Page 1

CH


“I’ve not failed. I’ve just found 10.000 ways that won’t work.”

- Thomas Edison -

Geïnspireerd door meesters presenteer ik hier mijn portfolio. Dit portfolio is niet in één dag tot stand gekomen. Het is een verzameling van de projecten waar ik afgelopen jaren energie in heb gestoken. Zowel deze projecten als dit portfolio zijn het resultaat van verschillende producties. Het creëren van verschillende mogelijkheden hoort bij het vak waarin ik ben afgestudeerd. Ook de uiteindelijke ontwerpen uit deze bundel werden geëvolueerd tot dat wat ze nu zijn. Plaats, tijd en leeftijd hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Elk ontwerp is afhankelijk van de gebruiker, maar ontstaan vanuit de perceptie van de ontwerper. Peter Zumthor spreekt als volgt over zijn jeugdherinneringen: “Memories like these contain the deepest architectural experience that i know.”

Inspiratie haal ik uit de talrijke kampeervakanties in Frankijk, bezichtigen van authentieke dorpen en ongerepte natuur. Voor mij is de ultieme uitdaging de reis naar het onbekende. Tegenwoordig reis ik met backpack, op zoek naar avontuur en ideeën voor de tekentafel en in de keuken. De keuken is mijn tweede thuis. Ik heb gewerkt als Basiskok in een restaurant. Het plezier in de keuken, het streven naar perfectie in smaak en opmaak van een gerecht, datzelfde gevoel krijg ik ook tijdens een ontwerpproces. Koken en ontwerpen zijn twee verschillende dingen, maar ontstaan vanuit hetzelfde uitgangspunt.  “Cooking is about emotion, it’s about culture, it’s about love, it’s about memory.” - Massimo Bottura -

Koken en ontwerpen gaan niet alleen maar over emotie en herinnering. Het gaat ook over ‘maken’. Op de HTS ben ik opgeleid tot bouwkundig tekenaar en heb ik geleerd ‘hoe’ te maken. Op de Universiteit ben ik opgeleid tot bouwkundig ontwerper en heb ik geleerd ‘wat’ te maken.

Dit geldt ook voor mij. Ik ben opgegroeid op de Veluwe, als zoon van een timmerman. Met liefde denk ik terug aan de tijd wanneer ik mijn De kennis, ervaringen en visie die ik heb verkregen wil ik graag delen! vader hielp in de werkplaats of op de bouwplaats. Naar de geur van Dit portfolio is het begin hiervan. Blader er rustig door en wil je me beter leren kennen, dan ben ik te bereiken via mijn contact gegevens. verf en hout, elementen die de ruimte kenmerkt.


Personalia: Naam:

Geboren:

Website:

Christian Hazeleger

24-01-1986 https://christianhazeleger.wordpress.nl

Woonadres:

Contact:

Digitaal portfolio:

Edenstraat 8a 0618741589 https://issuu.com/christianhazeleger 5615 GA jchazeleger@hotmail.com Eindhoven

Opleidingen: Master / Sept 2010 - Aug 2016 Technische Universiteit Eindhoven Masteropleiding: Architecture, Building and Planning

Bachelor / Sept 2003 - Aug 2009 Hogeschool Utrecht Bacheloropleiding: Bouwkunde

Havo / Sept 1998 - Aug 2003 Johannes Fontanes College, Barneveld Profielkeuze: Natuur en Techniek

Werkervaring: KAW architecten Rotterdam / juni 2017 - dec 2017 Assistent ontwerper: Multi inzetbaar. Werken aan selectieopdrachten, in teamverband in korte tijd een ontwerp maken en presenteren. Individueel, werken aan zowel technische als grafische opgaven.

Technische Universiteit Eindhoven / mei 2015 - sept 2015 Student-assistent: Maquette-, expositiebouwer ‘Archescape, The Piranesi flight’ CASA Vertigo: Zonder twijfel een van de leukste functies waarvoor ik gesolliciteerd heb.

OOK Architecten, Amersfoort /

Sept 2008 - febr 2009

Afstudeerstagiair: Onderzoek en ontwerp naar de polikliniek van de toekomst. Resultaat: Een revalidatiecentrum op Papendorp - Utrecht, waar werken, sporten, revalideren, overnachten wordt gecombineerd.

Bakers Architecten, Utrecht

/ jan 2007 - juli 2007

Stagiair bouwkundig tekenaar: Jan Bakers legt de lat hoog voor het kleine team waarmee hij werkt. Hij doet dit met veel plezier en gevoel voor humor. Plezier en perfectie is terug te zien in zijn gebouwen. Voor mij waren dit de ingredienten om, hier, te ontwikkelen in dit vakgebied.


Bouwbedrijf R. van de Mheen B.V., Hoevelaken / sept 2005 - dec 2005 Stagiair / assistent uitvoerder: Tijdens de stage op de bouwplaats heb ik de aansturing vanuit de keet op de voet gevolgd. Eveneens heb ik de verschillende onderaannemers bijgestaan in het maakproces van een nieuw te bouwen woonwijk.

