__MAIN_TEXT__

Page 1

ALTER


ALTER


ALTER ALTER


ALTER


ALTER

| Creació 2020-2021 de la Companyia Kamchàtka

ALTER

1, INTENCIONS ……………………………………….…………..1

2, SINOPSI …………………………………………….…………...3

3. EL PROJECTE ………………………………………………….4 Condicions de partida Proposta escènica Enriquint el projecte

4. LA NOSTRA INVESTIGACIÓ …………………….…………..7 Eixos de treball Material Inspiracions Post-covid 19 5. PROCÉS CREATIU ……………………………….………….12 Creació col·lectiva: un segell Kamchàtka Primeres proves Properes etapes 6. EQUIP ARTÍSTIC ……………………..……………….……..18 El col·lectiu Kamchàtka Per a la creació musical: La Fausse Compagnie Per a la part audiovisual: Lluís de Sola Per a l’assessorament culinari: Quentin Bourdy

7. SUPORTS ……………….………………………….………...20 Ens donen suport I volem comptar amb... MÉS SOBRE LA COMPANYIA …………………….………….23

CONTACTES


ALTER


ALTER

1. INTENCIONS La ficció, els contes, el teatre, han estat i sempre seran el mirall necessari per a conformar les societats. És el lloc espai-temporal on veiem reflectida la nostra vida i ens alleugera pensar que el que ens passa és universal, que les nostres pors i les nostres alegries són compartides. Volem compartir-ho tot amb l’altre. I per aquest motiu, comptem amb els personatges que ens acompanyen des de l’inici de la nostra aventura.

Els personatges kamchàtka tenen un perfil intemporal que ens emmarca en una memòria històrica, en un record de temps passats i al mateix temps extremadament actuals. Creiem que en la seva singularitat, aconsegueixen ser universals i parlar de la humanitat. Aquests personatges els hem vist descobrint noves cultures (a l’espectacle Kamchàtka), vivint en llocs sorprenents establerts per un temps llarg (a Habitaculum), i marxar de llocs per simplement sobreviure (a Fugit).

Durant aquests anys, Kamchàtka, sí, ha parlat dels moviments migratoris. I ho ha fet des de la perspectiva humana i col·lectiva dels seus personatges. Uns personatges que han parlat al seu públic amb tots els trets humans possibles. El públic ha plorat i s’ha rigut amb nosaltres. I molt. I nosaltres també. Ara us volem proposar un viatge col•lectiu a la seva humanitat individual. Un viatge als records de cada personatge. Records que conformen els estats reconeguts de la nostra existència, que ajuden a veure’s reflectit. Records que destil·len la humanitat necessària per a un fidel reflex, però amb surrealisme, absurditat i somni per ser també fidel a la nostra proposta artística d’aquests anys.

INTENCIONS -1-


ALTER

Creiem profundament que la ficció i el teatre seran instruments amb força suficient per a construir les primeres bases d’un canvi i dirigir-nos cap on volem anar. El teatre que somniem és el lloc on fer créixer les utopies i compartir les emocions més profundes.

INTENCIONS -2-


ALTER

2. SINOPSI

En un lloc sense temps, en un temps sense data, en un dels futurs possibles, ens trobem. L’espera. Llarga. Intensa. Inevitable. Ja no queda ningú més que nosaltres, junt amb el que vam ser i el que volem ser. Som la suma de records, el cúmul de decisions i atzars que ens han portat fins aquí. Seu, t’explicaré d’on vinc. Corre, digues-me d’on vens. Potser sabrem cap on anar… Jo, tu i l’altre.

SINOPSI -3-


ALTER

3. EL PROJECTE CONDICIONES DE PARTIDA Site specific El públic estarà convocat i amb un aforament de 50 ↔ 90 persones, en moments separades per grups. Públic en moviment. A l’aire lliure i en llocs insòlits. Nocturn / capvespre. Per a realitzar aquest projecte serà necessària una visita prèvia de reconeixement i elecció de l’espai. PROPOSTA ESCÈNICA Estarà composta per IV actes, entenent como a Acte, una unitat coherent dins el desenvolupament de la trama: ❖ ❖ ❖ ❖

Acte I - Trobada Acte II - Espera Acte III - Records Acte IV - Retrobament

Traslladarem el públic a un espai remot. Apartat. De nit. I així començarem l’esdeveniment. Acte I - Trobada Ubiquem el públic en un lloc no lloc. En un temps no temps. On de bon començament, l’espectador ja es trobi perdut. D’aquesta sensació de pèrdua inicial, el públic contactarà visualment amb els personatges o amb la vida d’aquests. Moviment de fanalets, brasa fumejant, s’obre una llum a la finestra d’una casa. Un primer pas, per després donar més vida a aquest lloc no lloc, i que l’espectador intueixi que el lloc no lloc ara és quelcom més

EL PROJECTE -4-

concret, més definit: un lloc on aquests personatges viuen. Un lloc on aquests personatges esperen. I on ells ens conviden a estar. Les possibilitats del pretext venen generades per una escriptura en base a una realitat-ficció de la que sempre hem begut. Sempre situem l’espectador en una posició partícip i amb un rol definit. Així com també situem l’espai escènic dins d’aquesta situació. Acte II - Espera Estar amb els que estem. Mirar-los. Mirar els que ens acompanyen. Aquest serà el moment de connexió, el temps on l’espectador buscarà en els ulls del personatge preguntes que no tindran resposta: per què estic aquí? qui ets tu? vius aquí? què m’ensenyaràs? què viuré amb tu? què esperem tots junts? El temps de la complicitat amb els que estan en la mateixa situació que tu. I junt amb ells, neix una espera. Un temps sense temps. Només es pot esperar, esperar a què? al món de després? una nova època? a una nova terra? És un llimb. L’espera on milions de persones es troben a les fronteres, a les presons, confinats. Tots ja hem viscut aquesta espera.


