Page 1


Εκ της Σύνταξης

Περιεχομενα: σελ 3. Από ‘σιει μούγια.... μουγιάζεται

Συμφοιτητές, Συμφοιτήτριες, Με ιδιαίτερη χαρά ακόμα μια Προοδευτική εφημερίδα βρίσκεται στα χέρια σας. Η εφημερίδα αυτή εκδίδεται σε μια περίοδο όπου η κερδοσκοπική λογική των μετόχων του πανεπιστιμίου έχουν ως στόχο τους την επιπλέων οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών για να παραχωρήσουν στους φοιτητές την Β΄ εξεταστική. Για μας ο αγώνας μας θα είναι συνεχής μέχρι την δωρέαν εφαρμογή της. Διαβάστε σε αυτό το τεύχος της Προοδευτικής την απόψη μας γύρω από σημαντικά ζητήματα που μας αφορούν. Την απόψη μας γύρω από το Κυπριακό και τα φοιτητικά προβλήματα αλλά και διάφορα ιστορικά ορόσημα στην ιστορία του λαού μας αλλά και διεθνώς, που η αριστερά πρωτοστάτησε ακόμα μια φορά στην πρόοδο και στην ευημερία των κοινωνιών. Για την παγκόσμια οικονομική κρίση, την κρίση του συστήματος που ταλανίζει την ανθρωπότητα. Έπισης πάρτε με αυτό το τεύχος την αντιπολεμική αφίσια μας με ποιήμα του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

σελ 4. Μεγάλες μάχες για την Δωρέαν εφαρμογή της Β εξεταστικής σελ 5. Η ΄΄μπάλα΄΄ βρίσκεται στην Άγκυρα με το τρίπτυχο Χριστόφια σελ6-7. Βάζουμε τέρμα στην εκπεριτροπής παραφιλολογία και ψέμα σελ 8. Πολυεπίπεδη η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνισης. σελ 9. Φ.Ε.F της δημοκρατίας. σελ 10. 37ο Συνέδριο ΠΟΦΝΕ-ΠΟΦΕΝ. σελ11. Κατέθηκαν οι υπογραφές στους κοσμήτορες Αλληλεγγύη στους φοιτητές της Μεγάλης Βρετανίας σελ 14. Όχι στην αντιδραστική διαδικασία της Μπολόνιας. σελ 15. Βουλευτικές 2011, η νέα γενιά έχει φωνή

Απο πλευράς της Συντακτικής Ομάδας σας ευχόμαστε καλή νεά χρο- σελ16-17. Την κρίση να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοννιά και κάθε επιτυχία στις εξετάσεις σας αλλά και στα μαθήματα σας. τες Η νέα χρονιά θα μας βρει ξανά μαζί στον αγώνα για απελευθέρωση σελ18. Στιγμές από την δράση μας. επανένωση - στον αγώνα για το πανεπιστήμιο που μας αξίζει. σελ 19. Στο όνομα της δημοκρατίας δεν μπορεί να εξυμνείται

Καλή ανάγνωση ο φασισμός.

Συντακτική Ομάδα

σελ 20. Η αντι-ιμπεριαλιστική δράση του ΑΚΕΛ αναγκάζει

ΛΙΑΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ -ΤΤΕΠΠΕΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΚΥΡΙΑΚΟΣ - ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΑΝ τους αποικιοκράρες να το κυρίξουν παράνομο. ΤΩΝΗΣ - ΚΩΣΤΕΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ - ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΑ ΣΑΡΑ - ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΣΑΒΒΑΣ - ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΤΑΘΗΣ - ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΓΑ σελ 21. Ισπανικός εμφύλιος-Διεθνής ταξιαρχίες. ΡΙΤΑ - ΒΙΟΛΑΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΟΣ- ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΡΙ ΣΤΟΣ - ΜΕΛΙΝΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ σελ 23. Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο.

Η νέα ιστοσελίδα μας www.fred.proodeftiki.org.cy


ΑΠΟ ’ΣΙΕΙ ΜΟΥΓΙΑ... ΜΟΥΓΙΑΖΕΤΑΙ D j   P. k . f .   o n   a i r Best of Best αφιερώσεις του μήνα: - Φοιτητές προς διοίκηση πανεπιστημίου: a)Για τα λεφτά τα κάνεις όλα. β)Μα εσύ με εκμεταλλεύτηκες καθόλου δεν με σκέφτηκες. - Φοιτητές προς Πρωτοπορία:

Δείτε στην ΦρετΤV Παράταξη μόνη ψάχνει  Το ριάλιτι έχει να κάνει με την παράταξη που  επικαλείται  ότι  είναι  δίπλα  στους φοιτητές και ψάχνει απεγνωσμένα τα στελέχη  της  να  κάνουν  παρέα  στην τέντα της έξω από το Frederick. Θα τα καταφέρει; Μην το χάσετε!

Οι μεγάλοι εμκεταλλευτές Η  ταινία    φτάνει  στο  τέλος  της.  Η

α) Μα όλο λείπεις, όλο λείπεις, συνεχώς με εγ- φτωχή διεύθυνση ενός πανεπιστημίου καταλείπεις, μ’ αποφευγεις κι ολο φευγεις μακρια που  έχει  έσοδα  από  τα  δίδακτρα  των μου... φοιτητών  γύρω  στα  20  000  000  και πλέον, ετησίως, απεγνωσμένα ψάχνει

β) Άλλοθι δεν έχεις άλλοθι είσαι στο ψέμα σου τρόπο να βγάλει και άλλα λεφτά να επιαιχμάλωτη βιώσει. Θέλει να βάλει 75 ευρώ το μάγ) Απ’ την ζωή μου είσ’ απών! Ε και λοιπόν; -Αναστασιάδης προς Σαμψών βουλευτή ΔΗΣΥ:

θημα  στην  Β  Εξεταστική.  Θα  τα καταφέρει;  

ΣΕ ΕΙΔΑ:

α) Για τις παλιές αγάπες μην μιλάς (ΕΟΚΑ Β) στα πιο μεγάλα θέλω κάνουν πίσω Στην  Γ.Σ.  του  Frederick … Αποφάσισες  τελικά  να  έρθεις … Μετά -Αναστασιάδης  προς  αξίωμα  Προέδρου  της Δημοκρατίας ρίχνοντας τασάκια: Σε βλεπώ στο ποτήρι μου, και πίνοντας σε πίνω, Κι οτάν τελειώσει το πιοτό, δεν ξέρω τι θα γίνω... Σαν ακουρδιστό ρολόι που δεν παιρνει πια στροφη το μυαλο μου εχει μείνει στη δική σου τη μορφή - Φοιτητές προς ΔΗΣΥ σε σχέση με Κυπριακό, δίδακτρα, ορίο και ότι άλλο θέλετε..

χάθηκες και πάλι … Το Μάρτη έχει εκλογές. Παίζω σε 1.05Ε θα εμ φανιστείς. Αν δεν πιστεύεις για την τιμή το είδα στον  online bet ting:

www.Protoporiaparon_onlyekloges.com Στο συνέδριο της ΠΟΦΕΝ με 3 στελέχη, οι μισές και πλέον κάρτες των  αντιπροσώπων  σου  παρέμειναν  στο  προεδρείο.  Περίμενα μέχρι το τέλος να τις πάρεις. Εσύ δεν το έκανες. Αν κάποτε ενδια φερθείς για το φοιτητικό κίνημα επικοινώνα μαζί μου στο:

Protoporia.fred@apon_apo_ola.gr Να τρέμεις όταν έμαθες ότι το πόρισμα για τον φάκελο της Κύπρου είναι  σχεδόν  έτοιμο.  Τι  πραγματικά  κρύβεις;  Γιατί  φοβάσαι  τόσο; Σε παρακαλώ επικοινώνα μαζί μου θέλω να  μου πεις όλη την αλή θεια.

Προδοσία, δεν υπάρχει, σαν και τι δικιά σου άλλη... stegasa-pra3ikopimaties@DHSY.EOKAB.com - Αρχιεπίσκοπος προς Αρχιεπίσκοπο στον  Καθρέφτη α) Όλα τα λεφτά μωρό μου όλα τα λεφτά, για τα δυο σου μάτια που μου πήραν τα μυαλά. β) Στόχος είναι τα λεφτά έτσι μου είπε η μαμά έτσι μου είπε και ο μπαμπάς. γ) Money, money, money, always sunny In the reach man’s world !

ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ Β ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ Β ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ!!! 


Μεγάλες μάχες για την Δωρεάν εφαρμογή της Β΄ Εξεταστικής. εφαρμογή του θεσμού της β’ εξεταστικής αποτελεί για την Προοδευτική Κ.Φ πρώτιστο συνδικαλιστικό στόχο. Η προσπάθεια μας αυτή έχει σκοπό να αντικρούσει την επιχειρηματική λογική της διεύθυνσης του Πανεπιστημίου μας και να δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές του Frederick να επανεξεταστούν το μάθημα στο οποίο αποτυγχάνουν στις εξεταστικές περιόδους του Γενάρη και του Ιούνη , έχοντας μια δεύτερη ευκαιρία. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας καταθέσαμε τον περασμένο Ιούλιο ολοκληρωμένη πρόταση για την β’ εξεταστική η οποία στηριζόταν πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: Πρώτα και κύρια να δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές να εξετάζονται δωρεάν τα μαθήματα τους στη β’ εξεταστική περίοδο, να έχει ακριβώς την ίδια ισχύ με την πρώτη εξεταστική περίοδο (δηλαδή αν το coursework ενός μαθήματος παίρνει ποσοστό 40% στην τελικό βαθμό και η τελική εξέταση 60% στην κανονική εξεταστική περίοδο, να ισχύει ακριβώς το ίδιο και στην β’ εξεταστική περίοδο ) και τέλος όλοι οι φοιτητές να έχουν την ευκαιρία να επανεξεταστούν μάθημα στο οποίο αποτυγχάνουν. Ακριβώς μ’ αυτά τα τρία σημεία διασφαλίζαμε δύο βασικά πράγματα. Το πρώτο ήταν ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα αισχροκερδεί επιπλέον χρησιμοποιώντας το θεσμό της β’ εξεταστικής και παράλληλα να μην αλλοιωθεί το ακαδημαϊκό επίπεδο του Πανεπιστημίου. Γι’ αυτό ακριβώς και στην πρόταση μας ξεκαθαρίζαμε ότι η β’ εξεταστική θα είχε ακριβώς την ίδια ισχύ με την κανονική εξεταστική περίοδο. Ακόμα η πρόταση μας περιλάμβανε ένα κατάλογο εκατοντάδων διακεκριμένων Πανεπιστημίων ανά το Παγκόσμιο στα οποία λειτουργεί ο θεσμός της β’ εξεταστικής περιόδου. Η Σύγκλητος όρισε τον περασμένο Σεπτέμβρη μια επιτροπή στην οποία συμμετείχαν 2 καθηγητές, η υπεύθυνος του γραφείου Σπουδών και μέριμνας του Πανεπιστημίου μας και 2 εκπρόσωποι των φοιτητών. Η επιτροπή αυτή ορίστηκε έχοντας ρόλο τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ Πανεπιστημίου και φοιτητών, να εξετάσει την

( Αν ένα φοιτητής παίρνει 30 ECTS στο φθινοπρόταση μας και να κάνει της απαραίτητες τρο- πωρινό εξάμηνο και 30 ECTS στο εαρινό, σύποποιήσεις με σκοπό να έρθει μια τελική πρό- νολο δηλαδή 60, και αποτύχει σε μαθήματα 25 ταση και να ψηφιστεί στην Σύγκλητο. ECTS, στη β’ εξεταστική θα μπορεί να επανεξεταστεί μόνο τα μαθήματα που ισοδυναμούν με Η Επιτροπή αυτή συνεδρίασε για πρώτη φορά 20 ECTS). μια εβδομάδα μετά την συνεδρία της Συγκλήτου. Στην συνεδρία αυτή κάναμε ξεκάθαρο να νοηθεί Την συγκεκριμένη πρόταση το Πανεπιστήμιο είχε ότι για εμάς οι τρεις άξονες στις οποίες στηριζό- την πρόθεση να την καταθέσει στην Σύγκλητο ταν η πρόταση μας αποτελούν θέσεις αρχής και την Τετάρτη 15/12 με σκοπό να θεσμοθετηθεί απ’ δεν πρόκειται να αποκλίνουμε απ’ αυτές. Τα αυτό το εξάμηνο καταργώντας Fx , χωρίς καμιά υπόλοιπα μέλη της επιτροπής ζήτησαν απ’ εμάς άλλη συζήτηση. Η Προοδευτική Κ.Φ ζήτησε ένα χρονικό περιθώριο να εξετάσουν την πρό- αναβολή και ματαίωσε την συζήτηση στην Σύγταση μας και να μας αναφέρουν τα σημεία τα κλητο και ζητώντας παράλληλα επανασύσταση οποία θεωρούν ότι χρίζουν αναθεώρησης και αλ- της επιτροπής και επανέναρξη του διαλόγου. λαγής. Προειδοποιήσαμε και προειδοποιούμε ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε η πρόταση η οποία θα Εμείς δώσαμε το χρονικό περιθώριο το οποίο κατατεθεί στη Σύγκλητο για να ψηφιστεί, να απομας ζήτησαν σημειώνοντας όμως ότι δεν θα κλίνει από τους τρεις βασικούς άξονές που θέέπρεπε να μακρηγορήσει η διαδικασία. Δυστυ- σαμε εξαρχής . Σ’ αυτό το πάγιο αίτημα της χώς όμως αυτό μας το αίτημα δεν εισακούστηκε, Φοιτητικής κοινότητας του Frederick θα στακι αυτό δεν έγινε τυχαία . Ενώ η Προοδευτική θούμε ασπίδα και δόρυ και δεν πρόκειται να επιανά τακτά χρονικά διαστήματα ζητούσε άμεση τρέψουμε να υπερνικήσει η επιχειρηματική σύγκληση συνεδρίας της επιτροπής το Πανεπι- λογική του Πανεπιστημίου. στήμιο έντεχνα το καθυστερούσε. Κι αυτό για να συγκαλέσει συνεδρία δύο εβδομάδες πριν τις Στέλνουμε μήνυμα καλής θέλησης στο Πανεπιδιακοπές των Χριστουγέννων και να μας φέρει στήμιο για διάλογο αλλά παράλληλα προειδοποιπροτετελεσμένων, αφού ήξεραν πολύ καλά ότι ούμε ότι αυτή τη φορά δεν θα είμαστε ανεχτικοί . δεν θα έχουμε χρόνο ν’ αντιδράσουμε Ζητούμε το αυτονόητο που είναι το δικαίωμα μας στη μόρφωση και γι’ αυτό παλεύαμε και θα συΟι προτάσεις οι οποίες έφεραν ως αντιπρόταση νεχίσουμε να παλεύουμε. Καλούμε λοιπόν στις δικές μας θέσεις, δεν μπορούμε να τις χαρα- όλους τους φοιτητές να συστρατευτούν στον κτηρίσουμε διαφορετικά παρά να πούμε ότι ήταν αγώνα με την Προοδευτική Κ.Φ και όλοι μαζί να έκτρωμα για τους φοιτητές αφού γι’ ακόμα μια πετύχουμε ακόμα μια μεγάλη κατάκτηση για τους φορά πρότασσαν την επιχειρηματική λογική και φοιτητές του Frederick. Όλοι μαζί για να μην μας το κέρδος, αγνόωντας τα δίκαια αιτήματα του φορτώσουν και την β’ εξεταστική που αυτοί θέφοιτητικού κινήματος . Συγκεκριμένα η τελική λουν, στις πλάτες μας, αλλά για να θεσπίσουμε πρόταση την οποία ουσιαστικά πέρασαν πλει- τον θεσμό της β’ εξεταστικής που εμείς απαιοψηφικά από την επιτροπή οι καθηγητές μαζί με τούμε και δεν είναι τίποτα απ’ άλλο από μια δεύτην υπεύθυνη του γραφείου σπουδών αναφέρει τερη ευκαιρία για όλους τους φοιτητές του ότι : οι φοιτητές για να δικαιούνται να εξεταστούν Frederick Δωρεάν! στην β’ εξεταστική θα πρέπει: α) να πληρώσουν 75 ευρώ για κάθε μάθημα, β) οι φοιτητές για να Γιώργος Λιασής δικαιούνται να εξεταστούν μάθημα στο οποίο 4O Computer Πρόεδρος Φ.Ε.F αποτυγχάνουν θα πρέπει στο συγκεκριμένο μάθημα να έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον το 40% του coursework ( δηλαδή minimum 16 από τα 40, αν το coursework παίρνει 40% του τελικού βαθμού) και τέλος γ) οι φοιτητές θα δικαιούνται να επανεξεταστούν στη β’ εξεταστική το 1/3 του συνολικού αριθμού ECTS τα οποία παρακολουθούν ολόκληρο το χρόνο


