. Længere kan man normalt ikke holde ud at være i baren. “Her er jo altid minus fem grader, og det er også derfor, vi ikke kan sælge øl i baren. Øl fryser, så vi tilbyder Fakta om The Icebar Baren ligger på Kristian IV’s Gate, som er en sidegade til Oslos mest populære gade Karl Johann Gate. The Icebar har åbent hver dag – året rundt. Der er brugt 52 tons is til at bygge baren. Vil man være sikker på at komme ind på The Icebar, er det en god idé at reservere plads. Der kan nemlig maks. være 60 personer ad gangen. Mere info på www.icebaroslo.no

kun drinks og champagne,” siger bartenderen, imens han retter lidt på sin polarhue, inden han mikser den næste drink. Vores tre kvarter på The Icebar var hurtigt ovre, og så var resten af aftenen til fri disposition. Nogle valgte at tage videre i byen, mens andre gik hjem i seng. Næste dag skulle det kulturelle granskes.

Fram – Norges mest berømte skib Det blev hurtigt søndag morgen, og dagen der var sat af til det kulturelle, inden flyveturen gik hjem til Danmark. På Bygdøy, som ligger lidt uden for Oslo, er der et hav af museer, og et af de mest spændende er Fram-museet. Fram blev bygget på Fakta om Fram Dækslængde 128 fod (42,67 m), bredde 36 fod (12 m), dybgang 15 fod (5 m), deplacement 800 tons.

bestilling af eventyreren Fridtjof Nansen, som skulle bruge det på sin ekspedition til Nordpolen. Skibet var rigget som tremastet skonnert med dampmaskine. Fram sejlede den planlagte rejse mod Nordpolen med Nansen som ekspeditionsfører. Nordpolen nåede delegationen aldrig, men teorien om isens drift henover polkalotten blev slået fast. Senere sejlede Otto Sverdrup med Fram til Nord- og Vestgrønland, inden polarforskeren Roald Amundsen med sin besætning drog til Sydpolen for at udforske det arktiske og ukendte. Det er i år præcis 100 år siden, sydpolsekspeditionen foregik, og på Fram-museet er der masser af spændende beretninger fra de tre store ekspeditioner, Fram blev brugt til. Vi var på Frammuseet i flere timer. Så tog vi med Flytoget ud til lufthavnen, en hel del oplevelser og indtryk rigere. Det er ikke sidste gang drengeturen går til Oslo! Der er desuden mere info på www.visitoslo.com Cimber Sterling flyver til Oslo fra Billund alle ugens dage, op til 6 gange dagligt. Priser fra 455 kr. cimber.dk 37


{ } Kiev

Uanset om du er interesseret i østeuropæisk arkitektur eller ej, kan du nærmest ikke undgå at blive fascineret af de mange spektakulære monumenter, de gyldne og farvestrålende kupler og de rigt ornamenterede facader.

Den stolte, gamle hovedstad Allerede efter ganske kort tids ophold i Kiev forstår du, hvorfor ukrainerne er så stolte af den rolle, som deres gamle hovedstad har spillet i udbredelsen af den europæiske civilisation i Østeuropa.

K

iev er en af Østeuropas ældste byer og kan dateres helt tilbage til det femte århundrede, og man ved, at der har været bosættelser på stedet endnu tidligere. Byen ligger ved Dnepr-floden og har mange historiske monumenter, som er anerkendt som væsentlige dele af verdens kulturarv – for eksempel Skt. Sophiakatedralen, som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Men Kiev er ikke bare en støvet gam38 FLYAWAY november-december 2011

Af Intertext • Foto: Colourbox

mel by glemt af tiden, for selvom byens historie åbenlyst har sat sit præg, så er det også en levende storby med tilbud og bekvemmeligheder, som er fuldt på højde med andre storbyer i Europa – for ikke at tale om byens righoldige udvalg af restauranter og et natteliv, som måske endda overgår de fleste andre storbyers! Fascinerende arkitektur Byen har mangt og meget at tilbyde sine gæster, og selvom den hører til Europas

største byer, kommer der ikke lige så mange turister hertil som for eksempel til Paris eller London. Byen er kendt for sine interessante historiske begivenheder, en veludviklet industri, et højt uddannelsesniveau og avanceret forskning – for ikke at tale om dens fascinerende arkitektur og ganske særlige stemning. De fleste, der kommer til Kiev, bliver fortryllet af byens charme og vender tilbage gang på gang for at gense og udforske byens attraktioner. Et væld af museer Kiev er Ukraines ubestridte kulturelle centrum, som byder på et væld af museer og kunstgallerier af stor historisk og kulturel værdi. Her er mange, mange museer at vælge imellem, som tidsmæssigt spænder fra oldtidsminder til moderne kunst – så hvis du er inkarneret museumsgæn-


Restauranter og natteliv i Kiev I Kiev sørger internationale fastfoodkæder for, at du kan spise dig mæt i den samme mad, som du kender fra alle andre steder i verden – men … hvis du har taget dine smagsløg med på rejsen, hvorfor så ikke gøre oplevelsen komplet ved at begive dig ud på eventyr i det traditionelle ukrainske køkken? Der er masser af gode, rare spisesteder at vælge imellem, og efter vesteuropæisk målestok er priserne for at spise ude særdeles rimelige. Kiev er en vaskeægte moderne storby og dermed også et sandt paradis for de festglade – storforbrugere af natklubber og diskoteker går ikke forgæves her! Uanset om du hælder mest til autentiske ukrainske ølstuer, irske pubber eller de hotteste diskoteker med de flotteste drinks og heftigste technomusik – med festtøjet på kroppen og masser af grynia på lommen har du masser af muligheder for en glad aften i byen!

ger, er det måske bare et spørgsmål om at starte fra en ende af! Byens smukke landskaber, parker og haver giver byen sin helt egen charme, og en slentretur i byens historiske centrum er et must – for uanset om du er særligt interesseret i østeuropæisk arkitektur eller ej, kan du nærmest ikke undgå at blive fascineret af de mange spektakulære

Kiev er kendt for sine interessante historiske begivenheder, en veludviklet industri, et højt uddannelses­niveau og avanceret forskning.

Shopping i Kiev Hvad shopping angår, holder Kiev sig heller ikke tilbage – her finder du alt fra små, pudsige souvenirs til fantastiske smykker – og de internationale mærkevarehuse har også for længst gjort deres indtog her, så alle shopping-entusiaster bør kunne få dækket deres behov! Når du veksler til grynia, så prøv at få så mange små sedler som muligt, for byttepenge kan nemlig godt være en mangelvare her – og sørg for, at du har mønter på dig, hvis du skal bruge et toilet.

monumenter, de gyldne og farvestrålende kupler og de rigt ornamenterede facader. Ukrainerne har ry for at være gæstfrie mennesker, som gerne viser vej og fortæller om deres kulturs særegenheder til folk, der besøger byen. Og for de ikke-museums interesserede … Og du behøver sandelig ikke kede dig,

Fakta om byen Kiev • Kievs officielle befolkningstal er ca. 2,8 millioner. • Kiev er hovedstaden i Ukraine, et Østeuropæisk land med 49 millioner indbyggere. • Klimaet i Ukraine er tempereret fastlandsklima. • I Kiev finder du hoteller i alle prisklasser, og med mere end 70 at vælge imellem i og uden for byen er der helt sikkert også ét, der opfylder dine behov. En overnatning for to personer på et trestjernet hotel i Kiev starter ved cirka 500 kroner.

