Page 1

“Boys will be boys�

In dit nummer onder meer:

nieuwskrant | jaargang 10 | nummer 1 | oktober 2016


EEN MOOIE NAZOMER Als een mooie nazomer heb ik mijn eerste maanden op het Christelijk Lyceum ervaren, letterlijk en figuurlijk. Leerlingen fietsen vrolijk het schoolplein op en brengen hun pauzes lekker buiten in het zonnetje door. Ze genieten allemaal zienderogen van de zomerse dagen. Helemaal ten tijde van het tropenrooster. Dat was eerlijk gezegd wel makkelijk scoren bij de leerlingen als nieuwe rector. Deze nazomer was voor mij persoonlijk ook mooi. Ik voelde

me zeer welkom en al snel thuis op het Christelijk Lyceum. Het voelt goed om te mogen werken in zo’n prachtig pand met zo’n warme sfeer onder collega’s én leerlingen. Iedere dag al die pubers om me heen is leuk, heel leuk zelfs. In deze ‘Jachtlaan 108’ valt van alles te lezen over deze mooie nazomer op het Christelijk Lyceum. Leerlingen zijn aan het woord en collega’s stellen zich voor. Ook schetsen we de sfeer tijdens een aantal activiteiten.

Daarnaast gaat deze nieuwskrant ook over onderwijsinhoud: ‘Met Jongens aan de slag’ en ‘TOPtraining’. Tot slot herdenken we de vliegramp 70 jaar na dato. Ik wens een ieder een prettige herfstvakantie!

Het Christelijk Lyceum is een school met historie. Niet alleen vanwege het 86-jarig bestaan, de bezetting door de Duitsers in WO II of de belevenissen van duizenden leerlingen die hier hun onderwijs volgden, maar vooral ook vanwege de vliegramp van 7 oktober 1946. ’s Morgens op een heldere dag rond 10.30 uur cirkelde een militair vliegtuig meerdere malen laag over de toenmalige Christelijke HBS. Het vliegtuig vloog zo laag dat een vleugeltip het dak van de school raakte. De benzinetank onder de vleugel schoot los en doorboorde het dak van de gymzaal waar 24 leerlingen en hun gymleraar aan het sporten waren. Dit veroorzaakte een vuurzee waardoor 22 kinderen omkwamen. Het vliegtuig stortte neer achter de school en ook de piloot kwam om.

Rino Perdon, kunst

Kyle Vreeman, biologie

Onze nieuwe collega’s stellen zich graag aan u voor.

Laura Kubben, Engels

Ingrid Janmaat rector

“Het voelt goed om te mogen ‚ werken in zo n prachtig pand ‚ met zo n warme sfeer onder ‚ collega s én leerlingen.”

7 OKTOBER 1946 EEN VLIEGTUIG STORT NEER OP DE SCHOOL AAN DE JACHTLAAN

WIE IS WIE?

Jeanine Belger, handvaardigheid en tekenen

Yasmina Boutaleb, levensbeschouwelijke vorming

Marcel van den Belt, Nederlands

Mathijs Nicolai, economie

SPORTIEVE AFTRAP NIEUWE SCHOOLJAAR In de eerste week van het nieuwe schooljaar leerden 110 brugklassers elkaar kennen tijdens de introductiedagen. Ze deden mee aan allerlei leuke en sportieve activiteiten. Op dinsdagochtend vertrokken de brugklassers op de fiets naar Vaassen om zwem- en sportcentrum de Koekoek onveilig te maken. In het zwembad was een gevarieerd waterspelcircuit en in de sporthal en buiten waren er spelletjes die te maken hadden met de paralympische spelen. Duo-voetbal bijvoorbeeld. Leerlingen die aan elkaar vastzaten moesten door goed communiceren en samenwerken een doelpunt scoren. Dat viel niet altijd mee! Zelfs de temperatuur had zich met 30°C aangepast aan Rio, zodat de stormbaan met waterbak een heerlijke attractie was. Cleopatra De andere helft van de brugklassers was op dat moment druk aan het oefenen voor ‘Cleopatra’. De leerlingen knutselden aan Egyptische baddoeken, Romeinse helmen of enorme palmtakken en zo toverden zij zich om tot waarzegster of legionair.