Η “μπάλα” βρίσκεται στην Αγκύρα με το τρίπτυχο Χριστόφια τα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, σε μια προσπάθεια να ωθήσει προς τα μπρος την διαδικασία των συνομιλιών και να φτάσουμε σε περισσότερες συγκλίσεις με στόχο την λύση, πρότεινε νέο πακέτο προτάσεων ή τρίπτυχο όπως κοινός αποκαλείται. Το περιεχόμενο των προτάσεων βάζει την Ε/Κ πλευρά ένα βήμα πιο μπροστά από την Τουρκία διεθνώς και αποδεικνύει ακόμα μια φορά την βούληση της πλευράς μας για λύση το συντομότερο δυνατό. Ως πρώτη πτυχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε τη διασύνδεση της συζήτησης τριών κεφαλαίων του Κυπριακού. Το περιουσιακό, το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου(εποικοί). Ο συνδυασμός της συζήτησης αυτών των τριών κεφαλαίων εκ των πραγμάτων θα εντατικοποιήσει και θα επισπεύσει το διάλογο αφού το περιουσιακό συσχετίζεται άμεσα με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών. Τα δύο αυτά κεφάλαια σχετίζονται αφού στην περίπτωση που συμφωνηθεί για το ποια εδάφη θα επιστραφούν υπό Ε/Κ διοίκηση, τότε θα διευκολυνθεί και η κατάληξη στο κεφάλαιο του περιουσιακού. Δευτέρη πτπυχή της πρότασης είναι η εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε από το 1984. Το ψήφισμα προνοεί την παράδοση από την Τουρκία της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη για αναστήλωση. Πέραν τούτου ο Πρόεδρος πρότεινε την επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διεξαγωγή εμπορίου από πλευράς των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η άρση της απομόνωσης των Τ/κ ελέω κατοχής, κια θα ενταφιαστεί μια και καλή ο πονοκέφαλος του απευθείας εμπορίου που προτάσει η Τουρκία.. Η τρίτη πτυχή απαντά στη συγκληση διεθνούς διάσκεψη από τα Ηνωμένα Έθνη στην οποία να συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι

δύο κυπριακές κοινότητες , και αυτό αφού πρώτα τους πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Η φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας πάνω στις εσω- κάμψη της Τουρκικής αδιαλλαξίας εξαρτάται επίτερικές πτυχές του Κυριακού. σης από το διεθνή παράγοντα και ιδιαίτερα από εκείνες τις δυνάμεις που επιθυμούν την ένταξη Η ευρύτερα θετική υποδοχή που τυγχάνει το πα- της Τουρκίας στην Ε.Ε. Εξαρτάται από το κατά κέτο των προτάσεων της πλευράς μας, καταδει- πόσο θα ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις προς κνύει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα την Άγκυρα για σεβασμό των αρχών της Ένωσης της πολιτικής και των πρωτοβουλιών του Προ- και για λύση στο Κυπριακό σύμφωνα και στα έδρου Χριστόφια. Πολιτική και πρωτοβουλίες πλαίσια των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε. που χαρακτηρίζονται από υπεράσπιση αρχών, διεκδικητικότητα, ρεαλισμό και ευελιξία ενώ προ- Για μια ακόμη φορά τονίζουμε την ανάγκη οι ποωθούνται μέσα από μια πολυεπίπεδη εξωτερική λιτικές δυνάμεις, παρά τις επιμέρους κριτικές παπολιτική με την αξιοποίηση των ερεισμάτων που ρατηρήσεις που έχουν για το πακέτο των προσφέρονται στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο. προτάσεων, να στηρίξουν την πρωτοβουλία της

Για όσους κατηγορούν τον πρό εδρο ότι έχει ξαχάσει το θέμα της Αμμοχώστου και το ψήφισμα 550 του Σ.Α του Ο.Η.Ε, απο το τρίπτυχο των προτάσεων αποδει κνύεται ότι ο πρόεδρος έχει στις προτεραιότητες του την εφαρμογή του 550. Παρόλα αυτά, η λύση του Κυπριακού προβλήματος περνά από την Άγκυρα. Δηλαδή, εξαρτάται από το κατά πόσο η Άγκυρα έχει πάρει ή όχι την πολιτική απόφαση για λύση του προβλήματος. Οι όποιες εξελίξεις καθορίζονται σε σχέση με την πολιτική κατάσταση η οποία επικρατεί στην Τουρκία και στους παράγοντες που καθορίζουν την Τουρκική πολιτική. Δυστυχώς φαίνεται ότι η κατοχική Τουρκία, αντικρίζει την Κύπρο και το Κυπριακό μόνο μέσα από την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών και στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας, για παρέμβαση και έλεγχο στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε πολλά θέματα, φαίνεται ότι αυτή η μερίδα της τουρκικής άρχουσας τάξης συνεχίζει να έχει καθοριστικό ρόλο. Υπό αυτή την έννοια, η κάμψη της Τουρκικής αδιαλλαξίας εξαρτάται από την τελική κατάληξη της διαμάχης μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν ότι η «μη λύση είναι η λύση» και αυτών που επιθυμούν μια τελική διευθέτηση του προβλήματος, για τα δικά

Κυβέρνησης και να αναλάβουν πρωτοβουλίες προώθησής τους εκεί και όπου δύνανται να το πράξουν. Παράλληλα, θεωρούμε ότι το τρίπτυχο των προτάσεων, σε συνάρτηση με τις ομόφωνα ληφθείσες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτέμβρη του 2009 μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για την επίτευξη της τόσο αναγκαίας ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο.

Αντρέας Ττεππελής 3ο Electrical Ταμίας Φ.Ε.F


Βάζουμε τέρμα στην εκ περιτροπής π

Καλύτερη και απ ό το Σύνταγμα του 60 η πρόταση του Π ρο

ε λύπη παρατηρούμε από δυνάμεις που δεν πίστεψαν ποτέ στην ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, μια τιτάνια προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης γύρω από τις προτάσεις που καταθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τραπέζι των συνομιλιών. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η πρόταση του Προέδρου σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία και τη διακυβέρνηση του κράτους σε μια πιθανή λύση, με εκ περιτροπής προεδρία διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο ως ένα συνολικό πακέτο, είναι σαφώς καλύτερη ακόμα και από το σύνταγμα του 1960. Αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι ξεκάθαρο ως θέση αρχής αλλά και αφετηρίας, είναι ότι όταν συζητούμε για τη λύση του Κυπριακού, πρέπει να συζητούμε στα πλαίσια της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το σύνταγμα του 1960. Αν αρνηθούμε το ίδιο το σύνταγμα της Δημοκρατίας και τις βασικές αρχές που το διέπουν (δικοινοτικότητα), τότε αμφισβητούμε την ίδια την ύπαρξη της Κύπρου ως χώρας. Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι να στοχοπροσηλωθούμε στην τροποποίηση του συντάγματος και αλλαγής των πτυχών του που δεν είναι λειτουργικές με στόχο τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια λειτουργική Διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία. Τι έχουμε με βάση το Σύνταγμα του 60 ανεξαρτήτως του αν οι Τουρκοκύπριοι δε συμμετέχουν στα όργανα και τους Θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας; Με βάση το Σύνταγμα του 1960, με το οποίο ανακηρύχτηκε η Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο ενιαίο δικοινοτικό κράτος, οι Τουρκοκύπριοι αναγνωρίζονται ως κοινότητα. Είναι με βάση το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δικοινοτικού χαρακτήρα που καθορίζει το σύνταγμα, που οι Τουρκοκύπριοι σαν κοινότητα έχουν θεσμοθετημένο δικαίωμα συμμέτοχης σε όλα τα όργανα εξουσίας. Αυτή η θεσμοθετημένη εκπροσώπηση των κοινοτήτων σε όλα τα όργανα εξουσίας με βάση το δικοινοτικό χαρακτήρα του κράτους, είναι η ποιοτική διαφορά από τα δικαιώματα που έχουν είτε πληθυσμιακές μειοψηφίες είτε μειονότητες ανάμεσα σε ένα λαό άλλων χωρών. Ποιές είναι όμως αυτές οι εξουσίες; Σε κάθε κράτος οι εξουσίες είναι τρεις. Η εκτελεστική , η νομοθετική και η δικαστική. Άρα, με βάση την αρχή της δικοινοτικότητας του συντάγματος του 1960, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα εκπροσωπούνται στα όργανα αυτών των εξουσιών. Σε αυτό το άρθρο, θα καταπιαστούμε γύρω από την εκτελεστική εξουσία αφού το σύστημα διακυβέρνησης του τόπου είναι Προεδρικό, που συνεπάγεται ότι την εξουσία για τον τρόπο διακυβέρνησης του τόπου κατά κύριο λόγο την

έχει η εκτελεστική εξουσία – η εκάστοτε Κυβέρνηση. Μέσα από την πιο κάτω ανάλυση θα ξεκαθαριστεί και γιατί η πρόταση του Πρόεδρου Χριστόφια είναι σαφώς καλύτερη από το ίδιο το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με άλλα λόγια εκτός από το ΑΚΕΛ που το επιβάλλει η ιδεολογία του να αγωνίζεται για τον άνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής, έθνους, χρώματος, κανένας δεν έδινε μάχες για ολόκληρο τον Λαό μας.

Με βάση το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προβλέπετε σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία ότι θα συμμετέχουν 1 Ελληνοκύπριος Πρόεδρος και 7 Ελληνοκύπριοι υπουργοί διορισμένοι από τον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα, και 1 Τουρκοκύπριος Αντιπρόεδρος με 3 Τουρκοκύπριους υπουργούς διορισμένους από τον Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αν αρνηθούμε το ίδιο το σύνταγμα της Δημοκρατίας και τις βασικές αρχές που το διέπουν (δικοινοτικόητα) τότε αμφισβητούμε την ίδια την ύπαρξη της Κύπρου ως χώρα. Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι να στοχοπροσηλωθούμε στην τροποποίηση του συντάγματος και αλλαγής των πτυχών του που δεν είναι λειτουργικές με στόχο τη μετεξέλιξη τη Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια λειτουργική Διζωνική δικοινοτική Ομο-

Μετά από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974 το Κυπριακό πρόβλημα εισήλθε σε μια νέα μορφή, της εισβολής κατοχής από την Τουρκιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων του λαού μας ελέω της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής. Σήμερα σε συνέχεια των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού με στόχο την απελευθέρωση και την επανένωση του νησιού και του λαού μας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καταθέτει εποικοδομητικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με μοναδικό στόχο της λύση του προβλήματος στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με βάση την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τον Ο.Η.Ε. Για να επέλθει λύση, η όποια πρόταση δεν μπορεί να ικανοποιεί μόνο την Ελληνοκυπριακή πλευρά και δε χρειάζεται την έγκριση μόνο των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων. Αρά η λύση πρέπει να απαντά στις ανησυχίες ολόκληρου του λαού μας, όχι μόνο της μιας πλευράς εις βάρος της άλλης όπως για παράδειγμα το σχέδιο ΑΝΑΝ που ήταν ετεροβαρές για τη δική μας πλευρά.

Για να είναι αποτελεσματική η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και να μην επιβάλλεται η βούληση της μιας κοινότητας στην άλλη η αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων διασφαλιζόταν με το δικαίωμα του Βέτο (οριστικής αρνησικυρίας ) στον Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο. Η ύπαρξη του δικαιώματος του Βέτο οδήγησε πολλές φορές το κράτος σε παράλυση και κρίθηκε από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα ως μια από τις υπερεξουσίες που είχαν οι Τουρκοκύπριοι με βάση το Σύνταγμα του 1960. Ένα βέτο που αφορούσε σημαντικά ζητήματα πολιτικής όπως την άμυνα, την εξωτερική πολιτική αλλά και άλλες. Αξιοσημείωτος με βάση το Σύνταγμα του 1960, είναι και ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του Τουρκοκύπριου Αντιπροέδρου. Το σύνταγμα καθορίζει ότι ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος θα εκλέγεται μόνο από τους Ελληνοκύπριους και ο Τουρκοκύπριος Αντιπρόεδρος μόνο από τους Τουρκοκύπριους. Αυτό από μόνο του δημιουργούσε διαχωρίστηκες γραμμές στην πολιτική των δύο κοινοτήτων αλλά και στον ίδιο το λαό. Η ξεχωριστή κοινοτική εκλογική διαδικασία στον τρόπο εκλογής δε δημιουργούσε συνθήκες κοινής δράσης των δύο κοινοτήτων, κοινής δράσης του λαού, αλλά πολλές φορές αυτή η δράση ήταν παράλληλη και μπορούσε να φτάσει και τα επίπεδα των συγκρουόμενων θέσεων. Αυτό βοηθούσε την ανάπτυξη του εθνικισμού, αφού καμιά πολιτική ηγεσία πλην του ΑΚΕΛ δεν ενδιαφερόταν για τις ανάγκες, τις ανησυχίες και της άλλης κοινότητας.

Στην εκτελεστική εξουσία, ο Πρόεδρος κατάθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία(α) με διασταυρούμενη(β) σταθμισμένη ψήφο(γ) ως ένα πακέτο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες ολόκληρου του λαού μας. Πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι η πιο πάνω πρόταση είναι πακέτο και εννοείται ότι η απόρριψη οποιασδήποτε από τις τρεις πρόνοιες της θα συνιστά απόρριψη της ίδιας της πρότασης.

Πρώτη πρόνοια – Εκ περιτροπής προεδρία Με την εκ περιτροπής προεδρία διαγράφεται το δικαίωμα του ΒΕΤΟ που είχαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος με το Σύνταγμα του 60. Με βάση την πολιτική ισότητα που καθορίζει την αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στα όργανα λήψεως αποφάσεων δίνεται η ευχέρεια στους Τουρκοκύπριους να εκπροσωπούνται στη


παραφιλολογία και ψέμα

οέδ ρου για την εκτ ελεσ τ ική εξου σ ί α .

Προεδρία της Δημοκρατίας με αυτόματη αναίρεση του δικαιώματος του ΒΕΤΟ, που κρίναμε ως αρνητικό στοιχείο στο Σύνταγμα του 1960 και έκανε πράξη την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην εκτελεστική εξουσία.