A.B.I. Architecten, Barneveld / apr 2005 - juli 2005 Stagiair tekenaar: De allereerste kennismaking met het architectenbureau. Hier werden alle ontwerpen nog met de hand getekend en ervaarde ik het vak als een ambacht.

Humphrey's restaurant, Amersfoort / febr 2008 - mei 2017 Basiskok: Mise-en-place, bereiden van gerechten, portioneren en opmaken van de borden. Een uitdagende baan, waar (net zoals in de ontwerpwereld) snelheid en perfectie hand in hand moeten gaan.

Gamma, Amersfoort /

Sept 2009 - juli 2010

Voltijd verkoper/adviseur afdeling bouw: Klussen is bouwen, bouwen is ontwerpen! Bij de Gamma heb ik geleerd op de kleinste schaal te ontwerpen.

Tentoonstellingen: Archescape - The Piranesi Flight / sept 2015 Recollection - Sir John Soane / juni 2014 Rudolf Olgiati - Die Sprache der Architektur / okt 2012 Results Concrete Design Competition / okt 2012

Competities: Selectie Beekbergen - Nieuwbouw zorgwoningen - Gewonnen! BankGiro Loterij Molenprijs 2013 - 3e prijs!

Vaardigheden: ArchiCAD / AutoCAD / Sketchup / Photoshop / InDesign / Illustrator / SU Podium / Microsoft Office / Maquette bouw

Publicaties http://kunstencentrumsigne.nl/expositie.aspx?id=247


06 - Selectie Beekbergen

07 - Lodewijk van Deijsselstraat 57

08 - Kapelaan Meereboerweg

10 - Uitbouw Kerkradersteenweg

11 - Ontwerp interieur kantoor ESVSHOP.nl

12 - Tentoonstelling: Archescape

13 - Nieuwe generatie galerijflat

14 - Tentoonstelling: Sir John Soanes

15 - Uitbreiding werkplaats Vertigo

16 - Revitalisatie Jacobus Molen

17 - Fietsvriendelijk Holwerd

18 - Tentoonstelling: Rudolf Olgiati

19 - Ecotoren Brabant

20 - Nieuwe zaal Beurs van Berlage

21 - De Kubus


SELECTIE BEEKBERGEN OPDRACHT:

Ontwerp nieuwbouw

Huisvesting 100 clienten

LOCATIE:

Beekbergen

OPDRACHTGEVER: Atlant IN DIENST VAN:

KAW Architecten

JAAR:

2017

Probleemstelling: Atlant is een organisatie dat zich richt op het verlenen van zorg en dienstverlening ten behoeve van mensen met een chronische psychiatrische verpleeghuiszorgvraag (CPV), het syndroom van Korsakov en de ziekte van Huntington. In Beekbergen wordt een deel van de bewoners momenteel gehuisvest in tijdelijke dan wel verouderde huisvesting. I.v.m. de staat van de gebouwen, gemeentelijke eisen en er toename is in de bewonersaanvraag, is er besloten om, voor ca. 8 CPV en ca. 20 Korsakov clienten, nieuwbouw te realiseren

- 06 -

De vraag/opdracht: De nieuwbouw/ontwikkeling betreft vervangende huisvesting voor ca. 100 bewoners. De locatie is aangesteld als BOPZ locatie en voldoet aan de (wettelijke) eisen die daar aan gesteld worden. De nadruk van het project ligt op creeren van een woon-/leefomgeving waarin iedere bewoner zicht pretting voelt en vooral het idee heeft dat het zijn of haar eigen woning is. Ontwerp: Om tot een georganiseerde ruimteverdeling te komen zijn er de benodigde studies aan vooraf gegaan. Een vooraf vastgestelde darmacatie van functies en ruimtes zorgde ervoor dat de puzzel interessant bleef. De studies hebben geleid tot een ontwerp waarvan de vorm doet lijken op een vlinder in het landschap. Dit betrof niet het uitgangspunt maar bleek de beste manier om de gevraagde groepen van 10 woningen in tweetallen te clusteren. Mijn rol: Het ontwerpproces hebben we gedaan met een team van 4 personen, waarvan 1 een coordinerende rol betrof. Mijn rol in dit gehele proces omvatte het bestuderen en ontwerpen van de organisatie van de plattegrond en de uitwerking van de verbeelding door middel van het maken van maquettes. Samen heeft dit geleid tot een winnend selectieontwerp en zijn we nu in afwachting voor verdere uitwerking.


