Issuu on Google+

KUO CHIA YI PROJECTS R E V I E W 1997:2001


KUO CHIA-YI

CONTEXTS

BACKGROUND 1979 | Born in Keelung City, Taiwan

EDUCATION 1997 | Bachelor of Science in Architecture Degree 2001 Department of Space Design, Ming Chuan University (MCU), Taiwan

PARTICIPATION AND ACHIEVEMENT 1999 | Selected Participation, International Workshop on Making Wave : 1999 Tainan-Boston Cultural Exchange Site of Anping District, Tainan, Taiwan Advisor : Joseph Tse Wang 2000 | Secretarial Department Director MCU Space Design Department Student Association 2001 | Publishing Planner and Co-editor Student Document of Department of Space Design, MCU 2001 | Publishing Planner and Co-editor Thesis Projects Review of Department of Space Design, MCU

PROFESSIONAL EXPERIENCE 2002 | Interior Designer 2004 ICON Space Design, Taipei, Taiwan 2004 | Project Designer 2006 Ricky Liu & Associates Architects + Planners, Taipei, Taiwan 2006 | Design Director 2011 imkci Design Studio, Taipei, Taiwan 2009 | Project Designer 2011 ARCTANGENT aRCHITECTURE + dESIGN, Taipei, Taiwan

PERSONAL DETAILS EMAIL | chiaikuo@gmail.com HOME | 2F.-1, No.31, Ln.55, Shensi Rd., Sinyi Dist., Keelung City 201, Taiwan (R.O.C.) PHONE | +886 987593969 02

INTRO

SECTIONS OF CONTEXT

| 04

SUNDIAL CEMETERY

| 10

INTERACTIVE REFUGE

| 18

DUALISTIC LIGHTBOX

| 24

ARTIST COLONY

| 30

Architectural Design Studio I 1998 Autumn

Architectural Design Studio II 2000 Spring

Architectural Design Studio III 2000 Autumn

Architectural Design Studio III 2000 Autumn

Architectural Design Studio III 2001 Spring


SECTIONS OF CONTEXT

INTRODUCTION The main intentoin of this assignment is to create a story-telling device, as a stage design of theatre. The Solitaire Mystery, a fantasy novel written by Norwegian writer, Jostein Gaarder in 1990. The philosophical themes of the story are around nature of existence and reincarnation of destiny. The book follows two seemingly separate stories: one of them is that a 12-year-old boy, Hans-Thomas, and his father are driving through Europe on a journey to locate and bring home the boy’s estranged mother. Another story is that a mystery hidden inside giant sticky bun which Hans-Thomas accidently acquired. As the plot develops, the two stories are progressing from parallel to overlap.

Program | Architectural Design Studio I Semester | 1998 Autumn Advisor | Chu Jui-chi


CONCEPT

SCENE A

Tunnel books consist of a set of pages bound with two folded concertina strips on each side and viewed through a hole in the cover. Openings in each page allow the viewer to see through the entire book to the back. Void and solid layers of scenery sections overlap, just like juxtaposition of time ,space, fantasy and reality. It also provides clues for the answer of this story.

The lake with amazing colorful goldfishes like flowing rainbows

ABSTRACT SYMBOL FOR THE LAKE

SCENERY DECONSTRUCTION

SIMULATION OF SCENE A

ABSTRACT SYMBOL FOR THE OPENING OF TUNNEL

SCENERY DECONSTRUCTION

SIMULATION OF SCENE B

ABSTRACT SYMBOL FOR THE GLASS PLANT

SCENERY DECONSTRUCTION

SIMULATION OF SCENE C

ABSTRACT SYMBOL FOR THE HALL

SCENERY DECONSTRUCTION

SIMULATION OF SCENE D

SCENE B TUNNEL BOOK

CONCEPT DIAGRAM

The canal located in the valley tunnel leading to a spectacular world

RIGHT : SCENERY DECONSTRUCTION Deconstructing narration of time and space represents the context of the story. The transparency and reflection of material characteristics symbolizes metaphor in the tale.

SCENE C WAY OF SEEING

An advanced plant of glass crafts

SCENE D The banquet hall where the key to a puzzle revealing cccc

04

SECTIONS OF CONTEXT

STAGE SIMULATION


PROLOG

SCENERY CHANGE

PANORAMA

SCENERY OVERLAP


SUNDIAL CEMETERY

CONCEPT The site is hidden in the environment, and a huge abandoned chimney on it has carried on its time as a sundial for decades.

Program | Architectural Design Studio II Semester | 2000 Spring Advisor | Chen Tung


A

B

SITE

DESIGN EVOLUTION

Because of the site closed to the main transport routes and its special soil, the brick kiln was constructed approximately in 1965. It mainly manufactured brick for constructional need. However, the kiln was closed down in 1985. Dozens of years later, the abandoned brick kiln and the chimney still completely stands erect, which are lost in the busy roads and in crowded development factories.

Underneath of the old brick kiln, the memorial space is constructed by digging and integrating abandoned smoke channels. Furthermore, it connects the burial area embedded in the hillside. The chimney above ground level is not only the sundial of this program but also the light well of the altar below. 1. Original constructions on the site

2. Digging abandoned smoke channels under the brick kiln

3. The opening for connecting the burial area

4. Integrating smoke channels under the chimney

5.Roof leaks of light for the altar

6. An additional roof volume

7.The roof volume formed by the shade of chimney

8. The roof transformation for inducting rainwater need

ORIGINAL SITE PLAN

VIEW A

VIEW B

SUNDIAL CEMETERY 07


PERSPECTIVE C

The aim of this project is to retain the existing buildings and the landscape with the least destruction in order to maintain the tranquility of the original site. All programs are connected with the circulation of the mourners (the living). Those travel from the surface descending to the underground memorial hall and finally reach their destination: outdoor graves. This process not just symbolizes a cycle of life but enable a link between the past, the present, and the future. It is also a course to settle one’s mind with dramatic space compression and the light changes.