• Valutaen i Ukraine – og dermed Kiev – er grynia. 100 kopek = 1 grynia, og den internationale forkortelse er UAH. Alle de mest gængse kreditkort er gangbare her, men det er hovedsageligt de større butikker og restauranter, der tager imod dem. Det er en god idé at veksle, så du altid har et beløb i den lokale valuta at gøre godt med, især hvis du fx forlader Kiev for at udforske mindre byer og steder.

• Når du rejser til og fra Kiev, så vær opmærksom på, at tingene godt kan tage lidt tid i lufthavnen, især bør du sætte god tid af til paskontrollen, når du lander, så du kan tage højde for det i dine videre planer for den første dag! Læg mærke til, at der er forskellige køer til rejsende med visum og rejsende uden – der står ‘VISA’ eller ‘NO VISA’ på et skilt over den enkelte immigrationsofficer.

hvis kirker og museer ikke lige er din kop te – du kan også gå i én af byens zoologiske eller botaniske haver, og hvis du skal være her i længere tid, kan du jo gå i biografen, tage ud at bowle eller gå på kasino, eller du kan – naturligvis afhængig af årstiden – stå på skøjter eller rulleskøjter, eller endda solbade og tage en svømmetur, hvilket overraskende kan lade sig gøre på et par af de øer, der ligger i Dnepr-floden, for eksempel øen Hidropark, som har en række fine sandstrande, og metroen går lige derud!

Cimber Sterling flyver fra København til Kiev alle ugens dage. Priser fra 696 kr. Husk at du kan afvikle dine Eurobonuspoint på ruten.

Transport fra lufthavnen til centrum Kievs Lufthavn, Kiev Borispol Airport, ligger cirka 40 minutters kørsel fra byens centrum. Den letteste måde at komme til centrum er med marshrutka, en minibus. Det koster cirka 20 kroner. Med taxi koster det et sted mellem 175 kroner og det dobbelte.

cimber.dk 39


{ } Kunst

Pinocchio, gyserfilm og personlige historier Hun er ung og lovende, og så er hun blevet opdaget af talentspejdere i det store udland. Malene Rasmussen hedder hun, og giver i dette interview et enestående indblik i sit helt specielle kunstneriske kosmos. Af Line Unold • Foto: Ester Segarra

Hvor får du dine inputs fra? “Mange af de visuelle referencer, jeg bruger, tilhører et barnligt univers. Jeg bruger timevis på Google. Internettet er et suverænt værktøj, der bugner af materiale der bare venter på at bliver brugt. Værket “If I Had A heart I Could Love You” er et eventyr, og jeg har kigget meget på visuelle fortolkninger af eventyr, eksempelvis de gamle film fra Disney som Pinocchio og Snehvide. Jeg beundrer virkelig det håndværk, der ligger bag skabelsen af disse film, især de smukke baggrundsmalerier.” En mudret sump af historier “Mit arbejde er en mudret sump af personlige historier blandet op med ting, der optager mig: eventyrillustrationer, tegnefilmserien The Flintstones som jeg var stor fan af som barn, dukkehuse, gyserfilm fra 1970’erne og dioramaer med udstoppede dyr. Fælles for disse ting er, at de er konstruerede virkeligheder, du kan næsten bilde dig ind at en film er sand, eller et udstoppet dyr på naturhistorisk museum er levende. Jeg synes sådan en imitation af 40 FLYAWAY november-december 2011

virkeligheden utrolig interessant, spændingsfeltet mellem det realistiske og det fiktive optager mig meget. Visuelt bruger jeg mange filmiske virkemidler og special effects i mit arbejde. Begreber som freeze frame og iscenesættelse ved hjælp af kulisser, er noget jeg benytter mig meget af, denne optagethed af filmen stammer nok fra mit arbejde som filmoperatør gennem mange år. Et af mine store forbilleder er instruktøren David Lynch. Hans brug af stærke symboler som eksempelvis ilden i film som Wild at Heart og tv serien Twin Peaks, og den måde han bruger filmmediet på, til at fortælle sin dystre historier, har inspireret mig meget. En film som Antichrist, hvor Lars von Trier arbejder med skoven som billede på det ukendte og vederstyggelige i mennesket, har også haft en afsmittende effekt på mine » installationer.

“ Mit arbejde er en mudret sump af personlige historier blandet op med ting der optager mig: eventyrillustrationer, tegnefilmserien The Flintstones som jeg var stor fan af som barn, dukkehuse, gyserfilm fra 1970’erne og dioramaer med udstoppede dyr.” “ Et af mine store forbilleder er instruktøren David Lynch... Den måde han bruger filmmediet på, til at fortælle sin dystre historier, har inspireret mig meget.”


cimber.dk 41


{ } Kunst

Malene Rasmussen er interes­ seret i objekter der visuelt kan tolkes på flere måder. I hendes installation ligner brændekævlerne hjerter, som samtidig kan aflæses som menneskehjerter, da grenstumperne, der stikker ud af dem, ligner arterier og årer.

» “If I Had A Heart I Could Love You”

fremstår som et frossent moment, en slags fragmenteret “staget” drømmesyn.” I detaljen ligger historien Hvorfor har du skabt et værk som ”If I Had A Heart I Could Love You”? “Jeg er meget optaget af detaljen og de historier, der kan være gemt i den. Den fordybelse og narrative fantaseren over detaljen gør nogle gange, at jeg glemmer det store billede lidt. I min kunst vil jeg have beskueren til at dykke ind i detal-

“ Mine installationer består af en masse enkelte objekter der, som i en krimi, er spor, beskueren selv skal “samle” og sætte sammen.” jen og på den måde opleve verden på en intens og anderledes måde. Jeg ønsker at dele mit dagdrømmeri med andre, og forsøger at skabe et surreelt hjørne af virkelighed, hvor de normer og regler, der hører til den virkelige verden, ikke gælder.”

Hvilke tanker ligger der bag? “Mange af mine ideer begynder som skøre indfald. Når jeg begynder på et projekt, prøver jeg at lægge hjernen lidt bort. Der er ekstremt meget fokus på det intellektuelle og det rationelt velovervejede i vores del af verden. Min metode er intuitiv og legende. Når man arbejder med kunst, er der ingen regler. En ide der opstår ud af det blå, er ligeså rigtig og gældende, som en der udspringer af grundig research. “If I Had A Heart I Could Love You” er lavet som afgangsprojekt fra Royal College of Art i London og har været vist på udstillingen SHOW 2011. Projektet tog udgangspunkt i ønsket om, at lave et bål af brændende hjerter. En ide der kan synes noget patetisk og pladderromantisk, men historien har undervejs forgrenet og udviklet sig til en fortælling med mange fortolkningslag. Jeg er meget interesseret i objekter, der visuelt kan tolkes på flere måder, i min installation ligner brændekævlerne hjerter, som samtidig kan aflæses som menneskehjerter, da grenstumperne, der stikker ud af dem, ligner arterier og årer. Plankerne, hytten er bygget af, forvandles til træer, og de bøjede søm, der er banket i dem, kunne være 42 FLYAWAY november-december 2011

levende svampevækster. Hytten bliver altså transformeret til en skov.” Visuel poesi Er der et specielt budskab du brænder for at få modtageren til at læse ind i værket? “Det, jeg prøver på med min kunst, er, at få beskueren til at føle noget. Alle objekter i mine installationer er materialiserede følelser. Tonen er slået an til en ulykkelig kærlighedshistorie. Jeg har forsøgt at camouflere min historie lidt, ved at vise den fragmentarisk. Mine installationer består af en masse enkelte objekter der, som i en krimi, er spor, beskueren selv skal “samle” og sætte sammen. Det, jeg ønsker, er, at anslå en stemning og indikere en historie. Derefter er det op til beskueren selv at skabe mening. Min intention er at skabe en visuel poesi, baseret på min egen personlige historie, som beskueren kan filtrere deres egne referencer igennem, så de på den måde selv bidrager til historien.”