LODEWIJK VAN DEIJSSELSTRAAT 57 OPDRACHT:

Renovatie bedrijfspand

LOCATIE:

Amsterdam

OPDRACHTGEVER:

Rochdale Amsterdam

IN DIENST VAN:

KAW Architecten

JAAR:

2017

Probleemstelling: De Van Deijsselbuurt in Amsterdam is een van de buurten die jaren geleden volledig vernieuwd zouden worden. Echter zette de crisis een streep door deze plannen. Inmiddels is er financiele ruimte en kunnen de eerste plannen worden gemaakt. De woningen in de Deijsselbuurt zijn in de jaren 60 gemaakt en zijn toe aan een opknapbuurt. Daarnaast kampt de buurt met relatief hoge werkeloosheid, schooluitval en andere sociale problemen. De vraag/opdracht: Te midden van deze wijk liggen ook een 10-tal werkplaatsjes met naastgelegen arbeiderswoningen. Deze ruimten hebben een mix van functies, zoals een wasserette, groenteboer, schoonmaakbedrijf en een snackbar. Met het oog op de opknapbeurt van de wijk is besloten dat de huidige functies hier niet meer thuis horen en de werkplaatsjes gevuld moeten worden met creatief ondernemersschap. Ontwerp: Naast de fysieke opknapbeurt zoals binnengevelisolatie en dubbele beglazing is er ook aandacht besteed aan de uitstraling van de gebouwen. De toekomstige huurders werken in de creatieve sector en is er daarom gekozen voor een ruimte die karakteristiek hier aan is. Om deze rede is er gekozen voor een binnenafwerking van hout i.p.v. gips. Door in de vensters boven weer glas toe te passen en het verlaagd plafond te verwijderen ontstaat er een hoge, lichte ruimte. Een afscheiding tussen voordeur en groot raam geeft de mogelijkheid spullen te etaleren en de aandacht te trekken. Om de interactie met de buurt te versterken wordt er een Boerendeur geplaatst. Deze deur kan zowel voor de helft als in het geheel geopend worden. Mijn rol: Onder begeleiding van een projectarchitect heb ik deze opdracht gemaakt. De techische tekeningen heb ik opgezet zoals gevraagd. Het overige beeldmateriaal heb ik zo gekozen om de opdrachtgever te overtuigen van mijn overwegingen.

- 07 -


RENOVATIE KAPELAAN MEEREBOERWEG OPDRACHT:

Renovatie entrees,

voor- en achtergevel

LOCATIE:

Den Haag

bestaande situatie

OPDRACHTGEVER: Staedion Den Haag

- 08 -

IN DIENST VAN:

KAW Architecten

JAAR:

2017


RENOVATIE KAPELAAN MEEREBOERWEG OPDRACHT:

Renovatie entrees,

voor- en achtergevel

LOCATIE:

Den Haag

OPDRACHTGEVER: Staedion Den Haag IN DIENST VAN:

KAW Architecten

JAAR:

2017

Probleemstelling: Het woongebouw aan de Kapelaan Meereboerweg in Den Haag, ontworpen in 1979, is 38 jaar later aan renovatie/verduurzaming toe. De gevels zijn slecht of niet geisolleerd en de balkonnen aan de binnentuin zijn niet meer van deze tijd. De vraag/opdracht: Voor het complex ligt reeds een uitgebreid technisch onderzoek. De geveluitwerking laat nog te wensen over en is er gevraagd om een aansprekend gevelbeeld te ontwerpen, binnen de technische randvoorwaarde. Ontwerp: Voor het ontwerp zijn meerdere gevelvarianten gemaakt om de opdrachtgever een keuze te geven. Om de gevel te isoleren zijn er verschillende mogelijkheden. De gevel kan vanuit binnen worden geisoleerd, door middel van een voorzetwand. Op deze manier komen echter de nodige suskasten in het zicht. De gevel kan aan de buitenkant worden geisoleerd. De gevel wordt dan in het geheel vervangen, of voorzien van isolatie met steenstrips. Deze optie zal duurder zijn, maar zijn er hogere isolatiewaardes mogelijk en zal dit het gevelbeeld opknappen. Tijdens het ontwerp is aandacht besteed aan de entrees van het gebouw. Door aan de ene zijde een luifel te ontwerpen en aan de andere entree een dwarswand, worden de entrees gemarkeerd . en nodigt het meer uit om het gebouw te betreden. Tussen het gebouw en de openbare ruimte komt een groenzone wat meer bescherming biedt aan de kelderramen. De achterzijde van het gebouw krijgt de grootste aanpassing. De verticale stalen palen zijn constructief en dienen behouden te blijven. De gesloten materialen worden vervangen door (open) strekmetaal. Door entrees in deze gevel te maken kan de tuin beter worden benut en wordt het gemakkelijker de fietsen via deze kant te plaatsen in de kelder. Mijn rol: Onder begeleiding van een projectarchitect heb ik deze opdracht gemaakt. De 3d’s heb ik in Archicad getekend om ze vervolgens te renderen en op te werken met behulp van Photoshop.

