Page 1

Year 2 Semester 2 ¡ 2018

toilets a rc h i t e c t u re p o r t f o l i o

christy ho


architecture portfolio

toilets

2018 semester 2 The experience of having to defecate is universal, yet the architectural design for toilets are often so neglected and overlooked. Based in Aberdeen Plaza, the projects reimagines the strip of space as a place with new dual identities: a public toilet and a public space. The form of the landscape engages with the existing flow of life within the plaza, and toilets are inserted in pockets of spaces that are currently underused on the site. The overriding momentum of this project is to challenge the preconceived notions of what a toilet should be or look like, and design a new norm for the the place of defecation.


christy ho

1: 10 model - The toilet cubicle


architecture portfolio

the site

Aberdeen Square Aberdeen Square is a busy pathway wedged between two main roads with rows of shops on both of its side. The place is charged with the flow of life with people of all ages using the space: a playground for children, a urban park for dog owners, and a gathering space for the elderly. It’s current arrangement of Chinese architectural elements is ineffective in containing the flow of people and fails to utilise the full potential of the public space. The challenge of the site is to create intimate spaces for the activity of defecation, while retaining the openness of this public area.


URBAN SCALE 1:2000 SITE AREA Aberdeen Square

PUBLIC OPEN SPACES • Aberdeen Promenade • Nam Ning Street Sitting-Out Area TOTAL AREA = 15200m2 OPEN SPACE PER PERSON = 1.9m2 HK GOVT STANDARDS: 2.0 m2 HK: 2.7 m2 TOKYO: 5.8 m2 SINGAPORE: 7.6 m2

RESIDENTIAL BUILDINGS ~8722 residents in the area

NEARBY PUBLIC TOILETS • Aberdeen Promenade Toilet • Wu Nam Street Public Toilet


architecture portfolio

Observation hand drawings of the site


christy ho

FOUNTAIN

Festivals

STAGE Playground

Landmark

WEST GATE

Establishes entrance

Plan of the existing site


architecture portfolio

initial design To improve the existing site’s identity as a better public space, Aberdeen Plaza is in need of an enclosure as a way to gather people. The development of concept models explores possibilities of changing the landscape fabric to achieve that. As for the identity of the public toilet, the excitement of the concept is to challenge the need of privacy in toilets through questioning the need of solid toilet partitions. By reducing the need of solid partitioning to through a height analysis, softer partitioning made with water would make better use of the existing water fountain of the site.


christy ho

identity as a public toilet HUMAN SCALE 1:40

Squat

Sitting

Urinal height study on toilet activities

1:100 testing model for water partitioning


architecture portfolio

identity as a public space

studies on creating an enclosure


christy ho

concept models to combine “public space”and “public toilet”


architecture portfolio

trials A series of experiments dealing with the form of the toilet cubicle and the arrangement of these toilets within the site was conducted in this phase of the studio. The first part of the experimentation used a circle geometry which failed to integrate with the flow of the plaza. In the second part of the trial, the shape and placement of the toilet is derived from the flow of people. At spaces that are deprived of human flow, toilets are inserted to maximize the use of space. A smooth contour is emphasized on the pathway that the people follows on the existing site. The design idea reacts to the existing conditions of the site, resulting in a seamless integration.


christy ho


architecture portfolio

developing the form of the toilet cubicle


christy ho

integration of a circle geometry within site


architecture portfolio

deriving the placement of the toilet from the existing flow of people


christy ho

1:100 models of landscape fabric

digital manipulation of the landscape fabric


architecture portfolio

refinement This phase of the project is developed in terms of bringing the structure into real life. Basic essentials of sanitation, including plumbing, drainage and flushing are essential for all toilets, and they are merged into the landscape of the toilet floor. Issues of ventilation solved is by materiality of the bio-skin. It is permeability by sunlight, rain and wind, which allows natural elements to enter and exit the toilet structure. In terms of construction, the structure is made entirely of I-beams. It is in direct contact with raw soil to allow nature to permeate and take over.


christy ho


architecture portfolio

functioning details within individual toilet cubicles


christy ho

material and construction details


christy ho

final model

a toilet-scape for Aberdeen Square The entire strip of space in Aberdeen Square is a undulating landscape fabric that warps around the energy of people. Unlike the site’s previous design’s rigid arrangement, greenery can grow whereever, people can roam freely and water can gather at areas of unexpected downward curvatures. Inside the pockets for toilets, the absence of people creates secluded urban oasis within this busy urban site. Moderate privacy for the toilet user is retained with the material which reduces visibility from surrounding bystanders. At the same time, natural elements of air, rain and sunlight are able to permeate the cubicle from the top. The toilet-scape is designed to embrace the unpredictability of nature and the spontaneity of people using the space.


architecture portfolio

material details of the structure


christy ho

light study within the structure


architecture portfolio

textural photos of 1:10 model


christy ho

model on site


Special thanks to Tutor Wallace Chang and the love & support from all my group mates

Toilets - Year 2 Semester 2 Portfolio  
Toilets - Year 2 Semester 2 Portfolio  
Advertisement