Page 1

semesterboek semester 2012-2013 Basisboek Ontwerp & Ruimte De Tanerij

2.1


3

De Tanerij

Sem 2.1 Ontwerp en Ruimte

week 1-9 2012-2013

Zwolle is een stad met een stevige economische positie, dit maakt het dan ook een geliefde stad om in te wonen. De afgelopen jaren heeft Zwolle er hard aan gewerkt om op velerlei fronten de aantrekkelijkheid verder te vergroten. Zo is er een uitstekend culinair aanbod, van toprestaurants tot gezellige eetcafés. Tevens is er op cultureel gebied de nodige keuze, theater Odeon De Spiegel, Museum de Fundatie en niet te vergeten tal van evenementen en festivals die elk jaar weer worden georganiseerd. Daarnaast de Diezerpromenade en zijstraten die een ruim gevarieerd aanbod bieden voor het winkelende publiek. Dit alles is gelegen in een compact historisch centrum met een eigentijdse sfeer.

Het Noordereiland is het noordelijkste deel van de binnenstad, gescheiden van de rest door de Thorbeckegracht. De gemeente werkt hard aan de herontwikkeling van het Noordereiland, zodat het een bijzonder stadsdeel wordt voor wonen, winkelen en uitgaan. In 2008 heeft de gemeenteraad ingestemd met het Stedenbouwkundig Programma van Eisen voor het Noordereiland. Dit SPvE vormt het ruimtelijk kader voor de herontwikkeling van het gebied. Het Noordereiland lag tot het einde van de zestiende eeuw buiten de stad, maar bij de aanleg van de wal in het begin van de zeventiende eeuw veranderde de situatie. De middeleeuwse vestingwerken werden vervangen en op de plaats van het tegenwoordige Noordereiland kwamen drie bastions (vestingwerk/ bolwerk). Het Vispoortenbolwerk, het Nijkerckenbolwerk en als derde bolwerk was er de Tanerij. Op die plaats staat het Spinhuis, voormalig was dit gevangenis, tegenwoordig Librije's Hotel. Ongeveer twee eeuwen lang hebben de bolwerken rond de stad dienst gedaan, waarna ze verdwenen. In de loop der tijd heeft het Noordereiland wel een andere bebouwing gekregen, zoals de gasfabriek in 1846, ijzergieterij De Nijverheid in 1851, de Ambachtsschool in 1898 (het Flevogebouw) en een tal van woningen. Rond 1970 werden veel van deze bouwwerken gesloopt. Het Noordereiland was de laatste Zwolse bastion waarvoor een stedenbouwkundig plan moest worden ontwikkeld. Tegenwoordig staat er op de plek van de afgebroken gasfabriek een theater genaamd Odeon De Spiegel deze werd gebouwd in 2004 en geopend door koningin Beatrix in 2006. De ontwikkelingen op de Tanerij hebben uiteindelijk ten doel om dit deel van het Noordereiland
zodanig van kwalitatief hoogwaardige functies en bebouwing te voorzien dat het gaat functioneren
en beleefd wordt als een onderdeel van de historische binnenstad van de gemeente Zwolle.

Sem 2.1 Ontwerp en Ruimte

Inleiding

1


Inhoud

Colofon Auteurs: Docenten van het Cibap vakschool voor verbeelding te Zwolle Illustratie en grafisch ontwerp: Mark Monsma Opmaak en grafische vormgeving: Yvonne Bouwmeester

Sem 2.1 Ontwerp en Ruimte

Š 2013 Cibap vakschool voor verbeelding

2

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieĂŤn, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

De Tanerij Inleiding Ontwikkeling van het Flevogebouw

1 3

Opdrachten Nibourg Gemeente Zwolle Op te leveren producten

4 4 5 5

Op te leveren producten A1 De doelgroep in kaart H1 Shop-in-shop en experimentele presentatie H2 Interieuradvies H3 Boekje 'De Smaak van Zwolle' H4 Fotoschilderij en kunstdossier H5 Productfotografie en reportagefotografie Telefoonlijst

5 6 6 7 7 7 8


De Tanerij

Ontwikkeling van het Flevogebouw Wonen op een prominente toplocatie, naast de spraakmakende schouwburg De Spiegel en tegenover het nieuwe hotel/restaurant van Jonnie Boer, in een monumentaal complex is slechts gegeven aan tien kopers.

Onder architectuur van Jo Crepain wordt het voormalige 'Flevogebouw' en zijn omgeving binnenkort geheel gerenoveerd tot een kleinschalig en modern appartementencomplex met lifestyle-winkels op de begane grond en 10 appartementen op de eerste en tweede verdieping met fantastisch uitzicht over de singel, de stadsgracht of de oude historische binnenstad.

De appartementen verschillen in grootte van 130 m² tot 230 m² (GBO) en zijn allen voorzien van een loggia of buitenterras en een parkeerplaats in de semiautomatische parkeergarage. Makelaar De Graaf van Vilsteren regelt de verkoop van deze appartementen.