- 09 -


UITBOUW KERKRADERSTEENWEG OPDRACHT:

Ontwerp / uitbouw

woonhuis

LOCATIE:

Kerkrade

OPDRACHTGEVER:

Harm van der Star

Eline van Beusekom

JAAR:

2016 - 2017

Probleemstelling: Het woonhuis van Harm en Eline is een vrijstaand gebouw, gesitueerd op een ruime kavel. De woning is gelegen naast de drukke Kerkradersteenweg en in de toekomst naast de nieuwe Buitenring van Parkstad. Het woonhuis is gebouwd in de eerste helft van de 20e eeuw en heeft een garage die niet ouder is dan 20 jaar. De woonkamer is klein en staat door middel van een smalle doorgang in verbinding met een kleine keuken, met aanliggende wasruimte en opslag. De leefruimten zijn vrij donker, dit is te verklaren door de positionering van de vensters. De leefruimten voldoen niet aan de wens om het zicht op de ruime tuin te hebben.

- 10 -

De vraag/opdracht: De wens van de bewoners is een ruimere woonkamer en keuken, zicht op de tuin vanuit deze ruimten, een praktische wasruimte voor wasmachine en wasdroger, een plek voor twee honden. Trap naar de kelder onder de garage overdekken, afsluiten van regenwater. Ontwerp: Diverse varianten, met verschillende oppervlakte, zijn voorgesteld. De connectie met de tuin wordt op meerdere manieren mogelijk gemaakt

* Het ontwerpproces is nog in ontwikkeling


INTERIEUR KANTOOR ESVSHOP.nl OPDRACHT: LOCATIE:

Interieur ontwerp tussenverdieping Nijmegen

OPDRACHTGEVER: ESVSHOP.NL JAAR:

2016 - 2017

Probleemstelling: ESVSHOP.nl is een webwinkel gericht op veiligheidsartikelen. Het assortiment van de winkel betreft 15.000 artikelen en is een groeiende onderneming. Het kantoor van ESV is gevestigd in Nijmegen. Alle faciliteiten en medewerkers bevinden zich in één ruimte van 16x8x5 meter. Met de komst van nieuw printapparatuur en toenemende telefoongesprekken wordt de huidige ruimte als geluidsonvriendelijk en onprettig ervaren. De vraag/opdracht: De vraag betreft het ontwerpen van een afgesloten ruimte die plaats biedt aan (nieuw) printapparatuur en een kantoor. Ontwerp: Verschillende mogelijkheden, voor de nieuwe indeling van het kantoor, zijn aan de eigenaar voorgelegd. Een afgesloten ruimte in het midden van het kantoor betreft de voorkeur en is verder uitgewerkt. Door deze ruimte midden in het kantoor te plaatsen wordt de huidige kantoorruimte opgedeeld in meerdere kleine ruimten. Hierdoor zal de geluidsoverlast afnemen en de indeling meer structuur bieden. De nieuwe afgesloten ruimte zal multifunctioneel in gebruik zijn. Naast het bieden van ruimten aan de printers en een kantoor, is er plek voor vergaderen en opslag. De wanden zijn ingedeeld naar wens van de gebruiker. Zo is er voldoende opslagruimte voor documentatie, verkoopwaar, kantoorspullen, kleding (kapstok) en keukenmachines. Tevens is er een schrijfbord en uitklapbare werktafel geïntegreerd om zo de werkzaamheden op het kantoor te bevorderen.

- 11 -


ARCHESCAPE, THE PIRANESI FLIGHTS OPDRACHT:

Tentoonstelling

maquettebouw

LOCATIE:

Eindhoven

OPDRACHTGEVER:

CASA Vertigo

JAAR:

2015

De vraag/opdracht: Na 29 jaar eindigt prof. dr. ir. Gijs Wallis de Vries zijn academische carriere op de Technische Universiteit van Eindhoven. Hij stopt zijn carrière met het nalaten van het boek ‘Archescape’, een vervolg op zijn eerdere proefschrift ‘Piranesi en het idee van de prachtige stad’. Dit tweede boek toont een geïllustreerde reconstructie van Piranesi’s Campo Marzio. Met het nalaten van dit boek en als dank voor zijn jarenlange dienst aan de TU/e werd mij gevraagd, Gijs zijn bevindingen over Piranesi, te vertalen in een tentoonstelling, in de vorm van acht drie-dimensionele figuren (maquettes).

- 12 -

Ontwerp: De tentoonstelling gaat over de omgang van Piranesi met historische resten in de stad Rome. Deze omgang laat Piranesi zien door middel van Vedutes gemaakt voor deze stad. Aan de hand van deze Vedutes en de theorie van Piranesi zijn acht figuren (4 klassieke & 4 moderne) gereconstrueerd in maquettevorm. De klassieke figuren zijn bestaande of bestaand hebbende gebouwen en zijn gemaakt in kurk om zo een ruïneachtige look te creëren. De Moderne figuren zijn ontwerpen/speculatieve reconstructies van Piranesi en zijn in hout (Ayous) uitgevoerd. De figuren zijn geplaatst op een uitsnede van het Marsveld. De plattegrond en maquettes zijn onafscheidelijk in deze expositie en versterken elkaar in het verhaal. * De tentoonstelling was te zien in september 2015 op de TU/e en was een groot succes. Wereldwijd is er aandacht voor de reconstructies en gaat de tentoonstelling op wereldtournee.