ALTER

Silenci, mirades, quietud, música. Música que s’atura, per donar més silenci, música que torna, música que s’atura, i finalment un moment dinàmic de realització d’una acció. De tots. S’ha d’immortalitzar el moment que hem viscut, s’ha de realitzar una acció per recordar-nos d’aquest moment. De quan vau venir. És en l’espera i en aquest primer contacte on neix la necessitat d’explicar, de compartir els records del que érem, i del que hem deixat de ser. Explicar el que s’ha viscut per trobar què és el que ens uneix, que és el que ens fa pertànyer a una mateixa comunitat. Acte III - Records Ens agradaria poder narrar el més íntim del passat dels personatges, explicar el més singular i únic, però a través de la seva quotidianitat passada, per tocar allò que és universal. Segurament hauran deixat de ser, hauran deixat coses en el camí. I estarà oblidat en els seus records. Tot el que vius és sempre teu, però tens l’opció de compartir-ho. O no. Els personatges comencen així a despullar-se a desvelar els seus records més íntims. Una intimitat en forma de records, que toca l’espectador i que fa florir la confiança en aquell ésser que es desprotegeix per a explicar una història de fragilitat. Són records, històries passades, que les determinen un camí. Són moments de la seva vida que demanen elecció, però sense adonar-se. Moments que fan fer un tomb a la biografia d’un mateix. Tenim la intuïció que el llenguatge cinematogràfic ens podrà ajudar a realitzar aquesta tercera part de la peça. Cada personatge ens explicarà la seva història,

sense paraules, amb imatges oníriques evocadores, mantenint el llenguatge propi dels Kamchàtka. I el públic, circulant per l’espai escènic en petits grups, podrà veure aquestes imatges, sentir aquests records. Prop del personatge que els recorda. Acte IV - Retrobament Tornar-nos a veure. Però després de saber de l’altre, de compartir uns records. De saber què hi ha darrere d’aquells ulls. I ara què? què podem compartir més? de quina altra manera puc expressar-li a l’altre qui sóc? Sabent el que sap de mi, entendrà per què faig el que faig? m’entendrà? Proposem al públic, compartir menjar, un ritual quotidià per mirar-se als ulls i que s’estableixi la complicitat desitjada per un... i per l’altre. Compartir menjar, com a traspàs de cultures, com a comunió dels sentits, com a acte quotidià i festiu, com a ritual simple i universal per a brindar a la vida, per a simbolitzar la benvinguda. El menjar en el seu sentit més profund. El que ens alimenta. El que necessitem per a viure.

EL PROJECTE -5-


ALTER

ENRIQUINT EL PROJECTE Alter serà una peça teatral que podria veure’s complementada. Actualment estem elaborant la possibilitat d’incloure 2 opcions que ens ajudarien a enriquir el projecte. Taller Durant aquesta etapa de creació, hem exposat el nostre mètode de treball en creació per a recrear micro-històries. El procés ha estat compartit i les micro-històries, publicades en el nostre perfil d’Instagram. Així mateix estem treballant amb un institut de Barcelona perquè els alumnes de Secundària provin el nostre mètode creatiu perquè desenvolupin capacitats creatives i siguin partícips d’una creació escènica. El grau d’acceptació de la proposta, el compartir les nostres experiències creatives, ens ha impulsat a considerar el desenvolupament d’un taller d’escriptura creativa associat a la programació de la nostra peça escènica. Durant la Visita Tècnica, els abans mencionats dies previs suggerits en el projecte per la tria de l’espai, poden contenir, al mateix temps, un taller d’escriptura creativa. A partir de fotografies personals de moments viscuts, recopilades pels mateixos participants, se’ls convida a recrear una història, un petit relat inspirat en una imatge, un record d’un altre dels participants. Algunes d’aquestes històries podrien ser reinterpretades, per incloure-les a l’espectacle que es programarà en el lloc. Músics La banda sonora dels curtmetratges i de possibles moments musicals dins la peça teatral seran una composició de la Fausse Compagnie. Es donarà l’opció que pugui ser interpretada en directe.