ALL INCLUSIVE

GOURMET weekendophold • • • • • • •

1.825,-

Pr. p delt dobberson i eltværels e

Eftermiddagskaffe med hjemmebagt kage Champagne og appetizer i den unikke vinkælder 5-retters gourmet menu i Tree-Top Restauranten Vinmenu 1 overnatning i Tree-Top luksusværelse Stor morgenbuffet med hjemmelavede specialiteter Fri adgang til Munkebjerg Fit & Relax og Casino Munkebjerg

Munkebjergvej 125 • 7100 Vejle • Tlf. 7642 8500 • munkebjerg.dk

FORKÆLELSE I DEN MØRKE TID

2.449,-

FEINSCHMECKER OPHOLD

Pr. person i delt suit e

Til den kræsen kender af vin og god madkunst 1 flaske champagne på værelset ved ankomst Adgang til Relax & Fitness, med bl.a. sauna og dampbad 5 retters sæsonmenu med vinmenu Kaffe/te efter middagen Overnatning i suite med bl.a. spabad Morgenbuffet med stort udvalg af økologiske produkter

Egebjergvej 1

Horsens

Tlf. 76 25 72 00

www.hotelopushorsens.dk


I dag er Mogens Dahl chef for et foreta­gende med mange grene ud i det danske musikliv.

Mogens Dahl Koncertsal

Dirigent i eget koncerthus Koncerthusejerens hjerte banker for kor og kammermusik

Af Promokontoret • Foto: Jannik Christiansen

T

had Jones var fuld af lovord for den unge Mogens Dahls solopræstationer i Peder Pedersens Big Band, men i dag er det ikke trækbasunen, der er omdrejningspunkt for karrieren. Mogens Dahl er dirigent og koncerthusejer med to hjertebørn: Et professionelt drevet kammerkor og Nordens eneste private koncertsal beliggende på Islands Brygge i København. Han fik DR P2

44 FLYAWAY november-december 2011

koncertprisen for sit arbejde i oktober 2008. “Han var familiens revolutionære søn,” fortæller lillebroren og radioværten Søren Dahl. Et hjem i Thy – med klaver Faderen var ansat i Jensen og Langballes Farvehandel, moderen var sygeplejerske og spillede klaver, og de seks søskende sang og spillede. Lars Dahl, der i dag er bilforhandler i hjembyen Thisted, husker hvordan han og Mogens ofte blev opfordret til at optræde ved familiefesterne: “Vi spillede jo alle sammen, men det var nu tit Mogens og mig, der underholdte med hans trombone og min tuba. Og vi spiller stadig sammen nu og da. Mogens han er sikker hver gang – han har altid trombonen med.” Ikke underligt at flere af de musikalske børn blev noget ved musikken, men at Mogens Dahl skulle ende på det københavnske kulturparnas var ikke skrevet i kortene – dengang. I første omgang blev det til 30 år med base i Århus, hvor karrieren drejede sig om dirigentjob på Den Jyske Opera,


{

}

Musikliv og erhvervsliv

Mogens Dahl Koncertsal • I januar 2006 kunne dirigent Mogens Dahl for første gang byde velkommen til et nyt koncertsted i København. En sal hvor kammerkoncerter, foredrag, kurser, samt musikalske arrangementer for erhvervslivet kan nydes i de intime rammer. • En jury nedsat af DR har i september 2008 anerkendt arbejdet i Mogens Dahl Koncertsal gennem tildelingen af den nystiftede ‘DR Koncert Prisen’. I begrundelsen hed det blandt andet: “I et tidligere autoværksted mellem ældre boligblokke og industribyggeri har Mogens Dahl bygget en kunstnerisk kile, hvor der i enhver forstand er højt til loftet. • Med sjælden kompromisløshed har Mogens Dahl skabt et æstetisk smukt musikhus, der har gjort København – og gennem ‘P2 Koncerten’ – hele Danmark kulturelt rigere.” • Koncertsalen kan besøges på Snorresgade 22, 2300 København S. eller på internettet: www. mogensdahl.dk

undervisning på universitet og konservatorium og livet med kone og tre børn. Engagementer som basunist i blandt andet Peder Pedersens Big Band blev det også til, men det var den klassiske musik – korsang og opera – der for alvor greb farvehandlersønnen fra Thy. Den flittige søn Søren Dahl var den, der blev den kendte medieperson med sit radioprogram Café Hack. Mogens var den flittige og den, der øvede sig meget. “Han har vel slægtet sin mor på – det var hende, der med sin organistuddannelse, organiserede at hele familien sang firestemmigt på alle adventssøndagene,” fortæller Søren Dahl. Lars Dahl husker broren som den altid omsorgsfulde og søde dreng. Og var egentlig vældig overrasket over de sider, den nu 54-årige Mogens Dahl udviste, da det københavnske koncerthuseventyr tog fart. “Dengang var han bestemt ikke nogen praktisk gris, men nu har han jo vist et kæmpe talent for at organisere sine pro-

Mogens Dahl Kammerkor er i den inter­nationale elite, og anmelderne har stået i kø for at rose dirigentens helt særlige evner for at forme de menneskelige stem­mer til sublim musik.

Dahl-orkestret Søren Dahl – kornet – komponist, entertainer, radiovært Mogens Dahl – basun – koncerthusejer, dirigent Lars Dahl – tuba – bilforhandler Jørn Dahl – trommer – skoleinspektør Elsebeth Dahl – klaver – lærer Bjarne Dahl – marchtromme – møbelmand

jekter både kunstnerisk og praktisk.” Provins i 60’erne Der er et kæmpe spring fra livet i en lille provinsby i Danmark i 60’erne til livet som kulturaktør i hovedstaden. Søren Dahl minder om, at man dengang højest kunne gøre sig håb om én årlig symfonikoncert – hvis da ellers Aalborg Byorkester gæstede Thisted. Men Mogens Dahl sugede til sig. Både når musikken udspillede sig i hjemmet, og når det gik løs i det lokale FDF brassband. Mogens Dahl var parat til at lede slagets gang, hvis chancen bød sig, og allerede som 15-årig stod han første gang på podiet med dirigentstok og viltert hår. Koncertsal og konferencelokale I dag er Mogens Dahl chef for et foretagende med mange grene ud i det danske musikliv. Koncertsalen har dannet ramme om koncerter med de største navne indenfor den klassiske kammermusik. Denne del af arbejdet er con amore – pengene tjenes på

at leje lokalerne ud til møder og konferencer i den smukke koncertsal. Sublim musik Mogens Dahl Kammerkor er i den internationale elite, og anmelderne har stået i kø for at rose dirigentens helt særlige evner for at forme de menneskelige stemmer til sublim musik. “Kammerkor i superligaen” skrev Information blandt andet. Korets forrige cd, Sacred North, var nomineret til P2 prisen for bedste kammermusikudgivelse i 2008. Måske er det opvæksten med den musikalske mor ved klaveret, der har gjort Mogens Dahl opsat på, at sang ikke kun skal være for professionelle. I hvert fald er en del af arrangementskalenderen for Mogens Dahl Koncertsal optaget af “Foredrag & Sangaftener”. Her kommer personer, kendt fra offentligheden, på besøg i koncertsalen, og introducerer en række fællessange. Mogens Dahl ledsager selv de sangglade københavnere fra Steinway flyglet. cimber.dk 45


{ } Bøger

Den mentale flyvetur

læs • Bøger gør dig klogere og, ikke mindst, mere interessant at omgås og tale med – det er jo en kendsgerning! Og hvem sætter ikke pris på en hård, firkantet pakke under juletræet? Læs her, hvad du skal sætte på ønskelisten, eller lad dig inspirere til dine egne julegaveindkøb. Udvalgt af Line Unold

Christian Grau

CHRISTIAN GRAU MÆnd & BiLEr

MÆnd &BiLEr HvAd SIGeR dU med dIN bIl – oG HvAd SIGeR dIN bIl om dIG?