EEN NIEUWE GENERATIE GALERIJFLAT OPDRACHT:

Ontwerp / revitalisatie

galerijflat

(Afstudeer ontwerp)

LOCATIE:

Heerlen

OPDRACHTGEVER:

IBA Parkstad

JAAR:

2015 - 2016

Opdracht: Dit project gaat over de zoektocht naar de leefbaarheid in een galerijflat in Heerlen. Zijn galerijflats nog van deze tijd, of moeten ze worden aangepast aan deze tijd? Dit project gaat ook over de locatie. Heerlen leidt aan demografische krimp, wat moet er met de stad gebeuren om de stad aantrekkelijker te maken? Ontwerp: De oplossing moet liggen in het optimaliseren van vergeten plekken in de stad. Het Burgemeester van Grunsvenplein was een plek met een enorme potentie. Maar dit doel lijkt te zijn vergeten. De galerijflat uit deze opdracht staat op het Burgemeester van Grunsvenplein. Revitalisatie van deze flat verbetert de leefbaarheid van de flat en tegelijkertijd van het plein. Heerlen heeft vanwege de krimp veel leegstand in het centrum. De stad mist hierdoor aangename, leefbare plekken waar mensen kunnen verblijven en recreatie tot gevolg mogelijk maakt. In de vernieuwde galerijflat komen culturele functies en wordt de achterliggende natuur blootgesteld aan de stad. Op deze manier krijgt de stad Heerlen weer een aantal prettige plekken terug om te verblijven. De woonkwaliteit van de flat en zo ook van het centrum worden vergroot. De uitgangspunten voor het ontwerp zijn ontstaan door het gesprek aan te gaan met de bewoners en door middel van een literatuurstudie naar sociaal leefklimaat. Het gaat bij het wonen in de galerijflat om het verbeteren van de overgang van privĂŠ naar openbare ruimten. Door dit te verbeteren worden de buitenruimtes beter benut en is er meer levendigheid buiten de woningen om. Het aanbod van de woningen in de flat wordt diverser. De doelgroep wordt hierdoor verbreed en het monotone beeld wat we hebben van de galerijflat verdwijnt. * Het ontwerp wat is ontwikkeld, kan worden toegepast op meerdere galerijflats en kan het voortbestaan betekenen van een anders verloren generatie galerijflats.

- 13 -


SIR JOHN SOANE'S MUSEUM OPDRACHT:

Tentoonstelling /

onderzoek Sir John

Soane's Museum

LOCATIE:

Eindhoven / Londen

OPDRACHTGEVER:

Technische Universiteit

Eindhoven

JAAR:

2014

De vraag/opdracht: Sir John Soane was een 18e eeuwse architect. Hij is in Engeland bekend van de Bank of England, maar met name van her Sir John Soane’s Museum. Sir John Soane groeide op in een internetloze tijd en kennis werd verkregen door dingen zelf te ervaren. Om deze reden heeft hij grote reizen gemaakt en nam hij souvenirs mee, die werden opgeslagen in zijn eigen huis. Sir John Soane werd een enorme verzamelaar en om alle spullen op te kunnen slaan, bouwde hij zijn huis speciaal voor zijn collectie. Dit huis is tegenwoordig te bezichtigen als museum. De inrichting is verwezenlijkt door de Londense Caruso st. John architects.

- 14 -

Het museum is alleen op afspraak te bezichtigen en foto’s mogen niet worden gemaakt. Dit zorgt ervoor dat dit unieke huis een raadsel blijft voor veel ontwerpers en een tentoonstelling over Sir John Soane levert om deze reden een interessante bijdrage.

Ontwerp: De tentoonstelling gaat over Sir John Soane, zijn privé leven, zijn leven als architect en zijn eigen huis. De tentoonstelling is ingericht als woonkamer, zodat de huiselijke sfeer van zijn woning terugkeert in de tentoonstelling. Het toppunt van de tentoonstelling zijn de vier modellen, die vier vertrekken van het museum tot in detail , als kijkdozen, weergeven.


