Page 1

PROPOSTES PEDAGÒGIQUES Com a complement a la sèrie de continguts amb què Barcelona Ciència se suma a la commemoració de l’Any Internacional de la Química 2011, s’incorporen algunes propostes pedagògiques desenvolupades per diverses institucions i entitats del Consell de Coordinació Pedagògica, coordinades des de l’ Institut d’Educació de Barcelona. Es tracta d’una oferta adreçada als centres educatius, sense excloure que les activitats puguin ser interessants també per a un públic no escolar, a partir de la qual s’explica la química i la seva relació amb temes i àmbits diferents com el tractament de l'aigua, la química i la vida, el desenvolupament de fàrmacs i la contaminació atmosfèrica. El format de les propostes és divers i inclou activitats participatives com tallers, d’altres com xerrades, espectacles i una exposició virtual. Activitats i recursos de química recomanats per als centres educatius CONSELL SUPERIOR D’INVESTIGACIONS CIENTÍFIQUES (CSIC)

L’ Institut de Química Avançada de Catalunya(IQAC), amb l’objectiu de donar a conèixer les seves investigacions, ofereix el programa “LA QUÍMICA: TAN ANTIGA I TAN MODERNA” que enguany inclou les següents activitats. • Entre molècules Exposició virtual L’exposició “Entre molècules. Any Internacional de la Química 2011. CSIC” ofereix una visió amena, divulgativa i didàctica de la Química. La mostra està dirigida a tota la població, amb especial atenció als joves estudiants dels diferents cicles educatius de secundària. A través de 22 panells s’introdueix al visitant en el paper central de la química i les seves aportacions a la humanitat. El material de l’exposició es complementa amb tres unitats didàctiques adaptades a tres nivells educatius de secundària que es poden descarregar gratuïtament del mateix web. L’exposició es pot descarregar (completa) gratuïtament des de la pàgina web, omplint el següent formulari .


• La qualitat de l’aire a Barcelona i els efectes col·laterals de la lluita contra el canvi climàtic Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (CSIC) Aquesta conferència, a càrrec de Xavier Querol (IDAEA) ens demostra que les ciutats espanyoles superen els valors acceptables per a la salut humana. S’analitzen les causes, les possibles solucions i les possibles interferències procedents de la mitigació del canvi climàtic.

• Història del DDT. Què es pot fer quan les coses ben fetes surten malament? Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (CSIC) En les primeres etapes de la seva utilització, el DDT va permetre eliminar el mosquits transmissors de la malària de moltes zones del món. Semblava que s’havia trobat un producte molt eficient que era innocu per als animals de sang calenta. Més endavant es veié que aquesta hipòtesi era molt equivocada. Avui, trobem que el DDT i el seu metabòlit, el DDE, encara és present a tots els ecosistemes del món i en els organismes que els habiten. La història d’aquest insecticida i els compostos de propietats semblants encara no s’ha acabat. A càrrec de Joan Grimalt (IDAEA).

• ADN i ordinadors Institut de Química Avançada de Catalunya (CSIC) Els àcids nucleics (DNA i RNA) estan formats per cadenes molt llargues de nucleòtids, i tenen un paper fonamental en la transmissió genètica. Des de la dècada dels 80 es possible preparar versions petites dels àcids nucleics anomenades oligonucleòtids, els quals han estat clau pel desenvolupament de la biologia molecular. Recentment s’ha trobat un nou ús pels oligonucleòtids lligat a l’electrònica: la seva utilització en la preparació de estructures ordenades que podrien ser utilitzades en un futur per la fabricació de dispositius nanoelectrònics. A càrrec de Ramon Eritja (IQAC).

• Només afegiu aigua! Institut de Química Avançada de Catalunya (CSIC) Durant la Setmana de la Ciència 2011, seguint la tradició dels darrers anys al IQAC, es projectarà una selecció de les conferències il·lustrades que el Dr. Peter Wothers fa cada any al Festival de la Ciència de Cambridge, dins l’Open Day del Departament de Química de la Universitat, amb una gran èxit de públic. Sota el títol "Just add Water" s’inclouen peces que tracten sobre la reactivitats dels sòlids i les solucions, la deshidratació, les propietats de l’aigua com a solvent o l’aigua en els carbohidrats, entre d’altres. El vídeo és en anglès i el ponent de l’IQAC serà Gregori Valencia.