Iedere groep oefende een bijpassende dans en dat betekende: goed op elkaar letten. Uit allerlei lokalen hoorde je ’s middags muziek uit het oude Egypte. ’s Avonds werd het verhaal van de beroemde koningin van Egypte voor een groot publiek op een prachtige manier door de leerlingen neergezet. Pluim Mede dankzij de sportklasleerlingen uit de derde en de ombudsleerlingen waren de introductie-

dagen een groot succes voor de brugklassers. Zij verdienen dan ook een flinke pluim! We wensen de leerlingen een heel fijn brugjaar toe! Jenny van der Vlies, brugklascoördinator


BOYS WILL BE BOYS… Zet een jongen en een meisje naast elkaar en geef ze beiden een bonk klei. Grote kans dat het meisje na even aarzelen begint met boetseren en de jongen de nog vormeloze klomp tegen het plafond gooit. Niet omdat hij niet snapt wat hij met de klei moet, maar omdat hij eerst wil weten of die aan de gipsplaten blijft plakken.

Leerstijlen Het besef dat jongens en meisjes anders omgaan met leerstof groeit langzaam binnen scholen. De manier waarop veel lessen zijn ingericht, sluit het beste aan bij leerlingen met een meisjesachtige leerstijl. Denk hierbij aan het leren in kleine stapjes, met veel herhaling en controle. Jongens leren over het algemeen beter als ze direct zelf aan de slag kunnen en een mate van keuzevrijheid ervaren.

Jongensklas Sinds dit schooljaar heeft het Christelijk Lyceum een jongensklas: H3b, een klas met twintig jongens. Hiermee maken we docenten bewust van het jongensachtig leren én sluiten we beter aan bij de leerbehoeftes van jongens. De jongens krijgen het havo 3-programma bewust op een andere manier aangeboden. De jongens in de boysklas zijn positief over de lessen. Ze merken dat de docenten beter hun best doen om bij hun leerbehoeften aan te sluiten. Vooral het competitieve element in de lessen ervaren ze als motverend. Helemaal als er dan ook nog een beloning te verdienen valt.

Tja, boys will be boys… Het docententeam dat lesgeeft aan H3b is erg tevreden over de start van het schooljaar. “Het is bijzonder om met deze groep te werken. Zo bewust bezig zijn met het aanpassen van je didactiek om jongens beter bij de les te betrekken is een interessant proces. En ja, soms is het ook weleens lastig. Dan krijg je ze tegen je verwachting in niet helemaal mee.” Tja, boys will be boys…

OOGSTFEEST: “WOW… ALLEMAAL AARDAPPELEN!” Van de opbrengst van de schoolmoestuin aan het Stationsplein, moesten de oud-brugklassers (240 leerlingen) een gerecht bereiden voor het oogstfeest. Aanvankelijk was een leerling in mineur. “We kunnen niks maken voor het oogstfeest want er is op ons stukje niets te oogsten”. Waarop een docent antwoorde: “Pak eens een schop en kijk wat er in de grond zit”. “Wow, allemaal aardappelen!” Zo kenden de leerlingen nog meer “wow”-momenten: net terug van vakantie en zien dat de zonnebloem wel drie meter is geworden en dat die courgette een halve meter lang is en vier kilo weegt. En dat er zo veel verschillende groenten en kruiden bestaan. En dat het allemaal zomaar groeit, voor het in de winkel terechtkomt. De zelf geteelde producten zijn verwerkt tot de meest uiteenlopende en lekkere gerechten. Als ware marktkooplui werden de gerechten aangeprezen. Om het mooiste en lekkerste gerecht te bepalen ging een heuse jury rond.

In onze hightech-samenleving beseffen we nauwelijks meer dat alles wat we eten uit de natuur komt, natuur is. Uit mijn kindertijd herinner ik me de ‘Biddag voor gewas en arbeid’ in het voorjaar en de ‘Dankdag’ in de herfst; dagen die hielpen zowel afhankelijkheid als dankbaarheid te ervaren. Ik juich het toe dat er met de stadstuin en het oogstfeest nieuwe aandacht gevraagd wordt voor onze afhankelijkheid van de natuur, zeker als dat gepaard gaat met iets van verwondering en dankbaarheid. Het werken in de wijngaard en het binnenhalen van de oogst zijn in de Bijbel overigens belangrijke metaforen voor het werken aan een betere wereld. Dat kinderen leren dat ze met hun eigen handen mee kunnen werken aan de groei en bloei van kostbaar voedsel, hoort wat mij betreft dan ook helemaal thuis op het Christelijk Lyceum. Dirk van de Glind, docent LV