29-1

91

Mænd & biler

CHRISTIAN GRAU

Lindhardt og ringhof

Facelift

Kurt Strand

Poul Schlüter

-Det var vel ikke så ringe endda Danmarks længst siddende statsminister i nyere tid gør status. Næsten to årtier efter sin dramatiske sortie lader nu 82-årige Poul Schlüter ordene flyde frit med skarpe og underfundige kommentarer til både sin egen tids og nutidens politiske landskab. Med afsæt i et væld af billeder og satiretegninger reflekterer Poul Schlüter over et langt liv i politik. Den tidligere regeringschef og konservative partileder fortæller om 1980’ernes højspændte politiske opgør, om de mange opslidende interne stridigheder i partiet og om Tamilsagen, der kostede hans regering livet. Forlag: ArtPeople Omfang: 316 sider Pris: 299 kr. 46 FLYAWAY november-december 2011

oPD A mED TERET UD oV GA bilo ER 30 n VE y mTA lER E

Opdateret udgave Jo, vi har omtalt denne bog før i disse spalter – men bliver nødt til det igen. For denne bog er et mesterværk i sin genre. Bilen bliver her anskuet gennem øjnene på livsstilseksperten, Christian Grau, der har beskæftiget sig professionelt med biler og målgrupper i over ti år. Men mere end noget andet er denne bog en hyldest til bilen i en tid, hvor globale klimaudfordringer truer med at overskygge køreglæden. Se hvad DIN bil siger om dig som person! Få tip til god kørestil. Læs om de bedste biler, de værste medtrafikanter og andre fænomener fra bilens verden. Anmelderens notat: En super sjov og skarp bog, som rammer den dedikerede bilentusiast (med veludviklet selvironi!). Forlag: Lindhardt og Ringhof Omfang: 252 sider Pris: 242,95 kr. Marc Spitz

Bowie

Bogen tegner et portræt af musikeren, der træder ud af massekulturens skygge og bliver et stilikon i efterkrigstidens musikog kunstmiljø. Vi hører om Bowies forhold til buddhismen og det okkulte, hans komplicerede familieliv og hans mange kærlighedsforhold. Marc Spitz fortæller spændende og med et enormt udsyn om Bowies baggrund i mod- og hippiescenen i 1960’ernes swinging London, om 1970’ernes sex, drug & glitter, der gav liv til Bowies alter-ego Ziggy Stardust. Og endelig hører vi om Bowies kanonisering til international superstjerne i 1980’erne og hans efterfølgende uomtvistelige status som den alternative kulturs grå eminence og hans kolossale indflydelse på de seneste generationers musik og kunst. Forlag: Klim Omfang: 396 sider Pris: 299 kr.

Kreta i hovedrollen

Victoria Hislop

Øen

Alexis beslutter sig for at besøge Kreta, sin mors fødeø. Hun ønsker inderligt at få indblik i sin mors fortid, som hun har været yderst hemmelighedsfuld omkring. Da Alexis ankommer til byen Plaka, opdager hun til sin overraskelse, at landsbyen kun ligger et stenkast fra den lille, forladte ø Spinalonga, der tidligere var Kretas spedalskhedskoloni. Da hun herefter finder sin mors veninde, hører hun omsider den historie, hendes mor har vogtet over hele sit liv: fortællingen om hendes familie, hvis liv blev hjemsøgt af tragedier, krig og fortærende lidenskab, men det til trods bærer vidnesbyrd om ukueligt livsmod og kærlighed. Øen er en stort anlagt roman, som både spænder over et langt tidsrum, og som berører de store spørgsmål om liv og død og begær og hengivelse. En fortælling som har sin styrke i skildringen af sygdommen og forholdet mellem de smittede og friske, de rene og urene. Hislop er en pålidelig fortæller, som har researchet grundigt til romanen. Bonusinfo: Bogen har solgt over 1.4 mio. eksemplarer alene i UK og er oversat til flere end 20 sprog. Forlag: Bazar Omfang: 504 sider Pris: 299,95 kr.


ste Årets bed voksen e av mandelg

10 danske forfattere

Flere bitre mandler I ‘Flere bitre mandler’ giver nogle af landets bedste krimi- og gyserforfattere deres bud på en neglebidende omgang julespænding. Du kan bl.a. gyse over Susanne Stauns novelle ’Kælderen’, hvor edderkopper og spindelvæv spiller en større rolle end julekugler og kransekager. Eller du kan gyse med Annika von Holdt, som har skrevet novellen ’Fairytale of Copenhagen’, hvor hovedpersonen Christian har et ærinde på en kirkegård midt om natten. Blandt bidragsyderne er desuden Leif Davidsen, Dennis Jürgensen og Gretelise Holm. Forlag: Lindhardt og Ringhof Omfang:253 sider Pris:129,95 kr.

Maise Njor

Lær at svare igen

Mit liv som mundlam Og hvordan man lærer at sige fra “Er du virkelig så billig, eller ser du bare sådan ud?” Hvem har ikke prøvet at ligge vågen den halve nat og tænker på det, man SKULLE have svaret? Mit liv som mundlam er til alle os, der har prøvet at modtage verbale støvletramp uden at kunne tage til genmæle. Til alle os, der kender den fornemmelse, man har bagefter – og som er ved at være trætte af at rende rundt med fodaftryk i ansigtet efter at være blevet trampet på. Her er bogen, som kan hjælpe dig til at blive lidt bedre til at kende – og sætte! – dine egne grænser. Skrevet af en, som ikke havde en anelse – men som undervejs har fået kvalificerede tips og professionelle råd fra dem, der kan. Journalist Trine Gregorius, de radikales Margrethe Vestager og skuespiller og instruktør Hella Joof er nogle af dem, som giver gode råd og fortæller om, hvordan de personligt har tacklet angreb og grænseoverskridelser. Men Maise Njor har også rådført sig med eksperter – bl.a. en psykoterapeut og en familiecoach, der fortæller om, hvorfor det med grænsesætning falder nogen så svært, og hvordan man kan blive bedre til det.

Anmelderens notat: En klog, morsom og brugbar bog, som giver dig verbalt krudt til at svare tilbage på familiens, kærestens, kollegaens og chefens fornærmende udfald – men, og det er et stort plus, retter også pilen mod dig selv – for du er måske ikke helt så ufejlbarlig, som du går rundt og tror! Forlag: Gad Omfang: 200 sider Pris: 249 kr.