Sem 2.1 Ontwerp en Ruimte

Het uit 1898 daterende gemeentelijk monument, 'het Flevogebouw' zal aan de achterkant uitgebouwd worden. Dit heeft een aantal voordelen. De afstand tussen het Spinhuis en het Flevogebouw wordt kleiner. Het plein wordt zo intiemer en aangenamer voor voetgangers. Aan de kant van het plein krijgt het Flevogebouw hierdoor een eigen gezicht. En door de uitbouw is het mogelijk om op straatniveau winkels te maken. Daardoor krijgen de winkels in het Flevogebouw een uitnodigend karakter waarmee op straatniveau een goede entree ontstaat voor de interieurwinkel Nibourg.

3


Opdrachten

Nibourg

Sem 2.1 Ontwerp en Ruimte

4

De Tanerij

Gemeente Zwolle

De interieurwinkel Nibourg (een winkel voor het hogere segment) vraagt jullie hulp voor de invulling van een aantal ideeĂŤn. Zij willen graag de nieuwe bewoners van de appartementen een gratis interieuradvies aanbieden. Gezien de prijs van de appartementen mag het interieur ook wel wat kosten. Uiteraard dient jullie plan dan ook van topniveau te zijn en moet over elk detail nagedacht worden. Bij het een eerste gesprek met een potentiĂŤle klant wil Nibourg graag als cadeau een materialenboek aanbieden waarin alle verschillende mogelijkheden voor wandbekleding beschreven zijn. Nibourg krijgt namelijk vaak vragen van klanten die hierover advies willen hebben. Daarnaast wil Nibourg graag dat jullie nadenken en een plan maken voor een shop in shop in hun winkel en een experimentele presentatie rondom een van de merkproducten die in de shop-in-shop verkocht worden. Naast alle designmeubelen wil Nibourg namelijk graag een aantal 'merkshops' (shop-inshop) vestigen. Deze 'merkshops' verkopen 'design' woonaccessoires passend bij de hoofdthema's van Nibourg zoals eten, slapen, textiel, zitten, etc. Nibourg heeft gevraagd of jullie eerst een onderzoek willen doen naar 6 merkfabrikanten/ontwerpers die worden gepresenteerd in de merkshops, dit onderzoek moet verwerkt worden in een Style Guide. Denk aan: Itala, Alessi, Villeroi & Boch, Zack, Guzinni, Designers Guild, Bodum enz.

De gemeente Zwolle vraagt jullie een marktonderzoek te doen en de doelgroep voor de appartementen in kaart te brengen. Door de doelgroep in een bredere context te plaatsen wil de gemeente de behoefte van toekomstige bewoners van de appartementen helder krijgen. De gemeente vraagt jullie hulp hierbij. Zij willen namelijk ook, in samenwerking met Jonnie Boer ('de Librije'), een boekje uitbrengen dat 'De smaak van Zwolle' gaat heten. Hierin moet informatie komen over thema's als o.a.; culinair, mooiste plekjes, cultuur en beleving, wonen en leven. Dit boekje wordt als welkomstgeschenk gegeven aan de nieuwe bewoners van de appartementen en als (relatie)geschenk voor de gasten van Jonnie Boer. Om het overzichtelijker te maken moet er in het boekje ook een stadswandeling worden opgenomen, een looproute langs 'De Smaak van Zwolle'.


De Tanerij

Op te leveren producten A1

De doelgroep in kaart De gemeente Zwolle vraagt jullie een marktonderzoek te doen. Tijdens de lessen MRA brengen jullie de doelgroep voor de appartementen in kaart. Deze plaats je in een bredere context door hun positie in de samenleving, inkomen, en persoonlijke kenmerken te omschrijven. Daarnaast breng je de behoeftes van de doelgroep met betrekking tot wonen en leven in kaart. Op basis van de gevonden resultaten breng je een advies uit. Je presenteert uiteindelijk de doelgroep en hun behoeftes. Tijdens de lessen LB doe je onderzoek naar de beleving van de doelgroep op het gebied van cultuur, culinaire interesses, de mooiste plekjes in Zwolle, wat is er voor de doelgroep te doen? Beide onderzoeken neem je mee in je advies voor de gemeente en het onderzoek dient ook als tekstuele inhoud voor het boekje' De Smaak van Zwolle', dit boekje maak je digitaal bij RPG. Tijdens de LB lessen maak je ook de stadswandeling/ looproute op papier die in het boekje opgenomen moet worden. Om meer inzicht te krijgen in de doelgroep en het vormen van een eigen mening moeten jullie op zoek naar krantenartikelen over de doelgroep. Deze artikelen neem je mee naar de lessen LB en worden klassikaal besproken. Daarnaast leer je een aantal vaardigheden op het gebied van management.