EVEN VOORSTELLEN… DE DIRECTIE

recept Aardappelslingers Ingrediënten • 12 middelgrote vastkokende aardappelen • kruiden • halve theelepel zout • naar eigen smaak peper Bereidingswijze Extra benodigdheden: Scherp mes, glas met water, 12 satéprikkers, friteuse, keukenrol • Doe de 12 satéprikkers in water en laat 10-30 minuten intrekken • Meng ondertussen alle kruiden en plet ze fijn (bolle kant van een lepel)

• Was de aardappels goed of schil ze • Steek de satéprikker in de lengte door de aardappel (in het midden) Het snijden van de aardappel Begin aan één kant met snijden en snij tot aan de satéprikker. Maak nu een draaiende beweging met de aardappel tijdens het snijden. Verplaats steeds het mes ongeveer 2-3 mm zodat je aardappelschijfjes krijgt, let wel op dat je de aardappel blijft draaien, hierdoor krijg je een soort van mini slinger. Druk voorzichtig de schijfjes uit elkaar zodat er een ruimte van 2-3 mm tussen de schijfjes ontstaat.

OMBUDSLEERLINGEN Ingrid Janmaat rector

Briënne ten Napel conrector vwo

Bas Schotpoort, conrector havo a.i.

Piet Pol conrector mavo

Elke brugklas krijgt twee ombudsleerlingen: leerlingen uit havo- of vwo-4 die de klas tijdens mentorlessen vertellen over hun eigen schoolervaringen. Ook helpen ze bij allerlei activiteiten. De introductiedagen bijvoorbeeld.

Favoriete vak: wiskunde Vroeger wilde ik worden: m’n eigen winkel runnen Hobby: film, theater, yoga, golf, lezen Vrije tijd: op het water Lievelingsboek: vele boeken zijn me lief. Aanraders: ‘Stad der Blinden’ (voor ouders) en ‘Extreem luid & ongelofelijk dichtbij’ (voor leerlingen) Excursiebestemming: waterlijn Amersfoort Ambitie: leerlingen met plezier laten leren Christelijk Lyceum: wat een leuke leerlingen!

Favoriete vak: natuurlijk Nederlands Vroeger wilde ik worden: Docent Nederlands Hobby: (het wordt saai) lezen Vrije tijd: lezen Lievelingsboek: Nooit meer slapen van W.F. Hermans Excursiebestemming: Koninklijke Bibliotheek Den Haag Ambitie: iedereen met plezier literatuur laten lezen Christelijk Lyceum: de fijnste school ooit

Favoriete vak: Nederlands Vroeger wilde ik worden: cabaretier Hobby: voetbal Vrije tijd: gezelligheid met vrienden Lievelingsboek: De avonden Excursiebestemming: Lille Ambitie: zoveel mogelijk voor de leerlingen kunnen betekenen Christelijk Lyceum: al die leuke leerlingen

Favoriete vak: Bewegingsonderwijs Vroeger wilde ik worden: tandarts Hobby: voetbal Vrije tijd: voetbal en tuinieren Lievelingsboek: De geheugenman (Baldacci) Excursiebestemming: Parijs en Italië Ambitie: de beste mavo van Nederland worden Christelijk Lyceum: geweldige docenten en leerlingen

Ombudsleerlingen 2016-2017 m1a Karin Kamphuis en Lieke de Winkel b1c Charlotte Henneberke en Danique Havekes b1d Tessa Maassen en Beaudine Carabain b1e Amber Hulstrein en Koen Sturre b1f Emma Pullen en Bart Giezeman b1h Suzanne Knol en Anna Hoogendoorn a1a Estelle Bienfait en Vincent Koppelaar g1a Kim Stuut en Vera Schutte


DE BLEKERSWEG: LES IN ‘EIGEN SCHOOLTJE’ Dit schooljaar gebruikt het Christelijk Lyceum het gebouw van Veluws College Cortenbosch ‘de Blekersweg’ als extra locatie. In het hoofdgebouw van de Blekersweg krijgen brugklasleerlingen van Veluws College Cortenbosch les en in het noodgebouw onze leerlingen. Op dinsdag hebben de leerlingen van havo-4 les, op woensdag havo-3, op donderdag mavo-4 en op vrijdag mavo-3. In totaal beschikken we over vijf ruime leslokalen, een opvanglokaal met laptops, een keukentje en een time-out kamertje.

