Page 25

25

Tekst: Jennifer Armstrong * | Beeld: Ingrid en Dieter Schubert**

NET ALS DE ARK VAN NOACH ZITTEN KINDERBOEKEN VOL MET DIEREN. MAAR LIEFST 52 VAN DE 150 BEST VERKOCHTE KINDERBOEKEN VAN DE VERENIGDE STATEN (2000) GAAN OVER DIEREN OF HEBBEN EEN DIER IN DE HOOFDROL EN IN TALLOZE ANDERE SPELEN ZE EEN BIJROL. DAT KAN GEEN TOEVAL ZIJN.

(lees)voer Er zijn allerlei redenen om voor kinderen

verhalen over dieren te schrijven, tekenen, uit te geven of voor te lezen. De eerste reden is uiteraard het bijbrengen van kennis over de natuur en dieren. Ook de ontwikkeling van een gevoel van rentmeesterschap voor de aarde en alles wat daarop leeft kan een motivatie zijn: om gevoelens van compassie, warmte, verwondering, en nieuwsgierigheid teweeg te brengen en te leren deze in praktijk te brengen. Maar is het niet meer dan hypocriet om kinderen eerst mee te laten voelen met de moed van de leeuw, trouw van de hond, wijsheid van de uil of de nieuwsgierigheid van de aap om ze daarna hamburgers en broodjes ham te eten te geven? In de Verenigde Staten worden naar schatting ieder jaar tien miljard dieren (exclusief vissen) gedood voor menselijke consumptie. Dat zijn meer dan één miljoen dieren per uur. Hoeveel boeken er ook worden geschreven over konijntjes die weglopen, eendjes in het drukke stadsverkeer, of opgewekte biggetjes – bij dit enorme geweld valt dit in het niet. Hoe kan het groeiende ethische besef van een kind dat dierenboeken uit de bibliotheek haalt, rijmen met het broodje ham? Wat moet zo’n kind denken van een vertrouwde volwassene die met de ene hand een schattig kuikentje aait en met de andere kipnuggets in saus dipt?

“Met de ene hand een schattig kuikentje aaien en met de andere kipnuggets in saus dippen”

Hier wil ik het met u over hebben, maar eerst nog wat meer over de ontwikkeling van moraal en ethiek. vijf soorten Sociaal psycholoog Jonathan Haidt, verbonden aan de Universiteit van Virginia, heeft onderzoek gedaan naar de oorsprong van moraal. Op basis van antropologisch onderzoek onder verschillende culturen, concludeerden Haidt en zijn collega’s dat iedereen reeds bij de geboorte aanleg heeft voor vijf soorten moreel gedrag. De eerste soort heeft te maken met zorgzaamheid en het voorkomen van leed – van nature is de mens geneigd voor anderen te zorgen en te voorkomen dat de ander kwaad wordt gedaan. De tweede categorie heeft betrekking op

** Jennifer Armstrong is een Amerikaanse schrijfster van meer dan honderd boeken voor kinderen in alle leeftijden. Ze heeft diverse prijzen gewonnen voor zowel haar fictie als haar non-fictie boeken. ** Ingrid en Dieter Schubert zijn beiden afkomstig uit Duitsland, maar al jaren gevestigd in Nederland. Het duo maakt prenten- en kinderboeken waarin dieren vaak een (hoofd)rol hebben.

GRNVLD 08  

Magazine over het verbinden van stad en land

GRNVLD 08  

Magazine over het verbinden van stad en land

Advertisement