Page 1

Oud studente Linda van ’t Geloof 2006 Diploma Vormgever Productpresentatie 2013 Senior Visual Merchandise / Etaleur bij Gaastra International Sportswear

“Mijn grote passie om alles mooi te maken in het leven, kan ik in deze job goed tot uiting brengen”

“Na het Cibap heb ik aan het AMFI ‘Fashion and Branding’ gestudeerd. Vervolgens heb ik verschillende werkgevers gehad en nu werk ik bij Gaastra. Ik heb altijd al gedroomd van een baan in de mode. De dynamiek in deze wereld spreekt me aan. Dat houdt me scherp en zorgt ervoor dat ik mezelf altijd blijf ontwikkelen. Bij Gaastra ben ik verantwoordelijk voor de etalages van de Gaastra winkels, het merchandisen van de winkels die Gaastra verkopen en het stylen van de showrooms. Ook begeleid ik de stagiaires van het Cibap en dat geeft altijd erg veel voldoening. Het geeft een kick om ze de kneepjes van het vak te leren, maar nog leuker is dat ik ook geïnspireerd raak door hen! Iedere dag geniet ik van de creativiteit en de afwisseling.”

Oriëntatieperiode

Read all about it studentenkrant uitgave December 2013

Het eerste jaar van het Cibap begint met een oriëntatiefase van 10 weken, waarin je met verschillende richtingen kunt kennismaken. Daarna maak je jouw definitieve keuze en kies je voor de richting Ontwerp en Media, Ontwerp en Ruimte of Decorateur en Restaurator.

ontwerp en media grafisch vormgever animatie-/ audiovisueel vormgever interactief vormgever

Naam: Ines Buter Opleiding: 1e jaar oriëntatiefase, daarna Ontwerp en Ruimte

ontwerp en ruimte vormgever productpresentatie ruimtelijk vormgever kleur- en interieurvormgever

“Iedereen is op het Cibap lekker zichzelf’’

ontwerp en vakmanschap ontwerpend meubelmaker decorateur en restaurator

‘’Dit is mijn eerste jaar op het Cibap. Ik vond de oriëntatiefase heel leerzaam en leuk. Ik kwam hier op school voor Ontwerp en Ruimte, maar ik begon te aarzelen of ik geen Ontwerp en Media wilde doen. Uiteindelijk hebben de leraren en mijn mentor mij goed geholpen met het nemen van die beslissing. Ik vind het heerlijk om met mijn handen bezig te zijn en ik wil de richting etaleren gaan doen. Het Cibap is een hele creatieve school die overal zijn eigen twist aan geeft. Mijn advies? Kies een opleiding die je echt leuk lijkt. Dat is heel belangrijk!”

cibap open

Opleidingen niveau 4

Voorlichtingsmiddagen: Donderdag 12 december Donderdag 13 maart Donderdag 24 april

Opleiding niveau 2 Medewerker Vormgeving

Wil je zelf de sfeer op het Cibap ervaren? Dan ben je van harte welkom op een van onze voorlichtingsmiddagen en/of Open Dagen. Je kunt je hiervoor aanmelden op onze website: www.cibap.nl

Open Dagen: Vrijdag 31 januari Zaterdag 1 februari

Bereikbaarheid Het Cibap is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf station Zwolle ben je binnen 10 minuten in stadsbus lijn 2 bij ons op school. Ook met de auto is het Cibap goed te bereiken. Het stadscentrum is op loopafstand. Kijk op www.cibap.nl voor een gedetailleerde routebeschrijving.

Cibap werkt samen met 4 andere creatieve vakscholen. We delen onze kennis en ervaring zodat onze studenten straks klaar zijn voor een baan in de creatieve industrie. Meer informatie op: www.creativespirit.nl


Op kamers in Zwolle

Versnellen

Er komt een moment dat je op eigen benen wilt staan. De hele week pizza eten als je daar zin in hebt en op vrijdagavond met je was naar huis klinkt opeens heel aantrekkelijk. Je weet dat het tijd is om op kamers te gaan.

Naam: Dominique van Rhee Opleiding: Ontwerp en Media, richting Grafisch Vormgever, leerjaar 4 (versneld)

Naam: Eline de Boer Opleiding: Ontwerp en Ruimte, richting Grafisch Vormgever, leerjaar 3

’Ik ben ervan overtuigd dat creativiteit niet alleen afhankelijk is van niveau.’’

‘’Ik reisde zo’n 2,5 uur per dag en toen ik naar de tweede klas van het Cibap ging, was ik toe aan een volgende stap. Het studentenleven en de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken leken mij wel wat. Via internet vond ik mijn kamer. Na een kennismaking met de bewoners, werd ik gekozen.”

“Ik ben al vanaf mijn twaalfde bezig met grafisch vormgeven. Het is mijn passie. Ik kom van de havo en volg de versnelde opleiding op het Cibap. Dit houdt in dat ik de opleiding in 3 jaar doe in plaats van in 4 jaar. Ik kan mij geen betere voorbereiding voorstellen op een vervolgopleiding in de creatieve sector. De balans tussen creativiteit en commercie is goed en ik heb nu redelijk veel praktijkkennis van het vak. De projecten op school zijn bijna altijd aan de praktijk gerelateerd. Ik vind het geweldig om verhalen, waarden en eigenschappen om te zetten naar iets zichtbaars. Het maakt niet uit wat je gaat doen als je je hart maar volgt en je goed oriënteert.”