EL PROJECTE -6-


ALTER

4. LA NOSTRA INVESTIGACIÓ EIXOS DE TREBALL Desenvolupar el nostre llenguatge kamchàtka Després de 12 anys de feina conjunta hem creat un llenguatge, una poètica pròpia que ens contradistingeix. Partint d’elles ens interessa explorar i generar històries prèvies i quotidianes personals, la història d’origen dels nostres personatges. Trobar el gust dels seus records. Llenguatge cinematogràfic Fa temps que a l’intern de la companyia li neix el desig d’experimentar amb el llenguatge audiovisual. Ens excita particularment confrontar-nos amb un nou llenguatge. Creiem que aquest ens ajudarà a bussejar amb més profunditat en els personatges i en la transmissió de les emocions que això comporta. El tractament d’aquesta imatge és un dels grans reptes artístics. Poder empènyer fins als seus límits la necessitat d’explicar quelcom molt concret i íntim buscant un llenguatge surrealista i oníric. Ens preguntem: Com és un film kamchàtka? Com pot plasmar-se l’esperit de la companyia al setè art? Lluís de Sola, contactat gràcies a FiraTàrrega, serà qui ens acompanyarà en la creació d’aquesta part. El públic i la seva relació participativa Un eix sempre present en les nostres propostes escèniques és la relació amb el públic. El públic és participatiu en el sentit més ampli. És convidat i no forçat, és cridat a estar i a posicionar-se en el lloc que li resulti més còmode.

A partir d’aquesta premissa, explorarem noves declinacions. El nostre interès està en mantenir oberta la possibilitat d’intervenció directa del públic mantenint l’escriptura dramatúrgica tancada. Deixarem, doncs, obertures a la improvisació i a la participació del públic, sempre enquadrant-lo en el marc de la història que volem explicar. L’espai: espai teatre de carrer / site specific / llocs privats-públics Investigarem l’espai i els seus múltiples usos en els plànols visuals de representació: lluny / a prop, gran / petit. L’espai com a part integrant de l’escriptura dramatúrgica, amb les seves característiques físiques, les seves dades tècniques i les seves informacions intrínseques. La naturalesa, la terra, els espais sense signes de la civilització i del pas de l’home ni del temps s’obren com a un nou espai de possible representació. Serà important durant la creació establir les característiques tècniques, físiques, geogràfiques, històriques i simbòliques de l’espai de convocatòria per a què sigui el màxim de pertinent i funcional en el desenvolupament de l’espectacle. I serà igualment important trobar el pretext just que donarà la clau d’entrada per a determinar el rol de cadascun dels agents actius: espectador, lloc, personatges. El temps Queden obertes les preguntes de la temporalitat de la representació i les seves diferents possibilitats. Quant dura? Si els actes es separen i es converteixen en mòduls canvia la seva temporalitat? La possibilitat de modificar la temporalitat si un LA NOSTRA INVESTIGACIÓ -7-


ALTER

acte és part de l’espectacle o d’un mòdul. La nit És la primera vegada que la companyia decideix investigar la possibilitat d’actuar durant la nit i explorar tot el que pot generar. L’obscuritat com a un còmplice més en la dramatúrgia. Investigar tot el que es relaciona amb la llum i la seva absència. Com ens pot acompanyar en l’escriptura d’una trobada fora dels temps i ajudar a emfasitzar la creació d’un ambient oníric. Projeccions Tot material audiovisual haurà també de trobar el seu lloc en un espectacle en directe, trobar el just equilibri, l’estat correcte per tenir el bon sentit mantenint la coherència dramatúrgica. Com es projecten els records? Textures, objectes, gran format, sense música, amb música en directe, en petits grups, tots junts. Aquest serà el cor de l’experimentació. Àpat En el nostre darrer acte, el menjar és el motor de l’escena. Menjar, com un fet imprescindible. El seu sentit és aquest, no hi ha dubte, però per diferents motius l’aliment ha passat a ser un tràmit. És un quotidià que no té la importància que hauria de tenir per ésser del tot fonamental per a la nostra existència. Com podem generar aquesta reflexió? Es tracta de donar eines per arrelar més a la societat? Per a què aquest ritual estigui d’acord amb l’atmosfera generada, hem realitzat una cerca sobre diferents maneres de cuinar que ens han portat cap a la cuina ancestral salvatge essencial.

LA NOSTRA INVESTIGACIÓ -8-

Ens hem fixat en la cuina de Francis Mallmann, un cuiner argentí que al llarg de la seva carrera, s’ha especialitzat en la cuina salvatge. En un dels seus treballs de recerca, troba el curanto, una tècnica tradicional maputxe de cocció d’aliments en forats excavats a la terra, que ens ha fascinat, per la seva bellesa plàstica i inspiració que provoca alimentar-se tant en contacte amb la terra. Vam tenir la sort, gràcies a la col·laboració de Derrière Le Hublot, de contactar amb un jove cuiner que portava un restaurant a Villefranche de Rouergue: Quentin Bourdy, gran amant de Francis Mallmann, ha acceptat acompanyar-nos en aquesta experimentació. A dia d’avui tota experimentació és teòrica. Serà a l’Estiu / Tardor 2020 quan tindrem les primeres proves d’aquesta pràctica i serà també quan les confrontarem públicament. Només la investigació i les etapes prèvies de treball d’improvisació ens ajudaran a trobar el format just per a què, gràcies al llenguatge kamchàtka, puguem realitzar aquest acte i generar un moment d’emotivitat col·lectiva.


ALTER

MATERIAL

som per intentar entendre l’altre.

Els records d’aquests personatges seran la fotografia de milers d’històries.

Qui som? Qui és l’altre? Què és el que ens acosta? Que haig d’explicar sobre mi?

Seran històries que tindran la funció d’evocar i ser homenatge de les milers d’històries de vida, de decisions, de tot el que compon una quotidianitat que ens toca.

INSPIRACIONS

Seran fotografies d’un instant que ens portarà a tots els instants viscuts, la fragilitat d’una decisió, tragèdia d’un abandonament, la intensitat d’un amor.