UITBREIDING WERKPLAATS VERTIGO OPDRACHT:

Ontwerp uitbreiding

werkplaats Vertigo

LOCATIE:

Eindhoven

OPDRACHTGEVER:

Technische Universiteit

Eindhoven

JAAR:

2016

Probleemstelling: De Bouwkunde faculteit van de Technische Universiteit Eindhoven beschikt over een ruime werkplaats. Echter in drukke perioden is deze plek overvol en is de vraag naar extra ruimte groot. De vraag/opdracht: Ontwerpen van extra ruimte in de werkplaats ten tijde van drukte. Het betreft een tijdelijk gebouw wat simpel op- en afgebouwd kan worden. Ontwerp: Een ontwerp kan op verschillende manieren ontstaan: uit een programma, een plattegrond, een concept of wellicht een detail. Dit ontwerp is ontstaan uit de ervaring van het gebruik van de werkplaats, door de student. De werkplaats is niet slechts een plaats waar de student zich kan uitleven, het is ook een plaats waar men leert hoe er gebouwd wordt. Met deze gedachte is een constructie ontstaan die, voor tijdelijk gebruik geschikt is, maar vooral ook zichtbaar is in zijn werking. Van binnenuit geven de verschillende constructieonderdelen, doormiddel van verschillende kleuren, de belasting die het materiaal ondergaat weer. De gevel, die nagenoeg hetzelfde is als de plint van het bestaande gebouw, loopt door aan de binnenkant. Dit zorgt voor transparantie op de constructie, maar vormt tevens een mogelijkheid om onderdeel te zijn van de werkzaamheden van de student. Zo is het mogelijk om gereedschap en/ of tekeningen aan de wand op te hangen. Het gebouw bestaat uit sandwichonderdelen en volledig droge verbindingen, wat afbreken en opbouwen mogelijk maakt.

- 15 -


JACOBUS MOLEN OPDRACHT:

Prijsvraag - 3e

ontwerp / revitalisatie

PRIJS -

Jacobus Molen

LOCATIE:

Vessem

OPDRACHTGEVER:

Stichting Vessemse

Molen

JAAR:

2013

Probleemstelling: De Jacobus molen is voor het dorp Vessem een belangrijk goed. Sinds lange tijd is de molen verwaarloosd door de gemeente en zodoende veranderd tot in de staat waarin hij nu verkeert. Enkele jaren geleden nam het dorp het heft in eigen hand en besloot een stichting op te richten om de molen te redden. Veel gezinnen uit het dorp zijn in tussentijd aangemeld bij deze stichting. De vraag/opdracht: De agenda van de Jacobus molen is iedere maand goed gevuld: van trouwerijen tot kerstmarkten en van exposities tot rondleidingen. Wil de molen een consistente factor worden binnen het dorp voor dit soort activiteiten, dan zal er echter meer ruimte hiervoor gemaakt moeten worden.

- 16 -

3e P

RIJS

Ontwerp: Onder de noordelijke zijde van de belt van de molen zal een nieuwe ruimte komen. Deze ruimte volgt de vorm van de belt, maar ook de sfeer van de ondergrondse ruimte. Diepe kokers worden door het zand gestoken van binnen naar buiten. Zo wordt vanuit buiten de dikke muur van de molen zichtbaar, maar blijft binnen de sfeer van een ondergrondse ruimte gewaarborgd. Deze kokers groeien vanuit de achterkant naar de voorkant. Dit heeft meerdere redenen. Ten eerste zal de grote koker aan de voorkant dienen als blikvanger voor het nieuwe project. Direct wordt duidelijk dat er iets is toegevoegd aan de molen. Tevens zal deze groei naar de voorkant de binnenruimte zich laten richten op het voorplein. Waar in een latere fase ook iets nieuws toegevoegd zal worden, wat zorgt voor een connectie van de ruimte naar het plein. Ten slotte loopt langs de molen een fietspad, wat als belangrijke ader dient van het centrum naar de woonwijken van het dorp. De groei van de kokers laat deze route blijken. Mensen gaan vanuit thuis naar de molen. * In opdracht van Stichting Vessemse Molen en in samenwerking met ir. Jan Timmers werd deelname aan de BankGiro Loterij Molenprijs, met juryvoorzitter Liesbeth van der Pol, mogelijk gemaakt en is de 3e prijs behaald.


FIETSVRIENDELIJK HOLWERD OPDRACHT:

Ontwerp invulling

Noorderruimte

LOCATIE:

Holwerd

OPDRACHTGEVER:

Kenniscentrum

NoorderRuimte

JAAR:

2012

Probleemstelling: De noordelijke provincies Friesland en Groningen lijden aan demografische krimp. Jongeren vertrekken naar de Randstad en keren niet meer terug. Het gebied is aan het vergrijzen, lege plekken ontstaan en zal dit ernstige gevolgen kunnen hebben voor de leefbaarheid van het gebied. Om hier wat aan te doen zal er een plan moeten komen die een ingreep in het gebied aantrekkelijk maakt zodat dit mensen naar dit gebied trekt. Friesland en Groningen sluiten aan op het Waddengebied. Sinds juni 2009 staat het Waddengebied op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Er is ruimte genoeg voor recreatie, echter hoe voeg je iets toe aan een natuurgebied, zonder de natuurrijke omgeving te beschadigen? Ontwerp: Een ontwerp is gemaakt op de pier van Holwerd. De pier loopt twee kilometer in de Waddenzee en is misschien wel de beste plek om het Wad te ervaren. De huidige pier is echter voornamelijk industrieel en praktisch opgezet en mogelijkheden om de Wadden te ervaren (en van dichtbij te benaderen) zijn er niet. Om dit te veranderen krijgt de fietsroute ‘Kiek over Diek’, die in Groningen start/eindigt, een nieuw begin/einde op de pier van Holwerd. De route op de pier is verdeeld in 4 zones en gaat over verschillende paden. Het eerste deel gaat over een knuppelpad (1) door de aanwezige kwelder. Het fietspad gaat verder over een houten brug (2) wanneer de kwelder --> Wad wordt. Op de pier komt een rondweg, ingericht als boulevard (3). De fietsroute eindigt bij een nieuw paviljoen (4). Deze wordt gebouwd bij een inham van de pier, waar het water lager staat en de Wadden, met de voeten, gemakkelijk kunnen worden ervaren. Op deze manier kunnen mensen recreatief wachten op de boot naar Ameland.

- 17 -


RUDOLF OLGIATI - DIE SPRACHE DER ARCHITEKTUR OPDRACHT:

Tentoonstelling /

onderzoek

Rudolf Olgiati

LOCATIE:

Eindhoven / Flims

(Zwitserland)

OPDRACHTGEVER:

Technische Universiteit

Eindhoven

JAAR:

2012

De vraag/opdracht: Is er zoiets als een architectuurtaal? Zo ja, hoe ziet de architectuurtaal van Rudolf Olgiati er dan uit. Met deze vraag is er, in groepsverband, een onderzoek gestart naar de projecten en de werkwijze van de Zwitserse architect. Om tot een antwoord te komen werd een bezoek gebracht aan zijn geboorteplaats Flims. Hier hebben we bewoners gesproken en een interview afgenomen met de Zwitserse architect Peter Märkli over de invloed van Olgiati op Märkli zijn werk. De bevindingen zijn opgenomen in een boek en is samen met modellen van klei en (Zwitsers) stukken rots in een tentoonstelling getoond.

- 18 -

Ontwerp: De tentoonstelling laat de ontwerpen van Rudolf Olgiati door middel van modellen van klei zien. De modellen zijn op schaal en op juiste afstand van elkaar geplaatst. Tekeningen laten details uit het werk van Rudolf Olgiati zien. Verschillende thema’s (De ontwikkeling van de ‘Olgiati sculptuur’, Materialen en hun kleur, Trichtervenster, Binnen - Buiten, Het binnenkomen en Ruimtelijke organisatie) geven meer inzicht over hoe, volgens Olgiati, geleefd moet worden in de ruimte. De toepassing van de verschillende bouwkundige elementen (Boog/dak kolom/raam/trap/muur) zijn representatief voor zijn fysieke expressie aan het gebouw. * De tentoonstelling kwam onder de aandacht van Archdaily en werd op 14 november 2012 op de website getoond.


ECOTOREN BRABANT OPDRACHT:

Ontwerp duurzame

ecologische toren

LOCATIE:

's Hertogenbosch

OPDRACHTGEVER:

Vereniging Ecodorp

Brabant

JAAR:

2013

Probleemstelling: Vereniging Ecodorp Brabant is een organisatie bestaande uit ongeveer 150 leden die de ambitie hebben om in de toekomst in een ecologisch dorp te gaan wonen. Beschikbare grond is in Nederland echter schaars, duur en het beleid hiervoor is beperkt. De vraag/opdracht: Een ecologische, duurzame toren ontwerpen die ruimte biedt aan de 150 leden van Ecodorp Brabant om samen in te wonen/werken. Ontwerp: Het leven in een toren op de manier zoals de vereniging het graag wilt, is te vergelijken met het leven van een klein dorp waar iedereen afhankelijk is van elkaar. Het centrum met de openbare voorzieningen ligt centraal, het prive woongedeelte ligt er om heen en de tuinen zijn gesitueerd als terrassen aan het woongedeelte. De toren is een groot huis voor alle bewoners. De materialen die worden toegepast zijn duurzame producten. De constructie is volledig van hout. De gevel bestaat uit (vervangbare) vegetatie panelen.

- 19 -


NIEUWE ZAAL BEURS VAN BERLAGE OPDRACHT:

Schetsontwerp

Uitbreiding

LOCATIE:

Amsterdam

OPDRACHTGEVER:

-

JAAR:

2012

De vraag/opdracht: De Beurs van Berlage is sinds 1985 een “publiek paleis”. Het is een plek waar allerlei culturele en maatschappelijke activiteiten worden georganiseerd. Sinds 2008 is de Beurs van Berlage een commanditaire vennootschap met vier gelijke aandeelhouders te weten de gemeente Amsterdam, De Key, Amvest en het MAB Bouwfonds. Met de komst van de aandeelhouders heeft de Beurs van Berlage de missie om de meest inspirerende ontmoetingsplek te zijn van Amsterdam. Een extra zaal geeft de mogelijkheid voor nog meer evenementen in het gebouw.

