Page 1

21. sep 2012

IGNIZIONISSUES 47

Der er masser af plads på toppen! Af Christian Kaic

I Danmark der pt. 86 milliardærer, i Sverige er der 136 og i Norge er der 189! Med andre ord så får Danmark massivt baghjul i forhold til at skabe virksomheder der stræber efter toppen og udnytter sit potentiale. Nogle virksomheder har valgt, at give den internationale økonomiske krise skylden andre har valgt, at flytte fokus, være fleksible i deres tilgang og skabt imperier. I Ignizion har vi analyseret en række af disse imperievirksomheder og de viser, at de har en række karakteristika og at det er muligt, at kopiere deres tilgang til økonomisk succes. Så spørgsmålet er vel, hvorfor er der masser af plads på toppen? The numbers! For at indse, at verden ikke er på vej mod økonomisk ruin er det nødvendigt med en forståelse af nøgletallene. USA havde i 2011 et nationalbudget (BNP) på $ 15 Billioner (1 Billion er lig tusinde milliarder eller en million millioner eller 1.000.000.000.000). Den samlede kontantbeholdning i de amerikanske virksomheder tilsammen udgjorde ca. $ 2,5 billioner. Det svarer til, at ca. 17% af USA’s BNP er i kontanter, med andre ord virksomhederne puljer kontanter i den !

!

helt store stil. I Danmark føres ikke den samme statistik, men ved at overføre den samme premisse på danske virksomheder svarer det til, at danske virksomheder har en kontantbeholdning svarende til 200 milliarder kroner. Kontanter kan vel næppe kaldes en knaphedsfaktor. Så er spørgsmålet om du er motiveret for, at skabe ydelser og produkter til erhvervsmarkedet. Realiteten Nu kunne man få den opfattelse, at imperiemodellen ikke virker for alle virksomheder og at når det går elendigt med verdensøkonomien så er det alle virksomheder der går i gulvet. Intet er længere fra virkeligheden. Virksomheder i imperiekategorien, dvs. dem der satser på toppen, har haft nogle fantastiske år med de bedste økonomiske resultater nogensinde. Virksomhederne findes i alle kategorier, men blandt dem internationalt findes i detailsegmentet f.eks. LVMH, Ferrari, Swatch Group og Red Bull. Nu kan man få den tanke at det kun gælder for store internationale virksomheder, der gennem en årrække har opbygget deres værdikæde, distributionsmodel og markedsposition. Men der er en række danske virksomheder der faktisk er i stand til, at

tage Warren Buffet på ordet ”be greedy when others are fearful and fearful when others are greedy”. Blandt disse findes f.eks. Novo Nordisk, LEGO og Saxo Bank. At imperiemodellen også fungerer for mindre virksomheder er der ingen tvivl om. I de seneste 5 år er de virksomheder der har anvendt imperiemodellen vokset massivt og gode eksempler er der mange af, men Lagkagehuset, Joe & The Juice, Sticks N’ Sushi er et par konkrete eksempler. Det indebærer, at hvis vi i Danmark har tilstrækkeligt fokus på, at få udnyttet potentialet i de fleste virksomheder kan vi skabe en række nye imperier. Da det jo ikke er ideer eller penge der er den begrænsende faktor! - Er spørgsmålet hvad skal der til for at din virksomhed får en plads på toppen? Dine kommentarer, forslag og ideer er stadig velkomne på mail, sms eller vores BLOG. Og du er velkommen til, at kontakte Christian Kaic på info@ignizion.dk eller telefon (+45) 20 99 39 99. Besøg os på: www.ignizion.dk, Twitter, Facebook eller LinkedIn.

© ignizion 2012- We love making companies more profitable

Der er masser af plads paa Toppen!  
Der er masser af plads paa Toppen!  

I Danmark der pt. 86 milliardærer, iSverige er der 136 og i Norge er der189! Med andre ord så får Danmarkmassivt