ΠΑΣΟΚ με 40% στις εκλογές δημιουργεί από μόνο Κυβέρνηση με εκπροσώπηση πέραν του 50%, αλλά και στις Η.Π.Α όπου στις προηγούμενες εκλογές Μπους και Αλ Γκορ είχαν 3 000 000 ψήφους διαφορά υπέρ του Αλ Γκορ και τελικά κέρδισε ο Μπους ελέω της στάθμισης των Με την πρόταση του Δημήτρη Χριστόφια η Ελλη- ψήφων αναμέσα στις πολιτείες της χώρας. νοκυπριακή πλευρά θα εκπροσωπείτε στο θεσμό του Προέδρου για 4 χρόνια και η Τουρκοκυ- Στο πιο κάτω πίνακα παραθέτουμε το πως θα γίπριακή 2. Οι αποφάσεις θα παίρνονται από το νεται η στάθμιση της ψήφου σύμφωνα με την Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από τον Πρόεδρο πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας. ή τον Αντιπρόεδρο. Παράδειγμα: Σε μια εκλογική διαδικασία σε περίπτωση λύσης στον κοινό εκλογικό κατάλογο Δεύτερη πρόνοια - Διασταυρούμενη ψήφος. υπάρχουν 20% Τουρκοκύπριοι και 80% ΕλληνοΟ Πρόεδρος Χριστόφιας πρότεινε την άμεση κύπριοι τότε: εκλογή του προέδρου και αντιπροέδρου από όλο το λαό με τη διασταυρούμενη ψήφο. Ουσιαστικά Α) Ένας Ελληνοκύπριος ψηφίζει Ελληνοκύπριο Δεν υπάρχει στάθμιση ο ψηφοφόρος όταν θα πηγαίνει στην κάλπη για να ψηφίσει για την εκτελεστική εξουσία, θα παίρ- Β) Ένας Τουρκοκύπριος ψηφίζει Ελληνοκύπριο νει δυο ψηφοδέλτια. Στο ένα θα αναγράφονται Δεν υπάρχει στάθμιση όλοι οι Ελληνοκύπριοι και στο άλλο όλοι οι ΤουρΓ) Ένας Τουρκοκύπριος ψηφίζει Τουρκοκύπριο κοκύπριοι. Με αυτό τον τρόπο αναιρούνται οι δια- Δεν υπάρχει στάθμιση χωριστικές πρόνοιες που δημιουργεί ο τρόπος εκλογής του Συντάγματος του 60 για ξεχωριστές Δ) Ένας Ελληνοκύπριος ψηφίζει Τουρκοκύπριο ψηφοφορίες και αναγκάζονται οι ηγέτες του λαού Υπάρχει στάθμιση στο 20% επηρεάζει την αλλά και ο ίδιος ο λαός σε κοινή δράση και κοινά εκλογή κατά 20% όσο επηρεάζουν την εκλογή οράματα, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενό- Ελληνοκυπρίου οι Τουρκοκύπριοι. τητα στο λαό αλλά και στην ηγεσία του. Για εμάς είναι ξεκάθαρο, ότι αυτό τρομάζει την δεξιά και Ως Προοδευτική εκφράζουμε την αγανάκτηση την ακροδεξιά και στις δύο κοινότητες, αφού οι μας για την όλη κατάσταση που επικρατεί στο εθνικιστικές ρητορείες θα αποτρέπουν τους ψη- εσωτερικό μέτωπο. Εκφράζουμε την αγανάκτηση φοφόρους από τη μια κοινότητα να δώσει στή- μας γιατί προτάσεις άλλων στο παρελθόν που ριξη στους εθνικιστές της άλλης. Είναι αυτό ο δεν ενόχλησαν κανένα, σήμερα έγιναν κόκκινες λόγος που οι κ. Έρογλου και Ντενκτάς από την γραμμές. Κανένας πρόεδρος της Δημοκρατίας τα τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά και από την Ελ- τελευταία δέκα χρόνια δεν αρνήθηκε την εκ πεληνοκυπριακή κοινότητα ο κ. Συλλούρης και ριτροπής προεδρίας και κανένα πολιτικό κόμμα άλλοι ακραιφνείς ακροδεξιοί, απορρίπτουν με δεν διαφώνησε μέχρι την εκλογή του Δημήτρη μανία την πρόταση του Προέδρου. Χριστόφια. Αυτό είναι ξεκάθαρο από την σύνοψη της κωδικοποίησης των αλλαγών στο σχέδιο Τρίτη πρόνοια - Η σταθμισμένη ψήφος ΑΝΑΝ που πρότειναν τα κόμματα στο Εθνικό Ελέω της πλειοψηφικής υπεροχής της Ελληνο- Συμβούλιο που έγινε από τον Πρόεδρο της Δηκυπριακή πλευράς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας για μοκρατίας το 2005, Τάσσο Παπαδόπουλο. να γίνει αποδεκτή η διασταυρούμενη ψήφος, πρότεινε την εισαγωγή της στάθμισης των Είναι ξεκάθαρο ότι οι γνωστοί απορριπτικοί και ψήφων των Ελληνοκυπρίων μόνο όταν ψηφί- αντιπολιτευτικοί κύκλοι ασκούν ατεκμηρίωτη κριζουν τον Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο στην εκτε- τική χωρίς να προτείνουν κάτι άλλο. Θα συνεχίλεστική εξουσία. Ο λόγος είναι απλός και απαντά σουμε στο πλευρό του διαπραγματευτή μας να στο επιχείρημα της Τουρκοκυπριακής πλευράς διεκδικούμε αποφασιστικά τη λύση του Κυπριαότι με την αριθμητική υπεροχή των Ελληνοκυ- κού στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοπρίων θα μπορούσαν από μόνοι τους να καθο- σπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται ρίζουν το ποιος θα εκλέγεται από τους στα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. Αποφασιστικά θα βάΤουρκοκύπριους σε ένα κοινό εκλογικό σώμα. Η λουμε φρένο στην παραπληροφόρηση και την στάθμιση του ψήφου των Ελληνοκυπρίων θα λασπολογία. Μπορούμε και θα οδηγήσουμε το είναι ανάλογη με το ποσοστό των Τουρκοκύ- λαό μας στη λευτεριά και την επανένωση λέγονπριων που είναι εγγεγραμμένοι στον κοινό εκλο- τας πάντα την αλήθεια. γικό κατάλογο την μέρα των εκλογών και επηρεάζουν την εκλογή Ελληνοκυπρίου. Χριστοφή Κυριάκος 1ο Civil Στάθμιση της Ψήφου συναντάται σε πολλές ΔηΕκπρόσωπος Τμήματος μοκρατίες της υφηλίου, όπως η Ελλάδα όπου το

Να βγει το πόρισμα από το ανοιγμα του φάκελου της Κύπρου. αίνεται δυστυχώς ότι κάποιοι επιμένουν διαχρονικά στην απόκρυψη της αλήθειας από το λαό αλλά και στην αλλοίωση των γεγονότων που έφεραν την καταστροφή στον τόπο μας. Για ακόμη μια φορά ο ΔΗ.ΣΥ. προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη προβάλλοντας ανυπόστατα επιχειρήματα στην προσπάθεια του να σταματήσει τις προσπάθειες για έκδοση πορίσματος από πλευράς της επιτροπής της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου. Οι δικαιολογίες που ακούγονται από πλευράς Συναγερμού ότι τα έγγραφα και οι καταθέσεις που έχει στα χέρια της η επιτροπή δεν είναι επαρκής για να βγει αντικειμενικό πόρισμα, αλλά και η δικαιολογία πώς δεν πάρθηκε απόφαση από τη Βουλή για να εκδώσει πόρισμα η επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου δεν ευσταθούν. Από τις 30 Ιανουαρίου το 89’ λήφθηκε η απόφαση για να συσταθεί επιτροπή και να μελετήσει το υλικό των εγγράφων και των καταθέσεων έτσι ώστε να βγάλει πόρισμα η Βουλή. Τότε δε διαμαρτυρήθηκε κανένας, τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι θυμήθηκαν κάποιοι να αμφισβητήσουν την αντικειμενικότητα που θα έχει το πόρισμα. Και να θυμίσουμε στον ΔΗ.ΣΥ. ότι μόνο με απόφαση της ολομέλειας της Βουλής μπορεί να αναιρεθεί ειλημμένη απόφαση της Βουλής. Μήπως είναι η αλήθεια που τους φοβίζει; Μήπως οι κύριοι του ΔΗ.ΣΥ θεωρούν ότι η ιστορική αλήθεια δεν είναι γνωστή στον Κυπριακό λαό; Τρομάζουν στο να αποδειχθεί ο ρόλος πρωτοκλασάτων στελεχών του και «ηρώων» τους την περίοδο προπραξικοπήματος και εισβολής; Όσο και αν τους ενοχλεί η αλήθεια, η Αριστερά εδώ και 36 χρόνια τοποθετείται λέγοντας ότι η Χούντα των Αθηνών ήξερε πολύ καλά τα αποτελέσματα που θα είχε το πραξικόπημα του 74, το ίδιο και η προδοτική ΕΟΚΑ Β του Γρίβα, και συμβιβάστηκαν συνειδητά με τα σχέδια για εισβολή της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, το ΝΑΤΟ και τους δάκτυλους του σε Κύπρο και Ελλάδα, οφείλει η πολιτεία να τους καταδείξει και να τους ξεσκεπάσει. Είναι απαίτηση μας ως νέα γενιά, επίσημα πλέον να καταδειχθούν οι ένοχοι για την Κυπριακή τραγωδία. Για να μπορέσει ο λαός να έχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι τον πρόδωσαν και άνοιξαν τις πόρτες στην Τουρκία. Η υπόθεση της ενότητας ανάμεσα στο λαό περνά μέσα και από την γνώση της πραγματικότητας για τα γεγονότα της περιόδου 60 – 74. Δημήτρης Δημητρίου Δημοσιογραφία 1ο Έκπροσωπος Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών


Ενοχλημένη η Τουρκία από την επιτυχημένη εξωτερική μας πολιτική διεθνοποίηση του Κυπριακού, η ανάδειξη του διεθνώς για να στηριχθεί o αγώνας μας από οργανισμούς, κυβερνήσεις και λαούς, είναι μια από τις προτεραιότητες του Προέδρου Χριστόφια από την μέρα ανάδειξης του στο ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σκοπός του ήταν και παραμένει η διοχέτευση πιέσεων προς την κατοχική Τουρκία, έτσι ώστε να τερματιστεί το συνεχιζόμενο έγκλημα της κατοχής.

της Σουηδίας , της Γαλλίας και της Αγγλίας.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ακόμα συναντήσεις με τους ηγέτες της Συρίας, της Ινδίας, της Κούβας, του Λιβάνου, της Αιγύπτου, της Παλαιστινιακής Αρχής, του Ισραήλ ενώ συνάντηση είχε και με τον Πάπα Βενέδικτο τον ΙΣΤ΄. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις διατυπώθηκε η συνεργασία και η αλληλοϋποστήριξη, τόσο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού όσο και σε άλλους τομείς.

Οι προσπάθειες του Προέδρου για διε* '%& ", & θνοποίηση του Κυπριακού στηρίζεται " &') +& # "! & πάνω σε δύο βασικές κατευθύνσεις. & $ " #!-% $ ' # % $ Πρώτη κατεύθυνση είναι προς το Συμ"!& !! " % $ " βούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε που καθο% * $ &!' .%!' #! #!' ρίζει το πλαίσιο της λύσης με βάση τα & $ # !' & $ # ψηφίσματα του και η δεύτερη κατεύ$ "#.& (!# " θυνση η Ε.Ε ως μοχλός πίεσης στην & %- &! οποία θέλει να εισέλθει η Τουρκία. Αυτοί % $ " " % * &!' !' #! οι δύο οργανισμοί πρέπει να διαδραμα#!' τίσουν καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακού. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να Η πιο πρόσφατη συνάντηση που είχε ο ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν με την αναγκάζοντας την να ξεφύγει από τις Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Μέρκελ αδιάλλακτες θέσεις της και να σεβαστεί στις 11/1/2011 στο Προεδρικό Μέγαρο. τις αρχές και τις αποφάσεις τους. Αυτή η Στις δηλώσεις της μετά την συνάντηση η προσπάθεια έχει ως στόχο και τη στή- Καγκελάριος Γερμανίδα «άδειασε» τη ριξη της μιας κυριαρχίας της Κυπριακής Τουρκία και έδωσε χαστούκι στα επικοιΔημοκρατίας στην προσπάθεια που κα- νωνιακά της παιχνίδια, αποδίδοντας τα ταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού και εύσημα στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποφυγή της διχοτόμησης. Είναι γι αυτό για τις πρωτοβουλίες και τις προσπάπου η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνη- θειες του για την εξεύρεση λύσης σε ανσης Χριστόφια χαρακτηρίζεται ως πολυε- τίθεση με την αδιαλλαξία της Αγκύρας. πίπεδη και πολυδιάστατη. Σκοπός του Προέδρου είναι να εμπλέξει στην διαδικασία και τις 5 χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε – Γαλλία, Αγγλία, Η.Π.Α., Κίνα, Ρωσία, έτσι ώστε τα χώρες που διαχρονικά στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, όπως για παράδειγμα η Ρωσία. Ο Πρόεδρος έχοντας ως κατεύθυνση τα πιο πάνω, έχει ήδη συναντήσει τους ηγέτες και των 5 χωρών μελών του Συμβουλίου ασφαλείας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε, περνά μέσα από την λύση του Κυπριακού Προβλήματος, προσπαθεί να εμπλέξει ενεργά την Ε.Ε και τα κράτη μέλη της, έτσι ώστε ν’ ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις στην Τουρκία, για να εφαρμόσει τα όσα προβλέπουν οι αρχές της Ε.Ε για σεβασμός στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη καρποφορήσει αφού ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει συστήσει επιτροπή, η οποία ασχολείται με το Κυπριακό. . Ο Πρόεδρος είχε συναντήσεις με πάρα πολλούς ηγέτες Ευρωπαϊκών χωρών όπως : της Ελλάδας , της Ισπανίας , της Τσεχίας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου, της Σλοβενίας , της Ιταλίας ,

Αξιοσημείωτη επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου είναι η υπογραφή συμφωνίας για την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των γύρω χωρών της περιοχής και ιδιαίτερα αυτή με το Ισραήλ. Η αμφισβήτηση της συμφωνίας από την Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα το συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να εκδώσει κείμενο Συμπερασμάτων, το οποίο υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου και επαναλαμβάνεται το δικαίωμα όλων των κρατών μελών για άσκηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα το κείμενο ανέφερε ότι: «η ΕΕ υπογραμμίζει και πάλι όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ στα οποία συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η προσχώρηση σε διμερείς συμφωνίες, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας». Ως Προοδευτική εκφράζουμε την λύπη μας για τι κάποιοι κύκλοι στο εσωτερικό μέτωπο, εθελοτυφλούν και διαστρεβλώνουν γι’ ακόμα μια φορά την πραγματικότητα. Προσπαθούν να παραπλανήσουν τον Κυπριακό λαό, διαμηνύοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας όχι μόνο δεν αξιοποιεί τον διεθνή και Ευρωπαϊκό παράγοντα , αλλά αρκείτε μόνο σε συναντήσεις με ηγέτες Σοσιαλιστικών κρατών (πχ Κούβα), βάζοντας ως επιχεί

ρημα ότι ο Πρόεδρος παραμένει τάχα εγκλωβισμένος στις ιδεολογικές του αγκυλώσεις. Ως Προοδευτική προτάσσουμε τις πράξεις και τις επιτυχίες του Προέδρου στην εξωτερική πολιτική και αντιστρέφουμε τις κατηγορίες καλώντας όλους τους πιο πάνω να μας πουν και τις δικές τους επιτυχίες. Η πραγματικότητα είναι ότι Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε λιγότερο από 3 χρόνια έχει να επιδείξει δράση και έργο στην διεθνοποίηση του Κυπριακού που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν. Καλούμε όλους στο εσωτερικό μέτωπο να σταματήσουν με το καθετί να ασκούν μηδενιστική κριτική στην προσπάθεια που κάνει ο Πρόεδρος για επίλυση του Κυπριακού και παράλληλα να τον στηρίξουν. Ο Πρόεδρος έχει καταφέρει σ’ αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης του, με την πολυεπίπεδη εξωτερική του πολιτική, να βγάλει την Ε/Κ πλευρά από την γωνιά, που την έστησε αδίκως η διεθνής κοινότητα αμέσως μετά την καταψήφιση του Σχεδίου Ανάν. Έχοντας όλα τα πιο πάνω υπόψη, σε συνδυασμό με το ότι η Τουρκία αποτελεί παγκόσμια υπερδύναμη και έχει στο πλευρό της όργανα του Ιμπεριαλισμού και της νέας τάξης πραγμάτων (ΝΑΤΟ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει να επιτελέσει πολύ δύσκολο έργο. Παρ’ όλα αυτά δίνει όλες του τις δυνάμεις για απελευθέρωση και επανένωση. Ο λαός με την ψήφο του 2008 έδωσε σαφή εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού. Ας σταθούμε όλοι στο πλευρό του, για να φτάσουμε στην πολυπόθητη εκείνη μέρα της λευτεριάς και της επανένωσης. Ζαχαρίου Αντώνης 1 ο Electrical