Shaun Tan i el seu llibre “Emigrantes” Ryszard Kapuściński i el seu llibre “Encuentro con el Otro” Stéphane Hessel i el seu llibre “Indigneu-vos!“ Els universos de Jean-Pierre Jeunet i Marc Caro

Ens fascinen els moviments migratoris, tant passat com actuals, creiem que representen la història mateixa de la humanitat, la tragèdia mateixa de l’home. Els personatges són la memòria d’un poble que és el poble al qual tots pertanyem. Un poble que estima, viu, fuig i mor.

Michel Gondry i el seu món oníric plasmat en el seu historial cinematogràfic. “Maalstroom”, curtmetratge (Holanda, 2018)

de

Misja

Pekel

Bona part del material que nodreix la creació prové de la recerca al voltant dels migrants, dels refugiats de diferents èpoques històriques, focalitzada en les fotografies i els records. Comencem una biblioteca d’imatges, relacionades amb immigració passada i present, en diàleg constant amb els nostres propis records. Ens toca profundament la necessitat de ser acceptats, entès en la complexitat de les nostres diversitats, que poden ser culturals, religioses fins a temperamentals i caracterials. Intentem trobar el camí per a què les distàncies s’acovardeixin i les dificultats siguin més lleus.

“Decameró”, de Giovanni Boccaccio L’imaginari surrealista de Gilbert Garcin Treball online de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat sobre els refugiats i els seus records

La recerca és per nosaltres una contínua respiració entre realitat i ficció, passat i present, entre nosaltres i els altres.

La Cia. Kumulus i el seu espectacle “Les Rencontres de boîtes”

Alter es converteix en la recerca del que

Francis Mallmann i la seva cuina salvatge, els llibres “Siete Fuegos” i “Tierra de fuegos mi cocina irreverente”

LA NOSTRA INVESTIGACIÓ -9-


ALTER

POST-COVID 19 A l’hora de crear sempre ens enfrontem a una sèrie de restriccions no artístiques per poder realitzar el projecte. I això, suposadament, posa límits a la creació. I sempre arriba el moment d’un debat al voltant d’aquesta qüestió: s’ha d’avançar creativament sense estar contaminats per aquestes restriccions? La realitat va per davant de la creació? És evident que cal considerar el fet creatiu com a un tot, on la realitat és una part més, però sempre hi ha la por del creador que aquesta part pugui restringir la seva part més aèria, més utòpica, més somiadora. Una certa falta de connexió amb la realitat ha ajudat a generar grans fets creatius. I són aquests fets el que ens provoca enveja creativa. Anar a contracorrent. Ser quelcom especial. Des de fa uns anys que venim provant les nostres creacions a espais no convencionals i experimentem maneres d’ubicar l’espectador a l’escena per a què aquest sigui una part activa en l’esdevenir del moment que compartim. Aquesta investigació era el que ens demanava la nostra força creativa. I aquesta recerca sobre noves formes de format escènic és la que ara donen plenament amb els possibles escenaris que es dibuixen post-pandèmia. Tornarem a poder treballar com abans?, canviarà alguna cosa? I és obvi que a això no hi tenim resposta. I és també obvi que no som nosaltres qui ha de tenir-la. A nosaltres ens tocaria donar a resposta a una possible nova manera de viure actes culturals. I això suposa un repte que volem afrontar des de ja mateix. No concebem la creació sense possibilitat d’ésser exhibida. L’art és un bé públic que ha d’estar al servei de la comunitat. Els creadors que ens dediquem a les arts de carrer tenim molt clar aquesta necessita i no perdrem l’oportunitat de recolzar la societat i continuar generant sorpresa. Subjectar les maneres tradicionals o les que estàvem ano

LA NOSTRA INVESTIGACIÓ -10-

habituats pot ser que no toqui, i que el que toqui sigui volar a noves maneres de relació creador-espectador. Podrà el públic continuar essent part activa? Definitivament la nostra lluita creativa serà aquesta. No deixarem enrere les nostres fonts d’inspiració creativa, però hi ha la possibilitat que haguem d’enfocar-la d’altres maneres. I cert és que haurem d’enfocar entre el desenfocat. Actualment no hi ha un rumb molt clar cap a on anem i de com es relacionarà l’individu davant l’altre. Si volíem parlar de com es relaciona l’un amb l’altre, li haurem d’afegir aquesta nova capa?

Conscients, doncs, dels canvis que poden succeir, investigarem la possibilitat d’estructurar aquesta peça teatral com un projecte escènic modular. Per a què pugui ser així, les parts del fil argumental d’aquesta peça haurien de funcionar per sí soles, per aquest motiu, a les parts les denominarem “Actes”. Un Mòdul doncs, estarà constituït per 1 o 2 actes amb menys actors, més lleugers en material, logística i un temps reduït. A tall d’exemple, us presentem esborranys del què intuïm que poden ser aquests mòduls.