Hi haurà química entre nosaltres?

2


Institut de Química Avançada de Catalunya (CSIC) En un to divulgatiu es presenten tres exemples de la investigació del grup de recerca d’Àngel Messeguer on es veu el paper que la contribució de la química pot representar per a cercar solucions a problemes de la nostra societat en l'àmbit de la salut (envelliment, intoxicacions, malalties degeneratives).

• Sabons: de bombolles a cristalls líquids (la importància de la nanoestructura) Institut de Química Avançada de Catalunya (CSIC) En aquesta conferència a càrrec de Ramon Pons (IQAC) s’exposaran les tècniques de dispersió de radiació, dispersió de llum làser i dispersió de raigs-X que permeten obtenir informació sobre la dimensió i forma dels agregats formats per molècules tensioactives i es farà un repàs de les estructures que es formen.

• Suïcidi cel·lular: rituals per a la supervivència Institut de Química Avançada de Catalunya (CSIC) Igual que els essers vius, les cèl·lules, com a unitat mínima que els componen, neixen, proliferen i moren. També, com passa en els organismes superiors, no totes les morts es produeixen de la mateixa manera: algunes són accidentals, però n’hi ha d'altres que estan programades genèticament i es poden considerar com veritables autoimmolacions. Els científics poden aprofitar el coneixement d'aquests rituals per al descobriment de noves estratègies terapèutiques. A càrrec de Josefina Casas (IQAC).

Conferències divulgatives Recomanades ESO, batxillerat i cicles formatius(12–18 anys) Dates: A Convenir Durada: 1h Lloc:

Sala

d’Actes

Desenvolupament

del

(CSIC),

Centre Jordi

d’Investigació

Girona

18-26,

Barcelona Reserves: 93 400 61 00 ext. 2204 Preu: Gratuït Més informació: www.dicat.csic.es

JARDÍ BOTÀNIC - MUSEU DE CIÈNCIES NATURALS DE BARCELONA

3

i

08034


• Unes cols ben cools Taller Recomanat 1r cicle d’ESO (12- 15 anys) El color de la col roja, i les seues propietats particulars, es deu a un pigment, l’antocianina, que, a diferència d’altres pigments vegetals, és soluble en aigua. Podem canviar el color púrpura de l’aigua afegint-hi àcids o bases.

• Juguem a fer néixer la vida Joc de simulació Recomanat cicle superior d’educació primària (10-12 anys) La vida és un conjunt de propietats que es tradueixen en processos. A partir de la simulació en aquest joc es recreen l’escenari i condicions primitives de la Terra abans d’aparèixer la vida, i els canvis que aquesta ha provocat.

• De peus a terra Espai de descoberta autònoma (conduit per un/a Educador/a) Recomanat cicles mitjà i superior d’ educació primària (8-12 anys) Les característiques del sòl, com la seva composició, textura o acidesa, determinen les plantes que hi poden viure, i en condicionen el seu aspecte i funcionament.

Dates: del 21 al 25 de novembre (10, 11 i 12.30 h) Durada: 45 min Lloc: Jardí Botànic, Dr. Font i Quer 2, Parc de Montjuïc. 08038 Barcelona Reserves: 93 256 22 20, activmuseuciencies@bcn.cat Preu: Gratuït Més informació: www.jardibotanic.bcn.es Aforament limitat (màxim 15 persones per sessió)

MUSEU AGBAR DE LES AIGÜES •

La química deEspectacle l’aigua científic Recomanat 14-18 anys

De la mà d’en Dani Jiménez-Albiach, ens submergirem en la relació entre la química i Dates: 24 i 25 novembre (ESO) i 27 novembre (públic l’Aigua. En aquest espectacle, convertirem el dipòsit del Museu en un laboratori ben familiar) curiós, on tots els que hi entrin es transformaran en els diversos elements químics i podran Durada: h experimentar un seguit de1 reaccions, més o menys explosives, relacionades amb l’aigua. Lloc: Museu Agbar de les Aigües, Ctra. De Sant Boi 4-6, 08940 Cornellà de Llobregat Reserves: 93 342 35 38 (reservar grups escolars, públic familiar no es fan reserves, aforament limitat) 4 Preu: Gratuït Més informació: www.museudelesaigues.com


PARC CIENTÍFIC BARCELONA • Com es fan els medicaments? El desenvolupament de nous medicaments passa per moltes etapes. Una de les més importants és trobar la molècula que actuï com a fàrmac. Durant l’activitat joves investigadors ens explicaran les etapes del desenvolupament dels medicaments, així com la recerca que estan duent a terme per al tractament de malalties neurodegeneratives com ara el Parkinson i l’esquizofrènia, dues malalties que actualment tenen una gran incidència. Els assistents podran participar en la síntesi d’un fàrmac que s’està estudiant com a possible medicament per al Parkinson i analitzar el producte que n’obtindran.

