Page 1

CJM PORTFOLIO


Christopher J Money I first started my career path in architecture in 2013 where I attended SAIT Polytechnic in Calgary, Alberta and I completed a two year Architectural Technology Diploma. Through my two years at SAIT I developed strong skills in many computer programs from autocad to revit and numerous other skills as you will see on the following page. Upon graduating I took a gap year and worked before returning back to school in September 2015. I transfered to BCIT in Burnaby, BC where I studied for my Bachelors in Architectural Science. Through these two years at BCIT I developed a higher level of skill and knowledge towards architecture and design. Once I graduated with my Bachelors of Architectural Science I went on to work at DIALOG in Vancouver, BC and Calgary, Alberta. Through my time at DIALOG I have had the opportunity to work on multiple projects across three provinces in Canada. The projects have been varied, working on three LRT stations in Toronto, Ontario, three multi-residential towers, two of the towers are in Vancouver, BC and one in Calgary, Alberta. I am now working in the DIALOG Calgary office so far my projects have included working on a commercial building for HSBC in Edmonton, Alberta and now most recently, I am working on a high security project for the Government of Canada. When I am not working I am usually behind a camera taking photos of the great outdoors and traveling the globe.


CONTACT WORK EXPERIENCE

name: Christopher Money address: 39 Aspen Ridge Lane, SW Calgary, AB phone (cell): 403-650-3570 email: christopherjmoney@gmail.com

RESUME

DIALOG, Calgary Studio, Technologist jan 2018 - present

Technologist: Since starting in the Calgary office I have worked on three projects, one being specifically commercial for HSBC in Edmonton AB, another mix-use rental residential tower known as Curtis Block in Downtown Calgary and most recently a project for the Government of Canada.

DIALOG, Vancouver Studio, Designer may 2017 - jan 2018

Designer: DIALOG focuses on a vast range of projects all over the country. Since starting as a designer in the architectural part of the office, I have worked on two mix-use buildings. The first project being the Arbutus Village located in Vancouver, the second being Park Royal in West Vancouver

DIALOG, Vancouver Studio, Architectural Student june 2016 - sept 2016

Architectural Summer Student: During the summer of 2016 I worked primarily on three of the new stations for the Toronto subway extension. Mainly working on interior elevations, floor plans & 3D perspective views.

Sobeys, Strathcona Store, Front End Supervisor, Calgary AB feb 2015 - sept 2015 nov 2012 - may 2013

Front End Supervisor: Assisted cashiers with customer service issues. Communicated, discussed, and resolved issues with other department managers & staff, as well as dealing with customers directly.

FranWorks Group of Companies, Architectural Technologist, Calgary, AB

British Columbia Institute of Technology, Burnaby, BC Bachelor of Architectural Science Degree sept 2015 - april 2017

Southern Alberta Institute of Technology, Calgary, AB Architectural Technology Diploma jan 2013 - april 2014

microsoft office sketchup revit autocad vectorworks podium 3d rendering photoshop indesign adobe

AWARDS & ACHIEVEMENTS

Architectural Technologist: The company’s focus was primarily design and construction for Original Joes, State & Main and Elephant Castle restaurants across North America. I worked mostly on 3D modeling and drafting.

HOBBIES

COMPUTER SKILLS

EDUCATION

sept 2014 - dec 2014

2016: BCIT/HAWK International workshop Vancouver, BC 2016: BCIT/ HAWK International workshop Hildesheim, Germany 2014: Member of the Phi Theta Kappa Honor Society 2014: Best Presentation Residential Building Systems 2013

Honorable Mention - Student Design Competition

2013: Jason Lang Scholarship


FCF AQUATIC CENTRE

VCA CENTRE

TIMELESS PASSAGE

pages 1-10

pages 11-16

pages 17-18


CONTENT

OUTDOOR LEARNING

EV REDEVELOPMENT

pages 19-20

pages 21-24


1


FINAL THESIS PROJECT

“FCF AQUATIC CENTRE” BCIT 2017

The False Creek Flats Aquatic Centre is a competition pool focused on swimmers overall health. The history of how water once ran through “The Flats” helps to tie this Aquatic Centre into its site, as well as keeping with the industrial history. Close proximity to downtown Vancouver allows the Aquatic Centre to be a community hub, not only for the local residence but for the Greater Vancouver Area. The building has a large focus on competitive excellence and training of swimmers. The structure’s main feature is the undulating roof comprising of glulam beams sitting on steel beams, supported by a hybrid concrete and steel columns. The main vision is to help connect communities in a pool that is as close to chemical free as possible.

2


PLAZA

GREENWAY

E 1S T AV

E

PROPOSED SITE

STATION STREET

3


TE

RM

IN

AL

AV

E

GR

EE

NW

AY

/B

LU

EW

AY

ET

E TR

N

“The Flats” is set to become an arts and tech oriented enclave of students, restaurants, galleries, breweries, coffee shops and limited residential housing. Our class was divided into two separate groups of 12 to develop a new master plan for a section of “The Flats”. The main driver behind our master plan was to create a central plaza which each site could have access to. Having the aquatic centre located in the plaza made it easier access for the community to use and witness the swimming competitions.

S

O

TI

A ST

4


During the programing of the Aquatic Centre, I decided to lower the pool five meters below grade for two reasons, the first being to reconnect to the history of the site and how water once ran through. The other being to allow for pedestrians to see the movement of people below, in and out of the pool.

5


The undulating roof is meant to be a representation of the pool below. The skylights represent “air� for when a swimmer comes up and the dips in the roof are for when a swimmer is under water. The glulam beams are running in the direction of the plaza to represent circulation from the plaza, whereas the steel beams represent the circulation of people in the swimming pool.

