Page 7

07 BOEK

Ontmoetingen in het woud Dit najaar verscheen het blad Land en Kunst in Het Groene Woud ter afsluiting van Landkunst 2011. Landkunst richt zich op de culturele, sociaal-economische en ecologische betekenissen van een gebied en stelde in de zomer van 2011 ‘de ontmoetingsplek’ als thema centraal. Ontmoetingen tussen stad en land, tussen de kunstwerken en de bewoners en gebruikers ervan. Letterlijk, door een plek te creëren in het landschap. Zoals met het werk Kas Plek van Elmo Vermijs. Maar ook met de serie graancirkels die Thomas Stricker maakte om aandacht te vragen voor de wereldgraanproductie in 2011. In Land en Kunst worden alle werken die kunstenaars, ontwerpers en fotografen hebben gerealiseerd uitgebreid toegelicht. Ook zijn de ervaringen te lezen van enkele auteurs die op uitnodiging in Het Groene Woud verbleven. Land en Kunst in Het Groene Woud is voor € 9,95 (exclusief verzendkosten) te verkrijgen bij het BKKC, Postbus 72, 5000 AB Tilburg, j.obbens@bkkc.nl

KALENDER

Buitenplaatskalender Ter gelegenheid van het Jaar van de Historische Buitenplaats 2012 wordt een speciale kalender uitgegeven door Mercurius Art Productions. Deze kalender is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012. Voor iedere maand zijn twee buitenplaatsen geselecteerd en van elke buitenplaats twee foto’s, zodat iedereen zo veel mogelijk kan genieten van de diversiteit van onze buitenplaatsen. bestellen kan via de uitgever Mercurius Art Productions telefoon 075 647 64 64 e-mail kalender@mercurius.com www.mercuriusart.nl

ROOTS

Grasduinen wordt Roots Roots heet het nieuwe magazine over natuur. Roots is de opvolger van Grasduinen. Het ‘nieuwe’ magazine sluit aan op trends als de groeiende liefde voor de natuur en de voorkeur voor biologisch, streek- en seizoensgebonden eten. Volgens Hoofdredacteur Fanny Glazenburg speelt Roots in op het toenemende verlangen om terug te keren naar de basis, de innerlijke rust die je vindt in de natuur. Roots verschijnt maandelijks en brengt natuurfotografie, onderwerpen als koken met eerlijke ingrediënten, natuur in de stad, wandelroutes, interessante reizen en de beste adressen voor natuurproducten. Roots voegt ook een interactief element toe. Lezers kunnen natuurfoto’s uploaden en bekijken op de site. Roots is een uitgave van Sanoma. Het verschijnt 12 keer per jaar en kost € 5,95 per nummer.

TENTOONSTELLING

FOOD FORWARD

TENTOONSTELLING

Voedsel is vandaag de dag het onderwerp van cynische speculatie. Gevreesd wordt dat dankzij ons eetpatroon, de productiemethodes en het gebrek aan voedselethiek, we in 2050 niet meer in staat zullen zijn onze steden van voedsel te voorzien. De tentoonstelling ‘Food Forward’ presenteert slimme oplossingen en opzienbarende ideeën met betrekking tot de toekomst van ons voedsel. Met nieuwe werken van John O’Shea (UK), Michiko Nitta en Michael Burton (UK), Christian Jankowski en Arne Hendriks (NL). De tentoonstelling ‘Food Forward’ is onderdeel van het Foodprint Programma van kunst- en cultuurcentrum Stroom in Den Haag. 15 januari t/m 1 april 2012, Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag.

VERSE VIS! Marco Bakker en Hugo Schuitemaker, wier werk met regelmaat in GRNVLD te bewonderen valt, zijn samen vertegenwoordigd in de tentoonstelling ‘Verse Vis!’ in het Zuiderzeemuseum. Beide fotografen hebben ieder op hun eigen manier het thema visserij op de gevoelige plaat vastgelegd. Marco Bakker fotografeerde in stemmig zwart-wit de laatste dertien vissers van Enkhuizen. Ook te zien zijn Bakkers portretten van de laatste palingvissers van Volendam. Beide series vormen een tijdsdocument én een ode aan een verdwijnende beroepsgroep. In 2009 fotografeerde Hugo Schuitemaker innovatieve en kleinschalig werkende vissers voor zijn afstudeerproject Zeeliefhebbers. Maar daar bleef het niet bij: vandaag de dag is Zeeliefhebbers een consumenteninitiatief. Maandelijks verschijnt er een gecombineerde uitgave van fotografie met bijzondere dagverse vis. Het is Schuitemakers missie om vergeten vis onder de aandacht te brengen en te laten zien dat er ook op een ‘groene’ manier gevist kan worden. ‘Verse Vis!’ is tot en met 9 april 2012 te zien in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

GRNVLD 08  

Magazine over het verbinden van stad en land

GRNVLD 08  

Magazine over het verbinden van stad en land

Advertisement