Knud Sørensens

Jakob og hans forældre

Samlet udgave af Knud Sørensens romaner En tid og En Befrielse. Jakob har tilbragt de første ti-elleve år af sit liv i pleje i Ålborg. Da Anden Verdenskrig bryder ud, insisterer hans mor, Oline, på at hente ham hjem til gården i Vendsyssel. Jakob vokser nu op i den noget akavede og kejtede stemning der hersker på gården, imens han på afstand kan iagttage livet i landsbyen og danskernes pragmatisme overfor den tyske besættelse. Naboerne snakker, også om hans familie, men Jakob forsøger at lukke øjne og ører for alt det, der hviskes om. Da krigen nærmer sig sin afslutning og en formodet modstandsmand bliver lærer på skolen, får Jakob et forbillede, han prøver at leve op til ved selv at forsøge sig i modstandskampen. Anmelderens notat: En stærk roman, der stilfærdigt beskriver den benhårde sociale kontrol i det hedengangne danske bondesamfund på overgangen til den moderne tid. Ikke siden Hans Edvard NørregårdNielsens erindringsbøger er “det gamle Danmark” blevet beskrevet mere indfølende og præcist. Forlag: Gyldendal Omfang: 336 Pris: 149,95 kr.

cimber.dk 47


Verdensmestre i { } smug-hygge Klummen

Verden brænder omkring os, men danskerne er ubesejrede mestre i hygge og gode til at lukke det, der truer os, ude. Jo værre det hele bliver – jo mere hygger vi os.

I

Af Jane Aamund • Illustration Fritz Ahlefeldt-Laurvig

Jeppe Aakjærs smukke sang “Som dybets brønd gi’r altid klarest vand” med musik af Carl Nielsen står der i et af versene en beskrivelse af Danmark og danskerne: “Du pusling-land som hygger dig i smug, mens hele verden brænder om din vugge”. Sangen har titlen “Historiens Sang” og er skrevet til “Historisk Stævne” i Skive i 1917. Den kunne være skrevet i dette efterår og i den vinter, som kommer. Omkring vores puslingland brænder verden og naturkatastroferne raser, ja, der er oven i købet meget uro i vores vugge. Men alligevel er vi i fuld gang med at hygge os i smug og lukke det, der truer os, ude for en stund. Vinteren begynder først heroppe i Vestjylland, hvor jeg bor. Derfor ser jeg de første tegn på “smughygge”.

Forfatterne Lotte Heise, Anders Lund Madsen, Tine Enger og Jane Aamund skiftes til at skrive klummen i Flyaway

Lotte Heise Forfatter & Entertainer

Anders Lund Madsen Forfatter & Taxichauffør

48 FLYAWAY november-december 2011

Tine Enger Forfatter & Skribent

Jane Aamund Forfatter

I alle de små forretninger og på alle markederne, der afholdes i dette efterår, sælges der masser af stearinlys, nogle er håndstøbte, nogle er duftlys. Det nordiske er blevet trend igen. Der skal broderede puder til med ugler eller hjorte på. Masser af puder i sofaerne, og så skal vi have lammeskind, og hos Dyne Larsen sælger de rensdyrskind til at slænge over sofaen eller lægge foran brændeovnen eller pejsen. Der er også gang i Madonna- og Jesusfigurer og fransk skramme-stil med gamle træbøtter med blomster i, og alle gamle på plejehjem skal blive mistænksomme, når deres familier pludselig viser umådelig interesse for de blå juleplatter, som deres børn før grinede af. De er fremme igen på indretningsbladenes hotte modesider. Kvinderne er igen begyndt at strikke til foredrag og koncerter. Det har ellers ikke været god smag, men nu knitrer strikkepindene, for slet ikke at tale om den gode gammeldags mormormad, som i denne vinter vil slå det nye nordiske køkken ud, for når vi hygger os i smug, vil vi ikke sidde og sige, at det er vidunderligt at spise marehalm, der er lagt oven på sellerimos med drys af tørret fisk og ramsløg eller andet ukrudt. De restauranter, der troede det var smart og unikt, de står tomme og folk sniger sig bort til stegt flæsk og persillesovs, de store danske supper og mormormad. Jeg har unge nevøer, som læser opskrifter i stedet for kriminalromaner, og samler på videoer med brødrene Price. Min yngste søn har et bageflip, hvor han eksperimenterer med brødets helt rigtige krumme. Evindelige madprogrammer kører over tv-skærmen, og


hvem er tv-helt, det er Bonderøven! som udlandet nu også har fået kig på, fordi de vil hygge med. Det er en god ting at være pendler, som jeg er i øjeblikket, tre uger i en storby, tre uger i det såkaldte “Yder-Danmark”, som, bare vent, snart bliver til “InderDanmark”. Med hensyn til at hygge sig i smug, så fører Vestjyderne og Sønderjyderne helt klart. Inden denne vinter er ovre, så er vi klar med levende lys, skindtæpper, hjorte på billeder og på puder, platter på væggen, store kageborde, hjemmelavet mad og brød, hjemmelavede pizzaer, rødvin i glasset, bløde striktrøjer og huer vi kan trække ned over hovedet, og hold da op nogle julefrokoster vi kan se frem til. Det bliver de rene Valhalla-orgier. Heroppe i Vestjylland er de allerede begyndt at

planlægge slagene, og der er ikke skyggen af marehalm og gulerodsmos til tusind kroner for en hovedret. Sylten er allerede

kvalitet til for mange penge. Men hyggefolket lader sig ikke slå ud, nu er der salg i de store røremaskiner, og når man kom-

Heroppe i Vestjylland er de allerede begyndt at planlægge slagene, og der er ikke skyggen af marehalm og gulerodsmos til tusind kroner for en hovedret. fremme hos slagter Mortensen i Lemvig, skal jeg hilse og sige. Når jeg har gæster, skynder de sig til Lemvig og Thyborøn og køber ind af hyggeting, de går på jagt i vores genbrugsbutikker og slæber hjem med pølser og postejer. Desværre har de professionelle bagere endnu ikke forstået, at det brød, de laver i vores bagerforretninger, det kan man ikke byde et “hyggefolk”, det er for dårlig en

mer ud, ser man straks efter om husfar eller husmor serverer hjemmebagt. Her arrangeres masser af koncerter, foredrag og kortklubber, og så vil vi danse hele vinteren, inspireret af “Vild med Dans”. Danseskolerne breder sig, Zumbahold, Folkedans og Selskabsdans. Et genetisk hyggefolk kan ikke bremses. Jo værre det bliver – jo mere hygger vi os, og denne vinter bliver det ikke en gang i smug. cimber.dk 49


{

In English

Christmas }

Copenhagen –

Christmas Wonderland All through December, Copenhagen swings to the merry tune of Christmas. Text by VisitDenmark • Photos by DenmarkMediacenter.com

Tivoli Gardens – from Russia with love

» From 11 November through December (except 24 and 25 Dec.), Tivoli transforms into a yuletide winter wonderland. There is funfair, music and entertainment for the family and if you get hungry along the way, Tivoli also has a lot to offer. Father Frost, the trans-Siberian railway, and the onion domes of Moscow’s Red Square complete with bell-tower chimes are new features in Europe’s largest classical Christmas theme park experience – Tivoli Gardens in the heart of Copenhagen. Christmas in Tivoli www.tivoligardens.com

50 FLYAWAY november-december 2011


Find more events in Denmark on visitdenmark.com event list

Christmas 2011

Christmas in Tivoli Period: 11/11/2011 - 30/12/2011, Venue: Tivoli, Vesterbrogade 3, 1620 Copenhagen V Description: There’s no Christmas like Christmas in Tivoli! All amusements will be running, and all restaurants are open. This year, Tivoli presents a new Russian theme and a 2,000 m2 city. www.tivoligardens.com