Knus en gezellig Leerlingen vinden les op de Blekersweg leuk. Het is ‘knus en gezellig’ om een dag met alleen leerlingen van hun eigen leerjaar en niveau in een ‘eigen schooltje’ les te krijgen. Zij krijgen uiteraard les van eigen docenten en er is ook een eigen conciërge aanwezig. De eerste weken was dat vooral Jelle Pol en vanaf midden september is dat Leon van Eelen. De lestijden van de Blekersweg wijken af van die van de Jachtlaan, en zijn als volgt: 1e les ............................... 08.30 - 09.20 2e les ............................... 09.20 - 10.10 Pauze ............................... 10.10 - 10.30 3e les ............................... 10.30 - 11.20 4e les ............................... 11.20 - 12.10 Pauze ............................... 12.10 - 12.40 5e les ............................... 12.40 - 13.30 6e les ............................... 13.30 - 14.20 Pauze ............................... 14.20 - 14.35 7e les ............................... 14.35 - 15.25 8e les ............................... 15.25 - 16.15 9e les ............................... 16.15 - 17.05

PARIJS IS VOGELVLUCHT REISWEEK MAVO 4 Maandag 19 september vertrok de examenklas mavo (86 leerlingen) naar Parijs. Gezien de recente gebeurtenissen in Parijs was er aanvankelijk twijfel om de reis door te zetten, maar die bleek ongegrond. Het was een geweldige week! Parijs is vogelvlucht De heenreis verliep zeer voorspoedig. Bij aankomst snel kwartier maken op de camping en met de bus verder de stad in. Eten in Quartier Latin en daarna verzamelen op de Pont Neuf. De rondvaart ‘s avonds over de Seine was zeer geslaagd. Dinsdag om 08.15 uur een stokbrood halen voor het ontbijt en daarna Parijs in: Sacré Coeor, Place du Tetre, Arc de Triomphe, vervolgens langs de ChampsÉlysées naar het Louvre. Daarna richting Beaubourg om het centre Pompidou te zien en inkopen

TOPTRAINING Afgelopen schooljaar startte het Christelijk Lyceum een pilot: TOPtraining. Vijftien docenten werden opgeleid tot TOPcoach met als doel onderpresterende leerlingen te helpen. Nu, een jaar later, kijken we terug. Hoe hebben leerlingen, docenten en ouders de pilot ervaren?

Sven Vink – gymnasium 3 “Vorig jaar startte ik het jaar heel slecht. Ik stond voor negen vakken onvoldoende. Mijn mentor kwam toen met het idee van de TOPtraining. Ik dacht: laat ik het gewoon proberen want ik wilde wel graag met mijn klas mee naar de derde. Bij de TOPtraining zit je met andere kinderen in een groep. Samen krijg je les in dingen zoals plannen, leren en huiswerk maken. Je moet ook doelen stellen: Bijvoorbeeld een voldoende halen voor een bepaald vak. De meeste kinderen uit mijn TOPgroep kende ik al, maar ook een paar niet. Toch was het een hechte groep. Je kon dingen aan elkaar vertellen zonder dat de volgende dag de hele school het wist. En je leerde van elkaar. Zo van: “o doe jij dat zo? Ik zo.” Je wisselt veel tips uit om elkaar te helpen. Wat ik fijn vond aan de training was dat er vooral werd gekeken waar je goed in bent. De TOPtraining heeft me echt geholpen. Mijn cijfers werden steeds iets beter. Aan het einde van het jaar had ik nog maar één onvoldoende. Ik heb er veel aan gehad maar het was ook gewoon gezellig. We namen om de beurt iets lekkers mee naar school.”

