Issuu on Google+

ARCHITECTURE PORTFOLIO 2016

CHRIS SCHWARZ


TABLE OF CONTENTS 01 02 03 04

HOUSTON REUSE FOUNDATION Michael O’Brien

Fall 2016

UNDERSTANDING Dr. Anat Geva

Summer 2016

COLORADO MOUNTAIN RETREAT Livia De Lima

Fall 2015

CONCRETE RESPITE Dr. Koichiro Aitani

Summer 2016


HOUSTON REUSE FOUNDATION Partner: Matthew Walker

The intent of this project is to approach the design of a museum devoted to waste and waste management throughout the United States and specifically Houston, Tx. This museum will raise awareness of waste through spreading knowledge of industrial wasteflows as well as the wasteflows of the everyday individual. These ideas of waste and dissemenation of knowledge to the community give the architecture an inherent social responsibility, providing the community with a modern day center for waste management and recycling. Through these understandings, the intent is to create a landmark for the area that can serve as a center for knowledge and future vitality as well as a transition between the residential and commercial zones the site falls in between. The architecture is driven through the idea of these goals; the most prominent being ideas associated with sustainability and the experience of knowledge within the space. Sustainability is pursued through the implementation of specific materials, programmatic reasoning, and what the future holds for the architecture itself and its context. The project will use mass timber design, specifically cross laminated timber, to take advantage of its renewability, carbon sequestration, and inherent fire protection capabilities. In addition, the project will implement General Motors’ steel offals utilizing a fabrication process in order to create a building skin furthering the idea of sustainability and reuse throughout the architecture. Programmatically, spaces are divided into two categories: museum operation, and extended use functions. Overall, the design ambition is to set an applicable foundation for future museum design and mass timber design in the Houston, Tx area.


UNDERSTANDING

Partners: Logan Lebeda and Chelsea Jennings

Understanding serves as a memorial to the Aggie Service men and women who selflessly gave their lives during Operations Iraqi Freedom and Enduring Freedom which took place during the larger Iraq War. Located on the Texas A&M University campus, my partners and I strived to connect this powerful project to the Aggie community and the locations of the operations themselves: Iraq and Afghanistan. The surrounding landscape was designed to create a visual and textural transition between the campus and the memorial. A ring of Crepe Myrtle trees creates a natural threshold so as to help the visitor understand that once inside, they are in a place of higher significance. The materials were chosen to symbolize the areas in which the Aggies were stationed and ultimately killed. The form of the memorial is derived from both a functional and metaphorical standpoint. The various openings allow for natural light to access the interior in specific locations as well as provide sufficient air flow through the space. The interactions between and the angles of each of the three pieces create a potential sense of disorder in the user. However, as they move through the memorial they experience brief moments of beauty as they look to the sky. The play of sky and light provokes the user with a sense of higher purpose.


COLORADO MOUNTAIN RETREAT This Colorado home is designed as an escape from the sometimes stressful realities of everyday life. It is a place where one can immerse themselves in nature in order to collect their thoughts and retreat from all distraction. The house is minimal in design and requires the occupants to shed themselves of unneccessary items and bring with them only the essentials. It boasts a total size of approximately 300 ft2. This intimate setting is ideal for couples but also provides room for one to two children. The form follows the mountain on which it is located. As the mountain moves down so does the house. Each signiďŹ cant space is designated with a repeating modular structure. The loft and main sleeping area is located at the highest point which allows the users to have a visual of the rest of the home. The occupants then move down into the kitchen and dining area which again moves down and into the living area. The living area is accentuated with a large curtain wall which is operable allowing the occupants to have an expansive and clear visual of the surrounding nature. Plenty of natural light enters each area with regards to the purpose. Therefore, the sleeping area has less light entering than the living area. The modular form this project takes on provides ease of construction and transportation. This means that this project can be replicated rather easily in many dierent locations.


CONCRETE RESPITE Concrete Respite aims to provide a place of relief for students on the Texas A&M University campus. This pavilion boasts a length of 200 ft and a maximum height of 35 ft. It is simple in design as it is an open-air concrete shell. The design does not impede current foot traďŹƒc but actually encourages it. The hemispherical form contrasts the current state of architecture throughout the campus with intent to attract students. This large space can be used by an individual for academic purposes or simply as an escape from the Texas heat. Further uses could include but are not limited to outdoor classes, organization meetings, and even musical productions. There is a owing stream that surrounds the base perimeter of the pavilion which generates a separation between the surrounding campus area. This separation aids in establishing the pavilion as its own unique structure.


ARCHITECTURE PORTFOLIO 2016

CHRIS SCHWARZ


Chris Schwarz Architecture Portfolio