Photo by DenmarkMediacenter / Royal Copenhagen

Table of Your Dreams

» How would you set the Christmas dinner table of your dreams? Every year the legendary royal porcelain manufacturer Royal Copenhagen invites Danish personalities and artists to create the Christmas table design of their dreams. The tables are then unveiled in mid November at their flagship store in Copenhagen. Royal Copenhagen has for centuries produced some of Europe’s finest classic dinner services. This year’s tables will present the combined result of two generations working together in the tablelaying process. Dinner table of your dreams www.royalcopenhagen.com

Photo by Tivoli

Christmas Tables at Royal Copenhagen Period: 17/11/2011 - 31/12/2011, Venue: Royal Copenhagen, Amagertorv 6, 1160 København K Description: See article on the left. www.royalcopenhagen.com

Christmas in The Old Town Period: 19/11/2011 - 30/12/2011, Venue: The Old Town, Viborgvej 2, 8000 Århus Description: See article on the next page. www.dengamleby.dk

H.C. Andersen Christmas Market

Photo by copenhagenmediacenter.com / Ty Stange

Boutique Shopping

» Shopping for unique gifts for family and friends is part of the fun of Christmas. And a unique thing about Copenhagen is its many small artisanal boutiques. Naturally, there are many international flagship stores but walk down any little historic street and the small boutiques are often choc-a-block with original gift items, vintage design and unique home grown brands. Visit Copenhagen www.visitcopenhagen.com

Period: 26/11/2011 - 27/11/2011 & 03/12/2011 - 04/12/2011, Venue: Overgade 50, 5000 Odense Description: See article on the next page. www.hcajulemarkedet.dk

Christmas in Aalborg Period: 25/11/2011 – 23/12/2011, Venue: Gammeltorv 2, 9000 Aalborg Description: A true feeling of Christmas is guaranteed at the traditional Christmas market in the centre of Aalborg. The day after, Father Christmas arrives by ship at 11 a.m., and the skating rink at C.W. Obels Plads opens. Visit the Christmas market in the centre of Aalborg complete with Christmas cabins, Christmas trees, lights and entertainment. www.visitaalborg.com

Photo by copenhagenmediacenter.com / Ty Stange

cimber.dk 51


{

In English

Christmas }

Fairy tale

Christmas

The historic towns of Denmark are romantic places to experience that warm sense of Scandinavian Christmas. All across Denmark there are magical experiences for the whole family at castles, manors, open-air heritage museums, Christmas markets and historic towns. Text by VisitDenmark • Photos by DenmarkMediacenter.com

Photo by DenmarkMediacenter / Den Gamle By

52 FLYAWAY november-december 2011


» Odense, the hometown of Hans Christian Andersen, hosts an Andersen Christmas Market on the first and second weekend of advent 2011 (early December). Fun and activities inspired by Andersen’s fairytales and open-air market stalls bring the spirit of Christmas to the old part of town where several museums are dedicated to the storyteller. Fairytale Christmas www.hcajulemarkedet.dk Visit Odense www.visitodense.com

visitdenmark.com – The Official Danish Tourism Portal

Photo by H.C. Andersen Julemarked

sitk oldi

ng

Honey Cake Town

» A perfect time capsule, the town of Christiansfeld was founded in 1773 according to the Moravian principles – and almost nothing has changed! The German Moravian immigrants who found refuge in the town in the 1780s brought with them a tradition for honey cakes, which is still a local yuletide treat. Visit Kolding www.visitkolding.dk

» Looking for your next holiday destination? Go to visitdenmark.com and find all the inspiration, ideas, and help you need to make your holiday in Denmark unforgettable. On our site you will find information about all of the “must do's” and “must see's” in Denmark: attractions, activities, restaurants, bicycle routes, spas, hotels, holiday homes, markets, and much much more... And our online Denmark Magazine will help you create your own personalised magazine. Booking your holiday accommodation requires just a few clicks on visitdenmark.com. If you are accessing visitdenmark.com from your mobile, please go to visitdenmark.mobi We hope to see you soon, VisitDenmark, the national Danish tourism organisation

to b y Vi

» The Old Town in Aarhus is the world’s first (and still one of the largest) openair heritage museums with historic townhouses relocated from across the nation brick-bybrick. During December costumed shop assistants sell bakery goodies made in the authentic woodfired kitchen ranges. The streets are decorated beautifully, and 16 of the houses will be housing more than 30 different Christmas exhibitions. A new section of the museum has opened featuring homes and boutiques from 1900-1970s. Get nostalgic in the Old Town! www.dengamleby.dk Visit Aarhus www.visitaarhus.com

Andersen’s Christmas

Pho

Christmas in the Old Town

Tønder Temptations

» Tønder, one of Denmark’s small historic towns bordering Germany, holds its annual Christmas market between 13 November and Christmas Eve with open-air market stalls, entertainment and fun activities for the family. Known as one of Denmark’s oldest market towns, Tønder has retained its old-world charm and intimate atmosphere. Visit Tønder www.visittonder.dk

Photo by DenmarkMediacenter / Niclas Jessen

cimber.dk 53


Update • Fokus på destinationer

Juleshopping

Prag

» I Prag er der pyntet op til jul efter alle kunstens regler fra slutningen af november. Der er et hav af farverige julemarkeder, som alle ligger tæt på hinanden, de fleste kan nås til fods på ca. 10 minutter. De største markeder finder du på rådhuspladsen og Wenzelspladsen, hvor ikke mindre end 70 stande står side om side med juleting, kunsthåndværk, dekorationer og masser af lokale lækkerier. Nyd den varme stemning til lokale kors julesang og et glas varm rødvinsgrog. Julemarkederne er åbne fra 9-19 på hverdage og 9-20 i weekenden. Så der er god tid til at finde årets julegaver og mærke den dejlige atmosfære og duften af mandler og ristede majskolber. København – prag Enkelt fra kr. 396,-* Billund – prag Enkelt fra kr. 656,-*

Photo by Joachim Messerschmidt

Photo by Colourbox

Photo by Prague Information Service www.praguewelcome.cz

Flyv ud til Europas mange julemarkeder

Rom

» Når julen nærmer sig i den italienske hovedstad, pyntes gader med lys og gran og små boder med italienske julespecialiteter og dekorationer stilles op. Det mest populære julemarked finder du på Piazza Navona. Her kan du blandt andet finde den italienske juleheks ”La Befana”, som traditionen tro kommer med gaver til de italienske børn. Få meter derfra opføres hvert år en stor julekrybbe på Peterspladsen og over alt i Rom står utallige varianter af den klassiske julescene med Jesus barnet, jomfru Maria og de tre vise mænd. Tag på juleshopping i byens mange stormagasiner og designeroutlets eller nyd en miniferie i Rom over jul og nytår, hvor stemningen i byen er helt speciel. København – rom Enkelt fra kr. 506,-*

München

»25. november åbner Tysklands ældste og største julemarked i München. Julemarkedet afholdes i hjertet af byen på Marienplatz, hvor byens store juletræ med 4000 julelys pryder pladsen og danner rammen for de mange hyggelige boder med nostalgiske juleting, trælegetøj og glaskunst fra de bayerske skovområder. Nyd duften af honningkager og brændte mandler, mens du lytter til julemusikken fra rådhusets balkon og varmer fingrene på et krus varm ”Glühwein”. Boderne holder åbent fra 10 – 20.30 alle dage undtagen søndag, hvor der lukkes kl. 19.30. München er også oplagt til juleshopping med sine mange specialbutikker og stormagasiner i den indre by, så der er rig mulighed for at finde inspiration til årets julegaver og samtidigt komme i julestemning i årets sidste måned. billund - münchen Enkelt fra kr. 655,-*

Få vores bedste tilbud før alle andre, tilmeld dig vores nyhedsbrev på cimber.dk *Prisen gælder pr. vej inkl. skatter og afgifter og i begrænset antal. 54 FLYAWAY november-december 2011


Flyver du tit? Få rabat for hver take-off

Cimber Sterling Travel Club. Flyver du mere end 10 indenrigsrejser i kvartalet? Bliv medlem af Cimber Sterling Travel Club. Jo flere rejser du foretager jo mere rabat. Og samtidig får du både SAS Eurobonus Ekstrapoint og ret til at ændre dine billetter døgnet rundt. Smart, hvis fx mødet trækker ud. For med 582 ugentlige afgange til hele Danmark, kommer der altid et Cimber Sterling fly, du kan ombooke til. Rigtig god rejse.