Wilt u meer w eten over de TOPt dan kunt u co ntact opnemen raining, met de coördinatore n van de TOPt ra in ing, mevrouw De Witte of mevro uw Ten Napel via info@chri , stelijklyceum .nl

Patty Vink – moeder van Sven “Sven kwam op het Christelijk Lyceum binnen met een hele hoge cito-score. In de brugklas haalde hij, zonder te leren, prima cijfers. Maar aan het begin van de tweede klas ging het mis: het ‘niet leren’ werkte niet meer en hij haalde onvoldoende na onvoldoende. Daar schrokken wij en Sven van en hij nam daarop zelf contact op met zijn mentor. Toen zijn we de TOPtraining gestart. Sven was vanaf de eerste training enthousiast! De leerlingen vonden veel aansluiting bij elkaar want ze liepen tegen dezelfde dingen aan: hoe maak ik een samenvatting? Hoe kan ik het beste leren? Door concrete doelen te stellen kon Sven daar ook naar toewerken. Wij als ouders hadden ook bijeenkomsten op school. Daar sparden we met andere ouders over. Is het nou beter om bovenop het schoolwerk te zitten of je kind juist meer vrij te laten? Soms best lastig. Dat bespraken we daarna ook met Sven: wat wil jij? Voor Sven heeft de training heel goed uitgepakt. Hij is gedurende het jaar flink gegroeid en zijn resultaten zijn verbeterd.”

Miranda Spit, Anke Geraeds en Valentine Devid - TOPcoaches “Als je een willekeurige leerling vraagt hoe het gaat, krijg je vaak een standaard antwoord: ‘goed hoor’ of ‘prima’. De TOPtraining gaf ons de ruimte om écht te praten met leerlingen: wat gaat goed? Waar loop je tegenaan? In een veilige omgeving was er ruimte om te praten over studievaardigheden zoals plannen maar ook over meer sociaalemotionele vaardigheden zoals motivatie. Alles werd positief benaderd; geen negatieve feedback. Leerlingen spraken elkaar zelf ook op dingen aan: “Misschien kun je beter op deze manier leren”. Fantastisch om te zien! Je zag leerlingen echt groeien. Sven is daar een mooi voorbeeld van. Hij leerde zóveel over zichzelf! Bij anderen ging dit soms moeizamer; zij vonden het lastig om het achterste van hun tong te laten zien. Dat leverde ons dan hoofdbrekens op: hoe doorbreek je dat harnas? Eigenlijk gun je elke leerling een TOPtraject. Het is een aanwinst voor de school.”

te doen voor de maaltijd van die avond. Disneyland Woensdagmorgen was het keuzeprogramma: Lafayette, Notre Dame, Louvre of ChampsÉlysées.‘s middags zijn we in Versailles geweest en ’s avonds de Eiffeltoren op! Donderdagochtend de huisjes ontsmetten, bagage in de bus en op naar Disneyland. Helaas moesten we om 17.00 uur verzamelen om in de bus te stappen voor de terugreis naar Apeldoorn. Het was een volle, maar vooral gezellige week met een leuke groep leerlingen!

TEAMLEIDERS

Irene Kikkert, coördinator havo 4 en 5

Jenny van der Vlies, coördinator brugklassen

Lars Olav Massa, coördinator atheneum 1, 2, 3

Paul Wammes, teamleider vwo 4 t/m 6

Sjoerd Bergambagt, coördinator havo 2, 3

Anke Geraeds, coördinator gymnasium 1, 2, 3

Leo Versluis, teamleider mavo 3 en 4


AGENDA OKTOBER • 4 oktober 2016, 19.30 uur Ouderavond mavo 2 en 3 • 7 oktober 2016 Herdenking vliegramp klas g2a • 6 t/m 12 oktober 2016 Toetsperiode 1 havo 4 en 5; vwo 4, 5 en 6 • 10 oktober 2016, 19.30 uur Ouderavond havo 2 en 3 • 11 oktober 2016, 19.30 uur Ouderavond vwo 2 en 3 • 13 oktober 2016, 14.00 uur Audities muziekavond • 17 t/m 21 oktober 2016 Herfstvakantie • 24 oktober t/m 3 november 2016 15-minutengesprekken brugklassen • 27 oktober 2016 Herkansingen vwo 6 in Magister • 27 oktober 2016 Inschrijven lerarenspreekavond bovenbouw in Magister • 28 oktober 2016, 19.30 uur Muziekavond • 31 oktober t/m 4 november 2016 Topweek 1 • 31 oktober 2016 Voorstelling ‘Oeloek’ aula havo 3 en vwo 3 • 31 oktober 2016 Workshop toneel mavo 3 in Markant