CUTAWAY VIEW D

The horizon defines the boundary between the living and the dead. The graves are situated at the end of the mourning route, facing the open valley and humbly blending into the terrain and environment.

D C 7

1

4 2

6

1. Main Entrance 2. Tunnel 3. Water Garden 4. Cascade 5. Platform 6. Void 7. Grave

6

3

5

E SITE PLAN

08

SUNDIAL CEMETERY

GROUND LEVEL PLAN


PERSPECTIVE F

PERSPECTIVE E

The roof volume is formed by the shade of the chimney. The shape of the roof inducts rainwater into the basin. The reflection of light in different times enriches poetic expression of the underground memorial space.

6

5

4

2 3

G 1

F

BASEMENT LEVLE PLAN

1. Tunnel 2. Light Well / Altar 3. Memorial Hall 4. Terrace 5. Corridor 6. Grave

4

VIEW H

3

1. Light Well / Altar 2. Memorial Hall 3. Platform 4. Water Garden

H 1

2

SECTION G

SUNDIAL CEMETERY 09


INTERACTIVE REFUGE

CONCEPT A periscope is an instrument for observation from a concealed position. In its simplest form it consists of a tube with mirrors at each end set parallel to each other at a 45-degree angle.

Program | Architectural Design Studio III Semester | 2000 Autumn Advisor | Wen Tzu-hsien


PREMISE The major premise of the project is to create an interactive installation in the 90 x 90 x 210 cm limit. The internal space is designed by the ergonomic standard, and made several openings of senses, sight ( a periscope ) and hearing ( and intercom ) used to communicate with the external world.

2

3 1

1

2 3 PLAN

SECTION

1

1

2

3

1. Periscope 2. Intercom 3. Seat

3 FRONT ELEVATION

BACK ELEVATION INTERACTIVE REFUGE 11


ILLUSTRATION The refuge provides for people a place to respite from the external environment, and becomes the interface between the privacy and public. However, the observer in a limited space whose senses can been extended with Interactive devices. In this mobile installation, the user can observe the external environment through the periscope.The act of sharing a part of the chair with the person sitting outside and communicating with the intercom begins to blur the interface.

Visual extension through the periscope

Usage of the periscope

The internal space with openings of senses

12

INTERACTIVE REFUGE


DUALISTIC LIGHTBOX

INTRODUCTION “The inner box unpacks the outer at the same time as the outer box unpacks the inner.� The main purpose of this project is to create a mobile and reusable promotion booth of yearly student recruiting for school. In order to analyze the subjective position between seeing and being seen, the main idea is tried not only constructing the dramatic atmosphere for this promotion booth, but also enabling the function of street promotional device.

Program | Architectural Design Studio III Semester | 2000 Autumn Feature | Group Project Position  | Group Leader


CONCEPT The concept is inspired by the peepshow box which is a device containing a set of pictures or objects. People can view the images in the box through a small hole or magnifying glass on it. Before unfolded (STEP 1), the box is a mobile equipment of advertising promotion like a peep box. However, after unfolded (STEP 5), it transforms into an exhibition booth. When the viewers enter this light box, they also become a part of images. PEEPSHOW BOX

STEP 2

STEP 1

STEP 3

STEP 5

14

DUALISTIC LIGHTBOX

STEP 4


DUALISTIC LIGHTBOX 15


ARTIST COLONY

CONCEPT Symbiosis: any of several living arrangements between members of different species, including mutualism, commensalisms, and parasitism. In a very broad sense, any association between two species population that live together is symbiotic, whether the species benefit, harm, or have no effect on one another..

Program | Architectural Design Studio III Semester | 2001 Spring Advisor | Wen Tzu-hsien


ANALYSIS In the study of conceptual models, the major intention is to represent the phenomenon of symbiosis. The first approach is that using void and solid materials distinguish between hosts and guests. These solid fragments are joined together with structures. In the second study, an existing object (space) was placed in with external ones. Among this process, a close interdependence between them occurs.

ARTIST COLONY 17


SITE

PROGRAM

The site is located in the important marketplace of consumer electronics products and surrounded by transportation routes (flyovers and roads), as an isolated island hidden in the city. It stands quietly among other magnificent structures, often going unnoticed by passerby. Therefore the ruins and landscape in the site was preserved. This design began to develop from the existing construction.

Designed to invigorate local cultural energy, this programs offer several working studios where the artists interact with each other and a broader audience through public lectures and shows. Inspired by the grand surrounding scenery, the resident artists are encouraged to explore the many possibilities available to them for creating new work. The whole site is enclosed by the external wall. All functions are extended from the interior wall which also defines the public (artist’s studios) and private (exhibition spaces) places. The circulations connect all programs, and finally intersect in the primary exhibition space.

3 2 1 ROOF LAVEL PLAN SITE PLAN

6

5

4

GROUND LAVEL PLAN VIEW B

1. Main Entrance 2. Sky Bridge 3. Platform 4. Entrance Hall 5. Primary Exhibition Space 6. Artist’s Studio 7. Performance Space 8. Muiltpurpose 9. Sunken Court

7 8 9

VIEW B

18

ARTIST COLONY

BASEMENT LAVEL PLAN


ARTIST COLONY 19


LQ Portfolio