Φ.Ε.F της δημοκρατίας αν Προοδευτική Κ.Φ έχουμε ξεκάθαρη στην αντίληψη μας, την ανάγκη για μια Φοιτητική Ένωση πρωτοπόρα στη δράση, μαζική και οργανωμένη. Κατανοούμε τη σημαντικότητα που έχει η ύπαρξη της Φοιτητικής Ένωσης Frederick, γιατί κάθε φοιτητής του πανεπιστήμιου μας μπορεί να έχει λόγο για το τι γίνετε στο πανεπιστήμιο του άλλα και ένα όργανο μπροστάρη στις διεκδικήσεις του. Θεωρούμε αυτονόητο ότι κάθε φοιτητής πρέπει να έχει το δικαίωμα να εκλέγει αυτούς που πιστεύει ότι θα τον εκπροσωπήσουν καλύτερα στα σώματα του πανεπιστήμιου και να συμμετέχει στις γενικές συνέλευσης εκφέροντας ελευθέρα την γνώμη του. Λόγω των πιο πάνω και θέλοντας να πάρουμε ένα βήμα την Φοιτητική Ένωση πιο κοντά στις δημοκρατικές διαδικασίες, στις 24/11/2010 το ΔΣ της Φοιτητικής Ένωσης αποφάσισε την εγγραφή μελών στη Φοιτητική Ένωση από τις 25/11 μέχρι τις 2/12 και όρισε έκτακτη καταστατική γενική συνέλευση στις 2/12/2010 για την εισαγωγή στο καταστατικό εσωτερικού κανονισμού που θα προνοεί την εγγραφή μελών στην Φοιτητική Ένωση. Από τη συγκεκριμένη συνεδρία για ακόμη μια φορά απουσίαζε η δεύτερη μεγαλύτερη παράταξη του πανεπιστήμιου μας, η Φ.Π.Κ Πρωτοπορίας, η όποια κατέχει τις 9 από τις 20 θέσης του ΔΣ της Φοιτητικής Ένωσης του Frederick. Σύμφωνα με το καταστατικό της Φοιτητικής Ένωσης μας, ο κάθε φοιτητής με την εγγραφή του στο Frederick Institute of Technology ή στο Πανεπιστήμιο Frederick μπορεί να γίνει μέλος της ΦΕF εφόσον έχει συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής η οποία θα ισχύει για όλα τα χρόνια των σπουδών του. Με την εγγραφή του, ένας φοιτητής αποκτά το δικαίωμα ψήφου και εκλογής στο Διοικητικό Συμβούλιο, το δικαίωμα της συμμετοχής και ελεύθερης έκφρασης στις Γενικές Συνελεύσεις, το δικαίωμα να καταθέσει θέμα στο Δ.Σ. Δικαιούται να παρευρίσκεται σε συνεδρίαση του Δ.Σ. ως παρατηρητής όταν συζητείται το θέμα που ο ίδιος κατάθεσε. Ο λόγος της διεξαγωγής της έκτακτη γενική συνέλευση ήταν η εισαγωγή εσωτερικού κανονισμού στο καταστατικό της Φοιτητικής Ένωσης ο όποιος προνοεί τον ακριβή τρόπο εγγραφής των νέων μελλών στη Φ.Ε.F, λόγω του ότι δεν καθοριζόταν με ακρί

βεια από πριν την τροποποίηση του καταστατικόυ. Ο κανονισμός που πρότεινε η Προοδευτική πέρασε ομοφώνα από τη γενική συνέλευση και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε το δικαίωμα του κάθε συμφοιτητή μας να εκλεγεί και να εκλέγετε. Έπίσης διασφαλίζουμε την ανεξαρτητοποίηση της Φοιτητικής μας Ένωσης από τη διοίκηση του πανεπιστήμιο.

Εσωτερικός κανονισμός που εγγρίθηκε από την Γενική Συνέλευση της ΦΕ F και καθορίζει την διαδικασία εγγραφής μέλους στην ΦΕΦ. 1η Περίοδος εγγραφών

Ημερομηνία έναρξης των εγγραφών στην ΦΕΦ να είναι η πρώτη μέρα των προκαταρκτικών μαθημάτων για τους πρωτοετείς όποτε καθορίζεται από την Διεύ θυνση του Πανεπιστημίου κάθε χρόνο και θα συνεχί ζεται μέχρι την 1Η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΦΕΦ. 2η Περίοδος εγγραφών

Δεσμευση μας, η Φοιτητική Ένωση να συνεχίσει να είναι σώμα επίλυσης προβλημάτων, σώμα δημοκρατίας, σώμα από τους φοιτητές για τους φοιτητές. Στη Γενική συνέλευση η Προοδευτική στηρίχθηκε από 115 και πλέον φοιτητές κάτι που αποδεικνύει ότι η όποια πρόταση μας, βγαίνει μέσα από την άρρηκτη σχέση μας με τους φοιτητες του Frederick και εκφράζει τις ανάγκες τους. Αυτή η νέα κατάκτηση θα δώσει νέο αέρα στις διεδικήσεις της ΦΕF. Δέσμευση μας να αγωνιστούμε μέσα από τη Φ.Ε.F για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν το φοιτητόκοσμο του πανεπιστημίου. Αυτό είναι και το ανεξίτηλο συμβόλαιο μας με τους φοιτητές σαν Προοδευτική και με βάση αυτό διεκδικούμε τη ψήφο των συμφοιτητών μας στις φοιτητικές εκλογές. Με την μαζική μας παρουσία στην Γενική Συνέλευση στέλνουμε ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που θέλουν το φοιτητικό κίνημα διχασμένο και τη Φοιτητική Ένωση αδρανοποιημένη ότι δε θα τους περάσει και ότι δε θα σωπάσει η φωνή των φοιτητών ποτέσ. Όσο ενδυναμώνεται η Προοδευτική τόσο θα δυναμώνει και η φωνή εμάς των φοιτητών.

Ημερομηνία έναρξης της δεύτερης περιόδου εγγραεγγραφών ορίζεται η επίσημη έναρξη του εαρινού εξαμήεξαμήνου όπως καθορίζεται κάθε χρόνο από την Διεύθυνση του Πανεπιστημίου και συνεχίζεται μέχρι την 2Η ΤαΤακτική Γενική Συνέλευση της ΦΕΦ. Εγγραφές και για τις δύο περιόδους θα γίνονται σε χώρο που θα επιλέξει το Δ.Σ. της ΦΕΦ. Εγγραφές θα γίνονται 3 φορές την εβδομάδα από τις 930 μέχρι τις 1400 και από τις 1600 μέχρι τις 1800. Δικαίωμα εγγραφής στην ΦΕΦ έχουν όλοι οι φοιτητές που προέρχονται σπουδάζουν στο Frederick Univer sity είτε και Frederick Institute of Technology. Για να γραφτεί κάποιος μέλος της ΦΕΦ θα πρέπει να παρουσιαστεί ο ίδιος με συμπληρωμένη την αίτηση εγγραφής προσκομίζοντας επίσης την φοιτητική ταυταυτότητα του εξαμήνου που διανύουμε ή πιστοποιητικό φοίτησης του εξαμήνου που διανύουμε συνοδευό μενο από την πολιτική του ταυτότητα ή/και το διαβα τήριο ή/και την άδεια οδηγού. Η συνδρομή μέλους καθορίζεται στα 0,50 ευρώ, μπορεί να αυξηθεί με απόφαση το Δ.Σ Στην περίπτωση που υπάρξει ένσταση στην εγγραφή μέλους εξετάζεται από το Δ.Σ και σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η εγγραφή του μπορεί να απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση προς εξέταση του αιτήματος του. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές δίνονται από το Δ.Σ. της ΦΕΦ, στις παρατάξεις ή/και συνδυασμούς που συμ μετέχουν στο Δ.Σ μετά το τέλος των εγγραφών κάθε μέρα. Πριν από την διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών για την εκλογή του Δ.Σ υποχρεούται η Φ.Ε να διεξάγει έλεγχο μέσω των καταλόγων εγγεγραμμένων φοιτηφοιτητών του Πανεπιστημίου ή Κολλεγίου και να διαγράφει όσους δεν είναι πλέον φοιτητές.

Κωστέας Αντρέας Ο εσωτερικός κανονισμός έχει ως μεταβατική περίοδο 4ο Electrical εφαρμογής των διατάξεων του την ακαδημαϊκή χρο-χρο Οργανωτικός Γραμματέας Φ.Ε.F νιά 2010 – 2011. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011 δύδύ-

ναται να πραγματοποιηθούν εγγραφές μελών στην Φοιτητική Ένωση και την μέρα των εκλογών ανάδειξής του Δ.Σ της Φ.Ε. F. Από την ακαδημαϊκή χρονιά 20112012 οι διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού τίθεται σε πλήρη εφαρμογή. Οι αποφάσεις για τροποποίηση του εσωτερικού κα νονισμού παίρνονται με πλειοψηφία 2/3 των παρόνπαρόντων μελών Γενικής Συνέλευσης που συγκλήθηκε ειδικά από το Δ.Σ για το σκοπό αυτό.


37ο Συνέδριο ΠΟΦΝΕ - ΠΟΦΕΝ Συνεχίζουμε οργανωμένα - μαζικά -διεκδικητικά

Η διάσπαση στο εσωτερικό του τόπου έχει μεταφερθεί δυστυχώς και στο φοιτητικό κίνημα του τόπου με πρωτεργάτες την παράταξη της δεξιάς στο φοιτητικό την Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία. Για ακόμη μια φορά η Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία προσπάθησε να νοθεύσει τις ψηφοφορίες διανέμοντας τις κάρτες των εκλεγμένων συνέδρων της σε παρατηρητές ή σε άλλους συνέδρους άλλων φοιτητικών ενώσεων. Ο στόχος της παράταξης του ΔΗ.ΣΥ. με τη συμπεριφορά της , είναι να διασπάσει την ενότητα στο φοιτητικό κίνημα και κατ’ επέκταση να εκφυλίσει και να το διαλύσει. Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη, αφού και στις φοι-

νωνικών ασφαλίσεων χωρίς αυξήσεις στα όρια αφυπηρέτησης. Εισήγαγε πλαφόν στις αυξήσεις των διδάκτρων. Έδωσε το φοιτητικό πακέτο ύψους 12 000 000 στους άπορους φοιτητές. Έκανε τομές στις δημόσιες Συγκοινωνίες όπου επωφελούνται χιλιάδες μαθητές και φοιτητές. Εφάρμοζει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην δημιουργία κριτικά σκεπτόμενων ανθρώπων και πολλά άλλα. Απέδειξε ότι αγωνίζεται αποφασιστικά για αποκατάσταση της Ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Είναι ο μοναδικός Πρόεδρος που έκανε και κάνει τόσες προσπάθειες για να μάθει

Κυπριακού προβλήματος στα πλαίσια της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Ο.Η.Ε.. Για να εντείνουμε ακόμα και μέσα από την ομοσπονδία τις προσπάθειες της πλευράς μας για την επανένωση του λαού μας, με οχήμα μας την επαναπροσέγγιση με τους συμπατριώτες μας Τ/κύπριους.

τητικές ενώσεις των ιδιωτικών πανεπιστημίων η Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία τοποθετείται υπέρ των ιδιοκτητών με την διασπαστική της τακτική. Να θυμίσουμε ότι στις κινητοποιήσεις του Φορέα για μείωση των διδάκτρων που αποφάσισε η ΠΟΦΕΝ, προκλητικά και διασπαστικά η Πρωτοπορία απείχε. Είναι πασιφανές λοιπόν, ότι η παράταξη της δεξιάς εξυπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα του ΔΗ.ΣΥ. Εξυπηρετεί το κεφάλαιο

ο λαός το περιεχόμενο της λύσης που διαπραγματευόμαστε με την αδιάλλακτη Τουρκία, εδώ και τόσα χρόνια. Έχει καταθέσει προτάσεις στο τραπέζι των συνομιλιών που μας παίρνουν βήματα μπροστά από την Άγκυρα και την εκθέτουν διεθνώς.

Πέραν του Κυπριακού σκοπός μας είναι η δημιουργία ενιαίου μετώπου εργαζομένων και φοιτητών ενάντια στις Νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υιοθετεί από την Ε.Ε. και τη Δεξιά στον τόπο μας. Να συνεχίσει η ομοσπονδία να προτάσσει τις ανάγκες της νεολαίας για το καθολικό δικαίωμα μας στην μόρφωση και στην εργασία.

εις βάρος των συμφερόντων των φοιτητών. Εμείς ως Προοδευτική Κ.Φ., με τις βλέψεις μας στραμμένες αποκλειστικά προς τα συμφέροντα των φοιτητών, δείχνουμε έμπρακτα και ξεκάθαρα μέσα από την πλούσια δράση μας αλλά και την απήχηση μας στη νεολαία του τόπου, ότι οι νέοι της Κύπρου και θέλουν και μπορούν να συνεργαστούν για τη διεκδίκηση τα πάγιων αιτημάτων των φοιτητών αλλά και των αιτημάτων του λαού μας. Οι σημερινοί φοιτητές είναι οι αυριανοί εργαζόμενοι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ραγματοποιήθηκε και φέτος το 37ο συνέδριο της ΠΟΦΝΕ-ΠΟΦΕΝ τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου. Με τη λήξη του συνεδρίου βγήκαν προς τα έξω ηχηρά πολιτικά μηνύματα σε όλα τα θέματα που απασχολούν την ομοσπονδία και τους φοιτητές. Για ακόμη μια φορά η Προοδευτική Κ.Φ. έδωσε πολιτικές μάχες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΟΦΕΝ έτσι ώστε η ομοσπονδία να διατηρήσει τον αγωνιστικό της χαρακτήρα και την σωστή της τοποθέτηση στα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό. Να αγωνιζόμαστε και μέσα από την ίδια την ΠΟΦΕΝ για μια δίκαιη λύση του

Ταχθήκαμε για ακόμη μια φορά ενάντια στην αιματοβαμμένη ιμπεριαλιστική Νέα τάξη πραγμάτων χωρίς ενδοιασμούς. Εναντιωθήκαμε για πολλοστή φορά στην ένταξη της Κύπρου στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, και πρέπει να το τονίσουμε ότι η Προοδευτική Κ.Φ. είναι η μόνη παράταξη που με συνέπεια και διαχρονικά τοποθετείται ενάντια σ ΄ αυτούς που έφεραν την καταστροφή στον τόπο μας, ενάντια στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας ταυτόχρονα την διάλυση του. Δώσαμε μάχη να γίνει μέρος της δράσης της ΠΟΦΕΝ η ανάγκη για δημιουργία της Ευρώπης που να εξυπηρετεί της ανάγκες των λαών και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Η στήριξη που δίνει η Προοδευτική Κ.Φ. στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και την Κυβέρνηση από τη μέρα που ανάλαβε τα καθήκοντα της, ήταν και θα παραμείνει ισχυρή και θα επιδιώξουμε το φοιτητικό κίνημα να σταθεί στο πλευρό του . Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδειξε σε ολόκληρο το Κυπριακό λαό στα τρία σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης του, ότι την νέα γενιά και τις ανάγκες της την έχει ψηλά στις προτεραιότητες του. Διασφάλισε τη βιωσιμότητα του ταμείου κοι

Η ΠΟΦΝΕ δημιουργήθηκε μέσα από τις στακτές της προδοσίας, της εισβολής και της κατοχής. Είναι τέκνο της Προοδευτικής και θα την διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού από όποιο θέλει να την εκφυλίσει και να την διαλύσει. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ΠΟΦΝΕ και λαός είναι μαζί στο ίδιο χαράκωμα για δημοκρατία λευτεριά και κοινωνική δικαιοσύνη. Δημητρίου Δημήτρης 1ο δημοσιογραφία Μέλος Γραμματείας ΠΟΦΕΝ