NOVEMBER • 1 november 2016 Excursie Den Haag vwo 5 bezoek aan Het Binnenhof en de Tweede Kamer • 1 november 2016 Evaluatie 3 profielwerkstuk havo 5 en vwo 6 • 1 november 2016 Bezoek HAN havo 3 • 1 november 2016 Excursie Keulen vwo 4 leerlingen met Duits in het vakkenpakket • 1 november 2016, 10.10 uur Bezoek Synagoge klas a3b en a3c • november 2016, 14.00-16.00 uur Het Christelijk Lyceum biedt tijdens de “Doemaand voor groep 8” vier labmiddagen voor toekomstige brugklasleerlingen 2 november: archeologielab, technolab, muzieklab 9 november: kunstlab, geschiedenislab, talenlab 16 november: archeologielab, sportlab 30 november: technolab, kunstlab, talenlab

• 2 november 2016, 23.00 uur Sluiting Magister voor inschrijven lerarenspreekavond bovenbouw • 2 november 2016 Excursie Utrecht havo 5 en vwo 5 leerlingen met kunst in het vakkenpakket. Bezoek Catharijneconvent. • 2 november 2016, 08.30 uur Bezoek Synagoge klas g3 en h3a • 2 november 2016, 10.10 uur Bezoek Synagoge klas a3a en h3b • 2 t/m 4 november 2016 Da Vinci module geheugenpaleis klas g3 • 2 en 3 november 2016 Schrijver in de klas. Alle brugklassen • 3 november 2016 Excursie Amsterdam vwo 5 en 6 leerlingen met kunst in het vakkenpakket. Bezoek Paleis op de Dam en Rijksmuseum. • 3 november 2016 Workshop CKV havo 4 en vwo 4 in Markant • 3 november 2016, 23.00 uur Sluiting herkansingen vwo 6 in Magister • 7 november 2016 Start periode SE-3 mavo 4 • 9 november 2016, 18.30 uur Lerarenspreekavond bovenbouw en mogelijkheid tot kennismakingsgesprek mentor vwo 5 • 10 november 2016, 14.00 uur Herkansingen toetsperiode 1 vwo 6 • 11 november 2016 Bezoek Radboud Universiteit Nijmegen vwo 4 • 14 november 2016, avond Onderwijsmarkt NXTLVL ROC Apeldoorn MBO-avond • 15 november 2016, avond Onderwijsmarkt NXTLVL ROC Apeldoorn HBO-avond • 16 november 2016, avond Onderwijsmarkt NXTLVL ROC Apeldoorn WO-avond • 17 november 2016 Cijferlijst SE-2 mavo 4 uit • 23 november 2016, 19.30 uur Quiz’CL groep 8 leerlingen • 24 november 2016 Examen Anglia bovenbouw

DECEMBER • 5 december 2016 Sinterklaas • 6 t/m 8 december 2016 Rapportvergaderingen onderbouw • 12 december 2016 Rapporten onderbouw uit • 12 december 2016 Inschrijven lerarenspreekavond havo en vwo 1 t/m 3 en mavo 1 t/m 4 in Magister • 13 t/m 21 december 2016 Toetsperiode 2 havo 4 en 5, vwo 4, 5 en 6 • 19 december 2016 Sportdag klas 1 • 19 december 2016, 18.30 uur Spreekavond havo en vwo 1 t/m 3 en mavo 1 t/m 4 • 20 december 2016 Sportdag klas 2 • 21 december 2016 Sportdag klas 3 • 21 december 2016 Generale repetitie kerstviering • 22 december 2016 Kerstviering • 26 december t/m 6 januari 2017 Kerstvakantie

JANUARI • 10 januari 2017 Inleveren definitieve versie PWS havo 5 en vwo 6 • 10, 11 en 12 januari 2017 Moduledagen vwo 5 • 11 januari 2017 Herkansingen vwo 6 in Magister

Jachtlaan108 oktober 2016  
Jachtlaan108 oktober 2016  
Advertisement