ALTER

Possible Variant Acte III - Una única projecció (sense la presència d’actors) Els records quotidians dels personatges, que a la peça teatral es projecten a diferents punts i diferents formats, poden ser presentats en un format íntegre i ser visionats en la seva totalitat. Poden ser vistos, a una sala de cinema, a un teatre o fins i tot online, amb una possible trobada-debat posterior amb els artistes. Possible Variant Acte III – Instal•lacions visuals (amb una mínima presència d’actors) Aquestes mateixes projeccions, prèvia visita tècnica, podrien realitzar-se a espais concrets de la ciutat, escollits per les seves característiques simbòliques en consonància amb l’esperit de cada curtmetratge. Possible Variant Acte IV - Àpat (acte participatiu i festiu) L’últim acte de la nostra peça pot molt bé ser un motor escènic singular que podem convertir-lo per sí mateix, en una trobada escènica-participativa on el menjar i el compartir d’una manera suggeridora uns aliments bàsics trets de la terra i elaborats pels personatges, donin peu a complicitats.

LA NOSTRA INVESTIGACIÓ -11-


ALTER

5. PROCÉS CREATIU CREACIÓ COL·LECTIVA, UN SEGELL KAMCHATKA La companyia Kamchàtka s’articula en un sistema col·lectiu on es funciona d’una manera assembleària. Tota creació ha estat col·lectiva amb l’ajuda en determinats moments, d’una direcció interna, realitzada de forma diferent en cadascun dels nostres espectacles. Dos dels components de la companyia tindran la responsabilitat de coordinar les diferents etapes de treball, en els aspectes logístics i artístics. PRIMERES PROVES Les primeres etapes de treball són molt importants en la creació. És quan unes idees molt àmplies i obertes es confronten amb allò material, es concreten, i passen del que és impossible al possible.

-

El menjar com a acte de comunió, acte social vivencial Trobar una nova metodologia de treball col·lectiu

Qui són aquests personatges que viatgen amb nosaltres des de fa 12 anys? D’on venen? Quina és la seva història? En quin moment de la seva vida van haver de prendre la decisió que els va fer canviar de rumb? Què els uneix als altres? Acabem la setmana amb 9 curtmetratges de 3 minuts i una improvisació de menjar / àpat a provar amb el públic. I com decidit de protocol, impulsem la confrontació amb el públic preparant una sortida de residència amb el material acumulat.

Els 10 components de la companyia estan junts per confrontar-se, intervenir, i trobar el camí en el que més es reconeixen, que els sembla interessant i contesta als postulats inicials. Unes de les regles del joc són : -

¡mai dir que no! Tot s’ha de provar per saber si funciona

En moltes de les etapes de residència organitzem una confrontació amb un públic còmplice.

Sortida de residència El públic convocat en dos llocs diferents va veure una escena de trobada entre els personatges en la llunyania, i va ser convidat a unes sales interiors d’un edifici on visionà curtmetratges sobre la història dels personatges.

#################### Aurillac, França // 1>8 de juny 2019 Acollits pel CNAREP Le Parapluie

De sobte s’obrí la porta gran en la qual es realitzava la projecció i el públic es trobà cara a cara amb l’altre grup i en el mig, un banquet on els Kamchàtka els conviden a compartir.

Objectius de la residència Esbrinar els primers postulats de creació: Provar el llenguatge audiovisual

PROCÉS CREATIU -12-

Al final de l’experiència ens trobem amb el públic per comentar el que s’ha viscut i confrontar amb ells aquesta etapa de treball.


ALTER

Conclusions

Conclusions

Tenen molta força dramàtica les imatges en la llunyania i les accions simples.

La trobada dels personatges obre una possibilitat que la història de cadascun d’ells estigui relacionada amb la d’algun altre, creant una coherència conjunta. Deixant oberta la possibilitat que funcionin per sí mateixes.

El passatge d’espectador d’un vídeo a espectador actiu no és evident. Són postures extremes. Seure i visionar una història en una pantalla allunya de l’aquí i l’ara. ###################

La presència dels infants ens sembla que afegeix profunditat a les propostes, afegeix realisme, força i fragilitat al mateix temps. Optem per trobar més ocasions per poder-los integrar.

Pontós, Catalunya // 2>4 de Juliol 2019 Acollits per MUTTE CULTURAL. Objectius de la residència -

Investigar com i quan els personatges es troben. Seguir provant el llenguatge audiovisual Integrar els infants de la companyia en els vídeos. Definir les properes etapes de treball, que sempre es decideixen de manera col·lectiva.

################### Pontós, Catalunya // 2>8 Desembre 2019 Acollits per MUTTE CULTURAL Objectius de la residència -

Cerca de llenguatge i narrativa. Trobar formats de presentació del treball audiovisual. Primeres proves de transició. Cerca d’escenes col·lectives.

Convidem a Tomàs Aragay, guionista català, i a Lluís de Sola, professor de "Direcció Cinematogràfica" al TecnoCampus de Mataró (UPF) a realitzar una Masterclass (classe magistral) sobre el guió d’una pel·lícula i sobre l’escriptura audiovisual per així ampliar el nostre ventall de recerca formal i conceptual. Per aprofundir en la investigació històrica sobre la memòria dels refugiats de la Guerra Civil espanyola contactem amb el MUME - Museu Memorial de l'Exili de La Jonquera, i realitzem una visita conjunta. Sortida de residència El públic convidat al Convent de Pontós observa la primera escena en la llunyania on apareixen a poc a poc personatges realitzant accions quotidianes, fins que és convidat a entrar a una sala comuna, on ser acollit pels personatges.