6


G

F

2 A C E

D

3

5

J

4

Active Systems

H. District Energy Loop A. Solar Wall I. Heat Recovery Unit B. Natural Light C. Hight-Performance Glazing J. Spill Over Water K. Filtration D. Rainwater cistern E. Landscape buffer F. Natural Ventilation G. PV Film

7

I

4

6

Energy Transfer Station

Mechanical & Sustainability

Longitudinal Section

1

B

K

Passive Systems

3

Room Descriptions 1. Lobby 2. Gym 3. Administration 4. Change Rooms 5. Storage 6. Mechanical

D

Hot Water Distribution pipes


Legend

A B

A

Metal roof with solar PV film

B

Prefabricated Douglas fir Glulam beams

C

Steel beams supported by concrete & steel column hybrid (mechanical systems fed through columns & beams)

D

Concrete envelope with corrugated metal siding, high performance glazing, solar wall, concrete flooring for mezzanine

E

Concrete envelope with corrugated metal siding, high performance glazing, solar wall, concrete flooring

F

Concrete wall below grade, concrete flooring with tile.

C

D

G Mechanical room with concrete walls on concrete foundation

E

F

G Steel beams

Steel kiper trusses

Exploded Isometric Concrete Base

8


2 4

5

PLAZA ELEVATION

2

7

WEST ELEVATION

6

7

5 1

9

SOUTH ELEVATION


3

7

1

2

3

4

5

6

3

7

10


Art Exhibit & Lounge

Music Studio

11

Circulation


FINAL THESIS PROJECT

“VCA CENTRE” BCIT 2016

The main design idea for this project was to bring the outdoors in. Due to the small amount of green space in the Mount Pleasant area, each studio has a framed view inwards showcasing the unique visual and circulation connections. The framed views towards the bamboo gardens that grow from the 2nd floor up towards the 4th, as well as the green wall, allows for a safe place for artists of different disciplinarians to be inspired by nature and the surrounding elements. This also enables collaboration as the circulation plan allows for people to bump into each other as they travel towards the exhibit. Blurring the lines between the indoor and outdoor environment will give young artists an experience like they’ve never had to provoke creativity, collaboration and connecting with nature.

12


W/C

RECORDING STUDIO

W/C

MULTI-PURPOSE/ OFFICE

ART STUDIO

MUSIC STUDIO

STORAGE

SMALL MULTIPURPOSE

STORAGE

SMALL MULTIPURPOSE

THIRD FLOOR SCALE NTS

STORAGE W/C

W/C

PREP KITCHEN

LOUNGE

EXHIBIT SPACE PATIO

PATIO

FOURTH FLOOR SCALE NTS

13


INTERIOR WALL

BAMBOO (TO GROW FROM 2ND FLOOR TO 4TH FLOOR)

INTERIOR MATERIALITY WOOD PANELING (All INTERIOR WALLS & CEILING)

CONCRETE SLAB WITH RADIANT FLOOR

CONCRETE FLOORS (AS WELL AS STRUCTURAL COLUMNS & WALLS)

MECHANICAL SYSTEMS WATER PROOFING PIPE TO DRAIN WATER OUT GROWING MEDIUM GRAVEL FILL REBAR MAIN FLOOR CEILING

LOUNGE

EXHIBIT

MUSIC STUDIO

CLAY STUDIO

LOADING BAY

3D LONGITUDINAL SECTION

ART STUDIO

WOOD WORKING STUDIO

CAFE

14


15


CREATIVITY

COLLABORATION

CONNECTION TO NATURE

16


The objective of this project was that in groups of four we were given five days to design a pavilion for the Powell Street Festival. The design was meant to reflect Japanese heritage & to be interactive for both adults and children. We also worked with German students as part of the workshop. Through the display of timeless JapaneseCanadian art, the community will be inspired to explore and create their own artistic masterpieces. This Japanese inspired pavilion is made from multiple wood and steel gateways that encourage people to walk through and enjoy classic or modern Japanese art pieces created by artists living in the Strathcona and Greater Vancouver area. There are two main areas in this design, one side is enclosed with art displays and typical Japanese style panels with a tatami pattern that frames a multitude of views, such as the stage. The other side has an open concept where kids and adults can indulge in painting in a creative and community building atmosphere.

17


DESIGN COMPETITION

“TIMELESS PASSAGE” BCIT 2016

18


19


1ST TERM FINAL PROJECT

“OUTDOOR LEARNING� BCIT 2015

To create an outdoor learning centre that will reconnect individuals with the natural environment. In a way that the building is integrated into Everett Crowley park and will leave a positive impact on the park. So that people can strengthen their learning experience while being surrounded by nature.

20


21


FINAL THESIS PROJECT

“EV REDEVELOPMENT” SAIT 2014

The East Village redevelopment project is a revitalization and reimaging of one of Calgary’s oldest and most central districts. The goal was to create a medium density multiresidential tower, that would help to create a sense of community, encourage pedestrian traffic and the use of outdoor amenities. All of which are a vital part of a healthy life style.

22


1

1

3

5

1 2

2

2

2

2

1

2

2

2

1

3

1

2

1

2

1

1 1

FIRST FLOOR PLAN 1. Lobby 2. Commercial Space 3. Live/work unit 4. Coffee Shop 5. Yoga Studio

23

FIFTH FLOOR PLAN 1. Residential Unit


2

3

1

5 4

LEVEL 5 - 37 m2 UNIT

6

1

3

2

5

4

LEVEL 5 - 74 m2 UNIT 1. Entry 2. Kitchen 3. Living Room 4. Bathroom 5. Bedroom 6.Office

24


Christopher J Money Portfolio  
Christopher J Money Portfolio  
Advertisement