‘’Zwolle is een gezellige stad en ondanks dat het vrij klein is, zijn er genoeg leuke dingen te doen!’’ ‘’Ik woon met 5 anderen in een echt woonhuis net buiten de stad. Ik raad iedereen die op kamers wil aan om dicht bij het centrum te gaan wonen. Het huis waar ik woon is erg gezellig. Mijn huisgenoten en ik zijn heel hecht en we doen veel dingen samen. Als ik uit ga, dan ga ik graag naar poppodium Hedon. Ook worden er soms feesten georganiseerd in Zwolle.’’

Zwolle leeft!

Meebeslissen op het Cibap Ook studenten kunnen op het Cibap meebeslissen over het beleid van de school. Er is een studentenraad (SR) opgericht met zowel adviserende als instemmende bevoegdheden. De studentenraad bestaat uit 7 leden met uit iedere opleidingsrichting minimaal 1 student.

Studentenhuisvesting

Zwolle leeft! Studeren in Zwolle betekent gegarandeerd een leuke studententijd. Op www.zwollestudentenstad.nl vinden toekomstige en huidige studenten praktische informatie over opleidingen, studentenverenigingen, kamers, bijbanen en sportverenigingen. Daarnaast biedt de site door een samenwerking met mijnZ en BuroRuis altijd het actuele nieuws en de leukste studentenactiviteiten in Zwolle. De website is een initiatief van Zwolle Marketing en acht Zwolse mbo- en hbo-instellingen.

In 2014 opent een groot complex met studentenappartementen vlakbij de binnenstad haar deuren. Je kunt het woningaanbod bekijken en reageren op www.sshxl.nl. Vanaf 1 januari is de website van SSH de plek waar jij jouw studentenwoning vindt.

Naam: Opleiding:

Kennismaken met de beroepspraktijk

‘’Studenten moeten zich zo prettig mogelijk voelen op het Cibap.’’

Bij het Cibap kom je zoveel mogelijk met de praktijk in aanraking. Onderdeel van deze kennismaking met de praktijk zijn de stageperiodes. Hierin kun je laten zien over welke talenten en vaardigheden je beschikt.

Naam: Felicia Spans Opleiding: Ontwerp en Media, richting Mediavormgever, leerjaar 4

‘’In mijn tweede jaar heb ik stage gelopen bij een klein bedrijf dat professionele webshops maakt. Het was wel even wennen om met echte opdrachtgevers te werken, omdat de eisen hoog waren. Ik was de enige designer. Mijn taak was om het ontwerp voor een webshop te maken. Daarnaast heb ik de foto’s voor sommige webshops gemaakt en ontwierp ik soms logo’s en visitekaartjes. Als ze ontdekten dat ik ergens goed in was, dan mocht ik het ook doen. Tijdens mijn stage heb ik veel geleerd over marketing en over de opbouw van een website. De kennis die ik op mijn opleiding heb opgedaan, kwam goed van pas.’’

Ontwerp en vakmanschap Naam: Christel Doppenberg Opleiding: Ontwerp en Vakmanschap, richting Ontwerpend Meubelmaker, leerjaar 3

‘’Het Cibap is heel persoonlijk’’ “Ik wist niet welke opleiding ik wilde gaan volgen en toen heb ik een beroepskeuze test gedaan. Van daaruit ben ik gaan zoeken. Houtbewerking en meubels maken spraken mij erg aan. Ik heb toen voor het Cibap gekozen, omdat het heel persoonlijk is en er een goede sfeer hangt. De praktijklessen en het vooruitzicht van wat ik later kan doen, maken mijn opleiding leuk. Wat ik op het Cibap leer, sluit heel goed aan bij de praktijk. De basis leer je op school en op tijdens je stages kun je deze kennis uitbreiden. Voor de toekomst wil ik eerst werkervaring opdoen en later misschien een eigen bedrijf.”

Friso Jonker Ontwerp en Ruimte, richting Ruimtelijk Vormgever, leerjaar 3 Lid studentenraad

‘’De studentenraad komt op voor de rechten van studenten. Bij problemen, vragen en ideeën kan men bij ons terecht. Wanneer studenten in situaties komen waar zij zelf niet uit komen, dan zijn wij er voor hem/ haar. Niemand staat er alleen voor. De studentenraad heeft invloed op veel zaken. Bij invoering van een nieuwe lesmethode bijvoorbeeld, is onze goedkeuring nodig. Voordat wij onze stem geven, gaan wij het eerst kritisch beoordelen en bespreken. De ervaring die je opdoet bij de studentenraad is heel handig voor in de toekomst. Communiceren, vergaderen en contact leggen zijn vaardigheden die je hier goed ontwikkelt. Je leert er ontzettend veel van!’’

Londen Naam: Opleiding:

Charlotte van den Akker Ontwerp en Ruimte, richting Kleur- en Interieurvormgever, leerjaar 4

“Door het Cibap zijn mijn interesses gegroeid.’’ “Het leukste dat ik tot nu toe gedaan heb, is de reis naar Londen. Inmiddels zijn mijn medestudenten ook vriendinnen geworden. Je leert studenten en docenten buiten school op een andere manier kennen. We hebben onder andere musea en een kathedraal bezocht, een stadstour gemaakt en zijn naar de musical Wicked geweest. Ook heb ik nog een presentatie gegeven in The National Gallery, een museum voor schilderkunst in Londen. Via een vriendin ben ik bij het Cibap gekomen. Ik wist op dat moment niet goed wat ik wilde, maar nadat ik haar werk gezien had, wist ik het. Luister veel naar verhalen en ervaringen van studenten. Dat heeft mij echt geholpen.”

Cibap onderwijskrant december 2014  
Cibap onderwijskrant december 2014