Læs mere om de mange fordele på travelclub.cimber.dk Hele Danmarks flyselskab


Update • Produkter

Rutekort

Bergen Oslo Stockholm Norrköping

Aalborg København

Billund Aalborg

Karup

London Århus

Kiev Prag

Billund

København

München Salzburg

Rønne

Sønderborg

Firenze

Montpellier

Nice

Barcelona

Burgas Rom Napoli

Mallorca Alicante Antalya Sicilien

Málaga

Kreta

Tel Aviv

Maderia

Tenerife Gran Canaria

cimber sterlings flytyper ATR 42

Antal sæder: 46 Længde: 23 meter Vingespænd: 25 meter Hastighed: 567 km/t Aktionsradius: 3.644 km Brændstofforbrug: ca. 700 l/t

Fra provinsen ud i Europa » Når du rejser ud i Europa med Cimber Sterling, så husk, at der kan være både tid og penge at spare ved at flyve direkte fra din lokale indenrigslufthavn og videre ud i Europa. Karup, Sønderborg, Bornholm og Aalborg lufthavn tilbyder gratis parkeringsområder, og Cimber Sterling kan sørge for, at din kuffert bliver checket ind hele vejen til din slutdestination. Web-check-in » Spring køen over, og check ind hjemmefra. Online check-in er tilgængelig fra 22 timer til 1 time før afgang i følgende lufthavne: København, Billund, Bornholm, Aalborg, Aarhus,

ATR 72

Antal sæder: 66 Længde: 27,17 meter Vingespænd: 27,05 meter Hastighed: 515 km/t Aktionsradius: 3.770 km Brændstofforbrug: ca. 900 l/t

Karup, Sønderborg, Stockholm, Oslo og Bergen. Bagage » Har du ikke bestilt din bagage sammen med reservation af flybillet, kan du altid tilkøbe bagagen på cimber. dk eller ringe til 70 10 12 18. Du kan også vælge at betale direkte i lufthavnen. Hvis du har købt din billet hos dit rejsebureau, kan bagagen bestilles hos dem. Seating » Vi har fri seating på dansk indenrigs. Det vil sige, at man sætter sig efterhånden, som man kommer ombord. På alle vores udenrigsruter kan man mod et gebyr pr. vej selv vælge sit sæde i flyet.

56 FLYAWAY november-december 2011

CRJ 200LR

Antal sæder: 50 Længde: 26,77 meter Vingespænd: 21,21 meter Hastighed: 860 km/t Aktionsradius: 3.700 km Brændstofforbrug: ca. 1.400 l/t

Almindelige pladser koster 50 kr., vinduespladser 75 kr. og pladser ved nødudgangen 95 kr. Bestil dit sæde på cimber.dk. Det er frivilligt, om man ønsker at betale for en bestemt plads. Har du ikke valgt et bestemt sæde, får du tildelt en plads ved check-in. SAS Eurobonus-point » Du kan bruge dine SAS Eurobonus-point på alle Cimber Sterlings ruter. Derudover tilbyder vi optjening af Eurobonus Ekstrapoint på alle vores indenrigsruter såvel som skandinaviske ruter og på de fleste udenrigsruter. Se oversigten på cimber.dk

Boeing 737-700

Antal sæder: 148 Længde: 33,60 meter Vingespænd: 35,80 meter Hastighed: 853 km/t Aktionsradius: 6.230 km Brændstofforbrug: ca. 2.900 l/t

Pendleraftale – Cimber Sterling

Travel Club Er du indenrigspendler, og rejser du mere end 10 enkeltrejser på 3 måneder, kan du med fordel blive medlem af Cimber Sterling Travel Club. Som medlem får du adgang til billigere fleksible billetter. Med dit personlige log-in har du selv mulighed for at ændre billetterne før og efter afrejse. Læs mere på travelclub.cimber.dk


BØRSEN ANMELDELSE


Få hjælp til take-off Vidste du... at iværksættere og virksomheder kan få tilskud til at realisere deres vækstambitioner! Læs mere om dine muligheder på www.imidt.dk Kontakt erhvervsservice i region Midtjylland på Tlf.: 70 15 16 18


Update • Mad og drikke

Shopaway

Tilbydes på Cimber Sterlings udenrigsruter over 2 timer

Menu 1

Kun

1 valgfri mini spiritus, 1 valgfri sodavand, 1 valgfri vin eller øl, 1 pakke Chip n’ Dip, 1 valgfri sandwich eller pastasalat.

70,-

DKK SPAR 30,-

DKK 155,- EUR 22,- SEK 190,-

Menu 2 1 pose peanuts, 1 lækker valgfri sandwich/salat. Med valgfri sodavand

DKK 70,- EUR 10,- SEK 90,Med øl eller vin

DKK 80,- EUR 11,- SEK 100,-

Kun

155,-

DKK SPAR 30,-

Kun

Kun

60,-

65,-

DKK SPAR 20,-

DKK SPAR 20,-

Menu 3 – Hyggetime til børnene

Menu 4

1 Pringles, 1 valgfri sodavand, 1 valgfri Uniset aktivitetsbog.

1 valgfri muffin eller kanelfristelse, 1 valgfri kaffe, te eller kakao, 1 valgfri Bailey’s eller Renault cognac.

DKK 60,- EUR 8,50 SEK 75,-

Dagens sandwich Lun panini med mozzerella/tomat eller sandwich med kylling/karry eller pastasalat med kylling

DKK 65,- EUR 9,- SEK 80,-

Frit valg DKK

50,-

DKK 60,EUR 8,50 SEK 75,-

Vi beklager, hvis et specifikt produkt ikke skulle være tilgængeligt på denne flyrejse.

cimber.dk 59


Update • Mad og drikke

Shopaway

Tilbydes på Cimber Sterlings udenrigsruter over 2 timer

Frit valg DKK

25,-

Varm kaffe, kakao eller te

Kager

Saltknas

Nyd turen med en varm kop kaffe, kakao eller te.

Chokolademuffin eller kanelfristelse DKK 25,- EUR 3,50 SEK 30,-

Pittjes peanuts Pringles Chip n’ Dip

DKK 25,- EUR 3,50 SEK 30,-

Kun DKK

DKK 15,- EUR 2,- SEK 20,DKK 20,- EUR 3,- SEK 25,DKK 40,- EUR 6,- SEK 50,-

Frit valg

50,-

DKK

25,-

Vand og vin

Kaffe “Avec”

Drikke uden alkohol

Et godt glas vin bør nydes i selskab med kildevand. God til maden eller bare for sig selv.