- 20 -

Ontwerp: Voor een gebouw dat moest dienen als tempel voor cultuur (Uitspraak Berlage) ziet het gebouw er vrij gesloten uit aan de buitenkant. Berlage heeft het gebouw ontworpen voor de Beurs, echter met de hoop dat het gebouw ooit voor het ‘gewone publiek’ open zou zijn. Dit was gebasseerd op zijn politieke overtuiging, de Radicaal-Liberale denkers. Nu het gebouw de gewenste functies heeft is het aantrekkelijker om het gebouw uitnodigend voor het ‘gewone publiek’ te maken. Om dit te verwezenlijken zal het gebouw minder gesloten moeten zijn. In het ontwerp is te zien dat dit wordt opgelost door aan de achterzijde een volume uit het gebouw te laten steken, die door middel van een transparante gevel een deel van de authentieke gietijzeren constructie bloot legt.


DE KUBUS OPDRACHT:

Schetsontwerp

Kubus

LOCATIE:

Eindhoven

OPDRACHTGEVER:

-

JAAR:

2011

Ontwerp: ‘The Friendship Cube’ is een bouwwerk, ook wel een kunstobject, maar voornamelijk een plek met een symbolische betekenis. De kubus staat namelijk symbool voor de vriendschap. De kubus wordt door zijn oranje kleur een opvallende verschijning in het groene weidse graslandschap. Hierdoor wordt er al van verre afstand aandacht gevraagd van mensen in de buurt. Het doel is mensen nieuwsgierig te maken, ze uit te nodigen in de kubus en ze bewust te maken van de vriendschap met elkaar. Midden in de kubus staat een bijna 6 meter hoge Knoop van Tajiri (‘The Friendship Knot`). De muur eromheen heeft meerdere ingangen met verschillende hoogten, zo kan iedereen zijn eigen ingang bepalen. De kubus wordt opgebouwd uit stalen kolommen en liggers. Aan deze constructie worden aan de buiten- en binnenkant oranje stalen panelen van 2 bij 2 meter gehangen. Door de gaten in de wand is de gevel open en ontstaat er een koude ruimte. Op het dak ligt een transparante plaat zodat de ruimte nog wel voldoende wordt beschut tegen neerslag. De muur wordt gemaakt van beton. De buitenzijde blijft onbewerkt en behoudt zijn originele kleur. De openingen/ingangen krijgen aan de binnenzijde een oranje kleur en zijn ze goed zichtbaar. Op deze manier wordt er geprobeerd de voorbijganger naar binnen te krijgen.

- 21 -


HET DRIE OPDRACHT:

Studie / Ontwerp /

planherziening perceel

LOCATIE:

Uddel

OPDRACHTGEVER:

De erfgenamen

van Bronkorst

JAAR:

2013

De vraag/opdracht: De familie Bronkhorst zijn al een aantal decennia in bezit van een stuk grond in Uddel. Het betreft een stuk van respectievelijk 2000 m2 onbebouwde grond. Vanwege de aanwezigheid van een kalvermesterij op een te korte afstand van het kavel is het niet toegestaan de grond te bebouwen. Met het vertrek van dit bedrijf wil de familie een nieuwe poging doen de gemeente Apeldoorn te overtuigen van de meerwaarde voor bouwgrond op deze plek. Er werd gevraagd om twee plannen te schetsen, waarbij de kavel werd ingedeeld met drie woningen die binnen de structuurvisie van Uddel passen.

- 22 -

Ontwerp: Plan 1: Drie Woningen vullen het kavel. Het betreft één vrijstaande en één twee-onder-een-kap. De woningen krijgen het karakter van “typisch Uddels”. Dit houdt in: zadeldak, lage dakgoot, nokrichting loodrecht op de straat, de gelaagdheid in de verkaveling (voorerf, woonhuis, achtertuin, schuur). De woningen liggen diep in het kavel. Door de schuren half naast/achter de woningen te bouwen zijn er grotere doorzichten mogelijk naar het Kampenlandschap erachter Plan 2: Om de openheid van het kavel te waarborgen zijn de woningen achter elkaar geplaatst. Belangrijk binnen de structuurvisie is de historische grindbermen beschermen en grind gebruiken bij (her)inrichting van de openbare ruimte. De woningen zijn te bereiken via het grindpad aan de zijkant. Door eenheid in de bebouwing aan te brengen zullen de woningen niet meer als afzonderlijk worden gezien, maar als een geheel. Dit heeft als voordeel dat er nu maar 1 woning lijkt te staan. In Uddel bevinden zich enkele karakteristieke streekeigen Hallehuisboerderijen. Vanuit cultuurhistorisch oogpunt moeten deze boerderijen gekoesterd worden.


Bedankt!


Christian Hazeleger / Architecture Portfolio  
Christian Hazeleger / Architecture Portfolio  

Christian Hazeleger

Advertisement