Κατατέθηκαν οι υπογραφές στους κοσμήτορες ς Προοδευτική Κ.Φ γαλουχημένοι από τα ιδανικά του λαϊκού κινήματος της Κύπρου, η δράση μας μέσα στο πανεπιστήμιο κινείται στη λογική της συνεχούς πάλης και δράσης για ένα πανεπιστήμιο που θα έχει στο επίκεντρο το φοιτητή. Πριν από τα Χριστούγεννα πραγματοποιήσαμε μια σειρά από συναντήσεις με τους κοσμήτορες των σχολών. Σε αυτές τις Συναντήσεις καταθέσαμε τις υπογραφές των φοιτητών στα προβλήματα που ταλανίζουν κάθε κλάδο ξεχωριστά, άλλα και τις υπογραφές που αφορούν τα γενικής φύσεως προβλήματα που ταλανίζουν το πανεπιστήμιο μας. Η 1η συνάντηση έγινε με τον κοσμήτορα της σχολής Οικονομικών κ. Βιολάρη. Στην συνάντηση παραθέσαμε το χρόνιο πρόβλημα της σταθμεύσεις αλλά και της Β΄ εξεταστικής. Ο κος Βιολάρης εξέφρασε την συμφωνία του με το πρόβλημα της στάθμευση. Στο ζήτημα της Β΄ εξεταστικής ο κ. Βιολάρης συμφώνησε ότι αυτή θα βοηθήσει πολλούς φοιτητές σε σχέση με τις σπουδές τους. Η 2η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον κοσμήτορα της σχολής Καλών Τεχνών κ. Μάντζαλο. Στη σχολή Καλών Τεχνών δυστυχώς τα προβλήματα είναι πολλά και διαχρονικά. Ένα πρόβλημα που συζητήθηκε έντονα είναι τα ακριβά υλικά που αναγκάζονται να αγοράζουν οι φοιτητές και οι πολλές φωτοτυπίες που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν για τις ανάγκες των σπουδών τους. Για το παρακάτω πρόβλημα η λύση είναι να αγοράζονται τα υλικά από το πανεπιστήμιο και να δίνονται στους φοιτητές για τις ανάγκες του μαθήματος, δωρεάν. Όσο για τις φωτοτυπίες να δημιουργήσει η διοίκηση του πανεπιστημίου ένα φωτοτυπικό κέντρο ούτως ώστε να διευκολύνονται οι φοιτητές αλλά και να έχουν πρόσβαση σε φωτοτυπίες. Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάσθηκε φέτος είναι με καθηγητή της συγκεκριμένης σχολής που αντιμετωπίζει φοιτητές με άσχημο τρόπο σχίζοντας και πετώντας project τους. Συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση μεταξύ του καθηγητή που διδάσκει το μάθημα και των αντιπροσώπων της σχολής και των τμημάτων που ψήφισαν οι φοιτητές τον περασμένο Νοέμβριο. Επίσης αναφέρθηκε και το θέμα με τη Β εξεταστική αλλά και το πρόβλημα της στάθμευσης. Και σε αυτά τα προβλήματα ο κοσμήτορας συμφώνησε ότι η επίλυση τους θα βοηθήσουν πολύ την φοιτητική κοινότητα. Η 3η συνάντηση έγινε με τον κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών κ. Ανδρόνικου. Σε αυτή τη συνάντηση ως Προοδευτική παραθέσαμε τα διαχρονικά προβλήματα της Σχολής αυτής που είναι: τα παλιά έως άχρηστα υλικά των εργαστηρίων με τον παλιό εξοπλισμό, οι πολυπληθείς αίθουσες διδασκαλίας, οι φωτοτυπίες, οι χώροι στάθμευσης αλλά και η Β΄ εξεταστική. Το πρόβλημα των εργαστηρίων αλλά και των εξοπλισμών, μας δήλωσε ο κοσμήτορας της σχολής μηχανικών, ότι το 2012 θα υπάρχει ολοκαίνουργιο εργαστήριο για τους μηχανικούς σε ξεχωριστό χώρο από το κεντρικό κτίριο. Έμεις απαιτήσαμε την άμεση αντίακτάσταση τους. Στα θέματα της

στάθμευση και της Β΄ Εξεταστικής και ο κ. Ανδρονίκου τοποθετήθηκε υπέρ της επίλυσης τους. Η 4η συνάντηση έγινε με τον κοσμήτορα της Σχολής Παιδαγωγών κ. Καδή οπού βάλαμε τα προβλήματα των πολυάριθμων αιθουσών αλλά και των μαθημάτων που γίνονται την ίδια ώρα. Ο κύριος Καδής μας διαβεβαίωσε ότι δε θα ξανά παρουσιαστούν αυτά τα προβλήματα. Στον κ. Καδή επαναλάβαμε το πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης αλλά και το θέμα της Β΄ εξεταστικής όπου και με αυτά μας δήλωσε ότι πρέπει να επιλυθούν σύντομα. Στα παραπάνω προβλήματα κανένας από τους κοσμήτορες δεν διαφώνησε ότι υπάρχουν αλλά και ότι χρειάζεται να επιλυθούν σύντομα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι οι και οι ίδιοι οι καθηγητές είναι κάτω από την πίεση της επιχειρηματικής λογικής του πανεπιστημίου. Ξεκαθαρίζουμε ότι κανένα πρόβλημα δεν έχουμε με κανένα καθηγητή. Αντίθετα θεωρούμε απαραίτητο ότι πρυτανικές αρχές, κοσμήτορες, καθηγητές και φοιτητές πρέπει να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο αγώνα για την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργία ενός πανεπιστήμιου που θα έχει στο επίκεντρο του τους φοιτητές και το υψιλό επίπεδο μόρφωσης.

Να σφυρηλατήσουμε μαζί τη συνείδηση ότι η παιδεία και η μόρφωση δεν πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσουμε τη μάχη που δίνουμε για την επίλυση των χρόνιων αυτών προβλημάτων και κάνουμε κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές του πανεπιστημίου να στηρίξουν τις προσπάθειες αυτές. Καλούμε και τους καθηγητές του πανεπιστημίου να συστρατευτούν μαζί με το φοιτητικό κίνημα σα μια γροθιά για ένα πιο ανθρώπινο πανεπιστήμιο. Δηλώνουμε ότι το θέμα των υπογραφών και των πολλών προβλημάτων δε θα μείνει εδώ αλλά θα οδηγηθεί στην Ε.Α.Ι.Π ενόψει και της τελικής άδειας λειτουργίας του Frederick. Εμπρός λοιπόν για ένα πανεπιστήμιο που επίκεντρο του θα είναι οι φοιτητές του. Γιαννής Χρίστου 4ο Civi Εκπρόσωπος Σχολής Μηχανικώνl

Αλληλεγγύη στους φοιτητές της Μεγάλης Βρετανίας τις 20 του περασμένου Οκτώβρη, η κυβέρνηση των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών στην Αγγλία, παρουσίασε μια από τις μεγαλύτερες περικοπές δαπανών από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Έτσι απλά αποφάσισαν τον τριπλασιασμό των πανεπιστημιακών διδάκτρων, με την δικαιολογία της μείωσης του δημόσιου χρέους. Αυτό είναι το απότοκο μιας καλά μελετημένης προσπάθειας κουτσουρέματος της δημόσιας παιδείας σε όλη την Ευρώπη. Με το πρόσχημα την οικονομική κρίση, που οι ίδιες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις προκάλεσαν, η μια χώρα μετά την άλλη, προσπαθεί να αλλάξει τον χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης. Φοιτητές και οι νεολαιίστικες οργανώσεις έχουν εξοργιστεί από αυτήν την κατάσταση με αποτέλεσμα τις κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Διαμαρτυρόμενοι για το ότι η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα ξεχύθηκαν κατά χιλιάδες στου δρόμους. Δεν πρέπει να πληγεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας που πρέπει να έχει η εκπαίδευση στην κορυφή των αγώνων τους. Περισσότεροι από 30.000 σπουδαστές και φοιτητές βρετανικών πανεπιστημίων ξεχύθηκαν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας, ενωμένοι και οργανωμένοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει το κόστος σπουδών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Οι διαδηλωτές θέλουν να πείσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει στα σχέδιά της για την αύξηση των διδάκτρων πάνω από τις 9.000 στερλίνες, αρχής γενομένης από το 2012. Το πιο πάνω γεγονός δεν αποτελεί πρωτόγνωρη κατάσταση.Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προωθεί η Ε.Ε

και στα θέματα της εκπαίδευσης, έχει επηρεάσει όλα τα κράτη μέλη. Η Διαδικασία της Μπολόνια έχει μπεί για τα καλά στα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Στην Κύπρο βιώνουμε την αισχροκέρδια στο πετσί μας αφού πλέον τα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και οι ιδιοκτήτες γίνονται χρόνο με τον χρόνο πλουσιότεροι, εις βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους. Παράλληλα παρατηρούμε ότι στα πανεπιστήμια οι φοιτητές καλούντε να πληρώσουν υπέρογκα ποσά και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Η Προοδευτική Κ.Φ θα συνεχίσει να αντιστέκεται σε κάθε μορφή αισχροκέρδιας. Η μόρφωση δεν είναι ούτε κονσέρβα ούτε μετοχή είναι για να την αγοράζουμε. Η μόρφωση για εμάς τους φοιτητές της Προοδευτικής είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους. Σε αυτό τον άξονα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την μέρα εκείνη που θα πάψει η αισχροκέρδια και όλοι θα μπορούν να γεύονται τους καρπόυς της μόρφωσης ανεξαρτήτως οικονομικής και ταξικής θέσης. Θα συνεχίσουμε να λέμε ιχυρό όχι στις νεοφιλεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. Αγωνιζόμαστε και αντιστεκόμαστε κατά της Διαδικασίας της Μπολόνια. Η εμπορευματικοποίηση της παιδείας δεν θα περάσει.

EDUCATION IS NOT FOR $ALE!!! Καμπά Σάρρα 1ο Δημοσιογραφία


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑΣ Ευρωπαϊκή ‘Ένωση αυτοπαρουσιάζεται ως ένας φιλειρηνικός οργανισμός που προωθεί την ενότητα των λαών και στοχεύει στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών της. Κάτι τέτοιο όμως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Όπως μας απέδειξε πολλές φορές, στοχεύει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου στα πλαίσια του καπιταλισμού. Με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, προσπαθεί να ανταγωνιστεί τα οικονομικά συμφέροντα των πιο ισχυρών καπιταλιστικών πόλων του κόσμου όπως τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Ακολουθεί πιστά το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που έχει ως στόχο να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τα μέσα παραγωγής και ταυτόχρονα να μειώσει τα ταμεία των κρατών μελών, καθώς τους στερεί έσοδα. Η πρόσφατη οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της αποτελούν τρανή απόδειξη για την αποτυχία της στρατηγικής πολιτικής που ακολουθεί η Ε.Ε σήμερα. Διάφορες πολιτικές ακολουθούνται από την Ε.Ε για να εξασφαλίσει την ανάπτυξη του κεφαλαίου αλλά και την κερδοφορία. Αυτό γίνεται μέσω μακροχρόνιων οικονομικών σχεδιασμών.

Καθηγητά Γεωργίου θα ήθελα να σας εκφράσω την ικανοποίηση μου που το βιβλίο σας προωθεί την επιχειρήση μου, όπως είχαμε συμφωνήσει για να επενδύσω στην ερεύνα σας.

βαση στο δεύτερο κύκλο για απόκτηση ειδίκευσης. Έτσι μόνο οι κάτοχοι ορισμένων μεταπτυχιακών θα αποκτήσουν επιστημονική ειδίκευση. Οι θέσεις στα μεταπτυχιακά προγράμματα θα είναι περιορισμένες και μόνο όσοι περάσουν τον πρώτο κύκλο θα μπορούν να συνεχίσουν. Συνεπώς και τα έξοδα των φοιτητών αυξάνονται, αφού τα μεταπτυχιακά προγράμματα χρεώνονται. Σήμερα οι επιχειρήσεις θέλουν μισό-ειδικευμένους εργαζόμενους μίας χρήσης για να Μέσα από αυτούς τους σχεδιασμούς δε θα μπο- μπορούν να τους εκμεταλλευτούν. ρούσε βέβαια να γλιτώσει ούτε η μόρφωση. Ένα δημόσιο αγαθό που το βλέπουμε να εμπορευμα- 2.Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) τοποιείται και να μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε Τα ECTS είναι οι μονάδες που αποκτά ένας φοιπαραρτήματα επιχειρήσεων. Η Διαδικασία της τητής ανάλογα με το μάθημα που περνά. Το σύΜπολόνια που εμφανίστηκε το 1999 αποτελεί τον στημα αυτό πρωτοεμφανίστηκε τάχα για την κινητήριο μοχλό για την επίτευξη αυτού του στό- εξαργύρωση και αναγνώριση των μαθημάτων σε χου. Ο βασικός σκοπός της Διαδικασίας της ανταλλαγές φοιτητών στην Ευρώπη όπως το Μπολόνια είναι η δημιουργία ενός Ενιαίου Εrasmus. Η αλήθεια είναι ότι τα ECTSπροωθούν Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) που να την Δια βίου μάθηση. συνδέεται άμεσα με την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά. Η Ε.Ε μέσω της Μπολόνιας θέλει να Οι εταιρίες θα προσλαμβάνουν εργαζομένους προετοιμάσει τους μελλοντικούς εργαζόμενους ανάλογα με τον αριθμό μονάδων που έχουν εξαστην ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την επικράτεια σφαλίσει. Συνεπώς ο φοιτητής θα ψάχνει όλο για της, για εξεύρεση εργασίας. Επίσης το Ευρω- περισσότερα ECTS, ακόμα και μετά το τέλος των παϊκό κεφάλαιο θέλει να διαπαιδαγωγήσει τους σπουδών σε σεμινάρια εταιριών ή ιδιωτικά ινστιμελλοντικούς επιστήμονες με σκοπό την οικονο- τούτα. Ασχέτως με το ποιο επάγγελμα εξασκείς, μική τους εκμετάλλευση υπηρετώντας τις εται- το μόνο που θα μετρά είναι το πόσα ECTS έχεις ρίες και τον καπιταλισμό , ανεξάρτητα από τις μαζέψει. Το σύστημα αυτό εξυπηρετεί τις ανάγανάγκες της κοινωνίας. Η βασικότερη όμως επι- κες της Ενιαίας Αγοράς. δίωξη της συνθήκης αυτής είναι η σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά. Οι επιχειρήσεις θα 3.Την παροχή στους πτυχιούχους ενός Συμμπορούν να επέμβουν άμεσα στα προγράμματα πληρώματος Διπλώματος(Diploma Suppleσπουδών. Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται και ment). η «Δια Βίου Μάθηση», που ουσιαστικά αναγκά- Σκοπός του να καταγράφει τις δυνατότητες του ζει τους νέους εργαζόμενους για να έχουν καλύ- κατόχου και να δίνει πληροφορίες στους εργοδότερη θέση στην αγορά εργασίας, να ειδικεύονται τες. Με βάση το DS, θα κρίνει ο εργοδότης εάν ο συνεχώς σε κάτι καινούργιο εξυπηρετώντας φυ- υποψήφιος εργαζόμενος είναι κατάλληλος για σικά τα συμφέροντα της εταιρίας. Η Διαδικασία την εργασία. Έτσι υποβαθμίζεται η αξία του πτυαυτή με λίγα λόγια παράγει μια μεγάλη μάζα ημι- χίου και απόφοιτοι του ιδίου τμήματος δε θα μαθών αποφοίτων που θα έχουν χαμηλότερες έχουν τις ίδιες γνώσεις και φυσικά δε θα έχουν απαιτήσεις στην αγορά εργασίας και τα εργα- τις ίδιες ευκαιρίες εάν δεν εξασφαλίσουν το DS. σιακά τους δικαιώματα. Είναι εμφανές ότι για να εξασφαλίσει κάποιος το δίπλωμα πρέπει να έχει και πολλά λεφτά για επιΓι α ν α υ λ ο π ο ι η θ ε ί ο σ τ όχ ο ς γ ι α τ η δ η μ ι ο υ ρ - πλέον μαθήματα καθώς προχωρά και η ιδιωτικογ ί α τ ο υ Ε ν ι α ί ο υ Χ ώ ρ ο υ Α ν ώ τ α τ η ς Ε κ π α ί - ποίηση της εκπαίδευσης. δ ε υ σ η ς , η σ υ ν θ ή κ η τ η ς Μ πολ ό ν ι α χ ρ η σ ι μο πο ι ε ί 4 β α σ ι κ ά ε ρ γ α λ ε ί α τα οπ ο ί α 4 . E u r o p a ss αν α φ έρ ο ν τα ι π ι ο κά τω: Το D s α π ο τ ε λ ε ί κ ο μ μ ά τ ι τ ο υ E u r o p a s s . Το E uropass (ε υρ ω διαβ ατ ήριο) εν θαρ ρύ νε ι 1 . Σ πά σ ι μ ο κ ύ κ λ ο υ σ πο υ δ ώ ν τ η ν μ ε τ α κ ί ν η σ η τ ω ν ε ρ γ α ζο μ έ ν ω ν σ τ ο έ δ α Το σ π ά σ ι μ ο κ ύ κ λ ο υ σ π ο υ δ ώ ν χ ω ρ ί ζ ε ι τ η φ ο ς τ η ς Ε . Ε , α π ό χώ ρ α σ ε χ ώ ρ α σ τ ο ν Ε ν ι σ π ο υ δ ή σ ε δ ύ ο β α σ ι κ ο ύ ς κ ύ κ λ ο υ ς . Το ν α ί ο Χ ώ ρ ο Α γ ο ρ ά ς . Το E u r o p a s s ε ί ν α ι έ ν α π ρ οπ τ υ χ ια κό κα ι τ ο μ ε τα π τ υ χ ια κό . Ο υ σι α- μ έ τ ρ ο πο υ κα θ ι σ τά τ ο υ ς ε ρ γ ο δ ό τ ε ς α π ο σ τ ι κ ά σ τ ο ν π ρ ο π τ υ χι α κ ό κ ύ κ λ ο θ α π ρ ο σ φ έ - κ λ ε ι σ τ ι κ ά α ρ μ ό δ ι ο υ ς γ ι α ν α ε π ι λ έ ξο υ ν τ ο ν ρ ο ν τ α ι μ ό ν ο κ ά π ο ι ε ς π ε ρ ι ο ρ ι σ μ έ ν ε ς π ι ο « β ολ ι κ ό » ε ρ γ α ζό μ ε ν ο γ ι α ν α τ ο ν ε κ μ ε γ ν ώ σ ε ι ς π ά ν ω σ τ ο α ν τ ι κ ε ί μ ε ν ο σ π ο υ δ ώ ν , τ α λ λ ε υ τ ο ύ ν . Ό σ ο ι δ ε ν έ χο υ ν έ ν α κ α λ ό E u έτσ ι θ α χ ρ ει ά ζ ετα ι α ν α γκ ασ τ ικ ά κ αι η με τά ro pass θα μπουν λίσ τ ες της αν ερ γία ς