Taller Recomanat 2n cicle d’ESO,batxillerat i cicles formatius (1418 anys) Dates: 3 novembre, 1 desembre, 12 gener, 2 i 23 febrer, 15 març, 12 abril. Durada: 2 h Lloc: Parc Científic de Barcelona, Baldiri Reixach 4, 08028 Barcelona Reserves: Programa d’Activitats Escolars (PAE), http://www.bcn.cat/educacio/pae Preu: Gratuït Més informació: www.pcb.ub.es/recercaensocietat

MUSEU DE LA CIÈNCIA I DE LA TÈCNICA DE CATALUNYA (mNACTEC)

5


• Dimecres de química Cicle de conferències Recomanat + 16 anys L’atracció sexual, la sostenibilitat, la generació de riquesa, la conservació del passat, la síntesi orgànica... i la QUÍMICA, explicat pels experts. Dates: 5, 12, 19 i 26 d’octubre, 19 h Durada: 1 h Preu: Gratuït • Cicle de literatura científica 2011 Presentació de llibres Recomanat + 16 anys La química ens envolta: és a la cuina, a la salut, en les relacions humanes, en el paisatge de les nostres ciutats, en l’art... I llavors, perquè la desconeixem tant? Perquè ens és tan estranya? El propis autors faran la presentació: L’artista en el laboratori. Pinzellades sobre art i ciència de Xavier Duran; Sferificacions i macarrons. La química dels productes de casa i La truita cremada de Claudi Mans; i La vaca esfèrica. Conceptes científics quotidians que, d’entrada, jo no devia entendre prou bé, també de Claudi Mans. Dates: 22 setembre, 13 octubre i 15 desembre, 19h Durada: 1 h Reserves: Inscripció on-line Preu: Gratuït • Tot és química Visita guiada Recomanat cicle mitjà i superior d’educació primària, ESO, batxillerat i cicles formatius (8-18 anys) Visita guiada a l’exposició que mostra la diversitat i versatilitat de comportament dels elements químics. Després dins la pròpia essència de la química s’explica que els elements i els compostos químics són la base dels productes que s’obtenen en la indústria. Finalment, es dedica un espai a la contribució positiva de la química en els diferents àmbits de la vida: la salut, el lleure, les comunicacions, l’art, l’esport, la llar, etc. Dates: A convenir Durada: 1 h Preu: 42€ grup + 2 € alumnes Aforament limitat • Endinsa’t a la química Taller teatralitzat i demostració Recomanat cicle superior d’educació primària –, ESO, batxillerat i cicles formatius (10-18 anys)

6


Durant la visita teatralitzada per l’exposició “ Tot és química”, un personatge teatral ens farà conèixer en primera persona la part més humana de la ciència, tot explicant la seva obra. Al final de la visita els alumnes podran presenciar una “Desnaturalització de proteïnes a la francesa”, una demostració amb l’objectiu de descobrir que la cuina també és química. Dates: A convenir Durada: 1 h 30 min Preu: 155€/grup + 2€/alumne • Taller de química Taller Recomanat ESO, batxillerat i cicles formatius (12-18 anys) Els alumnes aprendran conceptes per a la comprensió dels avenços científics i les aplicacions actuals de la química. Treballaran compostos i substàncies, reaccions químiques, proteïnes, coagulació, saponificació, àcids i bases. Dates: A convenir Durada: 1 h 30 min Preu: 78€/grup + 2€/alumne

Lloc: Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), Rambla d’Ègara 270, 08221 Terrassa Reserves: 937 892 244 Més informació: www.mnactec.cat

Podeu trobar més recursos en relació a les activitats de l’Any de la Química 2011 al web Barcelona Cultura i més informació de les activitats al Programa d’Activitats Escolars (PAE).

7

Propostes pedagògiques  

Propostes pedagògiques

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you