Page 1

10. mar 2009

IGNIZIONISSUES 08

Jagten på omkostninger. Af Christian Kaic

Har din virksomheds økonomi det bedre end for to år siden eller har den behov for kunstigt åndedræt? De virksomheder der klarer sig økonomisk bedre i dag end for to år siden, har erkendt at udnyttes de muligheder Procurement tilbyder er det som (ekstra) ilt til bundlinien. Show me the money Hvilke omkostninger er steget mest i din virksomhed over de seneste 5 år ? A) De interne omkostninger eller B) de eksterne omkostninger som f.eks. forsikringer, reklamebureauer, mediabureauer, revision, IT konsulenter, bank, kontorleje, pensionsmæglere, etc. Svaret er, at de eksterne omkostninger er steget mest. Faktisk gennemsnitligt op til 5 gange mere end de interne omkostninger. Hvis du fokuser på de eksterne omkostninger og hvordan de reduceres hurtigst og mest effektivt er resultatet, at de bundliniekroner der kan realiseres (mere end) opvejer nye processer eller outsourcing. Da eksterne omkostninger samtidigt udgør

! !

!

!

!

!

hovedparten af dine omkostninger betyder det, at der at mange penge at spare ved at købe mere effektivt ind og dermed få flere penge på bundlinien.

muligheder, men du afgør om de skal udnyttes og fravælger du Procurement som en del af løsningen bliver resultatet som løvens jagt efter zebraen.

Løber omkostningerne fra dig? I princippet er alle omkostninger blevet jaget vildt (både interne og eksterne), men ved at fokusere på effektivisering frem for rationalisering kan der høstes hurtige besparelser illustreret ved disse banale (og lettere søgte) eksempler: - Forsikringer 1) betaler din virksomhed årlig forudbetaling af præmien eller 2) stigende præmier på forsikringer, men aktiver der har faldende værdi - Kontorleje, hvor meget stiger din kontorleje om året 3,4, eller 5%? - Pensioner og pensionsmæglere, betales honorar baseret på en procentsats af indbetaling? hvad er flytteomkostninger? Hvor lang er bindings- og opsigelsesperioden?

Hverdagens helte - Fra mørket og ind i lyset. Procurement er kommet langt i de seneste 10 år. For 10 år siden sad Procurement i en mørk kælder og havde fokus på, at skaffe bedre aftaler på usexede omkostninger som outsourcing af rengøring, indkøb af papir, kaffe og kontorartikler. Disse omkostningstyper bidrager derfor sjældent til bundlinien, når der opstår særdeles vanskelige markedsvilkår som i øjeblikket. Derfor bliver de vigtigste personer i din virksomhed de helte der bidrager til, at virksomheden kan reducere sine omkostninger, samtidigt med at de ikke begrænser virksomhedens muligheder fremadrettet eller strategisk.

Essensen af ovennævnte er klar, hvis din virksomhed vil have forbedret likviditeten, færre administrationsomkostninger og flere kontanter i kassen er der mange

Har du ideer eller emner som du mener fortjener fokus i IGNIZIONISSUES er du velkommen til at kontakte os på info@ignizion.dk eller telefon 70 277 188.

© ignizion 2009

Jagten på omkostninger  
Jagten på omkostninger  

Show me the money Hvilke omkostninger er steget mest i din virksomhed over de seneste 5 år ? A) De interne omkostninger eller B) de eksterne...