PROCÉS CREATIU -13-


ALTER

El temps s’atura, es crea una estranya sensació d’espera que desencadena una certa complicitat amb els personatges mitjançant accions molt simples: seure’s, mirar-se, tenir calor, observar alguna cosa. Fins que els personatges, per parelles, porten el públic separat en grups a un lloc apartat i diferent (exemples: en grups de tres en una habitació, en grups de cinc al costat del foc, en un soterrani...) i mostren el seu vídeo, el fragment dels seus records. Tot el món acaba en el mateix espai davant de la casa on apareix una projecció enorme dels personatges junts, que van desapareixent un darrere l’altre, en bucle. Acabada l’experimentació convidem el públic a got de vi i a compartir les seves impressions i reflexions. Conclusions Els records i la manera de compartir-los són molt interessants. Seguirem investigant. Tota acció col·lectiva ens permet esclarir una mica més el pretext i contextualitzar al públic. La relació directa ens agrada, la reconeixem com a marca de la nostra poètica.

Degut a l’emergència sanitària, s’ajornen aquestes residències. Ens trobem obligats també a buscar noves metodologies de creació.

El lloc d’espera funciona, posa en context i crea les condicions per compartir intimitats.

Comencem a organitzar unes cites regulars, per treballar junts, en petits grups. Es realitzen treballs individuals i trobades col·lectives.

Ens falta trobar la manera de circulació del blic, i la relació entre els records i la realitat. ################### Residències a distància // confinats Durant el període març-maig 2020 teníem diferents residències previstes, una setmana a Tàrrega, Catalunya al març, acollits per FiraTàrrega, i una setmana dividida en dos blocs de treball a Capdenac, França el març i el maig, acollits per Derrière le Hublot.

PROCÉS CREATIU -14-

L’equip coordinador preparava les normes del joc per impulsar etapes de treball a realitzar, mitjançant jocs d’escriptura amb l’objectiu de produir material necessari a la preparació de les històries, els records de cada personatge. Avancem per etapes: 1) Escriptura d’històries 2) Cerca d’imatges 3) Creació de vídeos de quotidianitat dels personatges 4) Escriptura dels primers storyboards


ALTER

Malgrat que la matèria primera del nostre impuls creatiu és l’ésser humà i la trobada amb l’altre, aconseguim amb aquesta etapa recollir material interessant i arribar uns punts de reflexió que ens ajuden avançar.

Una història inventada que parli d’ells, d’un record que tenen o d’un record que els hauria agradat tenir. Una vegada rebem els contes, cada membre de la companyia haurà de llegir deu i contestar a cadascun d’ells amb un vídeo curt parlant del seu conte i del que li ha evocat. Això ens permet als actors-creadors ampliar la calaixera de records, transformar-los i obrir un canal de relació més proper amb deu alumnes que podrà evolucionar en una altra etapa del treball.

Instagram Decidim obrir una porta més, obrir la creació als nostres seguidors, còmplices interessats en el nostre treball que en aquest moment es trobava obligat a relacions virtuals. Llancem així una campanya a Instagram d’escriptura col·lectiva i de participació oberta a la nostra creació. Es crearen unes cites on qui volgués podia aportar la seva història, la seva participació al joc. Es compartiren escrits i vídeos. Instituts Vam proposar també a l’Institut 22@ de Barcelona, un exercici d’escriptura col·lectiva. L’equip pedagògic va trobar interessant incloure la proposta en el seu programa de confinament de l’últim trimestre de 2020 per als alumnes de 2n d’ESO. El projecte consistirà en l’escriptura d’històries, evocades per imatges. Cada alumne rebrà unes fotografies proposades per la companyia, i haurà d’inventar-se una història en relació amb una o més fotos.

PROCÉS CREATIU -15-


ALTER

PROPERES ETAPES

Dates i durada

Acollits per

1 setmana al Juliol 2020

FiraTàrrega en col·laboració amb Mutte Cultural

Objectius de residència -

1 setmana a l’Agost 2020

Derrière le Hublot en col·laboració amb Mutte Cultural, Pontós, Catalunya

-

3 setmanes del 18 de Setembre al 8 d’Octubre 2020

CNAREP Pronomade(s) a Haute-Garonne, Encausse-les-Thermes, França

-

Àpat Desenvolupament Acte IV (per se, en conjunt) Enllaç Acte III amb IV Prova pública funcionament modular Gravacions Desenvolupament Acte III (per se, en conjunt) Enllaç Acte II amb III Prova pública funcionament modular Treball Músics Pretext de convocatòria Desenvolupament Acte I i II Implementació al territori Proves funcionament global

2 setmanes del 8 al 21 de Desembre 2020

CNAREP Le Boulon, Vieux-Condé, França

-

Gravacions Textures de projecció Proves funcionament modular

1 setmana al Gener 2021

FiraTàrrega, Tàrrega, Catalunya

-

Proves funcionament global Implementació al territori

-

10 dies al Febrer 2021

En recerca

-

-

PROCÉS CREATIU -16-

Desenvolupament Acte IV (per se o en conjunt) Desenvolupament del final Implementació tècnica audiovisual Proves funcionament modular


ALTER

Dates i durada

Acollits per

10 dies entre el 15 de març i el 15 d’abril 2021

En recerca

Objectius de residència -

-

-

Creació del protocol de reproducció de l’espectacle Transició de convocatòries al lloc d’inici Implantació en territori Proves funcionament global