Læn dig tilbage og snup en kop kaffe med Renault cognac eller en Bailey’s.

Ice tea peach (sukkerfri), kildevand, appelsin- eller æblejuice, Ramlösa, Sprite, Fanta, Coca Cola, Coca Cola Zero, Schweppes Indian Tonic eller Mr & Mrs T. Bloody Mary mix.

DKK 50,- EUR 7,- SEK 60,-

DKK 50,- EUR 7,- SEK 60,-

DKK 25,- EUR 3,50 SEK 30,-

Spiritus, miniature

Vin og øl

Renault cognac, Bailey’s, Gammel Dansk, Aalborg Taffel Akvavit, Bacardi rom, Smirnoff vodka, Gordons gin, Ballantine’s whisky.

Pilsner 33 cl. Rød- eller hvidvin 18,7 cl. Cava, mousserende vin Khulu Sky, hel flaske rødvin, 75 cl.

DKK 35,- EUR 5,- SEK 45,-

DKK 35,- EUR 5,- SEK 45,DKK 50,- EUR 7,- SEK 60,DKK 120,- EUR 17,- SEK 150,-


Update • Mad og drikke

Shopaway

Tilbydes på Cimber Sterlings udenrigsruter over 2 timer

KUN

DKK

35,-

Anthon Berg marcipanbrød

Underholdning for de mindste

Nyd lidt lækkert til kaffen om bord. Køb 8 lækre marcipanbrød i en æske.

Sjove Uniset aktivitetsbøger med farveblyanter. Udvalget kan variere ombord. DKK 35,- EUR 5,- SEK 45,-

DKK 55,- EUR 8,- SEK 70,-

2 FOR KUN DKK

40,-

Hollandse drop

Black lakrids

Haribo Matadormix

Kvalitetslakrids for alle lakridselskere.

Salte eller søde lakridser. 90 gram.

Nyd turen med slik fra Haribo. 500 gram.

DKK 35,- EUR 5,- SEK 45,-

DKK 25,- EUR 3,50 SEK 30,-

DKK 40,- EUR 6,- SEK 50,-

Frit valg KUN DKK

DKK

40,-

20,-

M&M’s

Twix Xtra

Snickers 2-PACK

Vælg mellem choco eller peanut. 430 gram

Sprøde kiks med blød mælkechokolade og karamel.

Lækker chokolade med karamel og sprøde peanuts.

DKK 40,- EUR 6,- SEK 50,-

DKK 20,- EUR 3,- SEK 25,-

DKK 20,- EUR 3,- SEK 25,-

cimber.dk 61


Update • Mad og drikke

Take Away tilbud

Tilbydes på Cimber Sterlings udenrigsruter over 2 timer

Kun

180,-

DKK SPAR 50,-

2 for kun

50,-

“Passe hus” gaven

Feriekit

1 Hollandse drop og 1 lækker valgfri lakridsboks.

2 kildevand, 2 valgfri mini spiritus, 2 valgfri sodavand, 1 Pringles, 1 Matadormix. Det hele leveres samlet i en pose lige til at tage med. DKK 180,- EUR 25,- SEK 225,-

DKK 50,- EUR 7,- SEK 60,-

Shopaway Basics Frit valg DKK

Frit valg

25,-

DKK

Nescafé, Nestea, kildevand, Coca Cola eller Coca Cola Zero,

DKK 25,- EUR 3,50 SEK 35,-

DKK 20,- EUR 3,- SEK 25,-

DKK 15,- EUR 2,- SEK 20,-

Snickers 2-PACK. Lækker chokolade med karamel og sprøde peanuts.

DKK 20,- EUR 3,- SEK 25,-

62 FLYAWAY november-december 2011

TILBUD

35,-

DKK

Enguentro rød/hvidvin 18,7 cl. Carlsberg eller Tuborg pilsner

DKK 35,- EUR 5,- SEK 45,-

Wasa knækbrødssandwich med Cream cheese & chives eller Crips & Cereals

Pittjes peanuts

Tilbydes på alle Cimber Sterlings udenrigsruter

45,-

Valgfri øl eller vin med peanuts

DKK 45,- EUR 6,- SEK 55,-

Det er nemt at betale: Vi foretrækker kreditkort. Ved kontant betaling modtages kun aftalt beløb. Ved betaling i udenlandsk valuta foretrækker vi sedler og der gives tilbage i DKK. Vejledende omregningskurs til EUR er 7,00 kr. Følgende kreditkort kan anvendes: Visa/Dankort, Diners Club, JCB, American Express og MasterCard (dog ikke Visa Electron eller Maestro) max. beløb DKK 2.000,-

Bemærk venligst: Medbragt øl, vin og spiritus må ikke nydes ombord. Vi henstiller til at medbragt mad og drikke ikke nydes ombord på fly, hvor det er muligt at købe varer til rejsen. På charterflyvninger kan dele sortimentet variere.

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer

DKK


Kontakt DG Media for annonce på 70 27 11 55

Bliv set af 250.000 passagerer! Kontaktpris kun 40 øre

“S kal du n u ud at rejse igen ? Husk, hvad ” blomster kan gøre. Sund og stærk – på jorden og til vejrs: Stræk- og bøj øvelser fra Fitn ess.dk.

øjere h u n d n e u Vil d eld dig o p ? Tilm erkursus n u. vores led

L ad drømm en e flyve. Husk at spille L otto.

Hvor mange medier giver dig 40 minutters koncentreret eksponering til 250.000 købestærke forbrugere? Meget få. Cimber Sterlings stoleryg er et af dem. Med 1.600 flyvninger til store dele af Europa og flest afgange til hele Danmark bliver dit budskab set af dansk erhvervsliv samt et bredt udsnit af den danske befolkning. I alt 250.000 købestærke passagerer pr. måned! Kontaktprisen for en måneds massiv eksponering på alle vores fly er bare 40 øre pr. sæde. Læs mere om dine muligheder for annoncering på flyaway.cimber.dk Hele Danmarks Flyselskab


Holstebro er vært for vækst I juli 2012 vokser indbyggertallet i Holstebro til det dobbelte. Da er kommunen vært for danmarkshistoriens største spejderlejr. Op mod 35.000 spejdere og andet godtfolk kommer til at opleve vestjysk gæstfrihed og får en oplevelse for livet. Også i dagligdagen er Holstebro en god vært for vækst i det lyse Vestjylland: I Nordvestjysk Udviklingspark (Nupark) arbejdes der med innovation, højteknologi og iværksætteri i et af landets største udviklingsmiljøer. Holstebro er en af de kommuner i landet, hvor den største del af energiforbruget kommer fra vedvarende energi, og her er verdens største biogasanlæg ved at blive opført. Med bl.a. Dansk Talentakademi har Holstebro nogle af landets bedste miljøer for talentudvikling inden for musik, kunst og design, dans, musical og teater og forfatter. Holstebro er flere gange kåret som en af landets bedste og flotteste handelsbyer, og nu har vi også fået en bazar. Med en stor husdyrproduktion og friske fisk fra Vesterhavet er Holstebro-området ”Danmarks sunde spisekammer”.

Fotos: Tilsted Com og Holstebro Kommune

Man skal ikke spejde længe for at opleve, at Holstebro er dynamo for vækst i Nordvestjylland, og at vi har en dråbe af kultur i alt, vi foretager os.

HOLSTEBRO.DK

Holstebro Kommune > Rådhuset > 7500 Holstebro