Sem 2.1 Ontwerp en Ruimte

5


De Tanerij H1

Shop-in-shop en experimentele presentatie Om een shop-in-shop te kunnen ontwerpen voer je, tijdens de lessen RPW, eerst onderzoek uit naar verschillende shop-in-shops. Je maakt een materialenbord waarin je laat zien welke kenmerken je terug wilt laten komen in jouw ontwerp. Daarna ga je aan de slag met het maken van verschillende schetsen en verschillende proefmodellen. Je maakt van foambord een maquette van jouw uiteindelijke ontwerp, schaal 1:50. Je presenteert de maquette samen met een verslag (A3). Tijdens de lessen RPP maak je een experimentele presentatie rondom ĂŠĂŠn van de merkproducten die in de shop-in-shop worden verkocht. Je maakt eerst een aantal ontwerpschetsen voor jouw experimentele presentatie. Uitgangspunten voor het ontwerp zijn: info uit je Style Guide, productwaarden (rationeel, fysiek, emotioneel) merk/productimago. De decoratie die je gaat toevoegen en maken, moet geabstraheerd zijn en een opvallende textuur hebben. Zorg ervoor dat de meerwaarde en productimago/stijl op overtuigende wijze wordt gecommuniceerd. Hiervoor ga je, tijdens de lessen RPD, eerst aan de slag met verschillende experimenten en materiaalstudies. Deze experimenten en studies presenteer je in een materialenboekje. Vervolgens maak je een aantal schetsen en proefmodellen die als basis dienen voor je uiteindelijke decor.

Start met een onderzoek naar 6 merkfabrikanten/ontwerpers die in de shop-inshop kunnen worden gepresenteerd. De resultaten van je onderzoek presenteer je in een Style Guide (RPP). Je fotografeert het eindresultaat van je experimentele presentatie en de foto (professioneel geprint) neem je op in je Style Guide. Je bestudeert de theorie achter VM plannen en maakt een assortimentscollage op A3 voor een gedeelte van de shop waarvoor een VM plan gemaakt wordt en je doet onderzoek in OLC/ internet en in de stad naar winkelpresentaties.

H2 Interieuradvies

Sem 2.1 Ontwerp en Ruimte

Maak een compleet interieuradvies aan de hand van het gegeven Programma van Eisen (PvE). Je start met het maken van een doelgroepcollage en een sfeercollage. In het plan komen twee tekeningen, een presentatietekening en een technische tekening van het appartement. Ook maak je een materialenboek waarin je laat zien de verschillende mogelijkheden voor wandbekleding. Tijdens de lessen RVI krijg je informatie over het tekenen van plattegronden in VectorWorks. Je doet eerst basiskennis op en maakt daarna een plattegrond van een appartement. Je presenteert het geheel in een presentatiemap met daarin de collages, gemaakte tekeningen en de uitgewerkte plannen.

6


De Tanerij H3

Boekje 'De Smaak van Zwolle' Maak voor de gemeente Zwolle het boekje 'De smaak van Zwolle'. Je gebruikt het onderzoek wat je gedaan hebt bij LB en MRA voor de tekstuele inhoud. Zelf ga je nadenken over beeldmateriaal (foto's en afbeeldingen) waar je het boekje verder mee gaat vormgeven. Neem zeker de 5 foto's op die je hebt gemaakt tijdens de lessen fotografie en vergeet de stadswandeling niet!

H4

Fotoschilderij en kunstdossier Je maakt voor in de shop-in-shop een fotoschilderij van een luxe product. Je gaat uit van één van de merken die in de shop-in-shop wordt verkocht. Tevens ga je aan de slag met oefeningen in perspectief tekenen en maak je de eerste onderdelen voor je kunstdossier.

H5

Productfotografie en reportagefotografie Maak een fotoboekje over productfotografie. Je maakt aantal product foto's, één moet je ook gebruiken voor het fotoschilderij dat je maakt bij OEV. Je maakt 5 foto's voor in het boekje 'De smaak van Zwolle'. Denk aan uit eten, winkels, theater, vervoer, mooiste plekjes, etc. Tijdens de lessen fotografie krijg je uitleg over; productfotografie, belichting, compositie en beeldopbouw. En je krijgt uitleg over reportagefotografie.

Sem 2.1 Ontwerp en Ruimte

7


De Tanerij

Telefoonlijst

Projectgroep / tutorgroep Naam

1

2

3

4

5

6

7

8

Sem 2.1 Ontwerp en Ruimte

Tutor

8

Telefoon

Overige


Cibap vakschool voor verbeelding Postbus 868

8000 AW

Zwolle

038 454 69 44

info@cibap.nl

www.cibap.nl

Cibap-sem 2.1-3D-De Tanerij-2013  

Zwolle is een stad met een stevige economische positie, dit maakt het dan ook een geliefde stad om in te wonen. De afgelopen jaren heeft Zwo...