Abril - Maig 2021

Big Room, Moscou, Rússia (pendent confirmació)

-

Implementació al territori Pre-estrena

Maig 2021

L’autre Festival (Derrière Le Hublot), Capdenac, França

-

Implementació al territori Pre-estrena

Juny 2021

Arctic Arts Festival, Harstad, Noruega (pendent confirmació) i/o Artisti in Piazza, Pennabilli, Itàlia (pendent confirmació) i/o Oerol, Terschelling, Holanda (pendent confirmació)

-

Implementacions al territori Pre-estrenes Prèviament (Març Abril 2021): taller d’escriptura creativa i memòria històrica

Juliol 2021

En recerca

-

Implementació al territori Pre-estrena

Agost 2021

Festival internacional de teatre de carrer, Aurillac, França (pendent confirmació)

-

Implementació al territori Estrena

Setembre 2021 (FiraTàrrega del 9 al 12)

FiraTàrrega, Tàrrega, Catalunya

Estrena a Catalunya i a Espanya

Tardor Hivern 2021

En recerca

Pre-compres

PROCÉS CREATIU -17-


ALTER

6. EQUIP ARTÍSTIC

EL COL·LECTIU KAMCHÀTKA Les nostres creacions sorgeixen del nostre ésser més col·lectiu. De tots els que componen aquesta companyia. De les mirades úniques de cadascú. Només així el nostre treball es converteix en polièdric, amb tantes cares com visions que intervenen per a enriquir la creació.

PER A LA CREACIÓ MUSICAL: LA FAUSSE COMPAGNIE lafaussecompagnie.fr Viatgers, músics que exploren trobades i cultiven instants.... Lliures, desapareixen com han vingut; ens fan preguntes si tot el que ha passat és real. Una experiència sonora, musical i humana, que es crea a partir d’una recerca de l’intercanvi, del compartir. Un so en moviment, una promesa de llibertat, un viatge musical imprevisible, sensible

EQUIP ARTÍSTIC -18-

i lluminós. Des del que descobrim el treball de La Fausse Compagnie, la proximitat dels nostres universos i recerca ens ha atrapat ràpidament, per la peregrinació d’aquests personatges sense edat i sense fronteres, la improvisació i l’ús de l’espai públic. Els nostres camins es creuaven en molts festivals; però la trobada artística ha estat possible gràcies a l’associació Melando a l’abril del 2019 quan vam poder improvisar un diàleg entre els dos espectacles “Kamchàtka” i “Le


ALTER

Chant des Pavillons” en una única proposta. La Fausse Compagnie utilitza instruments a pavelló de tipus Stroh, un antic sistema d’amplificació mecànica per a violoncel i contrabaix, descobert a Romania, que ells mateixos han recreat i adaptat.

PER A L’ASSESSORAMENT CULINARI: QUENTIN BOURDY lunivers-villefranche.com Quentin Bourdy és un xef francès. Amb un besavi xef d’un gran establiment i avis amos de restaurants, el jove Quentin està immers en un món de gastronomies. Es forma a l’Institut de professions hoteleres i turístiques de Toulouse. Refina el seu art de la cuina al costat del xef estrellat Michel Bras i del “millor obrer cuiner” de França, Jean-Luc Danjou. Finalment torna al restaurant familiar, L'Univers - a Aveyron -, coma assistent de cuina. Però aviat decideix renovar el restaurant i pren les regnes junt amb la seva dona, Noémie. Quentin és un amant de la cuina salvatge de Francis Mallmann.

PER A LA PART AUDIOVISUAL: LLUÍS DE SOLA lluisdesola.com Lluís de Sola (Barcelona, 1981) Començà a fer pel·lícules als 16 anys amb la vella càmera de súper-8 familiar i més endavant en 16 mm i digital, formats amb els que experimentà pel seu compte a través de petites peces que anava mostrant amb èxit a festivals internacionals. Ha estudiat Història de l’Art (UAB). Ha treballat per diferents productores com a operador de càmera, muntador i com a doble en escenes d’acció. En els darrers anys s’ha centrat en la producció i realització de nous formats i continguts per a televisió (XTVL). Actualment compagina treballs i serveis de realització amb projectes personals.

EQUIP ARTÍSTIC -19-


ALTER

7. SUPORTS ENS DONEN SUPORT

I VOLEM COMPTAR AMB...

Mutte Cultural de Pontós (Catalunya) ens està acollint en diferents etapes en residència durant tot el procés creatiu. És el nostre punt de trobada, proper tant a nivell físic com en el seu tracte personalitzat.

Us presentem una llista de tots els agents culturals on tenim contacte i susceptibles de donar suport a ALTER. Actualment hi ha alguns que estan en fase d’inici de contacte i altres amb els que ja s’ha avançat un possible suport.

Le Parapluie a Aurillac, França. El Centre Nacional de les arts de carrer i de l’espai públic (CNAREP) que ja ens va acollir en residència d’escriptura al juny de 2019 i amb possibilitat de participació en el seu programa del Festival 2021.

A Catalunya: Festival GREC Barcelona, TNT Terrassa, Temporada Alta a Girona, FITT Tarragona.