άσχετα αν έχουν τελειώσει ένα προπτυχιακό κύκλο σπουδών. Το αναβαθμίζεται συνεχώς και δεν αποκλείεται στο μέλλον να συμπεριλαμβάνει και πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων που να απαγορεύει ή να περιορίζει αριστερούς ή τους αντίθετους σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές να εργαστούν. Η Διαδικασία της Μπολόνια μας αφορά άμεσα καθώς εφαρμόζεται και στα πανεπιστήμια της Κύπρου. Στην χώρα μας εφαρμόζονται σχεδόν όλα τα εργαλεία της διαδικασίας. Έχουμε δυο κύκλους σπουδών, τον προπτυχιακό (4 χρόνια) και τον μεταπτυχιακό. Τα ECTS υιοθετήθηκαν στην Κύπρο με σκοπό να προσαρμόσουν τα μαθήματα ανάλογα με τις απαιτήσεις των εταιριών. π.χ. ένα μάθημα που για τις εταιρίες είναι αναγκαίο έχει περισσότερα ECTS από άλλα. Το Ds και το Europass δεν παραχωρείται υποχρεωτικά, είναι όμως στα άμεσα σχέδια των πανεπιστημίων για να εξυπηρετούν το κεφάλαιο στην Κύπρο αλλά και στην Ε.Ε. Έχει ήδη εγκριθεί η «Ανάπτυξη και η Λειτουργία Γραφείων Διασύνδεσης με τον Επιχειρηματικό Κόσμο». Το έργο αυτό επαληθεύει τις ανησυχίες μας για άμεση σύνδεση της μόρφωσης με τις επιχειρήσεις και θα αντισταθούμε η πανεπιστημιακή έρευνα να γίνει θύμα των επιχειρήσεων. Τα πανεπιστήμια θα διδάσκουν μόνο αυτά που θα έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν άμεση παρεμβολή στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων. Όλα αυτά οδηγούν στην υποβάθμιση της πανεπιστημιακής έρευνας αλλά και γενικότερα στο ξεπούλημα της μόρφωσης. Το μόνο που θα αναβαθμίζεται είναι τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών. Πέραν των ακαδημαϊκών αλλαγών σήμερα τα πανεπιστήμια συνδέονται όλο και περισσότερο με τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δημιουργήθηκε το Κτήριο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων(ΚΚΔ) που αποτελεί πιστή εφαρμογή της Διαδικασίας της Μπολόνια. Το ΚΚΔ δημιουργήθηκε με πρόφαση την ψυχαγωγία που όμως κρύβει πολλές παγίδες. Ουσιαστικά είναι ένα εμπορικό κτήριο με πολυεθνικές εταιρίες που εισήλθαν στο χώρο του δημοσίου πανεπιστημίου. Έτσι οι ιδιώτες θα έχουν έλεγχο στο δημόσιο πανεπιστήμιο και οι επιχειρήσεις άμεση δράση εκμεταλλευόμενοι τους φοιτητές. Εμείς ως Προοδευτική Κ.Φ δηλώνουμε ξεκάθαρα, για ακόμα μια φορά, ότι η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα αλλά δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες από το ευρύτερο λαϊκό κίνημα για τη νεολαία. Η παιδεία είναι ένα αγαθό που θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν σε όλους ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης. Τονίζουμε ότι όσοι πηγαίνουν κόντρα στο όραμα μας, για ανθρώπινο πανεπιστήμιο με ίσες ευκαιρίες ,που θα έχει ως σ κ οπ ό τ η ν α ν ά δ ε ι ξ η κ α τ α ρτ ι σ μ έ ν ω ν ε π ι σ τ η μ ό ν ω ν , θ α μ α ς β ρ ί σ κ ο υ ν π ά ν τ α μ π ρ ο σ τά το υ ς . Δ ε θ α λυ γ ί σ ο υ μ ε π οτ έ κ α ι θ α π α λ έ ψ ο υ μ ε ό σ ο μ πο ρ ο ύ μ ε γ ι α τ η ν δ ι α τ ή ρ η σ η τ ο υ ο ρ ά μ α τ ο ς . Το λ ά β α ρ ο τ ο υ α ν θ ρ ώ π ο υ π ρ έ π ε ι ν α πα ρ α με ί ν ε ι ψ η λά.


ι βουλευτικές εκλογές του 2011 όπως κάθε παρόμοια διαδικασία, είναι ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός. Εν όψει των εκλογών τα κόμματα καταθέτουν τον απολογισμό και τις θέσεις τους και ο πολίτης έχει την ευκαιρία να κρίνει τις πολιτικές δυνάμεις μέσα και από το όραμα του για το μέλλον. Το αποτέλεσμα των εκλογών καταγράφει την επιρροή των κομμάτων μέσα στο λαό και καθορίζει τη σύνθεση του νομοθετικού σώματος. Ο καθορισμός μέσα από τις εκλογές του συσχετισμού δυνάμεων στην Βουλή για τα επόμενα 5 χρόνια, αναπόφευκτα επιδρά στις μετέπειτα εξελίξεις και ταυτόχρονα καθορίζει και τη δική μας ζωή.

κηρύχτηκαν εκλογές, αποφασίστηκε να ψηφήσουν όσες γυναίκες είχαν κλείσει τα 18 χρόνια.

Κοντρα στην αποπολιτικοποίηση, την αποχή και την απάθεια, ως νέα γενιά δημιουργούμε με την συμμετοχή μας, την κοινωνία που μας αξίζει.

διαδικασίες. Να αποφασίζει μέσα από τις θέσεις των διάφορων συνδυασμών το ποιοι πρέπει να αποφασίζουν για μας, τα επόμενα 5 χρόνια. Η αποπολιτικοποίηση, η αποχή, η αποδοχή των όσων συμβαίνουν είναι εγκληματική στην δική μας αντίληψη. Κάθε άνθρωπος που ζει σε μια κοινωνία οφείλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Οφείλει να έχει άποψη και να την εκφράζει. Ως Αριστερά ποτέ δεν επιδιώξαμε ο λαός να είναι θεατής στις εξελίξεις, αντίθετα επειδή ο λαός είναι ο δημιουργός των πάντων, τον θέλουμε πρωταγωνιστή και διαμορφωτή των εξελίξεων.

Σήμερα στην Κυπριακή δημοκρατία δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι πολίτες είναι 18 χρονών, ανε- Η Προοδευτική έχει αναλάβει την έκδοση εκλογιξαρτήτως φύλου και έχουν Κυπριακή Υπηκοό- κών βιβλιαρίων. Καλούμε τον κάθε νέο να εκδώΑν εξετάσει κάποιος την ιστορία των εκλογικών τητα. σει το δικό του εκλογικό βιβλιάριο. Για την έκδοση δικαιωμάτων στο πέρασμα του χρόνου, αβίαστα του εκλογικού βιβλιαρίου χρειάζεται να κλείσει κάθα βγάλει το συμπέρασμα ότι τα εκλογικά δικαιώ- Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το σύστημα έχει ποιος τα 18 χρόνια. Ακόλουθος να συμπληρώσει ματα σε κάθε άνθρωπο που κλείνει τα 18 του επιδοθεί σε ένα τιτάνιο αγώνα για να πείσει την αίτηση έκδοσης εκλογικού βιβλιαρίου που χρόνια δόθηκαν μέσα από αγώνες. Είναι καταγε- τους λαούς να μην ασχολούνται, ότι η πολι- μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα μας γραμμένο στην ιστορία της ανθρωπότητας ότι τική είναι ξένη και έξω από τις ανάγκες του www.fred.proodeftiki.org.cy ή σε Γραφείο εξυεκλογικά δικαιώματα είχε πρώτη από όλους η άρ- λαού και ενάντια στο λαό. Ο λόγος είναι πηρέτησης του πολίτη. Μαζί με την αίτηση πρέχουσα τάξη. Η άρχουσα τάξη για να επιβάλει τα απλός και ξεκάθαρος. Να συνεχίζουν αυτοί πει να προσκομίσει μία φωτογραφεία συμφέροντα της κόντρα στις ανάγκες όλου του που είναι θιασώτες του συστήματος να εγκλη- διαβατηρίου και ένα φωτοαντίγραφο της πολιτιλαού. Για να γίνουμε πιο ξεκάθαροι παραθέτουμε ματούν εις βάρος του λαού και να του στε- κής του ταυτότητας. την πιο κάτω κατοχύρωση των εκλογικών δικαιω- ρούν την ικανότητα να οργανώνεται και να μάτων που σε κάθε του στάδιο εμπερικλείει το διεκδικεί όσα του αξίζουν. Δυστυχώς αυτή η Στις βουλευτικές εκλογές του Μάιου η επιλογή για προηγούμενο. προσπάθεια δεν είναι ξεκάθαρη σε όλους, αλλά την νέα γενιά είναι ξεκάθαρη. Εμείς οι νέοι αποείναι μέρος μιας καμουφλαρισμένης προπαγάν- φασίζουμε αισιόδοξα για το μέλλον μας, στηρία) Όσοι περιτριγύριζαν τον βασιλιά. δας ενάντια στην πολιτική και την οργανωμένη ζοντας το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Πρέπει β)Όσοι είχαν δική τους γη – δηλαδή ήταν δικά μαζική πάλη. Δεν είναι τυχαία η διασύνδεση των να δώσουμε μαζικά το παρόν μας στις κάλπες τους τα μέσα παραγωγής. Μ.Μ.Ε σε αυτή την προσπάθεια. Είναι σε όλους και να στηρίξουμε το κόμμα που δίνει μάχες για γ) Όσοι είχαν μόρφωση που για να μορφωθείς γνωστό ότι πίσω από τα Μ.Μ.Ε, ιδιαίτερα τα με- εμάς στη Βουλή. Το κόμμα που από την πρώτη σημαίνει ότι ήσουν τέκνο ή μέλος εύπορης οικο- γάλα σε κάθε κοινωνία, κρύβονται επιφανείς επι- στιγμή είπε όχι στην αύξηση του ορίου αφυπηρέγένειας. χειρηματίες. Επιχειρηματίες που μοναδικό στόχο τησης που μας οδηγεί στην ανεργία, το κόμμα δ) Καθολικά όλοι οι ενήλικες άντρες. έχουν την εξυπηρέτηση των οικονομικών τους που ενώ όλοι η ανθρωπότητα βρίσκεται στη δίνη ε) Καθολικά και οι γυναίκες. συμφερόντων. Θα ήταν αφελής κάποιος να νο- της οικονομικής κρίσης δίνει μέσω της Κυβέρνημίζει ότι αυτοί οι επιχειρηματίες θα προωθούσαν σης φοιτητικό πακέτο, το κόμμα που κόντρα στις Στην Ελλάδα για παράδειγμα, που ως κράτος την οργάνωση του λαού και την συμμετοχή του νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΔΗΣΥ εισήγαγε έχει μεγαλύτερη περίοδο ύπαρξης από την Κυ- στα κοινά και στις διεκδικήσεις για ένα καλύτερο πλαφόν στην αύξηση των δικών μας διδάκτρων. πριακή Δημοκρατία, το καθολικό δικαίωμα στις αύριο. Μια τέτοια προσέγγιση από τους επιχειρη- Το κόμμα που αγωνίζεται μαζί με τον λαό για εκλογές δόθηκε μόλις το 1944. Από το 1920 το ματίες – ιδιοκτήτες των Μ.Μ.Ε, θα είχε ως απο- αποτίναξη των συνεπειών της προδοσίας και της Σοσιαλεργατικό Κόμμα (μετέπειτα ΚΚΕ) κατεβαί- τέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την εισβολής για λευτεριά και επανένωση της πατρίνει στις εκλογές, όπου ένα από τα προεκλογικά ύπαρξη τους, αφού η οργάνωση του λαού θα είχε δας και του λαού μας. Το Μάιο ψηφίζουμε για του συνθήματα, πρωτάκουστο για τους περισσό- ως αποτέλεσμα την διεκδίκηση, περισσότερων ισχυρό ΑΚΕΛ που είναι δύναμη για την Κύπρο τερους, ήταν: «Σφυρί - δρεπάνι και ψήφο στο ωφελημάτων για τους εργαζόμενους - για το λαό δύναμη για το λαό. φουστάνι!». Έγιναν συζητήσεις το 1920, το κόντρα στα κέρδη των επιχειρηματιών. Ευσταθίου Στάθης 1922, το 1925, το 1929, αλλά χωρίς θετικό απο- Ως Προοδευτική θεωρούμε καθήκον του κάθε πο1ο Electrical τέλεσμα. Μετά το 1944 και τον πόλεμο, όπου προ λίτη της κοινωνία να συμμετέχει στις εκλογικές Ε κ π ρ ό σ ω πο ς Τμ ή μ α τ ο ς


Η αριστερά με τους εργαζ η δεξιά με το κεφάλ ίναι γεγονός πως για την παγκόσμια οικονομική κρίση που ταλανίζει όλο σχεδόν τον πλανήτη έχουν ακουστεί αρκετές και διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Οι οικονομολόγοι προσπαθούν να βρουν ποιο γρανάζι του συστήματος δεν δούλεψε σωστά. Γίνεται μάλιστα προσπάθεια να περάσει στη συνείδηση των λαών ότι «όλοι φταίμε» για την κρίση και «όλοι θα πρέπει να πληρώσουμε» για αυτή. Δηλαδή σε μια κρίση για την οποία η εργατική τάξη και ευρύτερα οι εργαζόμενοι δεν έφταιξαν ούτε στο ελάχιστο, σε ένα σύστημα που οι εργάτες δεν είχαν ποτέ μερίδιο στα κέρδη καλούνται τώρα να έχουν μερίδιο στα χρέη. Στη δική μας αντίληψη οι οικονομικές κρίσεις είναι αντικειμενικό και αναπόφευκτο αποτέλεσμα της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος και οφείλεται στην όξυνση της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού που είναι η κοινωνικοποίηση της παραγωγής με την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων από τη μια και από την άλλη την ατομική ιδιοποίηση του κέρδους από τον επιχειρηματίαιδιώτη. Το αποτέλεσμα της εξίσωσης είναι απλό και δεν χρειάζεται πολλά πτυχία για να το αντιληφθεί κανείς. Αν οι εργάτες παίρνουν ολοένα και πιο λίγα, αν οι εργάτες παράγουν συνεχώς και ασταμάτητα, αλλά από το κέρδος της παραγωγής επωφελούνται μόνο «λίγοι και καλοί» τότε αργά ή γρήγορα θα συσσωρευτούν προϊόντα που ο λαός δεν θα μπορεί να αγοράσει. Για αυτό και πρόκειται για μια κρίση υπερπαραγωγής. Τα όσα λέγονται για τους παχουλούς μισθούς και τα πριμ των μεγαλοστελεχών των πολυεθνικών ή ακόμα και πως φταίει μόνο το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διαχείρισης στοχεύουν απλά στο να συγκαλύψουν την άδικη και εκμεταλλευτική φύση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Όχι γιατί δεν είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους οι ιλιγγιώδεις αμοιβές των “golden boys”, ούτε γιατί οι νεοφιλελεύθερες επιλογές δεν επιδείνωσαν δραματικά τις επιπτώσεις της κρίσης, σε βάθος και διάρκεια. Όμως αυτά είναι μέρος του καπιταλιστικού συστήματος, που έχει στην ίδια του τη φύση την κρίση.

