Page 1


index

_About me Curriculum Vitae Autodesk Revit Official Certificate Autodesk 3D Studio Max Official Certificate

_Architecture (selected works) Catania Cruise Terminal Expo Milan Mediateque Villa Vampolieri Pop Up School Jordan Tower

_Photos (selected shots) Palermo Cathedral Catania Music Cloister Milan Cathedral Catania Cathedral Catania Roman Theatre


#portfolio


_Architecture (selected works)


Catania Cruise Terminal


T

his Project has as main object the creation of a cruise terminal inside the dock area of Catania. The goal was to encourage tourism for the city and in particular for the entire Sicily region. The project was not limited to the design of a simple cruise terminal but it embraced also a wider development of the port, removing most of the abandoned and unused buildings inside of it, creating a square with the purpose to generate a public space for users and set up a new solarium located outside the docking area suitable for bathing and tanning. I also thought about the connection between the dock area and the city centre, paying attention mainly to the the accessibility, working for example on a new metro station or on the developing of a plan for the vehicular traffic restriction in the area, in order to make the boundary between the docks and the city permeable for citizens and tourists.


L

ooking at the details of the project, the cruise

terminal is composed by three different buildings: a tower nearly 50 meters high, used as offices with some other services like a restaurant and a skybar, a second building for the arrivals and a third one for the departures, in order to do not congest the traffic of the users. Between these two terminals, our design group designed a public space with an info point, a huge variety of plants and a green space for spending free time. We also designed a split in the dock to connect users to water and the surrounding facilities. Thanks to its height, design and materials, this new terminal will become a symbol for the city.


F

or what concerns the design of the

cruise terminal, our group tried to follow a very simple but strong concept, closely linked to our land and its history. As well as the lava comes out from the Etna volcano and reaches the sea, flooding the Sicilian wastelands, so from the top of the terminal tower a red cover branches off to drape the others terminal buildings, developing itself from the roof to the floor of the public area.


Expo Milano Mediateque


T

he purpose of the project was to find a new function for

a part of the EXPO Milano 2015 area, in order to prevent that at the end of the expo the entire area would fall into a state of decline and desertion, as it is common for Expo areas in the past. With my working group, I thought first of all to the rearrangement of the road system, which was deeply compromised by Expo requirements. In particular I focused my work on the reset of the public space, designing a sensory park, a winter garden and a bycicle path linked to the city of Milan. The project was deeply detailed: we thought about the renovation of every single roundabout of the road system, in order to give them a social or ecological function. Moreover, we designed also some pieces of street furniture like smart rolling guard-rail that can adsorb a shock without breaking, innovative benches powered by solar panels and modern road lamp with a spiral seaweed, capable of producing oxygen through photosynstesis.


D

esigning a Mediateque inside an Expo area was for us something particularly important, because we had the unique opportunity to arrive directly to the hearts of users, using the deepest available art: Architecture. The project consists of two buildings, closely linked with each other: the first one is a library, exclusive and unconventional thanks to facades completely made of wood, and three wide floors inside. The second one is thinner but higher and has a huge steel structure. This is a specific design choice in order that a difference of height, width and materials, could mark the variety of functions. These two buildings host various functions: in fact inside we can discover a library, a zen garden, a kids playground, a mediateque, a videogame lounge, an exhibition room, a 360 screen cinemas, a skybar and light traffic path linked with the external area which arrives to the top of the buildings. The structure of the buildings has been designed carefully in order to combine the lightness of wood and glass with the strenght of steel.


O

ne of the most important spaces of our Mediateque project is the

5 Sense Journey, a path which allows the visitor a unique experience. Users will be totally immersed in a trip through the five senses with various theme rooms: inside each one of them, particular installations are placed which will tickle the curiosity stimulating senses of anyone.


Villa Vampolieri

garden


V

ampolieri is the name of a Sicilian coastal area, near

Catania. Born as residential site in the early ‘60s, at the end of last century was partially abandoned to move closer to the city but nowadays it is getting a slow recovery, mainly thanks to private investment like this.


living room


T

his huge Villa, was my first

project as architect in Catania. It is developed on two levels, facing a courtyard with pool and a private garden. Beside the masterplan and the concept, I was assigned the task of designing the interiors and running both internal and external renders of the building. The external area of the Villa was paved with an elegant mix of maple wood for the terrace and a non-slip marble tiles for poolside area.


bedroom


I

t also have been installed a system of led

spotlights for the lightning of the green garden. With the precious collaboration of a colleague, Arch. Sangiovanni, we also designed luminous interiors due to large windows facing south. We also designed a living room with a double high and we assigned light colours to the wall in order to enhance the furniture, work of some italian designers. The project will have a low environmental impact and a huge aesthetic yield, mixing traditional materials and modern features: we designed wall made by pine and beech wood, mixed with modern double glazed windows and a sustainable concrete structure.


Pop Up School O

ne of the most interesting architecture workshop I ever made was the IAH Summer. What made this

workshop so particular for me was the choice of the treated theme and the ultimate goal of the design. In a period of profound economic and social crisis, in which the European countries are facing a real emergency of immigrants and refugees, the purpose of the workshop was to design an object which has the double function of social aggregator and psychophysical rehabilitation. The building had to be made with cheap and easy to find materials, occupy a maximum area of 10 sqm and can be easily transportable. The idea of our group was to create a space that was not empty and therefore filled with people, pieces of furniture and functions as we tend to think following the common architectural idea, but rather a space completely full, that could be emptied from the users according to the use that they wanted to do with it.

school

auditorium

playground

1.

2.


sketches

P

op Up, is a flexible multifunctional system. When it arrives in a refugees camp, it seems just like a black

monolith, but then two surfaces unfold and become floors, a tent unrolls from above and becomes a large protected space like a covered square. Tables and blackboard flip open and chairs pop out from the inner wall and let the building become a school. The structure is also provided with transparent panels in order to make the entire space closed and protected from the outside during the winter. Everything can be opened virtually in almost endless configurations, every form it takes works as a different kind of landmark in the camp, to help making order in its physical and psychological chaos. The structure of the wall is in plywood panels in order to have a cheap and a strong material at the same time. The tent instead has a steel structure composed by bars linked with spherical bounds and it is made of a specific resistant and waterproof fabric. Finally, the closing panels for the winter period are also made of plastic and transparent materials.

3.

4.


model


Jordan Tower


J

ordan Tover is a huge shopping mall of a 40.000 sqm area, and include car parking, shops, restaurants,

a multiplex and other services. The idea was to design a skyscraper, uncommon type for a commercial/retail building, that gave to the user the constant feeling of being interconnected with the outer space. The shape of the skyscraper resembles a shell and it is completely realized with a steel structure. In particular, every corner is open in order to filter the light inside. The main glazer develops through all ten floors of the building with an irregular shape that growths and decreases according to the amount of light needed inside, related to the functions that are hosted inside. In every floor, the activities have been thought along the perimeter of the skyscraper in order to have in the center and in correspondence of the window a public space always varied and dynamic, ready to host the visitors in their spare time.


_Photos (selected shots)


Palermo Cathedral.

Catania Music Cloister


Milan Cathedral.


Catania Cathedral.

Catania Roman Theatre


Catania Cathedral.


Thank you.

Architecture Portfolio  
Architecture Portfolio  
Advertisement