Hem estat seleccionats a Suport a la Creació de FiraTàrrega, en el seu programa bianual Guaret, concretant l’estrena a l’estat espanyol per Setembre 2021. FiraTàrrega ens ha posat en contacte amb Lluís de Sola per a ser assessorats a nivell audiovisual. El CNAREP Pronomades en Haute-Garonne és un altre dels nostres coproductors, concretant el suport amb l’acollida en residència de la companyia en el seu espai, tres setmanes al Setembre - Octubre 2020. Derrière Le Hublot a Capdenac també està donant suport a la creació d’Alter de manera bianual. Realitzarem una primera residència el 2020, per posteriorment realitzar-ne una altra el 2021 junt amb una pre-estrena en el seu festival el Maig 2021. Aquesta col·laboració és la que ens ha permès contactar amb un expert culinari per a desenvolupar el nostre darrer acte, Quentin Bourdy. El CNAREP Le Boulon també ha concretat el suport per al 2020, acollint una residència al Desembre 2020.

SUPORTS -20-

A França, els coproductors de les precedents creacions que encara no han concretat el seu suport i les entitats més interessades en el treball de la companyia: Scènes de rue a Mulhouse, L’Abattoir a Chalon sur Saône, Les Tombées de la Nuit a Rennes, Le Sillon a Clermont l’Hérault, Furies a Chalons en Champagne, Le Citron Jaune a Port St Louis du Rhône, l’Atelline a Montpellier, La Paperie a Angers, Sur le Pont a La Rochelle, L’Atelier 231 a Sotteville-lès-Rouen, Le Fourneau a Brest, L’Usine a Tournefeuille, Culture Commune a Loos-en-Gohelle. A Europa: MiramirO a Gant, Bèlgica; La Strada a Graz, Àustria; Big Room a Moscou; Passage Festival a Helsingor i Metropolis a Copenhaguen, Dinamarca; SIRF a Stockton-on-Tees i Freedom Festival a Hull, Anglaterra; Artisti in Piazza a Pennabilli, Itàlia; Artic Arts Festival a Harstad, Noruega i Oerol Festival a Terschelling, Holanda..


ALTER AMB EL RECOLZAMENT DE

COPRODUEIXEN

COL·LABOREN

SUPORTS -21-


ALTER


ALTER

MÉS SOBRE LA COMPANYIA Col·lectiu d’artistes de diverses nacionalitats, procedents de distintes disciplines artístiques, els membres de la companyia Kamchàtka es troben a Barcelona el 2006. Moguts per les mateixes inquietuds, comencen un entrenament intens d’improvisació en el carrer, dirigits per Adrian Schvarzstein, i una investigació al voltant de la immigració.

El 2010, estrena una nova producció a FiraTàrrega: “Habitaculum”, seguint amb la temàtica de la immigració. Amb aquesta instal·lació viva, que requereix un treball d’adaptació a cada lloc, actuen per diferents ciutats d’Europa, Japó i Rússia.

ALTER

El març del 2007, estrenen l’espectacle “Kamchàtka”, que triomfa i convenç als programadors internacionals a FiraTàrrega 2007, essent representat més de 400 vegades a 30 països i aconseguint el Premi del jurat al millor espectacle del festival internacional MiramirO a Gent, (Bèlgica) el 2008.

Paral·lelament, la companyia vol compartir el seu treball d’investigació i desenvolupa un taller, “Migrar”, obert a qualsevol persona que tingui interès en la improvisació en l’espai urbà i la temàtica de la immigració. L’any 2009, crea una producció de sala, dins el marc del Festival Grec de Barcelona, junt amb l’Orquestra Simfònica de la mateixa ciutat: “Música per a les feres”, amb el que aconsegueix apropar la música clàssica a tots els públics.

El 2014 la companyia culmina una trilogia sobre la immigració amb una tercera creació de teatre de carrer: “Fugit”. Després de representar-se en diverses ciutats d’Europa, ja compta amb una gira mundial: Festival Grec de Barcelona (Espanya), Miramiro de Gent (Bèlgica), Metropolis de Copenaghen (Dinamarca), FiB de Bergen (Noruega), Elagin Park de Sant Petersburg (Rússia), Mirada de Santos (Brasil), Cielos del infinito de Punta Arenas (Xile). Al maig del 2019, neix “Musica Fugit”, una adaptació musical de “Fugit”, amb músics en directe. Es representa al festival Zamus de Köln (Alemanya), al Diaghilev Festival, Perm, (Rússia) i al festival de música antiga més important del món, l’Utrecht Early Music Festival, d’Utrecht, (Països Baixos). En paral·lel a la creació d’“Alter”, la companyia segueix actuant amb el seu repertori pel món sencer, sempre interessada en adaptar-lo a contextos singulars.

d

APÈNDIX -23-


ALTER


ALTER


CONTACTES Artístic - Cia. Kamchàtka Prisca Villa prisca@kamchatka.cat +34 669 744 029

Lluís Petit lluis@kamchatka.cat +34 617 632 347 Producció - Melando Jérôme Devaud info@kamchatka.cat +33 (0)6 33 24 85 64 Administració - Obsidiana Raquel Martinez raquel@obsidiana.cat +34 93 389 43 87 Apartat de correus, 44 08912 Badalona (Barcelona), Espanya

@ciakamchatka

ALTER

Profile for ciakamchatka

ALTER - Cia. Kamchàtka - CAT  

Advertisement
Advertisement