πης. Από τότε ξεκίνησαν οι δριμύτατες επικρίσεις προς την κυβέρνηση ότι άφησε την οικονομία της χώρας ανοχύρωτη. Είναι αλήθεια ότι η σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου δεν διαχειρίστηκε τις συνέπειες της κρίσης με τον τρόπο που θα περίμεναν οι Κύπριοι υπερασπιστές του συστήματος και οι ιδεολόγοι του νεοφιλελευθερισμού. Ούτε τη διαχειρίστηκε με τον ίδιο τρόπο που το έπραξαν οι δεξιές και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της ΕΕ. Για παράδειγμα στην Γερμανία η κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών (αδελφό κόμμα του ΔΗΣΥ) προχώρησε σε πάγωμα των συντάξεων και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και προώθηση πιο ευέλικτων ωραρίων εργασίας. Στη Γαλλία, η δεξιά κυβέρνηση του Σαρκοζί επιβάλλει αύξηση στο όριο συνταξιοδότησης στο 64ο έτος ενώ την ίδια στιγμή δίνει 360 δις για την στήριξη του τραπεζικού τομέα. Στην Δανία, οι Φιλελεύθεροι μείωσαν τα φοιτητικά επιδόματα, τα επιδόματα νοσηλείας, το επίδομα ανεργίας και πετσόκοψαν τα κονδύλια για την παιδεία.

Ίσως κάποιος να περίμενε ότι σε χώρες που κυβερνά η «κεντροαριστερά» τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Στην Ελλάδα το επιτελείο του Παπανδρέου έχει χαλαρώσει την νομοθεσία για τις απολύσεις καθιστώντας τις ευκολότερες, απέκοψε μισθούς και επιδόματα μέχρι και 30% και αύξησε τη φορολογία μέχρι και 21%. Στην Ισπανία ο «σοσιαλιστής» Θαπατέρο αύξησε το όριο συνταξιοδότησης στο 67ο έτος και μείωσε την αποζημίωση που παίρνουν όσοι απολύονται. Περιττό να επισημάνουμε ότι η ανεργία σε όλες αυτές τις χώρες κινείται σε διψήφια νούμερα. Αν ρίξουμε μια ματιά στη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, θα διαπιστώσουμε ότι το πλουσιότερο 1% των αμερικανικών οικογενειών έχει τώρα –σε συνθήκης κρίσης όπου υποτίθεται «όλοι είναι χαμένοι»- 225 φορές περισσότερα χρήματα από το μέσο νοικοκυριό, σε σύγκριση με 181 φορές περισσότερα που είχαν το 2007. Το american dream δηλαδή – το οποίο μας σέρβιρε και στη Βουλή ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ- βγήκε αληθινό για τους πλούσιους που έγιναν πλουσιότεροι και έγινε χειρότερος εφιάλτης για τους Στην Κύπρο, οι συνέπειες της κρίσης έφτα- φτωχούς που έγιναν φτωχότεροι. Με άλλα σαν με καθυστέρηση και ήταν σαφώς πολύ λόγια ο καπιταλισμός δουλεύει άψογα για πιο ήπιες από τις άλλες χώρες της Ευρώ αυτούς.

Στην Κύπρο το πηδάλιο της διακυβέρνησης κρατούν οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Και αυτό αποτελεί ευτύχημα για τον εργαζόμενο λαό. Γιατί η κυβέρνηση Χριστόφια την ίδια στιγμή που πήρε σημαντικά μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας (στήριξη κατασκευαστικού τομέα, τουρισμού, βιομηχανίας) ύψωσε ασπίδα για να προστατεύσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία. Δεν υπέκυψε στις συνταγές για ιδιωτικοποιήσεις, κουτσούρεμα μισθών, απολύσεις κλπ. Αντίθετα, προχώρησε σε νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών μειώνοντας τις λειτουργικές δαπάνες της κρατικής μηχανής και δημιούργησε ένα πλέγμα μέτρων που πατάσσει τη φοροδιαφυγή των μεγαλοκαρχαρίων. Εφάρμοσε σχέδια αναχαίτισης της ανεργίας όπως είναι το σχέδιο προσλήψεων άνεργων πτυχιούχων και τα σχέδια επιμόρφωσης των ανέργων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πήρε μέτρα στήριξης των λαϊκών στρωμάτων του τόπου, μέτρα τα οποία ακούγονται εξωπραγματικά για άλλες χώρες. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η κυβέρνηση προχώρησε τα τελευταία δύο χρόνια σε αλλεπάλληλες αυξήσεις στις χαμηλές συντάξεις, στον κατώτατο μισθό και στα δημόσια βοηθήματα τα οποία αυξήθηκαν κατά 18%. Εφάρμοσε σχέδιο επιχορήγησης διακοπών για χαμηλόμισθους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Διέθεσε στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεων Στέγης κονδύλι ύψους 200εκ. ευρώ για την παροχή χαμηλότοκων δανείων, για σκοπούς πρώτης κατοικίας και διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι συμμετοχής στο Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο. Παραχώρησε πάνω από 10 χιλιάδες τίτλους ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες κι εγκρίθηκαν πρόσθετες δαπάνες για την οικοδόμηση προσφυγικών μονάδων. Αύξησε σημαντικά η οικονομική στήριξη στα εθελοντικά προγράμματα κοινωνικής φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Παραχώρησε για δεύτερη χρονιά το φοιτητικό πακέτο στήριξης των φοιτητών που προέρχονται από οικογένειες με αυξημένες ανάγκες.


ομένους αο Εκεί όμως που η κυβέρνηση έδειξε τον προσανατολισμό και την ουσιαστική διαφορά της, ήταν η πρόταση της για αύξηση του εταιρικού φόρου κατά 1%, αύξηση στη φορολογία της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας. Τα αστικά κόμματα του τόπου με επικεφαλής το ΔΗΣΥ και με εξαπτέρυγα την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, κήρυξαν ανένδοτο αγώνα και εμπόδισαν τελικά τη ψήφιση αυτών των προτάσεων που έθιγαν, έστω κατά ελάχιστο, τα υπερκέρδη του κεφαλαίου. Στη ψηφοφορία εκείνη μόνο το ΑΚΕΛ τάχθηκε με συνέπεια υπέρ της φορολόγησης των κερδών. Αυτοί με το κεφάλαιο, εμείς με το λαό - εργαζώμενους . Άρα όταν λέει ο ΔΗΣΥ ότι η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα για την κρίση, λέει τη μισή αλήθεια. Η κυβέρνηση δεν πήρε τα μέτρα που ήθελε το κεφάλαιο για την κρίση. Εξ ου και οι εξοντωτική επίθεση προς την κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ από το οικονομικό-πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο του τόπου. Σίγουρα τα μέτρα αυτά δεν καθιστούν το σύστημα που ζούμε ανθρώπινο ή δίκαιο, γιατί κάτι τέτοιο είναι από μόνο του αντίφαση. Αποτελούν όμως ένα μεγάλο στήριγμα για τις λαϊκές οικογένειες, για τον κόσμο της δουλειάς και για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι τον επόμενο Μάη θα αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουμε τις συνταγές των Ευρωπαίων ομοϊδεατών του ΔΗΣΥ θάβοντας την ΑΤΑ, τους ημικρατικούς και τα όρια συνταξιοδότησης ή αν θα συνεχιστεί η πολιτική που υπηρετεί το λαό και τους εργαζόμενους.

Μαργαρίτα Ιωάννου 4ο Νηπιαγωγός


Στιγμές από την δράση μας

Από τη συμμετοχή μας στις αντικατοχικές εκδηλωσεις της ΠΟΦΕΝ

Από την πορεία τιμής της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Από τησυμμετοχή μας στο 37ο Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ

Από την κινητοποίηση του Φορέα κατά της αυξήσης του ορίου αφυπηρέτησης

Από τη συμμετοχή μας στην αποστολή της ΕΔΟΝ στις Βρυξέλλες

Από το ψυχαγωγικό διήμερο στις Πλάτρες όπου συμμετείχαν 120 συμφοιτητές μας

Από το Χριστουγενιάτικο χορό μας που συμμετείχαν περάν των 1000 φοιτητών

Από την Μπουατ μας στην Διαχρονική κάθε Τρίτη βράδυ.


Στο όνομα της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εξυμνείται και να προωθείται ο φασισμός.

α ξυρισμένα «μυαλά» του νεοφασισμού κάνουν την εμφάνιση τους ξανά στο πολύπαθο νησί μας. Μόνο ως λυπηρή μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση αυτή που παρατηρείτε στον τόπο μας με την έξαρση του εθνικισμού. Ιδεολογήματα από μαύρες εποχές, τα οποία κατέστρεψαν την Κύπρο κάνουν την εμφάνιση τους ξανά μέσα στη νεολαία μας. Αν και ο νεοναζισμός στην Κύπρο δεν έχει πάρει ακόμη διαστάσεις φαινομένου, η θλιβερή μειοψηφία που τον εκφράζει βιαιοπραγεί κατά πολιτών αλλά και προπαγανδίζει μέσα από έντυπα, εφημερίδες, δίσκους και βιντεοπαιχνίδια τη μισαλλόδοξη ιδεολογία της. Η αβγοθήκη της Νέας Τάξης έχει βρει, εδώ και καιρό, έδαφος μέσα στη σύγχρονη καπιταλιστική πραγματικότητα για να φέρει στο προσκήνιο προκαταλήψεις, μίσος και βία εναντίον οποιουδήποτε ανήκει σε διαφορετική εθνότητα, θρησκεία ή τάξη. Οι πράξεις βίας και τα ρατσιστικά εγκλήματα που υποδαυλίζονται από ακροδεξιές οργανώσεις είναι πια κοινός τόπος στις χώρες της Ευρώπης και γίνονται εν ονόματι της καθαρότητας της ράτσας και της αφύπνισης του «ευνουχισμένου πατριωτισμού». Εύκολος στόχος οι ξένοι, ειδικά σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια για το αύριο κάνει πιο εύκολη την προπαγάνδα του νεοφασισμού πίσω από τη φράση «έξω οι ξένοι». Το αυγό του φιδιού δεν έχει εκκολαφθεί ακόμη στη Κύπρο. Επωάζεται όμως και οι θιασώτες της ακροδεξιάς παράκρουσης έχουν μπει στο παιχνίδι σπάζοντας κεφάλια ώσπου να σπάσει το αβγό που θα γεννήσει και μεγαλύτερη αποδοχή της ρητορείας τους. Το περίεργο είναι ότι εξεπλάγησαν πολλοί με την απροκάλυπτη βία των τραμπούκων του «ΕΛΑΜ» πού άδραξαν και πάλι την ευκαιρία να επιτεθούν σε μετανάστες. Σε αυτό το παιχνίδι συνεργούν δυστυχώς πολιτικές δυνάμεις και μερίδα των ΜΜΕ που συνειδητά και διαστρεβλωμένα προάγουν ή αναπαράγουν ρατσιστικές απόψεις, επιστρατεύοντας ψεύτικα στοιχεία αναφορικά με τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου στον τόπο μας. Συνεπώς, κύριο μέτωπο του αγώνα για την καταπολέμηση του ρατσισμού είναι η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων και η ανάπτυξη τέτοιων πολιτικών που να οδηγούν στην κοινωνική τους ένταξη. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας πρέπει να είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για όλη την κοινωνία.

Τα πολιτικά τέκνα των εθνοσωτήρων της ΕΟΚΑ Β, γελιούνται αν νομίζουν ότι θα επιτύχουν να δηλητηριάσουν ξανά το λαό μας. Ο Κυπριακός λαός έχει βιώσει τα αποτελέσματα της δράσης ακροδεξιών, φασιστικών στοιχείων το 1974 και τους κατέταξε στο ανάθεμα της Ιστορίας. Εκεί πρέπει να παραμείνουν, αφού στόχος τους δεν είναι τίποτα άλλο από το να δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, με κηρύγματα μίσους και φανατισμού. Τα κηρύγματα μίσους, μισαλλοδοξίας, ενωσιολογίας και αντιομοσπονδιακής υστερίας, η πατριδοκαπηλία, ο αντικομουνισμός, ο ρατσισμός και ο ολοκληρωτισμός, συνθέτουν το αμαρτωλό τους παρελθόν. Εμείς τους καλούμε να κατανοήσουν ότι τα φασιστικά τους ιδεολογήματα δεν έχουν καμίαν θέση και κανένα μέλλον στον τόπο μας. Η Προοδευτική Κ.Φ. μαζί με ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα ήταν είναι και θα παραμείνουν ανειρήνευτοι πολέμιοι τέτοιων καταστάσεων, που θα μας βρίσκουν παντού και πάντοτε απέναντι τους. Η οργανωμένη παρουσία νεοναζιστικών ακροδεξιών ομάδων και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος, όπως το ΕΛΑΜ, η Χρυσή Αυγή και ο Σύνδεσμος ΤΜΤ, πρέπει να ανησυχούν κάθε κύπριο πατριώτη, κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Κάθε ανοχή αυτής της αναβίωσης είναι απαράδεκτη και πρέπει να αντιμετωπίζεται αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Τα πλοκάμια τέτοιων καταστάσεων πρέπει να κοπούν πριν δυναμώσουν και πριν αρχίσουν ξανά να στραγγαλίζουν αυτό τον τόπο. Καμώνονται τους πατριώτες, βρίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να μιλούν για «προδοσίες» την ώρα που εξυμνούν τους πρωτεργάτες της μεγαλύτερης προδοσίας που γνώρισε ο τόπος μας. Ας μην κοιτάζουν προς το Προεδρικό για να εντοπίσουν δήθεν «προδοσίες». Ας κοιταχτούν καλά ανάμεσα τους, ας ξανακοιτάξουν στα σύμβολα τους, στις φανέλες τους, τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο και κυρίως στα μυαλά τους. Όσο κι αν προσπαθούν δε θα καταφέρουν να αμαυρώσουν την εικόνα του Προέδρου Χριστόφια στα μάτια του λαού μας. Ο Κυπριακός λαός εξέλεξε το Δημήτρη Χριστόφια Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εργαστεί για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, έχοντας την πλήρη υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού. Η Προοδευτική Κ.Φ. μαζί με το Λαϊκό Κίνημα και ολόκληρο τον κυπριακό λαό, συνεχίζουμε τον

αντικατοχικό μας αγώνα για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, μέσα από μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας όπως καταγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Για την Προοδευτική Κ.Φ. ο πραγματικός πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με όσους θέτουν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα πάνω από το συμφέρον του τόπου. Για μας είνα ιψευτοπατριωτισμός ο δήθεν πατριωτισμός που πρεσβεύουν περιθωριακές ομάδες που εκφράζονται ακραία και επικίνδυνα στο όνομα της «Αρείας Φυλής» τους. Οτίδηποτε άλλο παρά πατριώτες είναι τα μέλη του ΕΛΑΜ και της Χρυσής Αυγής αφού οι απόψεις τους είναι τα καλύτερα επιχειρήαματα της Τουρκίας για να εδραιώση την διχοτόμηση.

Τον φασισμό πρέπει να τον πολεμήσουμε με τον πολιτισμό, με την μόρφωση, με το παράδειγμα μας, με την ενεργό συμμετοχή στα κοινά. Με την ψήφο μας. Με τη δράση μας. Ας μην τού δώσουμε περιθώρια να σηκώσει κεφάλι, απέχοντας, υποκύπτοντας στον φόβο, ας μην κρυφτούμε στο καβούκι μας προσπαθώντας να σώσουμε το τομάρι μας. Ο λύκος φόρεσε την προβιά του αρνιού, αλλά ας μη γελαστούμε. Είναι πάντα ο ίδιος. Δε θα τον αφήσουμε να σηκώσει κεφάλι. Όλοι μαζί θα τον τσακίσουμε. Θα τσακίσουμε το αυγό του φιδιού.

Πώς είπατε; "Είναι λίγοι και ασήμαντοι; Δεν αξίζει ν' ασχολείσαι μαζί τους"; Τα ίδια έλεγαν κάποιοι και στη Γερμανία το 1932. Το αυγό του φιδιού όμως έσκασε τελικά εις βάρος ολόκληρης της ανθρωπότητας με εκατομμύρια νεκρούς.

Η Προοδευτική Κ.Φ. θα εργάζεται μαζί με τη νέα γενιά για τον κόσμο της ειρήνης, της ευημερίας, της προόδου και της αλληλεγγύης. Παλεύοντας για το δικαίωμα στη ζωή, στη μόρφωση, στην εργασία, στη διαφορετικότητα και την αξιοπρέπεια.


1955: H αντι-ιμπεριαλιστική δράση του ΑΚΕΛ, αναγκάζει τους αποικιοκράτες να το κυρίξουν παράνομο Tο ΑΚΕΛ από την αρχή της ίδρυσης του ήταν μπροστάρης στους κοινούς ταξικούς αγώνες των Ε/κ και Τ/κ. Ανέκαθεν η αριστερά της Κύπρου είχε ξεκάθαρο αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κόμμα της εργατικής τάξης να βρεθεί στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, όπως για παράδειγμα την περίοδο της αποικιοκρατίας. Ήταν ξημερώματα της 14ης Δεκεμβρίου 1955, άλλη μια φορά στην περίοδο της αποικιοκρατία, που 135 στελέχη του ΑΚΕΛ και των λαϊκών οργανώσεων συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Τα γραφεία του κόμματος και της εφημερίδας του ‘ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ’ λεηλατούνται όπως και τα γραφεία των αριστερών τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Ο λόγος ο οποίος ήθελαν να θέσουν το ΑΚΕΛ εκτός νόμου ήταν επειδή οι άγγλοι γνώριζαν ότι ο μαζικός, πολιτικός και ταυτόχρονα παλλαϊκός αγώνας του οποίου μπροστάρης ήταν το ΑΚΕΛ ήταν επικίνδυνος για την κυριαρχία τους στην Κύπρο. Οι συγκλονιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις του 1948 από το κόμμα της αριστεράς και ο ανειρήνευτος αντιαποικιακός αγώνας του πανικοβάλλουν τις αποικιακές αρχές. Ο σκοπός ήταν να τεθεί το κόμμα των κυπρίων εργαζομένων εκτός νόμου έτσι ώστε να σιγήσει η φωνή του κόμματος και να πληγεί ο μαζικός πολιτικός

αντιαποικιακός του αγώνας. Η βρετανική αποικιοκρατία πίστευε πως έγραφε τον επίλογο της ιστορίας του κόμματος, είχαν όμως λογαριάσει λάθος με το μυαλό τους οι αποικιοκράτες. Από τα ξημερώματα της ίδιας μέρας άρχισε να γράφεται η λαμπρή, ηρωική ιστορία του ΑΚΕΛ. Κύριος όμως λόγος που το ΑΚΕΛ έπρεπε να βγει από τη μέση ήταν όπως έλεγε και σε ανακοίνωση του ο Χάρντινγκ ‘δεδηλωμένος σκοπός των κομμουνιστών είναι όπως αρνηθούν εις τη Βρετανία και τους συμμάχους της τη χρήση της νήσου για στρατιωτικούς σκοπούς’. Το ΑΚΕΛ ήταν ανέκαθεν το εμπόδιο για στρατιωτικοποίηση του νησιού. Η όλη προσπάθεια της Βρετανίας για τη διάλυση του ΑΚΕΛ ξεκίνησε κατόπιν εντολής από το υπουργείο αποικιών της Βρετανίας όπου με επιστολή του στον κυβερνήτη Χάρντινγκ έδινε την εξουσιοδότηση του για να τεθεί το ΑΚΕΛ εκτός νόμου. Η επίθεση όμως των αποικιοκρατών δε λύγισε το κόμμα. Οι ΑΚΕΛιστές με πίστη και ηρωική αυτοθυσία ρίχτηκαν στην ανασυγκρότηση του κόμματος σε συνθήκες παρανομίας, συνθήκες δύσκολες και επικίνδυνες. Παρόλα αυτά κατάφεραν να προσαρμόσουν τον τρόπο δράσης τους ούτος ώστε οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι να μη

σταματήσουν τη δράση και τη θέληση τους. Απεργίες και κινητοποιήσεις που οργανώνονταν πάντα από τον πλέον παράνομο μηχανισμό του κόμματος ήταν το σκηνικό που επικρατούσε στους δρόμους της Κύπρου, δράση η οποία καταδείκνυε και καταδίκαζε τα βάρβαρα και καταπιεστικά μέτρα, τα κέρφιου, τις συλλήψεις και τις εκτελέσεις της καθημερινότητας. Το ΑΚΕΛ ουσιαστικά ήταν και πάλι μπροστάρης στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα με αποτέλεσμα οι προσπάθειες της αποικιοκρατίας να θέσουν το κόμμα εκτός νόμου απέτυχαν παταγωδώς. Σήμερα 85 χρόνια μετά το ΑΚΕΛ παραμένει η φωνή των εργατών, των φοιτητών, των μαθητών και ολόκληρης της λαϊκής τάξης. Οπουδήποτε υπάρχει καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο και ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις το κόμμα μας ήταν και θα είναι μπροστάρης στον αγώνα, άρα όσοι λοιπόν επιμένουν ότι η αριστερά δεν έχει προσφέρει σ’ αυτόν τον τόπο ας κάνουν μια αναδρομή στο παρελθόν και να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες διότι η ιστορία του λαϊκού κινήματος μιλά από μόνη της. Στέφανος Βιολάρης 2ο Civil


Ισπανικός Εφύλιος - Διεθνής Ταξιαρχίες προσπάθεια του Ισπανικού λαού να ορθοποδήσει μετά τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης του ΄29, γνωστή και ως κραχ της wall street , άρχισε το Γενάρη του 1936. Οι Χίτλερ και Μουσολίνι είχαν άλλα σχέδια αφού συμμάχησαν με τον ισπανό φασίστα πραξικοπηματία Φράνκο, για να χειραγωγήσουν την Ισπανία και να την προσδέσουν στο χιτλεροφασιστικό άρμα που όδευε ολοταχώς για ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο. Απέναντι τους όμως βρήκαν τoν ισπανικό λαό, την Κομμουνιστική Διεθνής με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες.

Οι δυνάμεις του Φράνκο είχαν από την αρχή την υποστήριξη της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας, τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό. Η Γαλλία βοήθησε στην αρχή τη νόμιμη αριστερή κυβέρνηση της Μαδρίτης ενώ σταθεροί σύμμαχοι της ήταν η Σοβιετική Ένωση και το Μεξικό. Οι περισσότερες χώρες της Δύσης κράτησαν επισήμως ουδέτερη στάση. Ο πόλεμος στα τρία χρόνια που κράτησε ήταν ανελέητος και ωμός όπως και κάθε εμφύλιος. Συνολικός αριθμός των θυμάτων δεν είναι εξακριβωμένος αφού υπολογίζονται από 50-100 χιλιάδες οι νεκροί.Γνωστό θύμα του εμφυλίου ο συγγραφέας και ποιητής Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα. Οι φαλαγγίτες του Φράνκο πραγματοποίησαν εκτεταμένους βομβαρδισμούς με αεροπλάνα που έθεσαν στη διάθεση τους οι Χίτλερ και Μουσολίνι. Γνωστότερος ο βομβαρδισμός της Βασκικής πόλης Γκουέρνικα που αποτύπωσαν μοναδικά την φρίκη του Ισπανικού εμφυλίου.

Ο ισπανικός εμφύλιος ξεκίνησε στις 19 Ιουλίου του 1936 και ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου 1939 μετά την ήττα των δημοκρατικών δυνάμεων. Τις δημοκρατικές δυνάμεις συγκροτούσαν οι εργάτες, οι αγρότες, τα μικροαστικά στρώματα, η προοδευτική διανόηση. Από την άλλη πλευρά ήταν η μεγάλη αστική τάξη, οι γαιοκτήμονες, ο ανώτατος κλήρος της καθολικής εκκλησίας και η αντιδραστική ηγεσία του στρατού. Πηγή άντληΟ ισπανικός εμφύλιος ξεπέρασε τα σύνορα της σης της δύναμης τους ήταν η ισπανική πλουτοχώρας και προκάλεσε κύμα συμπάθειας και συμκρατία και η καθολική εκκλησία. παράστασης από χιλιάδες αντιφασίστες σε όλο τον κόσμο που έβλεπαν την προσπάθεια του ΧίτΆξιο αναφοράς είναι η έντονη υπονόμευση της λερ να ανάψει την παγκόσμια πυρκαγιά χρησιαριστερής κυβέρνησης του ΄36 τόσο από τους μοποιώντας ως προάγγελο του παγκόσμιου αναρχικούς όσο και από τους φαλαγγίτες και πολέμου τον ισπανικό εμφύλιο. τους φιλοβασιλικούς καρλιστές. Η εκατέρωθεν αιματηρές αψιμαχίες δεν άργησαν να προκαλέσουν το πραξικόπημα του στρατού, στους οποίους στηρίχτηκε ιδιαίτερα ο Φράνκο. Πίστευαν πως η χώρα βρίσκεται κάτω από την «ερυθρά απειλή» και πως πρέπει να διαφυλαχτεί ο χριστιανικός πολιτισμός, επιχείρημα γέλιο αφού τα πραγματικά αίτια ήταν ο κίνδυνος που διέτρεχε η ισπανική πλουτοκρατία και οι φιλοβασιλικοί. Με την άνοδο της αριστεράς στη χώρα οι εργάτες και οι αγρότες θα αποκτούσαν ένα πραγματικό σύμμαχο ενάντια στη φτώχια και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης του ΄29.

με άλλους 60 περίπου Κύπριους μετανάστες της Αγγλίας , έσπευσαν να ενταχθούν εθελοντικά πολεμώντας στο πλάι των δημοκρατικών τους φασίστες του Φράνκο. Στην μάχη της Κόρδοβα ο Εζεκίας Παπαϊωάννου τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από θραύσματα οβίδας με αποτέλεσμα να κουτσαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς 20 περίπου κύπριοι έπεσαν μαχόμενοι για την δημοκρατία, αλλά το όνομα τους γράφτηκε με κόκκινα κεφαλαία γράμματα στη ιστορία. Η ετερόκλιτη σύνθεση στο εσωτερικό των δημοκρατικών δυνάμεων συνέτεινε στην κατάρρευση της κυβέρνησης. Μετά την κατάρρευση της Μαδρίτης στις 28 Μαρτίου 1939 ο εμφύλιος έλαβε τυπικά τέλος την 1η Απριλίου του ΄39. Ο Φράνκο ήταν πλέον ο νικητής και επέβαλε στυγνή φασιστική δικτατορία η οποία κατέρρευσε το 1975 με τον θάνατο του Φράνκο.

Γεγονότα όπως είναι η καπιταλιστική κρίση του ΄29 που επέφερε φτώχια και άνοδο της ακροδεξιάς- ναζισμού, σήμερα ειδικά, πρέπει να μας αφυπνίζουν και να μας διδάσκουν. Χρέος μας και ύψιστο μας καθήκον έναντι στους νεκρούς αλλά και προς την δημοκρατία είναι η συσπείρωση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και το ΑΚΕΛ, για να δώσουμε από κοινού την μάχη ενάντια στην αναβίωση του Οι αντιφασίστες έσπευσαν να ενταχθούν στης φασισμού. Μαζί με τους συμπατριώτες μας ΤουρΚομμουνιστικής έμπνευσης - διεθνής ταξιαρχίες. κοκύπριους να δώσουμε το τελειωτικό κτύπημα Περίπου 50.000 τάχθηκαν δίπλα στις δημοκρα- στη ρίζα του εθνικισμού – σοβινισμού σε όποια τικές δυνάμεις όπου οι 10.000 δεν επέτρεψαν κοινότητα και αν εκφράζεται, για να αποσείσουμε ποτέ στα σπίτια τους. Ανάμεσα στις 50.000, 300 από τους ώμους της πατρίδας μας τον Αττίλα και έλληνες παρότι η χώρα κυβερνιόταν από το φα- να φέρουμε τη λύση και την επανένωση. σιστικό καθεστώς του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Ιδιαίτερη αναφορά χρίζει η Κυπριακή αποστολή Χριστοδούλου Χρίστος με επικεφαλής τον ιστορικό ηγέτη του ΑΚΕΛ Εζε4ο Κοινωνική Εργασία κία Παπαϊωάννου, όπου πιστός στον προλεταριακό διεθνισμό εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη των λαών και τον αντιφασισμό μαζί


Γιάννης Ρίτσος Ο ποιητής που υπηρέτησε του αγώνες του λαού!

εννήθηκε Πρωτομαγιά μέρα συμβολική για την εργατική τάξη, όπου συμπορεύτηκε μαζί με τους ταπεινωμένους και πονεμένους της ζωής μέχρι και την μέρα που πέθανε. Εξορίστηκε, φυλακίστηκε αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να στηρίζει το λαϊκό κίνημα. Εκτός από μεγάλος ποιητής ήταν και ακούραστος αγωνιστής όπου απαθανάτιζε την κάθε στιγμή της αδικίας που επικρατούσε στην εποχή του. Τα έργα του διαχρονικά και αθάνατα έμειναν στην ιστορία, ένα από αυτά το μοναδικό ποίημα του «Επιτάφιος» ο οποίος είναι εμπνευσμένος από μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη, εφημερίδα του Κ.Κ.Ε, μια φωτογραφία όπου μια μάνα κρατά τον σκοτωμένο γιό της, απεργό εργάτη και κουμουνιστή Τάσο Τούση. Μετά την Εθνική αντίσταση όταν άρχισαν οι εξορίες, οι διώξεις και οι δύσκολες μέρες εκφράζεται με το ποίημα ‘Πάντα’ όπου περιγράφει μια τραγική πραγματικότητα στο νησί που εξορίζεται, την Μακρόνησο, όπου υπέστη βασανιστήρια, σωματικές εμπειρίες, και ψυχική πίεση.

! $

! #

"

$

Γράφει επίσης και τα «Ημερολόγια Εξορίας» και δύο θεατρικά έργα και το «Καπνισμένο Τσουκάλι.» Ζούσε τρα γικές στιγμές και μαζί με τον πόνο του για την αδικία που επικρατούσε συνόψιζε τα ποιήματα του με ένα τρόπο μο ναδικό που ήταν πάντα δίπλα στους συντρόφους του και τον πονεμένο λαό. Οι αντίπαλοι του οράματος και της ιδε ολογίας του τον αποκάλεσαν μονόπλευρο και στρατευ μένο και την ανυποχώρητη στάση ζωής του ένα έγκλημα. Τον κατάκριναν και τον περιφρονούσαν. Ο λαός όμως αγκάλιασε την ποίηση του και τραγούδησε την μελοποιημένη τέχνη του. Έκανε περήφανο το Κόμμα του που το στήριζε μέχρι και την τελευταία στιγμή δίχως να το μετανιώνει. Η αγάπη του λαού ήταν το μεγαλύτερο δώρο για εκείνο και όπως είπε χαρακτηριστικά ‘ Δεν χρειαζόμουν κανένα εγκώμιο, ούτε να μου φέρνουν χρυσές πλάκες για να με τιμήσουν. Όχι. Λέγατε ‘Ο Ρίτσος είναι δικός μας. Για μένα ήταν η μεγαλύτερη συντροφιά και η μεγαλύτερη αξία.’ Με αυτά τα λόγια αποδεικνύει πόσο απλός άνθρωπος και πόσο απολάμβανε να ήταν δίπλα στους εργαζόμενους και κάθε μορφής εκμεταλλευόμενους. Ταξίδεψε, γνώρισε αξιόλογους ανθρώπους, βασανίστηκε, έζησε την καταπίεση, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στην ιστορία και έμεινε στην μνήμη μας θριαμβευτής και νικητής της ζωής και του άδικου συστήματος που ζούμε. Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πει «Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην απέραντη εκτίμηση, στον θαυμασμό και στην αγάπη που τρέφω για τον Γιάννη Ρίτσο. Ο Ρίτσος μας δίδαξε ότι η μεγάλη ποίηση και οι μεγάλοι ποιητές μπορούν να ταυτιστούν με τη ζωή του πολίτη. Ο «Επιτάφιος» συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες του λαού, η «Ρωμιοσύνη» με την εθνική αντίσταση, τα «Λιανοτράγουδα» με τους αγώνες κατά της δικτατορίας. Εγώ πρόσφερα απλώς το «όπλο» για να σπάσουμε τα τείχη της μπουρζουαζίας και να μπούμε σε κάθε σπίτι. Ήταν από μέρους μου μια ηθελημένη επαναστατική πράξη, με στόχο να δοθεί ένα άλλο νόημα στο τραγούδι, αλλά και μια ελπίδα στο λαό. Τελικά, επηρεάσαμε και την αισθητική του, ενώ η επικοινωνία της τέχνης με το λαό όχι μόνο επετεύχθη, αλλά πήρε αργότερα διαστάσεις ανέλπιστες...». Μελινιώτου Χριστίνα Δημοσιογραφία 2Ο Εκπρόσωπος τμήματος


3o ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ - FREDERICK  

ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ FREDERICK